Ghid Colectare Duală şi Selectivă

of 32 /32
Ghid de colectare DUALĂ ȘI SELECTIVĂ a deșeurilor în Timișoara Primăria Municipiului Timișoara ECO CLUB Timișoara Primăria Municipiului Timișoara

description

Reciclarea înseamnă: colectare și procesare, prelucrare, cumpărare produse reciclate. Dacă colectăm separat deșeurile reciclabile... Reducem cantitățile de deșeuri care ajung la depozit.

Transcript of Ghid Colectare Duală şi Selectivă

 • Ghid de colectare DUAL I SELECTIV

  a deeurilor n Timioara

  Primria Municipiului

  Timioara

  ECO CLUB Timioara Primria Municipiului Timioara

 • www.ecotimisoara.ro

  2

  MEMORIU JUSTIFICATIV

  Echipa ECO CLUB Timioara i-a propus s centralizeze ntr-un singur Ghid principalele informaii care s-i ndrume i s-i ajute pe ceteni s-i colecteze dual i/sau selectiv deeurile generate n gospodria proprie.

  Sunt descrise tipurile de deeuri i impactul lor asupra calitii vieii noastre i, mai ales, operatorii economici autorizai n a colecta, valorifica, recicla i elimina deeurile. Ghidul ofer detalii despre simbolurile eco cele mai cunoscute de pe ambalaje i despre sistemul de colectare dual i selectiv implementat de ctre SC RETIM Ecologic Service SA.

  Recunoatem c acest Ghid este perfectibil i c are o abordare general, de aceea dorim s revenim cu ediii viitoare n care s detaliem fiecare tip de deeu i s oferim informaii despre cum s-l reutilizai sau ce alte ntrebuinri poate avea un deeu. Sugestiile i nevoile dumeavoastr ne pot fi de un real folos! V mulumim!

  Acest ghid a fost realizat cu materialele puse la dispoziie de ctre: Direcia de Mediu a Primriei Municipiului Timioara, SC RETIM Ecologic Service SA, Agenia Regional pentru Protecia Mediului Timioara, Agenia Naional pentru Protecia Mediului, Fundaia Verde 2000 prin profesorul Nicolae Diminescu. V mulumim!

 • 3Primria Municipiului

  Timioara

  ECO CLUB Timioara a luat natere n anul 2007 ca i grup de iniiativ al Asociaiei Leaders Timioara. ncepnd din 17.12.2009, ECO CLUB Timioara este o organizaie non-profit de sine stttoare.

  Scopul nostru este de a informa i educa cetenii din comunitatea timiorean (cu precdere tinerii) cu privire la necesitatea pstrrii mediului nconjurtor sntos i echilibrat, a reducerii polurii i a deeurilor la nivel de individ i ora.

  Cum?Prin activitile de informare i contientizare, ecologizare i prin oferirea de alternative de reducere

  i recuperare a deeurilor. Prin colaborarea cu organismele i autoritile locale pe probleme de mediu desfurm proiecte cu privire la colectarea hrtiei (prin Copacul de Hrtie, Timioara) i a cartuelor de imprimant. Am organizat evenimente de ecologizare a Timioarei, de plantri de copaci i marele festival de ecologie. Prin proiectul Spune nu pungilor de plastic! distribuim sacoe i ncurajm cetenii s le utilizeze la cumprturi n locul plaselor din plastic.

  1. Informaii generale (deeu, reciclare, colectare dual/selectiv etc.)2. Cei 4 R - redu, refolosete, recicleaz, regndete!3. Tipurile de deeuri generate n gospodria proprie, locul i colectarea lor prin sistemul dual, selectiv!3.1 Hrtia i cartonul3.2 Sticla3.3 Deeuri de echipamente electrice i electronice (DEEE)3.4 Acumulatori portabili (bateriile)3.5 Plastic, PET-uri3.6 Deeul biodegradabil3.7 Metalul (dozele din aluminiu)3.8 Deeuri din construcii (reparaii i amenajri interioare)4. Dicionar explicativ al simbolurilor eco ce se regsesc pe ambalaje5. Informaii despre Instalaia de balotare temporar i despre Staia de sortare a deeurilor a SC RETIM Ecologic Service SA6. Societi autorizate n colectarea, valorificarea, reciclarea i eliminarea deeurilor din Timioara7. Alte informaii necesare (proiecte alternative, legislaie, amenzi, numere de telefon utile etc.)

 • www.ecotimisoara.ro

  4

  1. INFORMAII GENERALE

  Deeul - orice obiect, produs, material care nu mai este folosit i necesit nlocuirea sa. Un produs pe care-l cumprm poate fi identificat prin semnul grafic specific pentru reciclare.

  Reciclarea nseamn: colectare i procesare, prelucrare, cumprare produse reciclate.

  Dac colectm separat deeurile reciclabile... Reducem cantitile de deeuri care ajung la depozit Economisim materie prim i energie Protejm pdurile i aerul curat Reducem poluarea aerului i a apei Ctigm spaiu de depozitare pentru restul deeurilor Economisim bani i timp Pstrm curenia

  NU abandonai deeuri de orice fel pe domeniul public! NU depunei pungi de gunoi menajer lng pubele!NU lsai n strad pubela pn a doua zi, n cazul n care locuii la cas!NU aruncai n pubel moloz, sticle sau metale. Acestea pot distruge

  att pubela, dar mai ales autogunoiera i sistemul hidraulic de compactare al acesteia!

