Inscrierea Pe Desen a Abaterilor Dimensionale

47
Inscrierea pe desen a abaterilor dimensionale, de forma si pozitie a suprafetelor Precizia dimensionala absoluta a pieselor nu poate fi obtinuta prin procedee tehnologice cunoscute (rezultand astfel piese cu abatei dimensionale) si intrucat precizia relativa de executie sta la baza interschimbabilitatii pieselor, este necesar ca pe desenele de executie sa trecem abaterile la dimensiunile liniare, abaterile de forma si pozitie a suprafetelor si starea suprafetelor. Tehnologia de prelucrare este stabilita de aceste abateri dimensionale. In Romania s-a adoptat sistemul ISO de tolerante si ajustaje care permite alegerea unei mare varietati de campuri de toleranta si ajustaje. Imprecizia de prelucrare determina si abateri de la forma proiectata a pieselor. Aici intervin tolerantele de forma si pozitie ce se inscriu pe desen pentru asigurarea functionabilitatii piesei respective. Din fericire, SolidWorks vine cu unelte care usureaza aceasta munca, lasandu-ne concentrati asupra proiectarii propriu-zise. In aceasta lectie vom intocmi desenul de executie pentru arborele modelat la Lectia I.8 si in plus vom inscrie toate aceste tolerante si abateri dimensionale necesare executarii piesei. Deschideti modelul executat la lectia anterioara. Pentru inceput, folosind cunostintele acumulate prin parcurgerea lectiilor anterioare, setati ca si material: Alloy Steel si setati proprietatile ce vor aparea in indicator. Parerea ta conteaza! Va invit sa trimiteti idei si sugestii legate de aceste lectii. Lectiile sunt pe placul tau? Pentru ca aceste materiale sa fie mai bogate in informatii utile, trebuie ca si voi, cititorilor, sa contribuiti cu ceva! Spune-mi sugestiile tale referitoare la continutul lor, daca ti se pare util sau nu, daca merita tot acest efort sau nu, sau chesti de genul asta. Te rog sa folosesti link-ul de mai jos pentru a-mi trimite feedback. Pentru a afla noutati si a fi curent cu actualizarea paginii, da LIKE florinababei.eu pe Facebook! Multumesc!

Transcript of Inscrierea Pe Desen a Abaterilor Dimensionale

Inscrierea pe desen a abaterilor dimensionale, de forma si pozitie a suprafetelorPrecizia dimensionala absoluta a pieselor nu poate fi obtinuta prin procedee tehnologice cunoscute (rezultand astfel piese cu abatei dimensionale) si intrucat precizia relativa de executie sta la baza interschimbabilitatii pieselor, este necesar ca pe desenele de executie sa trecem abaterile la dimensiunile liniare, abaterile de forma si pozitie a suprafetelor si starea suprafetelor.Tehnologia de prelucrare este stabilita de aceste abateri dimensionale. In Romania s-a adoptat sistemul ISO de tolerante si ajustaje care permite alegerea unei mare varietati de campuri de toleranta si ajustaje. Imprecizia de prelucrare determina si abateri de la forma proiectata a pieselor. Aici intervin tolerantele de forma si pozitie ce se inscriu pe desen pentru asigurarea functionabilitatii piesei respective.Din fericire, SolidWorks vine cu unelte care usureaza aceasta munca, lasandu-ne concentrati asupra proiectarii propriu-zise.In aceasta lectie vom intocmi desenul de executie pentru arborele modelat la Lectia I.8 si in plus vom inscrie toate aceste tolerante si abateri dimensionale necesare executarii piesei.Deschideti modelul executat la lectia anterioara.Pentru inceput, folosind cunostintele acumulate prin parcurgerea lectiilor anterioare, setati ca si material: Alloy Steel si setati proprietatile ce vor aparea in indicator.Parerea ta conteaza!Va invit sa trimiteti idei si sugestii legate de aceste lectii. Lectiile sunt pe placul tau? Pentru ca aceste materiale sa fie mai bogate in informatii utile, trebuie ca si voi, cititorilor, sa contribuiti cu ceva! Spune-mi sugestiile tale referitoare la continutul lor, daca ti se pare util sau nu, daca merita tot acest efort sau nu, sau chesti de genul asta.Te rog sa folosesti link-ul de mai jos pentru a-mi trimite feedback.Pentru a afla noutati si a fi curent cu actualizarea paginii,da LIKE florinababei.eu pe Facebook! Multumesc!

