Fermierii teleormănei au înființat culturi de toamnă pe ... · Teleorman sunt 20.000 de...

10
Și în orașul Zimnicea a avut loc o acțiune pe linie de rutieră în care cei vizați au fost bicicliștii care au fost atenționați asupra riscului la care se expun în cazul în care nu respectă regulile de circulație. Alături de polițiștii din Zimnicea, un ajutor de nădejde l-a reprezentat prezența liceenilor din cadrul Liceului Teoretic din Zimnicea care au răspuns afirmativ invitației. De asemenea, bicicliștilor le-au fost oferite veste reflectorizantă pentru a fi purtate în vederea prevenirii implicării în evenimente rutiere de orice gen și le-au fost date flyere care conțineau recomandări preventive pe această linie. (Continuare în pagina 2) * Activitate a elevilor Școlii Gimnaziale Ștefan cel Mare din Alexandria, dedicată Zilei de 1 Decembrie Mândri că sunt români, mândri de România este ceea ce au demonstrat elevi ai Școlii Gimnaziale Ștefan cel Mare din Alexandria, în cadrul unei activități derulate de Consiliul Școlar al Elevilor unității de învățământ menționate, pentru a marca Ziua Națională a României, sărbătorită în fiecare an la 1 decembrie. (Continuare în pagina 7) În cadrul ședinței Colegiului Prefectural care a avut loc ieri, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură județene Teleorman, inginer Veronela Pantalie, a prezentat raportul privind rezultatele obținute de fermieri în campania agricolă de toamnă. Principalele acțiuni derulate în campania agricolă recent încheiată au fost: finalizarea programului de recoltare și valorificare a producției la culturile de toamnă, finalizarea arăturilor în vederea însămânțărilor de toamnă, pregătirea terenului, fertilizarea cu îngrășăminte chimice, înființarea culturilor de cereale păioase, rapiță pentru ulei, legume și plante de nutreț, precum și efectuarea arăturilor de toamnă în vederea înființării culturilor din campania de primăvară. La cultura de floarea soarelui pentru consum, de pe o suprafață de 91.396 hectare a fost obținută o producție medie de 3.025 kilograme semințe la hectar, la cultura porumbului, de pe cele 60.936 hectare cultivate, o producție medie de 5.316 kilograme la hectar, iar la sorg o producție medie de 3.493 kilograme boabe la hectar, de pe cele 710 hectare ocupate de această cultură. (Continuare în pagina 4) Ziarul tuturor teleormănenilor care au ceva de spus Un ziar care nu tace, nu minte, nu iartă şi spune lucrurilor pe nume Anul XI, serie nouă, nr. 2838, Joi 30 Noiembrie 2017, preţ 0,75 lei COTIDIAN INDEPENDENT E-mail: ziarulmara@email.com www.ziarulmara.ro () 1 EUR 4.6422 lei ($) 1 USD 3.9188 lei 1 XAU 163.0953 lei (£) 1 GBP 5.2528 lei (Gramul de aur) 4 7 Medic diabetolog Marian Burtea: În județul Teleorman sunt 20.000 de pacienți cu diabet zaharat ”Mândri de NOI, mândri de România” În Teleorman, 15.441 de fermieri au primit avans din subvenții, pentru 350.000 de hectare Fermierii teleormănei au înființat culturi de toamnă pe 230.000 de hectare Polițiștii și liceeni din Zimnicea i-au învățat pe bicicliști să circule cu atenție

Transcript of Fermierii teleormănei au înființat culturi de toamnă pe ... · Teleorman sunt 20.000 de...

Page 1: Fermierii teleormănei au înființat culturi de toamnă pe ... · Teleorman sunt 20.000 de pacienți cu diabet zaharat ”Mândri de NOI, mândri de România” În Teleorman, 15.441

Și în orașul Zimnicea a avut loc o acțiune pe linie de rutieră în care cei vizați au fost bicicliștii care au fost atenționați asupra riscului la care se expun în cazul în care nu respectă regulile de circulație.

Alături de polițiștii din Zimnicea, un ajutor de nădejde l-a reprezentat prezența liceenilor din cadrul Liceului Teoretic din Zimnicea care au răspuns afirmativ invitației.

De asemenea, bicicliștilor le-au fost oferite veste reflectorizantă pentru a fi purtate în vederea prevenirii implicării în evenimente rutiere de orice gen și le-au fost date f lyere care conț ineau recomandări preventive pe această linie.

(Continuare în pagina 2)

* Activitate a e l e v i l o r Ș c o l i i Gimnaziale Ștefan c e l M a r e d i n A l e x a n d r i a , dedicată Zilei de 1 Decembrie

Mândri că sunt români, mândri de România este ceea ce au demonstrat e l e v i a i Ș c o l i i Gimnaziale Ștefan c e l M a r e d i n Alexandria, în cadrul u n e i a c t i v i t ă ț i

derulate de Consiliul Școlar al Elevilor unității de învățământ menționate, pentru a marca Ziua Națională a României, sărbătorită în fiecare an la 1 decembrie.

(Continuare în pagina 7)

În cadrul ședinței Colegiului Prefectural care a avut loc ieri, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură județene Teleorman, inginer Veronela Pantalie, a prezentat raportul privind rezultatele obținute de fermieri

în campania agricolă de toamnă. Principalele acțiuni derulate în campania agricolă recent încheiată au fost: finalizarea programului de recoltare și valorificare a producției la culturile de toamnă, finalizarea arăturilor în vederea însămânțărilor de toamnă, pregătirea terenului, fertilizarea cu îngrășăminte chimice, înființarea culturilor de cereale păioase, rapiță pentru ulei, legume și plante

de nutreț, precum și efectuarea arăturilor de toamnă în vederea înființării culturilor din campania de primăvară.

La cultura de floarea soarelui pentru consum, de pe o suprafață de 91.396 hectare a fost obținută o producție

medie de 3.025 kilograme semințe la hectar, la cultura porumbului, de pe cele 60.936 hectare cultivate, o producție medie de 5.316 kilograme la hectar, iar la sorg o producție medie de 3.493 kilograme boabe la hectar, de pe cele 710 hectare ocupate de această cultură.

(Continuare în pagina 4)

Ziarul tuturor teleormănenilor care au ceva de spus

Un ziar care nu tace, nu minte, nu iartă şi spune lucrurilor pe nume

Anul XI, serie nouă, nr. 2838, Joi 30 Noiembrie 2017, preţ 0,75 leiCOTIDIAN INDEPENDENT

E-mail: [email protected] www.ziarulmara.ro

(€) 1 EUR 4.6422 lei

($) 1 USD3.9188 lei

1 XAU 163.0953 lei

(£) 1 GBP 5.2528 lei

(Gramulde aur)

4

7Medic diabetolog Marian Burtea:

În județul Teleorman sunt 20.000

de pacienți cu diabet zaharat

”Mândri de NOI, mândri de România”

În Teleorman,15.441 de fermieri

au primit avans din subvenții,

pentru 350.000 de hectare

Fermierii teleormănei au înființat culturi de toamnă pe 230.000 de hectare

Polițiștii și liceeni din Zimnicea i-au învățat pe bicicliști să circule cu atenție

Page 2: Fermierii teleormănei au înființat culturi de toamnă pe ... · Teleorman sunt 20.000 de pacienți cu diabet zaharat ”Mândri de NOI, mândri de România” În Teleorman, 15.441

2 EVENIMENT - ACTUALITATE

(urmare din pagina 1)În acțiunea desfășurată de polițiști au fost vizați bicicliștii care

nu au respectat legislația rutieră și s-au expus victimizării prin accidente sau au constituit un pericol pentru ceilalți participanți la trafic.

Pentru a nu cădea victime ale accidentelor rutiere, polițiștii teleormăneni recomandă bicicliștilor să nu traverseze carosabilul pe trecerile pentru pietoni.

Bicicletele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie prevăzute cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție și cu sistem de avertizare sonoră. De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în față, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare.

Totodată, trebuie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.

Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, redu viteza, asigură-te temeinic şi acordă prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic.

Înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga, asigură-te temeinic – din faţă şi din spate – că nu se apropie niciun autovehicul.

La schimbarea direcţiei de mers, chiar daca ai prioritate de trecere, asigură-te că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia ta!

Este interzis să circuli cu bicicleta pe drumurile publice acoperite cu polei, gheață sau zăpadă.

Circulă cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasați în grup, numai în coloană, câte unul.

Cel mai important: nu circula cu bicicleta sub influența băuturilor alcoolice și poartă cască de protecţie. Îți poate salva viața.

Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă de un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

C.D.

În perioada 30 noiembrie – 3 decembrie, zilnic, 218 p o l i ţ i ş t i d i n c a d r u l Inspectoratului de poliţie judeţean Teleorman vor fi la datorie pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, protejarea drepturilor şi l i be r tă ţ i l o r ce tă ţen i l o r, pat r imoniu lu i acestora, precum şi pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

A c ţ i u n i l e c e v o r f i întreprinse de poliţişti în această perioadă au drept scop asigurarea desfăşurării în condiţii de deplină ordine şi s i g u r a n ţ ă p u b l i c ă a mani festăr i lor speci f ice o r g a n i z a t e p e n t r u sărbătorirea Zilei Sfântului Andrei și Zilei Naționale a României - 1 Decembrie precum şi prevenirea şi combaterea faptelor care

aduc at ingere v ieţ i i ş i integri tăţ i i corporale, a furturilor din locuinţe, societăţi comerciale şi din autoturisme.

