Legea 39 Din 2003

11
LEGE nr. 39 din 21 ianuarie 2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 50 din 29 ianuarie 2003 Parlamentul României adopta prezenta lege. CAP.1 Dispoziţii generale ART. 1 Prezenta lege reglementeazã mãsuri specifice de prevenire şi combatere a criminalitatii organizate la nivel naţional şi internaţional. ART. 2 În prezenta lege termenii şi expresiile de mai jos au urmãtorul înţeles: a) grup infractional organizat - grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, care exista pentru o perioada şi acţioneazã în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material; nu constituie grup infractional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi care nu are continuitate sau o structura determinata ori roluri prestabilite Fişă Act Căutăr i Vizualiză ri Forme A. Home

description

Crima Organizata

Transcript of Legea 39 Din 2003

Se ncarc...

Fi Act

Aciuni Suferite

Aciuni Induse

Refer pe

Referit de

Jurispruden

Fia EU

Forme A.

List forme actualizate

Ascunde text modificat

Vizualizri

Evideniere art. modificate

Forme republicate

Norme de aplicare

Forma n limba Englez

Forma printabil

Cutri

n text

n dicionar

Home

LEGE nr. 39 din 21 ianuarie 2003privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate

EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT N: MONITORUL OFICIAL nr. 50 din 29 ianuarie 2003

Parlamentul Romniei adopta prezenta lege.

CAP.1Dispoziii generale

ART. 1Prezenta lege reglementeaz msuri specifice de prevenire i combatere a criminalitatii organizate la nivel naional i internaional.ART. 2n prezenta lege termenii i expresiile de mai jos au urmtorul neles:a) grup infractional organizat - grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, care exista pentru o perioada i acioneaz n mod coordonat n scopul comiterii uneia sau mai multor infraciuni grave, pentru a obine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material; nu constituie grup infractional organizat grupul format ocazional n scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infraciuni i care nu are continuitate sau o structura determinata ori roluri prestabilite pentru membrii si n cadrul grupului;b) infraciune grava - infraciunea care face parte din una dintre urmtoarele categorii:1. omor, omor calificat, omor deosebit de grav;2. lipsire de libertate n mod ilegal;3. sclavie;4. santaj;5. infraciuni contra patrimoniului, care au produs consecine deosebit de grave;6. infraciuni privitoare la nerespectarea regimului armelor i muniiilor, materiilor explozive, materialelor nucleare sau al altor materii radioactive;7. falsificare de monede sau de alte valori;8. divulgarea secretului economic, concurenta neloial, nerespectarea dispoziiilor privind operaii de import sau export, deturnarea de fonduri, nerespectarea dispoziiilor privind importul de deeuri i reziduuri;9. proxenetismul;10. infraciuni privind jocurile de noroc;11. infraciuni privind traficul de droguri sau precursori;12. infraciuni privind traficul de persoane i infraciuni n legatura cu traficul de persoane;13. traficul de migranti;14. spalarea banilor;15. infraciuni de corupie, infraciunile asimilate acestora, precum i infraciunile n legatura directa cu infraciunile de corupie;16. contrabanda;17. bancruta frauduloas;18. infraciuni svrite prin intermediul sistemelor i reelelor informatice sau de comunicaii;19. traficul de tesuturi sau organe umane;20. orice alta infraciune pentru care legea prevede pedeapsa nchisorii, al carei minim special este de cel puin 5 ani;c) infraciune cu caracter transnational - orice infraciune care, dup caz:1. este svrit att pe teritoriul unui stat, cat i n afar teritoriului acestuia;2. este svrit pe teritoriul unui stat, dar pregtirea, planificarea, conducerea sau controlul sau are loc, n tot sau n parte, pe teritoriul altui stat;3. este svrit pe teritoriul unui stat de un grup infractional organizat care desfoar activiti infractionale n doua sau mai multe state;4. este svrit pe teritoriul unui stat, dar rezultatul acesteia se produce pe teritoriul altui stat;d) informator - persoana care are cunostinta despre un grup infractional organizat i furnizeaz organelor judiciare informaii sau date relevante pentru prevenirea, descoperirea i sancionarea svririi unor infraciuni grave de unul sau mai muli membri ai acestui grup.