  !!! Fiecare cetean genereaz zilnic aproximativ 1,5-2 kg/deeuri/om, din care cel puin jumtate pot fi reciclate.

 • 5Primria Municipiului

  Timioara

  Ce este colectarea selectiv ?

  Colectarea selectiv presupune colectarea

  difereniat a deeurilor de ambalaje (pe tipuri de deeuri sau sortimente de materiale), a deeurilor

  menajere sau altor tipuri de deeuri.

  Ce este colectarea dual?

  Sistemul de colectare dual nseamn colectarea separat a deeurilor n dou fracii:

  una umed (deeurile menajere obinuite, resturi alimentare sau cele rezultate din producerea hranei zilnice)

  una uscat (deeurile din categoria materialelor reciclabile - hrtie, PET-uri, pungi de plastic, doze de aluminiu, sticle, etc.).

  ncepnd din 2007, n Timioara, pentru a realiza colectarea dual RETIM Ecologic Service a distribuit cetenilor, agenilor economici i asociaiilor de proprietari, recipiente destinate colectrii deeurilor reciclabile (fracia uscat).

  Colectarea dual se face pe fiecare traseu, n zilele de colectare, de ctre dou autogunoiere, prima colectnd deeurile reciclabile (fracia "uscat"), iar cea de-a doua pe cele menajere (fracia "umed") i pe cele reciclabile compromise (hrtie sau carton unse cu diverse substane, PET-uri cu resturi de lapte, ulei, pungi unse sau coninnd resturi animaliere, etc.).

 • www.ecotimisoara.ro

  6

  Recicleaz! Cnd reciclm lum materialele care nu mai pot fi folosite, lucruri pe care le considerm deeu i le transformm n produse noi.Reciclarea ine deeurile departe de groapa de gunoi i salveaz preioase resurse naturale.

  Regndete!Trebuie s regndim modul

  n care noi, cetenii, utilizm lucrurile i ce fel de lucruri utilizm. Prin regndirea aciunilor noastre (ceea ce cumprm sau ceea ce mncm), putem reduce cantitatea de gunoi pe care o generm.

  Redu! Alimentele sau celelalte produse pe care le cumprm sunt nvelite n material sau ambalaj, necesar pentru a le proteja i promova. Trebuie s ne asigurm c alimentele pe care le cumprm dispun de ambalaj att ct le este necesar i c ulterior acesta poate fi reutilizat sau reciclat. S nu lum n plus ambalaj!

  Refolosete!Soluia pentru a reduce

  cantitatea de deeuri pe care o trimitem la groapa de gunoi / staia de sortare este aceea de a gsi modaliti de reutilizare a acestora. Se pot da la schimb sau drui sub form de cadou lucruri pe care nu le mai foloseti:Gunoiul unei persoane este comoara unei alte persoane.

  2. CEI 4R - REDU, REFOLOSETE, RECICLEAZ, REGNDETE!

  REDU, REFOLOSETE, RECICLEAZ, REGNDETE!

  REDU, REFOLOSETE, RECICLEAZ, REGNDETE!

 • Primria Municipiului

  Timioara

  7

  3. TIPURILE DE DEEURI GENERATE N GOSPODRIA PROPRIE, LOCUL I COLECTAREA LOR PRIN SISTEMUL DUAL, SELECTIV!

  Deeuri din buctrie:Resturi de fructe, legume i zarzavaturi;Resturi de mncare;Coji de nuci i ou;Hrtie ud sau murdar.Tot ce nu se colecteaz n pubela de reciclabile, cu excepia deeurilor periculoase.

  Deeuri reciclabile (sacul galben) se pot depune: Hrtie i carton curate; Plastic; PET - uri; Doze de aluminiu; Pungi de plastic; Plasele fr impuriti.

  Scoatei dopurile i strivii sticlele de plastic (PET) nainte de a le introduce n pubel! Pliai cartoanele i deeurilor din ambalaje nainte de a le introduce n pubel!

  Deeuri RECICLABILE

  Deeuri MENAJERE

 • www.ecotimisoara.ro

  88

  Folosii oportunitatea

  campaniilor de curenie general de primvar i toamn!

  Scopul acestor campanii este de a v oferi posibilitatea unei debarasri de toate

  obiectele nefolositoare din gospodrii, cu excepia deeurilor rezultate din construcii.

  Aceste campanii de curenie sunt gratuite pentru populaie.

  Durata lor este de 2 sptmni, att primvara, ct i toamna, n fiecare zi, fiind prevzute anumite strzi din ora.

  Pentru informaii suplimentare, privind data exact a colectrii de pe strada dumneavoastr putei apela numrul de telefon 0256/969

  Call Centerul Primriei municipiului Timioara sau putei accesa www.retim.ro, pagina Servicii / Campanii sezoniere.