Vor fi intensificate măsurile de ordine publică în locurile aglomerate (pieţe, târguri, locuri de agrement, etc.) cu anticiparea eventualelor riscuri.

Poliţiştii vor intensifica acţiunile de patrulare în

z o n e l e c u a f l u e n ţ ă numeroasă, în preajma zonelor de agrement, pentru combaterea tâ lhăr i i l o r, furturilor de/din bagaje şi din buzunare.

Structurile de ordine pub l ică vor in tens i f ica activităţile de patrulare în z o n e l e c u p o t e n ţ i a l c r im inogen , î n scopu l combaterii infracţionalităţii s t rada le , în spec ia l a

infracţiunilor comise cu violenţă în zona barurilor, discotecilor etc., precum şi m o n i t o r i z a r e a s t ă r i l o r conflictuale.

Poliţiştii rutieri vor fi prezenţi, la orele de vârf, pe principalele artere din zonele cu un trafic ridicat, precum şi pe traseele de acces către a c e s t e z o n e , p e n t r u combaterea excesului de v i t e z ă , p r e v e n i r e a accidentelor şi ambuteiajelor rutiere.

Apara te le radar d in dotarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Teleorman vor fi folosite zilnic pentru combaterea excesului de v i t e z ă ş i p r e v e n i r e a accidentelor rutiere datorate vitezei excesive.

Polițiști i teleormăneni recomandă tuturor cetăţenilor să îşi asigure locuinţa, la plecare, şi să îşi protejeze bunurile şi bagajele, mai ales în zonele foarte aglomerate! De asemenea, oamenii sunt sfătuiți să nu stabilească relaţii de prietenie cu orice persoană care pare sociabilă! să nu plece singure, noaptea târziu, de la petreceri sau alte localuri şi să nu se plimbe în locuri izolate şi întunecoase. Nu în ultimul rând, cetățenii sunt rugați să nu consume alcool în exces şi să nu se lase antrenaţi în dispute sau altercaţii.

C.D.

Restaurantul Riviera din cadrul Complexului Mara angajează picoli și ospătari.Relații la telefon: 0723/148/613 sau la sediul Restaurantului Riviera (Zona

Ștrand Peco)

Anunţ

SC MARA PROD COM SRL angajează economist și contabil, de preferat cu experiență în muncă.

Relații la telefon: 0247/314.575.

Anunţ

Polițiștii și liceeni din Zimnicea i-au învățat pe bicicliști să

circule cu atenție

Minivacanță în siguranță! Sute de polițiști vor fi pe străzi

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reamintește că începând cu data de 1 decembrie a anului în curs cetățenii români beneficiază de posibilitatea de a călători în Canada fără vize, pentru șederi de maxim șase luni în scop turistic (inclusiv pentru vizitarea familiei/ cunoștințelor sau pentru prospectarea oportunităților de afaceri), pe baza oricărui pașaport românesc valabil.

Potrivit unui comunicat al MAE, măsura intră în vigoare începând cu data de 1 decembrie, de la ora 16.00 (ora României).

"Ministerul Afacerilor Externe salută decizia autorităților canadiene de liberalizare a regimului de vize pentru cetățenii români, decizie care încununează demersurile diplomatice susținute din ultimii ani, la nivel bilateral româno-canadian, precum și în format trilateral, cu participarea Comisiei Europene", se arată în documentul citat.

Conform regimului aplicabil resortisanților tuturor celorlalte state exceptate de la obligativitatea vizelor de intrare în Canada, cetățenii români care intenționează să călătorească pe calea aerului spre Canada, pentru ședere sau tranzit, trebuie să obțină în prealabil o Autorizație de călătorie electronică (Electronic Travel Authorization — eTA).

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o atenționare Cod galben de viscol în zona montană din șapte județe, pe durata zilei de joi, respectiv o informare de precipitații mixte, polei și vânt la nivelul întregii țări, valabilă din noaptea de miercuri spre joi.

Potrivit meteorologilor, pe data de 30 noiembrie, în intervalul orar 6:00 — 22:00, va fi în vigoare un Cod galben de vreme rea. Astfel, în județul Caraș-Severin, precum și în zona de munte a județelor Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Sibiu, Alba și Hunedoara, vântul va avea intensificări susținute, cu viteze ce vor depăși la rafală 70 — 80 kilometri/oră, iar pe creste 90 kilometri/oră. La altitudini mari se va depune strat consistent de zăpadă, iar ninsoarea va fi viscolită.

De asemenea, în intervalul 30 noiembrie, ora 2:00 — 1 decembrie, ora 2:00, pe fondul unei informări meteo, prognoza de specialitate arată că la munte vântul se va intensifica treptat, cu rafale ce vor depăși 60 — 65 km/h. La altitudini mari vor predomina ninsorile, se va depune strat nou de zăpadă, iar în restul

zonei precipitațiile vor fi mixte și se va forma polei.

Totodată, intensificări temporare ale vântului vor fi și în zonele mai joase de relief, cu viteze mai mari în Banat și pe litoral, de până la 60 — 70 km/h.

În Banat, Crișana și Maramureș, în cea mai mare parte a Olteniei, în nord-vestul Munteniei și local în Transilvania va ploua, cantitățile de apă vor depăși 15 — 20 de litri/metrul pătrat și, izolat, 30 de litri/metrul pătrat, iar pe spații restrânse se va semnala polei.

De la 1 decembrie, cetățenii români au posibilitatea de a călători în Canada fără vize

Viscol, la munte, în minivacanța de 1 decembrie

Page 3: Fermierii teleormănei au înființat culturi de toamnă pe ... · Teleorman sunt 20.000 de pacienți cu diabet zaharat ”Mândri de NOI, mândri de România” În Teleorman, 15.441

POLITIC - ADMINISTRATIV3

Plenul Camerei Deputaților a aprobat miercuri, cu 173 de voturi "pentru", 24 "împotrivă" și două abțineri, proiectul de buget al acestei instituții pe anul 2018.

Potrivit proiectului, pentru anul viitor, bugetul total al Camerei Deputaților va fi de 421.300.000 de lei.

"Cheltuielile de personal vor fi în sumă de 307.792.000 lei, avându-se în vedere implicațiile legii privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice. Cheltuieli cu bunuri și servicii — 54.616.000 lei, creditele bugetare au fost stabilite pentru asigurarea funcționării și întreținerii Camerei Deputaților, pentru materialele necesare desfășurării activității legislative, pentru cheltuielile de protocol, cazare, transportul aferent deplasărilor interne

și cele în străinătate pentru membrii Camerei și pentru staff. Alte transferuri — avem prevăzută suma de 92.000 de lei, contribuții și cotizații la organisme internaționale — aceste cotizații sunt asigurate un an din bugetul Camerei, un an din bugetul Senatului. Față de anul trecut este mai mică suma, întrucât este rândul Senatului în anul 2018 să suporte aceste cotizații", explica secretarul general al Camerei Deputaților, Silvia Mihalcea, la dezbaterile din cadrul Comisiei de buget.

Ea preciza că la activele financiare este prevăzută suma de 30.300.000 lei necesară pentru construcții, din care 5.000 de lei pentru lucrări de retehnologizare a ascensoarelor și fa țada parcăr i i subterane ș i dotăr i independente — 5.728.000 lei.

"28.500 de lei este suma pentru asistență socială, cheltuieli le prevăzute pentru acoperirea sumelor necesare pentru indemnizațiile acordate foștilor deputați, precum și persoanelor care în anul 2018 vor înceta activitatea în temeiul Legii 7 privind funcționarul public parlamentar", menționa Mihalcea.

Deputatul USR Claudiu Năsui, membru al Comisiei de buget, a atras atenția că bugetul Camerei pe anul viitor este mai mare cu peste 36% față de cel de anul acesta.

Pe ordinea de zi a ședinței Colegiului Prefectural organiyat la nivelul judeţului Teleorman, convocată miercuri, 29 noiembrie 2017, au figurat mai multe puncte, dezbătute în prezența prefectului judeţului Teleorman, Florinel Dumitrescu. Întâlnirea a avut loc în sala mare de şedinţe din sediul Palatului Administrativ, începând cu ora 14:00.

Primul punct de pe ordinea de zi a ședinței, Raportul privind starea învățământului în anul școlar 2016-2017 în județul Teleorman a fost prezentat de inspectorul șef al ISJ Teleorman, Valeria Gherghe.

Un alt raport, din totalul celor trei aflate pe ordinea de zi, cu referire la verificarea stării tehnice și funcționale a construcțiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor de pe râurile interioare din județul Teleorman, a fost prezentat de Ion Barbu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Teleorman.

Despre finalizarea campaniei agricole de toamnă, prezentată într-un raport, a vorbit directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județene Teleorman, Veronela Pantalie.

În cadrul şedinţei au mai fost aduse la cunoştinţă, membrilor Colegiului Prefectural, trei informări, una din partea Casei Judeţene de Pensii, privind indemnizațiile prevăzute prin legi speciale și pensii de serviciu reglementate prin acte normative, prezentată de directorul instituţiei, Emilian Bomboe şi o a doua informare, privind efectuarea controalelor pe cererile fermierilor, administrative în baza de date și pe teren prin metoda clasică sau prin teledetecție,

prezentată de Eugen Mihai Coman, director executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură-Centrul Județean Teleorman.

