Juniori Studiul 5 - Trim 2 - 2015

4
5 START Prinde-te! Cu mult timp în urmă, pe vremea corăbiilor cu pân- ze, a avut loc o furtună înfricoșătoare și o corabie s-a pier- dut într-un loc neumblat. A supraviețuit numai un mari- nar, care a fost dus de curent pe o insulă mică și nelocuită. În disperarea sa, omul se ruga în fiecare zi ca Dumnezeu să-l ajute și să-l scape de traiul acela însingurat. În fiecare zi, căuta cu privirea vreo corabie, însă nu se zărea nimic. În cele din urmă, a reușit să-și improvizeze o colibă, în care a adunat câteva lucruri recuperate de pe epavă sau confecționate de el. Într-o zi, marinarul se întorcea de la căutat de hrană și a văzut o coloană de fum. A alergat și a văzut că îi luase foc coliba. Nu mai rămăsese nimic. Acum nu doar era sin- gur, ci nu mai avea niciun lucru cu care să se ajute în lupta pentru supraviețuire. Înmărmurit și copleșit de durere și disperare, se întreba ce se va întâmpla cu el și dacă mai merita să se chinuie să trăiască. A doua zi de dimineață, s-a trezit devreme și s-a dus pe plajă. Acolo, spre uimirea sa, a văzut o corabie ancorată și o bărcuță apropiindu-se de țărm. Când a ajuns în fața căpitanului corabiei, marinarul l-a în- trebat cum de știuse să-i trimită ajutor. Căpitanul i-a răspuns: – Ieri, am văzut semnalul tău de fum, dar, când să ne apropiem, curentul ne-a stat împotrivă. Așa că a trebuit să așteptăm până acum pentru a veni să te luăm. Michael Green, 1500 Illustrations for Biblical Preaching, pp. 381, 382 Uneori, lucrurile care se întâmplă par să nu aibă un scop sau o țintă. Totuși Dumnezeu este prezent și, în providența Sa, dirijează evenimente- le într-o direcție pe care nu o putem bănui. Când, privind retrospectiv, vedem drumul parcurs, des- coperim că atunci când ne credeam singuri, Dum- nezeu era cu noi. 2 mai 2015 SĂ TE PRINZI DE APARENTA ABSENȚĂ A LUI DUMNEZEU 19 Textul-cheie: Alege unul dintre textele de la secţiunea pentru miercuri a lecţiei. Scrie-l aici şi memorează-l în săptămâna aceasta. f _____________________________ _______________________________ _______________________________ _______________________________ _______________________________ Juniori_2_2015_OK.indd 19 02/02/2015 09:46:38

description

LECTIUNE JUNIORII

Transcript of Juniori Studiul 5 - Trim 2 - 2015

  • 5START

    Prinde-te!

    Cu mult timp n urm, pe vremea corbiilor cu pn-ze, a avut loc o furtun nfricotoare i o corabie s-a pier-dut ntr-un loc neumblat. A supravieuit numai un mari-nar, care a fost dus de curent pe o insul mic i nelocuit. n disperarea sa, omul se ruga n fiecare zi ca Dumnezeu s-l ajute i s-l scape de traiul acela nsingurat.

    n fiecare zi, cuta cu privirea vreo corabie, ns nu se zrea nimic. n cele din urm, a reuit s-i improvizeze o colib, n care a adunat cteva lucruri recuperate de pe epav sau confecionate de el.

    ntr-o zi, marinarul se ntorcea de la cutat de hran i a vzut o coloan de fum. A alergat i a vzut c i luase foc coliba.

    Nu mai rmsese nimic. Acum nu doar era sin-gur, ci nu mai avea niciun lucru cu care s se ajute n lupta pentru supravieuire. nmrmurit i copleit de durere i disperare, se ntreba ce se va ntmpla cu el i dac mai merita s se chinuie s triasc.