 • 9Primria Municipiului

  Timioara

  93.1 HRTIA I CARTONUL De ce s le reciclm?

  Pentru a salva pdurile - o ton de maculatur salveaz circa 5 mc de mas lemnoas necesar fabricrii unei cantiti echivalente de celuloz, precum i 30.000 litri de ap;

  Pentru c prelucrarea maculaturii se realizeaz cu consum energetic de 2-3 ori mai redus dect n cazul folosirii fibrelor celulozice, iar poluarea atmosferic este cu 80% mai redus;

  Pentru c arborii sunt plmnii planetei, dar i una din principalele arme de lupt mpotriva nclzirii globale. Un copac cu frunze ajuns la maturitate produce ntr-un sezon necesarul de oxigen inhalat de 10 oameni ntr-un an;

  Pentru c 200 mil. de tone de hrtie se consum zilnic;Pentru c 42% din arborii tiai se transform n hrtie;1 ton de hrtie reciclat salveaz de la tiere 17 copaci maturi.Cum?

  s stocm cartonul i hrtia n pungi, saci sau cutii reutilizabile s depunem deeurile de hrtie stocate n containerele de colectare a

  hrtiei aflate n zon. S avem grij s fie curate i nu cu impuriti s folosim hrtia fa-verso din rolele de la erveele de buctrie i de la hrtie igienc putem face

  suport de birou pentru pixuriMaculatura se poate preda, sub form de donaie, echipei ECO CLUB

  Timioara pentru proiectul Copacul de Hrtie! Ulterior aceasta se va vinde i din banii obinui se cumpr copaci n vederea plantrii lor n curtea colilor din Timioara ([email protected])

  n general, containerele pentru hrtie i carton au

  culoarea albastr i cifre de la 20 la 22.

 • www.ecotimisoara.ro

  10 3.2 STICLADe ce s o reutilizm i reciclm?Pentru c sticla este fabricat n mare parte din nisip i necesit o cantitate

  enorm de energie; Se folosete mult mai puin energie pentru reciclarea ei;Pentru c durata natural de degradare a sticlei este de 4.000 ani;Pentru c cioburile de sticl pot fi utilizate i la obinerea mixturilor asfaltice;Pentru c reutilizarea sticlelor i borcanelor determin un efect pozitiv

  asupra mediului i economiei. Fabricarea sticlei din materiale reciclate (cioburi) economisete o treime din energia folosit la nceput.

  Cum?Splarea i colectarea n vederea depunerii lor ntr-un container; Reciclarea deeurilor de sticl se face n fabricile de sticl, n atelierele de

  sticlrie decorativ.

  Unde putei duce deeurile din sticl?1. La Hipermarketurile REAL, n parcarea crora vei gsi containere special

  destinate colectrii deeurilor din sticl, respectiv REAL Cl. Aradului, REAL Cl. agului, REAL Aeroport;

  2. La punctele de colectare municipale, situate pe urmtoarele locaii:Calea Torontalului nr. 94 Al. Avram Imbroane nr. 70Calea Moniei nr. 2 Str. Energiei nr. 3

  Pentru informaii suplimentare, Primria Municipiului Timioara Biroul Gestiune Deeuri v st la dispoziie la numrul de telefon 0256/408.300!

  n general, containerele pentru reciclarea sticlei au culoarea verde i cifre de

  la 70 la 72.

 • 11Primria Municipiului

  Timioara3.3 DEEURI DE ECHIPAMENTE ELECTRICE, ELECTRONICE (DEEE)De ce s reciclm DEEE-urile?Directiva UE privind deeurile de echipamente electrice i electronice -

  DEEE, transpus n legislaia romn prin HG 1037 / 2010, la art. 5, alin. 1, oblig autoritile publice locale s colecteze separat DEEE de la gospodriile particulare.

  Pentru c sunt nocive i nu sunt biodegradabile.Pentru c o mare parte din deeu poate fi refolosit. Telefoanele i acumulatorii

  conin materiale utile cum ar fi cupru, nichel, cadmiu, sticl, plastic, care ar trebui recuperate i nu aruncate la ntmplare. 99% din componentele unui telefon mobil vechi se pot recicla.

  Pentru c reducerea emisiilor poluante provenite de la DEEE-uri ar echivala cu scoaterea din trafic a milioane de maini.

  Cum?S le ducem la punctele special amenajate pentru colectarea deeurilor de

  echipamente electrice i electronice!Unde putei duce deeurile DEEE?Primria Municipiului Timioara a stabilit, mpreun cu operatorul de

  servicii publice de salubrizare SC RETIM Ecologic Service SA, trei puncte de colectare a acestor tipuri de deeuri pe urmtoarele locaii:

  1) punct colectare DEEE - Calea Torontalului nr. 94; 2) punct colectare DEEE - Calea agului nr. 147 G; 3) punct colectare DEEE - Aleea Avram Imbroane nr. 70.

  Deeurile se predau gratuit!Programul de

  preluare de luni pn smbt,

  ntre orele: 08:00-20:00.

 • www.ecotimisoara.ro

  12 Punctele de colectare sunt dotate cu containere speciale, n care cetenii pot depune urmtoarele tipuri de deeuri de echipamente electrice i electronice:

  - aparate de uz casnic de mari dimensiuni; - aparate de uz casnic de mici dimensiuni;- echipamente informatice i de telecomunicaii;- echipamente de larg consum;- echipamente de iluminat;- unelte electrice i electronice (cu excepia celor industriale fixe de mari dimensiuni);- jucrii, echipamente sportive i de agrement;- dispozitive medicale (cu excepia tuturor produselor implantate i infectate);- instrumente de supraveghere i control;- distribuitoare automate.

