decizia-nr-1397-din-02-mai-2012

download decizia-nr-1397-din-02-mai-2012

of 10

Transcript of decizia-nr-1397-din-02-mai-2012

  • 8/16/2019 decizia-nr-1397-din-02-mai-2012

    1/10

    Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Penala, Decizia nr. 1397 din 02-mai-2012

    Deliberând asupra recursurilor declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, de inculpatul A.D.A. şi departea civilă Ţ.E. împotriva deciziei penale nr. 21 din 14 februarie 2012 a Curţii de Apel Bacău, secţia penală, cauzeminori şi familie, constată următoarele:

    Prin sentinţa penală nr. 295/D/2011 din 20 decembrie 2011, pronunţată de Tribunalul Bacău în Dosarul nr.2113/110/2012, a fost condamnat inculpatul A.D.A., aflat în Penitenciarul Bacău, după cum urmează:

    - la pedeapsa de 10 (zece) ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de violare de domiciliu prev. de art. 192 alin.(1), (2) C. pen. (fapta din 20 martie 2011);

    - la pedeapsa de 10(zece) ani închisoare, pentru tentativă la infracţiunea de tâlhărie agravantă prev. de art. 20raportat la art. 211 alin. (1), (2) lit. b), alin. (2) lit. c) C. pen., prin extinderea procesului penal (fapta din 20 - 21martie 2011);

    - la pedeapsa de 20 (două zeci ani) închisoare pentru comiterea infracţiunii de omor deosebit de grav prev. de art. 174alin. (1), 176 lit. d) C. pen., prin schimbarea încadrării juridice din omor simplu prev. de art. 174 alin. (1) C. pen.

    S-a aplicat inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit. a), b) C. pen., pe timp de10 ani.

    baza art. 33 lit. a), 34 lit. b) şi art. 35 alin. (1) C. pen., au fost contopite pedepsele principale în pedeapsa cea maigrea, la care adaugă pedeapsa complementară.

    S-a stabilit pedeapsă de executat: 20 (două zeci) ani închisoare şi 10 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 65 4  lit.a), b) C. pen.

    S-a interzis inculpatului exerciţiul drepturilor prev. de art. 64 lit. a), b) C. pen.

    baza art. 350 alin. (1) C. proc. pen., s-a menţinut starea de arest preventivă a inculpatului.

    baza art. 88 C. pen., s-a scăzut din pedeapsa aplicată inculpatului perioada executată prin reţinere şi arest preventiv dela 22 martie 2011, la zi.

    baza art. 14, 346 C. proc. pen. şi art. 1357 şi 1392 C. civ.;

    A fost obligat inculpatul să plătească părţii civile Ţ.E. următoarele sume:

    - 20.000 RON daune materiale;

    - 30.000 RON daune morale.

    S-a dispus păstrarea mijloacelor materiale de probă ridicate de la faţa locului în Camera de Corpuri Delicte a TribunaluluiBacău, până la soluţionarea definitivă a cauzei.

    S-a dispus prelevarea de la inculpat de probe biologice, potrivit art. 7 din Legea nr. 76/2008.

    S-a dispus plata din fondul special al Ministerului Justiţiei şi Libertăţiilor Cetăţeneşti a următoarelor sume:

    - 200 RON onorariu avocatului S.A., desemnată din oficiu, la fond;

    - 200 RON onorariu avocatului A.G., desemnat din oficiu la urmărirea penală;

    - 135 RON, taxa pentru efectuarea expertizei medico-legale psihiatrice din 25 noiembrie 2011 întocmită de Institutulde Medicină Legală „Mina Minovici" Bucureşti;

    - 472,7 RON taxa pentru efectuarea necropsiei din 21 martie 2011, efectuat de SML Bacău nr. 688 din 14 aprilie2011;

    - 80 RON, taxa pentru stabilirea alcoolemiei victimei.