CAP. 2Prevenirea criminalitatii organizate

ART. 3Autoritile i instituiile publice, organizaiile neguvernamentale, precum i ali reprezentani ai societii civile desfoar, separat sau n cooperare, activiti susinute de prevenire a criminalitatii organizate.ART. 4(1) Autoritile i instituiile publice desfoar activitatea de prevenire a criminalitatii organizate n cadrul Grupului central de analiza i coordonare a activitilor de prevenire a criminalitatii, care face parte din Comitetul Naional de Prevenire a Criminalitatii, nfiinat prin Hotrrea Guvernului nr. 763/2001 .(2) Grupul central de analiza i coordonare a activitilor de prevenire a criminalitatii ia msurile necesare pentru elaborarea i actualizarea periodic a Planului naional de aciune pentru prevenirea i combaterea criminalitatii organizate, care va fi aprobat prin hotrre a Guvernului.ART. 5Ministerul de Interne, Ministerul Justiiei i Ministerul Public efectueaz studii periodice n scopul identificarii cauzelor care determina i a condiiilor care favorizeaz criminalitatea organizat i iniiaz campanii de informare privind acest fenomen.ART. 6(1) Ministerul de Interne, prin structurile sale specializate, realizeaz i menine n actualitate baza de date privind criminalitatea organizat, monitorizeaz i evalueaza periodic acest fenomen, lund n considerare att categoriile de persoane care fac parte din grupurile infractionale organizate sau care au legatura cu asemenea grupuri, cat i victimele criminalitatii organizate.(2) Publicarea informaiilor statistice i a rapoartelor de evaluare se face anual de ctre Inspectoratul General al Poliiei Romane, cu avizul ministrului de interne.

CAP. 3Infraciuni

ART. 7(1) Iniierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup se pedepsete cu nchisoare de la 5 la 20 de ani i interzicerea unor drepturi.(2) Pedeapsa pentru faptele prevzute la alin. (1) nu poate fi mai mare dect sanciunea prevzut de lege pentru infraciunea cea mai grava care intra n scopul grupului infractional organizat.(3) Dac faptele prevzute la alin. (1) au fost urmate de svrirea unei infraciuni grave, se aplica regulile de la concursul de infraciuni.ART. 8Iniierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui grup, n vederea svririi de infraciuni, care nu este, potrivit prezentei legi, un grup infractional organizat, se pedepsete, dup caz, potrivit art. 167 sau 323 din Codul penal.ART. 9(1) Nu se pedepsete persoana care, svrind una dintre faptele prevzute la art. 7 alin. (1), denunta autoritilor grupul infractional organizat mai nainte de a fi fost descoperit i de a se fi nceput svrirea infraciunii grave care intra n scopul acestui grup.(2) Persoana care a svrit una dintre faptele prevzute la art. 7 alin. (1) sau (3) i care, n cursul urmririi penale sau al judecaii, denunta i faciliteaz identificarea i tragerea la rspundere penal a unuia sau mai multor membri ai unui grup infractional organizat beneficiaz de reducerea la jumtate a limitelor pedepsei prevzute de lege.ART. 10(1) Infraciunea de tainuire, prevzut la art. 221 din Codul penal, dac bunul provine dintr-o infraciune grava svrit de unul sau mai muli membri ai unui grup infractional organizat, se pedepsete cu nchisoare de la 3 la 10 ani, fr ca sanciunea aplicat sa poat depi pedeapsa prevzut de lege pentru infraciunea grava din care provine bunul tinuit.(2) Tinuirea svrit de so sau de o ruda apropiat nu se pedepsete.

