IVANCEANU 1927

download IVANCEANU 1927

of 148

description

Documente

Transcript of IVANCEANU 1927

  • MINE, C1111

    ATOM', LEGI $1 REGULAMENTE

    INTOCMITE DE

    VINTILA IVANCEANUCONSUL GENERAL

    PETRE IONESCUCONSUL

    PETRE P. STERESCU

    C. TAMPEANUSUBDIRECTORI GENERALI IN

    reINISTERUL DE INTERNE

    BUCURESTIIMPRIMERIA. ST ATLI

    1927

    -

    1. r

    7.

    SI 11111III

    .

    1 Le

    .

    P.

    LP

    .

    t.

    -

    1

    s

    t

    F

    .11

    :AL

    fi

    La

    ROliNh

    1

    www.dacoromanica.ro

  • ORDINE, UN I 111EDILII RONNE

    ISTOR1C, !JERI SI REGRAIIENTE

    INTOCMITE DE

    VINTILA IVANCEANUCONSUL GENERAL

    PETRE IONESCUCONSUL

    PETRE P. STERESCUI

    --...t-....1878

    CAROL I,Prin gratia lui Dumnezeu i vointa Nationala, Domn al Ro-

    maniei,La toti de Mei .F1 viitori, scinatate:

    Asupra raportului ministrului Nostru secretar de Stat laDepartamentul Afacerilor Stra."ine sub No. 15.081, pe langa.care Ni se supune spre sanctiune regulamentul Crucei Come -morative

    Vazand jurnalul Consiliului de Minitri sub No. 1, incheiatin edinta dela 6 Octomvrie 1878,

    Am decretat si decretarn :

    REGULAMENTULCRUCEt COMEMORATIVE

  • 7-)

    Art. VI. Un brevet, subscris de Ministrul Afacerilor Straine,constatand numarul si data decretului de conferire, se va daImpreuna. cu Crucea.

    Art. VII. Dreptul de a o purta este personal si nu se trans-mite in nici un caz.

    Art. VIII. Numarul Crucilor acordate este determinat inlimitele art. II si III.

    Constatarea dreptului de a dobandi Crucea se face princertificate in regula ale corpurilor sau serviiciilor respective,aratand indeplinirea conditiunilor stabilite de art. 11 i III alregulamentului de fata.

    Art. IX. data acest numar stabilit definitiv, nu se matpoate acorda Crucea .Elisabeta., in afara de cei indreptatitiprin decretul de fata.

    Art. X. Crucea estcide bronz aunt, fundul mat sadea, lun-gimea ramurilor Crucei este de 43 milimetri, latimea de 6-milimetri, grosimea de 2 milimetri ; forma este cea bizantinaa Bisericii Rasaritului.

    Crucea are pe marginile ramurilor o dungd alba in culoarenaturals a otelului i in mijloc un medalion, inconjurat de uncerc de otel. Fundul medalionului este asemenea de bronzaunt si poarta pe o parte cifra Mariei Sale Doamnei si pe cea-lalta legenda Alinare i Mangdere i in mijloc milesimul18771878

    In partea superioara a Crucei se Ala un inel de bronz aunt,prin care se petrece panglica.

    Art. XI. Crucea tElisabeta, se va purta atarnata de afunds de panglica de moar albastru-deschis, lata de 40 mili-metri, avand la margini cate o varga de fir de our in latitnede 10 milimetri.

    Art. XII. Crucea se poarta pe umarul stang, avand apa-rinta pe partea din afara cifra Mariei Sale Doamnei.

    Art. XIII. Se va intocmi un registru special in dublu exem-plar, in care se va inscri numele, locul nasterii si pozitiuneapersoanelor carora se va fi acordat Crucea .Elisabeta..

    Un exemplar se va remite Mariei Sale Doamnei, iar celalaltse va 'Astra la Ministerul Afacerilor Straine.

    Art. XIV. Strainele cari ar indeplini conditiunile stabilitede art. II 5i III al regulamentului de fata vor puted dobandiCrucea ,,Elisabeta= st se va tine un registru deosebit pentruacestea.

    Art. XV. Crucea .Elisabeta. si drepturile ei se pierd dupao condamnare prin sentinta la o pedeapsa infamanta.

    www.dacoromanica.ro

  • 73

    Art. XVI. Strainele vor pierde aceste drepturi prin condarn--nare judecatoreasca la o pedeapsa infamanta.

    Art. XVII i cel din mina Ministrul Nostru secretar deStat la Departamentul Atacerilor Straine este insarcinat cusexecutarea decretului de fata. 01

    Dat in Bucureti, la 6 Octomvrie 1878.

    Ministru secretar de Stat laDepartamentul Afacerilor StrAine,

    M. Kogainiceanu.

    CAROL

    No. 2270.

    www.dacoromanica.ro

  • MEDALIA JUBILARA CAROL I1906

    REGULAMENTULPENT/SU

    ISSTITUIREA

  • glica In toata ldtimea ei, dupd cum se poarta si celelalte deco-ratiuni romane.

    In nici un caz, nu se poarta panglica lard medalie si nici informa de funde sau de rozeta la butoniera (gaura de nasture).Contravenientii la aceste dispozitiuni se vor pedepsi con-form legii.

    In randueala de precadere a decoratiunilor romane pe piept,Medalia Jubilard Carol I va lug rand imediat dupa OrdinelRomane.

    Art 5. Medalia Jubilard Carol I este considerate ca o-distinctiune onorifica. Ea se conferd pe viata si pentru una sisingurd data, cu ocaziunea jubileului de 10 Mai 1906 ; dreptulde a o purta este personal ki nu se transmite in nici un caz.urmasilor, cari insa o vor pastra ca o aminithe de familie.

    Art. 6. Vor porta de drept Medalia Jubilara, in bazachiar a decretului de instituire a acelei medalii i fasa altdsanctiune Regald, toti acei mai jos aratati, itnpartiti pe serii sicategorii astfel :

    SERIA A

    Actualii ministri secretari de Stat, actualii senatori sideptitati.

    SERIA B

    Fostii ministri secretari de Stat, fostii senatori si deputati,.Inca in vieata din timpul Domniei M. S. Regelui Carol I.

    SERIA C

    Functionarii civili de orice rang si categorie in activitate,aflati cu serviciul in Capitald i strainatate.

    SERIA C I

    Functionarii civili de orice rang si categorie in activitateaflati cu serviciul in judete.

    SERIA D

    Membrii clerului si functionarii eclesiastici de orice rang sicategorie in activitate, aflati cu serviciul in Capitala si carinu fac parte dintre membrii Senaiului.

    SERIA D1

    Membrii clerului si functionarii eclesiastici de orice rang_si categorie in activitate aflati cu serviciul in judete si carinu fac parte dintre membrii Senatului.

    www.dacoromanica.ro

  • 77

    SERIk E

    Pensionarii civili si eclesiastici aflati cu domiciliul in Ca-pitals si cari nu ocupa nici o functiune publica.

    SI RIA E I

    Pensiorrarii civili si eclesiastici aflati cu domiciliul in ju-dete si cari nu ocupa nici o functiune publica.

    SERIA F

    Militarii de orice grad aflati in activitate, ca, cadre per-manente, precum si militarii, grade ofiteresti, aflati in dispo-nibilitate. Exceptional se va conferi me-talia la gradele infe-Tioare cu schimbul cari vor lua parte la parada de serbare azilei de 10 Mai 1906.

    SERIA F r

    Militarii, grade ofiteresti, aflati in rezerva si mililii, fie saunu pensionari militari ai Statului.

    SERI F2Pensionarii militari, precum si toti fostii militari, Inca in

    viata, cari au luat parte la rasboiul Independentei (1877/78).Medalia labilaret, insa, nu va fi conferita acelora din seriile

    lit. B si F2 cari ar fi suferit o condamnatiune infamanta.Art. 7. Dreptul de a purta Medalia lubilard se constata

    prin brevete individuate. depe modelul tip lit. A din prezentulreguktnent, liberate de Cancelaria Ordinelor Regale, in bazapmpunerilor facute prin tabelele nominate depe modelul tiplit. B, de asemenea din prezentul regulament.

    Pentru inlesnirea si accelerarea lucrartlor relative la con-f ectionarea tabelelor, acributiunile, intre autoritati, se vorlmparti depe seriile dela art. 6; vor avea obligatiunea de aIntocmi tabelele :

    1. Presedintia Consiliului de Ministri: Tabelele dela serialit. A si B si parte dela lit. C, in ce priveste functionarii Pre-sedintiei Consiliului si acei a Adunarilor Legiuitoare.

    2. Ministerele, fiecare, cu administratiile dependinte: celedela seria litera C. Afard de aceasta, Ministerul Cuitelor si.lnstructiunii Publice va stabili pe cele dela seria lit. D, Mi-nisterul de Finante pe cele dela seria lit. E si Ministerul deRasbot cele dela seriile lit. F, F 1 i F2. Directia cailor ferate

    www.dacoromanica.ro

  • va stabili, dansa, tabelele pentru fnnctionarii sai oncecategorie.

    3. Prefecturile de judete : cele respective dela senile lit..C 1, D 1 i E r, afara de functionarii tailor ferale prevazutimai sus.

    Tabelele cu propunerile de conferire vor fi confectionate indublu exemplar, din care, unul va ramane in arhiva autori-tatii dela careemana tabela, iar celalalt se va 'Astra in arhivaCancelariei Ordinelor.

    Aceste tabele, in lipsa de decrete de conferire, tin loc decontroale. Ele sunt nominate si inscrierea se lace in ordineaalfabetica a numelui knumele si pronumele scrise de intreg);pe langa numarut de ordine, in dreptul fiecarui nume, fiecaretabela va mai purta si litera de serie corespunzatoare cu unadin senile aratate la art. 6, care numar de ordine si litera deserie vor figura si pe brevete.

    Se va observa cu stricteta de a nu se trece, pe mai multetabele, aceleasi persoane in diferite calitati, pentru a nu selibera decat un singur brevet la aceea persoana, avandu-sede norma de a se cid persoanei numai calitatea speciffcata inseria din care lace parte, astfel cum se stabileste la art. 6Medalia Jubilarci pentru civili, deosebindu-se de aceea pentrumilitari, aceasta din urma se va acorda si persoanelor can,ne mai fiind in armata, au un grad militar, precum si fostilormilitari cari au luat parte la rasbolul Independentei (1877/78)

    Toate tabelele vor trebui sa lie trimise Cancelariei Ordi-nelor cel mai taryiu pasta la 10 Aprilie 1906, adica cu o lunainainte de aniversirea de 40 ani de domnie, direct, de catreautotitatile carora incumba Intocn irea tabelelor. Dupa datade 10 Aprilie: ele nu vor mai fi tinute in seams, si tot astfelacele cari ar avea o indreptare sau o stersatura si caul nu arfi in intocmai conforme cu n odelul tip din prezentul regula-ment. Asemenea nu se va mai tine in seams vence omisiunede persoane, facandu-se raspunzatoare de dansa autoritateainsarcinata cu intocn irea tabelei.

    Art. 8. Cei indteptaLiti prin prezentul regulament de apurta Medalia lubilarci vo primi bievetul prin autoritateacareia incumba intotmirea tabelei, brevet ale carui !Atlilasate in alb vor fi cumplectate tot de acea autoiitate, care,prin punere de semnatura pe brevet, va mai incredinta pre-dal ea Cat pentru insemne ele vor fi puse la dit-pozitia au-toritatii insarcinate cu intot.mirea tabelei, spre a le face sapa rvina, oclaia cu brevitul, titularului, in schimbul depuneriicostului mecialiei. care se ridca la sums de 0,50 bani. de-punere ce se justified cu recepisa administratiunii financiare ajudetului in contul Ministerului Atacerilor Straine ; si nu se v

    ds

    www.dacoromanica.ro

  • libera nici insemnele i nici brevetul mai inainte de aceasta,justificare.

    Vor fi exceptati militarii de orice grad in activitate i aceicari au luat parte la rasboiul Independentei. Toti acetia vorprimi Vara nici o redeventa, insemQle ce li se cuvin,impreund cu brevetul dela Miniterul de Ras'boi, caruia se vorprocura insemnele de Canceleria Ordinelor, tot in schimbuidepunerii costului, justificara ca mai sus. cu recepisa adminis-tratiunii financiace a judetului in contul Ministerului Aface-rilor Straine.

    Art. 9. Verice persoand, care nu ar fi in niasurd de ajustified. cu brevetul ca are drept la poi tul Medaliei Jubilare,se va pedepsi conform legii. Se va uza de aceea rigoare fat&de acela care ar fabrica i procura insemnele i panglica fno prealabild autorizare, sau care ar fabrica i procura insem-nele i panglica in o forma i dimensiuni contrarii prezen-tului regulament i neconforme cu modelul-tip allat la Can-celaria Ordinelor.

