Liceul Teoretic Ştef ăne şti, prin misiunea sa, creaz ă şi men Ńine … · 2013. 1. 15. ·...

4
Liceul Teoretic Ştefăneşti, prin misiunea sa, crează şi menŃine mediu educaŃonal tolerant Motto: ,,Fericit este copilul care întîlneşte în fiecare etapă a drumului său pe educatorul capabil să-i insufle treptat forŃa şi elanul necesar îndeplinirii destinului său ca om. ” Conform unei definiŃii: ToleranŃa înseamnă cunoaşterea, recunoaşterea şi acceptarea modului de a fi al persoanelor şi grupurilor. Reieşind din definiŃie recunoaştem Manifestări ale toleranŃei: la nivelul indivizilor: toleranŃa cere să acceptăm diferenŃele individuale, oricît de diferite ar fi de valorile noastre. la nivelul instituŃiilor şi a relaŃiilor noastre cu acestea: presupune să-i ascultăm pe cei care au opinii diferite şi să analizăm cu obiectivitate argumentele acestora; să nu considerăm că cei care au opinii diferite sînt duşmanii noştri; să ne susŃinem propriile opinii cu argumente solide; A-i invaŃa pe copii toleranŃa este un lucru important nu numai fiindcă face parte din respectarea legilor şi din tradiŃiile noastre de ospitalitate, dar şi fiindcă persoana care învaŃă să fie deschisă faŃă de diferenŃe va avea mai multe oportunităŃi în educaŃie, afaceri şi în multe alte aspecte ale vieŃii. La fel ca toate atitudinile, toleranŃa este un lucru pe care îl transmitem în mod subtil. Chiar înainte de a putea vorbi, copiii privesc cu atenŃie - şi îi imita - pe părinŃi. Copiii de toate vîrstele îşi formează propriul sistem de valori, în cea mai mare parte reflectînd valorile şi atitudinile celor pe care îi iubesc. MulŃi părinŃi trăiesc şi muncesc în comunităŃi diverse şi au prieteni care sînt diferiŃi de ei în una sau mai multe privinŃe. Atitudinea părinŃilor faŃă de respectul datorat altora este în aşa de mare măsură o parte din identitatea lor, încît rareori se gîndesc la asta ori conştientizează asta. Ei le transmit copiilor aceste atitudini pur şi simplu fiind ei însîsi şi trăindu-şi valorile. PărinŃii care manifestă (sau dau exemplu de) toleranŃă în viaŃa de zi cu zi le transmit copiilor un mesaj foarte puternic. În consecinŃă, copiii învaŃă să aprecieze şi să respecte şi ei diferenŃele. Fiecare instituŃie de învăŃămînt, în dependenŃă de cultura sa organizaŃională, investeşte în factorul uman: beneficiari direcŃi – elevi şi cadre didactice şi beneficiari indirecŃi – părinŃii elevilor şi membrii comunităŃii. Prin activităŃile de sensibilizare organizate în liceu pentru educaŃia toleranŃei ce duce la diminuarea cazurilor de violenŃă în familie, în colectivele de elevi în clase, în grupuri de prieteni – elevi din diferite clase... Implicarea în activităŃile de sensibilizare a membrilor comunităŃii: părinŃii şi bunicii elevilor, facem ca învăŃarea să fie conştieintizată ca proces social – învăŃarea pe parcursul vieŃii. Un plan al activităŃilor de sensibilizare bine chibzuit, face procesul de implementare sa fie uşor de realizat şi cu satisfacŃie deplină a participanŃilor precum şi organizatorilor.

Transcript of Liceul Teoretic Ştef ăne şti, prin misiunea sa, creaz ă şi men Ńine … · 2013. 1. 15. ·...