CAP. 4Dispoziii procedurale

ART. 11Urmrirea penal pentru infraciunile prevzute la art. 7 se efectueaz n mod obligatoriu de procuror i se judeca n prima instanta de tribunal.ART. 12(1) Ministerul de Interne i constituie structuri specializate pentru prevenirea i combaterea criminalitatii organizate, urmnd sa asigure cadrul organizatoric necesar, precum i pregtirea i specializarea personalului n acest scop.(2) n cadrul structurilor specializate prevzute la alin. (1) se pot constitui, n condiiile legii, compartimente tehnice pentru desfurarea activitii de obinere, prelucrare, verificare i stocare a informaiilor din acest domeniu.ART. 13(1) n cazul infraciunilor prevzute la art. 7 i 10 se aplica dispoziiile art. 118 din Codul penal privind confiscarea bunurilor.(2) Dac bunurile supuse confiscrii nu se gsesc, se confisca echivalentul lor n bani sau bunurile dobndite n locul acestora.(3) Veniturile sau alte beneficii materiale obinute din bunurile prevzute la alin. (2) se confisca.(4) Dac bunurile supuse confiscrii nu pot fi individualizate fata de bunurile dobndite n mod legal, se confisca bunuri pana la concurenta valorii bunurilor supuse confiscrii.(5) Dispoziiile alin. (4) se aplica n mod corespunztor i veniturilor sau altor beneficii materiale obinute din bunurile supuse confiscrii ce nu pot fi individualizate fata de bunurile dobndite n mod legal.(6) Pentru a garanta aducerea la ndeplinire a confiscrii bunurilor se pot lua msurile asiguratorii prevzute de Codul de procedura penal.ART. 14n cazul infraciunilor prevzute la art. 7, secretul bancar i cel profesional, cu excepia secretului profesional al avocatului, nu sunt opozabile procurorului, dup nceperea urmririi penale, i nici instanei de judecata. Datele i informaiile se solicita, n scris, n cursul urmririi penale de procuror, pe baza autorizaiei motivate a procurorului anume desemnat de procurorul general al parchetului de pe lng curtea de apel, iar n cursul judecaii, de ctre instanta.ART. 15(1) Cnd sunt indicii temeinice cu privire la svrirea infraciunilor prevzute la art. 7, n scopul strangerii de probe sau al identificarii faptuitorilor, procurorul poate dispune, pe o durata de cel mult 30 de zile:a) punerea sub supraveghere a conturilor bancare i a conturilor asimilate acestora;b) punerea sub supraveghere a sistemelor de comunicaii;c) punerea sub supraveghere sau accesul la sisteme informationale.(2) Pentru motive temeinice msurile prevzute la alin. (1) pot fi prelungite de procuror prin ordonanta motivat, fiecare prelungire neputnd depi 30 de zile.(3) Dispoziiile art. 91^1 - 91^5 din Codul de procedura penal se aplica n mod corespunztor.(4) n condiiile prevzute la alin. (1) procurorul poate dispune sa i se transmit nscrisuri, documente bancare, financiare sau contabile.ART. 16(1) Procurorul desemnat de procurorul general al Parchetului de pe lng Curtea Suprema de Justiie poate autoriza, la solicitarea instituiilor sau a organelor legal abilitate, efectuarea de livrri supravegheate, cu sau fr sustragerea sau substituirea total ori parial a bunurilor care fac obiectul livrrii.(2) Livrarea supravegheat este autorizata prin ordonanta motivat care trebuie sa cuprind, pe lng meniunile prevzute la art. 203 din Codul de procedura penal, urmtoarele:a) indiciile temeinice care justifica msura i motivele pentru care msura este necesar;b) detalii cu privire la bunurile care fac obiectul livrrii supravegheate i, dup caz, la bunurile care urmeaz a fi sustrase ori substituite, precum i la bunurile care urmeaz a le nlocui pe acestea;c) timpul i locul efecturii livrrii sau, dup caz, itinerarul ce urmeaz a fi parcurs n vederea efecturii livrrii, dac acestea sunt cunoscute;d) datele de identificare a persoanelor autorizate sa supravegheze livrarea.(3) Nu se poate autoriza efectuarea livrrilor supravegheate n cazul n care prin acestea s-ar pune n pericol siguranta nationala, ordinea sau sntatea publica.ART. 17n cazul n care exista indicii temeinice ca s-a svrit sau ca se pregtete svrirea unei infraciuni grave de ctre unul sau mai muli membri ai unui grup infractional organizat, care nu poate fi descoperit sau ai carei fptuitori nu pot fi identificati prin alte mijloace, pot fi folosii, n vederea strangerii datelor privind svrirea infraciunii i identificarea faptuitorilor, politisti sub acoperire din cadrul structurilor specializate ale Ministerului de Interne.ART. 18(1) Autorizarea pentru folosirea politistilor sub acoperire se da de ctre procurorul desemnat de procurorul general al Parchetului de pe lng Curtea Suprema de Justiie sau, dup caz, de procurorul general al parchetului de pe lng curtea de apel, prin ordonanta motivat, care trebuie sa cuprind, pe lng meniunile prevzute la art. 203 din Codul de procedura penal, urmtoarele:a) indiciile temeinice care justifica msura i motivele pentru care msura este necesar;b) identitatea sub care politistul sub acoperire urmeaz sa desfoare activitile autorizate;c) numele lucrtorului din structura specializat, desemnat ca persoana de legatura a politistului sub acoperire;d) activitile pe care le poate desfasura politistul sub acoperire;e) perioada desfurrii activitilor autorizate.(2) Persoana de legatura din cadrul structurii specializate din care face parte politistul sub acoperire are obligaia de a prezenta procurorului rapoarte periodice referitoare la activitile desfurate de politistul sub acoperire. Rapoartele periodice au caracter confidenial, se ntocmesc n forma scris pe baza informaiilor furnizate, n msura posibilului, de ctre politistul sub acoperire i trebuie sa cuprind detalii referitoare la toate activitile desfurate de acesta, datele i informaiile culese cu privire la infraciunile grave svrite sau care urmeaz sa fie svrite i la fptuitori, precum i orice alte date i informaii necesare pentru prevenirea infraciunilor grave.ART. 19(1) n cazuri temeinic justificate politistul sub acoperire poate solicita autorizarea desfurrii i a altor activiti dect cele pentru care exista autorizarea, potrivit art. 18 alin. (1), procurorul urmnd sa se pronune de ndat prin ordonanta motivat, n cazul aprobrii acestei solicitri.(2) n cazul n care politistul sub acoperire desfoar alte activiti dect cele pentru care a primit autorizarea prevzut la alin. (1) sau la art. 18 alin. (1), precum i dac intra n posesia unor informaii referitoare la posibilitatea survenirii unui pericol imediat, acesta informeaz de ndat ce este posibil persoana de legatura, care are obligaia de a aduce nentrziat aceste informaii la cunostinta procurorului care a dat autorizarea. Procurorul se pronuna de ndat prin ordonanta motivat, autoriznd activitile desfurate de politistul sub acoperire sau, dup caz, retragand autorizaia acordat n condiiile alin. (1) sau ale art. 18 alin. (1) i lund msurile care se impun, n condiiile legii.ART. 20Dac prin desfurarea activitilor autorizate politistul sub acoperire cauzeaz pagube materiale persoanelor fizice sau juridice care nu au legatura cu grupul infractional organizat i cu activitile infractionale desfurate de acesta, plata despgubirilor se asigura din fondurile prevzute la art. 32.ART. 21n situaii excepionale, dac exista indicii temeinice ca s-a svrit sau ca se pregtete svrirea unei infraciuni grave de ctre unul sau mai muli membri ai unui grup infractional organizat, care nu poate fi descoperit sau ai carei fptuitori nu pot fi identificati prin alte mijloace, pot fi folosii informatori n vederea strangerii datelor privind svrirea infraciunii i identificarea faptuitorilor.ART. 22Informatorii pot beneficia de recompense financiare, n condiiile stabilite prin ordin al ministrului de interne i al procurorului general al Parchetului de pe lng Curtea Suprema de Justiie.ART. 23Politistul sub acoperire, informatorul, precum i membrii de familie ai acestora pot beneficia de msuri specifice de protecie a martorilor, potrivit legii.