  3.4 ACUMULATORI PORTABILI (BATERIILE)De ce s-i reciclm?

  Pentru c bateriile uzate sunt nocive prin metalele grele pe care le conin (mercur, nichel, plumb, cadmiu), care pot contamina solul, apa freatic i afecta vegetaia. Aceleai metale constituie un pericol i pentru sntatea populaiei;

  Pentru c o baterie uzat, ajuns la coul de gunoi i ulterior la groapa de gunoi polueaz 1 metru ptrat de pmnt i 10 l de ap. Un calcul estimativ, potrivit cruia o persoan deine n medie 8-10 baterii uzate, raportat la populaia Timioarei, relev proporia polurii mediului;

  Pentru c o baterie conine n medie 20 gr. de metal, iar 50 de baterii conin 1 kg. de metal ce poate fi reutilizat;

 • 13Primria Municipiului

  Timioara

  n medie, 65% din elementele coninute ntr-o baterie pot fi recuperate i reutilizate. Acest coninut poate fi monetizat, iar costurile generate pentru extragerea acestor materiale sunt ridicate, n condiiile diminurii continue a acestor resurse.

  Unde? n reciepentele speciale din cadrul Primriei Municipiului Timioara amplasate n colaborare cu

  Asociaia Romna pentru Reciclare RoRec; n anumite magazine i supermarketuri din Timioara (Kaufland, Novatim, Auchan, Germanos); la diveri ageni economici colectori (vezi tabel!); la diveri operatori de telefonie mobil.

  Meniune: acumulatorii auto se dau la operatorii economici prin sistem depozit atunci cnd ceteanul i achiziioneaz unul nou iar acumulatorii portabili (bateriile) se pot duce n locaiile menionate.

  3.5 PLASTIC, PET-uriDe ce s le reciclm?Pentru c degradarea plasticului dureaz peste 500 de ani;Pentru c plasticul este fabricat din petrol, benzin i crbune. n prezent

  exist aproximativ 40 de tipuri de plastic, fiecare avnd o compoziie chimic i proprieti diferite;

  Pentru c fiind fabricat din resurse naturale neregenerabile, acestea odat epuizate nu vor mai putea fi nlocuite;

  Pentru c produsele realizate din plasticul reciclat au un cost de fabricaie mai ieftin fa de cele realizate din materii prime;

  Pentru c reciclnd o sticl de plastic se economisete energie suficient pentru funcionarea unui bec de 60 W timp de 6 ore.

  n general, containerele pentru plastic au

  culoarea galben i cifre de la 1 la 19.

 • www.ecotimisoara.ro

  14 Cum?Prin rentrebuinare i reutilizare n gospodria proprie n alte scopuri

  (ex: ghiveci sau vaz de pentru flori, geni din plase de plastic, pre la u i jucrii din capace de plastic etc.);

  Curarea, aplatizarea i depozitarea acestora n containerele speciale amplasate stradal (sau n sacii galbeni);

  Predarea lor unor centre de colectare (vezi tabelul din capitolul 6!).

  3.6 DEEUL BIODEGRADABILDe ce s-l reciclm?

  Pentru c valoarea cea mai mare obinut, din aceste deeuri, este produsul numit compost. El se obine din resturile vegetale (coaja de la fructe, frunze, crengi etc.) generate n gospodria proprie (deeuri organice). Acestea mpreun cu resturile alimentare i hrtia, pot fi valorificate prin compostare (proces de

  descompunere a materiei organice). Compostul este un ngrmnt agricol foarte bun. n timpul compostrii se

  produce biogaz cu un mare coninut de metan, care poate fi folosit ca atare, de exemplu la aragaz sau n termocentrale la producerea curentului electric.

  Compostarea poate fi efectuat att n mici instalaii individuale din gospodrii, ct i n mari instalaii industriale (ex. staii de epurare). Prin compostare n instalaii amenajate procesul natural de descompunere a materiilor organice este accelerat.

  Alte surse de biogaz sunt nmolurile municipale, rezultate din staiile de epurare a apelor uzate oreneti sau din staiile de epurare industriale.

  Depunei deeurile biodegradabile sau fracia umed (deeurile menajere obinuite, resturi alimentare sau cele rezultate din producerea hranei zilnice) n pubela special destinat lor!

  n general, containerele pentru deeuri

  biodegradabile au culoarea maro

 • 15Primria Municipiului

  Timioara

  3.7 METALUL (DOZELE DIN ALUMINIU)De ce s-l reciclm?Pentru c metalul este o surs epuizabil;Ambalajele din metal cuprind: conserve, cutii cu lacuri i vopsele, doze de

  buturi, tuburi de spray-uri;Contribuim la protecia mediului prin economisirea resurselor naturale i a

  energiei deoarece aluminiul este reciclabil 100%;Retopirea aluminiului necesit cu 95 % mai puin energie dect producia

  primar a metalului;Producerea de cutii de aluminiu, din materii prime, necesit cu 20% mai

  mult energie dect producerea acelorai cutii, ns, prin reciclare;Reciclnd 1 kg de aluminiu se salveaz 8 kg de bauxit, 4 kg de chimicale

  i 14 kWh de electricitate;Folia de aluminiu reciclat este folosit pentru a se realiza componente

  pentru maini noi;Rezervele de minereu din care se fabric aluminiul, bauxita, se diminueaz

  considerabil. n acest moment existnd resurse doar pentru nc 400 de ani.

  Cum? S curm resturile din ambalaj i s aplatizm recipienii!Dozele de aluminiu s le reutilzm pentru rsad de flori, suport de birou

  pentru pix-uri, etc.!S stocm ambalajele metalice n saci sau pungi reutilizabile!S depunem sacii n containerele speciale din zon!Consultai lista operatorilor economici pentru a tii unde s predai, vindei

  metalele feroase/neferoase (vezi tabelul din capitolul 6!).

  n general, containerele pentru metal au

  culoarea roie i cifre de la 40 la 49.