    Art. 10.Dreptul de a purta Medalia fabilarci.se pierde inurma unei condamnatiuni la o penalitate de un caracter in-famant. Spre acest sfarit, parchetele civile i militare, la daresin judecata a unei persoane, in materie corectionald sau cn-minala, sunt tinute de a cerceta daca cel dat in judecata po-secla Medalia lubilarei i de a trimite Cangelarier Ordineloro copie, certiticata conforms, depe hotarirea de condamna-tiune ramasa definitive, pe baza careia condamnatul se ex-clude, din oficiu Si rara alts sanctiune Regala, dintre aceidecorati cu acea medalie, inapoindu-se brevetul i insemneleCancelariei Ordinelor. La randul for directorii de inchisoricivile i militare sunt obligati de a cerceta daca cei condam-nail definitiv poseda Medalia Jubilara i vor trimite Can-celariei Ordinelor copii, cert ficate conforme, depe mandateledefinitive de dtpunere. Neobservarea acestor dispozitiuni, fiede parchete, fie de inchisori, atrage dupe sine revocarea dinfunctiune, ca pentru verice aita distinctiune onor flea.

    Art. 11.Pentru intounirea brevetelor i tabelelor delaart. 7 se vor adopts modelurile-tip mai los descrise.

    Art. 12.Prezentul regulament va intra in vigoare deladata publicarii sale in Monitcrul Oficial.

    Prin Inaltul Decret No. 1.825 bis din 13 Mai 1 c.106a fostautorizata sa poarte Medalia Jubilara Carol I i M. S ReginaElisabeta, precum i Doan nele can au posecht Crucea .Elisabeta,>.

    www.dacoromanica.ro

  • ORDINUL .MIHAI-VITEAZUL.SI ADAUGIRI LA REGULAMENTELE ORDINELOR STEAUACOROANA ROMANIEI 1 MEDALIA BARBATIE $t CREDINTA

    'LE GEPENTRD iNFIINTAREA ORDINULUI MILITAR DE RASBOI

    .111IHAI-VITEAZUL4DecretatA cu No. 320 din 21 Decemvrie 1916 al publican; In Monitorut

    Oficial No. 223 din 25 Decemvrie 1916)

    Art. LSe infiinteaza un Ordin militar de rasboi, care vapurta numeie: Ordinul militar Mihai-Vdeazul,.

    OrdinJI va avea trei clase, cu denumirea : clasa III, clasa IIsi cia,a 1.

    El va fi conferit exclusiv pentru fapte exceptionale de Os-boi ofiterilor can s'au dist ins In tata mamicului.

    Niment nu pate capata o clasa superioara dud nu estedecorat cu clasa III.

    Art.11.Condi iunile si mo ialita tea conferirii acestui Ordinse Vd Stdbill titeun anurne regula ment 1 vor putt.a ti modi-ficate prin decret re;a1.

    Art. 111.Medalia Virtutea Militard, de rasboi va fi re-zer vata exclusiv gradelor Inferwaresi va fi conferitd. In aman-doua gradele.

    Art. IV. Pentru fapteie meritorii in timpul rdsboiului sevor contert atat ofiterilur tombatanti cat si celor asimi atiOrdwele Sttaua Rumaniei, i Coroana Romanlei, cu spadeIncruchate prin 'Amur Ile crucii, tar pentru gra iele inlertuareMe ialia Barbatie i Credinta, cu spade incrucisate sub ra-muffle de lour.

    Decoratiunlle Rom Ant. 6

    41

    www.dacoromanica.ro

  • LEGEMLA TIVA LA

    INFIINTAREA ORINNULUI .CRUCEA REGINA MARIA"(Sanctionata prin legea decretata sub No. 201 ;I publicatA in Monitorul

    Oficial No. 293 din 17 Martie 1917)

    Art. I. Se infiinteaza un Ordin care va purta numele de,,Crucea Regina Maria...

    Art. 2. Acest Ordin se va acorda persoanelor (doamnedomni) cari se vor fi distins in chestiunile sanitare.Art. 3. Regulamentul acestui Ordin va prevedea forma,

    dimenssunile Si modul cum se va purta.Art. 4. Aceasta lege se va considers pusa in aplicare cu

    incepere dela 5 Fevruarie 1917, data publicarii in MonitorulOficial a decretului No. 85/917, prin care s'a aprobat, subrezerva ratilicarii ultermare a Corpurilor legiuitoare, infiin-tarrea acelui Ordin 1) 2) 3).

    A se vedea regulamentul legii relativ la in(lintarea OrdinuluinCrucea Regina Maria"

    2) A se vedea regulamentul pentru instituirea Crucei Meritul Sanitar.3) ldem, pentru purtarea pe panglica Crucii Meritul Sanitar un semn

    distinctly.

    si

    9

    www.dacoromanica.ro

  • RE GUL AMENTULLEGII RELATIVE LA INFIINTAREA ORDINULUI

    .CRUCCA REGINA MARIA(Sanctionat cu Decretui Regal No. 1 069 din 18 Septemvrie 1917, publicat

    In Monitorut Okla! No 155 din 30 Septemvrie 1417)

    TITLUL 1

    Organizarea, compunerea Ordinultd I propunereaArt. I. Ordinul ',Crum Regina Matiau Infiinlat prin le-

    gea decretara sub No. 201/917, pubbcala in Monitorul Ofi-cial No. 293 din 17 Martie 1917, are de scup recompensa-rea setviciilor aduse larii in timp de rasboi sau in caz de epi-demii In timp de pace persoanelor (doamne si domni) cari sevor fi distins In chestunile sanitare.

    Art. 2. Toate chestiunile atingatoare de aceste Ordine serezolva prin Ministerul de Rasboi.

    Propunerik pentru conferire trebnie sa cuprinda :a) Nume1e si pronumele ;b) Locul si data nasteril ;c) Domiciliul ;d) Decoratiunile ce posed&Fiecare propunere se face pe un tabel depe ua formular

    care sa cuprinda int ntiunile de mai sus.Art. 3 Tabelele de propuneri se supun aprobarli Ma-

    iestatii Sale Regelm, iar dupa investirea for cu lnalta Sa Apos-tila, ramanand definitive, ministrul de rasboi intocnneve i

    www.dacoromanica.ro

  • 86

    supune semnaturfi Maiestatii Sale Regelui cuvenitele decretede conferirei, cari se publica in Monitorul Oficial.

    Maiestatea Sa Regele confers Ordinul si motu proprio.Art. 4. - Ministerul de Rasboi tine controlul nominal al

    purtatorilor Ordinului.Art. 5. Ordinul nCrucea Regina Maria cuprinde trei

    clase : clasa I, clasa II si clasa Ill.Membrii Ordinului sunt numiti pe vieata. Numarul for este

    nelimitat.Art. 6. Purtatorilor Ordinuiui se elibereaza brevete cari

    sunt numerotate pe clase.

    TITLUL II

    Forma si dimensiunile insemnelor

    Art. 7. Ordinul Crucea Regina Maria consta introcruce bizantina cu bratele egale, avand forma si dimensiunileurmatoare :

    Lungimea bratelor este de 48 mm. pentru clasa I, 40 mm.pentru celelalte clase ; latimea de 8 mm., grosimea for de21/2rnm.

    Fiecare brat al crucii are cloud laturi : una de 20 mm. lun-gime si una de 10 mm. La capete .bratele se terming princate o a treia lature de 18 mm. lungime, formand cu lnngi-mile de 20 mm- unghiuri de 35, iar cu cele de 10 an' unin-du-se, nu direct. ci pe o alts lature de 6 ram. perpendicular pecele de 10 mm.

    La capatul de sus al bfatului vertical are o toarta de me-tal de 5 mm., de care se prinde un inel oval de 20 mm. prin carese trece panglica Ordinului, care va fi de culoare portocaliepentru toate clasele.

    Art. 8. Ordinul Crucea Regina Maria. clasa I este demetal emailat alb cu o bordura de aur de 1/4 mm., avand pe fatala mijloc crucea rosie in email, iar pe verso monograma cucoroana in our a Maiestatii Sale Regina Maria.

    Clasa II este de metal galben (aur) avand pe fata mono-grama indicata mai sus, pe dos (revers) anul 1917.

    Clasa III este de metal brunat, avand pe fata aceeas mono-grama si pe dos anul 1917.

    www.dacoromanica.ro

  • 87

    TITLUL 111

    Modul purtArii OrdinuluiArt, 9. Ordinul wCrucea Regina Mariam clasa I se

    poarta la gat, iar clasele II i 111 pe piept In partea stanga, nil-litarii in ra.ndul nasturelui al doilea dela gat, iar civilii lainaltimea intaiului nasture al hainei.

    Ordinul se poarta totdeauna numai cu panglica.Art 10.Ordinul iCrucea Regina Maria' se poate conferl

    dela inceput in clasa cea mai superioara, nefiind obligatorietrecerea mai intai prin clasele inferioare.

    Art. 11. La primirea unei clase superioare, clasa infe-tioara se restitue, aa ca membrii Ordinului nu poarta decatinsemnele ultimei'clase ce li s'au conferit.

    Art. 1t. Ordinul .Crucea Regina Maria" clasa I se poartadupa cele de Comandor al , Ordinelor .Steauae si "CoroanaRomanieie, clasa II i clasa III dupa cele de Cavaler a acelorOrdine.

    TITLUL IVExcluderea din Ordin

    Art. 13. Calitatea de membru al Ordinului se pierde incaz de condamnare la o pedeapsa care dupa codul penal saucodul de justitie militard atrage interzicerea dreptului de apurta decoratiuni.

    Stergerea din' controalele Ordinului se face prin de-cret regal.

    De asemenea, acea calitate se pierde si in cazul cand unmembru al Ordinului s'ar face culpabil de vreo fapta care,de1 ar scapa prevederilor codului penal sau codului justitieimilitare, totus ar fi de natura a-i atinge onoarea i prestigiulde care trebuie sa se bucure in societate.

    In acest din urma caz tergerea din controalele Ordinuluise face prin Decret Regal, in urma raportului ministrului derasboi.

    Art. 14. In caz de deces, tergerea din controalele Ordi-nului se face pe baza extractului depe actul de moarte al pri-mariei respective.

    www.dacoromanica.ro

  • ORDINUL STEAUA ROMANIEI DE RAZBOI *)ORDINUL COROANA ROMANIEI DE RAZBOI *)

    PR ECUM F

    MEDALIA BARBATIE SI CREDINTA DE RAZBOI *)

    *) A se vedea art. IV din Legea pentru inflintarea Ordisulu milltar deRazboi Mihai-Viteazula, pag. 63 si 81.

    www.dacoromanica.ro

  • MEDALIA PRO VIRTUTE MILITARI.1860

    La 24 Mai 1860 un decret Domnesc sanctioneaza proiectulde lege relativ la recompensa ostasilor cari au luat parte lalupta din 13 Septemvrie 1848. Acest proiect de lege la art. 3zice : Ostasilor de orice grad cari au participat in zisa luptasa li se des cate o medalie comemorativa spre a o purta ata-sata printr'o cordela tricolors, medalia sa fie de bronz, de2cil in diametru ; pe o parte sa alba data in relief :, 13 Sep-temvrie 1848. Dealul Spirei ; iar pe cealalta sa fie gravata,tot in relief, aquila cu capul de bour pe piept in un scut deo-sebit cu inscriptiunea : Pro Virtute Militari..

    Tot Voda Cuza a conceput ideea creerii unui Ordino ca-valerie romaneascadar dorinta lui intampinand probabilpiedici din afara, nu se realiza decat intr'un singur exemplar,depus la Muzeul National din Bucuresti. Nereusita s'ar puteaatribui si evenimentelor cari il surprinserd la 11 Fevruarie1866. Medaliile si decoratiunile romane de Colonel P. V.Nasturel, 1905).

    INALT DECRET No. 2.017 DIN 8 SEPT. 1878RELATIV LA

    ACORDAREA DREPTULUI DE A PURTA MEDALIA .VIRTUTEAMILITARA. OSTASILOR CARI AU LUAT PARTE

    LA LUPTA CONTRA ARMATEI OTOMANE IN ZIUA DE 13SEPTEMVRIE 1848

    Art. unic.Acordam dreptul de a purta medalia eVirtutea.Militaran luptatorilor dela 13 Septemvrie 1848.

    www.dacoromanica.ro

  • VIRTUTEA MILITARA DE PACE

    REGULAMENTUL MEDALIEI MILITARE(Decretul No.987, publicat in Moll floral Oastei No.22/72)

    TITLUL I

    Ins ituirea medaliei ; modul de a o purta

    Apt. I Se institute o medalie cu deviza'qVirtute Mill-tara., care se va acorda gradelor militare asimilati, pen-tru inLura are si rasplatire.

