Fernando - Metoda de Chitara

18
5/21/2018 Fernando-MetodadeChitara-slidepdf.com http://slidepdf.com/reader/full/fernando-metoda-de-chitara 1/18 FERDINANDO CARULLI METODÃ DE CHITARÃ

description

Metoda de chitara

Transcript of Fernando - Metoda de Chitara

 • FERDINANDO CARULLI

  METOD DE CHITAR

 • 2011. Toate drepturile rezervate.Copierea de orice fel se va efectua exclusiv

  cu acordul scris al S.C. Casa de Editur GRAFOART.

  Descrierea CIP a Bibliotecii Naionale a Romniei

  CAROULLI, FERDINANDO Metod de chitar / Ferdinando Caroulli ; ed.: Matei Bnic. - Ed. a 2-a, rev.. - Bucureti : Grafoart, 2011 ISBN 978-973-9054-59-1

  I. Bnic, Matei (ed.)

  787.6

  Casa de Editur GRAFOART

  str. Braov nr. 20, Bucureti

  Tel.: 0747 236 278 / Fax. : 0318 15 15 13

  Web: www.grafoart.ro

  E-mail: [email protected]

  Librria de muzic

  p-a Sfinii Voievozi nr. 1, Bucureti

  Tel.: 021 315 07 12

  Comenzi: www.egrafoart.ro

  E-mail: [email protected]

 • METOD DE CHITAR

  Ferdinando Carulli

  Ediie revizuit

 • FERDINANDO CARULLI

  Napoli, 1770 - Paris, 1841

  Ferdinando Maria Meinrado Francesco Pascale Rosario Carulli a fost unul dintre cei mai cunoscui compozitori clasici de chitar, autorul primei metode complete de chitar. S-a nscut la Napoli n Italia, fiind fiul unui intelectual. Primul su instrument a fost violoncelul, dar la vrsta de 20 de ani a descoperit chitara i i-a devotat ntreaga via studiului i perfecionrii. Neavnd profesori de chitar profesioniti n Napoli, Carulli i-a dezvoltat propriul stil de interpretare.

  Fiind un interpret talentat, concertele sale din Napoli au devenit att de populare nct l-au ndemnat n scurt timp s plece n turnee n toat Europa. n urma unui concert plin de succes, s-a stabilit la Paris, unde a rmas pentru tot restul vieii. Aici, a devenit un muzician i un pedagog renumit, putnd astfel s-i ndeplineasc visul de a face acest instrument cunoscut i dorit n clasele de sus ale societii i n rndul muzicienilor parizieni.

  De la nceputul secolului al XIX-lea chitara a evoluat de la un instrument asemntor lutei cu 5 coarde la o chitara pe care o cunoatem azi, cu corp plat, cu gt lung i gaur de sunet circular n mijloc. Carulli a nceput s experimenteze schimbri n construcia chitarei, fcnd, mpreun cu Lacote, un lutier francez, schimbri semnif icat ive pentru mbuntirea sunetului. n ultima perioad a vieii, Carulli mpreun cu lutierii i chitaritii si francezi, Antonio de Torres Jurado i Lacote, a contribuit la construirea unei chitare mai mari, mai rezonante, aa cum o tim astzi. Ei au realizat acest lucru prin efectuarea unei umflturi n partea mai pronunat pentru a produce o zon de volum mai mare ca sunetul s fie mai clar.

  Carulli a fost unul dintre cei mai prolifici compozitori din vremea sa. A scris mai mult de 400 de piese pentru chitar i nenumrate altele pentru chitar combinat cu alte instrumente, inclusiv concerte i piese de camer. Multe dintre piesele sale cele mai apreciate acum n-au fost iniial apreciate de public pe motiv c erau prea dificile pentru un interpret de nivel mediu. Astfel, s-a devotat pieselor uoare. Cea mai cunoscut lucrare a sa este Metoda op. 27, publicat n 1810, folosit pretutindeni pentru nvarea chitarei clasice, fiind o lucrare de actualitate, care uureaz munca celor care o vor studia. Metoda de chitar scris pentru nceptori a fost timp ndelungat folosit n predare. Aceasta contribuie att la deprinderea elementelor de tehnic a instrumentului, ct i la formarea gustului muzical al elevului.