O altă informare, inclusă la capitolul „Diverse”, a fost despre măsurile dispuse în perioada iunie-noiembrie 2017, urmare controalelor efectuate la agenții economici unde au avut loc incendii la miriști și resturi vegetale pe terenurile arabile.

Col. Marius Stancu, şeful ISU „A.D. Ghica” Teleorman a făcut o analiză a activității de prevenire a situațiilor de urgență la nivelul unităților de învățământ din județ.

Pe ordinea de zi au fost şi două proiecte de hotărâre, supuse analizei şi aprobării. Este vorba despre un proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de măsuri pentru organizarea prevenirii incendiilor pe timpul sezonului rece şi despre un proiect de hotarâre pentru aprobarea Planului de măsuri necesare în vederea desfășurării normale a activităților economice și sociale în perioada sărbătorilor de iarnă.

M. MEILĂ

Deputații PNL au depus din nou miercuri, pentru a treia oară, în plenul Camerei Deputaților, moțiunea simplă pe Energie "România în beznă. PSD și ALDE fură curent".

"PNL redepune astăzi moțiunea 'România în beznă. PSD și ALDE fură curent". Este inițiată de deputați ai PNL și vă reamintim că prin refuzul de dezbatere în plenul Camere i Deputaț i lor a a c e s t e i m o ț i u n i , dumneavoastră, domnule președinte, comiteți un abuz de drept. V-am adus spre înștiințare celelalte moțiuni pe care dumneavoastră, în

calitate de parlamentari ai Opoziției, le-ați depus și unde încălcați în mod flagrant articolul 186 din Regulament pe care dumneavoastră îl invocați. Vă dau exemplu — moț iunea 'Minc iuna — adevărul Justiției Macovei', moțiune prin care solicitați d e m i t e r e a m i n i s t r u l u i Justiției, 'Drepturile omului nu sunt un lux' — solicitați înlăturarea neîntârziată de către șeful guvernului din orice poziție de decizie publică.(...) Există decizii ale CCR care susțin dreptul unui grup parlamentar de a iniția moțiuni simple și de cenzură, atâta timp cât ele nu produc

un efect juridic prin votul dat. Așadar, o moțiune simplă nu

duce la demiterea ministrului, noi putem să solicităm

primului ministru să-l demită pe ministrul respectiv, nu confundați lucrurile și nu faceți din nou un abuz în Camera Deputaților", a spus liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Raluca Turcan.

Moț iunea s implă pe Energie a mai fost depusă de două ori în plenul Camerei Deputați lor, dar a fost returnată inițiatorilor de Biroul permanent pe motiv că î n c a l c ă R e g u l a m e n t u l Camerei prin solicitarea demiterii ministrului de resort.

Varianta depusă miercuri este aceeași cu cea depusă anterior.

Nouă puncte, pe ordinea de zi a ședinței Colegiului Prefectural

L ibera l i i au so l i c i ta t miercuri convocarea unei ș e d i n ț e c o m u n e a Parlamentului în care să se adopte o declarație cu privire la poziția Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii pe legile Justiției și în care să se constate că declarația dată publicității marți de președinții celor două camere a fost nu lă ș i neavenită.

"Grupurile parlamentare ale PNL, împreună cu alți colegi deputaț i , sol ici tă convocarea ședinței comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru adoptarea unei declarații care să fie cu adevărat reprezentat ivă pentru Parlamentul Românei. Propunem un proiect de declarație care să reafirme fără echivoc parteneriatul cu

SUA, lupta împotriva corupției, autonomia puterii judiciare și de asemenea constatarea că

declarația celor doi președinți de camere de ieri a fost nulă și neavenită, a fost mânată doar de interese personale, are la bază un considerent care ține strict de situația personală din

Justiție și periclitează întru-un mod extraordinar de grav imaginea Par lamentu lu i

României și parteneriate consacrate pentru securitatea și bunăstarea României", a declarat liderul deputaților PNL Raluca Turcan la Palatul Parlamentului.

Camera Deputaților și-a adoptat proiectul de buget pentru anul 2018

PNL solicită convocarea ședinței comune în vederea adoptării

unei declarații reprezentative pentru Parlament

Deputații PNL au depus pentru a treia oară moțiunea simplă pe Energie

Page 4: Fermierii teleormănei au înființat culturi de toamnă pe ... · Teleorman sunt 20.000 de pacienți cu diabet zaharat ”Mândri de NOI, mândri de România” În Teleorman, 15.441

(urmare din pagina 1)La cultura de soia, de pe

cele 1.568 hectate cultivate, a fost obținută o producție medie de 1.780 kilograme la hectar. La cultura de tomate de toamnă s-a înregistrat o producție medie de 13.520 kilograme ka hectar, de pe o suprafață de 1.051 hectare, iar la cultura de cartof de toamnă o producție medie de 20.000 kilograme la hectar, de pe suprafața de 150 de hectare alocată acestei culturi.

În acest an, conform datelor prezentate în Colegiul Prefectural, au fost obținute

producții foarte bune și la culturile de cereale păioase și rapiță pentru ulei, respectiv o producție medie de grâu de 5.150 kg/ha, iar la rapiță de 2.829 kg/ha, 2017 fiind cel mai bun an agricol din ultimii 27 de ani.

Conform datelor estimative comunicate de fermieri i teleormăneni, în această toamnă au fost înființate culturi pe o suprafață totală de 229.538 hectare. Astfel, au fost semănate 143.510 hectare cu grâu și secară, 18.100 hectare cu orz, 1.859 hectare cu orzoaică de

toamnă. De asemenea, au fost însămânțate 63.750 hectare cu rapiță pentru ulei, 795 hectare cu legume și 275 hectare cu plante de nutreț.

Odată cu înche ierea semănatului, fermierii au intensif icat executarea arăturilor adânci de toamnă în vederea însămânțării culturilor din campania de primăvară a anului 2018. Până în urmă cu două zile, au fost arate aproximativ 160.000 ha, din cele circa 190.000 hectare propuse, adică aproximativ 84 % din suprafață.

George ZAVERA

4 SOCIAL - ECONOMIC

Ieri, în ședința Colegiului Prefectural Teleorman a fost prezentat raportul privind efectuarea controalelor pe cererile fermierilor, administrativ și pe teren, prin medota clasică și prin teledecție.

Conform datelor prezentate de directorul executiv al Centrului Județean Teleorman al APIA, Eugen Coman, pentru anul 2017, la APIA Teleorman au fost primite un număr de 18.191 cereri unice de plată, care însumează o suprafață solicitată de 417.295 ha și un număr însemnat de animale din speciile bovine, ovine și caprine.

Controalele administrative pe cererile de plată pe suprafață și pentru animale ale fermierilor au fost finalizate la data de 15 octombrie 2017 pentru toți fermierii care nu sunt selectați la controlul pe teren. De precizat faptul că, în anul 2017, în eșantionul total de control pe teren prin metoda clasică sau prin teledetecție au fost selectați un număr de 1.777 fermieri, cu o suprafață totală declarată de 73.722 ha și cu un număr de 14.691 parcele.

Eșantionul de control prin metoda clasică a cuprins 284 fermieri, având 5.542 parcele și exploatând 49.070 ha; cel de control prin teledetecție 1.461 fermieri, având 9.006 parcele și exploatând 24.513 ha. La controlul din zootehnie au fost cuprinși 32 fermieri, solicitanți ai plăților în sectorul zootehnic ANTZ și/sau SCZ, care au fost controlați în teren de către reprezentanții Agenției Naționale de Zootehnie.

In perioada 13 iulie- 29 septembrie a.c. au fost verificați în teren prin metoda clasică toți cei 284 fermieri, cu un număr de peste 5.500 parcele. Controlul în teren a fost realizat de 9 echipe formate, de regulă, din câte doi inspectori de la Serviciul Control pe Teren.

La controlul pe teren prin metoda teledetecției numărul fermierilor selectați se ridică la 1.461 fermieri din localitățile din zonele Alexandria și Zimnicea. Conform șefului APIA Teleorman, până la data prezentării raportului, controlul prin teledetecție a fost realizat parțial, în sensul că au fost efectuate fotointerpretările și transmise rezultatele provizorii catre APIA. APIA a efectuate acțiunile de întâlnire cu fermierii, iar clarificările aduse de aceștia au fost retransmise către contractor în vederea reinterpretării finale. Se așteaptă rezultatele finale, astfel încât și fermierii cuprinși la controlul prin teledecție să fie autorizați la plată.

Pentru anul de cerere 2017, statele membre ale UE aveau posibilitatea să plătească avansurile pentru plățile directe numai după finalizarea controalelor administrative menționate la articolul 74 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.

Avansul platit pentru anul 2017 a fost de: ”până la 70 % în cazul plăților directe indicate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 și de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale menționat la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013”.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul Judetean Teleorman a autorizat plata avansului către fermierii care au depus cereri unice de plată în cadrul campaniei 2017 și pentru care s-a efectuat verificarea necesară privind respectarea condiţiilor de eligibilitate. De acest avans au beneficiat, până în prezent, 15.441 fermieri, suprafața pentru care s-au făcut plăți fiind de peste 350 mii ha.

Suma totală autorizată în perioada octombrie - noiembrie a.c. pentru plata “în avans” la nivelul județului Teleoreman a fost de 46,77 milioane euro, respectiv 210,44 milioane lei.

