I18-2-2002 - NORMATIV PENTRU PROIECTAREA SI EXECUTAREA INSTALATIILOR DE SEMNALIZARE A INCENDIILOR SI...

download I18-2-2002 - NORMATIV PENTRU PROIECTAREA SI EXECUTAREA INSTALATIILOR DE SEMNALIZARE A INCENDIILOR SI A SISTEMELOR DE ALARMARE IMPOTRIVA EFRACTIEI DIN CLADIRI

of 27

description

I18-2-2002 - NORMATIV PENTRU PROIECTAREA SI EXECUTAREA INSTALATIILOR DE SEMNALIZARE A INCENDIILOR SI A SISTEMELOR DE ALARMARE IMPOTRIVA EFRACTIEI DIN CLADIRI

Transcript of I18-2-2002 - NORMATIV PENTRU PROIECTAREA SI EXECUTAREA INSTALATIILOR DE SEMNALIZARE A INCENDIILOR SI...

 • NORMATIV PENTRU PROIECTAREA I EXECUTAREA INSTALAIILOR DE SEMNALIZARE A INCENDIILOR I A SISTEMELOR DE ALARMARE

  MPOTRIVA EFRACIEI DIN CLDIRI

  Indicativ 18/2 - 2002

  1. OBIECT I DOMENIU DE APLICARE

  1.1. Prezentul normativ cuprinde prevederi obligatorii la proiectarea, executarea i exploatarea instalaiilor de semnalizare a incendiilor i a sistemelor de alarm mpotriva efraciei din construcii, n scopul satisfacerii exigenelor de siguran a utilizatorilor.

  1.2. Normativul este destinat proiectanilor, executanilor, verificatorilor de proiecte, experilor tehnici i responsabililor tehnici cu execuia, proprietarilor sub orice titlu i utilizatorilor construciilor care se echipeaz cu astfel de instalaii.

  1.3. Prevederile prezentului normativ se aplica la proiectarea, executarea i exploatarea instalaiilor de semnalizare a incendiilor i sistemelor de alarm mpotriva efraciei din constructiile civile, de producie si depozitare. Sistemele i instalaiile la care se refer normativul sunt:

  - instalaii de semnalizare a incendiilor;

  - sisteme de alarm mpotriva efraciei;

  - instalaii de televiziune cu circuit nchis;

  - sisteme de control acces (cu yale electromagnetice, cu cartele de identificare, cu barier inductiv etc.)

  1.4. Prevederile normativului se aplica la instalaiile precizate la art. 1.3. din construciile noi, modernizrile, schimbrile de destinaie a construciilor existente precum i la refacerea instalaiilor existente din cldiri.

  1.5. Nu fac obiectul prezentului normativ instalaiile de semnalizare a incendiilor i sistemele de alarm mpotriva efraciei pentru:

  - metrou, porturi i aeroporturi;

  - exploatri miniere n subteran;

  - obiective n reelele MApN, MI, SRI nominalizate prin ordine ale conductorilor structurilor respective;

  - obiectivele exploatate de SNCFR;

  - instalaiile de detectare i alarm din sistemele de ventilare-climatizare, de transport pneumatic, etc.

  La aceste sisteme i instalaii se aplica prevederile corespunztoare, elaborate de structurile respective, aprobate potrivit legii.

  2. TERMINOLOGIE SPECIFIC

  2.1. c.a. - curent alternativ2.2. c.c. - curent continuu

  2.3. Circuit de detectare - cale de transmisie care leag puncte de detectare i/sau semnalizare la echipamentul de control i semnalizare (centrala de semnalizare).

 • 2.4. Alarm - semnal acustic i/sau optic iniiat de om sau de un dispozitiv de iniiere (detector, declanator manual de alarm etc.) prin care persoanele din incint sunt anunate despre existena unui eveniment (incendiu, efracie).2.5. Alarm fals - alarm produs in condiiile n care pericolul nu este real.

  2.6. Anularea semnalizrii acustice operaie manual de oprire a semnalului acustic.

  2.7. Cale de transmisie - conexiune fizic, extern echipamentului de control i semnalizare (centrala de semnalizare), necesar pentru transmisia de informaii i/sau tensiunii de alimentare:- ntre echipamentul de control i semnalizare (centrala de semnalizare) i celelalte componente ale unei instalaii de semnalizare a incendiului, i/sau;- ntre prti ale unui echipament de control i semnalizare (centrala de semnalizare) dispuse n carcase diferite.

  2.8. Comanda automata a dispozitivelor de intervenie n caz de incendiului - dispozitiv automat folosit pentru acionarea automat a unor echipamente de protecie mpotriva incendiului, dup recepia unui semnal de la echipamentul de control i semnalizare (centrala de semnalizare).

  2.9. Date de funcionare - condiii care se pot modifica temporar n timpul exploatarii, fie automat, fie prin comenzi manuale.

  2.10. Date specifice construcei - condiii modificabile cerute de exploatarea unui echipament de control i semnalizare pentru o configuraie determinat a instalaiei.

  2.11. Declanator manual de alarm (buton de semnalizare) - component a unei instalaii de semnalizare a incendiilor care este utilizat pentru semnalizarea manual a unui incendiu.

  2.12. Defect de izolaie fa de pmnt - conexiune accidental ntre pmnt i un element oarecare al unui echipament de control i semnalizare, a cilor de transmisie spre un echipament de control i semnalizare sau a cilor de transmisie dintre elementele sistemului.

  2.13. Defect de cablu - defect al unui circuit de transmisie spre echipamentul de control i semnalizare, sau al unui circuit de transmisie dintre elementele sistemului, de tip scurtcircuit sau ntrerupere de orice tip i care afecteaz modul de funcionare al circuitului de transmisie respective.

  2.14. Detector de incendiu - component a sistemului de detectare a incendiului ce conine cel puin un senzor care constant sau la intervale regulate monitorizeaz cel puin un parametru fizic i/sau chimic asociat cu incendiul, i care furnizeaz un semnal corespunztor la echipamentul de control i semnalizare (centrala de semnalizare).

  n cazul detectoarelor convenionale, acestea sesizeaz doar depirea unor valori limit, monitoarele analogice transmind centralei de semnalizare informaia furnizat de parametrul fizic i/sau chimic supravegheat sau un echivalent al acestuia.

  2.15. Dispozitiv de alarm la incendiu - component acustic i/sau optic a sistemului de alarm la incendiu, neinclus n echipamentul de control i semnalizare, care este utilizat pentu avertizare n caz de incendiu, de exemplu o siren sau un semnalizator optic.

  2.16. Dispozitiv de transmisie alarm incendiu - echipament intermediar care transmite un semnal de alarm de la un echipament de control si semnalizare (centrala de semnalizare) la un dispozitiv de recepie a alarmei.

  2.17. Dispozitiv de transmitere semnal de defect - echipament intermediar care transmite un semnal de defect de la echipamentul de control i semnalizare (centrala de semnalizare) la un dispozitiv de recepie a semnalului defect.

  2.18. Distana de cutare distana maxim ce trebuie parcurs n cadrul unei zone pentru identificarea detectorului neadresabil care a iniiat un sistem de alarm.

  2.19. Echipament de alimentare cu energie electric - component a instalaiei de semnalizare a incendiului care asigur alimentarea cu energie electric a echipamentului de control i semnalizare. (Echipamentul de alimentare cu energie electric include surse de alimentare principal i de rezerv.)

 • 2.20. Echipament de protecie mpotriva incendiului echipament automat de control i de intervenie mpotriva incendiului, de exemplu o instalaie de stingere.

  2.21. Elemente pentru conectare toate acele elemente care formeaz legturile ntre diferitele componente ale unui sistem de detecie i de alarm la incendiu.

  2.22. Echipament de control i semnalizare (Central de semnalizare) component a unei instalaii de semnalizare a incendiului sau a unui sistem de alarm mpotriva efraciei, echipament multifuncional care, n principal, asigur recepionarea, prelucrarea, centralizarea i transmiterea semnalelor de la i ctre elementele periferice interconectate n sistem.

  2.23. Instalaie de semnalizare a incendiului ansamblu complex, compus din declanatoare manuale de alarm (butoane de semnalizare) i detectoare automate, conectate la un echipament de control i semnalizare (central de semnalizare) care permite monitorizarea dispozitivelor de semnalizare i care poate aciona automat, naintea instalaiei de stingere, pornirea pompelor de incendiu, oprirea instalaiei de ventilare, pornirea instalaiei de evacuare mecanic a fumului, trecerea prin dispozitiv de anclaare automat pe sursa de alimentare electric de rezerv, acionarea uilor antifoc, alertarea pompierilor i salvrii etc.

  2.24. Instalaie de legare la pmnt un ansamblu de conductoare de legare la pmnt (de ramificaie, principale, de legtur) i electrozi ngropai n pmnt prin care se stabilete n mod voit legtura cu pmntul a unor pri dintr-o instalaie de semnalizare la incendiu sau un sistem de alarm mpotriva efraciei.

  2.25. Instalaii de televiziune cu circuit nchis (TVCI) instalaii prin care se supravegheaz n permanen interiorul i/sau exteriorul anumitor obiective sau spaii din cadrul acestora, cu ajutorul camerelor de luat vederi, a echipamentelor de prelucrare, semnalizare, monitorizare, nregistrare etc. i al cablurilor specifice, asigurnd nregistrarea imaginilor preluate.

  2.26 Panou sinoptic (repetor) panou pe care se totalizeaz indicaiile vizuale prin intermediul crora se poate constata rapid i n ansamblu, starea unei instalaii de semnalizare a incendiului.

  2.27. Resetare operaie capabil de a ncheia o stare de alarm la incendiu i/sau o stare de defect.

  2.28. Semnalizare informaia dat de un indicator.

  2.29. Sistem de alarm mpotriva efraciei o instalaie complex compus dintr-o serie de dispozitive de comand, declanatoare manuale i detectoare automate conectate la un echipament de control i semnalizare.

  2.30. Surs de alimentare electric de baz alimentarea cu energie electric a instalaiei de semnalizare a incendiului sau sistemului de alarm la efracie n condiii normale de funcionare.

  2.31. Instalaii de control acces - asigur controlul difereniat al persoanelor n anumite zone de interes specific ale unei incinte.

  2.32. Surs de alimentare electric de rezerv alimentarea cu energie electric a instalaiei de semnalizare a incendiului sau sistemului de alarm la efracie n cazul indisponibilitii sursei de baz.

  2.33. Stare funcional - stare caracterizat prin prezena tensiunii electrice i a semnalizrilor la echipamentul de control i semnalizare.

  2.34. Staie de recepie alarm incendiu - centrul de la care pot fi iniiate n orice moment msuri necesare de protecie i de intervenie la incendiu.

  2.35. Staie de recepie semnal de defect - centrul de la care pot fi iniiate msurile corective necesare.

  2.36. Zon - subdiviziune a spaiilor protejate n care sunt instalate unul sau mai multe puncte i pentru care este furnizat o semnalizare zonal comun.

  3. PREVEDERI GENERALE PRIVIND PROIECTAREA I EXECUTAREA INSTALAIILOR DE SEMNALIZARE A INCENDIILOR I A SISTEMELOR DE ALARM MPOTRIVA

  EFRACIEI

 • 3.1. Instalaiile de semnalizare a incendiilor i sistemele de alarm mpotriva efraciei se proiecteaz i se execut n conformitate cu prevederile prezentului normativ, reglementrilor tehnice specifice, funciunilor unde se utilizeaz i prevederilor cuprinse n standardele normale i reglementrile din Anexele 1, 2, 4 i 5.

  3.2. Documentaia tehnico-economic se elaboreaz pe baza conceptului de protecie la risc (la incendiu i/sau efracie) bazat pe identificarea riscului i, dup caz, analizei de risc, stabilindu-se msurile, tehnicile, procedeele de organizare a instalaiilor de semnalizare a incendiilor sau sistemelor de alarm mpotriva efraciei.

  3.3. n urma analiza de risc la incendiu se definete nivelul relativ de stare de pericol de incendiu sau de explozie urmat de incendiu.