 • Calitatea studiilor i pieselor vine n ajutorul celor care vor s studieze chitara cu profesori sau autodidaci, ntruct n continuarea ultimei pri sunt cele 30 de studii progresive, cu caracter solistic i 6 Studii de concert, op. 241, astfel nct elevul poate s deprind singur tehnica execuiei i s se perfecioneze. Tehnica acestui instrument este foarte complex i necesit un studiu atent i de lung durat, iar aceast metod uureaz eforturile elevului prin indicaiile date de la nceput pn la sfrit care trebuie respectate cu strictee pentru o bun execuie.

  Fiecare exerciiu sau studiu trebuie s fie executat rar la nceput, cu atenia ndreptat spre corectitudinea poziiei i micrilor. Doar dup deprinderea acestor micri se poate crete tempo-ul. Trebuie insistat asupra pasajelor dificile. Pentru a cpta simul ritmului i o solfegiere corect este necesar ca elevul s foloseasc un metronom. Acesta va memora studiile, fr ns s priveasc tastiera. n paralel cu metoda, elevul va trebui s-i completeze cunotinele de teorie a muzicii i de armonie.

 • P A R T E A I

  Capitolul 1

  NOIUNI ELEMENTARE DE TEORIE A MUZICII

  Sunetele sunt notate cu semne numite note muzicale:

  Portativul este compus din cinci linii paralele, cuprinznd patru spaii, numerotate de jos n sus, pe care se nscriu notele muzicale. Notele care l depesc ca registru sunt nscrise pe liniue suplimentare, deasupra sau dedesubtul portativului:

  Cheia este semnul care determin denumirea notelor i se aaz la nceputul portativului. Pentru chitar se folosete cheia Sol pe linia a doua a portativului:

  Schema diviziunii notelor i valorilor corespunztoare

  1 1 1 2 1 4 1 8 116 1 32 1 64

  5

  3

  1

  2

  4

  1

  3

  2

  4

  sol

  sol

  mi

  Notele nscrise pe linii

  sol si re fa fa

  Notele nscrise pe spaii

  la do mi

  treizecidoimicu stegulee de valoare cu bare de valoare

  aisprezecimi

  optimi

  ptrimi

  doimi

  not ntreag

  - 7 -

 • Capitolul 2

  CONSIDERAII GENERALE I EXERCIII PREGTITOARE

  Acordul chitarei

  Chitara fiind un instrument transpozitoriu la octava inferioar, sunetele reale sunt cele artate mai jos, n cheia Fa:

  Prinderea coardelor

  Dup cum am vzut, acordarea instrumentului este fcut la intervale de cvart, cu excepia intervalului dintre coarda a treia i a doua, care este de ter. n consecin, apsnd o coard la tasta V, vom obine sunetul coardei urmtoare, iar pentru coarda a doua vom apsa coarda a treia la tasta IV.

  Modul cel mai simplu de acordare este urmtorul: lum dup diapazon sau camerton nota la i ntindem coarda a cincea pn o aducem la acest sunet cu ajutorul urubului de acordare. n continuare, pentru celelalte coarde vom proceda cum am artat mai nainte.

  Trebuie s artm c instrumentul se prezint n diferite formate (dimensiuni): chitara normal, indicat pentru aduli, are lungimea coardei ntre prgu i clu (bara de pe cordar) de 65

  de centimetri tot n formatul normal intr i cele de 64 i 63 cm; chitara de format mijlociu este de 62 pn la 60 cm; chitara de format mic este sub 60 cm.Bineneles c elevul va trebui s foloseasc o chitar al crei format s fie n raport cu talia sa.Pe chitar vom pune numai coarde de nylon (plastice): extrem de rezistente, cu un sunet plcut, nu obosesc

  degetele, uzura tastelor este minim, iar volumul sonor imprimat instrumentului este mai mare dect la coardele metalice. n afar de aceasta, efortul tensional asupra instrumentului este mai mic n cazul coardelor de plastic, avnd un coeficient mai mare fa de cele metalice, care sunt rigide, putnd duce la deteriorarea chitarei.