Page 1: Liceul Teoretic Ştef ăne şti, prin misiunea sa, creaz ă şi men Ńine … · 2013. 1. 15. · Liceul Teoretic Ştef ăne şti, prin misiunea sa, creaz ă şi men Ńine mediu educa

Liceul Teoretic Ştefăneşti, prin misiunea sa, crează şi menŃine mediu educaŃonal tolerant

Motto: ,,Fericit este copilul care întîlneşte în fiecare etapă a drumului său pe educatorul capabil să-i insufle treptat forŃa şi elanul necesar îndeplinirii destinului său ca om. ”

Conform unei definiŃii: ToleranŃa înseamnă cunoaşterea, recunoaşterea şi acceptarea modului de a fi al persoanelor şi grupurilor. Reieşind din definiŃie recunoaştem Manifestări ale toleranŃei:

� la nivelul indivizilor: toleranŃa cere să acceptăm diferenŃele individuale, oricît de diferite ar fi de valorile noastre.

� la nivelul instituŃiilor şi a relaŃiilor noastre cu acestea: • presupune să-i ascultăm pe cei care au opinii diferite şi să analizăm cu

obiectivitate argumentele acestora; • să nu considerăm că cei care au opinii diferite sînt duşmanii noştri; • să ne susŃinem propriile opinii cu argumente solide;

A-i invaŃa pe copii toleranŃa este un lucru important nu numai fiindcă face parte din respectarea legilor şi din tradiŃiile noastre de ospitalitate, dar şi fiindcă persoana care învaŃă să fie deschisă faŃă de diferenŃe va avea mai multe oportunităŃi în educaŃie, afaceri şi în multe alte aspecte ale vieŃii.

La fel ca toate atitudinile, toleranŃa este un lucru pe care îl transmitem în mod subtil. Chiar înainte de a putea vorbi, copiii privesc cu atenŃie - şi îi imita - pe părinŃi. Copiii de toate vîrstele îşi formează propriul sistem de valori, în cea mai mare parte reflectînd valorile şi atitudinile celor pe care îi iubesc.

MulŃi părinŃi trăiesc şi muncesc în comunităŃi diverse şi au prieteni care sînt diferiŃi de ei în una sau mai multe privinŃe. Atitudinea părinŃilor faŃă de respectul datorat altora este în aşa de mare măsură o parte din identitatea lor, încît rareori se gîndesc la asta ori conştientizează asta. Ei le transmit copiilor aceste atitudini pur şi simplu fiind ei însîsi şi trăindu-şi valorile. PărinŃii care manifestă (sau dau exemplu de) toleranŃă în viaŃa de zi cu zi le transmit copiilor un mesaj foarte puternic. În consecinŃă, copiii învaŃă să aprecieze şi să respecte şi ei diferenŃele. Fiecare instituŃie de învăŃămînt, în dependenŃă de cultura sa organizaŃională, investeşte în factorul uman: beneficiari direcŃi – elevi şi cadre didactice şi beneficiari indirecŃi – părinŃii elevilor şi membrii comunităŃii. Prin activităŃile de sensibilizare organizate în liceu pentru educaŃia toleranŃei ce duce la diminuarea cazurilor de violenŃă în familie, în colectivele de elevi în clase, în grupuri de prieteni – elevi din diferite clase... Implicarea în activităŃile de sensibilizare a membrilor comunităŃii: părinŃii şi bunicii elevilor, facem ca învăŃarea să fie conştieintizată ca proces social – învăŃarea pe parcursul vieŃii. Un plan al activităŃilor de sensibilizare bine chibzuit, face procesul de implementare sa fie uşor de realizat şi cu satisfacŃie deplină a participanŃilor precum şi organizatorilor.

Page 2: Liceul Teoretic Ştef ăne şti, prin misiunea sa, creaz ă şi men Ńine … · 2013. 1. 15. · Liceul Teoretic Ştef ăne şti, prin misiunea sa, creaz ă şi men Ńine mediu educa

În liceul nostru planul elaborat pentru lunaru toleranŃei a fost unul cu tentă asupra tuturor beneficiarilor: două careuri - “Pace şi ToleranŃă ” – emisiunii radiofonice (lansare/totaluri) – 357 de elevi din liceu şi toŃi angajaŃii – cadre didactice şi lucrători auxiliari.