    At t 2. Medalid se da pe viata.Art. 3. Dreptul de a o purta este personal si nu se

    transm ie in nici un caz.Art 4. Numarul medalblor acordate este nedeterminat.Art 5. Meddlia se cornpune dintr o piesa de argint sau

    de aur, c u un diametru de 30annsi o grosime de 2flim; forma saeste rotunda.

    Pe u pane a medaliet sunt stampate in relief cuvinteletvrrtute rntIttarci Inconjurate de cloud ramuir, una demiaslin1 Mkt de stejar. can se unesc jus pun o funds. Pe partea

    se atia dsemenea in reriet e tgid Domnitorului inconju-ra a de curntc!e Ldrol I Rege al Romaniei..

    Art. 6 Madaoa are la patted superioara o ghirlandade d f n pm care S2 trrc- panglica.

    Art 7. Panglica este de moar tosu, avand margini al-bastre Nuantele culurului sunt ce'e din chapel. Panglica in

    tat este lata 40uun insa incepand dela margine, 1' rusu,apor 2"matbastru, dupd aceea mijiocul de culoare predomi-

    ,

    si

    o-pus-,

    t

    www.dacoromanica.ro

  • 94

    nat rosu 24nim, in marginea opusa 2rnm albastru, dupa carevine 1m rosu.

    Medalia de argint pentru serviciul de 12 ani in gradul desergent va avea in apropiere de legatura o bands metalica,alba, lata de 5 la 6 milimetri, gi jumatate milimetru grosime,care sa apuce panglica in forma de inel turtit (cu diametrulcel mare de 3 centimetri) si care s poarte pe dansul numa-rul XII.

    Art. 8. Medalia se poarta pe partea stanga a pieptuIui.Art. 9. In nici un caz nu se poate purta numai pan-

    glica singura sau miniatura depe medalie; ea urmeaza a aveatotdeauna dimensiunile reglementare.

    Art. 10.Medalia se poarta numai de metalul primit. Ast-fel gradul inferior ce a dobandit medalie de argint, nu o poatepreschimba in aur, devenind ofiter; in acest caz va continuaa purta tot pe cea de argint.

    Art. 11. Un ofiter poate primi, in cazurile prevazute dereglement, medalia de aur, chiar de ar fi posedand medaliede argint ca grad inferior; in asemenea caz el va purta am-bele medalii.

    TITLUL IIDreptul de a dobAndi medalia

    Art. 12. Medaliile de argint sunt pentru gradele infe-rioare, cele de aur pentru gradele of ttemti.

    Art. 13. Un serviciu neintrerupt de 12 ani impliniti ingradul de sergent, timp in care n'a urmat nici o casare degrad, nici condamnare prin sentinta, da dreptul la medalie deargint cu o pensiune viagera de 300 lei pe an, conform legiide organbare din 27 Martie 1872 (art. 8) .Timpul servit desergenti in campanie se calculeaza ca indoit la evaluarea a-nilor celuti de acest articol ".

    Dreptul la pensiune se pierde cu dobandirel nnui gradofiteregc.

    Art 14. Pentru fapte meritorii, de curaj devotamentse acorda medalia in mod onorific, atat gradelor infericarecat si ofiterilor asimilatilor, fa."ra considerare de timpservit.

    Art. 15. Cand dintr'o fapta meritorie ar rezuita ranegrave, care ar face pe individ impropriu serviciului, se acordagradelor inferioare retributiunea prevazuta prin legea Caseide dotatie; pentru ofiteri asimilati, daca acestia nu aveau

    di

    ai

    ai

    www.dacoromanica.ro

  • 95

    nici un drept la pensiune, se va cere in favoarea lot o re-compense nationals.

    Art. 16. Constatarea celor 12 ani de serviciu in gradulde sergent se face prin certificatele consiliului de administratieale corpurilor In can individul a E ervit, raportul sefului decorp in care se &este in momentul cand a dobandit acestdrept raportul sefului diviziei teritoriale. Toate acestepiese sunt adresate Ministerului de Rasboi, care apreciazadecide.

    Art. 17. Faptele meritorii se constata prin raporturileefilor, sub ochii cdrora s'a petrecut faptul. Aceste raporturicuprind cu deamanuntul toate cauzele ce motiveaza cerereamedaliei, si sunt adresate sefului diviziei teritoriale, care elsupune cercetarii unei comisiuni de patru ofiteri superiorisub presedintia sa ; acestia apreciaza i noteaza data indi-vidul merits medalia, rezultatul deliberarii for se consem-neaza Intr'un proces-verbal ce se atasaza la dosier. In cazde diverginta de opiniuni, majoritatea minoritatea subscrieprocesul-verbal, insa minoritatea este tinuta da in scrisopinia separate in josul procesului-verbal.

    In once caz, chiar cand majoritatea ar fi pentru respin-ferea cererii, actele se inainteaza Ministerului de Rasboi.

    Art. 18. Pentru cele prevazute la art. 15, deosebit decele mentionate la art. 17, se va mai adaugi i certificatulmedicului superior militar din localitatea unde s'a petrecutfaptul, vizat de inspectorul general al serviciului sanitarmilitar.

    Art. 19. Cand militarul, in favorul cciruia se cere me-dalia, se gaseqte in cazul prevazut la art. 14 qi 15. minis-trul de rcisboi va cere qi avizul Consiliului de Min4tri.

    TITLUL III

    Dreptul de a acorn. medalia.Ceremonialul

    Art. 20. Numai Capul Statului are dreptul a acordamedalia.

    Art. 21. Medalia se acorda prin decret Domnesc, in urmaraportului motivat al ministrului de rcisboi.

    Art. 22. Acordarea medaliei se publics prin MonitorulOastei i se citeste in toate corpurile la apelul de 11 ore.Compania, escadronul sau bateria (la trupele de linie) din

    i

    .

    si

    www.dacoromanica.ro

  • 96

    care individul face parte, este in mare tinuta si prezinta ar-mete Ia citirea decretului si prinderea medaliei la piept.

    Art. 23 Pentru ofiterii inferiori, batalionul din care faceparte primitorul medaliei iese sub arme In mare tinuta si pre-zinta a rmele Ia citirea decretului si darea medaliei. Pentru ofi-terii superiori iese corpul intreg MIA drapel. Pentru sefii decorpuri, coroul intreg cu drapel. Pentru ofiterii generali, bri-gada sau divizia, dupd glad, sau de nu vor fi adunati, vor iesitrupele din garnizoand.

    Art. 24. Pentru companiile de graniceri, batalioanelede militii Si escadroanele de calarasi ceremonialul se va in-deplini in aceleasi conditiuni, profitand pentru aceasta deorice concentrare ar avea loc.

    Art. 25. Medalia se prinde pe pieptul celui in drept deCapul Statului, sau de ministrul de rasboi, on de un delegatal acestuia.

    Art. 26. Prim.torul medaliei este adus in fata frontului,In mare tinuta, si de este grad inferior, fara arms, el primeste .medalia i brevetul ; muzica sau, in lipsa acesteia, corni5tiisi tolloarii suna marui pana la reintrarea sa la locul regle-mentac in front.

    TITLUL IV

    Brevete, acte

    Art. 27. Un brevet, subscris de Capul Statului, purtandsigiiial Min.sterului de Rasboi si contrasemnat de ministrulde rasboi, se va da odata. cu medalia.

    Art. 23. Medalia si drepturile ei se p'erd din aceleasicauze din cari se pierd $i calitatea de cetatean roman.

    Art 29. Se pierde Inca, dupa o condamne prin sen-tinta la o pedeapsa infamanta.

    Art. 30. Se va tine la M nisterul de Rasboi un registruspecial pentru inscrierea succesiva a celor corora s'a acordatmeda ia. Acest reg stru va cuprinde deosebit de nume, elate,anti de serviciu, gradul, distr ctul, etc., toate detaliutile ce aumotivat darea medaliei.

    Se va tine astmenea un registru de ordine pentru expe-diarea brevetelor, purtand numele si data transmiterii me-daliei

    Art. 31. Toate actele prevazute si pe cari s'a bazatreco nardarea se vor conserva in dosiere speciale.

    www.dacoromanica.ro

  • 97

    Art. 32 ;I cel din urmd. Ministrul Nostru secretar deStat la Departamentul de RAsboi este insArcinat cu execu-'tarea acestui dccret.

    Dat in Bucureti, la 17 Mai 1872.

    Ministru de rAsboi,General Florescu.

    CAROL

    Notd Legea de reangajare din 1880, publicatA in Monitorul OastelNo. 8 di I 1 Aprilie 183) pag. 181, art. 11, nu modificA legea de fatA re-Iativ la pensiuni.

    Legea de reangajare din 1893, publicatA In Monitorul Oastel No. 25din 2) Mai 18)3, pag. 610, art. 21, abrogd dispoziflunile de pensiuni dinegea ue laid..??Decoratiwaile Roman 7

    www.dacoromanica.ro

  • SEMNUL ONORIFIC AL OFITERILOR1872

    Art. 1. Ca semn de distinctie pentru un serviciu militarIndelungat, se creeaza un semn onorific de a rgint, destinat a seda ofiterilor pentru un serviciu de 18 ani, Si de our pentru 25ani impliniti in armata.

    Art. 2. Acest semn onorific se acorda celui in drept prindecret domnesc, dupa prupunerea ministrului de rasboiinserat in .Monitorul Oasteit.

    Art. 3. Timpul petrecut de titer in pozitiune de neacti-vitate prin retragerea functiei pentru concediu se va deducedin numarul anilor petrecuti in armata.

    Art 4. Dreptul de a purta semnul onorific se continuai dupa iesirea din armata.Art 5. Nu se vor bucura de dreptul de a dobandl acest

    semn onorific Meiji cari in timpul serviciului for vor fi fostcondamnati la o pedeapsa criminals pronuntata de tribuna-lele i la o pedeapsa corectionala pentru vinele pre-vazute prin codul penal civil la art. 127, 128, 129, 140, 144,288. 289, 290, 291, 292, 308, 309, 316, 322, 323, 334 si 335.

    Art. 6. Pierde dreptul de a purta acest semn onorificrt format' pentru cauza de discipline, contorm alin. A,

    B C din art. 13 al legii pozitiei ofiterilor din 5 lanuarie 1n72.Asemenea acest drept inceteaza pentru acei cari ar pierde

    gradul pentru cazurile prevazute la art. 1 si 2 din citata lege.Art. 7. Otiterii in retragere cari au dobandit annul ono-

    rific inceteaza de a se mai bucura de acest drept indata ce ise ridica dreptul de cetatean roman sau este condamnat la opedeapsa pt/mu un fapt intamant.

    Art 8. Semnul onorific dupa alaturatul model este de oformrovala in diametru de 31nua Si 35 m.; ea se compunedin o place inconjurata in partea stanga de o ghirlanda destejar, jar in oartea dreapta de o ghirlanda de dafin unite injosul lur inteo panglica in forma unui nod.

    Semnul onorific este surmontat de Coroana Romaniei.

    militare,

    ofi-terii

    i

    pi

    si

    si

    www.dacoromanica.ro

  • 100

    Pe placa din fata se va pune numarul de 18 sau 25 in cifrelatine, iar pe placa din dos cifra domneasca in relief.

    Pe semnul onorific de argint numarul i cifra domneascasunt de aur, iar pe semnul onorific de aur placa va fi de ar-gint.

    Art. 9. Semnul onorific se poarta pe pieptul stang fixatprintr o panglica in latime de 32m(.; culorile panglicei vorfi in dungi longitudinale albastre si galbene.

    Panglica nu se poate purta fard semnul onorific.

    Raportul Generalului Florescu, suing Domnitorului Carol, la 5lunie 1872, spune relativ la acest soma:.Vieata miftarului fiind Q vieata de sacrificiu pentru ofi-

    terul careli indt plinete in consecinta datoriile sale un ser-.viciu nepatat de 18-25 ant, ant crezut de datoria mea acpropune Martel Voastre creatiunea unui semn unoritic pentrutetmenii de serviciu sus citap, i in caz ca id Inaltimea Voa-stra sa fie de aceasta parere Si sa aprobe disporttiunile re-lative la instituirea ei cuprinsa in alaturatul proiect-decret,o rog prey plecat sa binevoeasca a-1 semna4.

    lar in anul 1831 ministrul de rasboi, Generalul Lahovari,printr'un raport catre Rege, spune:

    Este nttagaduit ea acest semn de distinctiune avea ratiuneade a exista -tsttel impartit in doua, clase. de argint i de aur,

  • VIRTUTEA MILITARA DE RASBOI

    INALTUL DECRET No. 2.08RELATIV LA

    DESCRIEREA MEDALIEI VIRTUTEA MILITARA, ACORDATAPENTRU FAPTE DE CURAJ $I DEVOTAMENT IN

    TIMP DE RASBOI(Publicat in Moniforul Oastei No. 41 din 9 Decemvrie

    1880, pagina 923).