    S-a constatat că partea civilă a fost asistată şi reprezentată de avocat ales, fără a se depune la dosar chitanţa pentrudovedirea onorariului suportat.

    baza art. 191 alin. (1) C. proc. pen., a fost obligat inculpatul la plata sumei de 8.000 RON reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

    prin rechizitoriul din 27 aprilie 2011 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău a fost trimis în judecată în stare de arestpreventiv inculpatul A.D.A., aflat în Penitenciarul Bacău, pentru săvârşirea infracţiunilor de omor şi violare de domiciliu,prevăzut de art. 174 alin. (1) C. pen. şi art. 192 alin. (1), (2) C. pen., cu aplicarea art. 33 lit. a) din C. pen., constând

     în aceea că, în seara zilei de 20 martie 2011, în jurul orelor 21:00, pe fondul consumului de alcool, fără drept, aescaladat gardul locuinţei victimei Ţ.N., a pătruns în curtea locuinţei, a aplicat mai multe lovituri cu o lopată în zonacapului victimei şi după ce partea metalică s-a desprins a continuat să lovească victima cu coada de lopată până s-aprăbuşit la pământ, după care a târât-o în partea laterală a casei, apoi a pătruns în locuinţa acesteia, unde a rămaspână în jurul orelor 1:00, după care a părăsit curtea victimei şi abandonând-o pe aceasta, care a fost găsită decedatăde către sora sa Ţ.T., în dimineaţa zilei de 21 martie 2011.

    Decizia nr. 1397 din 02-mai-2012

    pag. 1 5/2/2016 : [email protected]

  • 8/16/2019 decizia-nr-1397-din-02-mai-2012

    2/10

    Din întregul material probator administrat în cauză Tribunalul a constatat că:

    susnumitul locuia singur. Casa era situată la marginea satului B., comuna F., judeţul Bacău. Vis-a-vis locuia sora sa,martora Ţ.T. care îl vizita în fiecare zi, ajutându-l şi la treburile gospodăreşti.

    De câteva luni de zile, Ţ.N. era gestionar la un magazin din satul M., din aceeaşi comună F., judeţul Bacău.

    zorii zilei de 21 martie 2011, martora Ţ.T. a constatat că era stins becul ce lumina ograda fratelui său şi mai multdecât atât a văzut şi că uşa de la intrarea în locuinţa fratelui său era întredeschisă. Cum fratele său nu a fost văzut princurte, martorei i s-a părut că ceva nu era în regulă, hotărându-se să se convingă de ceea ce s-a întâmplat.

    Cum între cei doi fraţi relaţiile erau bazate pe încredere absolută, martora ştia cum să deschidă zăvorul porţii. Intrând încurte a constatat mai întâi o baltă de sânge în faţa uşii de la intrarea în casă, stropi de sânge pe pereţi, un ciomagmurdar de sânge. A intrat în casă pentru a-şi căuta fratele, dar nu l-a găsit în nici o încăpere. În dormitor a găsittelevizorul deschis, patul nu mai era acoperit cu pătura pe care o ştia iar cearşaful era murdar de sânge, la capete. Încasă lucrurile erau răvăşite, deşi martora îl ştia pe fratele său ca fiind un bărbat ordonat. Continuând să-şi caute fratele

     în jurul casei l-a găsit mort, în partea laterală a locuinţei, acoperit cu o pătură, având la cap, în loc de pernă o perechede pantaloni raiaţi.

    aceeaşi parte a satului B., la aproximativ 50 de metri distanţă, se afla casa familiei A. Martora a vrut să-i întrebe pe ceivăzuţi prin curte dacă n-au văzut cumva cine i-a ucis fratele, pentru că în noaptea precedentă auzise căinii lor lătrândputernic, ceea ce înseamnă că se trezise, dar s-a răzgândit să-i mai întrebe pentru că intrase în casa lor.

    De la telefonul fix al fratelui său, martora a anunţat autorităţile cât şi familia cu privire la crima constatată.

    Victima Ţ.N. fusese văzută, în viaţă, în seara zilei de 20 martie 2011, nu numai de către sora sa.

    Cercetarea locului faptei a început în dimineaţa zilei de 21 martie 2011, constatându-se că Ţ.N. a fost găsit decedat încurtea locuinţei sale, prezentând numeroase urme de lovituri la cap, excoriaţii, faţa tumefiată.

    Cercetarea omorului din noaptea de 20-21 martie 2011, căruia i-a căzut victimă Ţ.N. a început faţă de A.N. (autornecunoscut).