L1.9.1 Crearea desenuluiCreati un desen nou pornind de la acest part: File/Make Drawing from Part, selectati template-ul My Drawing (salvat la Lectia I.5). Veti avea deja vederea Front si Trimetrica la scarile salvate in template. Daca scara nu este convenabila, schimbati-o facand click dreapta pe o zona libera de pe foaia de hartie si alegand Properties. Eu voi schimba scara la 1:1 si observ ca scara vederii trimetrice nu s-a schimbat, semn ca aceasta a fost alta decat scara foii de hartie in momentul salvarii acelui template. Nu este nici o problema o schimb manual facand click pe acea vedere si bifand Use Sheet Scale in PropertyManager. Tot acolo aleg la Display Style: Shaded with Edge. Dorind sa o mut, observ ca este aliniata cu vederea Front. Fac click dreapta pe vederea trimetrica, in tabul View aleg Alignment si apoi Break Alignment. Acum am libertatea de a o muta intr-o pozitie convenabila. Pentru vedera Front voi ascunde muchiile tangente: click dreapta pe ea, in tabul View alegeti Tangent Edge apoi Tangent Edges Removed.Observatie:- Toate aceste modificari le puteti face pe template-ul My Drawing.drwdot (editandu-l si aplicand modificarile pe vederile goale). Prin salvarea lui vom avea siguranta ca nu vom reface pasul de mai sus pentru fiecare desen.- SolidWorks a completat si proprietatile in indicator. Super!

Alegand materialul din biblioteca SolidWorks, observam ca hasura pentru sectiuni a fost realizata conform unui standard american. Sa fiu sincer nici eu nu mai stiu exact unde sa "umblu" pentru a avea implicit un anume tip de hasura, trebuie sa ma documentez, dar vom schimba in acest document tipul de hasura. Click pe zona hasurata a unei sectiuni. In PropertyManager este afisat Area Hatch/Fill in care debifati Material crosshatch si din lista Hatch Pattern alegeti ISO (Steel). Procedati similar pentru toate sectiunile.

L1.9.3 Inserarea cotelorImportam in desen dimensiunile din model. Pe cateva din ele le vom sterge, evident le vor rearanja (implicit SolidWorks le "arunca" si aseaza intr-un mod care mie personal nu imi place, chiar daca la import bifez Use dimension placement in sketch).

Inseram linia de axa a arborelui. La repozitionarea cotelor, daca este cazul, debifati Center Dimension (o gasiti cu click dreapta pe o cota in tabul Dimension / Display Options).Pozitionand cursorul deasupra unei cote, aceasta isi va schimba culoarea astfel incat putem vedea despre ce tronson este vorba. Click pe ea si o tragem in zona respectiva. Deasemenea mutati dimensiunile referitoare la latimea canalelor de pana pe sectiunile corespunzatoare (nu uitati sa tineti apasata tasta Shift in momentul in care trageti dimensiunea catre sectiune)Unele dimensiuni trebuie sterse. Va voi prezenta arborele pe portiuni, lasandu-va pe dvs. sa remarcati modificarile aduse desenului (cotele cu gri au fost adaugate de mine).

Am trasat un arc de cerc ajutator pentru diametrul penei disc.

Ne vom ocupa putin si de sectiunile transversale prin arbore ...