  3.4. Dimensionarea instalaiilor de semnalizare a incendiilor i sistemelor de alarm mpotriva efraciei i amenajarea spaiilor necesare instalrii echipamentelor aferente se stabilete de proiectant pe baza destinaiei construciei, caracteristicilor specifice ale produselor utilizate i n funcie de pericolul prognozat.

  3.5. Folosirea de echipamente, aparate, dispozitive noi etc. se face numai n baza certificatului de conformitate emis de un organism acreditat sau, dup caz. a agrementului tehnic, precum i a avizelor eliberate de organismele abilitate conform prevederilor legale.

  3.6. Instalaiile de semnalizare a incendiilor aferente construciilor se stabilesc n funcie de riscul de incendiu, tipul de cldire, destinaie, de categoria de importan a construciilor i de parametrii ce trebuie supravegheai (temperatura din ncpere, fumul, emanaia de gaze periculoase sau explozive, flacra etc).

  3.7. Sistemele de alarm mpotriva efraciei aferente con-struciilor se stabilesc n funcie de categoria de importan a construciilor, de mrimea i importana valorilor materiale, spirituale, naionale sau personale cuprinse n construcii, innd seama i de reglementrile Inspectoratului General al Poliiei. Acestea trebuie s confere att bunurilor ct i persoanelor expuse la risc un nivel compatibil cu importana riscului i consecinelor care ar putea rezulta, astfel nct s se asigure nivelul de securitate cerut.

  3.8. Productorul (sau furnizorul) de elemente componente ale instalaiilor de semnalizare incendiu i sistemelor de alarm mpotriva efraciei, are obligaia s livreze odat cu echipamentele i instruciunile de funcionare, montaj, exploatare i verificare ale acestora. Instruciunile, ct i inscripionrile elementelor de comand i semnalizare ale echipamentului de control i semnalizare trebuie s fie n limba romn.

  3.9. Constructorul are obligaia s efectueze lucrrile n conformitate cu prevederile documentaiilor tehnico-economice i reglementrile tehnice specifice.

  3.10. Investitorul are obligaia de a aviza documentaia tehnico-economic, de a recepiona lucrarea, de a exploata i ntreine n condiii de siguran instalaiile de semnalizare a incendiilor i sistemele de alarm mpotriva efraciei.

  3.11. Tipul instalaiilor de semnalizare a incendiilor i sistemelor de alarm mpotriva efraciei care se adopt, modul de dispunere, dimensionare i activare a acestora trebuie s corespund caracteristicilor cldirii i manifestrilor specifice ale evenimentelor, privind ierarhizarea riscurilor, stabilindu-se strile prioritare, n conformitate cu cerinele productorului.

  3.12. Proiectarea, executarea, punerea n funciune, asigurarea serviceului i a mentenanei instalaiilor i echipamentelor aferente instalaiilor de semnalizare a incendiilor i sistemelor de alarm mpotriva efraciei, se realizeaz de ctre societi comerciale care au componen profesional atestat n condiiile legii din partea organelor abilitate.

  4. ECHIPAREA CLDIRILOR CU INSTALAII DE SEMNALIZARE A INCENDIILOR I CU SISTEME DE ALARM CONTRA EFRACIEI

  4.1. Instalaii de semnalizare a incendiilor

  4.1.1. Echiparea cldirilor cu instalaii de semnalizare a incendiilor se realizeaz n vederea asigurrii siguranei la foc a utilizatorilor construciei, pentru prevenirea incendiilor i intervenia n timp util n caz de apariie a acestora, n funcie de categoria de importan a construciei, tipul construciei, nivelul riscului de incendiu (categoria de pericol de incendiu), destinaia cldirii, potrivit prevederilor prezentului normativ. Beneficiarul poate stabili echiparea construciilor pe care le utilizeaz cu astfel de instalaii i n alte cazuri.

 • 4.1.2. Instalaiile de semnalizare a incendiilor trebuie s asigure:

  - detectarea incendiilor, att pe cile de circulaie pentru funcionarea normal a construciilor, ct, mai ales, n spaiile i ncperile auxiliare, precum i n acele ncperi n care incendiul ar putea evolua nestnjenit, fr a fi observat n timp util;- anunarea incendiului la punctul de supraveghere permanent, automat i/sau prin declanatoare manuale de alarm (butoane de semnalizare) i telefoane de interior, precum i, dup caz, la unitatea de pompieri (serviciu de pompieri);- alarmarea operativ a personalului de serviciu, care trebuie s organizeze i s asigure prima intervenie i evacuarea utilizatorilor n conformitate cu planurile de aciune stabilite;- avertizarea ocupanilor (utilizatorilor) din cldire asupra pericolului de incendiu i transmiterea de instruciuni (mesaje) pentru evitarea panicii.

  4.1.3. Echipamentul de control i semnalizare (centrala de semnalizare fig. 1) este o component a unei instalaii de semnalizare a incendiului care poate fi utilizat, dup caz, pentru:1) a recepiona semnale de la detectoarele conectate;2) a determina dac aceste semnale corespund unei condiii de alarm;3) a indica o condiie de alarm acustic i optic;4) a indica locul izbucnirii incendiului;5) a nregistra dac este posibil oricare din aceste informaii;

  4.1.4. Echipamentul de control i semnalizare (centrala de semnalizare) trebuie s semnalizeze fr ambiguitate urmtoarele stri de funcionare ale instalaiei de semnalizare a incendiilor:- starea de veghe, cnd echipamentul de control i semnalizare este alimentat de o surs de alimentare electric i n absena semnalizrii oricrei alte stri;- starea de alarm la incendiu, cnd este semnalizat alarma la incendiu;- starea de defect, cnd este semnalizat un defect;- starea de dezactivare, cnd este semnalizat o dez-activare;- starea de testare, cnd este semnalizat o testare funcionrii.

  4.1.5. Instalaiile de semnalizare a incendiilor trebuie s asigure alarmarea pentru evacuarea persoanelor, s asigure ori s faciliteze intervenia pompierilor i s pun n funciune sistemele de limitare a propagrii focului.

  Dup caz, instalaia este destinat s concentreze informaiile i comenzile legate de siguran la incendiu (s le prelucreze i s se asigure toate funciile sistemului de detecie, desfumare, comunicare, stingere incendiu, oprire a anumitor instalaii tehnologice etc).

  4.1.6. Instalaia de semnalizare a incendiului este obligatoriu compus din dou pri principale:

  - sistemul de detectare la incendiu;- sistemul de alarm la incendiului.Sistemul de detectare la incendiu are ca elemente;- detectoare automate;- declanatoare manuale (butoane de semnalizare);- echipament de control i semnalizare (central de semnalizare);- echipament de alimentare.Sistemul de alarma la incendiu are ca elemente:- echipament de control i semnalizare (central de semnalizare);- echipament de alimentare cu energie electric:- echipamente de alarmare;- echipament de transmisie Ia distan a semnalelor de incendiu - opional;- echipament de transmisie la distan a semnalelor de defect - opional;- echipament de comand a proteciei automate la un echipament automat de stingere a incendiului - atunci cnd exist instalaie automat de stingere a incendiului.

  Dispozitive conectate la sistem

  4.1.7. Toate dispozitivele conectate la sistem trebuie s fie evaluate i testate pentru compatibilitatea utilizrii n instalaii.

  La proiectarea instalaiei i stabilirea parametrilor de intrare/ieire trebuie respectate cerinele specificate n documentaia productorului, furnizat mpreun cu echipamentele.

  4.1.8. Proiectarea instalaiei trebuie astfel efectuat nct efectele unui defect de cablu sau de conectare s fie izolat i s nu mpiedice:

 • a) iniierea unui semnal de incendiu dintr-un spaiu mai mare dect cel corespunztor unei singure zone de detectare;b) semnalizarea sonor a unei alarme de incendiu ntr-un spaiu mai mare dect cel corespunztor unei singure zone de alarmare;c) detectarea simultan a unui incendiu i semnalizarea unei alarme de incendiu;d) acionarea simultan a semnalelor de incendiu prin ambele metode de iniiere, automat i manual;e) acionarea tuturor dispozitivelor de alarm sonor din cldire (cel puin un dispozitiv trebuie s fie funcional), dac instalaia este folosit pentru a emite semnalizarea sonor de incendiu n cldire.Proiectarea instalaiei trebuie astfel efectuat nct efectele a dou defecte de cablu sau de conectare pe un singur circuit s fie izolate i s nu mpiedice protejarea unei arii desfurate mai mari de 10.000 m2.

  4.1.9. Instalaia trebuie realizat astfel nct o indicaie de defect s fie dat n caz de circuit ntrerupt sau scurtcircuit pe orice circuit de alimentare pentru detectoare sau declanatoare manuale de avertizare (butoane de semnalizare), dispozitive de alarm, oricrui echipament auxiliar cruia trebuie s-i fie indicat starea de defect.

  4.1.10. Sistemele i instalaiile de semnalizare a incendiilor n zone cu pericol de explozie, gaze inflamabile, vapori combustibili i praf trebuie realizate cu echipamente corespunztoare mediului respectiv, asigurndu-se aparate cel puin cu siguran intrinsec. n zonele cu pericol de explozie se aplic reguli speciale de cablare, potrivit reglementrilor specifice.

  Zonarea cldirii

  4.1.11. Cldirea trebuie mprit n zone de detectare astfel nct locul de origine al alarmei s poat fi determinat rapid din indicaiile date de echipamentul de control i semnalizare la incendiu (centrala de semnalizare). Trebuie asigurate circuite de rezerv pentru identificarea semnalelor de la declanatoarele manuale de alarm (butoane de semnalizare) astfel nct s fie prevenite semnalele eronate (false).

  4.1.12. mprirea cldirii pe zone de detectare trebuie s in seama i de urmtoarele reguli:

  - Aria desfurat a unei singure zone trebuie s fie mai mic sau egal cu 1.600 m2;- Distana de cutare (n interiorul unei zone) pentru a avea confirmarea vizual a incendiului trebuie s fie mai mic sau egal cu 30 m;- ntr-o zon de detectare se pot include mai multe ncperi dac:

  ncperile sunt nvecinate, numrul lor nu este mai mare ca 5 i ntreaga suprafa a ncperilor nu depete 400 m2;

  ncperile sunt nvecinate, cu posibilitate de acces uor Ia acestea, suprafaa total nu depete 1.000 m2 i n centrala de semnalizare a incendiilor sau la accesele la ncperi s-au prevzut avertizori de alarm pentru spaiul afectat de incendiu.- Fiecare zon trebuie limitat la un singur nivel (etaj) al cldirii cu excepiile urmtoare:

  zona este casa scrii, puul liftului sau o structur similar care se ntinde pe mai mult de un nivel: suprafaa total a cldirii este mai mic de 300m2.

  4.1.13. mprirea cldirii n zone de alarm depinde de nevoile de difereniere a tipului de alarm. Dac un semnal de alarm se genereaz ntotdeauna pentru ntreaga cldire, atunci nu este necesar divizarea cldirii n zone de alarm.

  Alegerea detectoarelor i declanatoarelor manuale

  4.1.14. Detectoare

  Tipul de detector se alege n funcie de:- materialele din spaiul protejat i clasa de reacie la foc a acestora;- configuraia spaiului - n particular nlimea;- efectele sistemelor i instalaiilor de ventilare i nclzire;- condiiile ambiante n ncperile supravegheate;- posibilitile declanrii alarmelor false.

  Detectoarele trebuie s reacioneze rapid i sigur n condiiile ambiante existente n spaiile unde sunt amplasate. Diferitele tipuri de detectoare sunt prezentate n Anexa 3.

  4.1.15. Tipul cel mai indicat de detector utilizat pentru asigurarea proteciei persoanelor din cldirile civile (publice) este detectorul de fum. Celelalte tipuri de detectoare, de cldur i de flacr, se utilizeaz suplimentar fa de detectoarele de fum sau numai n acele spaii n care incendiul n faza incipient se

 • manifest prin creteri de temperatur sau flcri ori are o evoluie rapid. Cile de evacuare i traseele de circulaie comune n caz de incendiu se protejeaz cu detectoare de fum.

  4.1.16. Pentru a asigura securitatea persoanelor se recomand ca detectoarele s reacioneze nainte ca atenuarea produs de fum pe cile de evacuare s ating 0,5 dB/m, ceea ce corespunde la o vizibilitate de circa 15 m.