    Procedându-se la autopsierea cadavrului, s-a constatat că moartea lui Ţ.N., în vârstă de 56 de ani a fost violentă. Ea s-a datorat unui traumatism complex cranio-cerebral cu fractură de boltă şi bază, hemoragie meningiană, contuziecerebrală. Leziunile au fost sigur şi direct mortale şi s-au produs prin lovirea repetată a capului cu corp despicător şicontondent. Agentul vulnerant putea fi o lopată metalică, la care partea de fier pe muchie produce leziuni tăiatdespicate şi pe suprafaţă leziuni contuze. Corpul contondent a putut să fie restul cozii de lemn al lopeţii rupte.

    După agresiune victima a fost târâtă pe partea anterioară a corpului. Ţinând cont de gravitatea leziunilor, medicul legista apreciat că supravieţuirea post agresională a fost de maxim 30 minute. În momentul decesului, sângele victimei nu

    conţinea alcool.

    Tribunalul a reţinut că în cercul de suspecţi a fost şi A.D.A., vecin cu victima, care, în seara zilei de 20 martie 2011consumase alcool cu alţi tineri la o crâşmă din satul M., până la ora închiderii, astfel încât se ştia cu siguranţă cu cefusese îmbrăcat.

    Ajungându-se la concluzia că cel care l-a omorât pe Ţ.N. şi-a murdărit hainele de sânge, pentru că altfel nu se putea,atâta vreme cât şi pereţii casei victimei erau stropiţi de sângele victimei, lui A.D.A. cerându-i-se să arate hainele cu carefusese îmbrăcat în seara zilei de 20 martie 2011 a recunoscut că el l-a ucis pe Ţ.N., în noaptea de 20 - 21 martie2011, imediat ce a revenit în sat, de la crâşmă. Acolo, a stat până la închiderea localului. O porţiune de drum a parcurs-o cu maşina unui tânăr pe care-l întâlnise la crâşmă, iar o parte din drum a mers pe jos. La crâşmă tinerii din satul vecin

     îi făcuse cinste, din milă inculpatului, cu alcoo l şi ţigări ca de altfel de fiecare dată când se întâlneau, întrucât era un băiatsărac.

    Inculpatul trecând prin dreptul casei victimei, reţine Tribunalul, a constatat fereastra luminată într-un anumit fel, ceea ce

     însemna că Ţ.N. avea TV deschis. Fiind vecini ştia că Ţ.N. era singur în casă, deoarece fiica sa abia plecase la Bacău.Pentru că abia plecase de la crâşmă, inculpatul se afla în stare de ebrietate însă nu aşa de avansată încât să nu ştie ceface.

    de paşii inculpatului a ieşit afară din casă pentru a vedea ce se întâmplă. Înainte de a ieşi, din interiorul casei a aprinsbecul ce-i lumina ograda. Intuind acest lucru inculpatul s-a ascuns pentru a nu fi văzut, în partea laterală a imobilului,

     într-un loc ce nu era luminat, de unde s-a înarmat cu o lopată, găsită în acea parte a curţii.

    Ţ.N. a intrat în casă, dar la scurt timp, constată Tribunalul, a ieşit din nou afară, pentru că a simţit că în curtea sa estecineva. Era aproape de miezul nopţii de 20 - 21 martie 2011.

    De data aceasta Ţ.N. l-a văzut pe inculpat, curtea fiind luminată de becul aprins anterior. Proprietarul i-a cerutsocoteală inculpatului, pe un ton cât se putea de ferm, ce caută în ograda sa, la acea oră târzie din noapte, cerându-i înmod imperativ să plece. În loc de răspuns şi în loc să iasă pe poartă aşa cum i s-a cerut, inculpatul l-a lovit pe Ţ.N. culopata în cap. Din prima lovitură victima s-a prăbuşit la pământ în faţa uşii de la intrarea în casă. Lovitura fiind puternică

    s-a desprins partea metalică a lopeţii, de coada de lemn.

    Inculpatul a intrat apoi în casa victimei pentru a stinge becul ce lumina ograda. Când a revenit a observat că Ţ.N. sestrăduia să se ridice de jos însă inculpatul nu i-a permis acest lucru, lovindu-l cu coada din lemn a lopeţii, de mai multeori, tot în zona capului. În timp ce victima gemea de durere tot mai stins, inculpatul l-a apucat de picioare şi l-a târât,pe aleea din beton, în partea laterală a casei (partea de la vale). Cu prilejul târârii victima a fost dezbrăcată. Inculpatul a

    Decizia nr. 1397 din 02-mai-2012

    pag. 2 5/2/2016 : [email protected]

  • 8/16/2019 decizia-nr-1397-din-02-mai-2012

    3/10

    pus sub capul victimei, pantalonii care îi căzuse atunci când a fost târâtă.