    A doua zi de diminea, s-a trezit devreme i s-a dus pe plaj. Acolo, spre uimirea sa, a vzut o corabie ancorat i o brcu apropiindu-se de rm. Cnd a ajuns n faa cpitanului corabiei, marinarul l-a n-trebat cum de tiuse s-i trimit ajutor. Cpitanul i-a rspuns:

    Ieri, am vzut semnalul tu de fum, dar, cnd s ne apropiem, curentul ne-a stat mpotriv. Aa c a trebuit s ateptm pn acum pentru a veni s te lum.

    Michael Green, 1500 Illustrations for Biblical Preaching, pp. 381, 382

    Uneori, lucrurile care se ntmpl par s nu aib un scop sau o int. Totui Dumnezeu este prezent i, n providena Sa, dirijeaz evenimente-le ntr-o direcie pe care nu o putem bnui. Cnd, privind retrospectiv, vedem drumul parcurs, des-coperim c atunci cnd ne credeam singuri, Dum-nezeu era cu noi.

    2 m

    ai 2

    015

    S TE PRINZI DE APARENTA ABSEN A LUI DUMNEZEU

    19

    Textul-cheie: Alege unul dintre tex tele de la seciunea pentru miercuri a leciei. Scrie-l aici i memoreaz-l n sptmna aceasta.f _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

    Juniori_2_2015_OK.indd 19 02/02/2015 09:46:38

  • 1 2DUMINICIat prerea mea

    f Astzi, Dani s-a ntors acas de la nmor-mntarea mamei sale. Ea avusese numai 34 de ani i a murit pe neateptate, din pricina unui virus rar. Stnd n camera sa, cuprins de durere i de sentimentul pier-derii, este mcinat din pricina unor lucruri pe care i le-au spus oamenii la nmor-mntare. Cineva a citat din Romani 8:28, spunndu-i c toate lucrurile lucreaz mpreun spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu. Altcineva a zis c moar-tea mamei sale face parte din planul lui Dumnezeu. Dei au fost rostite i multe cuvinte de compasiune, aceste declaraii l tulbur. Cum poate s fie asta ceva bun? Cum este posibil s fie voia lui Dum-nezeu? Dac aa este El i asta dorete, atunci nu vreau s mai tiu nimic de El! Ce i-ai spune, dac ai putea s-i strecori o scrisoare n camer?

    _________________________________ _________________________________ _________________________________ _________________________________ _________________________________ _________________________________ _________________________________ _________________________________

    f Logheaz-te pe http://RealTimeFaith.ad-ventist.org pentru a-i posta rspunsul. Fii deschis i onest. Spune ce crezi.

    LUNI

    Ce ncearc ei s spun?Oameni diferii, preri diferite. Unele dintre ci-

    tatele de mai jos repre zint preri ale cetenilor mpriei lui Dumnezeu; altele poate c nu sunt. Observi deosebirile? Cum se raporteaz aceste afirmaii la ceea ce spune Dumnezeu n Cuvntul Su? Dup ce vei parcurge textele din seciunea Dumnezeu spune... a leciei, noteaz declaraia care transmite convingerea ta. Pregtete-te s te autocitezi la coala de Sabat.

    f Curajul ar fi imposibil ntr-o lume fr durere. Lee Strobel, autor cretin contemporan

    f Dac suferi, mulumete-I lui Dumnezeu! Este un semn sigur c trieti. Elbert Hubbard, scrii-tor din Statele Unite, secolul al XIX-lea

    f Suferina este inevitabil; nefericirea este opional. Tom Blossom, pastor contemporan din Statele Unite

    f Nu am auzit pe nimeni spunnd c leciile cele mai profunde de via le-a primit ntr-un timp de linite i confort. Dar tiu c muli sfini au spus c fiecare pas semnificativ nainte, spre nelegerea profunzimii dragostei lui Dum-nezeu i n cretere spiritual, a fost fcut prin suferin. John Piper, predicator cretin con-temporan din Statele Unite

    f A tri nseamn a suferi, a supravieui nseam-n a gsi un sens n suferin. Roberta Flack, muzician din Statele Unite, contemporan

    f Opoziia produce adesea ocazii neateptate. Caut-o! Apreciaz-o i folosete-o! i va fi greu dac i plngi de mil atunci cnd te confruni cu greuti. John Wooden, juctor i antrenor, membru n Hall of Fame din lumea baschetului

    f Cnd (copiii) sunt obosii, ispitii sau descu-rajai... ajutai-i cu blndee s-i pun ncre-derea n Isus. Ellen White, autoare inspirat din secolul al XIX-lea