  - 14 -

  mi6

  cvart

  5

  la

  cvart

  4

  re

  cvart

  3

  sol

  ter

  2

  si

  cvart

  1

  mi

  mi la re sol si mi

 • - 25 -

  Capitolul 3

  CONSIDERAII GENERALE I EXERCIII PREGTITOARE

  Studierea poziiilor I i II, n tonaliti majore i minore, se va face dup urmtoarea schem:a) Gama i studiul la gam;b) Cadene (acorduri);c) Exerciii pentru mna dreapt pe baza succesiunii acordurilor cuprinse n caden;d) Studii sau piese cu un ansamblu de procedee cuprinse n studiile anterioare.

  Cadene

  30

  01

  *

  123

  010

  3 3

  001 0

  01

  3

  0 3 2 0 3 2 0 3 4

  m

  3

  i

  0

  m

  3

  i

  4

  m

  2

  i

  0

  m

  1

  i m i m i m i m i m

  3 1 0 3 1 0 2 0 0 3 1 0 2 0 3 2

  Studiu

  p

  ima

  32

  1

  p

  ma

  i23

  1 0

  i

  1

  m

  3

  i

  0

  m

  2

  i

  3

  m

  0

  i

  2

  m

  3

  i

  0

  m

  2

  i

  3

  m

  0

  i

  2

  m

  3

  i m i

  Gama

  0

  mi

  1

  im

  3

  mi

  0

  im

  2 3 0 2 3 0 2 0 1 3

  DO MAJOR

  0 1 3 1 0 3 1 0 2 0 3 2 0 3 2 0 3 1 0

 • - 46 -

  Capitolul 4

  TEHNICA BAREULUI, POZIIILE III-IX

  Bareul (n limba francez barr ) are un rol foarte important n tehnica instrumentului, fcnd posibil realizarea i susinerea diferitelor pasaje armonice i melodice. Bareul se execut cu degetul atttor ntins i apsat, cu partea posterioar, pe dou sau mai multe coarde. Aezarea se va fi n apropierea tastei i paralel cu aceasta; poate fi executat cu uurin pn la poziia IX.

  Se mai poate face bareu, n cazuri speciale, cu ultima falang a degetului mic. Bareul poate fi mic, mijlociu sau mare.

  n timpul deplasrii spre poziiile superioare, cu bareul format, policele minii stngi va slbi puin presiunea, dar fr s piard contactul cu gtul chitarei. n sens invers (spre poziia I) policele se va ndeprta puin de gt pn la fixarea noului bareu, cnd va relua presiunea.

  La nceput, exerciiile cu bareu s nu dureze mai mult de 4-5 minute; pe msur ce se va cpta prin antrenament fora de apsare, iar durerile care survin uneori n mn i deget nu se vor mai produce, se poate mri durata exerciiilor.

  Nu este admis suprapunerea degetului mijlociu peste arttor cu scopul de a uura efortul de apsare; celelalte degete trebuie s rmn n poziia normal, relaxate, gata s acioneze la formarea altor note de pasaj sau acorduri.

 • - 61 -

  P A R T E A II

  Capitolul 5

  LEGATO, ORNAMENTE

  Arcul de legato este de dou feluri: a) de durat, cnd unete note de aceeai nlime, contopindu-le;b) de expresie (frazare), cnd cuprinde note de nlimi diferite, delimitnd formule, propoziiuni, fraze

  muzicale, pasaje de virtuozitate etc. Notele dintr-un legato de expresie por fi numai n urcare, numai n coborre sau combinate - n ambele direcii.

