HG nr. 868 din 2003

7
Guvernul României Hotărârea nr. 868/2003 privind organizarea şi funcţionarea Agentului guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului Text publicat în M.Of. al României. În vigoare de la 01.08.2003 Cumpără forma actualizată 16,11 Lei cu TVA În temeiul art. 107 din Constituţie, al art. 15 din Ordonanţa Guvernului nr. 94/1999 privind participarea României la procedurile în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Comitetului Miniştrilor ale Consiliului Europei şi exercitarea dreptului de regres al statului în urma hotărârilor şi convenţiilor de rezolvare pe cale amiabilă, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2001 , cu modificările aduse prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2003 pentru stabilirea unor măsuri privind înfiinţarea, organizarea, reorganizarea sau funcţionarea unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, a ministerelor, a altor organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi a unor instituţii publice, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. Art. 1. (1) Reprezentarea intereselor statului român în procedurile jurisdicţionale, în procedurile de rezolvare pe cale amiabilă, în procedurile de aviz consultativ şi în alte proceduri în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, precum şi în procedurile execuţionale în faţa Comitetului Miniştrilor se face potrivit Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, amendată prin protocoalele adiţionale la aceasta, ratificate de România prin Legea nr. 30/1994 şi prin Legea nr. 79/1995 . (2) Prerogativele de Agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului în procedurile în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Comitetului Miniştrilor se exercită, în numele Guvernului României, de Ministerul Afacerilor Externe.

description

Hotărârea nr. 868/2003 privind organizarea şi funcţionarea Agentului guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Transcript of HG nr. 868 din 2003

Page 1: HG nr. 868 din 2003

Guvernul României

Hotărârea nr. 868/2003 privind organizarea şi funcţionarea Agentului guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Text publicat în M.Of. al României.

În vigoare de la 01.08.2003

Cumpără forma actualizată

16,11Lei cu TVA

În temeiul art. 107 din Constituţie, al art. 15 din Ordonanţa Guvernului nr. 94/1999 privind participarea României la procedurile în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Comitetului Miniştrilor ale Consiliului Europei şi exercitarea dreptului de regres al statului în urma hotărârilor şi convenţiilor de rezolvare pe cale amiabilă, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2001, cu modificările aduse prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2003 pentru stabilirea unor măsuri privind înfiinţarea, organizarea, reorganizarea sau funcţionarea unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, a ministerelor, a altor organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi a unor instituţii publice,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1.

(1) Reprezentarea intereselor statului român în procedurile jurisdicţionale, în procedurile de rezolvare pe cale amiabilă, în procedurile de aviz consultativ şi în alte proceduri în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, precum şi în procedurile execuţionale în faţa Comitetului Miniştrilor se face potrivit Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, amendată prin protocoalele adiţionale la aceasta, ratificate de România prin Legea nr. 30/1994 şi prin Legea nr. 79/1995.

(2) Prerogativele de Agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului în procedurile în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Comitetului Miniştrilor se exercită, în numele Guvernului României, de Ministerul Afacerilor Externe.

(3) În cadrul Ministerului Afacerilor Externe funcţionează Agentul guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, denumit în continuare Agent guvernamental.

Art. 2.

(1) Agentul guvernamental este numit şi eliberat din funcţie prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului afacerilor externe, cu avizul ministrului justiţiei.

(2) Numirea şi eliberarea din funcţie a Agentului guvernamental se comunică Grefei Curţii Europene a Drepturilor Omului de către Misiunea Permanentă a României pe lângă Consiliul Europei.

Page 2: HG nr. 868 din 2003

Art. 3.

Ministerul Afacerilor Externe îl informează constant pe primul-ministru cu privire la activitatea Agentului guvernamental şi formulează propuneri de acţiune.

Art. 4.