    Inculpatul a intrat apoi în casa victimei, de unde a luat o pătură cu care a acoperit-o, dar nu din milă, ca să nu-i fie frig,apreciază Tribunalul, ci pentru a nu fi văzută din drum. Victima aflată în agonie a fost abandonată în acel loc. Apoi acăutat în faţa casei partea metalică a lopeţii, cu care l-a lovit iniţial pe Ţ.N., pe care a aruncat-o în WC-ul din curte,pentru a nu fi găsită, după care a intrat în casa victimei şi a urmărit programul la TV.

    Înainte de a pleca, reţine Tribunalul, inculpatul a scotocit prin sertarele şi dulapurile locuinţei pentru a sustrage bunuri/bani deoarece inculpatul îl ştia pe Ţ.N. un om înstărit.

    Inculpatul a susţinut că nu a găsit nimic în casa victimei care să-l intereseze, motiv pentru care s-a hotărât să pleceacasă, după ora 1:00 (noaptea de 20-21 martie 2011), lăsând televizorul deschis şi uşa de la intrare întredeschisă.Trecând pe la victimă a constatat că se afla în aceiaşi poziţie în care o lăsase. A ieşit pe poartă, tot prin escaladareagardului împrejmuitor.

    Ajungând acasă, inculpatul a constatat că hainele îi erau murdare de sânge. S-a dezbrăcat de hainele respective, pecare le-a ascuns într-o dependinţă a casei părinteşti, pentru a nu fi găsite şi apoi s-a culcat.

    dimineaţa zilei de 21 martie 2011, în jurul orelor 7:00, inculpatul A.D.A. în drumul său spre locul de muncă (gospodăriaunui cetăţean care-l angajase cu ziua) a trecut prin dreptul casei victimei şi a văzut că se adunase deja câţiva săteni,alarmaţi de martora Ţ.T., vecina sa, fără a se opri să întrebe ce s-a întâmplat.

    La data de 22 martie 2011, inculpatul a fost reţinut şi apoi arestat preventiv. Prevenţia a fost prelungită şi menţinută încondiţiile legii. Inculpatul a declarat o singură dată recurs împotriva încheierii Tribunalului Bacău prin care i se menţinuseprevenţia, fără să fi avut câştig de cauză.

    faţa instanţei de fond, în prezenţa avocatului desemnat din oficiu a solicitat ca să fie judecat potrivit proceduriisimplificate prevăzute de art. 3201 C. proc. pen., recunoscându-se vinovat, de comiterea celor două infracţiunireţinute în sarcina sa, prin rechizitoriu: omor simplu şi violare de domiciliu.

    Instanţa nu i-a admis cererea, întrucât probele administrate în cauză nu erau suficiente pentru pronunţarea uneihotărârii de condamnare, nefiind lămurit mobilul crimei şi existând indicii că nici încadrarea juridică nu era corectă şi nicicompletă.

    Fiica victimei, Ţ.E., s-a constituit parte civilă cu 20.000 RON reprezentând cheltuieli efectuate cu înmormântarea tatăluisău, cu pomenirile ulterioare conform obiceiului locului cât şi cu renovarea pereţilor casei care erau pătaţi de stropi desânge şi cu 30.000 RON daune morale. Inculpatul a fost de acord cu pretenţiile civile ale fiicei victimei.

    lovituri aplicate, în special în zona capului.

    Este posibil ca inculpatul să fi luat la plecare ceva din casa victimei însă fiica victimei nu şi-a dat seama de acest lucru la

    momentul potrivit, şocul suferit agravându-i diabetul (insulino dependent) de care suferă din copilărie.

    Conturându-se ipoteza că omorul supus judecăţii nu era simplu ci deosebit de grav, pentru a săvârşi o tâlhărie,prevăzută de art. 174 alin. (1), 176 lit. d) C. pen., inculpatul a fost supus unei expertize psihiatrice.