  4.1.17. Cldirile de locuit particulare se recomand s se doteze cu detectoare de fum de tip autonom (dispozitiv autonom de alarmare la fum). Acestea pot funciona o durat mare de timp, peste 1 an, alimentate Ia baterii de 9 V c.c.

  Amplasarea detectoarelor

  4.1.18. Detectoarele trebuie amplasate astfel nct produsele degajate de incendiu din suprafaa supravegheat s ajung la acestea fr diluie, atenuare sau ntrziere.

  Fiecare ncpere trebuie s fie echipat cu cel puin un detector. Trebuie montate detectoare i n spaiile ascunse, unde incendiul se poate iniia sau de unde se poate rspndi. Aceste spaii pot include locuri sub pardoseli false sau deasupra tavanelor false.

  Distane i limite de amplasare dintre detectoare i dintre declanatoarele manuale de alarm (butoane de semnalizare)

  Detectoare de cldur, de fum i de flacr

  4.1.19. Zona de supraveghere a fiecrui detector este limitat de o serie de factori:

  - Suprafaa protejat (performana detectorului);- Distana orizontala dintre orice punct din spaiul suprave-gheat i cel mai apropiat detector;- Distana fa de perei;- nlimea i configuraia tavanului;- Ventilarea i micarea aerului n spaiul respectiv;- Obturaiile micrii de convecie a produselor de ardere.

  4.1.20. Detectoarele de fum i de cldur punctuale se monteaz pe tavan. Alte tipuri, dup caz, se pot monta i pe perei. Performan-ele detectoarelor punctuale depind de nlimea ncperii, conform tabelului 1. Detectoarele trebuie amplasate n aa fel nct elementele lor sensibile s fie n apropierea plafonului, la o distan maxim de 5% din nlimea ncperii.

  Dac exist gradieni de temperatur n spaiul protejat i nlimea de stratificare se poate determina, se instaleaz suplimentar detectoare i la aceast nlime.

  4.21. Detectoarele optice cu fascicul se instaleaz comform instruciunilor productorului. Orice parte a fascicolului apropiat la mai puin de 500 mm de perei este considerat insensibil la incendiu. Lungimea spaiului protejatde fiecare detector optic se fascicul trebuie considerat de maximum 100 mm.

  Fasciculele detectoarelor optice nu trebuie s fie ntrerupte.

  4.1.22. Acoperirea zonei de supraveghere a fiecrui detector de flacr este limitat de urmtorii factori:

  - distana de vizibilitate;- distana fa de orice punct din spaiul de supraveghere i cel mai apropiat detector;- prezena barierelor de radiaie;- przena surselor de radiaie de interferin.Detectoarele de flacr se monteaz pn la nlimea de 20 m.

  4.1.23. Pentru detectoarele de fum i de cldur montate sub acoperiurile n pant, spre coam, pentru o nclinaie de 10 al pantei, se mresc distanele din tabelul 1 cu 1%. Dac acoperiul este n pant sau cu luminatoare, se monteaz detectoare n fiecare vrf de coam. Atunci cnd denivelrile tavanului (grinzi, nervuri etc.) sunt mai mici de 5% din nlimile ncperii se consider tavan plan.

  Distanele 5 m i 7,5 m sunt distanele orizontale considerate ntre orice punct din spaiul de protejat la cel mai apropiat detector (cu excepia tavanelor nclinate).

 • Tabelul 1.

  Distanele orizontale de funcionare recomandate pentru decantoare in funcie de nlimea ncperii

  nlimea ncperii

  h4,5 4,5

 • tavanele false s fie omise. Asemenea cazuri necesit o tratare individual bazat pe tipul, numrul i aria perforaiilor, tipul i cantitatea de combustibil i ventilaia care s transporte fumul deasupra tavanului fals.

  Declanatoare manuale

  4.1.28. Declanatoarele manuale (butoane de semnalizare) din spaiul protejat trebuie, n mod normal, s aib aceeai metod de funcionare i, preferabil, s fie de acelai tip. Declanatoarele manuale de la care se pot iniia semnale de incendiu se marcheaz clar, vizibil, pentru a putea fi difereniate de dispozitive prevzute n alte scopuri, astfel nct s fie identificate uor i trebuie s fie accesibile.

  4.1.29. Distana maxim de parcurs din orice punct al cldirii la cel mai apropiat declanator manual nu va depi 30 m. n cazul cldirilor nalte, foarte nalte i cu aglomerri de persoane i la cldirile cu persoane cu handicap locomotor distana nu va depi 20 m. nlimea de montare pentru butoane trebuie s fie de la 1,2 m la 1,5 m de pardoseal.

  4.1.30. Declanatoarele manuale se amplaseaz pe cile de evacuare la interiorul sau la exteriorul fiecrei ui, pe scara de evacuare (palierele de acces sau podestele scrilor de evacuare) i la fiecare ieire spre exterior. Ele pot fi amplasate lng spaiile care prezint riscuri mari de incendiu. Declanatoarele se amplaseaz n locuri uor accesibile.

  Dispozitive de alarmare

  4.1.31. Tipul, numrul i amplasarea dispozitivelor acustice de alarmare vor fi realizate astfel nct semnalizarea produs de acestea s fie audibil n spaiile n care sunt instalate, chiar n prezena altor semnalizri sau zgomote de fond existente n aceste locuri.

  Sunetul emis de dispozitivele acustice de alarmare n caz de incendiu trebuie s fie distinct i uor de identificat fa de celelalte sunete emise de dispozitivele acustice utilizate n alte scopuri.

  4.1.32. Pentru a se prentmpina panica i n scopul unei evacuri eficiente a ocupanilor cldirii, se recomand ca semnalele destinate personalului de serviciu s fie diferite fa de cele destinate celorlali ocupani ai cldirii.

  Detectoarele autonome sunt aparate prevzute i cu semnalizri acustice i/sau optice, cu alimentare autonom, prin care se aten-ioneaz utilizatorii asupra necesitii nlocuirii, n termen de 10 la 30 de zile, a bateriilor slbite.

  4.1.33. Toate dispozitivele acustice de alarmare instalate ntr-o cldire trebuie s produc sunete de acelai fel. Fac excepie spaiile cu un nivel ridicat de zgomot fa de cel de fond n care se pot utiliza alte tipuri de dispozitive acustice care s corespund scopului propus.

  n spatiile cu condiii normale de zgomot, dispozitivele acustice de alarmare trebuie s produc semnale sonore cu intensitatea de minimum 65 dB. n condiiile n care, n aceste spaii, pot apare zgomote de fond cu durata mai mare de 30 secunde i intensitatea egal sau mai mare de 65 dB este necesar ca dispozitivele acustice de alarmare s produc semnale sonore cu cel puin 5 dB peste nivelul acestora.

  n spaiile cu nivel ridicat de zgomot, dispozitivele de semnalizare acustic asigur semnale sonore care s aib cel puin 10 dB peste nivelul zgomotului de fond i, n funcie de necesiti, se asigur suplimentar semnalizare optic.

  4.1.34. n spaiile destinate cazrii persoanelor se recomand ca inten-sitatea sonor a dispozitivelor acustice de alarmare s fie de minim 75 dB. La proiectarea i realizarea sistemelor de alarmare, n special pentru cldirile cu sli aglomerate, trebuie avut n vedere i atenuarea sunetelor produse de elementele fonoabsorbante (mochete, ui etc).

  4.1.35. Pentru spaiile mari, se recomanda utilizarea mai multor dispozitive acustice de semnalizare cu o intensitate mai redus, dar care asigur nivelul de audibilitate necesar, dect unul singur cu o intensitate sonor foarte mare. Din considerente de siguran, la cldirile cu sli aglomerate se instaleaz cel puin dou dispozitive acustice de alarmare, n fiecare compartiment sau zon de incendiu.

  Dispozitivele optice de alarmare se utilizeaz suplimentar fa de cele acustice.

  4.1.36. n situaiile n care alarma de incendiu este transmis prin echipamente de informare a publicului (de exemplu: staii de amplificare), n locul unei instalaii speciale de alarm, acestea trebuie:

 • - s transmit prioritar alarma de incendiu, fa de oricare alt semnalizare care se realizeaz prin acestea i n toate spaiile n care acest lucru este necesar;- s fie prevzute cu alimentare electric de rezerv;- s fie prevzute cu amplificator de rezerv.

  4.1.37. Dispozitivele de alarmare, montate n medii cu risc mare de incendiu, n medii speciale (explozive, corosive, cu umiditate ridicat etc.) sau n exteriorul cldirilor, trebuie s aib un grad de protecie corespunztor.

  4.1.38. Sistemul de alarmare n cadrul unui obiectiv trebuie realizat astfel nct defeciunile intervenite la un circuit de semnalizare acustic s nu conduc la scoaterea din funciune a celorlalte circuite.

  Deconectarea de ctre personalul autorizat sau defeciunile (scurtcircuit, rupere) circuitelor la care se conecteaz dispozitivele acustice de alarmare din obiectiv, i n special la cele cu sli aglomerate, trebuie s fie semnalizate optic i/sau acustic, automat la operatorul care supravegheaz echipamentul de control i semnalizare Ia incendiu.

  4.1.39. Sistemul de alarmare din cadrul unui obiectiv trebuie astfel realizat nct s poat fi transmis alarma, n funcie de necesiti, pe rnd sau simultan, n toate spaiile n care sunt montate dispozitivele de alarmare n caz de incendiu.

  4.1.40. Sunetul emis de dispozitivele de alarm trebuie s fie continuu, chiar dac are amplitudinea i frecvena variabil.

  4.1.41. Semnalul de alarm vocal trebuie s fie corespunztor, mesajele prenregistrate sau sintetizate s fie transmise automat ca rspuns la un semnal de incendiu, fie imediat, fie dup o temporizare stabilit i nu trebuie s depind de prezena unui operator.

  Toate mesajele trebuie s fie clare, scurte, lipsite de ambiguitate i preprogramate.

  Nivelul sonor trebuie s corespund celorlalte dispozitive de alarm sonor. Sunetul recepionat trebuie s fie inteligibil.

  4.1.42. Nu se difuzeaz n acelai timp cu alarma de incendiu alte semnale sonore vocale n spaiul de protejat, iar cele difuzate n alte cazuri nu trebuie s se confunde cu semnalele de alarm. Dac timpul dintre mesajele succesive este mai mare de 10 s pn la 30 s, ntre mesaje, trebuie s fie difuzate suplimentar semnale asemntoare cu sunetele sirenelor.

  4.1.43. Toate celelalte surse audio trebuie deconectate automat cu excepia microfonului de incendiu i modulelor de alarm vocal.

  Dac se dau mesaje de incendiu n direct trebuie definite microfonul sau microfoanele de incendiu pentru a avea prioritate aceste anunuri. Cel puin un microfon trebuie amplasat la echipamentul de control i semnalizare (centrala de semnalizare) i altul ntr-un spaiu separat. Funcionarea microfoanelor de incendiu trebuie s nu fie simultan.

  4.1.44. Dispozitivele optice de alarm la incendiu trebuie utilizate numai n plus fa de cele sonore. Indiferent de aplicaie nu se utilizeaz numai dispozitive de alarm incendiu optic.

  Alarma optic trebuie s dea semnale vizibile i distincte fa de orice alte semnale optice din spaiul de protejat.

  Criterii de echipare a construciilor cu instalaii de semnalizare a incendiilor

  4.2. Principalele criterii de alegere a instalaiilor de semnalizare a incendiilor sunt:

  a) Categoriile de importan ale construciilor (conform HG 766/97)b) Tipurile de cldiri i construcii (conform normativ P 118);c) Riscul de incendiu (conform normativ P 118) i numrul ocupanilor (conform normativ I 7);d) Destinaia cldirilor i construciilor (conform normativ P 118 i HG 525/96);e) Tipurile i parametrii de funcionare specifici ale echipa-mentelor, timpii de alarmare-alertare i zonele protejate (conform OMI 84/2001).