CAP. 5Cooperarea internationala

ART. 24(1) Ministerul de Interne, Ministerul Justiiei i Ministerul Public coopereaz n mod direct i nemijlocit, n condiiile legii i cu respectarea obligaiilor decurgnd din instrumentele juridice internaionale la care Romnia este parte, cu instituiile avnd atribuii similare din alte state, precum i cu organizaiile internaionale specializate n domeniu.(2) Cooperarea care se organizeaz i se desfoar, potrivit alin. (1), n scopul prevenirii i combaterii infraciunilor transnationale svrite de grupuri infractionale organizate poate avea ca obiect, dup caz, asistenta judiciar internationala n materie penal, extrdarea, identificarea, blocarea, sechestrarea i confiscarea produselor i instrumentelor infraciunii, desfurarea anchetelor comune, schimbul de informaii, asistenta tehnica sau de alta natura pentru culegerea i analiza informaiilor, formarea personalului de specialitate, precum i alte asemenea activiti.ART. 25(1) n cadrul cooperrii internaionale n domeniul confiscrii autoritile competente, potrivit legii, iau msuri pentru:a) primirea, transmiterea i executarea deciziilor de confiscare ale autoritilor competente strine, la cererea acestora, formulate n condiiile legii;b) dispunerea confiscrii bunurilor, n condiiile prezentei legi, n cazul n care exista o solicitare n acest sens din partea unei autoriti competente strine.(2) Instanta poate dispune transmiterea bunurilor confiscate, conform prezentului articol, la autoritatea competenta strin care a formulat o cerere n condiiile alin. (1), dac sunt ndeplinite urmtoarele condiii:a) exista o solicitare formulat n acest sens de autoritatea competenta strin;b) bunurile care urmeaz sa fie transmise acestei autoriti sunt destinate sa fie restituite persoanelor vtmate sau sa serveasc la justa despgubire a acestora.ART. 26(1) La solicitarea autoritilor competente romane sau ale altor state, pe teritoriul Romniei se pot desfasura anchete comune, n vederea prevenirii i combaterii infraciunilor transnationale svrite de grupuri infractionale organizate.(2) Anchetele comune prevzute la alin. (1) se desfoar n baza tratatelor bilaterale sau multilaterale ncheiate de autoritile competente.(3) Reprezentanii autoritilor competente romane pot participa la anchete comune desfurate pe teritorii ale altor state, cu respectarea legislatiilor acestora.