Şase seminare/ateliere de lucru pentru părinŃi “Puternici prin toleranŃă, dar nu prin violenŃă” cu participare ulterioară la masa rotundă „Să facem din egalitate o realitate”, unde s-a prezentat rezultatul lucrului în ateliere.

“Împreună, deşi diferiŃi”- a fost tematica training-ului cu părinŃii, durata fiind de o de jumătate de zi. Implicarea părinŃilor, relatarea din experienŃa personală a unor cazuri de comunicare ineficientă, ce provoacă stresuri, am constatat că adeseori derulează în acte de violenŃă.

Aceasta a fost o teaptă pentru învăŃarea metodei DESC în comunicarea dintre membrii familiei percum şi în procesul comunicarii în mediu şcolar şi social.Comuncarea eficientă (vebală, nonverbală…) duce la stabilirea mediilor tolerante şi diminuarea cazurilor de violenŃă.

Informarea comunităŃii şcolare şi de

părinŃi prin panouri informative, expoziŃii de desene/postere “Pacea - o punte către lume” şi seminare cu predare “De la egal la Egal” „Pace şi educaŃie în lume” , fac mai accesibilă promovarea unui comportament tolerant/ asertiv.

Implicarea unui grup de tineri (Morohai Doina, Patraş Maria, Budurin Nicolai...) pentru organizarea acestor seminare şi editarea panourilor informative, publicarea în ziarul local

Page 3: Liceul Teoretic Ştef ăne şti, prin misiunea sa, creaz ă şi men Ńine … · 2013. 1. 15. · Liceul Teoretic Ştef ăne şti, prin misiunea sa, creaz ă şi men Ńine mediu educa

“Lumină din Lumină” a celor mai reuşite eseuri, poezii, creaŃie proprie, elaborarea materialelor PPT (cu secvenŃe din liceu, localitate) cu tema „Sîntem copiii aceleeaşi lumi”, care au fost demonstrate în cadrul activităŃii „Eterna Pace” a dus la motivarea elevilor pentru creativitatea şi practicarea în activităŃi utile şi dezvoltative. Grupul de elevi participanŃi la dezbaterile „ToleranŃa- calea spre o viaŃă mai fericită” au adus argumente, care erau exemple elocvente în existenŃa legăturii indisolubile între toleranŃă şi fericire.

Desigur, acceptarea diferenŃelor faŃă de alŃii nu înseamnă renunŃarea la cultura organizaŃională a instituŃiei, la propria moştenire şi identitate culturală. Familia fiecăruia îşi are şi ea tradiŃiile religioase şi culturale adînc înrădacinate, iar ele sînt mîndria familiei.

Famiiile, copiii ce provin din diferite familii pot găsi moduri de a onora diferenŃele faŃă de ceilalŃi în timp ce continuă să respecte şi să transmită propria moştenire culturală.

În rezultatul desfăşurării lunarului toleranŃei şi decadei pentru drepturile omului am ajuns la următoarele concluzii:

1. Putem sa-i învaŃăm pe copii toleranŃa

PărinŃii pot învăŃa copiii toleranŃa prin puterea exemplului şi în alte moduri. Discutînd cu copiii despre toleranŃă şi respect îi ajutăm să afle mai multe despre valorile pe care dorim să le aiba.

Faptul că părinŃii oferă ocazia de a se juca şi a lucra cu alŃi copii este şi el important. Asta îi ajută pe copii să înveŃe direct că oricine poate contribui sau ajuta cu ceva şi să experimenteze diferenŃele şi asemănările cu ceilalŃi.