 • 4.2.1. Echiparea cu instalaii de semnalizare a incendiilor, potrivit scenariilor de siguran la foc elaborate, dup caz, evalurii capacitii de aprare mpotriva incendiilor, se asigur la urmtoarele compartimente de incendiu, construcii i ncperi:- toate categoriile de construcii (compartimente de incendiu, ncperi) prevzute, conform reglementrilor specifice, cu instalaii automate de stingere cu ap, tip drencer sau pulverizatoare, cu cea de ap i substane speciale, n condiiile n care acionarea acestora se face prin astfel de instalaii;- construciile nchise de importan excepional i deosebit (A, B), ncadrate conform legislaiei specifice, neechipate cu instalaii automate de stingere a incendiilor, precum i cele echipate la care este necesar semnalizarea incendiilor nainte de intrarea n funciune a instalaiilor automate de stingere;- construciile civile (publice) avnd destinaia:

  construcii administrative i financiar-bancare cu peste 600 de persoane; construcii de turism cu mai mult de 3 nivele sau care adpostesc peste 150 de persoane; construcii de cultur i nvmnt, cu mai mult de 4 nivele sau care adpostesc peste 600 de

  persoane; construcii de sntate care adpostesc peste 100 de persoane (avnd paturi de spitalizare

  staionare); construcii comerciale i de sport, cu peste 1.500 de persoane; construcii de cult cu peste 600 de persoane; cldiri nalte i foarte nalte, cu excepia locuinelor; cldiri cu sli aglomerate; construcii de producie i depozitare (inclusiv nc-peri sau spaii de producie i depozitare

  amplasate n alte cldiri) din categoriile A. B sau C cu pericol de incendiu, cu aria desfurat mai mare de 600 m , precum i depozite cu stive nalte (peste 4 m nlime).

  4.2.2. Tipurile echipamentelor utilizate i ai instalaiilor de semnalizare a incendiilor sunt:

  Tip 1. Instalaii de semnalizare a incendiilor pentru uz general n cldiri trebuie s fie prevzute cu elemente standard SR EN 54 sau compatibile EN54:- echipament de control i semnalizare (central de semnalizare);- echipamente de alimentare cu energie electric;- detectoare;- declanatoare manuale (butoane de semnalizare);- dispozitive de alarm;- elemente anexe (izolatoare, module de intrare-ieire etc).

  Tip 2. Instalaii de semnalizare a incendiilor pentru aplicaii specifice sunt instalaii pentru care nu exist standarde europene sau agremente tehnice europene. Ele nu sunt prevzute pentru protejarea ntregii cldiri, ci pentru situaii punctuale, cu ar fi:- zone de prelucrare electronic a datelor, echipamente i alte riscuri electrice;- depozite cu stive nalte;- zone cu pericol (chimic, biologic, nuclear de exemplu);- riscuri provenite din interiorul sau exteriorul cldirii.

  4.2.3. Timpii de alarmare/alertare asigurai de tipul 1 trebuie s fie de 10 secunde pentru alarmare i de la 10 secunde pn la maxim 10 min pentru alertare, din momentul intrrii n alarm a unui detector sau acionrii unui declanator manual.

  4.2.4. Tipuri de acoperire a zonelor de detectare la incendiu

  1. Acoperire total prin detectoare de incendiu i declanatoare manuale;2. Acoperire parial prin detectoare de incendiu i declana-toare manuale;3. Acoperire ci comune de evacuare prin detectoare de incen-diu i declanatoare manuale;4. Acoperire local prin detectoare de incendiu i declanatoare manuale;5. Acoperirea unui echipament prin detectoare de incendiu;6. Acoperire prin declanatoare manuale.

  Tabelul 2.

  Modul de dotare a construciilor cu sisteme de detectare i de alarm la incendiu

  Nr. crt

  Categ. de importanTipul

  Riscul la incendiu nr. ocupani i Destinaia

  cldirii

  Tip sistem de detectare la incendiu i acoperire zone

  de detectare

  Timpi maximi de alarmare/alertare Observaii

 • 1 Excepional Tip1-acoperire total1 10 secunde/ 3 minute

  2 Deosebit Tip 1-acoperire total 10 secunde/ 3 minute

  3 Normal Se conformeaz pct.. 5 la 28

  5. Civile- nalte i foarte nalte- sli aglomerate- subterane

  Tip 1 - acoperire total 10 secunde/ 3 minute

  4. Redus Se conformeaz pct.. 5 la 28

  6. Industriale- monobloc- blindate

  Tip 1 - acoperire total 10 secunde/ 3 minute

  7. Mixte- nalte i foarte nalte- sli aglomerate- subterane- monobloc- blindate

  Tip 1 - acoperire total 10 secunde/ 3 minute

  8. Civile, industriale i mixte obinuite, depozite nchise i deschise, cu funciuni mixte civile, cu funciuni mixte civile i de producie i/sau depozitare, cu funciuni mixte de producie i/ sau depozitare

  Se conformeaz pct. 9 la 28

  9. Riscul mare de incendiu Tip 1 - acoperire total 10 secunde/ 3 minuteSe folosete cu pct. 12-16

  10 Riscul mijlociu de incendiu Tip 1 - acoperire parial2 10 secunde/ 6

  minuteSe folosete cu pct. 12-16

  11 Riscul mic de incendiu Recomandare Tip 1 sau tip 2- acoperire de tip 1-6

  10 secunde/ 10 minute

  12 Nr. ocupani >1500 Tip 1-acoperire total 10 secunde/ 1 minut

  Se folosete cu pct.. 9-10

  13Nr. ocupani 6011500 Tip 1-acoperire

  parial

  10 secunde/ 3 minute

  Se folosete cu pct. 9-10

  14Nr. ocupani 201 600 Tip 1-acoperire parial

  i/sau pe cile de evacuare

  10 secunde/ 6 minute

  Se folosete cu pct.. 9-10

  15 Nr. ocupani 101 200 ' Tip 1-acoperire ci de evacuare

  10 secunde/ 6 minute

  Pentru cldiri civile se conformeaz pct. 21 28

  16 Nr. ocupani pn la 100 Recomandare Tip 1 sau tip 2- acoperire de tip 1 6

  10 secunde/ 10 minute

  Pentru cldiri civile se conformeaz pct. 21 28

  17 Categoria A pericol incendiu

  Tip 1 - acoperire total sau parial

  10 secunde/ 10 secunde

  Acoperirea parial a zonelor cu pericol i a zonelor adiacente este admis pentru spaiile de categorie A care reprezint mai puin de 40 % din total spaiu cldire.

 • 18 Categoria B pericol incendiu

  Tip 1 - acoperire total sau parial

  10 secunde/ 10 secunde

  Acoperirea parial a zonelor cu pericol i a zonelor adiacente este admis pentru spaiile de categorie B care reprezint mai puin de 50% din total spaiu cldire.

  19 Categoria C pericol incendiu

  Tip 1 - acoperire parial 10 secunde/ 6 minute

  20 Categoria D, E pericol incendiu

  Recomandare Tip 1 sau tip 2 - acoperire de tip 1 6

  10 secunde/ 10 minute

  21 Administrative, financiar-bancare, Pentru comer, Pentru cultur, De cult cu nr. persoane 101-200

  Tip 1 - acoperire de tip 1,2 sau 3

  10 secunde/ 6 minute

  22 Administrative, Financiar-bancare, Pentru comer, Pentru cultur, De cult cu nr. persoane pn la 100

  Recomandare Tip 1 -acoperire de tip 1, 2 sau 3

  10 secunde/ 10 minute

  23 Pentru sntate De nvmnt cu nr. persoane 101-200

  Tip 1 - acoperire de tip 1,2 sau 3

  10 secunde/ 6 minute

  24 Pentru sntate De nvmnt cu nr. persoane de la 50 la 100

  Recomandare Tip 1 -acoperire de tip 1, 2 sau 3

  10 secunde/ 10 minute

  25 Pentru turism Recomandare Tip 1 -acoperire de tip 1, 2 sau 3

  10 secunde/ 10 minute

  26 De sport Recomandare Tip 1 -acoperire de tip 1,2 sau 3

  10 secunde/ 10 minute

  27 Spaii nchise pentru parcarea autovehiculelor

  Tip 1 sau 2 -acoperire total

  10 secunde/ 10 secunde

  28 De locuit Recomandare utilizarea detectoarelor autonome de fum

  1Prin acoperirea total se nelege acoperirea de ctre instalaia de semnalizare a incendiilor a tuturor compartimentelor de incendiu din cldire cu excepia: grupurilor sanitare, canalelor i puurilor de cabluri cu aria seciunii mai mic de 2 mp, spaiilor ncrcare-descrcare neacoperite (depozire).

  2Prin acoperore parial se nelege acoperirea de ctre instalaia de semnalizare a incendiilor a unuia sau mai multor compartimente de incendiu din cldire, specificate.

  4.2.5. Cu instalaii de semnalizare a incendiilor de tipul I se pot realiza tipurile 1, 2, 3 i 6 de acoperire, iar cu instalaiile de semnalizare a incendiilor de tipul II se pot realiza tipurile 4 i 5 de acoperire.

  4.2.6. Tipul II de instalaii de semnalizare a incendiilor se poate utiliza n combinaie cu tipul 1 i cu toate tipurile de acoperire din tabelul 2. Acoperirea realizat astfel este de tip local sau pe echipament.

  4.2.7. n toate construciile unde exist pericol de scpri i acumulri de gaz sau vapori inflamabili, se vor monta i/sau detectoare de concen-traie pentru gaze sau vapori care n anumite concentraii pot deveni periculoase (explozive sau toxice). Aceste detectoare trebuie s avertizeze optic i acustic atingerea pragului de 20 % din limita inferioar de explozie (LIE).

  4.2.8. Instalaiile de semnalizare a incendiilor se prevd doar cu declanatoare manuale de alarmare (butoane de semnalizare), numai acolo unde observarea iniierii incendiilor se asigur n timp util. Instalaiile de semnalizare a incendiilor prevzute cu detectoare automate se doteaz obligatoriu i cu declanatoare manuale de alarmare.

 • 4.3. Sistemele de alarm mpotriva efraciei

  4.3.1. Sistemele de alarm mpotriva efraciei se prevd n cldiri i spaii deschise sau compartimente din cldiri, civile sau industriale care adpostesc valori importante materiale sau spirituale, pentru prevenirea efraciei i protecia vieii. Sistemele de alarm mpotriva efraciei alese trebuie s asigure valorilor i persoanelor expuse la un risc un nivel de protecie (nivel de securitate) compatibil cu importana i consecinele riscului susceptibil de a se produce.

  4.3.2. Sistemele de alarm mpotriva efraciei au n componen: echipamentul de control i semnalizare (centrala de semnalizare), dispozitive de detecie automat sau manual, dispozitive de semnali-zare optic i sonor, i opional - sisteme de transmisie spre un centru de supraveghere la distan (monitorizare) etc, n funcie de importana obiectivului supravegheat.

  4.3.3. Sistemul de alarm mpotriva efraciei se va proiecta, pentru obinerea unor indicaii clare, neambiguie despre originea alarmei, mprit pe zone sau circuite. Echipamentul utilizat va avea performanele specificate pentru condiiile de mediu n care acesta urmeaz s fie instalat.

  4.3.4. n proiectarea sistemelor de alarm mpotriva efraciei, ponderea organelor de comand manuale asupra funcionrii siste-mului se va lua n considerare dup o evaluare a riscurilor manevrelor greite i a consecinelor ce pot rezulta din aceste manevre asupra sistemului.

  4.3.5. Instalarea detectoarelor de alarm se va face pe structuri fixe, lipsite de ocuri sau vibraii, n locuri inaccesibile personalului neautorizat, unde s nu poat fi uor obstrucionate. Pentru asigurarea unei ct mai bune protecii a unei zone particulare se vor combina diferitele tipuri de detectoare.

  4.3.6. Echipamentul de control i semnalizare al sistemelor de alarm mpotriva efraciei poate alimenta, n anumite cazuri, detectoare i declanatoare manuale de incendiu (supravegherea spaiilor nsumeaz mai puin de 300 m2), protecia asigurat este, de regul, de tip local i nu se substituie proteciei prin instalaia de semnalizare a incendiilor pentru ntreaga cldire.