    20

    f Dumnezeu a avut pe pmnt un fiu fr pcat, dar niciunul care s nu sufere. Au-gustin, printe bisericesc

    Juniori_2_2015_OK.indd 20 02/02/2015 09:46:38

  • 3 4MARICe importan are pentru mine?

    f Am putea face o list cu toate lucrurile despre Dumnezeu, de care suntem siguri: El este Creato-rul, i iubete pe oameni, ne acord li bertatea de alegere. El ascult toate rugciunile i, la unele dintre ele, vedem i rspunsurile. A trit i a mu-rit pentru tine i pentru mine. El Se ntoarce s ne aduc cerul. Totul va fi desvrit. Vom ti ce nseamn pcatul i l vom ur att de mult nct nu ne vom mai apropia vreodat de el.

    f n lumina celor cunoscute, exist i multe lucruri pe care nu le cunoatem: este greu s nelegem de ce Dumnezeu i protejeaz pe unii de durere, iar pe alii i las s treac prin greuti cumplite.

    f Gndete-te la aceasta. Dac spui: Dei cred c Dumnezeu m iubete i c a murit pentru mine, nu pot s-mi predau viaa Lui pentru c a permis ca cineva drag mie s moar, atunci i permii unui lucru pe care nu-l nelegi s tearg ceva n care crezi. tii exact cum funcioneaz Interne-tul? Te mpiedic lucrul acesta s-l foloseti?

    f Noi nu lsm lucrurile necunoscute s tulbu-re ceea ce tim. Gndete-te ct de nenelei trebuie s fi fost anii de adolescent ai lui Iosif. De ndat ce a nceput s-i mearg bine, Iosif a fost din nou pus la pmnt. Textele din Geneza 39:2.20.21 spun c, atunci cnd Iosif ajungea din nou i din nou la limita ncercrilor, Domnul era cu el. Acelai Dumnezeu promite s fie i cu tine.

    f Suferina nu poate fi explicat. ns ceea ce poa-te face omul este s o depeasc. Ai de ales! R-mi la dezbaterile interminabile despre suferin sau faci ceva pentru a nu te lsa copleit de ea?

    MIERCURI

    Dumnezeu spune...

    f Romani 8:28 tim c toate lucrurile lucreaz mpreun

    spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, i anume spre binele celor ce sunt chemai dup planul Su.

    f Matei 5:43-45 Ai auzit c s-a zis: S iubeti pe aproapele

    tu i s urti pe vrjmaul tu. Dar Eu v spun: Iubii pe vrjmaii votri, binecu vn-tai pe cei ce v blestem, facei bine ce-lor ce v ursc i rugai-v pentru cei ce v asupresc i v prigonesc, ca s fii fii ai Ta-tlui vostru care este n ceruri; cci El face s rsar soarele Su peste cei ri i peste cei buni i d ploaie peste cei drepi i pes-te cei nedrepi.

    f 1 Corinteni 10:13 Nu v-a ajuns nicio ispit care s nu fi fost

    potrivit cu puterea omeneasc. i Dum-nezeu, care este credincios, nu va ngdui s fii ispitii peste puterile voastre; ci, m-preun cu ispita, a pregtit i mij locul s ieii din ea, ca s-o putei rbda.

    f Iov 34:10-12 Ascultai-m, dar, oameni pricepui! De-

    parte de Dumnezeu nedreptatea, depar-te de Cel Atotputernic frdelegea! El d omului dup faptele lui, rspltete fiec-ruia dup cile lui. Nu, negreit, Dumne-zeu nu svrete frdelegea; Cel Atotpu-ternic nu calc dreptatea.