CAP. 6Dispoziii finale

ART. 27Articolul 17 din Legea nr. 2/1998 privind prelevarea i transplantul de tesuturi i organe umane, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 8 din 13 ianuarie 1998, se modifica i se completeaz dup cum urmeaz:"Art. 17. - (1) Organizarea sau efectuarea prelevarii ori transplantului de tesuturi sau organe umane, n scopul obinerii vreunui profit din vnzarea acestora, constituie infraciunea de trafic de tesuturi sau organe umane i se pedepsete cu nchisoare de la 3 la 7 ani.(2) Cu aceeai pedeapsa se sancioneaz i cumprarea de tesuturi sau organe umane n scopul revnzrii n vederea obinerii unui profit.(3) Tentativa se pedepsete."ART. 28Articolul 12 din Legea nr. 143/2000 privind combaterea traficului i consumului ilicit de droguri, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 362 din 3 august 2000, cu modificrile i completrile ulterioare, se modifica i va avea urmtorul cuprins:"Art. 12. - Dac faptele prevzute la art. 2, 6-8 i 11 au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este nchisoarea de la 10 la 20 de ani i interzicerea unor drepturi."ART. 29 Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a Romniei, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 352 din 30 iunie 2001, aprobat cu modificri prin Legea nr. 243/2002 , se modifica i se completeaz dup cum urmeaz:1. La articolul 70, dup alineatul (2) se introduce alineatul (3) cu urmtorul cuprins:"(3) Tentativa faptelor prevzute la alin. (1) i (2) se pedepsete."2. Articolul 71 se modifica i va avea urmtorul cuprins:"Art. 71. - (1) Racolarea, ndrumarea sau calauzirea uneia sau mai multor persoane n scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat, precum i organizarea acestor activiti constituie infraciunea de trafic de migranti i se pedepsete cu nchisoare de la 2 la 7 ani.(2) Dac fapta prevzut la alin. (1) este de natura a pune n pericol viata sau securitatea migrantilor ori a-i supune pe acetia unui tratament inuman sau degradant, pedeapsa este nchisoarea de la 5 la 10 ani.(3) Dac fapta prevzut la alin. (2) a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este nchisoarea de la 10 la 20 de ani.(4) Tentativa faptelor prevzute la alin. (1) i (2) se pedepsete."3. Articolul 72 se abroga.ART. 30Alineatul (2) al articolului 17 din Legea nr. 678/2001 privind prevenirea i combaterea traficului de persoane, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 783 din 11 decembrie 2001, se modifica i va avea urmtorul cuprins:"(2) Dac fapta prevzut la alin. (1) se svrete n mod repetat, maximul special al pedepsei se majoreaz cu 2 ani."ART. 31Pentru aciuni deosebite i dovezi de nalt profesionalism lucrtorii din structurile specializate, constituite conform art. 12, pot fi recompensati.ART. 32Fondurile necesare pentru desfurarea activitilor de prevenire i combatere a criminalitatii organizate se asigura din bugetele Ministerului de Interne, Ministerului Justiiei i Ministerului Public, n limita sumelor aprobate cu aceasta destinaie.ART. 33Prezenta lege intra n vigoare la 30 de zile de la data publicrii n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I.ART. 34Pe data intrrii n vigoare a prezentei legi se abroga dispoziiile art. 14 i ale art. 18 alin. (3) din Legea nr. 678/2001 , cu modificrile ulterioare, precum i ale art. 23 alin. (2) din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea i sancionarea spalarii banilor, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 904 din 12 decembrie 2002.

Aceasta lege a fost adoptat de Senat n edina din 12 decembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituia Romniei.

p. PREEDINTELE SENATULUI,DORU IOAN TARACILA

Aceasta lege a fost adoptat de Camera Deputailor n edina din 16 decembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituia Romniei.

p. PREEDINTELE CAMEREI DEPUTAILOR,OVIDIU CAMELIU PETRESCU

Bucureti, 21 ianuarie 2003.Nr. 39.

_1312007261.unknown