  4.4. Instalaii de televiziune cu circuit nchis

  4.4.1. Instalaii TvCI se prevd pentru unitile care impun o supraveghere video (pori de acces, secii de producie, uniti bancare, supermagazine, centre de afaceri, baraje, locuri de parcare, supraveghere trafic auto. metrou, porturi, aeroporturi etc).

  4.4.2. Amplasarea camerelor de luat vederi trebuie s asigure att eficiena ct i sigurana n funcionare.

  4.4.3. Instalaia cuprinde echipamentele pentru prelucrarea i compactarea imaginilor precum i nregistrarea simultan a acestora, asigurndu-se identificarea persoanelor participante i bunurilor supravegheate.

  4.4.4. Instalaiile TvCI vor asigura arhivarea imaginilor pe o perioad de 30 de zile.

  4.5. Sisteme de control acces

  4.5.1. Sistemele de control acces se pot prevedea la uile principale ale cldirilor, ca posibile deschiztori electronice pentru ui, pori, precum i deschiderea barierelor pentru accesul n parcaje, garaje etc.

  4.5.2. Amplasarea centralelor de control acces poate fi centralizat, n camera de comenzi a dispozitivelor de siguran ale cldirii sau amplasate local, n dreptul uilor principale de acces n cldire.

  4.5.3. Instalaia cuprinde echipamentele pentru preluarea parolelor de acces (carduri cu perforaii, cu cod de bare, cu cod magnetic, de proximitate etc), recunoaterea acestora i permiterea accesului prin ua respectiv.

  5. SPAII DESTINATE ECHIPAMENTELOR DE CONTROL I SEMNALIZARE AFERENTE INSTALAIILOR DE SEMNALIZARE A INCENDIILOR I A SISTEMELOR DE ALARM

  MPOTRIVA EFRACIEI

  5.1.1. ncperile destinate echipamentelor de control i semnali-zare (centrala de semnalizare) aferente instalaiilor de semnalizare a incendiilor i sistemelor de alarm contra efraciei trebuie s cores-pund urmtoarelor condiii:

 • a. s fie amplasate ct mai aproape de centrul de greutate (centrul cel mai apropiat ca amplasament de majoritatea echipamentelor deservite) al reelei respective, asigurnd un grad de securitate corespunztor:b. s fie situate de regul la parter, n spaii uor accesibile din exterior, n vecintatea acceselor de intervenie a pompierilor;Cnd specificul cldirii impune, se admite amplasarea echipa-mentelor de control i semnalizare aferente instalaiilor de semnalizare a incendiilor i sistemelor de alarm mpotriva efraciei la alte niveluri ale cldirii.c. s asigure posibilitatea de transport pe cile de acces a echipamentelor (coridoare, ui) corespunztor gabaritului i greutii acestora;d. s aib iluminat natural i posibiliti de aerisire, condiii normale de temperatur i umiditate, admise pentru cldiri administrative, s fie ferite de praf i ageni corozivi, iar riscul de avariere mecanica a echipamentelor s fie sczut;e. s fie astfel realizate nct s mpiedice propagarea uoar din exterior de incendii, explozii, trepidaii i zgomote;f. s nu fie traversate de conductele principale ale instalaiilor utilitare (ap. canalizare, gaze. nclzire etc). Sunt admise numai racorduri pentru radiatoare din ncperile respective;g. s nu fie amplasate sub ncperi ncadrate n clasa U3 (AD4) conf. normativului I 7;h. spaiile pentru echipamentele de control i semnalizare aferente instalaiilor de semnalizare a incendiilor i a sistemelor de alarm mpotriva efraciei s tle prevzute cu instalaii de iluminat de siguran pentru continuarea lucrului.n aceste ncperi au acces doar persoane autorizate.ncperile trebuie s fie prevzute cu tablou electric separat, alimentat naintea ntreruptorului general - la o singur cale de ali-mentare - sau de pe bara cu tensiune permanent - la dubla alimentare.

  5.1.2. Echipamentele de control i semnalizare aferente instalaiilor de semnalizare a incendiilor se vor instala de regul n cldirea serviciului de pompieri, n spaii uor accesibile sau, cnd nu exist pompieri, ntr-o incint supravegheat permanent.

  5.1.3. Centrala sau panoul repetor vor asigura retranslaia indi-caiilor n cldirile cu mai multe intrri pentru pompieri prin panouri suplimentare de avertizare. Indicaiile vizuale sub forma lmpilor de avertizare, ale iluminatului pentru continuarea lucrului, trebuie s fie montate la intrrile prevzute pentru accesul pompierilor n cldire. Acolo unde se monteaz mai multe panouri de control care permit preluarea controlului de la mai multe locaii, trebuie luate msuri pentru a se preveni operarea contradictorie a comenzilor din poziii diferite prin retranslaia comenzilor.

  5.1.4. Amplasarea echipamentului de control i semnalizare (centrala de semnalizare) la incendiu impune. n plus fa de cele prevzute la pct. 5.1.1., urmtoarele:- Indicaiile i controalele s fie uor accesibile pompierilor i personalului responsabil din cldire;- Iluminatul s permit citirea cu uurin a etichetelor i indicaiilor vizuale;- Riscul de incendiu s fie sczut i spaiul s fie acoperit de instalaiile de semnalizare a incendiilor.Dac echipamentul de control i semnalizare este distribuit n mai multe carcase este necesar ca:- Spaiul de amplasare al fiecrei carcase s satisfac cerinele de mai sus;- Conexiunile dintre carcase s fie protejate corespunztor mpotriva avarierii prin incendiu sau avarierii mecanice;- Facilitile de monitorizare a defectelor s acopere interconectrile dintre diferite carcase ale centralei.

  5.1.5. ncperile destinate echipamentelor de control i semnalizare aferente instalaiilor de semnalizare a incendiilor i a sistemelorde alarm mpotriva efracie se ncadreaz din punct de vedere alpericolului de electrocutare, ca locuri de munc periculoase definiteprin STAS 8275. Din punct de vedere al mediului ele se ncadreaz n categoria EE (BA5) definit conform normativului I 7.

  Dac se monteaz echipamentele de control i semnalizare aferente instalaiilor de semnalizare a incendiilor i sistemelor de alarm mpotriva efraciei n medii care nu satisfac condiiile de mediu curat i uscat, risc de avariere mecanic i de incendiu, atunci trebuie luate msuri suplimentare de protecie a echipamentului.

  n aceste ncperi se prevd prin documentaia tehnico-economic, cu min 1-2 prize de 16 A/220 V pentru lmpi portabile i unelte (scule, accesorii) portabile n condiiile prevzute de normativul I 7.

  5.1.5. ncperile destinate echipamentelor de control i semna-lizare aferente instalaiilor de semnalizare a incendiilor amplasate n construcii din categoria C, D. E, vor fi amplasate n spaii ferite de incendiu sau n ncperi separate prin elemente incombustibile (C0) rezistente la foc, minim 60 min. avnd golurile de acces protejate cu ui rezistente la foc 30 min. i prevzute cu dispozitive de autonchidere.

  5.1.6. Iluminatul ncperilor destinate echipamentelor de control i semnalizare aferente instalaiilor de semnalizare a incendiilor i sistemelor de alarm mpotriva efraciei se va executa cu lmpi fluorescente sau incandescente n conformitate cu STAS 6646/1.

 • 5.1.7. n ncperile destinate centralelor de semnalizare a incendiilor se va instala un post telefonic, conectat la sistemul de telefonie interioar a obiectivului i un post direct Ia serviciul public de sector sau localitate.

  5.1.8. Pentru localizarea rapid, uoar i fr ambiguitate a alarmei i pentru a lega indicaia centralei de locaia oricrui detector sau declanator manual trebuie furnizate cel puin: crdul de zon, harta zonei, diagrama de conectare, lmpi pentru indicare la distan.

  5.1.9. n cazul centrelor de supraveghere la distan se asigura o semnalizare de alarm la incendiu printr-o legtura automat cu pompierii ntr-un minim de timp de semnalizare. Alarmarea automat, n cazul existenei pazei n momentul declanrii alarmei de incendiu, trebuie confirmat i manual, telefonic.

  5.1.10. Legturile automate trebuie monitorizate astfel nct orice defect s fie indicat la distan sau la central. Acolo unde exist centre de supraveghere la distan trebuie transmise cel puin semnalele generale de incendiu sau de defect.

  Dac spaiul este permanent supravegheat, atunci se poate utiliza telefonul pentru anunarea pompierilor.

  5-1.11. Amplasarea corpurilor de iluminat din dispeceratele cu monitoare TV se face astfel nct s nu existe lumin direct att natural, ct i artificial, pe ecranele acestora. Echipamentele i aparatura de comand se instaleaz pe perei la nivelul privirii operatorului, minim 0,8 m de pardoseal.

  5.1.12. Monitoarele se vor amplasa la o distan de 6... 10 ori diagonala ecranului fa de locul de supraveghere al operatorului. Dac numrul monitoarelor este mai mare de 4, acestea se vor instala n rack-uri astfel nct operatorul s le poat urmri fr micarea capului.

  5.1.12. Cablurile coaxiale care asigur legtura ntre diferitele echipamente (multiplexor, monitoare, camere video, videorecordere etc.) se vor amplasa la o distan mai mare de 0,5 m fa de cablurile de for i se vor evita trasee paralele ale acestora pe distane mai mari de 1 m.

  n cazurile n care paralelismul nu se poate evita, se vor proteja cablurile coaxiale n tuburi metalice, legate la pmnt la ambele capete, situaie n care nu se normeaz distana.

  6. REALIZAREA INSTALAIILOR DE SEMNALIZARE A INCENDIILOR I SISTEMELOR DE ALARM MPOTRIVA EFRACIEI

  6.1. Tipuri de cablu

  6.1.1. Instalaiile de semnalizare a incendiilor se vor realiza n, execuie ngropat sau aparent, cablurile utilizate fiind conforme cu cerinele specificate de productorul echipamentelor, lundu-se n calcul intensitatea curentului admisibil i atenuarea semnalelor de date.

  6.1.2. Circuitele instalaiilor de semnalizare a incendiilor i sistemelor de alarm mpotriva efraciei se vor executa cu cabluri cu conductoare de cupru cu excepia cazurilor cnd sistemul este proiectat s lucreze n alte tehnologii (de exemplu cabluri optice).

  6.1.3. Seciunea conductorului de cupru utilizat pentru instala-iile de semnalizare a incendiilor i a sistemelor de alarm mpotriva efraciei va fi cea rezultat din calcul n funcie de ncrcare (curentul consumat n cazul cel mai defavorabil) i consumul estimat pe circuitul respectiv, configuraia i lungimea traseelor, astfel nct la cel mai ndeprtat element conectat s se asigure tensiunea minim de funcio-nare, n conformitate cu indicaiile productorului de echipament.

  6.1.4. Tensiunile nominale de alimentare ale circuitelor instalaiilor de semnalizare a incendiilor i ale sistemelor de alarm mpotriva efraciei sunt de regul n gama 12-24 V c.c.

  6.1.5. In spaiile de producie i depozitare din categoria A i B (BE 3) de pericol de incendiu, conductoarele de semnalizare vor fi cu ntrziere mrit la propagarea flcrilor.

  6.2. Protecia mpotriva incendiului

  6.2.1. De regul, cablurile se instaleaz n zone cu risc mic de incendiu (cu excepia celor din incinte protejate).

 • Dac este necesar prevederea traseelor de cabluri n alte zone trebuie utilizate cabluri rezistente la foc sau se asigur supravegherea canalizaiilor de cabluri prin detectoare mpotriva incendiului, astfel nct un defect al acestora s nu mpiedice:

  - recepia unui semnal de detectare la echipamentul de control i semnalizare;

  - funcionarea dispozitivelor de alarm;

  - recepia semnalelor iniiate de sistemul de detecie prin echipamentul de transmisie al alarmei de incendiu.

  6.2.2. Cablurile care trebuie s rmn n funciune mai mult de 1 minut dup detectarea incendiului, trebuie s reziste la efectele focului un timp de 30 de minute sau s fie protejate pentru aceast perioad. Aceste cabluri sunt cele care asigur:- conectarea dintre echipamentul de control i semnalizare i echipamentul de alimentare cu energie electric dac se gsesc n carcase diferite;- conectarea dintre pri ale echipamentului de control i semnalizare dac se gsesc n carcase diferite;- conectarea dintre echipamentul de control i semnalizare i panourile repetoare de semnalizare i/sau de comand;- funcionarea ntr-o zon cu risc mare de incendiu.