    Din cuprinsul raportului de expertiză medico-legală psihiatrică din 25 noiembrie 2011, întocmit de Institutul Naţional deMedicină Legală „Mina Minovici" Bucureşti, rezultă că inculpatul are discernământul păstrat în raport cu fapta din 20-21martie 2011, pentru care este cercetat.

    La data examinării prezenta valori accentuale pentru tendinţe impulsive, pentru instabilitate psiho comportamentală şipentru tendinţe antisociale, având diagnosticul: tulburare de personalitate de tip antisocial.

    Dacă au existat îndoieli în ceea ce priveşte consumarea infracţiunii de tâlhărie, tentativa la această infracţiune, într-olocuinţă, pe timp de noapte este pe deplin dovedită, motiv pentru care s-a procedat la extinderea procesului penalprivind această infracţiune. Din casa victimei s-au recoltat amprente care aparţineau inculpatului.

    Situaţia de fapt descrisă mai sus rezultă din: actul de sesizare din oficiu, procesul-verbal întocmit cu ocazia cercetării lafaţa locului, planşele foto, actele medico-legale, declaraţiile părţii vătămate (civile Ţ.E.), declaraţiile martorilor şi aleinculpatului, corpurile delicte (partea metalică a lopeţii găsite în WC-ul victimei), hainele murdare de sânge aleinculpatului, ş.a., mijloace materiale de probă care au fost ridicate pentru cercetare şi se păstrează în Camera deCorpuri Delicte a Tribunalului Bacău.

    drept, în sarcina inculpatului Tribunalul reţine mai multe infracţiuni:

    - violare de domiciliu prevăzută de art. 192 alin. (1), (2) C. pen., întrucât a pătruns fără drept, pe timp de noapte încasa victimei şi a refuzat să plece atunci când i s-a cerut acest lucru;

    - tentativă la infracţiunea de tâlhărie, prevăzută de art. 20 raportat la art. 211 alin. (1), (2) lit. b) alin. (21) lit. c) C.pen., pentru că scopul pătrunderii în casa victimei a fost jaful, nicidecum pentru a-i aplica o corecţie pentru motivul căanterior, cu ani în urmă l-ar fi repezit, aşa cum a susţinut iniţial; Ţ.N. era cunoscut în comunitate ca un om bun,

    calculat, civilizat, astfel că este exclus ca să-l fi jignit în vreun fel, atâta doar că îl ignora. Victima fiind gestionar la unmagazin sătesc, inculpatul a sperat că îşi ţine acasă banii rezultaţi din vânzările gestiunii, acesta fiind adevăratul mobil alcrimei;

    - omor deosebit de grav, prin schimbarea încadrării juridice din omor simplu, deoarece omorul a fost comis pentru acomite o tâlhărie.

    Decizia nr. 1397 din 02-mai-2012

    pag. 3 5/2/2016 : [email protected]

  • 8/16/2019 decizia-nr-1397-din-02-mai-2012

    4/10

    Vinovăţia inculpatului fiind pe deplin dovedită, s-a dispus condamnarea acestuia la pedeapsa închisorii pentru fiecareinfracţiune.

    La individualizarea pedepselor s-a avut în vedere de către Tribunal că inculpatul a avut totuşi o bună comportare întimpul procesului, astfel că nu i-a fost aplicată pedeapsa maximă prevăzută de lege pentru omorul deosebit de grav.Faptele fiind concurente, pedepsele principale au fost contopite în pedeapsa cea mai grea.

    ceea ce priveşte infracţiunea de omor deosebit de grav, pe lângă pedeapsa principală, inculpatului i-a fost aplicatăpedeapsa complementară.

    La pedeapsa principală rezultantă ce a fost stabilită, a fost aplicată pedeapsa accesorie.ceea ce priveşte conţinutul pedepselor complementare şi accesorii, inculpatului îi va fi interzis nu numai dreptul de a fiales, ci şi dreptul de a alege.

    Pedeapsa principală rezultantă urmând a fi executată în condiţii de detenţie, prevenţia inculpatului a fost menţinută, iardin pedeapsă a fost scăzută perioada executată prin reţinere şi arest preventiv.

    Pretenţiile civile ale fiicei victime au fost admise aşa cum au fost formulate, în condiţiile în care şi inculpatul a fost deacord cu plata acestora.