2. Ce putem face pentru a-i învaŃa pe copii toleranŃa? • Să observăm propriile atitudini. ParinŃii care doresc să-şi ajute copiii să

aprecieze diversitatea pot fi influenŃaŃi de stereotipuri culturale pe care şi le-au însuşit, iar devenind conştienŃi de ele pot face un prim efort de a le corecta. Este necesar ca permanent să manifestăm respect faŃă de ceilalŃi.

• Să ne amintim că tot timpul copiii ascultă. Să fim atenŃi cum discutăm

Page 4: Liceul Teoretic Ştef ăne şti, prin misiunea sa, creaz ă şi men Ńine … · 2013. 1. 15. · Liceul Teoretic Ştef ăne şti, prin misiunea sa, creaz ă şi men Ńine mediu educa

despre oameni care sînt diferiŃi de noi. Să nu facem glume care perpetuează nişte stereotipuri. Deşi unele dintre ele pot părea un amuzament inocent, pot anula atitudinea de toleranŃă şi respect pe care încercăm să o transmitem copiilor.

• Să alegem cu atenŃie căr Ńile, jucăriile, muzica, obiectele de artă şi materialelor video. Să reŃinem că media are un efect puternic iar cultura tot are un efect de modelare a atitudinilor. Să scoatem în evidenŃă şi să discutăm despre stereotipurile injuste care pot apărea în media.

• Să răspundem la întrebările copiilor despre diferenŃe cu onestitate şi respect. Asta îi invaŃă că este acceptabil să observe şi sa discute despre direfenŃe cîtă vreme fac asta cu respect.

• Să recunoaştem şi să respectăm diferenŃele din cadrul propriei familii. Să demonstrăm în primul rînd că acceptăm copiii cu diferitele lor aptitudini, interese şi personalităŃi. Să apreciem unicitatea fiecărui membru al familiei.

• Să ne amintim că toleranŃa nu înseamnă să acceptăm un comportament inacceptabil. Înseamnă că fiecare merită să fie tratat cu respect şi că trebuie sa-i trateze la rîndu-i cu respect pe ceilalŃi.

• Să ne ajutăm copiii să se simtă bine în pielea lor. Copiii care au o părere proastă despre sine îi tratează adesea rău pe alŃii. Copiii care au simŃul valorii propriei persoane şi se respectă pe sine au şanse mai mari de a-i trata pe alŃii cu respect. Să ajutăm copilul să se simtă acceptat, respectat şi apreciat.

• Să oferim copiilor ocazia de a lucra şi a se juca cu alŃii care sînt diferiŃi de ei. Atunci cînd alegem o şcoala, o clasă, o tabără, sau o instituŃie de învătămînt de orice fel pentru copii, să cautăm una care are un contingent/populaŃie divers/diversă.

• Să învăŃăm împreună cu copiii despre sărbătorile şi tradiŃiile care nu fac parte din tradiiŃiile noastre. Să respectăm tradiŃiile familiei şi să-i învăŃam pe copii să o facă şi să includem în aceste tradiŃii şi persoane din afara familiei/instituŃiei, care doresc să înveŃe despre diversitate.

• Să nu uităm! Atunci cînd (cadrele didactice/părin Ńii) încuraj ăm atitudinea tolerantă a copiilor, discutăm despre valorile lor şi modelăm comportamentul pe care îl dorim tratîndu-i bine pe cei din jur, copiii ne vor paşi pe urme.

Tindem cu îndrăzneală spre aceea ca cadrele didactice, parintii, membrii comunităŃii să conştienŃizeze faptul că traim într-o societate tot mai diversa.

Este un adevăr, că multi copii o iau deja cu mult inainte cadrelor didactice, părinŃilor din punctul de vedere al expunerii la diferenŃele culturale. Cercurile lor de prieteni, colegii de şcoala şi echipele sportive sau grupurile de activităŃi extraşcolare din care fac parte sînt mult mai variate decît erau cu o generaŃie în urma.

Cel mai important este existenŃa unei lumi plină de diferenŃe, care merită a fi acceptată.

A. Bodiu, directorul LT Ştefăneşti, grad managerial unu