A consemnat George ZAVERA

Fermierii teleormănei au înființat culturi de toamnă pe 230.000 de hectare

Medicamentele cu şi fără contribuţie personală se acordă în tratamentul ambulatoriu pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicii care sunt în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

Pentru prescrierea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală care se acordă în tratamentul ambulatoriu se utilizează numai prescripţia medicală electronică on-line şi în cazuri justificate, prescripţia medicală electronică off-line.

Prescripţia medicală electronică on-line şi off-line este un formular utilizat în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru prescrierea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu.

Perioadele pentru care pot fi prescrise medicamentele sunt de maximum 7 zile în afecţiuni acute, de până la 8-10 zile în afecţiuni subacute şi de până la 30-31 de zile pentru bolnavii cu afecţiuni cronice. Perioada pentru care pot fi prescrise medicamentele ce fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat este de până la 30-31 de zile.

Pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate şi cu schemă terapeutică stabilă, medicii de familie pot prescrie medicamente pentru o perioadă de până la 90/91/92 de zile inclusiv pentru bolnavii care sunt incluşi în „Programul pentru compensarea în procent de 90% a preţului de refer inţă al medicamentelor acordate pensionarilor cu venituri realizate numai din pensii de până la 700 lei pe lună", medicul de familie prescrie inclusiv medicamente ca o consecinţă a actului medical prestat de alţi medici de specialitate aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pe baza scrisorii medicale, pentru o perioadă de până la 90/91/92 de zile, perioada fiind stabilită de comun acord de medicul prescriptor şi asiguratul beneficiar al prescripţiei medicale. Asiguraţii respectivi nu mai beneficiază de o altă prescripţie medicală pentru boala cronică respectivă pentru perioada acoperită de prescripţia medicală.

Pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate şi cu schemă terapeutică stabilă, medicii de specialitate din specialităţile clinice aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate pot prescrie medicamente pentru o perioadă de până la 90/91/92 de zile, perioada fiind stabilită de comun acord de medicul prescriptor şi asiguratul beneficiar al prescripţiei medicale.

Asiguraţii respectivi nu mai beneficiază de o altă prescripţie medicală pentru boala cronică respectivă pentru perioada acoperită de prescripţia medicală.

Prescripţia medicală se completează în mod obligatoriu cu toate informaţiile solicitate în formularul de prescripţie medicală electronică aprobat prin ordin al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în prescripţia cu regim special pentru

substanţele şi preparatele psihotrope şi stupefiante.

În sistemul asigurărilor sociale de sănătate prescrierea medicamentelor se face de medici, ca urmare a actului medical propriu, în limita competenţelor legale pe care le au şi în concordanţă cu diagnosticul menţionat pe formularul de prescripţie medicală emis.

Medicii din spitale sunt obligaţi să prescrie asiguraţilor, la externare, medicamente în limita specialităţii şi a consultaţiilor interdisciplinare evidenţiate în foaia de observaţie, luându-se în considerare medicaţia prescrisă anterior şi în coroborare cu schema de tratament stabilită la externare, dacă se impune eliberarea unei prescripţii medicale.

Eliberarea medicamentelor se face de către farmacie, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidență asiguratul, în condițiile în care furnizorul de medicamente respectiv are contract cu aceeași casă de asigurări de sănătate cu care se află în contract/convenție medicul prescriptor.

Furnizorii de medicamente eliberează medicamentele din sublistele A, B, C-secţiunile C1 şi C3 şi sublista D, ale căror preţuri pe unitatea terapeutică sunt mai mici sau egale cu preţul de referinţă, cu excepţia cazurilor în care medicul prescrie medicamentele pe denumire comercială.

În cazul în care medicamentele eliberate au preţ pe unitatea terapeutică mai mare decât preţul de referinţă, farmacia trebuie să obţină a c o r d u l i n f o r m a t ş i î n s c r i s a l a s i g u r a t u l u i / p e r s o a n e i c a r e r i d i c ă medicamentele pe prescripţie-componenta eliberare.

În cazul în care medicamentele eliberate în cadrul aceluiaşi DCI au preţul de vânzare cu amănuntul mai mare decât preţul de referinţă, farmacia trebuie să obţină acordul informat şi înscris al asiguratului/persoanei care ridică medicamentele pe prescripţie-componenta eliberare.

În toate situaţiile farmacia eliberează medicamentele corespunzătoare formei farmaceutice aferente căii de administrare şi concentraţiei prescrise de medic.

Înscrierea preţurilor de vânzare cu amănuntul se f ace de că t re f a rmac i s t pen t ru medicamentele eliberate pe componenta eliberare a prescripţiei medicale.

Farmacia are dreptul să încaseze de la asiguraţi contribuţia personală reprezentând diferenţa dintre preţul de vânzare cu amănuntul şi suma corespunzătoare aplicării procentului de c o m p e n s a r e a m e d i c a m e n t e l o r corespunzătoare DCI-urilor prevăzute în sublistele A, B şi D asupra preţului de referinţă, respectiv diferenţa dintre preţul de vânzare cu amănuntu l ş i p re ţu l de re fer in ţă a l medicamentelor decontate de casele de asigurări de sănătate.

Cornelia RĂDULESCU

În Teleorman,15.441 de fermieri au primit avans

din subvenții, pentru 350.000 de hectare

CAS Teleorman:

Modul de prescriere, eliberare și decontare a medicamentelor

Întârzierea implementării unei scheme de rambursare a unei părţi din supraaaciză „duce la migrarea consumului şi la nevoia iminentă de majorare a tarifelor de transport rutier cu minimum 12%”, atenţionează Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România - UNTRR.

„UNTRR solicită Guvernului adoptarea cât mai urgentă a unui mecanism de rambursare a accizei suplimentare într-o formă îmbunătăţită faţă de sistemul precedent, cu o valoare rambursată de minimum 5 eurocenţi/litru, pentru a menţine un cost al motorinei pentru transportatorii rutieri români cel puţin la acelaşi nivel cu Ungaria, în caz contrar competitivitatea fiind grav afectată, determinând migrarea acestora la furnizorii de carburant din ţările vecine, pe rutele de transport”, se mai arată în comunicat.

Transportatorii ameninţă cu mărirea tarifelor dacă Guvernul

nu le va returna o parte din supraacciză

Page 5: Fermierii teleormănei au înființat culturi de toamnă pe ... · Teleorman sunt 20.000 de pacienți cu diabet zaharat ”Mândri de NOI, mândri de România” În Teleorman, 15.441

5

Page 6: Fermierii teleormănei au înființat culturi de toamnă pe ... · Teleorman sunt 20.000 de pacienți cu diabet zaharat ”Mândri de NOI, mândri de România” În Teleorman, 15.441

6

Page 7: Fermierii teleormănei au înființat culturi de toamnă pe ... · Teleorman sunt 20.000 de pacienți cu diabet zaharat ”Mândri de NOI, mândri de România” În Teleorman, 15.441

(urmare din pagina 1)De pregătirea elevilor, pentru

acest eveniment, s-au ocupat profesorii Cristinela Dobrică, Marin Steluța și Purcărea Cristina, care au reușit să le insufle micuților emoția specifică unui astfel de moment.

Cum era de așteptat la o a s e m e n e a a c ț i u n e , î n deschidere s-a intonat Imnul Național al României, moment care a ajuns la inima tutror celor prezenți în sală.

Remarcabilă a fost și sceneta interpretată de elevii clasei a V-a C, când copiii, cu puritatea specifică vârstei, au reușit să sensibilizeze audiența. Elevii, r e p r e z e n t â n d B u c o v i n a , Transilvania și Basarabia au evocat acele vremuri istorice, când cele trei regiuni s-au unit cu țara-mamă.

Despre semnificația zilei de 1 decembrie pentru români a vorbit profesor Marin Steluța, care a subliniat că anul 1918 reprezintă ”idealul trimfului național”.

”Astăzi se împlinesc 99 de ani de la Marea Unire, din 1918, cel mai mare și mai fericit din istoria noastră națională. Anul 1918 a reprezentat, în viziunea

poporulu i român, idealu l triumfului național. Acest moment istoric s-a desfășurat de-a lungul timpului, pe tot spațiul românesc și a înregistrat importante sesime, să-i spunem așa. La 1784, la 1821, la 1848-1849, unirea Molovei cu Muntenia, la 1859, apoi Războiul de Independență de sub dominația otomană, în 1877-1878 și, nu în cele din urmă, adunările reprezentative alese democratic de către românii din teritoriile aflate sub dominaț ie străină, de la Chișinău, Cernăuți, Alba Iulia, din 1918. Aceste momente importante din 1918 arată că fapta ostașilor români pe câmpul de luptă, în 1918 nu a fost în zadar.... ”, a spus prof. Marin Steluța.

Activitatea a continuat cu câteva cântece patriotice, intepretate de corul școlii, cu o poezie interpretată de eleva din calasa a VIII-a A, Botorogeanu Ana și cu un joc interactiv, intitulat ”Români, dincolo de frontiere!”, moderat de elevele Lungu Andreea, Dide Daria și popa Ana, din clasa a VIII-a C, coordonate de prof. Cristinela Dobrică.

Scopul acestei activități a fost acela de a le transmite copiilor, sentimente de dragoste și respect pentru limba română, pentru poporul român, pentru strămoși și de a-i învăța semnificația Zilei Naționale, istoria atât de zbuciumată a românilor.