  Uneori arcul de legato indic alunecarea notelor: portamento.

  a)

  0

  1

  1m1 2 2

  i

  Modul de a lega sunetele n categoriile de mai sus

  b)

  0m

  1 3

  n urcare

  1i

  2 4

  c)

  0m

  1 2 3 1i

  2 3 4

  Dup ce sunm prima not din grup, degetele minii stngi acioneaz n ordinea succesiunii notelor, lsndu-le s cad cu for pe coard.

  a)

  1m

  1

  0 3i

  1 4m

  2

  b)

  3i

  1 0

  n coborre

  4m

  2 1

  c)

  3i

  2 1 0 4m

  3 2 1

  Degetele minii stngi se aaz simultan pe notele ce trebuie legate; dup ce cntm prima not din grup, fiecare deget al minii stngi, care acioneaz, va efectua o scurt micare de ciupire, cu for i lateral fa de coard. Este incorect agarea coardei cu vrful degetului i tragerea ei n sus, cu saltul minii.

  a)

  0 1 3 1

  b)

  0m

  1 2 4

  Combinat

  2 1

  c)

  4m

  3 2 1 0 1 2 3

  Se aplic indicaiile de la punctele 1 i 2.

  a) 2

  1 1

  b)

  1 1

  c)

  1234

  Glissando

  1234

  d)

  1 1

  e)

  1 1

  f)

  1 1

  Degetul alunec pe coard cu o oarecare for, pe care o mrim ajungnd pe ultima not; totodat, degetul va executa o micare de tremolare, care va ntri i prelungi sunetul.

  Toate exerciiile care urmeaz vor fi fcute obigatoriu i pe celelalte coarde.