 • www.ecotimisoara.ro

  16 3.8 DEEURI DIN CONSTRUCII(reparaii i amenajri interioare)

  Pentru a prentmpina depunerile ilegale pe vatra municipiului Timioara S.C. RETIM Ecologic Service S.A. a pus la dispoziie trei puncte de colectare a deeurilor din reparaii i amenajri interioare, n urmtoarele locaii:

  Aleea A. Imbroane nr. 70 Calea Torontalului nr. 94 Calea agului nr. 147 G (fosta str. Energiei nr. 3).

  n aceste locaii au fost amplasate containere de 7 mc, inscripionate corespunztor, care sunt evacuate periodic. La toate aceste locaii este asigurat paza permanent. La cabina-poart exist un registru n care se nscriu urmtoarele date:

  Numele i prenumele Seria i numrul buletinului sau a crii de identitate C.N.P.-ul Adresa de domiciliu a ceteanului care depune deeuri rezultate din

  reparaii i amenajri interioare sub 1 mc n containerele destinate acestui scop.

  Programul punctelor de colectare este de la 08:00 la 20:00, inclusiv n zilele de smbt.

  Fiecare cetean beneficiaz o dat pe lun de preluarea gratuit a deeurilor rezultate din reparaii i amenajri, cu condiia ca aceast cantitate s fie de pn la 1 mc.

  n acest ghid nu am luat n calcul descrierea deeurilor animaliere i pe cea a deeurilor periculoase.

  V recomandm s vizualizai tabelul din capitolul 6 al acestui ghid pentru a cunoate operatorii economici care preiau astfel de deeuri n Timioara!

 • 17Primria Municipiului

  Timioara

  Se pot nchiria containere pentru deeurile din construcii!n cazul n care, urmare a diverselor lucrri de construcii efectuate att

  de persoanele fizice, ct i de persoanele juridice, rezult cantiti mai mari de deeuri care trebuie evacuate, SC RETIM Ecologic Service SA pune la dispoziia cetenilor un serviciu specializat de ridicare a acestor deeuri oferind spre nchiriere containere de 7 mc i respectiv 22 mc.

  De acest din urm serviciu nu beneficiaz dect persoanele fizice sau juridice care au contract de salubrizare cu SC RETIM Ecologic Service SA i nu au restane n plata facturilor.

  Persoanele fizice trebuie s se adreseze personal la Biroul Lansare - Urmrire Producie de la sediul societii, n timp ce persoanele juridice pot trimite solicitarea (formularul tipizat al RETIM) prin fax la numrul 0256/499.499.

  4. DICIONAR EXPLICATIV AL SIMBOLURILOR ECO CE SE REGSESC PE AMBALAJE, DIVERSE ECHIPAMENTE

  Simbolul omului civilizat!Pstreaz-i ara curat!

  Bucla Mobius - Simbolul internaional al reciclriiProdusul sau o anumit parte din componenetele produsului pot fi reciclate

 • www.ecotimisoara.ro

  18

  Bucla Mobius % Indic procentajul n care, pentru producerea produsului, au fost folosite materiale reciclate.

  Simbolul eco-ambalajului.Punctul verde simbol internaional care indic faptul c productorul a avut o contribuie la

  reciclarea ambalajelor. Nu nseamn neaparat c ambalajul poate fi reciclat sau c este fcut din material reciclat. Detalii: www.ecoromambalaje.ro

  Simbol pentru reciclare separatIndic faptul c acest tip de deeu se colecteaz separat (ex. DEEE, deeuri toxice).

  Simbol pentru sticla reciclabil!Indic faptul c recipientul din sticl este reciclabil.

  Simbol pentru metal reciclabil.Indic faptul c recipientul conine metal reciclabil.

  Simbol pentru alumniul reciclabil!Indic faptul c recipientul conine alumniu reciclabil.

 • 19Primria Municipiului

  Timioara

  3/$67,&

  3(7

  +'3(

  39&

  /'3(

  33

  36

  $OWH

  Sistemul de identificare i marcare a ambalajelor din plasticPET - Polietilen tereftalat: recipieni buturi, ulei etc. Cod 1;HDPE - Polietilen de mare densitate: recipieni produse chimice (ampoane, detergeni lichizi,

  clor, soluii de curat etc.). Cod 2;PVC - Policlorura de vinil: dopuri, tvi, folie, evi, tuburi, mobilier uor, carduri, autocolante etc.

  Cod 3;LDPE - Polietilen de joas densitate: pungi, saci, folii. Cod 4;PP - Polipropilen: cutii de margarin, pahare, diverse ambalaje alimentare etc. Cod 5;PS - Polistiren: tvi, pahare de unic folosin, cutii iaurt, carcase casete i cd-uri etc. Cod 6. Alte mase plastice: Cod 7-19.

  0(7$/

  )(

  $/8

  $OWH

  Sistemul de identificare i marcare a ambalajelor din metalFE - fier: conserve, capace de borcane, tuburi de spray, cutii cu lacuri i vopsele etc.

  Cod 40; ALU - aluminiu: doze buturi, folii i ambalaje alimentare. Cod 41;Alte metale: mai ales metale neferoase (cupru, alam, inox etc.) Cod 42-49.

  &$5721,+57,(

  3$3

  3$3

  3$3

  Sistemul de identificare i marcare a ambalajelor din hrtie i cartonPAP - Carton ondulat. Cod 20;PAP - Carton neondulat. Cod 21;PAP - Hrtie. Cod 22.