M. MEILĂ

7 EDUCAŢIE - CULTURĂ - SĂNĂTATE

Acum, în plin sezon al răcelilor, o altă problemă care te afectează este nasul înfundat. Lipsa respirației pe cale nazală îți poate pune anumite piedici mai ales pe parcursul nopții.

Nu există om care să nu se fi confruntat măcar o dată cu această problemă a nasului înfundat. Înainte de a apela la tratamentul medicamentos încearcă câteva mici ponturi pentru a încerca să remediezi situația.

Primul pont presupune masarea ușoară a locului dintre sprincene, timp de un minut.

În felul acesta vei preveni atât uscarea cât și inflamarea sinusurilor și vei contribui în mod activ la reducerea presiunii de la nivelul sinusurilor frontale.

Folosește-te de cele două degete, arătător și mijlociu pentru a efectua câteva mișcări circulare maxim 2 minute.

După acest tratament ar trebui să poți să îți sufli nasul mult mai ușor.

Masează punctul dintre nas și buzeNu, nu este o glumă,

masajul are efect terapeutic asupra întregului organism. Pe suprafața corpului se regăsesc foarte multe puncte ce din punct de v e d e r e r e f l e x o g e n co respund d i f e r i t e l o r organe și posibile afecțiuni.

Asa se explică și punctul dintre nas și buze, care dacă alegi să îl masezi timp de 2-3 minute cu ajutorul mișcării circulare te va ajuta să îndepărtezi posibilele umflături din nas și ulterior să respiri mai bine.

Apelează la uleiurile esențiale pentru a-ți relaxa simțurile.

Apelează la un dezumidificatorLipsa umidității aerului favorizează uscarea mucoasei

nazale in acest aspect conduce la incomoditatea de a respira normal pe nas. Și totodată favorizează dezvoltarea bacteriilor și a complicațiilor ulterioare.

Folosește un dezumidificator pentru a avea mereu o umiditate în camera între 40-60%.

De asemenea, imediat ce ai obținut umiditatea necesară în încăpere poți să apelezi la aromoterapie și să folosești uleiuri esențiale de pin, brad sau molid. Sunt indicate și uleiurile de levănțică pentru a te ajuta să te relaxezi și cel de mușețel, fiind antibacterian.

Aplică o compresă caldă peste nas pentru ca astfel mucusul să devină lichid sau poți să stai 5-10 minute la abur. Alege să pui flori de mușețel în apa cu ajutorul căreia vei sta mai apoi la abur. Rezultatele nu vor întârzia să apară.

Poți să faci și spălături nazale cu apă salină, te va ajuta să îți cureți cavitatea nazală și astfel vei putea respira ușurat.

Nu ezita să faci mișcareAtunci când faci sport atât tensiunea cât și pulsul cresc,

corpul se încălzește și mucusul se fluidifică, astfel că vei putea să îți cureți mai ușor nasul. În cazul în care nu te confrunți cu vreo alergie, apelează la sport cât de des poți.

Sportul făcut cu regularitate te va ajuta să ai un organism mai puternic, ferit de diverse afecțiuni.

Nu uita să consumi dimineața o lingură de miere de albine cu o linguriță de scorțișoară și să bei cât mai multe lichide.

”Mândri de NOI, mândri de România”

Din da te le fu rn iza te de Federa ț ia Internațională de Diabet (IDF), există o pandemie a diabetului zaharat tip 2 la nivel mondial, adică peste 90% dintre bolnavii de diabet,

IDF anunțând 592 milioane de oameni bolnavi de diabet în 2035 și 642 milioane în 2040, adică 9% din populația planetei.

În România există o epidemie a diabetului zaharat tip 2, peste 11,6% din populația țării, adică 1,4 milioane de diabetici, conform singurului studiu de acest gen efectuat în 2014-2015 în România, Studiul Predatorr.

Din discuțiile pe care le-am purtat cu diabetologul Marian Burtea, medic al Spitalului Județean de Urgență Alexandria, am aflat că în județul Teleorman există aproximativ 20.000 de pacienți înregistrați cu diabet zaharat, doar 12.000 primind tratament gratuit decontat de CAS Teleorman, însă cel puțin 1.000 sunt nediagnosticați sau nemonitorizați.

În creștere permanentă, aproape 2.000 de cazuri noi sunt descoperite anual.

Majoritatea cazurilor sunt de diabet zaharat tip

2, iar 4000 de pacienți urmează tratament cu insulină.

Dintre bolnavii înregistrați, există 40 de copii sub 18 ani, care au diabet tip 1.

Studiul Predatorr arată 2 milioane de diabetici în România, 9,2% diagnosticați și 2,4% nediagnosticați, prediabet având 18,4%, iar supraponderali și obezi fiind 65%.

Glicemia peste 126% pune diagnosticul de diabet zaharat, dar și glicemia peste 100% trebuie luată în seamă.

Diabetul se caracterizează simptomatic prin: poliurie (urinare abundentă), polidipsie (consum mare de apă), polifagie (poftă de mâncare excesivă), scădere ponderală, alături de o hiperglicemie. Toate acestea confirmă diabetul, dar cam tardiv.

Categoriile de risc pentru diabet sunt: stres, obezi, sedentari, mame cu copii macrosoni (greutate la naștere peste 4kg) și istoric de diabet în familie.

Cornelia RĂDULESCU

De fiecare dată când te apuci de o nouă dietă nu rezisti mai mult de câteva zile și revii la obiceiurile tale? Iată care sunt motivele din cauza cărora nu poți să îți atingi obiectivele în privința kilogramelor!

Există anumite piedici ce stau adesea în cale progresului tău, astfel că oamenii de știință de la Un ivers i ty o f Wash ingtonau au examinat comportamentul unui grup de oameni aflați la dietă și au descoperit ce anume îi împiedică să obțină rezultatele dorite.Nu este suficient doar să te abții de la anumite alimente, iar lipsa alimentației nu este deloc recomandată. Dacă ai declarat război surplusului de kilograme încearcă să ții cont de ponturile de mai jos:

Achiziționează-ți un pedometru Ce metodă mai bună de a te motiva dacă nu

observarea avansării tale în materie de mișcare. Pentru asta ai nevoie de un pedometru bun care să îți arate cât de activă a fost ziua ta.

Nu te da înapoi de la nici o formă de mișcare, chiar dacă mergi doar două stații de mașină pe jos, mișcarea nu poate să îți oferă decât beneficii extraordinare.

Odihna este vitală pentru orice scop ai avea în viață, nu sări peste orele de somn.

Nu-ți stabili scopuri imposibileNu adopta soluții extreme de genul să slăbești foarte

mult într-un timp scurt, această idee este una extrem de nesănătoasă, alege în schimb să faci mișcare regulat și să consumi doar alimente sănătoase.

Sherry Pagoto psiholog și profesor la University of Massachusetts Medical School recomandă să faci 100 de pași în prima zi în stil alert și apoi de la zi la zi să mărești numărul de pași.

Progresul nu va întârzia să apară, trebuie doar să fii determinat.

Fii consecventDe cele mai multe ori când te apuci de o nouă dietă

apare și obsesia de a obține rapid rezultate durabile, aceasta este cea mai mare greșeală, nu te abține de la nimic ce îți face plăcere, însă în schimb învață să ai măsură în toate.

Alege calitatea în locul cantității, și înțelege ideea că ai nevoie de un stil de viață sănătos și echilibrat, nu de

restricții de moment.Este normal să apară febra muscularăCa să eviți anumite probleme printre care și durerea

de la nivelul picioarele ne întoarcem la acțiunea de bază și anume alimentația. Alege produsele nutritive cu puține calorii, dar care în același timp îți furnizează și doza de energie necesară pentru tot parcursul zilei.

Nu te opri chiar dacă ai parte de febră musculară, nu trebuie să crești numărul de repetări dar nici să stai în pat.

Rezultatele obținute trebuie menținuteDacă ai reușit să ajungi la rezultatul dorit, nu

abandona tocmai acum lupta. Trebuie să menții ce ai obținut și să te bucuri de obiceiurile sănătoase în continuare.

Majoritatea oamenilor după ce au pierdut câteva kilograme bune revin la vechile obiceiuri fiind convinși că dacă au reușit o dată vor putea și a doua oară.

Aceasta este una dintre cele mai mari greșeli deoarece fluctuațiile de greutate nu sunt deloc prietenoase cu organismul tău.

Medic diabetolog Marian Burtea:

În județul Teleorman sunt 20.000 de pacienți cu diabet zaharat

Motivele care te împiedică să slăbești

Scapă rapid de nasul înfundat

Page 8: Fermierii teleormănei au înființat culturi de toamnă pe ... · Teleorman sunt 20.000 de pacienți cu diabet zaharat ”Mândri de NOI, mândri de România” În Teleorman, 15.441

8 DIVERSE

Stau pe marginea nopţii şi mă gândesc ce dor mi-a fost să scriu ... Să storc idei rare şi să le aştern pe vecie pe o bucată de hârtie pentru tine... Toate s-au adunat şi s-au cristalizat şi se rostogolesc... Prima ar fi aceea care se numeşte simplu: “Iubire”...

Poate că mai trebuie ani să găsesc adevărul, acea sclipire născută din puritatea şi limpezimea minţii, care încătuşată de minciuni şi îmbibată în sucul irealităţii se zbate să câştige o, cursă a vieţii.