    f Iov 42:1-5 Iov a rspuns Domnului i a zis: tiu c

    Tu poi totul i c nimic nu poate sta m-potriva gndurilor Tale. Cine este acela care are nebunia s-Mi ntunece planuri-le? Da, am vorbit, fr s le neleg, de minuni care sunt mai pe sus de mine i pe care nu le pricep. Ascult-M i voi vorbi; te voi ntreba i M vei nva. Urechea mea auzise vorbindu-se de Tine; dar acum ochiul meu Te-a vzut.

    21

    f Ioan 16:33 V-am spus aceste lucruri ca s avei pace n

    Mine. n lume vei avea necazuri; dar ndrznii, Eu am biruit lumea.

    f (Mai mult: Apocalipsa 21:2-5.)

    Juniori_2_2015_OK.indd 21 02/02/2015 09:46:39

  • 5 JOICe legtur are cu mine?

    f Sincronizarea este totul! n momentele tale de bucurie i de pace este timpul cnd trebuie s faci nodurile de pe frn-ghia ta de susi nere, noduri de care s te poi prinde. Momentele cnd simi c Dumnezeu este aproape i lucreaz sunt prielnice pentru strngerea nodurilor sau pentru balansul pe stnc, aa nct s gseti un loc pe care s stai sau de care s te prinzi atunci cnd vine necazul, fi-indc necazul va veni.

    f Iar n momentele de durere, de mnie, de frustrare i confuzie, s tii c Dum-nezeu i st chiar alturi, indiferent de circumstane. Poi s i pui ntrebri, dar prinde-te de El. Poi chiar s fii suprat pe El, pentru c nu nelegi de ce trebuie s treci pe aici, ns El poate stpni situaia doar prinde-te de El.

    f Poi ur situaia prin care treci fr s te desprinzi de mp rat. Hristos nsui a stri-gat: Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai prsit? El nu a auzit ni-ciun rspuns. ns exista un rspuns. A venit trei zile mai trziu, cnd Fiul a ieit la lumin. Fiul Se va ntoarce i pentru tine i atunci vei fi mai puternic, vei cnta mai tare, vei crede mai deplin i vei ti c Tatl nu i d niciodat drumul, dac tu alegi s te prinzi de El.

    f Experiena lui Iov poate fi relevant i pentru tine. Ia-i timp i recitete car-tea lui Iov! Urmrete modul n care se raportau oamenii din vremea aceea la suferin. Cine a fost cauza suferinei lui Iov? Cum a reacionat el? Cum ar fi vrut soia lui s reacioneze? Ce au zis prie-tenii lui? ntr-un final, cnd Dumnezeu i vorbete despre suferin acestui brbat att de ncercat, ce spune? n ce fel rs-pund cuvintele rostite de Dumnezeu la problema suferinei?

    22

    6 VINERICum se ntmpl?

    f Noteaz ce tii c este adevrat i ce nu tii si-gur. Alege cinci lucruri pe care le crezi adevrate despre Dumnezeu i de care alegi s te prinzi n clipele grele cu care te vei confrunta, n mod ine-vitabil.

    1. _______________________________________

    _______________________________________

    _______________________________________

    2. _______________________________________

    _______________________________________

    _______________________________________

    3. _______________________________________

    _______________________________________

    _______________________________________

    4. _______________________________________

    _______________________________________

    _______________________________________

    5. _______________________________________

    _______________________________________

    _______________________________________

    f D cteva exemple din Biblie de personaje care au trecut prin situaii dificile dar, n ciuda circumstanelor potrivnice, au rmas statornice n credin. Care a fost secretul puterii lor?

    ______________________________________ ______________________________________ ______________________________________ ______________________________________ ______________________________________

    ______________________________________

    Juniori_2_2015_OK.indd 22 02/02/2015 09:46:39