  Prin aceast rubric ne-am propus familiarizarea cetenilor cu simbolurile eco cele mai cunoscute i prezente pe ambalaje, diverse echipamente etc. Aceasta este o abordare general i nu include toate simbolurile! Atenie la culorile de colectare a deeurilor!

 • www.ecotimisoara.ro

  20

  Primria Municipiului Timioara prin Direcia de Mediu a implementat mpreun cu operatorul de servicii de salubrizare SC RETIM Ecologic Service SA urmtoarele sisteme de colectare selectiv a deeurilor:

  Sistem de colectare selectiv implementat la nivelul instituilor publice, agenilor economici

  Sistem de colectare selectiv a PET-urilorSistem de colectare dualPentru a realiza colectarea dual RETIM Ecologic Service a distribuit

  cetenilor, agenilor economici i asociaiilor de proprietari, recipiente destinate colectrii deeurilor reciclabile (fracia uscat).

  Persoanele fizice au fost dotate cu saci galbeni de plastic, iar asociaiile i o parte din agenii economici au fost dotai cu pubele special inscripionate cu autocolante ce conin instruciuni de folosire.

  Marii ageni economici au fost dotai cu containere i presocontainere destinate colectrii deeurilor reciclabile.

  Deeurile din pubela umed, trec printr-un proces se sortare automat, unde sunt separate deeurile metalice, deeurile organice i deeurile ce urmeaz s fie balotate i transportate la fabricile de ciment pentru a fi valorificate energetic.

  5. INFORMAII DESPRE STAIA DE SORTARE A DEEURILOR A S.C. RETIM ECOLOGIC SERVICE S.A.

  Imagine prin care ni se indic procesul de ncrcare i expediere ctre fabricile ciment a baloilor

  de deeuri menajere.

 • 21Primria Municipiului

  TimioaraStaia de sortare a deeurilor municipale. n luna iunie 2010 s-a

  finalizat i a intrat n funciune staia de sortare a deeurilor municipale, investiie cifrat la aproximativ 5,4 milioane euro.

  nc din faza de proiectare Staia de sortare a deeurilor municipale a avut n vedere aplicarea sistemului de colectare dual a deeurilor n Timioara. Aceasta funcioneaz ca un centru de reciclare care valorific la aceast or aproximativ 45 % dintre deeurile municipale.

  Staia de sortare a deeurilor municipale este format dintr-o hal n interiorul creia sunt montate dou linii de prelucrare, una destinat selectrii manuale a deeurilor reciclabile i o alta, automat, destinat sortrii deeurilor valorificabile energetic.

  Informare:n urma Cureniei Generale de Primvar din Timioara, 2011 au

  rezultat n total 4.430 de tone de deeuri din care 17 tone de deeuri reciclabile i 8 tone de deeuri de echipamente electrice, electronice i electrocasnice. Este cantitatea record colectat pn n prezent ntr-o campanie de curenie general, fie ea de primvar sau de toamn.

  Atenie: odat cu ncheierea campaniei orice depunere de deeuri pe domeniul public este interzis, iar cei care ncalc aceast interdicie sunt pasibili de a fi amendai de ctre organele abilitate, conform legii.

  Sloganul oficial al SC RETIM Ecologic Service SA:Doar mpreun putem avea un ora curat

 • www.ecotimisoara.ro

  22

  Denumire firm Adres amplasament Tip deeu

  SC RETIM ECOLOGICSERVICE SA Calea Moniei, nr. 2, Timioara

  DEEURI DIVERSE(predominant hrtie, carton, plastic)

  C, V: Deeuri metalice, DEEE, deeul de hrtie, carton, PET, sticl, plastic, anvelope uzate.

  SC STEEL PETROL SRLStr. Constructorilor, nr. 2, Tel. 0744 612568, Fax 0256/286600, Timioara

  C, V: Deeuri plastice, metalice, acumulatori.

  SC CELULOZ I OEL SRLStr. J.P. Marat nr. 8, tel.0256/215055, fax 0256/216755str. Paul Morand nr. 69, Timioara

  C, V: Deeuri plastice, de hrtie - carton, acumulatori.

  SC BPB PLAST SRL Calea Torontalului, km 6, TimioaraC, V: Deeuri de hrtie/carton, mase

  plastice, navete plastic, PET

  6. SOCIETI AUTORIZATE N COLECTAREA, VALORIFICAREA, RECICLAREA I ELIMINAREA DEEURILOR DIN TIMIOARA

 • 23Primria Municipiului

  Timioara

  SC MULLER GUTTENBRUNN RECYCLING SRL

  Sat Chioda,comuna Giroc,0256/285413,Timi

  C, V: Deeuri metalice, acumulatori auto uzati, deeuri de echipamente electrice, electronice, de hrtie/carton (inclusiv ambalaje de hrtie/carton),VSU, de plastic (inclusiv ambalaje de plastic), deeuri de sticl (inclusiv ambalaje de sticl), deeuri de cauciuc, deeuri din material textil, deeuri din material lemnos inclusiv ambalaje din lemn.

  SC RR RECYCLING SRL Str. Gr. Alexandrescu, nr. 42, TimioaraC, R: Deeuri din materiale plastice

  (PVC, PET, PP, PE, poliamide, plexiglass, policarbonat, polimeri, ABS).

  SC RECOMET MBM SRL Str. Demetriade, nr.1, Timioara C, V: Deeuri metalice, de plastic, hrtie/carton, acumulatori uzai.