Trecut şi prezent, prezent şi viitor. Trăiesc dimensiunea timpului care cu viteză mă scutură de anii dăruiţi la naştere. Trăiesc paşii celui care mi-a arătat cândva o cale…

Visam la o altă lume, în care să am o altă soartă… Nu a fost aşa… Scaunul cu rotile mă ţine captiv. Iar deznădejdea îmi marchează viaţa. O speranţă luceşte în vocea trecutului şi în aripile viitorului… Ştiu că există “iubire”....

Zorile se ivesc şi mi-a fost dăruită o nouă zi… Rutina mă ajută să îndepărtez perdeaua viselor şi să experimentez ce mi-a mai rămas printre firele de nisip ale clepsidrei. Şi încep să uit de ce, şi pentru ce exist, rătăcind printre fantomele realităţii, propriile mele creaţii. Amintirea unui zâmbet îmi aminteşte, o metaforă prăfuită în adâncuri, şi pentru o clipă simt speranţa. Dar, maturată de trecut clipa s-a dus iar uitarea mă stăpâneşte. Şi se aşterne încet, noaptea...

Mihail TĂNASE

- Maine este nunta noastra de argint. Nu facem o

petrecere, nu taiem porcul?

- Pe bune? Dar el ce vina are?

***

Sfantul Petru catre Dumnezeu:

– Doamne, au venit niste atei la Tine sa-ti ceara ajutorul.

– Spune-le ca nu exist.

***

- De ce Adam si Eva nu s-au certat niciodata ?

- Pentru ca Eva nu-i povestea despre fostii iubiti, iar

Adam nu-i povestea despre cat de bine gatea mama lui.

Pastila de râs

Bananele sunt unele dintre cele mai populare fructe din întreaga lume şi există riscul să devină o raritate. Un virus care circulă prin întreaga lume distruge culturile.

Fuzarioza este o boala care deja a distrus plantaţiile de banane din Australia şi sud-estul Asiei şi începe să se răspândească în Africa şi Orientul Mijlociu. Cercetătorii spun că urmează America Latină. Problema cea mai mare este că fuzarioza, care mai este numită şi boala Panama, este rezistentă la toate tratamentele existente ş i că este ext rem de contagioasă. Nici măcar dacă ar exista vreo soluţ ie, cultivatorii nu ar trebui să stea linisţiti pentru că bacterie poate să stea în stare latentă şi ani de zile până să lovească din nou.

În cazul în care o fermă este lovită de boală, singura soluţie este să se desfiinţeze toată plantaţia. Situaţia este atât de gravă încât oamenii de ştiinţă au numit fenomenul

B a n a n a g e d d o n . Preconizările sunt că în 10 ani bananele pot dispărea de pe piaţă, potr iv i t unui comunicat dat de cercetători de la Universitatea din California. Părerea este

î m p ă r t ă ş i t ă ş i d e Universitatea din Florida: ”Plantaţiile afectate nu vor mai putea să crească v r e o d a t ă ” , a a f i r m a t patologistul Randy Ploetz, de la instituţia de învăţământ .

Implicaţiile bolii bananelor sunt uriaşe. Economia unor ţări ca Panama, Ecuador, C o s t a R i c a , B e l i z a , Columbia, Guatemala şi Honduras se bazează pe exportul de banane. La nivel

g l o b a l a c e s t e f r u c t e generează un profit de 27 miliarde de dolari. Este pentru a doua oară când industria se confruntă cu astfel de problemă pentru că nu a reuşit să scape de boală

la prima ameninţare. Atunci s-a creat un soi nou despre care s-a spus că este extrem de rezistent chiar şi în soluri unde mai fusese fuzarioza. Numai că fiecare dintre bananierii de acum este o clonă a celui iniţial plantat, aşa că, atunci când boala Panama s-a întors, nu a mai fost nimic de făcut.

Planul cercetătorilor este să creeze un soi superior, cu un sistem imunitar mai bun.

Familia Mîndroceanu vinde casa de la Țigănești. 0762/660.254.***

Vând teren intravilan la intrare în comuna Nanov, suprafața 1000 m.p. (la 300 m de Alexandria). 0762/660.254

***Închiriez spațiu comercial, suprafața de 80 mp, zona centrală, Alexandria. Telefon

0722.622.453.***

Închiriez sau vând spațiu comercial, suprafață 60 mp, în Alexandria, strada Independenței, parter. Relații la telefon 0722.622.453.

Anunţuri

SC GAT OIL&ENERGY SRL, J34/162/2015, CUI 34367681, pierdut Certificat constatator de autorizare pentru sediu social situat în Alexandria, str. Dunării nr. 218, bl. Patria, sc C, ap 116, jud. Teleorman, având nr. de înregistrare 6833/10.04.2015. Îl declar nul.

Anunţ

privind decizia etapei de încadrareSC TEGCARTEL PROD SRL, titular al proiectului “Construire clădiri birouri și șopron

adăpost utilaje agricole”, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către APM Teleorman:

nu se supune evaluării impactului asupra mediului și nu se supune evaluării adecvate

în cadrul procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului și de evaluare adecvată, pentru proiectul propus a fi amplasat în comuna Bragadiru, județul Teleorman.

Proiectul deciziei de încadrare și motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul Agenției pentru Protecția Mediului din mun. Alexandria în zilele de luni-joi, între orele 8:00-16:30 și vineri între orele 8:00-14:00, precum și la următoarea adresă de internet: http://apmtr.anpm.ro

Publicul interesat poate înainta comentarii/observații la proiectul deciziei de încadrare în termen de 5 zile de la data publicării prezentului anunț.

Anunţ public

privind decizia etapei de încadrareCOMUNA BRÂNCENI, titular al proiectului “Rețea publică de canalizare și stație de

epurare, comuna Brânceni”, propus a fi amplasat în comuna Brânceni, județul Teleorman, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către APM Teleorman:

se supune evaluării impactului asupra mediului și nu se supune evaluării adecvate

în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul “Rețea publică de canalizare și stație de epurare, comuna Brânceni”, propus a fi amplasat în comuna Brânceni, județul Teleorman.

Proiectul deciziei de încadrare și motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul Agenției pentru Protecția Mediului din mun. Alexandria în zilele de luni-joi, între orele 8:00-16:30 și vineri între orele 8:00-14:00, precum și la următoarea adresă de internet: http://apmtr.anpm.ro

Publicul interesat poate înainta comentarii/observații la proiectul deciziei de încadrare în termen de 5 zile de la data publicării prezentului anunț.

Anunţ public

România reală

Oamenii care trăiesc în regiuni în care temperatura medie este de 22 de grade Celsius sunt cei mai fericiți și cei mai sociabili din lume, conform unui studiu global publicat marți, citat de Xinhua.

Oameni de știință de la Universitatea Melbourne din Australia și de la Universitatea Pekin (Beijing) din China au evaluat peste 1,6 milioane de persoane de pe teritoriul Statelor Unite și din China pentru a testa relația dintre temperatura ambiantă și personalitate.

''Temperatura este un factor crucial d e m e d i u , a s o c i a t c u modelele de comportament ș i , p r i n u rmare , cu dimensiunile fundamentale a l e

personalității'', se arată în studiu.Cercetarea a descoperit că persoanele care trăiesc în zone

în care temperatura este apropiată de 22 de grade Celsius au înregistrat mai multe puncte în ceea ce privește factorii de personalitate asociați cu socializarea și stabilitatea.

În general, locuitorii din orașele în care temperatura oscilează în jurul valorii de 22 de grade Celsius sunt mai predispuși să aibă un comportament de tip extravertit și deschis experiențelor noi. De asemenea, aceștia sunt mai stabili din punct de vedere emoțional, mai conștiincioși și mai plăcuți.

''Temperaturile blânde încurajează indivizii să exploreze mediul extern, ce abundă atât în interacțiuni sociale cât și în experiențe noi'', se menționează în studiul publicat în jurnalul ''Nature Human Behaviour''.

În noapte sau gânduri din scaunul cu rotile

Culturile de banane sunt afectate de un virus care circulă în întreaga lume

Oamenii se simt cel mai bine dacă trăiesc la temperaturi

medii de 22 de grade Celsius

Page 9: Fermierii teleormănei au înființat culturi de toamnă pe ... · Teleorman sunt 20.000 de pacienți cu diabet zaharat ”Mândri de NOI, mândri de România” În Teleorman, 15.441

1731: A murit Brook Taylor, matematician englez (n. 1685).

1835: S-a născut

Mark Twain, scriitor

american (d. 1910).

1858: Americanul

John Landis Mason a

patentat borcanul cu

ghivent, cunoscut sub

numele de "Borcanul

Mason".

1872: A avut loc

p r i m u l m e c i

internațional de fotbal

la Hamilton Crescent,

Glasgow, între Scoția și

Anglia.

1900: A murit Oscar Wilde, poet, dramaturg, romancier

irlandez (n. 1854).

1938: A murit Corneliu Zelea Codreanu, conducător al

Mișcării Legionare (n. 1899).

1953: A murit Francis Picabia, pictor și poet de origine

spaniolă (n. 1879).

1934: A murit Cincinat Pavelescu, poet și epigramist român

(n. 1872).

1990: Demolarea Zidului Berlinului este finalizată oficial.

Șase porțiuni mici rămân ca un memorial.