    Prea Inciliate Doamne,

    Medalia Virtutea Militara a foqinstituita prin Inaltul De-cret Na. 987 dela 17 Mai 1872, pentru a rasplati pe sergentiican au un serviciu neintrerupt de 12 ani impliniti, precum sprea recompense fa ptele meritorii de curaj si devotament ale mi-litarilor in genere.

    Inaintea rasboiului aceasta .medalie s a acordat i pentruserviciu] de 12 ani ci pentru fapte meritorii in limp de pace,de aceea si forma et s'a hotarit a i aceea a medaliilor come-morative.

    Prin 7asboi insa, valoarea faptelor meritorii de curajdevotament au dobandit o alto insemnatate, Si aLeasta medalie, pastrami aceea forma, nu constitue un semn destul dedistinct pentru a rasplali virtutile militare ce s'au manifestatpe campul de bataie.

    Pe aceste considerente si conform autorizatiunii date deConsiliul de Ministri, prin jurnalul N 16 incheiat in se-dinta dela 25 Noemvrie 1880, am onoare a ruga pe Maies-tatea Voastra Regala sa binevoeasca a semna anexatul pro-iect de decret relativ la_modhicarea introdusa prin alaturatulmodel i descriptiune la medalia Virtute Milt ara creeatapentru timpul de pace, urmand ca acest nou mock! de me-

    si

    www.dacoromanica.ro

  • tO2

    dalie sd se acorde tuturor acelora cari au dobandit-o intimpul campaniei in schimbul celei actuale.

    Aceasta dispozitiune nu schimba intru nimic reglementulmedaliei (Virtutea Militara. decretat in 1872.

    Sunt cu cel mai profund respect,Prea tate Doamne,

    Al Maiestatii Voastre Regale,Prea plecat prea supus servitor,

    Ministru Secretar. de Stat laDepartamentnl de RasboiGeneral Slaniceanu.

    No. 17.683.

    Avand in vedere jurnalul Consiliului de Ministri No. 16din 25 Noemvrie 1880,

    Asupra raportului ministrului Nostru Secretar de Stat laDepartamentul de Rasboi cu No. 17.683,

    Am decretat decretamArt. I. Forma si dimensiunile medaliei a Virtutea

    ce se acorda militarilor in genere pentru a rdsplati fapte decuraj si devotament manifestat pe caimpul de luptd, va fi i n-tocmai descrierii alaturatd acestui decret si care se va publica.in .Monitorul Oastei..

    Art. II. Medalia < Virtutea astfel transformata, seacorda tuturor militarilor ce au dobandit-o in timpul campa-niei si se va purta in local celei actuate.

    Art III. Aceasta dispozitiune nu schimba intru nimic regu-lamentul decretat in 1872, nici forma medaliei Virtutea Militaxa. acordata conform acelui regulament pentru timpul depace.

    Art. IV cel din urma. Ministrul Nostru Secretar deStat la Departamentul de Rasboi este insarcinat cu execu-tarea acestui decret.

    CAROLMinistru de rasboi,

    General Slaniceanu.

    Medalia se compune din o cruce cu patru ramuri de ar-gint pentru grade inferioare si de our pentru ofiteri.

    Dimensiunile crucii sunt cele urmatoare35min dela o extremitate a unei ramuri Ora la cealaltd..1 V2un. grosimea crucii pretutindenea ;

    latimea ramurilor crucii catre exterior ;7mm latimea ramurilor catre interior langd mefalion; im-

    i

    i :

    Militara.,

    :

    13um n.

    ei

    www.dacoromanica.ro

  • 103

    prejurul ramurilor, pe marginea si pe amandoua fetele crucii,se afla o ciselura mata in largime de 11/2". care contur-neazd crucea, terminandu-se la medalion din centru.

    Metalul crucii atat pentru grade inferioare, precum sipentru ofiteri, este cu luciu, afard deciselura de pe margine.

    In mijlocul crucii, si Maud parte dintr'insa, se and unniedaliom rotund de acelas metal, ale cdrui dimensiuni sunt

    urmAtoare:17". diametrul medalionului ;21/2". grosimea sa.Margintle acestui medalion, pe amdadouA fetele, sent ri-

    'dicate in relief de 1/4mul.; pe una din fete se afla efigia Dorn-nului cu inscriptiunea, de jur imprejur: Carol 1, Domn al Ro-maniei; lungimea literelor de 1".; pe cealaltd fata se aflainscriptiunea : Virtute Militard., in 2 randuri si literele avandaceleasi dimensiuni ca acelea depe fata cealaltd.

    Acest medalion in toate &life sale cu efegia si inscrip-liuni va fi mat; intre ramurile crucii si la o distant de 2"-de extremitatile exterioare ale rarituritor crucii se afla o co-roand de stejar concentrica cu medalionul si la o distant& de2". de marginile medalionului; dimensiunile coroanei destejar sunt cele urmatoare:

    31/2". latime;1/2". grosime la margine;linm aproape grosime de mijloc.Coroana de stejar va fi mats. Deasupra ramuret superi-

    -oare a crucii se afla un inel mic rotund care serva pentru fi-xarea medaliei prin panglica, diametrul este de 12"., gro-simea sa este de 11/2".

    Acest inel va fi de acelas metal cu restul medaliei, Hind culuciu.

    !41inistru de rasboi,General Slaniceanu.

    VIRTUTEA MILITARA DE RAZBOIExtras din decretul No. 3.249/916

    Art. III. Stabileste ca : Medalia .Virtutea Militard defazboi va fi rezervata exclusiv gradelor inferioare si va ficonferitd In amandoua gradele. (A se vedea Legea OrdinuluiMihai Viteazul, Pag. 81).

    cele

    www.dacoromanica.ro

  • MEDALIA COMEMORATIVA RUSA1877-1878

    Aceasta medalie a fost conferita de M. S. Imparatul tutu-ror Rusiilor, Alexandru al lI -ha, spry a se purta de gradele-ofiteresti si soldatii din armata aliata romans, cari au luatparte la lupta din jurul Plevnei.

    Medalia a fost acceptata de guvernul roman si autorizataa se purta de cei in drept, prin inaltul decret No. 2.141 din18 Septemvrie 1878 (Monitoral Oastei No. 24 din 1878, pa-gina 481).

    Medalia este de bronz, de un diametru de 26mm i o grOsime de 2".

    Pe revers este deviza, in limba slava : Nu pentru noi, nu-pentru noi, ci numelui Teu. 1), deviza este scri.a in 4 ran-duri cu litere in relief si este inconjurata de o ghirlanda de-dafin.

    Pe fata medaliei se afla stampata in relief o cruce patriar-hala stralucitoare, iar sub ea se afla o semi -luny cu coarnelein sus. In dreapta crucii milesimul 1877, Jar in stanga 1878

    La partea superioara a medaliei se afla o toarta de sarmaprin tare se leaga panglica. Panglica .este moarata si are olatime de 28" din can 14" in in dreapta este de culoarealbastru-deschis, iar 14mm in stanga este galben-portocaliuavant trei dungi negre de cite 2 1/2"m latime._

    ') Crezand ca dezastrul armatei franceze se datorete protectiunii di-vine, Tarul Alexandru 1 puse de gravy pe medalia comemorativa a cam-paniei din 1812 deviza : Ne name, ne name a imeni tvoemu, reprodusAin 1877 de Alexandru al 11-lea. Aceasta deviza este traducerea ye rse-tului : Non nobis. non nobis domine, sed nomini tuo da gloriam.

    www.dacoromanica.ro

  • CRUCEA TRECEREA DUN AREI.1878

    Art. 1. Se institue o cruce comemorativa, care va purtamumele de Crucea Trecerea Duncirei.

    Art. 2. Crucea Trecerea Duncirei se va conferi tuturormilitarilot si asimilatilor de once grad, cari au lost insumati,atasati sau insarcinati cu controlul administrativ la corpurilede trupa on la serviciile militare ce au operat peste Dunaresi au luat parte la campactia din 1877 1878 in Bulgaria.

    Art. 3. Crucea se va conferi asemenea si functionarilor-civili si persoanelor cari, neapartinand deadreptul ostirii, aufost chemate de un serviciu efectiv si permanent pe Tanga ar-mata noastra de operatiune pe tarmul drept al Dunarei.

    In aceasta categorie intra functionarii chemati peste Du-flare de un serviciu administrativ pe Tanga armata de opera-tiune, impiegatii telegrafici si postali cari au fost atasati inmod permanent armatei, medicii civili cari au exercitat acti-vitatea for in ambulantele 1 spitalele stabilite pe teatrul deoperatiune pe tarmul drept al Dunarei, infirmierii, preotii carinu apartineau regimentelor, intr'un. cuvant toate persoanele

    fard a face direct parte din armatA, au facut un serviciupe Tanga dansa in Bulgaria dincolo de Dunare.

    Preotii regimentelor, medicii civili si infirmierii, cari aulost intrebuintati in ambulantele din prima linie pe campul delupta, se vor considers ca asimilati gradelor militare.

    Art. 4 Domnitorul conferA Crucea Trecerea Dunarei.Ea se clA pe viata.

    Art. 5. Dreptul de a o purta este personal si nu se trans-mite in nici un caz.

    Art, 6. Numarul cruzilor acordate este determinat in li-initele art. 2 si 3.

    Constatarea dreptului de a dobandi cruces se face pentru

    can,

    www.dacoromanica.ro

  • 108

    militari i asimilati prin Toile de prezentA ale corpurilor tmtimpul operatiunilor peste Dunare.

    Pentru persoanele civile prin certificat in regula at cor-purilor sau serviciilor pe langd care au functionat

    Art. 7. Odata acest numar stabilit definitiv, nu se mailpoate acorda Crucea Trecerea Dunarei in afara de cei In-dreptatiti prin decretul de fata.

    Art. 8. Crucea este de oteroxidat, fondul . negru punctatlungimea ramurilor crucei este de 43mm , latimea de 6 " ,grosimea de 2 mm , forma este cea bizantina a biserici rasa-ritului. Crucea are pe marginile ramurilor o dung& alba inculoarea naturals a otelului i in mijloc un medalion incon-jurat de tin ceic de otel. Fondul medalionului este asemeneanegru punctat i poarta pe o parte legenda : Trecerea Du-nareiv i in mijloc milesimul 1877; pe cealalta parte, pe fon-dul medalionului, se and cifra Noastra Domneasca.

    In partea superioara a crucii se afla un inel de otel princare se petrece panglica.

    Art. 9. 7- Crucea Trecerea Dunarei se va purta de gradelemilitare 1 asimilate atarnata de o panglica de moar rop-inchis, lata de 40mm, avand cloud vergi negre verticale inlatime de 10mm, separate una de alta prin o varga de cu-loarea fondului panglicei (rNu-inchis) de 8mm. De ambelemargini ale panglicei ramane o dungy roie de culoarea fon-dului panglicei, in latime de 6 aim .

    Art. 10. Persoanele card nu apartin armatei i au do-bandit crucea in virtutea art. 3, o vor purta atarnata de opanglica, avand fondul negru, lat de 17mm , in doua lesieruriroii, in latime de 2mm pe margine.

    Art. 11. Crucea se poarta pe partea stanga a pieptului;avand in aparenta, pe partea din afar& Trecerea Dunarei.

    Art. 12. Crucea Trecerea Dunarei este o distinctiune derasboi i portul ei va fi regular astfel cum se va stabili pentrudecoratiunile i insemnele de rasboi.

    Art. 13. Corpurile vor intocmi un registru special incare vor inscrie numele, comuna districtul gradelor infe-rioare, cdrora se va fi acordat Crucea Trecerea Dunarei.Acest registru se va 'Astra in arhiva corpului.

    Art. 14. Pentru gradele ofitereti se va stabili un re-gistru care se va tine la Ministerul de Rasboi, aratand nu-mele ofiterului, corpul, locul nmterii i

    Art. 15. Ministerul de Rdsboi va intocmi asemenea unregistru separat, in care se va inscrie numele persoauelor-neapartinand armatei, earl vor fi dobandit Crucea Trecerea.Dunarei, in virtutea art. 3 at regulamentului.

    si

    www.dacoromanica.ro

  • 109

    Art. 16. Dupa incetarea din viata a unui grad inferiordecorat cu Crucea Trecerea Dunarei, crucea se va depune labiserica comunala a domiciliului sau locului de origin a de-cedatului, unde se va aeza pe o tabla atarnata in intrareabisericii, cu inscriptiunea numelui decoratului, spre a (modmemoria aparatorilor patriei.