    S-a dispus ca mijloacele materiale de probă să fie păstrate în Camera de Corpuri Delicte a Tribunalului Bacău până lasoluţionarea definitivă a cauzei. S-a dispus prelevarea de la inculpat a probelor biologice.

    psihiatric cât şi onorariile avocaţilor desemnaţi din oficiu, au fost suportate din fondul special al Ministerului Justiţiei si alLibertăţiilor Cetăţeneşti.

    Partea civilă a avut avocat însă nu a cerut plata onorariului suportat.

    final, inculpatul a fost obligat la plata de cheltuieli judiciare către stat.

    Împotriva sentinţei a declarat apel în termenul legal inculpatul A.D.A.

    Prin motivele de apel, inculpatul a invocat nelegalitatea şi netemeinicia sentinţei recurate sub aspectul greşitei schimbăria încadrării juridice a faptelor deduse judecăţii în sensul greşitei extinderi a procesului penal şi pentru săvârşireainfracţiunii de tentativă de tâlhărie precum şi schimbarea încadrării pentru infracţiunea de omor în omor deosebit degrav prev. de art. 174 alin. (1), 176 lit. d) C. pen. săvârşit pentru a săvârşi sau ascunde săvârşirea unei tâlhării. S-amai criticat şi cuantumul ridicat al pedepsei aplicate.

    Prin decizia nr. 21 din 14 februarie 2012, Curtea de Apel Bacău, în baza art. 379 pct. 2 lit. a) C. proc. pen. a admisapelul declarat de apelantul inculpat A.D.A. împotriva sentinţei penale nr. 295/D/2011 din 20 decembrie 2011,

    pronunţată de Tribunalul Bacău în Dosarul nr. 2113/110/2012. A dispus desfiinţarea sentinţei penale atacate în partecu privire la latura penală.

    A reţinut cauza spre rejudecare, şi, pe fond: în baza art. 344 C. proc. pen. a dispus schimbarea încadrării juridice ainfracţiunilor pentru care inculpatul a fost trimis în judecată prin rechizitoriu din omor prev. de art. 174 alin. (1) C. pen.şi violare de domiciliu prev. de art. 192 alin. (1), (2) C. pen. în infracţiunile de omor prev. de art. 174 alin. (1) C. pen.,violare de domiciliu prev. de art. 192 alin. (1), (2) C. pen. şi tentativă la furt calificat prev. de art. 20 C. pen. raportat laart. 208-209 alin. (1) lit. g), i) C. pen.

    A condamnat pe inculpatul A.D.A., aflat în Penitenciarul Bacău, după cum urmează:

    - la pedeapsa de 10 (zece) ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de violare de domiciliu prev. de art. 192 alin.(1), (2) C. pen.;

    - la pedeapsa de 15 ani închisoare şi 8 ani pedeapsa complimentară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit. a), b)

    C. pen. pentru săvârşirea infracţiunii de omor prev. de art. 174 C. pen.;- la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la furt calificat prev. de art. 20 C. pen.raportat la art. 208-209 alin. (1) lit. g), i) C. pen.

    baza art. 33 lit. a), 34 lit. b) şi art. 35 alin. (1) C. pen.:

    A contopit pedepsele principale în pedeapsa cea mai grea, la care a adăugat pedeapsa complementară.

    Pedepse de executat: 15 (cincisprezece) ani închisoare şi 8 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev.de art. 64 lit. a), b) C. pen.

    A interzis inculpatului exerciţiul drepturilor prev. de art. 64 lit. a), b) C. pen.

    A menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate. În baza art. 350 C. proc. pen. raportat la art. 383 alin. (11) C. proc.pen. a menţinut starea de arest a inculpatului.

    A dedus în continuare starea de arest a inculpatului de la data de 20 decembrie 2011 la zi.

    A dispus plata din fondurile Ministerului Justiţiei a sumei de 200 RON către Baroul Bacău - onorariul apărătorului dinoficiu.

    temeiul art. 192 alin. (3) C. proc. pen., a dispus ca cheltuielile judiciare către stat să rămână în sarcina acestuia.

    Decizia nr. 1397 din 02-mai-2012

    pag. 4 5/2/2016 : [email protected]

  • 8/16/2019 decizia-nr-1397-din-02-mai-2012

    5/10

    cât şi nemijlocit în faţa instanţei şi care au confirmat pe deplin situaţia de fapt expusă în considerentele rechizitoriului.