  SC RECYCLYNG I&G SRL Calea Moniei, nr. 6 B, Timioara C, R: Deeuri metalice feroase, hrtie/carton, folie PE, PP.

  SC VIELE 2005 SRLBulevardul Constructorilor, 2A, tel: 0752 152 047, TimioaraStr. Grii, nr. 10, Snnicolaul Mare

  C: Deeuri din ambalaje

 • www.ecotimisoara.ro

  24

  SC DIVERS PLAST SRL Str. Bujorilor, nr. 158, Timioara C, R: Deeuri de materile plastice.

  SC STRAVA SRLStr. Zimnicea, nr. 26, tel. 0256/286833,Timioara

  DEEURI METALICE FEROASE, NEFEROASE

  C, V: Deeuri metalice.

  SC SCHOLZ RECYCLING SRLStr. Andrei aguna, nr. 3,tel.0722276798, Timioara / SCLAZ, DN 59 A, km 7 stg., Timi

  C, V: Deeuri metalice feroase, metale neferoase, deeuri de hrtie-carton.

  SC NEFERPROD IMPEX SRL Str. I. Slavici, nr.122, Timioara C, R: Deeuri metalice feroase, neferoase.

  SC PARTENER SRL Str. Grii, nr. 12C, Timioara C, V: Deeuri metalice, nemetalice.

  SC VAROMET COLECT SRL Str. Dunrea, nr. 1,TimioaraC, V: Deeuri metalice feroase,

  neferoase.

  SC EURO METAL WORKS SRL

  Spl. Nicolae Titulescu, Prelungire 2, tel.0256/ 220025, fax 0256/219732,Timioara

  C, V: Deeuri metalice, de mase plastice, hrtie/carton, acumulatori uzai, echipamente electrice i electronice.

 • 25Primria Municipiului

  Timioara

  SC M SOUND INTERNATIONAL SRL

  Str. Sulina, nr. 5, tel. 0788156029, Timioara

  i acumulatori uzai...

  C, V: Deeuri metalice, acumulatori uzai

  SC ADY MET SRL Aleea Avram Imbroane, nr. 60 bis, Timioara C, V: Deeuri metalice, acumulatori uzai

  SC CAMPANO NOMADI SRL

  Str. Emil Zola, nr.136,Timioara

  C, V: Deeuri metalice feroase, neferoase, baterii uzate.

  SC BRUNO E VAL SRL Calea Buziaului nr. 14-16, Timioara

  DEEURI DE MATERIALE TEXTILE

  C, V: Deeuri de materiale textile din fibre naturale.

  SC SOFILL SRL Aleea Viilor, nr. 40, Timioara C, V: Deeuri textile.

  SC FIRI VIGONIA SRL Calea Aradului, nr. 48/A, Timioara C, V: Deeuri textile.

  SC FRANCK SRL Calea agului, nr. 136, TimioaraDEEURI DE ANVELOPE

  C, V: Deeuri de anvelope, acumulatori.

 • www.ecotimisoara.ro

  26

  SC CETA SA Str. I. I. de la Brad, nr. 15, Timioara C, V: Deeuri de anvelope uzate.

  SC TYN FACTORY SRL Str. Amurgului, nr.1, Timioara

  DEEURI DE CARTUE DE IMPRIMANT I TONERE

  C, V: Deeuri de cartue cu cerneal recuperate, cartue cu toner recuperate.

  SC HOLLAND TONNER SRL

  Str. M. Viteazu, nr. 30 B, Timioara

  C, V: Deeuri de cartuse cu cerneal recuperate.

  SC ECHO PLUS SRL Str. Paris, nr. 2A,Timioara C, V: Deeuri de tonere i cartue.

  SC FUORISTRADA SRLStr. Drubeta, nr. 85A, tel. 0256/292942, fax 0256/201019,Timioara

  DEEURI DEEE

  C, V: Deeuri de echipamente electrice i electronice (DEEE-uri).

  CNDPI ROMSOFT SA Calea Aradului, nr.30,TimioaraC, V: Deeuri de echipamente

  electrice i electronice

 • 27Primria Municipiului

  Timioara

  SC ELECTROCOLECT SRLStr. Sever Bocu, km 1, tel. 0256/292942, fax 0256/201019,Timioara

  C, V: Deeuri de echipamente electrice i electronice (DEEE-uri), de PVC.

  SC RAVCONFORT PRODEXP SRL

  Calea Vidrighin, nr. 14-16, Timioara

  DEEURI DE ULEI

  C, V : Deeuri de uleiuri minerale uzate, uleiuri sintetice uzate, uleiuri comestibile uzate, PET.

  SC TERRITORY COMMERCE SRL

  Calea Aradului nr. 48,Timioara C, R: Deeuri de solveni uzai.

  SC AUTO CARDO SRL Calea agului, nr. 201, Timioara

  C, V: Deeuri de lichid de frn, antigel, filtre de ulei uzat, anvelope uzate, baterii cu plumb, ulei uzat, metalice, deeuri de hrtie i carton, de plastic.

 • www.ecotimisoara.ro

  28

  SC ECOMASTER SERVICII ECOLOGICE SRL

  Str.Grigore T. Popa nr. 26, pers. contact Alexandru Bota, tel.0746209982,Timioara

  C, V: Deeuri de ulei de motor, emulsii uzate, filtre de ulei uzate, deeuri de uleiuri i grsimi comestibile, anvelope uzate,deeuri de sticl, textile, materiale plastice.