(1) În activitatea sa Agentul guvernamental va acorda prioritatea corespunzătoare reglementării pe cale amiabilă a litigiilor în care statul român are calitatea de pârât în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

(2) În activitatea sa Agentul guvernamental va asigura, inclusiv în colaborare cu Ministerul Justiţiei, informarea corespunzătoare a instanţelor şi parchetelor din România cu privire la jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

(3) Agentul guvernamental va coopera cu structurile cu misiune de serviciu public prevăzute la art. 6 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 94/1999, cu modificările ulterioare, precum şi cu alte autorităţi şi instituţii publice, prin încheierea de protocoale de cooperare cu instituţiile respective, prin desemnarea unor persoane de legătură, în cadrul acestor instituţii, pentru relaţia cu Agentul guvernamental şi prin ordine comune cu Ministerul Afacerilor Externe, după caz.

Art. 5.

(1) Agentul guvernamental are rang de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

(2) Agentul guvernamental este subordonat nemijlocit ministrului afacerilor externe.

(3) Perioada exercitării funcţiei de agent guvernamental se consideră vechime în magistratură sau în activitatea diplomatică, după caz, în condiţiile prevăzute de lege.

Art. 6.

(1) În cadrul Ministerului Afacerilor Externe funcţionează o direcţie pentru activitatea Agentului guvernamental, cu 15 posturi de execuţie.

(2) Direcţia prevăzută la alin. (1) se încadrează cu personal de specialitate juridică. În cadrul direcţiei pot fi detaşaţi, în condiţiile legii, cu precădere magistraţi.

(3) Perioada încadrării personalului de specialitate juridică în direcţia prevăzută la alin. (1) se consideră vechime în magistratură sau, după caz, în activitatea diplomatică, pentru persoanele care au promovat examenul de admitere în Corpul Diplomatic şi Consular, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.

(4) Pe perioada încadrării în direcţia prevăzută la alin. (1), magistraţii şi personalul de specialitate juridică asimilat magistraţilor, detaşaţi în Direcţia Agentului guvernamental din Ministerul Afacerilor Externe, beneficiază, potrivit legii, de toate drepturile cuvenite magistraţilor.

(5) Raporturile Ministerului Afacerilor Externe, pentru activitatea Agentului guvernamental, cu Ministerul Justiţiei, precum şi cu structurile subordonate sau aflate în coordonarea acestuia se pot

Page 3: HG nr. 868 din 2003

stabili inclusiv prin ordin comun al ministrului afacerilor externe şi al ministrului justiţiei, la propunerea Agentului guvernamental.

(6) Raporturile Ministerului Afacerilor Externe, pentru activitatea Agentului guvernamental, cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, precum şi cu structurile subordonate sau aflate în coordonarea acestuia se pot stabili inclusiv prin ordin comun al ministrului afacerilor externe şi al ministrului administraţiei şi internelor, la propunerea Agentului guvernamental.

(7) Raporturile Ministerului Afacerilor Externe, pentru activitatea Agentului guvernamental, cu Ministerul Finanţelor Publice, în vederea gestionării sumelor înscrise în bugetul acestuia pentru executarea hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, respectiv pentru plata sumelor stabilite prin convenţiile de rezolvare pe cale amiabilă, în baza art. 10 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 94/1999, cu modificările ulterioare, se pot stabili inclusiv prin ordin comun al ministrului afacerilor externe şi al ministrului finanţelor publice, la propunerea Agentului guvernamental.

(8) În temeiul art. 17 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2003, toate bunurile mobile aflate în administrarea Direcţiei Agentului guvernamental din Ministerul Justiţiei şi afectate folosinţei acesteia vor fi transferate Ministerului Afacerilor Externe în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă menţionate.

(9) Personalul de specialitate juridică din cadrul Direcţiei Agentului guvernamental de la Ministerul Justiţiei se detaşează la Ministerul Afacerilor Externe, cu menţinerea drepturilor corespunzătoare statutului asimilat magistraţilor, inclusiv a celor de natură salarială, conform legii.

Art. 7.

(1) Agentul guvernamental este asistat de 2 coagenţi guvernamentali care colaborează cu acesta şi îi acordă sprijinul necesar pentru îndeplinirea funcţiilor sale.

(2) În cadrul Misiunii Permanente a României pe lângă Consiliul Europei funcţionează un oficiu cu două posturi diplomatice, format dintr-un coagent guvernamental şi un diplomat cu pregătire juridică.