    Totodată, instanţa s-a conformat dispoziţiilor art. 356 C. proc. pen. atât în ceea ce priveşte analiza probelor care auservit ca temei pentru soluţionarea cauzei sub toate aspectele, cât şi a celor care au fost înlăturate, procedând laidentificarea acestora.

    Din coroborarea materialului probator de la dosar, Curtea de Apel a reţinut că rezultă fără dubiu că în seara zilei de 20martie 2011, în jurul orelor 21:00, pe fondul consumului de alcool, fără drept, a escaladat gardul locuinţei victimei Ţ.N.,a pătruns în curtea locuinţei, a aplicat mai multe lovituri cu o lopată în zona capului victimei şi după ce partea metalicăs-a desprins a continuat să lovească victima cu coada de lopată până s-a prăbuşit la pământ, după care a târât-o în

    partea laterală a casei, apoi a pătruns în locuinţa acesteia, unde a rămas până în jurul orelor 1:00, după care a părăsitcurtea victimei şi abandonând-o pe aceasta, care a fost găsită decedată de către sora sa Ţ.T., în dimineaţa zilei de 21martie 2011.

    faţa primei instanţe inculpatul a recunoscut săvârşirea faptelor solicitând să-i fie aplicată procedura prevăzută de art.3021 C. proc. pen. Prima instanţă la termenul din 21 iulie 2011 i-a respins cererea socotindu-se insuficient lămurită şi aprocedat la cercetarea judecătorească.

    Evaluând materialul probator de la dosar prin prisma propriului examen şi anume - actul de sesizare din oficiu, procesulverbal întocmit cu ocazia cercetării la faţa locului, planşele foto, actele medico-legale, declaraţiile părţii vătămate (civileŢ.E.), declaraţiile martorilor şi ale inculpatului, corpurile delicte (partea metalică a lopeţii găsite în WC-ul victimei),hainele murdare de sânge ale inculpatului, ş.a., mijloace materiale de probă care au fost ridicate pentru cercetare şi sepăstrează în Camera de Corpuri Delicte a Tribunalului Bacău - Curtea de Apel a reţinut aceeaşi situaţie de fapt ca şiprima instanţă însă cu deosebirile care se vor înfăţişa în continuare.

    declaraţie de la urmărirea penală, inculpatul declară că era supărat pe victimă pentru că „anterior l-ar fi fugărit". Înniciuna dintre declaraţiile date la urmărirea penală precum şi în prima declaraţie dată în faţa instanţei de fond inculpatulnu a precizat că mobilul săvârşirii infracţiunii de omor ar fi fost sustragerea de bunuri de la victimă, în fapt nefiind

     întrebat ce l-a determinat să săvârşească omorul.

    Sesizând această lacună a urmăririi penale, instanţa a luat un supliment de declaraţie inculpatului anterior dezbaterilorpe fond. Însă nici cu această ocazie prima instanţă nu elucidează acest aspect cel puţin nu raportat la conţinutul acesteideclaraţii sumare în cadrul căreia inculpatul arată doar că a căutat prin dulapuri şi sertare ştiindu-l pe victimă un om

     înstărit, dar că nu a sustras niciun bun.

    aceste împrejurări, instanţa de fond motivează următoarele „Impunându-se adâncirea cercetărilor, instanţa a ajuns laconcluzia că inculpatul a pătruns în casa victimei în scop de jaf şi că a scotocit prin casa acesteia după ce i-a înfrântorice rezistenţă, prin numeroasele lovituri aplicate, în special în zona capului.

    Este posibil ca inculpatul să fi luat la plecare ceva din casa victimei însă fiica victimei nu şi-a dat seama de acest lucru la

    momentul potrivit. Ţ.N. era cunoscut în comunitate ca un om bun, calculat, civilizat, astfel că este exclus ca să-l fi jignit în vreun fel, atâta doar că îl ignora. Victima fiind gestionar la un magazin sătesc, inculpatul a sperat că îşi ţine acasăbanii rezultaţi din vânzările gestiunii, acesta fiind adevăratul mobil al crimei.