 • - 80 -

  Capitolul 7

  INTERVALE I FLAJEOLETE NATURALE

  STUDII DE INTERVALE

  D.C. al Fine

  12 3

  2 23 4

  223 2

  0

  20

  32

  21

  20

  23 4

  2 24

  32 2

  3 20

  23

  1

  02

  2134

  12 2

  310 1

  2 20 3

  4220

  12 3

  2 23

  42

  23

  1

  432 2

  3 32 23 3

  2 13 3

  1

  20

  12 3

  1 13 2

  131 1

  3 31

  32 2

  31

  StudiuAndante

  21

  31 1

  332

  42 2

  300 3

  223 0

  0 134

  31

  21

  21

  31

  31

  10

  43

  21

  00

  32

  20

  42

  32

  Gam n terem

  32 2

  4 10 2

  3 00 1

  2 43 0

  1

  2

  31

  31

  21

  21

  31

  31

  32

  31

 • - 89 -

  Capitolul 8

  3 0 4 21 0

  13 4

  0 03 2

  D.C. al Fine

  1

  2 1

  4

  m

  0

  i

  m i p

  3

  i

  2

  m

  1 40

  02 0 3

  23

  0 04

  4 1 4 31

  3 4

  0 1 3 4 213 1

  0 21

  3

  Fine

  1 3 213 1

  0

  p

  2

  m

  1

  i

  3

  p pp m

  0

  i

  4

  m

  11

  0

  1. Andantino

  Andantino

  i1

  0

  m p

  2

  i

  1

  m

  0

  a

  STUDII. PRELUDII. ROMANE

  1 00

  m

  1

  i

  4

  m

  0

  p i

  1

  p

  3

  m

  2 4 0 1

 • 2 40 3

  m i m i m i m i

  i p i p

  m i m ip i m i m

  0

  p

  4

  i

  2

  p

  4

  i

  0

  m

  4

  i

  2

  m

  4

  i m i m i m i i m i m i m i

  poco

  I0 4 3 1 2 1

  00

  i p m p

  21

  21 3

  5

  VI2 3

  V1 1

  2

  IV

  II

  m p i m a p i m a m i p p i m a

  m

  p

  mi

  m

  p

  imi

  p

  m

  i p m p m i m

  1. Moderato

  I

  Moderato

  I

  3

  1 1

  3

  V VIII1

  3

  DUETE

  III

  3 41 4

  I

  1 4 1

  - 102 -

 • - 111 -

  P A R T E A III

  21

  0

  a

  4

  m

  1

  i3

  a

  2

  m

  3

  a

  21

  0

  mi

  p

  0

  a

  4

  m

  1

  i4

  a

  2

  m4

  a

  m

  2

  i m a i a m i m m4

  i

  2

  m m2

  i

  3

  2

  m m

  3

  i

  4

  3

  m i

  0

  3

  m

  2

  i m

  4

  m4

  2

  i

  0

  m a

  0

  3

  i a m i m a i a m4

  2

  VI V

  1

  IIIi m

  I

  2

  i m

  3

  i4

  324 2

  3

  1

  423

  0

  1

  a

  p

  2

  0

  m

  p

  3

  4

  i

  p

  m ai

  Fine4

  i

  m

  p3

  4

  i m

  p

  m i m m i m a i a

  2 1

  mi

  p

  4

  mi

  p

  i

  1

  Andante grazioso

  m 0

  p

  a

  3

  i

  p

  30 PIESE PROGRESIVE CU CARACTER SOLISTIC

  a4

  2

  m4

  2

  i

  2

  m iIV

  mIII

  4

  1

  i mIa1

  3

  i

  2

  m

  4

  FERDINANDO CARULLI

  i

  1

  m

  0

  i

  4 0

  m

  3

  op. 241

  i

  2 1

  34 0 3 4

  21

  a m i D.C. al Fine

 • IV II

  1

  4

  23

  123

  432

  V

  21 3

  21

  III

  IX2

  1

  3

  I

  02

  2

  3

  3

  2

  1

  I

  2 12

  1

  IV

  2 12 1 0 2

  II

  1

  0

  1

  24

  23

  13

  12

  1 1

  0

  3

  1

  2

  1 0

  2

  1

  3

  1

  1

  0

  1

  2

  3

  2

  1

  2

  02 1

  1

  p

  3

  0

  im

  1

  p

  3

  mi

  1

  4

  3

  01

  1

  1

  42

  001

  3p

  2

  i0

  m

  1p

  2

  i0

  m

  1

  m2

  i4

  m i2m

  4

  i

  1

  m

  2

  i4

  m

  1

  i

  3

  1

  m

  1

  I

  2 12

  1

  IV

  2 12 1

  0 2

  II

  1

  25

  Allegro

  1

  I

  2 12

  1

  IV

  2

  m

  1 21

  i

  0 2

  iII

  1

  m a0

  m

  2i

  1

  2

  m

  1

  IX

  4

  i

  1

  m a

  - 146 -

 • 04

  1

  4

  2

  4

  2

  4

  0

  2

  3

  0

  2

  43 2 3 0

  3

  3

  II

  0

  01

  2

  4

  p3

  1

  VIII

  2

  i m a

  p

  2

  m

  1

  p

  2

  i

  1

  3

  1

  3

  1

  1

  0

  0

  4

  3

  01 0

  0

  4

  2

  1

  0 3

  4

  2

  1

  0

  0

  p

  i m i

  p

  m

  p

  i

  4

  p

  m

  p

  i

  p

  m

  4

  p

  i

  4 2

  1

  4

  1

  4

  1

  4

  1

  4

  1

  4

  III

  III

  3 4 1

  p

  I

  pp

  im i m

  4 0

  m1

  4 0

  mi

  3 0

  p i

  3

  3

  4 10 4

  11

  2 01

  2

  pp

  0 3

  p

  2

  1

  Moderato

  3

  p3

  1

  i m i 4a i m p i

  6 STUDII DE CONCERT

  m i p i m i 4a

  1 0

  m

  3

  FERDINANDO CARULLI

  1i

  3 2

  m

  0

  3

  p

  2 0

  p

  4

  - 164 -

 • PUTEI ACHIZIIONA

  sau

  PUTEI COMANDA ONLINE

  pe site-ul

  www.EGRAFOART.ro

  e-mail: [email protected]

  LUCRRILE NOASTREdin

  LIBRRIA MUZICALG. Enescu

  p-a Sf. Voievozi nr. 1, Bucureti

  www.LIBRRIAENESCU.ro

  tel.: 0747 236 278 (07-GRAFOART)