Daca aveti situatii in care punctul de cotare este pozitionat deplasat fata de muchiile ce se doresc a fi cotate, pur si simplu faceti click si trageti acest punct de aplicare la locul lui.Pentru toate aceste sectiuni, in PropertyManager, la Display Style sa aveti selectat Hidden Lines Removed. Pentru sectiunea C-C, este vizibil (desigur nu dorim asta) filetul de pe tronsonul de capat al arborelui. Click dreapta pe el si Hide.

L1.9.2 Realizarea sectiunilor in arboreTrebuie sa va avertizez ca multi din pasii descrisi mai sumar in cele ce urmeaza au fost parcursi la Lectia I.4 Nu este nici o problema sa ii reluati daca nu va iese "din prima". Exercitiul este cel care va fixeaza cunostintele pana cand acestea devin automatisme.Asadar, creati sectiuni prin cele trei canale de pana, amplasandu-le sub acesta (va trebui sa apelati din nou la Break Alignment) si eventual sa puneti axele sectiunilor circulare prin arbore (Center Mark in tabul Annotate din CommandManager).L1.9.4 Indicarea datelor privind starea suprafetelor (rugozitatii)De regula se inscrie Abaterea medie a neregularitatilor Ra si se alege functie de conditiile de functionare si montaj.

Tastati valoarea pentru Ra=6.3 Observati ca atasat de cursor apare simbolul corespunzator notarii rugozitatii. Daca dimensiunile sunt prea mari comparativ cu cotele deja inscrise, debifati Use document font si apasand butonul Font... aveti posibilitatea sa modificati dimensiunea lui. Eu am setat dimensiunea fontului pe 2.5 mm. Faceti click pe toate cele trei muchii ale canalului de pana. SolidWorks va insera simbolurile rugozitatilor orientate corespunzator. Apoi le trageti in pozitii convenabile.

Este indicat sa le salvati ca si Favorites pentru a le utiliza si alta data fara mare efort. Mai intai trebuie sa o adaugati ca Favorites intern (in document) si apoi o puteti salva extern. Click pe Add or Update a Favorite din tabul Favorites (PropertyMananger)

Abia acum o puteti salva extern facand click pe butonul Save a Favorite.. Va sfatuiesc sa le salvati intr-o locatie care sa nu fie afectata de o eventuala reinstalare a programului.

Procedam similar pentru celelalte sectiuni. In plus ascundem arcele de cerc de la sectiunea B-B si sectiunea C-C facand click dreapta pe ele si alegand din meniul aparut Hide Edge.

Creati si salvati iar apoi inserati starea suprafetelor cu Ra=0.4 si Ra=3.2 pe vederea Front. Pe capatul stanga al arborelui inserati simbolul deja creat cu Ra=6.3 (il apelati direct din lista disponibila sub butoanele Favorites)

In mod implicit, fiind prima referinta de acest tip introdusa, apare eticheta A. O vom modifica in D (avand deja A-A, B-B si C-C). Click pe muchia dorita si pozitionati eticheta intr-o pozitie convenabila. Click apoi pe urmatoarea muchie (observati ca eticheta s-a schimbat in E) si pozitionati-o. Iesiti din comanda cu Esc.

L1.9.5 Indicarea bazelor de referinta pentru tolerantele de forma sau pozitieCand toleranta de forma sau pozitie se refera la doua sau mai multe elemente ale piesei, se vor indica bazele de referinta. Click pe Datum Feature in tabul Annotate / CommandManager.

L1.9.6 Indicarea pe desen a datelor privind tolerantele de forma si pozitie a suprafetelorSi aici ne vine in ajutor SolidWorks cu o functie specializata: Geometric Tolerances. O gasiti in acelasi loc ca si precedenta.Click pe cota de care vreti sa legati toleranta (tronsonul 25 h5 din stanga arborelui) apoi click pe Geometric Tolerance si alegeti simbolul pentru concentricitate (campul Symbol), tastati valoarea abaterii in campul Tolerance 1 si in campul Primary tastati baza de referinta, respectiv E.