    Autorttatile comunale i judetene vor priveghea indepli-/urea acestei dispozitiuni.

    Art. 17. Autoritattle comunale vor intiinta, in caz deincetare din viata a unui decorat cu Crucea Trecerea Du-narei, corpul din care dansul a taart parte, spre a se trece Inregistrul special ca Incetat din viata.

    Art. 18. Pentru ofiterii decorali cu Crucea Trecerea Du-narii, dupa incetarea din viata, crucile se vor aeza la arse-nal sau la muzaul militar intr'un loc determinat, Inscriindu -senumele ofiterilor alaturi cu crucile.

    Ari. 19. Strainii cari ar indeplini conditiunile stabilitede art. 2 1 3 al regulamentului de tats, vor putea. dobandiCrucea Trecerea Dunarei i se va tine un registru deostbitpentru acetia.

    Art. 20. Crucea Trecerea Dunarei 1 drepturile ei sepierd din aceleai cauze din cari se pierde Si calltatea de ce-tatean roman.

    Art. 21. Se pierde Inca dupa o condamnare prin sentint.1la o pedeapsa inf manta.

    Art. 22. Stra nil vor pierde aceste drepturi prin con-Idamnarea judecAtoreasca la o pedeapsa infamanta.

    .

    -

    www.dacoromanica.ro

  • MEDALIA APARATORILOR INDEPENDENTEII1878

    Art. I. Se institue medalie comemotativa care va punktnumele de .Medalia Aparatorilor Independentei..

    Art. 2. Medalia aparatorilor independentei se va con-feri tutulor militarilor Si asimilatilor de once grad, ce atzluat parte in campania din 1877 si 1878 si can au fost insu-mati, atasati sau insarcinati, cu controlul administrativ lacorpurile de trupa on la serviciile militare.

    Art. 3. Medalia se va conferi de asemenea si functionarilor civili si persoanelor cari, neapartinand deadreptul ,osti-rii, au fost chemate de un serviciu efectiv si permanent peTanga armata noastrA.

    In aceasta categorie infra functionarii chemati pentru umserviciu administrativ pe langa armata, impiegati telegraficisi postali cari au fost atasati in mod permanent armatei, me-dicii civili can au exercitat activitatea for In ambulante sispitale, infirmerii, preotii can nu apartin armatei, inteun cu-vant toate persoanele cari, fAra a face parte din armata, amfacut un serviciu pe langA dansa.

    Art. 4a- Domnitorul contera medalia Aparatorilor hidependentei. Ea se dA pe viata.

    Art. 5. Dreptul de a o purta este personal si nu se tran-smite in nici un caz.

    Art. 6. Numarul meddliilor este determinat in limifeleart. 2 si 3; constatatea dn ptului de a dobandi medalia se-face pentru militari si asimilati prin procesele-verbale aleconsiliului de administratie in corpuri si se; viciuri, pentrupersoanele ci vile prin certificat in regula ale corpurilor sauserviciurilur pe lAngA cari au functionat.

    Art. 7. Wata acest numar stabilit definitiv, nu se matpoate acorn medalia AparAtonlor Independentei.

    www.dacoromanica.ro

  • Art. 8. Medalia este de bronz, de forma rotunda, avandtin diametru de 30 milimetri 1 o grosime de 2 milimetri;la partea superioard se afla un inel asemenea de bronz Ingrosime de 2 mill r etri si cu un diametru de 12 milimetri princare se trece pinglica; pe o partea medaliei este stampat Inrelief geniul Romaniei sub figura unei femei rezemata de osable si tinand o cunund cu mana dreaptd ridicata, picioareleei stau pe drapele, tunuri pusti; in dreapta sa, jos, esteAquila Romans; spre spatele sau, in stanga, un inger tinandttn drapel incununat. In departare se vede luciul Dunarei.

    Pe partea opusa a medaliei se Ala stampat in relief inilia-lele Dumnitorului, sub care este scris: gAparatorilor Indepen-,clentei in rdsboiul 1877 1878'. Intreaga inscripliune esteocolita de doua ramuri stampate in relief, din care: una re-prezinta trunze de stejar; ceaialta de dafin si unite jos cu ofund.a.

    Art. 9. Medalia (cAparatorilor Independentei, se va purtaatarnata de o panglica moat ata. de 25 milimetri din care: 2milimetri de fiecare margine rosu, 2 .milimetri aldturigainer', dupa. care 2 milimetri rosu, iar 13 milimetri, formand.mijlocul p tnglicei, albastru. Culorile vor fi cele nationale.

    Art. 10. Medalia se poarta pe partea stang-a a pieptului,avand aptrenta partea pe care este stampata embiema Ro-maniei; ordinea in care se va purta aceasta medalie va ficea prescrisa de regulamentui pentru purtarea insemnelor.

    Art. 11. Me talia Apatatorilor Independentei este o me-dalie comemorativa Si portul ei va fi regulat astlel cu n se vastabili pentru decoratiunile si insemnele de rasboi.

    Art. 12. Corpurile vor intocmi un registru special, incare se vor inscr e: numele, comuna si districtele gradelor in-.ferioare cdrora se vor fi acordat medalia a Apardtorilor ln-depenientek acest registru va pastry in arhiva corpului.

    Art. 13. Pentru grade e ofiteresti se va stabili un re-gistru, care se va tine la Ministerul ie Rdsboi, arataid numeleqbfiterului, functiu corpul lo:ui nasterii si domiciliul.

    Art. 14. Ministerul de Rdsboi va intocmi asemenea tut.registru separat, in care se va inscrie persoanele neapartinandarmatei cari vor fi dobandit medal a cApardtorilor fade-,pendente in virtute t art. 3 al regulamentutui.

    A-t 15. Autoritatite co nunale vor instiinta, in caz deincetare din viatd a unui decora cu medalia ,A.paratotilor/niependen.eia, corpul din care dansul a facet parte, spre ase trece in registrul special ca ncetat din vials.

    Art. 16. Medalia c Apiratordur Independentei si drep-

    I it

    lei,

    gi

    S2

    www.dacoromanica.ro

  • 113

    turtle et se pierd din acele4 cauze din cart se pierde i call-tatea de cetacean roman.

    Art. 17. Se pierde hid dupa o condamnare prin sentintala o pedeapsli infamanta.

    Art. 18. -11n brevet, subscris de ministrul Nostru de rasboipentru gradele ofitere4ti, asimilati si civili, i de consiliurilede administratie ale corpurilor pentrii grad ele inferioare, seva da data cu conferirea medaliei.

    Art. 19. Ministrul Nostru secretar de Stat la Departa-mental de RAsboi este tnsarcinat cu executarea acestul decret.

    Dat In Bucure01, la 5 lunie 1878.

    Mialsilu de rAsbot,General de divizie Cernat.

    Decoration' la RnmAae.

    CAROL

    8

    www.dacoromanica.ro

  • INALT DECRET No. 414 DIN 4 FEVRUARIE 1910RELATIV LA

    ADAUGAREA UNUI ALINEAT LA ART 9 DIN REGULAMENTULPENTRU MEDALIA .APARATORILOR INDEPENDENTEI.

    CAROL 1,

    Prm gratia Jul Dumnezeu si vointa Nationala, Rege atRomaniei,

    La toti de fala viitori, scincitate :Avand in vedere jurnalul consiliului deministri sub No. 84,

    incheiat in sedinta dtla 25 lanuarie 1910;Asupra lapoi tu ui m n strului Nostru secretar de Stat la

    Departamentul de Rasboi sub No. 25.667,Am decretat si decretam :

    Art. I. La articolul 9 din regulamentul pentru medaliaAparatorilor Independentei,. promulg4t cu inaltul decretNo. 1.422 d n 5 lunie 1878, se adauga urmatorul alineat:

    .Medalia redusa (In miniature) se poate purta la hainelecivile la the itoarea stanga, in tinuta zilei sau la solemnitAtifare caracter

    Art. II Ministrul Nostru secretar de Stat la Departa-mental. de Rasboi este insarcinat cu executarea decretului defata.

    Dat in Bucuresti, la 4 Fevruarie 1910.

    Ministru de rasboi,

    Genera de divizie Crainiceanu.

    CAROL

    No 414

    rsi

    oti

    www.dacoromanica.ro

  • it6

    Raportul d-lui ministru de rAsbel cAtre M. S. Regele.

    Sire,Cu cel mai profund respect supun semnaturii Maiestatii

    Voastre alaturatut proiect de decret, relativ la adaugareaunut alineat la articolul 9 din regulamentul medaliei .Apa-ratorilor Independentei., prin care se admite portul medalieirecluse (in miniature), aprobat de consiliul de minitrt prinjurnalul No. 84, incheiat in sedinta dela 25 Ianuarie 1910.

    Sunt cu cel mai profund respect,Sire,

    Al Maiestatit VoastrePrea plecat supus servitor,

    M nistru de rasboi,General de divizie CrAiniceanu.

    Director superior,General Cotescu.

    No. 25.667. 1910, Fevruarie 4.

    Copie depe referatul d-lui ministru de rasboi No. 24.330 din 22 fanuarie1910, adresat consiliulul de minitri.Societatea ,Ohterii veterani. .Virtutea Militaraa a goli-

    chat infiintarea unui semn distinctiv de ofiter veteran at rds-boiulut 1877 1878; Maiestatea Sa Regele a aprobat in prin-ciptu aceasta.

    Pentru sa isfacerea acestei cereri, gAsesc ca cel mai ne-merit semn distinctiv de veteran este miniatura medalieiratorilor Independentei., de oarece aceasta naelalie s'a con-ferit tuturor celor ce an fost pusi pe picior de rasboi in timpulcampaniei din 1877-1878.

    Cum in regulamentul medaliei nu se prevede forma redusd,ca in re.2,ulamentele Ordinelor si celorlalte Medalii, am intoc-mit ataturatul proiect de decret pentru adaugarea la art. 9din regulamentul medaliei ApAraturitor Independenteiu unalineat pm care se admite portul medaliei de orma reiusd(miniature), rugandu-va sa binevoiti a me autortza sa.-1 pre--vat Maiestatii Sale Regelui.

    Ministru de rasboi,General de divizie Crainiceanu.

    .Apa-

    si

    www.dacoromanica.ro

  • MEDALIA RASPLATA SERVICIULUI MILITAR1913

    CAROL I,Prin gratia lui Dumnezeu vointa Nationale. Rege al Ro-

    La toll de Iota si virtori, sanatate :Avand in vedere art. 29 his din legea reangajarii gradelor

    inferioare in armata ;Asupra raportului ministrului Nostril secretar de Stat la

    Departamentul ce Rasboi sub No. 7.737 din 26 Septemvrie1913,

    Am decretat tii decretam:Art. I. Pentru a rasplati serviciile aduse armatei de subofi-

    terii reangajatt, se creeaza Medalia Rasplata serviciuluimilitar

    Art. II. Medalia Rasplata serviciului militar se va con-fer', in conformitate cu prescriptiunile art. 29 din legea rean-gajdrii gradelor inferioare in armata, tuturor subofiterilorreangajati cari au implinit 15 sau 20 ani de serviciu in armata,cu cinste demnitate.

    Art. III. Medalia .Rdsplata serviciului militar este confe-rita de Maiestatea Sa Regele i ea se dd pe viata.

    Art. IV. Dreptul de a o mina este personal si nu se trans-mire in nici un caz.

    Art. V Numarul medaliilor este nelimitat ; iar constatareadreptului de a dobandi medalia se va face de catre capii decorpuri si de servicii, prin raport special catre Ministerul deRasboi, trimis pe cale ierarhica, insotit de un memoriu in carese va ardta dace suboflterul a avut o purtare bung cinstua.

    Art. VI. Aceasta medalie se acorda in fiecare an, in lunaAprilie, tuturor subofiterilor reangajati can implinesc panala acea data conditiunile prescrise de lege.

    Art. VII. Medalia Rasplata serviciului militar avand

    maniei,

    si

    yi

    si

    www.dacoromanica.ro

  • 118

    forma ovala in dimensiunile de 35 MW lungime si 29 mm Ia-. time, este facuta din bronz pentru serviciul de 15 ani i din

    bronz argintat pe'ntru serviciul de 20 ani.Fata medaliei are presat jur imprejur o coroana din foi de

    Lauri compusa din doua ramuri ale caror cozi sunt incruckatei legate.printro panglica pe care este suprapresat cifrele instil roman, XV la cele de bronz i XX la cele argintate.