9

Joi 30 Noiembrie 2017

07:00 1 Matinal 10:00 Perfect imperfect 12:00 Parlamentul României 13:00 Aici, acum 14:00 Telejurnal 14:55 Vorbeşte corect! 15:00 Akzente 16:55 Starea zilei 17:00 Telejurnal 17:30 Lozul cel mare 18:00 Magazin FIFA World Cup Rusia 2018 18:30 Pulsul zilei 19:55 Starea zilei 20:00 Telejurnal 20:50 Sport 21:00 România 9 22:30 Starea naţiei 23:30 Ora de ştiri 00:25 Vorbeşte corect! 00:30 Magazin FIFA World Cup Rusia 2018

HOROSCOP - PROGRAM TV

Horoscop 30 Noiembrie

S-ar putea sa fiti dezamagit din cauza unei afaceri. Nu va descurajat i ! Pur si simplu, nu este o zi buna pentru afaceri. Aveti ocazia sa petreceti mai mult timp alaturi de persoana iubita.

Chiar daca aveti multe probleme de rezolvat, ar fi bine sa va relaxati mai mult. Suntet i tentat sa cheltuiti mai mult d e c a t v a p u t e t i permite. Fiti prudent si cumpatat!

Aveti succes in afaceri si in activitatile din camin. Reusiti sa faceti schimbarile la care va ganditi de ceva timp. Va sfatuim sa tineti seama si de parerile unui barbat mai in varsta.

Se pare ca sunteti hotarat sa faceti o schimbare in privinta relatiilor sentimentale. Dupa-amiaza v-ati putea simtiti foarte bine intr-o reuniune cu prietenii. Va sfatuim sa fiti diplomat.

Ar fi bine sa nu va p lani f icat i t rebur i importante. Este putin probabil sa va puteti respecta programul. Puteti sa va ocupati de p r o b l e m e l e financiare, pentru ca aveti sanse de reusita.

Aveti ocazia sa dati sfaturi excelente unor persoane mai tinere. Cu sprijinul financiar al unei rude, cumparati un obiect de uz casnic. Este o zi favorabila intalnirilor cu prietenii.

Aveti tendinta sa va dedicat i to ta l muncii si sa neglijati relatiile sentimentale. Dupa-amiaza, este pos ib i l sa v i se propuna participarea intr-o afacere. Ar fi bine sa nu va grabiti.�

Sunteti decis sa terminati o activitate inceputa mai demult i n c a s a . P u t e t i beneficia de ajutorul unei rude. Spre seara s-ar putea sa va viziteze un prieten bun.

Aveti sanse mari sa rezolvati probleme legate de camin. Partenerul de viata va ajuta. Dupa-amiaza s-ar putea sa intampinati probleme de natura birocratica. Puteti sa va bazati pe intuitie.

BERBEC

S-ar putea sa fiti putin descurajat de numarul problemelor pe care le aveti de rezolvat. Cu calm si rabdare, veti reusi. Fiti atent la cheltuieli! Nu este un moment bun pentru investitii.

Puteti avea succes in toate activitatile casnice. Este posibil sa primiti o suma importanta de pe urma unei afaceri. Seara aflati ca o ruda sau o c u n o s t i n t a a r e probleme de sanatate.

Reusiti sa faceti schimbari importante, mai ales in privinta relatiilor sentimentale. S-ar putea sa faceti cunostinta cu cateva persoane interesante, care v-ar putea deveni parteneri de afaceri.

TAUR GEMENI RAC

LEU FECIOARĂ BALANŢA SCORPION

SĂGETĂTOR CAPRICORN VĂRSĂTOR PEŞTI

Semnificaţii istorice pentru

07:00 Ştirile Pro Tv 10:30 Vorbeşte lumea 13:00 Ştirile Pro Tv 14:00 Lecţii de viaţă 15:00 La Maruţă 17:00 Ştirile Pro Tv 18:00 Ce spun românii 19:00 Ştirile Pro Tv 20:30 Las fierbinți 21:30 Fotbal: ACS Poli Timisoara – FCSB 23:30 Ştirile Pro Tv 00:00 Culisele puterii 01:00 Cititorii de oase 02:00 Las fierbinți 03:00 Vorbeşte lumea 05:00 Ce spun românii

07:00 Observator 08:00 Neatza cu Răzvan şi Dani 11:00 Pr ieteni i de la 11 13:00 Observator 14:00 Cenușăreasa 16:00 Observator 17:00 Acces direct 19:00 Observator 20:00 The Wall - Marele Zid 21:15 Guess My Age – Ghiceste varsta 23:15 Xtra Night Show 01:00 Prietenii de la 11 03:00 Acces direct 05:00 The Wall - Marele Zid

07:00 Pastila de râs 08:15 Testul de rezistenţă 09:45 Furtună pe Bosfor 12:00 Știrile Kanal D 13:00 Te vreau lângă mine 15:00 Teo Show 16:30 Bravo, ai stil! 18:45 Știrea zilei 19:00 Știrile Kanal D 20:00 Mireasa din Istambul 23:00 WOWBiz 00:30 Știrile Kanal D 01:45 Bravo, ai stil! 03:30 Dragostepunctro 04:15 Te vreau lângă mine

07:15 Focus 18 08:20 Pasiune Toscană 10:00 Trăsniți din NATO 11:30 Focus din inima României 13:00 Sănătate cu stil 14:00 Focus 14:45 Mama mea gătește mai bine 16:00 Pasiune Toscană 18:00 Focus 18 19:30 Mama mea g ă t e ș t e m a i b i n e 2 0 : 3 0 Filantropica 23:00 Trăsniți din NATO 23:30 Focus din inima României 00:00 Asfalt Tangou 02:00 Misiune pentru presedinte II

08:30 Ce spun românii 09:30 La bloc 12:00 Juniorul dă lovitura 14:15 Cand spiritele se razbuna 16:15 La bloc 18:30 Omul cu un pantof roșu 20:30 Spartanul 22:45 Superpolitiștii 00:45 Spartanul 03:00 Cine A.M 06:00 La bloc 06:30 Cand spiritele se razbuna

07:00 Lumea lui Banciu 08:00 Știrile B1 08:55 Meteo 09:00 Știrile B1 09:50 Dosar de politician 10:00 Știrile B1 12:00 Știrile B1 13:00 Știrile B1 15:00 Știrile B1 16:00 Unşpe metri 17:00 Știrile B1 18:00 Se întâmplă acum 19:30 Dosar de politician 21:00 Talk B1 23:00 Lumea lui Banciu 00:00 Un pont pe zi 00:35 Seara milionarilor

07:35 R.I.P.D. Copoi pentru strigoi 09:15 Familia Stone 10:55 E tare complicat! 12:50 Transfer de identitate 14:15 Diavolul se îmbracă de la Prada 16:00 Raport special 18:15 Kubo şi lăuta magică 20:00 Armă mortală 20:45 Ronin: 47 pentru răzbunare 22:45 Bridget Jones însărcinată 00:45 Locuri întunecate 02:35 Transfer de identitate

Redacţia ISSN: 1843-4037

Responsabilitatea pentru conţinutul materialelor aparţine, în totalitate, autorului.Fotografiile cu indicativele şi reprezintă trucaj şi respectiv, pamflet.PT

Vrei să fii zilnic la curent cu cele mai importante ştiri din judeţul tău, dar nu ai timp de pierdut pentru a sta la coadă la chioşcurile de ziare? De acum cotidianul MARA vine la tine acasă. Decupează ta lonul de abonament d in z iar, achi tă în contul RO52RNCB0245036735460001, deschis la Banca Comerciala Română suma aferentă lunilor de abonament alese şi expediază talonul de abonament + copia chitanţei de plată pe adresa cotidianului MARA: Alexandria, Str. Libertăţii, nr. 271, Bl. L4 sau pe fax. 0347/80.44.48 sau poţi veni direct la sediul cotidianului şi de luna următoare ziarul MARA vine la tine la uşă.

Cotidianul MARA vine la tine acasă

Talon de abonament

Persoana fizică: Numele _______________ Prenumele ________________Vârsta ______ Profesia __________________________________________ Persoană juridică: Nume firmă ___________________________________ Domeniul de activitate __________________________________________CUI _____________ Cont __________________ Banca ________________Vei primi abonamentul la adresa:Str. _______________ nr ______ Bl. ______ Sc. ______ Et. _____ Ap. _____Localitatea ________________ Cod poştal ____________ Judeţul _______Tel _______________Fax _____________E-mail______________________Doresc să achiziţionez un abonament la cotidianul MARA începând cu luna

Redactor şef: Emil PETRESCUSecretar de redacţie: Dana PĂUNE

Redactori: Claudiu DUMITRACHE, Monica MEILĂ, Cornelia RĂDULESCU, Gheorghe PIETREANU, Mihail TĂNASE, Carmen ROBESCU

Marketing și publicitate: Camelia MANTUTehnoredactor: Ionuţ CĂRUŢĂ

Orice neregulă, orice problemă, orice necaz pot fi sesizate reporterului de servici

la numărul de telefon: 0763.801.083Alexandria, str. Libertăţii, nr. 271, bl. L4, jud. Teleorman

Telefon director executiv: 0763.801.083Telefon: 0347.804.448

E-mail: [email protected]

Tipărit la Tipografia “MARA”

30 Noiembrie

Page 10: Fermierii teleormănei au înființat culturi de toamnă pe ... · Teleorman sunt 20.000 de pacienți cu diabet zaharat ”Mândri de NOI, mândri de România” În Teleorman, 15.441

10 Anul XI, nr. 2838 Joi 30 Noiembrie 2017

Având la bază clasamentul coeficienților UEFA și ținând cont de reformarea cupelor europene pentru ciclul 2018-2021, UEFA a publicat așa-numita access list, însemnând când vor intra în cursă reprezentantele celor 55 de federații naționale afiliate la UEFA în ediția 2018-2019, informează site-ul oficial al FRF.