(3) Directorul Direcţiei Agentului guvernamental îndeplineşte, de asemenea, funcţia de coagent guvernamental.

(4) Coagenţii guvernamentali îndeplinesc această funcţie pentru toate cazurile şi procedurile în care statul român este parte sau terţ intervenient în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Comitetului Miniştrilor ale Consiliului Europei.

(5) Coagenţii guvernamentali acţionează conform instrucţiunilor date de Agentul guvernamental.

(6) Numirea coagenţilor guvernamentali se comunică de îndată Grefei Curţii Europene a Drepturilor Omului de către Misiunea Permanentă a României pe lângă Consiliul Europei.

Art. 8.

(1) Agentul guvernamental poate delega dreptul de semnătură, pentru raporturile cu autorităţile române şi cu persoanele fizice şi juridice, române şi străine, membrilor personalului de specialitate juridică din direcţia prevăzută la art. 6 alin. (1).

Page 4: HG nr. 868 din 2003

(2) Agentul guvernamental poate delega dreptul de semnătură, pentru raporturile cu organele Consiliului Europei, cu statele şi cu organizaţiile internaţionale interguvernamentale, directorului Direcţiei Agentului guvernamental prevăzute la art. 6 alin. (1).

(3) Agentul guvernamental poate delega dreptul de semnătură, pentru raporturile cu organele Consiliului Europei, coagentului prevăzut la art. 7 alin. (2).

Art. 9.

(1) Agentul guvernamental sau coagentul guvernamental poate fi asistat, în procedurile din faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, de unul sau mai mulţi asistenţi. Aceştia pot însoţi Agentul/coagentul guvernamental la pledoariile susţinute în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

(2) Desemnarea ca asistent se face de către Agentul guvernamental. Pot fi desemnaţi ca asistenţi membrii personalului de specialitate juridică din direcţia prevăzută la art. 6 alin. (1), alţi diplomaţi din Ministerul Afacerilor Externe sau, în cazul în care există o motivare corespunzătoare, persoane din afara Ministerului Afacerilor Externe.

(3) Desemnarea ca asistent se face pentru anumite cauze sau pentru o anumită procedură dintr-o cauză.

Art. 10.

(1) Agentul guvernamental poate desemna în calitate de consultanţi, cu aprobarea ministrului afacerilor externe, personalităţi recunoscute în domeniul care formează obiectul cauzei, din afara Ministerului Afacerilor Externe.

(2) La iniţiativa Agentului guvernamental se poate constitui un registru al consultanţilor Agentului guvernamental, care pot folosi public această titulatură.

Art. 11.

Agentul guvernamental poate utiliza traducători-interpreţi atestaţi.

Art. 12.

Agentul guvernamental poate solicita, în funcţie de necesităţi, realizarea de expertize.

Art. 13.

În aplicarea art. 9-12, Ministerul Afacerilor Externe încheie contracte de prestări de servicii.

Art. 14.

Pe lângă Agentul guvernamental funcţionează un consiliu consultativ, prezidat de Agentul guvernamental şi compus din foştii agenţi guvernamentali. La lucrările Consiliului consultativ participă şeful direcţiei prevăzute la art. 6 alin. (1) şi alte persoane invitate de Agentul guvernamental.

Art. 15.

Page 5: HG nr. 868 din 2003

Pe perioada misiunii oficiale temporare în străinătate, Agentul guvernamental, coagentul guvernamental, asistenţii, celelalte persoane care îl însoţesc pe Agentul guvernamental sau pe coagentul guvernamental beneficiază de drepturile prevăzute de actele normative în vigoare.

Art. 16.

Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Guvernului nr. 440/1999 privind Agentul guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 280 din 18 iunie 1999, cu modificările ulterioare, se abrogă.

PRIM-MINISTRU

ADRIAN NĂSTASE

Contrasemnează:

p. Ministrul afacerilor externe,

Cristian Diaconescu,

secretar de stat

p. Ministrul justiţiei,

Alexe Costache Ivanov,

secretar de stat