    In spatial dintre ramurile coroanei este presat conturulunei cruci in marime de 20 mm in forma crucii depe deco-ratia Coroana Romaniei, avand la mijloc o cli conferinta de11 Dini diametru cu efigia Maiestatii Sale Regeitti, iar in in-teriorul circonferintei inscriptia:

    Carol I Rege al Romaniei.Dosul medaliei are presat jur imprejur o coroana din foi de

    lauri formata. din doua ramuri ale caror cozi sunt legateprintr'o panglica.

    In spatiul lasat de cele cloud ramuri ce formeaza coroanaeste presata cifra Regelui, avand deasupra Coroana Regala,iar dedesubt presata in trei ra'nduri inscriptia tRasplata ser-viciului militar.

    Grosimea medaliei este de 2 mm.La partea superioard este o veriguta.' de 3 mm diametru,

    prin care trece sustinatoarea format& din doua ramuri din foide lauri in lungime de 2 cm, ale caror extremitati sunt legateprintr'o dung& de bronz de 3 cm lungime de care se atarnapanglica.

    Panglica de matase de lungime de 10 cm i 3,5 c"este de culoare galbena si are ase linii verticale albastre,intocmai ca panglica medaliei oRasplata serviciului militarde XXV ani pentru ofiteri.

    Art. VIII. Medalia se poarta pe partea stanga a pieptuluii la stanga Ordinelor romane, medaliei Virtutea Military 1medaliilor comemorative romane de rasboi. Titularii meda-liei pentru un serviciu de 20 ant pierd dreptul de a purta pecea de 15 ani.

    Art. IX. Ministerul de Rasboi va intocmi un registru in carevor fi trecuti toti subdfiterii, combatanti sau asimilati, carorali se va fi conferit medalia .Rasplata serviciului

    Corpurile i serviciile respective vor trece in memorialsubofiterului numdrul decretului i data conferirii.

    Art. X. Medalia .Rasplata serviciului militar. i dreptu-rile ei se pierd din aceleai cauze din cari se pierde i cali-tatea de cetatean roman.

    Medalia se pierde de asemenea, dap& o condamnare prinsentinta la o pedeapsa infamanta.

    latime,

    militar..

    www.dacoromanica.ro

  • H9

    Art. XI. Brevetele se vor libera de Ministerul de Rasboi,semnate de ministru i contrasemnate de directorul superioral personalului; aceste brevete vor pada un numar de or-dine din registrul respectiv i nu se va libera nici intriun cazduplicate depe ele.

    Art. XII. Medalia se va da gratuit data cu brevetul, deMinisterul de Rasboi.

    Art. XIII. Ministrul Nostru-secretar de Stat la Departamentulde Rasboi este insarcinat cu executarea decretului de fata.

    Dat In Caste lul Pe le, la 26 Septemvrie 1913.

    Waist= de rasboi,General de divizie Harieu.

    CAROL

    No. 5.733.

    www.dacoromanica.ro

  • AVANTUL TARII1913

    CAROL 1,Prin gratia lui Dumnezeu 1 vointa Nationals, Rege al Ro-

    maniei,La toti de Iota qi viitori, sancitate :

    Asupra raportului ministrului Nostru secretar de Stat laDepartamentul de Rdsboi sub No. 10.231 din 7 Noemvne1913,

    Am decretat 1 decretam:Art. I. Se institue medalia comemorativA care va purta

    numele de medalta Avantul Tani.Art. II. Medalia .Avantul Tariis se va conferi tuturor mi-

    litarilor si asimilatilor de orice grad, cari au Juat parte incampania anului 1913 sf cari au fost insumati, atapti sauintrtbuintati cu diferite insdainari la corpurile de trupa, ottla servicide militare.

    Art. III. Medalia se va conferi de asemenea i functiona-rilor civili si persoanelor cad, neapartinand deadreptul os-tirii, aft fost chemati la un serviciu efectiv si permanent pe1angA armata noastra.

    In aceasta categorie infra : senatorii si deputatii, functio-narit chemati pentru un serviciu pe langA armata, impiegatiitelegrafici, tele-10[11d si postali cari au fost atasati in modpermanent armatei, medicii civili cari au exercitat activitateafor in ambulante $i spitale, infirmierti, persoanele cari aucontribuit pentru cautarea ranitilor si bolnavilor, preotii carinu apartin armatei, dar au adus servicii armatei, intr'un cu-vant toate persoanele cari, fall a face parte din armata, aufacut un serviciu pe langd Musa.

    Art. IV. Maiestatea Sa Regele conferd medalia ,AvantulTArii.. Ea se dd pe viata.

    www.dacoromanica.ro

  • 122

    Art. V. Dreptul de a o purta este personal si nu se trans-mite in nici un caz.

    Art. VI. Numarul medaliilor este determinat in limiteleart. 2 si 3 ; iar constatarea dreptului de a dobandi medaliase va face de catre *Oh de corpuri si servicii, atat pentrupergonalul militar, cat pentru cel civil intrebuintat in ser-viciul armatei pe timpul campaniei,

    Pentru membrii L:orpurilor legiuitoare (senatori si depu-tati) constatarea dreptului la aceasta medalie se va face decatre Adunarilor respective, cari vor intocmiinainta Ministerului de Rasboi tablouri nominale,

    Art. 1/II. Acosta medalie se acorda odata pentru tot-deauna nimeni nu pate invoca dreptul la conferirea ei,dupg incheierea tablourilor definitive.

    Art. VIII. Medalia este de pactonz argintat Si oxidat, de35 fi" diametru Si 2 nun grosime, fund mobil suspendata dedoug crgrigi de lauri, can se impreung printr'o bard dreaptg.

    Aversul: Are vulturul roman cu cru.:e in cioc si coroanaregala pe cap, in ghiara dreaptg spada, iar in cea stangasceptrul, pe coada o panglica cu cuvantul Pace. Vulturulpoarta pe piept un medalioii cu efigia Maiestatii Sale

    inconjurat de cuvintele: 4Carol I Rege al Romaniei.. Pe-riferia aversului are inscriptia : In amintirea inditatoruluiavant 1913,.

    Reversul: Rex.ezinta trecerea armatei pe podul de pesteDungre. iar fundul perspectiva muntilor Balcani cu soarelerasarind. Deasupra podului plute;te in aer o figura alegorica,tinand in brawl drept o creanga de palmier, iar cu manastanga o coroana de lauri.

    Periferia reversului are inscriptia : < Din Carpati peste Du-nare la Balcani.

    Medalia se poarta in a celas mod reglementar ca toate me-daliile romane, de o panglica trecuta prin coroana superioarade lauri.

    Panglica are o ratline totala de 35 nm', de culoare albastra-violeta inchisa, de 28 inn' latime, iar pe ambele margini cateo dunga ingusta de 31/2""n latime fiecare, tesuta orizontalin culorile rosu si galben.

    Art. IX. Medalia .Avantul Tarii este o medalie cometno-rativa de rasboi Si portul ei este cel stabilit pentru decora-tiunile insemnele de rgsboi, prin regulamentul asupra des-crierii uniformelor, intre medalia Aparatorii Independentei sicea Jubilara.

    Art. X. Corpurile serviciile vor intocmi un registru spe-cial in care vor inscrie numele Si pronumele, locul si data

    pre;edintii Si

    si

    pi

    gf

    www.dacoromanica.ro

  • I3

    naterii gradelor inferioare si personalului civil ca: (rnecanici,maestri armurieri, meseriai, potcovari, cardusi, etc.), cari auluat parte in campanie sau au adus vreun serviciu armatei sicdrora va fi acordata medalia .Avantul ; acest regis-tru se va pastra in arhiva corpului sau serviciului respectiv.

    Art. XI. Ministerul de Rasboi va intocmi de asemenea unregistru, in care vor fi trecuti toti ofiterii activi si de rezervacombatanti sau ssimilati, precum si sefii de muzica cari voravea dreptul la medalia 4Avantul

    Tot acest Departament va intocmi un registru separatpentru personalul civil, cu dreptul la portul medaliei, in carese va trece membrii Corpurilor legiuitoare (senatorii si depu-tatii , functionarii civili din serviciul armatei, personalul civilIntrebuintat pe langd marele cuartier general si la Ministerul.de Rasboi pe timpul campaniei.

    In acest scop corpurile i serviciile respective vor intocmitablouri nominale de ofiterii si functionarii prevazuti mai sus,cari se vor inainta Ministerului de Rasboi, certificate de catreseful de corp sau serviciu.

    Art. XII. Medalia Avantul prii si drepturile ei se pierddiu aceleai cauze din can se pierde si calitatea de cetaceanroman.

    Medalia se pierde, de asemenea, dupa o condamnare prinsentinta la o pedeapsd infamantd.

    Art. XIII. Pentru toti ofiterii, membrii Corpurilor legiui-toare (senatori si. deputati) si personalul civil prevazut laart. 11, brevetele se vor libera de Ministerul de Rasboi, fiindsemnate de ministru si contrasemnate de catre directorul su-perior at personalului ; aceste brevete vor purta un numar deordine din registrul respectiv si nu se va libera nici intr'uncaz duplicate depe ele.

    Pentru gradele inferioare si personalul civil prevazut laart. 10, din corpurile de trupd si serviciile armatei, brevetelevor fi semnate de catre comandantul brigadei respective sicomandantii de regimente sau capii de servicii in ce privestegradele inferioare, iar pentru functionarii civili, de coman-dantul brigadei de ;nfanterie depe teritoriul careia se afldautoritatea cdrei apartine functionarii 1 contrasemnate decomandantul cercului de recrutare ; brevetele vor purtanumere de ordine din registrele infiintate in acest scop si sevor libera odata cu medalia.

    Art. XIV. Gradelor inferioare i functionarilor inferiori seva distribui medalia in mod gratutt, iar ofiterii i functionarii.superiori vor palti o taxa echivalenta cu costul decarattet.

    Tarii..

    www.dacoromanica.ro

  • I4

    Art. XV. Ministrul Nostru Secretar de Stat is Departa-mentul de Rasboi este Insarcinat cu executarea dectetului detall

    Dat In Castelul Pe les, la I Noemvrie 1913.CAROL

    Ministru de rasboi,General de divizie C. Harjeu.

    www.dacoromanica.ro

  • MEDALIA CRUCEA COMEMORATIVAA RASBOIULUI 1916-1918

    FERDINAND I,Prin gratia lui Dumnezeul $i vointa Nationala, Rege al

    Romaniei,.11:11(7.La toti de fafa ci viitori, seindtate :

    Asupra raportului ministrului Nostru secretar de Stat laDepartamentul de Rasboi sub No. 8.487 din 8 lulie 1918,

    Am decretat $i decretam :Art. I. Se instite medalia comemorativa care va purta

    numele de ,, Medalia Crucea Comemorativa a rasboiului1916-1918..

    Art. II. .Medalia Crucea Comemorativel a rasboiulul1916-1918. se va conferl tuturor militarilor $i asimdatilorde orice grad cari au luat parte in campania 1916-1918 $icari au Post tnsumati, atmati sau intrebuintati cu diferite in-sarcinari corpurile de trupd on la serviciile m litare.

    Art. III. Medalia se va conferi deasemenea functionari-lor civil' si persoanelor cari neapartinand deadreptul iiau Post chemate la un serviciu efectiv $1 permanent pe Tangaarmata noastrd.

    Art. IV Maiestatea Sa Regele confera Medalia Comemo-rativa. a rasboiului 1916-1918. Ea se da pe viata.

    Art. V. Dreptul de a o purta este personal Si nu se trans-mite in nici un caz.

    Art. VI. Numarul Medaliilor este determinat in limiteleart. 2 $1 3, iar constatarra drt ptului de a dobandi medalia seva face de catre $efii de corpuri Si servicii, atat pentru per-sonalul militar, cat pentru cel civil intrebuintat in serviciularmatei pe timpul campaniet.

    Art. VII. Aceasta medalie se acordd data pentru tot-de-ulna $i nimeni nu mai poate invoca dreptul la conferirea erdupa incheierea tabelelor definitive.

    gi

    gi

    la

    www.dacoromanica.ro

  • 126

    Art. VIII. Medalia este o Cruce de fier fondul negru, acarei dimensiuni sunt : 4cm. inaltime, 2cm- in Mime, avandun cerc la mijloc de 1.3cm- diametri, extremitatile Cruciiforma romboidala laterals de deasupra, de le lungime,lateralele de desubt intrerupte si de 0,7cm lungime. Mar-ginile Crucii si a cercului dela mijloc are o dunga in reliefbrotizat de dimensiuni 1,3m10.