  6.2.3. Reelele de cabluri care conecteaz echipamentul de control i semnalizare cu detectoare, declanatoare manuale, dispozi-tive de alarmare etc. pof fi n sistem:

  - linii radiale;

  - bucle.

  6.2.4. n cazul utilizrii liniilor radiale se asigur:

  - amplasarea n zona supravegheat prin detectoare, astfe ca la apariia unui incendiu s se iniieze o alarm:

  - rezistena corespunztoare la efectele focului i interven-iei mpotriva incendiului cel puin 30 de minute.

  6.2.5. n cazul utilizrii buclelor acestea trebuie s reziste aciunii focului i interveniei mpotriva incendiului cel puin 30 de minute sau s aib o protecie corespunztoare pentru aceast perioad, dac funciunile, altele dect cea de detectare, de la mai mult de o zon, nu pot fi ndeplinite.

  6.3. Protecia mpotriva defectelor mecanice

  6.3.1. Cablurile trebuie protejate corespunztor mediului locului de amplasare.

  Cablurile se instaleaz n spaii protejate de tip: tunele de cabluri, ghene, tuburi etc. Cablul trebuie s aib o rezisten mecanic suficient pentru modul de pozare ales. Dac cablul nu ofer aceast rezisten, se protejeaz mecanic, suplimentar.

  6.3.2. La utilizarea circuitelor n bucl trebuie luat n calcul evitarea deteriorrii simultane a celor dou capete ale buclei (ruperea cablului sau scurtcircuit). La amplasarea ambelor capete ale buclei n acelai spaiu, se iau msuri suplimentare de protecie mecanic sau se distaneaz suficient cele dou capete ale buclei, pentru evitarea unui defect simultan.

  6.4. Protecia mpotriva efectelor electromagnetice

  6.4.1. Pentru evitarea defectelor i alarmelor false, cablurile i echipamentele nu se instaleaz n spaii care prezint nivele ridicate ale cmpului electromagnetic. Dac acest lucru nu este posibil, trebuie prevzut o protecie electromagnetic adecvat prin ecranare i legare la pmnt conform PE 107.

  6.5. Instalarea cablurilor

  6.5.1. Traseele de cablu de tip conducte, canale etc. trebuie s permit introducerea i scoaterea cu uurin a cablurilor. Accesul trebuie permis prin nlturarea sau deschiderea unor capace de protecie.

 • 6.5.2. Acolo unde cablurile traverseaz (penetreaz) perei i planee cu rol de rezisten la foc (antifoc). golurile trebuie asigurate mpotriva incendiului astfel nct rezistena la foc a elementului de compartimentare traversat s nu se reduc.

  6.5.3. Conexiunile de cabluri, altele dect cele din carcasele echipamentelor, se evit. n cazul n care acest lucru nu este posibil, conexiunea trebuie carcasat ntr-o cutie de conexiune, accesibil i identificabil. Metoda de conexiune nu trebuie s reduc fiabilitatea i rezistena la foc a cablului tar conexiune.

  6.5.4. Pentru reducerea interferenelor electrice din cauza apro-pierii de instalaiile de date i cele electrice de joas tensiune, cablurile instalaiilor de semnalizare a incendiilor se separ de cablurile altor sisteme, prin:- instalarea n conducte, ghene etc. separate;- separarea de alte cabluri prin intermediul unor elemente despritoare mecanice continue i rigide din materiale rezis-tente la foc;- instalarea la o distan minim 0,3 m de cablurile altor sisteme.

  6.5.5. Se va evita instalarea cablurilor instalaiilor de semnali zare a incendiilor i sistemelor de alarm mpotriva efraciei n lungul conductelor calde, interzicndu-se instalarea pe suprafee calde.

  De asemenea, se vor evita traseele expuse la umezeal.

  Pe poriuni reduse ale traseelor apropiate de suprafee calde (minim 40C) sau la ncruciri cu acestea, distana ntre circuitele instalaiilor de semnalizare a incendiilor i sistemelor de alarm mpotriva efraciei trebuie s fie de minim 12 cm sau se vor lua msuri de izolare termic.

  6.5.6. Se va evita instalarea cablurilor instalaiilor de semnali-zare a incendiilor i sistemelor de alarm mpotriva efraciei n tuneluri sau canale tehnice n care se gsesc cabluri electrice cu tensiuni mai mari de 1000 V. n cazurile n care nu este posibil o alt soluie, cablurile se vor instala n tuneluri sau canale tehnice pe pereii opui, sau pe aceeai parte cu cablurile electrice la o distan de cca. 40 cm, sub cele electrice.

  Cnd lungimile de paralelism depesc 150 m, iar tensiunile sunt mai mari de 1000 V, se va face. de la caz la caz, calculul de protecie, lundu-se msuri corespunztoare conform normativelor i standardelor n vigoare.

  6.5.7. La stabilirea traseelor se vor evita trecerile prin spaii cu pericol de explozie, medii corozive sau zone n care exist pericol de scurgere a unor lichide ce ar putea deteriora nveliul cablurilor sau ar prezenta pericol de incendiu, alegndu-se soluii de montaj pe pereii exteriori acestor spaii (cu condiia protejrii mpotriva efectelor de radiaii termice n caz de incendiu i deteriorrilor mecanice) i anume n spaiile de circulaie, anexe tehnice sau alte spaii fr pericol.

  6.5.8. Pentru realizarea circuitelor de alarm la incendiu pentru conectarea dispozitivelor de alarm se utilizeaz acelai tip de cablu.

  6.5.9. Cablul de joas tensiune pentru alimentarea echipamen-tului de control i semnalizare la incendiu se monteaz pe o intrare separat n carcasa echipamentului, fa de toate celelalte cabluri ale sistemului de detectare i de alarm la incendiu.

  6.5.10. Pentru sistemele de detectare i de alarm la incendiu i sistemele de alarm, mpotriva efraciei se vor prevedea puncte de concentrare separate, marcate corespunztor.

  6.5.11. Cutile de conexiuni se vor instala numai n locuri uscate, asigurate mpotriva accesului persoanelor neautorizate, uor accesibile personalului de ntreinere.

  6.5.12. Cablurile, conectoarele, bornele etc. trebuie s fie marcate pentru a putea fi uor identificate.

  6.5.13. Rezistena de izolaie fa de pmnt a circuitelor de semnalizare, trebuie s fie de minim 10 Mohm cu decuplarea bornei de mpmntare.

  6.5.14. n cldirile nalte i foarte nalte coloanele dispuse pe vertical, pentru circuitele destinate instalaiilor de semnalizare a incendiilor i sistemelor de alarm mpotriva efraciei, vor fi separate de celelalte categorii de instalaii electrice sau de telecomunicaii.

  6.5.15. Organizarea echipamentului aferent instalaiilor de semnalizare a incendiilor i sistemelor de alarm mpotriva efraciei se face pe nivele de acces a echipamentului cu sistem de parolare.

 • 6.5.16. Circuitele pentru instalaiile de semnalizare a incendiilor i sistemele de alarm mpotriva efraciei se vor instala n tuburi separate.

  6.5.17. Circuitele pentru televiziune cu circuit nchis se vor, realiza n tuburi sau cu cabluri separate. n cazul cnd instalaiile dispecer sau interfon au funciuni de alarm la incendiu circuitele se vor instala n acelai mod.

  7. SURSE DE ALIMENTARE CU ENERGIE ELECTRIC A INSTALAIILOR DE SEMNALIZARE A INCENDIILOR I SISTEMELOR DE ALARM MPOTRIVA EFRACIEI

  7.1. Alimentarea cu energie electric a instalaiilor de semnalizare a incendiilor i a sistemelor de alarm mpotriva efraciei se va realiza de la dou surse independente (baz i rezerv). Energia electrica furnizat de echipamentul de alimentare trebuie s fie suficient pentru satisfacerea cerinelor de alimentare ale sistemului. Alimentarea de rezerv se realizeaz, de regul la 24 V c.c. i 12 V c.c. de la baterii de acumulatoare sau de la grup electrogen.

  7.2. Surse de alimentare

  7.2.1. Sursa principal de energie pentru sistem trebuie s fie reeaua public de alimentare. n caz contrar se poate folosi un sistem de alimentare privat.

  Sursa principal trebuie s fie conectat cu sistemul printr-un cablu dedicat i protejat corespunztor, s aib dispozitive de protecie dedicate care trebuie s fie etichetate i accesibile numai de ctre personal autorizat, s fie independent de orice dispozitiv general de separare al cldirii.

  La utilizarea mai multor echipamente de alimentare condiiile se aplic pentru fiecare n parte.

  7.2.2. n caz de cdere a sursei principale, sursa de rezerv trebuie s fie disponibil sub forma unei baterii. Capacitatea acestei baterii trebuie s fie suficient pentru ca sistemul s funcioneze normal pe timpul ntreruperii sursei principale i s permit luarea msurilor de restabilire a sursei principale.

  n aceste cazuri alimentarea poate fi, de asemenea, fcut dintr-un generator de intervenie sau cu surse nentreruptibile. Cnd se utilizeaz aceste surse capacitatea bateriei de rezerv poate fi redus, dar aceasta trebuie s fie prevzut ntotdeauna. Unde se utilizeaz generatoare de urgen trebuie ca bateria s se rencarce n 24 ore de la restabilirea sursei principale.

  Pentru instalaiile de semnalizare a incendiilor limitele pentru durata de funcionare pe sursa de rezerv asigurate de capacitatea bateriei trebuie s fie de 48 ore, dup care trebuie s funcioneze la ncrcarea de alarm cel puin 30 minute. (Durata de funcionare pe baterie poate fi redus la 30 ore pentru locurile unde exist personal de supraveghere permanent dac este indicat imediat cderea sursei principale i durata reparaiei este reglementat prin contract la mai puin de 24 ore.)

  n cazul cldirilor neocupate pentru o perioad semnificativ, durata de funcionare pe sursa de rezerv se mrete cu 24 de ore fa de durata de 48 ore.

  7.3. Sursa de rezerv trebuie s preia n mod automat alimen-tarea instalaiei de semnalizare, atunci cnd sursa de baz cade sau nu mai asigur tensiunea nominal de funcionare.

  7.4. Comutarea de pe o surs pe alta nu trebuie s conduc la modificri n starea instalaiilor (alarme false, pierderi de informaii, iniierea comenzii de acionare a dispozitivelor de protecie etc).

  7.5. Sursa de rezerv trebuie s asigure autonomia n funcio-nare a instalaiei de semnalizare a incendiului i a sistemului de alarm mpotriva efraciei pe o durat de 24 ore n condiii normale (stare de veghe) dup care nc 30 de minute n stare de alarm.

  7.6. Schema electric a instalaiei de semnalizare a incendiului i a sistemului de alarm mpotriva efraciei, echipamentele cuprinse n sistem se realizeaz astfel nct s asigure meninerea bateriilor la capacitatea nominal de funcionare.

  7.7. Pentru o singur cale de alimentare, circuitul de alimentare de la sursa de baz va fi realizat sub forma unei coloane proprii racordat direct la tabloul general de distribuie dac soluia prezint siguran n funcionare.

 • Circuitul de alimentare va fi marcat i nu va putea fi deconectat dect de persoane autorizate. Acest circuit va fi alimentat nainte de ntreruptorul general.

  7.8. Pentru utilizarea a dou ci distincte de alimentare cu energie electric, la circuitele de alimentare de la sursa de baz i de rezerv nu se admite conectarea altor consumatori care nu au legtur cu instalaia de semnalizare a incendiului.

  7.9. Se excepteaz de la prevederile art. 7.7. i 7.8. instalaiile de semnalizare a incendiilor de apartament.

  7.10. Se vor asigura dispozitivele de protecie antiseismice corespunztoare tipului de surs, locului de amplasare i condiiilor specifice.