Trebuie subliniat faptul că atât în UEFA Champions League, cât și în UEFA Europa League, a fost introdus câte un tur preliminar suplimentar, ceea ce înseamnă un total de cinci faze de calificare, incluzând play-off-ul.

Echipele româneşti în cupele europene 2018/2019

UEFA Champions League: campioana României intră în Q2

UEFA Europa League: câştigătoarea Cupei României intră în Q3

UEFA Europa League: vicecampioana României intră în Q2

UEFA Europa League: ocupanta locului 3 în Liga 1 intră în Q1

U E F A C H A M P I O N S LEAGUE

- Faza grupelor va consta tot din 32 de echipe, numai că, începând de anul viitor, se vor califica direct 26 de formații, însemnând deț inătoarea trofeului, câștigătoarea UEFA Europa League, câte patru echipe din țările clasate pe locur i le 1-4 în ierarhia c o e f i c i e n ț i l o r ( S p a n i a , Germania, Anglia și Italia),

câte două din țările de pe pozițiile 5-6 (Franța și Rusia) și câte o echipă din țările de pe locurile 7-10 (Portugalia, Ucraina, Belgia și Turcia).

- Celelalte șase echipe vor veni din calificări, patru de pe a ș a - n u m i t u l t r a s e u a l campioanelor și două de pe traseul ligilor.

- T R A S E U L C A M P I O A N E L O R v a însemna un tur preliminar (campioanele din Gibraltar, Andorra, San Marino și Kosovo), organizat sub forma unui mini-turneu (PR), căruia îi vor urma clasicele tururi preliminare 1 (Q1) – 34 de pa r t i c ipan te (33 d i rec t calificate și câștigătoarea PR), 2 (Q2) – 20 de echipe (17 din Q1 și 3 direct calificate) și 3 (Q3) – 12 formații (10 din Q2 și 2 direct calificate), precum și play-off-ul – 8 echipe (6 din Q3 și 2 direct calificate). Important e s t e f a p t u l c ă t o a t e campioanele eliminate în turul preliminar, în Q1, Q2 și Q3 vor primi o a doua șansă, urmând

să concureze în preliminariile UEFA Europa League, așa cum se va vedea mai jos. Ca de obicei, echipele eliminate în play-off vor fi redirecționate în grupele UEFA Europa League.

- În condițiile în care ROMÂNIA OCUPĂ LOCUL 17 Î N C L A S A M E N T U L C O E F I C I E N Ț I L O R , CAMPIOANA EDIȚIEI 2017-2018 VA INTRA ÎN Q2, împreună cu campioanele țărilor de pe locurile 15 și 16 (Austria și Croația). NOTĂ: campioana țării de pe poziția a

18-a (Danemarca) va începe traseul în Q1, alături de campioanele țărilor ocupante ale locurilor 19-51.

- TRASEUL LIGILOR înseamnă Q2 (6 echipe: vicecampioanele Turciei, Cehiei, Elveției, Olandei, Greciei și Austriei, adică locurile 10-15), Q3 (cele trei calificate, plus alte cinci e c h i p e , a d i c ă vicecampioanele Portugaliei, Ucrainei și Belgiei, precum și locurile 3 din Franța și Rusia) și play-off-ul (cele patru calificate din Q3). Formațiile eliminate în Q2 al acestui traseu vor intra în traseul preliminar al ligilor în UEL, iar cele eliminate în Q3 și play-off vor intra în grupele UEL.

UEFA EUROPA LEAGUE- Faza grupelor va fi

alcătuită tot din 48 de echipe, dintre care 17 vor fi direct calificate, ceea ce înseamnă câte două echipe din țările de pe locurile 1-5 (Spania, Germania, Anglia, Italia și Franța) și câte o echipă din țările situate pe pozițiile 6-12 (Rusia, Portugalia, Ucraina, Belgia, Turcia, Cehia și Elveția). Alte 10 echipe vor fi 6 redirecționate din traseul ligilor UCL (Q3 și play-off) și 4 el iminate din play-off-ul traseului campioanelor UCL. Așadar, un total de 27 de echipe.

- 13 vor veni din TRASEUL UEL AL LIGILOR, alcătuit din PRELIMINARY ROUND (PR) – 16 echipe, Q1 – 86 de echipe direct calif icate, plus 8 calificate din PR, Q2 – 27 de echipe direct calificate și 47 din Q1, Q3 – 15 formații direct calificate și 37 din Q2 și PLAY-OFF-UL – ce le 26 de merituoase ajunse din Q3, c e e a c e î n s e a m n ă adjudecarea acestor ultime 13 locuri.

- CÂȘTIGĂTOREA CUPEI ROMÂNIEI 2017-2018 VA I N T R A Î N Q 3 , VICECAMPIOANA ÎN Q2, ÎN T I M P C E O C U PA N TA LOCULUI 3 LA FINELE A C T U A L E I E D I Ț I I A CAMPIONATULUI LIGII 1 VA ÎNCEPE PARCURSUL ÎN Q1.

SPORT

Restaurantul “Riviera” din cadrul Complexului turistic “Mara” organizează la cererea dumneavoastră nunți, botezuri, simpozioane, baluri, banchete, orice tip de recepție și sărbătorirea oricăror evenimente din viața dumneavoastră.

În mod excepțional, Restaurantul “Riviera” vă oferă în anul 2017 posibilitatea de a organiza în zilele de sâmbătă și duminică nunți și botezuri, indiferent de numărul invitaților.

Pentru relații suplimentare vă așteptăm la sediul unității din zona Peco

sau la telefon: 0723.148613.

Pentru partida din optimile Cupei României pe care FCSB o va juca pe terenul lui ACS Poli Timișoara, joi, de la ora 21:30, Nicolae Dică se va baza pe jucători precum Emilian Pacionel, Ianis Stoica sau Mario Mihai.

După acel 7-0 drastic administrat de roș-albaștri în campionat, pe finalul lunii octombrie. ACS Poli Timișoara se pregătește de meciul cu FCSB, din optimile de finală ale Cupei României. Din lotul pe care Nicolae Dică îl va avea la dispoziție se numără Mario Mihai, Vlad Achim, Filip, Szecui, Ianis Stoica, De Amorim sau chiar Emilian Pacionel. Și pentru că echipa este totuși importantă pentru roș-albaștrii, Dică va lua cu el și câteva piese esențiale din echipa de bază.

"FCSB ar trebui să defileze indiferent cu cine și unde joacă, pentru că are cei mai buni jucători. La banii pe care i-au băgat ei și la jucătorii aduși, să pierzi 3 meciuri la rând fără gol... La noi am pierdut 3 meciuri la rând și deja erau 15 antrenori la rând care așteptau", a spus Ionuț Popa despre adversarul de joi seară.

FCSB, care a ajuns la trei înfrângeri consecutive în toate competițiile, fără gol marcat se va baza în atac pe durata meciului pe Harlem Gnohere, în timp ce Denis Alibec este refăcut și odihnit pentru partida din Liga 1 pe care roș-albaștrii o vor juca cu Juventus București, duminică, de la ora 20:45 în direct pe Digi Sport 1.

A treia echipă a lui Nicolae Dică: A. Vlad - Pleașcă, Laurențiu Ardelean, Artur Jorge, Mario Mihai - Vl. Achim, L. Filip - P. Szecui, Ianis Stoica, De Amorim - Emilian Pacionel.

Echipa lui Gică Hagi a părăsit Cupa României și se poate concentra doar pe lupta din campionat. ”Regele” a anunțat din nou că obiectivul rămâne salvarea de la retrogradare.

”Eu vreau să mă văd cu voi în prima ligă și la anul. Dacă facem un miracol ca anul trecut e fantastic. La fel, dacă intrăm în play-off. E o luptă deschisă”, a comentat Hagi, la finalul meciului, la flash-interviu.

Ultima parte a declarației ne arată totuși că Hagi e pregătit să lupte din nou pentru supremația din Liga 1, după ce anul trecut a cucerit un titlu istoric cu o echipă înființată în 2009.

În acest moment, Viitorul e pe locul 5, la patru puncte de Dinamo, echipa aflată pe prima poziție care duce în play-out. Astfel, cu 7 etape rămase de disputat, copiii lui Hagi au șanse mari să prindă din nou play-off-ul.

Viitorul va avea parte de două meciuri dificile în ultimele trei etape ale anului: se va lupta cu Craiova și FCSB, în deplasare. Duelul cu Concordia de acasă e considerat mai ușor. Dacă va obține maximum de puncte din aceste partide, Hagi va intra în lupta pentru titlu.

Câte echipe va avea România în cupele europene din 2018/2019 + schimbări în formatul UCL şi UEL

Nicolae Dică merge la Timișoara cu echipa a treia

Hagi anunță că nu se gândește la titlu, dar se dă de gol!

”Lupta e deschisă”