  SC PRO AIR CLEAN SRL

  Str. Sulina, nr. 6B, tel. 0256/306018, fax 0256/290918,Timioara

  ALTE TIPURI

  E: Eliminare deeuri prin incinerare din categoriile: 02,03,04,05,07,08,09,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20.

  SC ECOLOGMED SRL Activitate desfuratpe teren C: Dejecii medicale.

  SC SMITHFIELD FERME SRL Activitate desfurat pe teren C: Dejecii animaliere.

  Legenda: C - colectare / V - valorificare / R - reciclare / E - eliminareAtenie! Prin aceast list am dorit informarea cetenilor cu privire la existena principalilor

  operatori economici autorizai n a colecta, valorifica, recicla i elimina deeurile. Pentru a vizualiza ntreaga list cu operatorii economici colectori din Timioara i jude, v

  rugm s accesai site-ul Ageniei Regionale pentru Protecia Mediului Timioara (ARPM) - www.arpmv5.ro.

 • 29Primria Municipiului

  Timioara7. ALTE INFORMAII NECESARE

  7.1 Legislaia n domeniul colectrii selective a deeurilor! Conform Legii 132/2010 privind colectarea selectiv n instituiile publice orice instituie este

  obligat s-i gestioneze responsabil deeurile prin colectarea lor selectiv n recipieni speciali marcai i amplasai la vedere.

  Art. 3 din lege menioneaz (fr a aduce atingere legislaiei privind ambalajele i deeurile de ambalaje) c prevederile prezentei legi se aplic urmtoarelor categorii de deeuri:

  a) deeuri de hrtie i carton; b) deeuri de metal i plastic; c) deeuri de sticl.Fiecare instituie public este obligat s implementeze un program de informare i instruire a

  propriilor angajai cu privire la organizarea colectrii selective a deeurilor (art. 14, alin. 1) i s-i in evidena cantitilor de deeuri colectate selectiv (art.13, alin.1).

  Cuantumul amenzilor pentru nerespectarea aplicrii legii este cuprins ntre 500 10 000 lei.

  7.2 Amenzi aferente depozitrii deeurilor n recipientele necorespunztoare i n locurile nepermise:

  Consiliul Local al Municipiului Timioara a aprobat Hotrrea Consiliului Local 371/ 30.10.2007 privind constatarea i sancionarea contraveniilor pe teritoriul Municipiului Timioara. Aceasta a stabilit cuantumul amenzilor i a sanciunilor aplicate pornind de la valoarea minim de 500 lei.

  Pentru a vizualiza amenzile v rugm accesai:http://www.primariatm.ro/uploads/domino/atasamente_hcl/A40D8F6ED6494D51C225737C003995D1/Anexa.pdfAlte detalii cu privire la legislaia deeurilor gsii accesnd:http://arpmtm.anpm.ro/

 • www.ecotimisoara.ro

  30

  http://arpmtm.anpm.ro/Mediu/deseuri-7http://arpmtm.anpm.ro/legislations/index/slug:Legisla%C5%A3iehttp://www.mmediu.ro/legislatie/legislatie.htmhttp://www.mmediu.ro/legislatie/gestiune_deseuri.htm

  Informaiile au fost furnizate de ctre Agenia Regional pentru Protecia Mediului Timioara (ARPM) i Agenia Naional pentru Protecia Mediului (ANPM).

  7.3 Numere de telefon utile!Poliia Local Secia 1 - 0256.246.112Poliia Local Secia 2 - 0256.471.479Poliia Ecologic - 0256.430.440Primria Municipiului Timioara Call - Center - 0256.969Agenia Regional pentru Protecia Mediului Timioara 0256.491795, 0256.226675Garda de Mediu Comisariatul Judeean Timi 0356.427.921Garda Naional de Mediu -Telefon de urgen: 0756.050.755Oficiul Judeean pentru Protecia Consumatorilor Timi 0256.422.790

  7.4 Surse bibliografice utilizate: http://www.ecoromambalaje.ro/cine_poate_utiliza_punctul_verde.phphttp://www.stopco2.ro/2008/12/23/reciclarea-plasticului/http://www.stopco2.ro/2008/12/19/procesul-de-reciclare-a-aluminiului/http://www.razboiuldozelor.org/http://ro.wikipedia.org/wiki/Gestionarea_de%C5%9Feurilorhttp://tpn-rynf.webs.com/ecomental.htmhttp://www.ceasulcuc.ro/mediu/

 • 31Primria Municipiului

  TimioaraGhidul de colectare dual i selectiv n Timioara este rezultatul Proiectului

  Mai d-mi o ans! Colecteaz selectiv! iniiat n martie 2011 de ECO CLUB Timioara i susinut de ctre:

  PARTENERII STRATEGICI:

  PARTENERII MEDIA: SPONSORI:

  Echipa ECO CLUB Timioara v dorete o colectare selectiv de excepie! - [email protected]

 • igar fara filtru - 3 lu

  ni

  filtru de tigara 1-2 ani deeuri de

  hrtie - 3 luni

  cotor de mr 3-6 luni

  gum de mestecat 5 a

  ni

  cutii de aluminiu

  10-100 aniflacoane, p

  ungi de plastic

  100-1000 ani ziare 3-12

  lunichibrituri 6

  luni

  polistiren 1000 ani crti de cred

  it din plastic

  1000 anirecipiente

  de sticl

  4000 anibrichete de

  plastic

  100 ani

  VIAA LUNG A DEEURILOR