  7.11. Se vor lua msuri pentru protejarea la sabotaj a sursei de rezerv.

  8. PRIZE DE PMNT PENTRU INSTALAIILE DE SEMNALIZARE A INCENDIILOR I SISTEMELE DE ALARM MPOTRIVA EFRACIEI

  8.1. Numrul i caracteristicile prizelor de pmnt necesare n instalaiile de semnalizare a incendiului i sistemul de alarm mpotriva efraciei se stabilesc conform prevederilor STAS 6271.

  8.2. Pentru conectarea instalaiei de semnalizare a incendiului i a sistemului de alarm mpotriva efraciei se vor prevedea prize de pmnt n valoare de 4 ohmi, realizate fie separat pentru fiecare instalaie. fie prin conectarea la o priz comun cu alte echipamente sau prize ale cldirii.

  Utilizarea n comun a prizelor de pmnt pentru sistemul de detectare i de alarm la incendiu i sistemul de alarm contra efraciei cu cele ale instalaiei de energie electric se admite numai n condiiile prevzute de STAS 6271.

  8.3. Prizele de pmnt se vor conecta la tabloul special pentru prize, care se va amplasa de preferin, n ncperile echipamentelor aferente.

  Alegerea conductoarelor pentru legarea la pmnt i dimensio-narea acestora se va face n conformitate cu prevederile STAS 12604/5 pentru instalaia de legare la conductorul de protecie.

  8.4. Pentru trecerea prin fundaie a conductoarelor de legare la pmnt se va prevedea cte un tub PVC 39 mm, curbat ntr-un singur plan cu o raz de cel puin 1 m, care va strbate pardoseala pe vertical i fundaia exterioar pe orizontal, ajungndu-se la exterior la 0,8 m sub nivelul solului i prelungindu-se cu cel puin 1 m de la fundaia cldirii.

  9. SISTEME DE MANAGEMENT A SECURITII CLDIRII

  9.1. Sistemul de management al securitii cldirii - prin dispeceratul de securitate, amplasat de regul la parterul cldirii ntr-un spaiu special amenajat - va gestiona funciile privind sigurana persoanelor, a bunurilor materiale, precum i a spaiului care le adpostete.

  9.2. Sistemul de management al securitii cldirii are rolul de a prelua i prelucra avarii i comenzi de la instalaiile ce asigur securitatea cldirii:

  Echipamentele de securitate ale cldirii ce se vor monitoriza sunt:- instalaia de semnalizare i stingere a incendiilor;- sistem de paz mpotriva efraciei;- sistem televiziune cu circuit nchis (TVCI);- sistem control acces pe baz de cartele de identificare i prin nchiderea zonelor cu acces controlat.

  9.3. Instalaia de semnalizare a incendiului va fi, dup caz, n permanent legtur, prin intermediul echipamentului de control i semnalizare Ia incendiu cu sistemele de stingere, fiind integrate n reeaua de comunicaie a Dispeceratului de securitate prin interfee de comunicaie, fcnd astfel posibil intervenia de stingere.

 • 9.4. Sistemul de alarm mpotriva efraciei va fi n permanent legtur, prin intermediul echipamentului de control i semnalizare mpotriva efraciei, cu Dispeceratul de securitate prin interfee de comunicaie, fiind integrate n reeaua de comunicaie a cldirii. Conform scenariului de siguran la foc elaborat se vor stabili prioritatea alarmelor la incendiu i efracie.

  9.5. Sistemul de televiziune cu circuit nchis (TVCI) va avea n componen camere video pentru supravegherea exterioar i interioar a cldirii. Echipamentul de supraveghere video se va lega la Dispeceratul de Securitate al cldirii pe reeaua de comunicaie, asigurnd accesul la imagini n diferitele puncte considerate importante ale cldirii.

  9.6. Sistemul de control acces va comunica cu dispeceratul de securitate, prin intermediul centralelor mici de control acces, care vor fi legate la calculatorul central, dar pot gestiona accesul independent (fiind prevzute cu baterii), fcndu-se la intervale prestabilite de timp sau prin intermediul unei centrale unice, legat la reeaua de comunicaie a cldirii prin intermediul interfeelor de comunicaie.

  9.7.Dispeceratul de securitate va monitoriza i sistemul de desfumare al cldirii organele de acionare pentru nchiderea accesului n anumite zone, meninerea n funciune a lifturilor de siguran n caz de alarme, monitorizarea dulapurilor electrice de siguran i a surselor alimentare de siguran, iluminatul de siguran de evacuare al cldirii, de continuare a lucrului sau pentru intervenii, sau a utilajelor care contribuie la meninerea n funciune a instalaiilor de stingere i avertizare incendiu, paz mpotriva efraciei etc.

  10. EXPLOATAREA INSTALAIILOR DE SEMNALIZARE A INCENDIILOR I A SISTEMELOR DE ALARM MPOTRIVA EFACIEI

  10.1. Proprietarul sau o alt persoan avnd control n acea parte a cldirii care conine instalaia de semnalizare a incendiului sau sistemul de alarm mpotriva efraciei instalat, este responsabil pentru:- Asigurarea conformitii iniiale i continue a instalaiei sau sistemului cu cerinele n vigoare;- Scrierea procedurii pentru abordarea diferitelor alarme, avertizri i a altor evenimente aprute n instalaie sau sistem;- Antrenarea ocupanilor pentru, situaii, alarme i pentru evacuare;- Pstrarea instalaiei sau sistemului n cele mai bune condiii de funcionare;- Prevenirea alarmelor false, prin luarea de msuri adecvate pentru mpiedicarea activrii detectoarelor prin operaii de sudare, tiere metale, fumat, nclzit, gtit, evacuare gaze etc.- Asigurarea c instalaia sau sistemul este modificat corespunztor dac apar orice schimbri semnificative de utilizare sau configurare a cldirii;- inerea unui registru de eviden a interveniilor la sistem nregistrarea tuturor evenimentelor-care afecteaz sau au ca surs instalaia sau sistemul;- Asigurarea c instalaia sau sistemul este ntreinut la intervale corespunztoare dup apariia unui defect, incendiu sau alt eveniment care poate afecta sistemul; - Numirea uneia sau mai multor persoane pentru ndeplinirea acestor funcii. Numele lor trebuie scrise n registrul de eviden a interveniilor Ia sistem; - Schimbarea periodic a codurilor de acces ale utilizatorilor i personalizarea acestora.

  10.2. Proprietarul poate delega aceste funcii prin contract unei organizaii (organizaia care a instalat sistemul.sau care asigur service). Jurnalul (registrul) instalaiei sau sistemului trebuie inut ntr-un loc accesibil persoanelor autorizate, de regul lng central i trebuie efectuate nregistrri privind toate evenimentele sistemului.

  Anexa 1

  Lista de standarde conexe

  1. SR EN 54-1 Sisteme de detecie i alarma la incendiu. Partea 1: Introducere2. SR EN 54-2+AC Partea 2: Echpamente de control is emnalizare 3. SR EN 54-4+AC Partea 4: Echipament de alimentare electric4. SR CEI 839-1-4 Sisteme de alarm (efracie)5. SR EN 60 529 Grade normale de protecie asigurate prin carcase. Clasificare i metode de verificare6. STAS 6271 Prize de pmnt pentru instalaii de telecomunicaii. Rezisten electric. Prescrpii (M-SR-

  3187; 3/89).7. STAS 6646/1 Iluminatul artificial. Condiii geberale pentru iluminatul n construcii civile i industriale.

 • 8. STAS 6675/1 evi de policlorur de vinil neplasifiate. Condiii tehnice generale.9. STAS 6675/2 evi de policlorul de vinil neplasifiate. Dimensiuni.10. STAS 6675/3 evi de PVC neplasifiate . Metode de ncercare. Indicaii generale.11. STAS 6675/5 evi din policlorur de vinil neplasifiate. Determinare ISD 1981-2505 variaiei

  dimensiunilor i aspectului dup nclzire.12. STAS 6675-8 evi din policlorur de vinil neplasifiate. ISD 1980-3127 Determinarea rezistenei de oc.13. STAS 6877/2 Echipamente electrice pentru atmosfera potenial exploziv. Capsulare antideflagrant.14. STAS 7176 Fitinguri din policlorur de vinil neplasifiate pentru mbinarea prin lipire capace PN10.

  Dimensiuni. Condiii tehnice speciale de calitate.15. STAS 7757/2 Cabluri coaxiale cu izolaie de polietilen. Cabluri coaxiale TCC2Y-1 1x0, 90-50.16. STAS 7757/3 Cabluri coaxiale cu izolaie de polietilen. Cabluri coaxiale TCC2Y-1 7x0, 17-50.17. STAS 7757/4 Cabluri coaxiale cu izolaie de polietilen. Cabluri coaxiale TCC2Y-1 7x0, 20-50. Condiii

  tehnice speciale de caliate.18. STAS 7757/5 Cabluri coaxiale cu izolaie de polietilen. Cabluri coaxiale TCC2Y-1 7x0, 32-50.19. STAS 7757/6 Cabluri coaxiale cu izolaie de polietilen. Cabluri coaxiale TCC2Y-1 7x0, 75-50. Condiii

  tehnice speciale de caliate.20. STAS 7757/7 Cabluri coaxiale cu izolaie de polietilen. Cabluri coaxiale TCC2Y-1 19x0, 20-50. Condiii

  tehnice speciale de caliate.21. STAS 7757/8 Cabluri coaxiale cu izolaie de polietilen. Cabluri coaxiale TCC2Y-1 1x0, 60-75. Condiii

  tehnice speciale de caliate.22. STAS 7757/9 Cabluri coaxiale cu izolaie de polietilen. Cabluri coaxiale TCC2Y-1 1x0, 70-75. Condiii

  tehnice speciale de caliate.23. STAS 7757/10 Cabluri coaxiale cu izolaie de polietilen. Cabluri coaxiale TCC2Y-1 1x0, 10-75. Condiii

  tehnice speciale de caliate.24. STAS 7757/11 Cabluri coaxiale cu izolaie de polietilen. Cabluri coaxiale TCC2Y-1 7x0, 20-75. Condiii

  tehnice speciale de caliate.25. STAS 7757/12 Cabluri coaxiale cu izolaie de polietilen. Cabluri coaxiale TCC2Y-1 7x0, 40-75. Condiii

  tehnice speciale de caliate.26. STAS 7757/13 Cabluri coaxiale cu izolaie de polietilen. Cabluri coaxiale TCC2Y-1 1x0, 70-75.27. STAS 7757/14 Cabluri coaxiale cu izolaie de polietilen. Cabluri coaxiale TCC2Y-1 1x0, 64-93. Condiii

  tehnice speciale de caliate.28. STAS 8275 Protecia mpotriva electrocutrilor. Terminologie.29. STAS 8779 Cabluri de semnalizare cu izolaie cu manta de PVC.30. STAS 12604/4 Protecie mpotriva electrocutrilor. Instalaii electrice fixe. Prescripii.31. STAS 12604/5 Protecie mpotriva electrocutrilor. Instalaii electrice fixe. Prescripii de proiectare,

  execuie i verificare.32. STAS 11388/9 Cabluri i conducte. Metode de ncercare. Verificarea calitii cositorii (M-3R 7/88)33. Pr. EN 54-13 Sisteme de detectare i alarm la incendiu. Condiii pentru sisteme.34. Pr. EN 54-14 Sisteme de detectare i alarm la incendiu. Ghid de proiectare, executare i punere n

  funciune.35. SR 11388; 2000 Metode de ncercri comune pentru cabluri i conductoare electrice.

  Anexa 2

  Lista reglementrilor conexe

  Ordonana privind aprarea mpotriva incendiilor OG 60/97 cu modificrile i completrile ulterioareNormele generale de prevenire i stingere a incendiilor aprobate prin Ordinul Comun al MI i MLPAT nr. 775/1998HG nr. 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanismHG nr. 766/1997 pentru aprobarea unor regulamente privind calitatea n construciiHG nr. 448/2002 pentru aprobarea categoriilor de construcii, instalaii tehnologice i alte amenajri care se supun avizrii i/sau autorizrii privind prevenirea i stingerea incendiilorNormativul I 7 privind proiectarea i executarea instalaiilor electrice la consumatori cu tensiuni pn la 1 000 VNormativ pentru proiectarea reelelor de cabluri electrice PE 107Normativ de siguran la foc a construciilor P 118Dispoziiilor generale privind echiparea i dotarea construciilor, instalaiilor tehnologice i a platformelor amenajate cu mijloace tehnice de prevenire i stingere a incendiilor- D.G.P.S.I. 003 aprobate prin Ordin Nr. 88/2001.Ghid pentru proiectarea, executarea i exploatarea instalaiilor interioare de semnalizare incendiu i paz contra efraciei din cldirile civile i de producie - IPCT SA.