    Crucea poarta la interior de avers cifrele Regale F. F. siCoroana Romans in relief bronzat ; car pe revers data ras-boiului 1916-1918.

    Medalia se poarta in acelas mod regulamentar ca toatemedaliite romane, de o panglica care are o latime totala de30 mitimetri in dungi, de culoare alterand in mod egal al-bastru inchis cu verde. Pe panglica se vor mai atasa trans-versal barete de metal negru, si va purta inscriptia a uneisau mai multe lupte principale, la cari persoana ce posedamedalia a luat parte efectiv in timpul rasboiului.

    Se hotarasc urmatoarele categoric de barete cu denumirealuptelor respective :

    1. Ardeal.2. Cerna.3. Jiul.4. Carpati.5. 0 tuz.6. Bucuresti.7. Turtucaia.8. Dobrogea.9. Marasti.

    10. Marasesti.11. Targu-Ocna.Art. IX. RMedalia Crucea Comemorativa a rasboiului

    1916-1918 este o medalie de rasboi si portul ei este stabilitpentru decoratiunile si insemnul de rasboi prin regulamentulasupra dt corar i umformelor, imediat dupa Medalia ,AvantulTarii .

    Art. X. Corpurile si serviciile vor intocmi un registruspecial in care vox inscrie nume]e si pronumele, locul si datanasterri gradelor inferioare si personalului civil cari au luatparte in campanie sau au adus vreun serviLiu armateicar ora va fi acordata Medalia Crucea Comemorativa a ras-boiului 1916 1918.. acest registru se va 'Astry in arhivacorpului sau a serviclulut respectiv.

    Art. XI.Mmisterul de Rasboi va intocmi deasemeneaun re-gistru in care vc)r ft trecuti toti ofiterii activi si de rezervAcombatanti sau asimilatt, preolli militari, e i i de muzica,.

    si

    www.dacoromanica.ro

  • 127

    functionarii civili i persoanele cari, neaparlinand deadreptulostirii, a fost chemate la un serviciu efectiv si permanent pelanga. armata noas,ra.

    In acest scop, corpurile serviciile respective vor intocmitablouri nominate de otiterii si functionarit prevazuti mai sus,cari se vor inamta Ministerului de Rasboi, certificate decatre st ful de corp sau serviciu.

    Art. XII. .Crucea Comemorativa a rasboiului 1916-1918.si drepturile ei se *id din aceea cauza care se pierde si ca-Ittatea de cetacean roman.

    Medaba se pierde dtasemenea clupa o condamnare prinsentinta la o pedeapsa infamanta.

    Art. XIII Pentru toti ofiterii $i personalul civil prevazutde art. 11 brevetele se vor libera de Ministerul de Rasboi,fiind semnate de ministru i contrasemnate de directorui su-perior al personalului; aceste brevete vor purta un numar deordine din regisnul respectiv Si nu se va libera nici intr'uncaz duplicate depe ele.

    Pentru grade inferioare si personalul civil prevazut laart. 10 din corpurile de trupd si serviciile armatei, brevetelevor fi semnate de catre comandantut brigadei respective sicomandaqi de regimente sau capii de servicii,In ceeace pri-veste gradele inlerioare; tar functionarir civili, de comandan-tul brigade' de infanterie depe ientoriul caruia se afla autori-tatea careia apartine knctionarii contrasemnate decomandantul cereului de recrutare; brevetele vor purtanume' e de ordine din registrele intiintate in acest scop ; sevor libera odita cu medalia.

    Art. XIV. Gradelor interioare si functionarilor inferiori sevor distrtbui nied,1111 In mod gratuit, iar ofiterit Si functionariisuperiors vor plati o taxa echivalenta cu costul decoratiet.

    Art. XV.Mini,trul Nustru secretar de Slat la Departanten-tul de Rasboi este insarcinat cu executarea decretului de fats.

    Dat in Iasi, la 8 Julie 1918.

    Ministru de rasboi,General Harjeu.

    FERDINAND

    No. 1.744.

    sf

    si

    www.dacoromanica.ro

  • 128

    FERDINAND I,Prin gratia luiDumnezeu si vointa Nationala, Rege al Ro-

    maniei,La toti de fats .i viitori, scincitate :

    Asupra raportului ministrului Nostru secretar de Stat la de-partamentul de rAsboi sub No. 17.181 din 5 August 1920,

    Am decretat decretamArt I, Pentru completarea Inaltului decret No. 1.744 din

    8 Julie 1918 i inaltului decret No. 4.690 din 6 Noemvrie 1919,pe Tanga baretele prevazute se mai adauga i bareta 'Sibe-ria., care se va atasa transversal pe panglica Mtdaliei .Cru-cea Comemorativa. ofiterilor gradelor inferioare din le-giunea romana din Siberia.

    Art II.Ministrul Nostru secretar de Stat la Departamen-tul de Rasboi este insarc nit cu executarea deer etului de faiA.

    Dat in Bucuresti, la 6 August 1920.Ministru de rasboi,

    General de brigada RAcanu loan.FERDINAND

    No. 3.267.

    FERDINAND I,Prin gratia lui Dumnezeu si vointa Nationald, Rege al

    Romaniei,La toti de pia qi viitori,scineitate:

    Asupra raportului Ministrului Nostru secretar de Stat laDepai Iamentul de Rasboi sub No. 20.5a din 6 Noem-vrie 1919,

    Am decretat si decretAm:Art. I Pentru complectarea decretului No. 1.744 din 8 Julie

    1918, pe langa baretele prevAzute, se adauga t bareteleDunarea 1918 .i 1919, cari se vor atria transversal pe pan-glica, la persoantle cari au luat parte efeLtiva la tupte1e dinrasboiul 1916 1919.

    Art. II. Ministrul Nostru secretar de Stat la Departamen-tul de Rasboi este insarcinat cu executarea decret Witt de fatA.

    Dat in Castelul Peles, la 6 Noemvrie 1919.FERDINAND

    Ministru de rasboi,General de brigada. RAcanu loan.

    No. 4.690.

    gi

    0i

    www.dacoromanica.ro

  • MEDALIA ,VICTORIEN

    FERDINAND I,Prin gratia lui Dumnezeu si vointa Nationale, Rege al Ro-

    maniei,La to(i de laid 0 viitori, seinalate :

    Asupra raportului ministrului Nostru secretar de Stat laDepartamentul de RAsboi sub No. 6.698 din 19 lulie 1921,

    Am decretat si decretam :Art. 1.Se institue Medalia Victoriei. Ea se va conferi

    ofiterilor, gradelor inferioare, combatanti, cari au luat parteefectiva In lupta, la partite active, in rasboiul pentru intregi-rea neamului, precum si tuturor medicilor armatei on unde arfi facut ei serviciu la 15128 August 1916-18/31 Martie 1921.

    Art 11. Ministrul Nostru secretar de Stat la Departamen-t ul de RAsboi estelnsarcinat cu executarea decretului de fatA.

    Dat in Bucuresti, la 20 lulie 1921.'FERDINAND

    Ministru de rasbol,General de divizie Racanu loan.

    No. 3.340.

    DECIZIE- MINISTERI4LA No. 837 bIN 8 AUGUST 1921

    In scopul de a se comemora Fratia de arme, stability intrearmele aliate in rasboiul mondial, s'a instituit prin Inaltul de-cret No. 3.390 din 1921 o medalie speciala.

    Pentru stabilirea normelor dupa cari aceasta medalie va fiacordata si puriata, s'au alcatuit urmatoarele instructiuni :

    1. Medalia se va numi .Medalia Victoriei. si va fi batutaDecoratlumile RomAne. 9

    www.dacoromanica.ro

  • 130

    in bronz, depe modelul careia Maiestatea Sa Regele a datinalta Sa aprobare.

    2 Medalia va fi suspendata de o panglica, care va inchipuicloud curcubee ce-si suprapun la mijloc culoarea rosie.

    3. Medalia ,,Victoriei. este o medalie de rasboi si poitul eieste cel stabilit prin regulamentul asupra decorarii uniforme-for, luand loc pe piept imediat dupa medalia ,,Crucea Come-morativa..

    4. Pentru a se inlAtura schimbul intre medaliile ce fiecarearmata aliata a bAtut in scopul aratat mai sus, panglica va fiaceeas pentru toate armele aliate.

    5. Medalia se acorda conform prevederilor inaltului de-cret No. 3.390/921 si anume

    a) Ofiterilor si gradelor inferioare combatanti, cari an luatparte efectiv la lupte cu regimentul si brigada.

    Se va avea cea mai mare grije ca sA nu se faca propuneripentru cei dela partite sedentate sau dela pAttile active carinu au pat ticipat efectiv la lupta, cum ar fi acei dela esalonulal doilea al unui comandament ;

    b) Ofitrrilor i gradelor inferioare din aviatie, cari au luatparte la lupta ;

    c) Idem din marina ;d) Medicilor dela toate corpurile si serviciile, chiar si dela

    parjile sedentare ;e) Preotii dela regimente si brigada, cari au luat parte la

    lupte ;Brancardierilor sanitarilor ;Cercetasilor cari au luat parte la lupte, pe front, sau au

    facut serviciul in spital;lz) Comandantilor de grup de artilerie.

    divizie.corp de armata.

    n armate ;i) Sefilor de statm-major dela divizii, corp de armata si

    armata ;j) Tuturor ofiterilor de stat-major cari au avut diferite in-sarcinari pe front ;

    k) Ofiterilor combatanti cari nu cad inteuna din categoriilede mai sus, dar au fost decorati cu Ordinele cu panglica deVirtutea Militara..

    6 Dintre ofiterii necombafanti n'au dreptul la Medalia.Victoriei. decat acei cari au fost decorati cu Ordine cu pan-glici de Virtutea Militara..

    7. Atasalii militari n'au dreptul la medalie.8. Nimeni, oricare ar fi fost sub forma in care a fost mobi-

    sig)

    A

    www.dacoromanica.ro

  • 131

    lizat (ofiteri si trupa, combatanti, necombatanti, mobilizatipe loc, pompleri, posts, politie, etc.), dar care nu cade invreuna din categoriile de mai sus, nu are drept la medalie.

    9. Corpurile si serviciile vor intocmi tablouri pentru ofi-terii sr gradele inferioare combatanti cari au luat parte efec-tiv la lupta, precum si pentru medicii si sanitarii (separatofiterii de grade inferioare) aflati inscrisi in controalele forla data de 1 Septemvrie 1921, si cari intra in conditiunileinaltului decret No. 3.390/921, instructiunile de mai sus, caritablouri le vor inainta pang la 1 Decemvrie 1921 statuluimajor regal (Biuroul Decoratiilor), sectia interaliata, cen-tralizate prin diviziile respective, nu pe corpuri de armata.

    Biuroul va stabili dreptul si face brevete pentru ofiteri,medici si preoti ; iar pentru trupa, tablourile se vor inapoiaverificate, urmand a se intocmi de cot puri si servicii, dandu-senumarul de ordine din registrul ce se va infiinta, scriindu -sedupa aceleasi norme, ca si cele pentru ,Crucea Comemo-rativa..

    10. Pentru cei cari nu mai fac parte din nici un corp sauserviciu se vor intocmi deasemenea tablouri de catre

    a) Ministerul de Rasboi, serviciul personalului, pentru ofi-terii si reangajatii pusi in disponibilitate, reforma, retra-gere, etc. ;

    b) Societatea Nationala 0. pentru invalizii derasboi ;

    c) Cercurile de recrutare pentru gradele infer ioare din ca-tegoriile de mai sus.

    11. Pentru ofiterii activi si de rezerva se va tine un regi-stru special de statul major regal (Biuroul Decoratiilor), jarpentru gradele inferioare se va tine de corpuri si servicii depemodelul ,Crucii Comemorative" si care se va pastry in arhivacorpului sau serviciului.

    12. Gradelor inferioare li se vor distribui medalia gratuit,iar ofiterii vor plati o taxa echivalenta cu costul decoratiei.

    Cei cari doresc sa o aiba inainte de a se trimite de biurou,o pot cumpara din comert si o vor purta numai dupa ce vorprimi brevetul de autorizare.

    Se atrage deosebita atentiune corpurilor si serviciilor sprea lua masuri ca tablourile sa fie alcatuite cu cea mai mareatentie in conformitate cu inaltul decret No. 3 390/921 si in-structiunile de fata, astfel ca sa nu se mai repete erorile ne-sfarsite ce s'au produs cand s'au intocmit tablourile pentruCrucea Comemorativa.