Inscrierea tolerantei este facuta sub linia de cota a respectivei dimensiuni. O puteti trage intr-o pozitie convenabila. Similar inscrieti toleranta pentru tronsonul din dreapta arborelui, avand ca baza de referinta D.

In mod similar inscrieti celelalte abateri de forma si pozitie a suprafetelor.

Observatie:Jucandu-va putin cu setarile din tabul Leader (in PropertyManager), puteti schimba orientarea casetelor cu tolerantele de forma si pozitie a suprafetelor. Spre exemplificare, aveti setarile pentru una din ele. Functie de setari, la schimbarea acestora, leader-ul va fi "aruncat" de pe dimensiunea la care se refera. Nu trebuie decat sa "apucati" capatul ei si sa il aduceti pe suprafata respectiva. Cu un pic de practica, puteti stapani bine aceste setari.

L1.9.7 Inscrierea pe desen a notelorClick pe Note in tabul Annotate (CommandManager) si va trebui sa selectati muchia de care sa se "agate" nota. Apoi o pozitionati si tastati textul notei (in cazul nostru: Gaura de centrare A2 STAS 1361-83). Implicit este orientata orizontal. Debifand Use document font si schimband unghiul la 90, puteti orienta corespunzator nota.Selectati la final nota, click in capatul celalalt al arborelui si Paste. Va ramane doar sa o pozitionati.Observatie:Puteti si aici sa salvati ca si Favorites aceasta nota.

L1.9.8 Cotarea tesituriiSe procedeaza similar pasului de mai sus, selectand muchia respectiva si tastand textul 1x45 iar semnul (grad) il luati din butonul Add Symbol - degree. Daca fontul este prea mare, selectati tot scrisul si alegeti fontul potrivit (pana la urma este tot o chestie de setari in template, repet, daca il faceti bine la inceput, aveti de muncit mai putin la desene. Recunosc ca pentru aceste lectii nu am pregatit "ca la carte" un template).

Avand Use document font debifat, setati unghiul la 90 grade si ca leader: Underline leader. Nu ne ramane decat sa eliminam sageata de la leader. Pozitionam cursorul deasupra varfului sagetii (langa cursor va aparea un mic punct verde) si cu click dreapta alegem din lista leader-ul fara sageata. Eventual la final pozitionam cota cu leader-ul in prelungirea muchiei.Cu Copy & Paste si pozitionarea de rigoare a leaderului si textului, punem cota similara pe tesitura din celalalt capat al arborelui.

La final (dar se putea tot atat de bine incepe cu asta) faceti ruptura pentru vizualizarea canalului de pana disc.

Cam asta e, sper sa nu imi fi scapat ceva.

... da, am vazut ca simbolul pentru starea suprafetei de pe tronsonul conic este pozitionat gresit. L-am rotit si nu stiu cand. Nu are importanta, dau click pe el si introduc in PropertyManager la unghi valaorea 180. Si in plus am spus dar nu am copiat tesitura pe capatul din dreapta al arborelui. Probabil ora tarzie isi spune cuvantul.

In concluzie, va sfatuiesc sa va salvati ca si Favorites TOATE notele, semnele pentru rugositate, tolerantele, etc utilizate pentru a va usura munca viitoare. Salvati-le intr-o locatie care sa nu o stergeti la o eventuala instalare a programului. Pe viitor va va lua mult mai putin timp sa cautati acea locatie si sa alegeti o anume adnotare decat sa o creati de fiecare data. O buna organizare si salvarea unui template (chair daca nu reusiti sa prindeti toate setarile dorite de prima data) va va usura enorm munca viitoare.Si nu in ultimul rand: practica va duce la automatisme. Jucati-va prin setarile unei comenzi si vedeti ce se intampla. Nu aveti nimic de pierdut. Poate doar putin timp.