 • DETECTOARE DE INCENDIU

  Tipuri i utilizare

  1. Generaliti

  Detectoarele de incendiu sunt uzual proiectate pentru a detecta una sau mai multe caracteristici ale incendiului: fum. cldur, radiaie (flcri). Fiecare tip de detector are un rspuns diferit, la tipuri diferite de incendii.n cazul unui incendiu lent, mocnit, un detector de fum va aciona primul.Un incendiu care evolueaz rapid cu degajare de cldur i foarte puin fum va determina declanarea unui detector'de cldur naintea unuia de fum.Produsele sesizate de detectoarele de cldur i de fum sunt transportate de la focarul incendiului la detectoare prin convecie. Detectoarele de fum i cldur se bazeaz n funcionarea lor pe prezena tavanului sau a suprafeelor similare pentru a direciona produsele rezultate n urma arderii de la focar la ele.Detectoarele de fum i de cldur sunt potrivite pentru a fi utilizate n aplicaiile din majoritatea cldirilor, dar n general nu se utilizeaz n exterior.Pentru un incendiu de lichide cea mai rapid detectare se obine, n general, cu un detector de flacr.Radiaia sesizat de detectoarele de flacr se propag n linie dreapt i nu are nevoie de tavan pentru direcionare.Detectoarele de flacr pot fi utilizate n exteriorul cldirilor sau n ncperile foarte nalte unde detectoarele de fum i de cldur nu se pot folosi.

  2. Clasificare tipuri de detectoare

  2.1. Definire dup parametrul de incendiu detectat

  Detector de fum: detector sensibil la particulele produse de combustie i/sau piroliz suspendate n atmosfer (aerosoli). Detectoarele de fum pot fi clasificate:- detector de fum cu camera de ionizare: detector sensibil la produse de combustie capabile s afecteze curenii de ionizare din interiorul detectorului;- detector optic de fum: detector sensibil Ia produse de combustie capabile s afecteze absorbia sau difuzia unei radiaii n domeniul infrarou, vizibil i/sau ultraviolet al spectrului electromagnetic.Detector de gaz: detector sensibil la produse gazoase de combustie i/sau descompunere termic.Detector de flacr: detector care rspunde la radiaia electro-magnetic emis de flcrile unui incendiu.Detector de cldur: detector care rspunde la o cretere de temperatur.Detector multisenzor: detector care rspunde la mai mult de un parametru al incendiului.

  2.2. Definire dup modul de rspuns al detectorului la parametrul detectat

  - Detector static - detector care iniiaz o alarm cnd mrimea parametrului msurat depete o anumit valoare, pentru un timp prestabilit.- Detector diferenial - detector care iniiaz o alarm cnd diferena ntre mrimile parametrului msurat n dou sau mai multe locuri depete o anumit valoare, pentru un timp prestabilit.- Detectorul de rat de cretere (velocimetric) detector care iniiaz o alarm cnd rata de schimbare a parametrului msurat depete n timp o anumit valoare.

  2.3. Definire dup configuraia detectorului

  - Detector punctual: detector care rspunde la parametrul sesizat n vecinptatea unui punct fix.- Detector multipunctual: detector care rspunde la parametrul sesizat n vecintatea unui numr de puncte fixe.- Detector liniar: detector care rspunde la parametrul sesizat n vecintatea unei linii continue.

  2.4. Definire dup posibilitatea de reanclanare a detectroului

  Detector resetabil: detector care, dup rspuns, poate fi reanclanat din starea sa de alarm n starea sa normal de veghe, din momentul n care condiiile care au declanat intrarea lui n stare de alarm nceteaz, fr a fi necesar s se nlocuiasc unul din elementele sale.Detectoarele resetabile se clasific dup cum urmeaz:- detector auto-resetabil detector resetabil care va trece automat el nsui n starea sa normal de veghe;- detector resetabil de la distan: detector resetabil care poate fi trecut n starea sa normal de veghe printr-o operaie efectuat de la distan;- detector resetabil local detector resetabil care poate fi trecut n starea sa normal de veghe printr-o operaie manual efectuat la detector.Detectorul ne-resetabil se clasific astfel:

 • - cu elemente schimbabile detector care, dup rspuns ca urmare a intrrii n stare de alarmare, trebuie nlocuite una sau mai multe componente pentru a trece n starea sa normal de veghe;- fr elemente schimbabile detector care, dup rspuns ca urmare a intrrii n starea de alarmare, nu mai poate fi trecut n starea sa normal de veghe.

  2.5. Definire dup amovibilitatea detectorului

  Detector amovibil: detector care este proiectat n aa fel nct s permit cu uurin demontarea din poziia sa normal de funcionare pentru scopuri de mentenan i service.

  Detector inamovibil: detector la care modul de montare este n aa fel nct demontarea uoar din poziia sa normal de funcionare pentru scopuri de mentenan i service nu este posibil.

  2.6. Definire dup tipul de semnal transmis

  Detector cu dou stri: detector care genereaz una din cele dou stri de ieire relativ la condiiile de veghe" sau alarm de incendiu".

  Detector multi-stare: detector care genereaz o stare de ieire dintr-un numr limitat (mai mare de dou) n legtur cu condiiile de veghe". .alarm de incendiu" sau cu alte condiii anormale.

  Detector analogic: detector care genereaz un semnal de ieire ce reprezint valoarea parametrului sesizat.

  2.7. Definire dup funciile ndeplinite

  Dispozitiv autonom de alarmare la fum: detector cu funcio-nare independent care nu se conecteaz la o central; punct care conine elemente de detectare a fumului, alimentare cu energie i alarm i care este proiectat pentru declanarea unei alarme de incendiu n aplicaii casnice.

  Aparatul conine toate elementele necesare pentru detectare i emitere a alarmei.

  2.8. Utilizarea detectoarelor n funcie de tip

  2.8.1. Detectoare de cldur

  Detectoarele de cldur sunt considerate n general a fi cele mai puin sensibile dintre detectoarele existente. Ca o regul simpl detectoarele de cldur opereaz cnd flcrile ating 1/3 din nlimea ncperii. Ele nu rspund la incendiile mocnite.

  Detectoarele de cldur cu elemente care rspund la creterea de temperatur sunt utile unde temperaturile ambiante sunt sczute sau variaz lent, n timp ce detectoarele cu temperatur fix de declanare sunt mai bune acolo unde temperatura ambiant se poate schimba rapid n perioade relativ scurte.

  Detectoarele de cldur prezint o rezisten mai mare la condiiile de mediu ambiant dect celelalte tipuri de detectoare. Dac detectoarele de temperatur trebuie utilizate acolo unde temperatura mediului n mod normal poate depi 43C (de exemplu buctrii, ncperi boilere, cuptoare etc.) trebuie utilizate detectoarele de cldur cu temperatur de declanare mai ridicat. Temperaturile nominale de acionare nu trebuie s depeasc temperatura maxim din mediul ambiant cu mai mult de 30C.

  ntruct nici un detector nu poate satisface toate tipurile de aplicaii, alegerea final depinde n mod esenial de particularitile fiecrei aplicaii, existnd cazuri cnd este mai util s se utilizeze o combinaie de diferite detectoare.

  2.8.2. Detectoare de fum

  Ambele tipuri constructive ale detectoarelor de fum: cu camer de ionizare i optic au un domeniu larg de rspuns pentru a fi de uz general. n legtur cu utilizarea exist totui riscuri speciale pentru fiecare tip.

  Detectoarele cu camere de ionizare sunt sensibile la fumul care conine particule mici i care sunt produse n incendii cu ardere rapid, dar sunt mai puin sensibile la particule mari care se gsesc n fumul dens optic care este produs de materiale care ard mocnit.

 • Detectoarele optice de fum sunt sensibile Ia fumul care conine particule mari care se gsesc n fumul dens optic ce este produs de materiale care ard mocnit, dar sunt mai puin sensibile la particule mici produse n incendii cu ardere rapid. Anumite materiale supranclzite (PVC) sau pirolize (spum poliuretanic) produc fum avnd n principal particule mari la care detectoarele optice de fum sunt n particular sensibile.

  Detectoarele de fum punctuale sunt sensibile numai la densi-tatea fumului din imediata lor vecintate.

  Detectoarele de fum prin aspiraie i cu fascicul optic sunt sensibile la valoarea medie a densitii fumului pe lungimea tubului de aspiraie sau al fasciculului optic i sunt potrivite pentru utilizarea sub tavanele nalte sau acolo unde fumul poate fi dispersat ntr-un spaiu larg naintea detectrii.

  n general detectoarele de fum au un rspuns apreciabil mai rapid dect detectoarele de cldur, dar sunt mai susceptibile de a da alarme false.

  Detectoarele de fum nu pot detecta produse de la incendiile de lichide combustibile cum ar fi alcoolii care nu produc particule de fum. Dac incendiul este limitat la aceste materiale nefiind implicate i alte materiale combustibile n ardere, atunci se utilizeaz detectoare de cldur sau flacr n locul celor de fum. Acelai lucru se poate spune despre locurile unde se elimin n mod normal fum, gaze, praf etc. care pot declana nejustificat detectoarele de fum.

  2.8.3. Detectoare de flacr

  Detectoarele de flacr detecteaz radiaia incendiului n spectrele ultraviolet i infrarou sau ntr-o combinaie a celor dou spectre.

  Detectoarele de flacr pot rspunde la un incendiu cu flacr mai rapid dect un detector de cldur sau de fum. Pentru c nu pot detecta un incendiu mocnit, detectoarele de flacr nu pot fi considerate detectoare de uz general. Ele se utilizeaz mpreun cu cele de cldur sau de fum. Din cauza transmisiei radiaiei nu este necesar s se monteze detectoare de flacr pe tavan.

  Detectoarele de flacr se utilizeaz n aplicaii de supraveghere general a spaiilor deschise din depozite sau supravegherea local a zonelor critice acolo unde incendiul cu flacr se poate rspndi foarte rapid sau a zonelor nguste verticale pentru transport materiale combustibile (rumegu, vapori vopsea etc). Detectoarele de flacr se utilizeaz, de regul, numai dac este vizibil n mod clar zona de protejat.

  Radiaiile ultraviolete i infraroii difer n ceea ce privete proprietile de trecere prin diverse materiale. Radiaia UV n domeniul lungimilor de und utilizate la detectarea incendiului poate fi absorbit de ulei, grsimi, geamul obinuit i multe tipuri de fum. Radiaia IR este mai puin afectat sau absorbit.

  Se iau msuri mpotriva depunerii de ulei, grsimi sau praf n particular pe detectoarele de flacr care lucreaz n UV. Radiaia UV poate fi mpiedicat s ajung la detector dac incendiul produce mult fum naintea apariiei flcrilor.

  Dac se utilizeaz detectoare de flacr n UV n spaii unde materialele ard mocnit, atunci ele trebuie dublate de detectoare de alte tipuri. Acolo unde exist radiaii n mod normal trebuie luate msuri suplimentare n utilizarea detectoarelor de flacr. Dac detectoarele de flacr sunt expuse la lumina solar, atunci trebuie alese detectoarele de flacr protejate la lumina solar.

  Anexa 4

  Tabel cu principalele tipuri de mijloace tehnice de P.S.I., conform Ordin Nr. 88 din 14 iunie 2001 pentru aprobarea Dispoziiilor generale privind echiparea i dotarea construciilor, instalaiilor tehnologice i a platformelor amenajate cu mijloace tehnice de prevenire i stingere a incendiilor- D.G.P.S.I. - 003,

  ART. 3.

  Potrivit rolului pe care l au n asigurarea proteciei construciilor, instalaiilor tehnologice, platformelor amenajate i utilizatorilor la aciunea focului, m