    Ministru de rasboi, General de divizie liacanu loan.

    nl. V..

    www.dacoromanica.ro

  • CRUCEA MERITUL SANITAR DE IrASBOJ(Vezi pagina 153)

    www.dacoromanica.ro

  • SEMNUL INVALIZILOR DE RASBOI

    FERDINAND I,Prin gratia lui Dumnezeu si vointa Nationala, Re,ge at Ro-

    maniei,La toll de Ma ,si viitori, sancitate :

    Avand in vedere si jurnalul Consiliului de Ministri subNo. 340 din 9 Aprilie 1918,

    Asupra raportului Ministrului Nostru secretar de Stat laDepartamentul de Rdzboi sub No. 467 din 9 Aprilie 1918,

    Am decretat si decretam :Art. I. Pentru a se arAta invalizilor de razboi recunostinta

    ce le poartd Patria si Neamul, am hotdrit infiintarea unuisemn distinctiv, care va consta dintr'o placd de panglica deculoarea 4 Virtutii Militare., de dimensiunile din modelul ori-ginal si avand la mijlocul sdu cloud ramuri de bronz auritincrucisate, una de stejar si alta de lauri, iar intre lauri aniide campanie 1916-1918.

    Semnul se va purta pe piept la dreapta in dreptul nastu-relui al 4-lea.

    Art. II. Dreptul de a purta semnul invalizilor de rasboi seva acorda tot prin inalt decret, dupa tabelele anume intoc-mite ce Mi se vor prezenta de ministrul de rasboi.

    Art. III si cel din urma. Ministrul Nostru secretar de Statla Departamentul de Rasboi este insarcinat cu executarea de-cretului de fatd.

    Dat in Iasi, la 9 Aprilie 1918.Ministru de rasboi,

    G:zeral C. Harieu.FERDINAND

    No. 850.

    www.dacoromanica.ro

  • MEDALIA PENTRU BARBATIE SI CREDINTA

    EXTRACT MN REGULAMENTULASUPRA

    INSEMNELOR POLITIENPTI(Sanctionat prin Decretul Regal No. 2.812 din 3 Noemvrie 1903

    i modificat prin Inaltul Decret Regal No. 2.523din 12 Octomvrie 19041

    Art. 7. Ofiterii agentii de politie, can in indeplinireafunctiunii for vor fi dat dovezi de barbatie credinta, vorputea fi autorizati s poarte un s:tnn de distinctiune, consis-tand intro medalie care va purta numele de imedalie pentrubeirbOlie credintch.

    Aceasta medalie va putea fi conferita si oricarui funtionarpublic sau persoand particward care va fi contribuit la men-tinerea sau restabilirea ordinei sigurantei publice, va fi adusservicii importante politiei, va fi salvat viata sau avutul uneipersoane cu pericolul vietii sale, on va fi sdvarsit un act debarbatie sau credinta.

    Art. 8. Medaliile confectionate prin ingrijirea Ministe-rului de Interne sunt de metal si de trei clase :

    Clasa I de aur, clasa II de argint si a III de bronz.Forma for este ovoid, avand d)ametrul vertical de 35 Rim',

    lay cel orizontal de 27 inm.Ele poarta pe o parte, in relief, efigia Regelui, inconjurata

    de cuvintele : Carol I Rege al Romaniei., far pe cealaltd,stampara de asemenea in relief, deviza : .Barbatie Cre-dinta. si o glut-Janda de laud.

    Art. 9. Medaliile se poarta atarnate printr'un inel for-mat din cloud rumuti de laur, de o panglica de matase ripsatd,lata de 30 Rim' Si. cornpusd la mijloc dintr'o bandy de culoaregalben deschis, WA de 18nn, avand in fiecare margine cateo bands albastra i rosie, late fiecare de 3111

    Art. 10. Numai Capul Statului are dreptul de a acordamedalia.

    f9i

    pi

    i

    rsi

    www.dacoromanica.ro

  • 138

    Medalia se acorda prin decret regal, in urma raportuluiministrului de interne; ea va fi insotita de un brevet subscrisde ministrul de interne Si contrasemnat de directorul res-pectiv.

    Un registru special, in care se va trece succesiv numele Sipronumele, gradul Si clasa celui madaliat, clasa melilieiacordate, numdrul si data expeiierii brevetului, va fi tin itin Ministerul de Interne, directiunea a iministratiei politieigenerale a Statului.

    Medalia se dd pe viatd. Dreptul de a o pirta este perso-nal si nu se transmite in nici un caz ; el se pierde in aceleaicazuri ca Si dreptul de pensie.

    (Urmeaet paragraful III cu capitolul Sanctiuni Si Pena ULM.

    Notei. Prin legea pentru desfiintarea Directiunii Admi-nistratiunii Generale si Statisticii, din Ministerul de Interne,

    infiintarea a cloud not Directiuni, promulgatd cu De-cretul Regal No. 818 din 24 Martie 1908 lucrarile pentruconferirea medalfei .13arbdtie Si Credintab fac parte din atri-butiunile conferite Directiei Administratiei Generale, Perso-nalului Si Contenciosului.

    Regulamentul s'a publicat in Mondani! Oficial No. 181 din4 Noemvrie 1903.

    Modificarea lui (Decretul) in Monitaral Oficial Nu. 159 din14 27 Octomvrie (1904), iar decretul original la dosar 51 e cdin 1904 (Directiunea Politiei Generale).

    Prin rezolutiunea pusd pe raportul ministrului de rdsboi,cu No. 12.954 din 28 Decemvrie 1913, Regele Carol a aprobatpropunerea de a se adaugi la medalia Barbritie Credintabun semn distinctiv, care sd-i dea un caracter deosebit andse conferd militarilor cari an luat parte in campania din 1913si care consta din faptul ca la panglica medaliei existentese adauga o bareta de metal lata de 5 "in" (culolrea meda-liei), pe toata latimea pangticii, a vand laturile drepte

    Pe miilocul baretei este stampath cu litere relief ate indica-tia Campania 1913b ; aceasta bareta este dispusd pe fatapanglicei deacurmezisul culorilor, fiind prinsd printr'oagrafd la distanta de 30 mu'. de locul unde este atarnatdpanglica.

    Vezi modificarea din 25 Decemvrie 1916 prin lnaltulDecret No. 3 249,916. (Legea pentru infiintarea OrdinuluiMihai- Viteazu).

    si

    i

    si

    :

    si

    si

    www.dacoromanica.ro

  • MEDALIA BENE MERENTI1876

    CAROL I,Prin gratia lui Dumnezeu i vointa Nationala, Rege al Ro-

    maniei,La toti de Ma qi viitori, &Mutate :

    Asupra raportului ministrului Nostru secretar de Stat laDepartamentul Cultelor i Instructiunii Publice sub No. 1.868,pe langa care Ni se supune spre sanctiune regulamentul me-daliei Bene Merenti ,.

    Am decretat Si decretam :Art. I. Se institue o medalie cu deviza Bene Merenti ,

    avand cloud clase, care se va acorda ca incurajare i raspla-tire pentru merite dobandite pe domeniul artelor, tiintelor,industriei, agriculturii, etc.

    Art. II. Medalia se O. pe viata.Art. III. Dreptul de a o purta este personal i nu se trans-

    mite in nici un caz.Art. IV. Numarul medaliilor acordate este nedeterminat.Art. V. Medalia se va acorda atat pdmantenilor cat i

    strainilor cari vor fi implinind conditiunile cerute.Art. Vi. Medalia se compune: cea de clasa I dintr'o piesa

    de metal galben cu un diametru de 30m1n i o grosime2 1/2 11; forma sa este rotunda ; cea de clasa II dintr'opiesa de metal alba a vand aceleai dimensiuni i forma.

    Medalia de amandoua clasele poarta pe o parte in reliefefigia Domnitorului, inconjurata de cuvintele : Carolus pri-mus Princips Romanum.; pe partea opusa se afla stampat inrelief cuvintele Bene Merenti inconjurate de o ghirlanda destejar care se unete sus i los prin cate o funds.

    Medalia are la partea superioara un inel prin care setrece panglica.

    www.dacoromanica.ro

  • 110

    Art. VII. Panglica este un moar visinie, avand la marginecate o varga (lisereu) de fir de argint. Panglica in total estelata de 30mm , iar varga pe margine de 2 I/2mm .

    Art. VIII. Medalia se poarta pe partea stanga a pieptului.Art IX. In nici un caz nu se poate purta numai panglica

    singura.Art. X. Numai Capul Statului are dreptul a acorda

    medalii.Art. XI. Medalia se acorda pamantenilor prin decret dom-

    nesc, in urma raportului ministrului respectiv si decretul sepublica in Monitorul Oficial.

    Art. XII. Un brevet, subscris de Capul Statului, purtandsigiliul domnesc si contrasemnat de ministrul respectiv, se vada odata cu medalia.

    Art. XIII. Medalia se pierde din aceleasi cauze din cad sepierde si calitatea de cetacean roman.

    Strainii o vor pierde dupa o condamnare prin sentinta lao pedeapsa infamanta.

    Art. XIV. Se va tine la fiecare Minister un registru specialpentru inscrierea succesiva a celor carora din resortul sdu s'aacordat medalia. Acest registru va cuprinde deosebit de nu-mele medaliatului si numarul cu data expedierii brevetului,precum si clasa medaliei transmise.

    Art. XV. Ministrul Nostru secretar de Stat la Departa-mentul Cultelor i Instructiunii Pub lice este insarcinat cu exe-cutarea decretului de fata.

    Dat in Bucureti, la 20 Fevruarie 1876.

    Ministru secretar de Statla Departamentul Cultelor si Instructiunii

    Pub lice,P. P. Carp.

    CAROL ,

    No. 314.

    www.dacoromanica.ro

  • MEDALI A RASPLATA MUNCII PENTRU BISERICA

    CAROL I,Prin gratia lui Dumnezeu sOfointa;Nationala, Rege al Ro-

    maniei,La toil de tap' qi viitori, sad-tate

    Asupra raportului Ministrului Nostru Secretar de Stat laDepat tamentul Cultelor si lnstructiunii Publice,

    Am decretat si decretam:Art. I. Se institue o medalie cu deviza Rasplata muncii

    pentru Biserica, avand trei clase, care se va acorda drept in-curajare si rasplatire pentru activitatea personals Si serviciuaduse in diferite moduri pentru buna stare morals si religi-oasa a poporului.

    Art. II Medalia se va acorda pamantenilor, clerici si mi-reni, cari vor fi adus servicit insemnate pentru buna stare filo-rata, religioasa, economics si sociala, prin scrieri religioase,donatiuni importante in scopuri pioase si religioase, prinexemplu, etc.

    Medalia se va (la pe vieata sl dreptul de a o purta estepersonal si nu se poate transmite in nici un caz.

    Numarul ei este nelimitat.Art. III. Medalia pentru cate si trele clase se compune din -

    tr'o piesa de metal, galbena pentru clas t I, alba pentruclasa II si in culoarea bronzului pentru clasa III, in forma cir-culars de 25 nn- in diametru si 21/2 ram. in grosime; pe oparte poarta efigia Maiestatii Sale Regelui in relief, inconiu-rata de cuvintele: Carol I, Rege al Romaniei, iar pe parteaopusa se atla in relief o cruce, sub care sunt cuvintele. Ras-plata muncd pentru biserica.

    Panglica va fi lath. de 24mm., avand in mtjloc o banda al-bastra verticals, lata de 8ma, i de ambele parti cate obanda rosie-inchis, verticale, de aceeas latime.

    Numai panglica singura nu se poate purta.

    www.dacoromanica.ro

  • 112

    Art. IV. Dreptul de a acorda medalia este al CapuluiStatului.

    Art V. Medalia se acorda prin drcret regal, in urma rapor-tului ministerului culelor si instructiunii si decretul se va pu-blica in Monitorul Oficial.

    Raportul ministrului se va intemeia pe un referat de con-statare facuta prin anume cercetare de dare AdministratorulCasei Bisericii sau de un delegat al Ministerului. Cercetareanu se va face in privinta persoanelor cari nu vor avea celputin zece ani de activitate pastorale sau literary biseri-ceasca.

    Un brevet subscris de Capul Statului si contrasemnat deministrul cultelor si instructiunii se va da odata cu medalia.

    Art. VI. Medalia se pierde din aceleast cauze din cari sepierde si calitatea de cetacean roman. Clericii mai pot pierdedreptul de a purta medalia si in cazul cand vor fi pedepsitipentru vreuna din faptele penale mentionate in art. 15 din le-gea asupra clerului mirean si seminariilor.

    Art VII La administratia Casei Bisericii se va tine unregistru special pentru inscrierea succesiva a acelora carorali se acorda medali