    Aceste din urmă considerente Curtea a apreciat că nu au corespondent în materialul probator şi în mod greşit instanţaa procedat la extinderea procesului penal şi a schimbat încadrarea juridică în infracţiunile de omor deosebit de gravprev. de art. 174 alin. (1), 176 lit. d) C. pen. tentativă la infracţiunea de tâlhărie agravantă prevăzută de art. 20 - 211alin. (1), (2) lit. b), alin. (2) lit. c) C. pen. aplicându-i în final o pedeapsă de 20 ani închisoare.

    situaţie conflictuală de la pământ, având terenuri alăturate. Mai arată inculpatul că victima a fost cea care l-a chemat laea în curte dar că nu i-a deschis poarta, atunci a sărit gardul, că victima încerca să îl prindă cerându-i o datorie de labarul pe care îl administra. Aşadar, reţine Curtea de Apel, inculpatul întăreşte declaraţia de la urmărirea penală cum căintenţia sa a avut la bază o stare conflictuală şi nu sustragerea de bunuri.

    Extinderea procesului penal şi condamnarea pentru acuzaţii atât de grave, că fapta de omor a fost săvârşită pentru

    săvârşirea sau ascunderea unei tâlhării, omor deosebit de grav prev. de art. 174 alin. (1), 176 lit. d) C. pen. trebuie săse bazeze pe probe certe indubitabile şi nu pe simple supoziţii, în caz contrar aplicându-se regula in dubio pro reo -

     îndoiala profită infractorului.

    Raportat la aceste considerente Curtea de Apel a apreciat că în cauză nu sunt suficiente probe care să ateste căintenţia iniţială cu care a acţionat inculpatul şi motivul săvârşirii omorului ar fi fost intenţia de a tâlhări victima.

    Mergând pe probe netăgăduite, Curtea de Apel a constatat că în toate declaraţiile sale inculpatul a recunoscut căulterior lovirii victimei s-a aşezat în patul acesteia şi a privit la televizor aproximativ o oră şi jumătate şi abia la plecarea căutat prin sertarele şi dulapul din camera în care dormea victima fără a găsi vreun bun care să-l intereseze şi lăsândtelevizorul deschis.

    Sub un prim aspect, este puţin probabil ca o persoană care pătrunde fără drept în curtea victimei cu scopul de a otâlhări, după ce anihilează rezistenţa victimei cu lovituri de lopată în cap, în loc să caute bunuri în locuinţă, se aşează înpatul acesteia şi urmăreşte programe la televizor, riscând să fie surprins în casa victimei. De asemeni, puţin probabil ca

    o persoană determinată să sustragă bunuri din casa victimei consecutiv celor arătate mai sus va căuta doar într-osingură cameră din locuinţă, aşa cum a arătat inculpatul până la instanţa de fond inclusiv. De altfel amprentele papilareaparţinând inculpatului au fost prelevate doar din prima cameră a locuinţei.

    să poată fi sustrase. Chiar sora victimei arată în declaraţia de la prima instanţă că în casa victimei se găseau obiectecare să fie valorificate.

    Decizia nr. 1397 din 02-mai-2012

    pag. 5 5/2/2016 : [email protected]

  • 8/16/2019 decizia-nr-1397-din-02-mai-2012

    6/10

    Tot din aceste fotografii se constată că erau deschise sertare şi uşa dulapului dar nu erau lucruri răvăşite aşa cum înmod normal sunt în cazul unui furt din locuinţă.

    Faţă de toate aceste considerente Curtea de Apel a considerat că în cauză nu sunt suficiente probe certe pentru aconsidera că infracţiunea de omor ar fi fost săvârşită pentru a săvârşi infracţiunea de tâlhărie. În aceste condiţii, Curteaa apreciat că intenţia inculpatului de sustragere de bunuri a survenit ulterior săvârşirii infracţiunii de omor şi independentde aceasta aşa încât în sarcina inculpatului nu s-a putut reţine decât infracţiunea de tentativă la furt calificat prevăzutăde art. 208-209 alin. (1) lit. g), i) C. pen. În concurs cu infracţiunile de violare de domiciliu prev. de art. 192 alin. (1),(2) C. pen. şi omor simplu prev. de art. 174 C. pen. prin schimbarea încadrării juridice în acest sens şi s-a dispuscondamnarea în acest sens. S-a admis aşadar apelul declarat de către inculpat sub acest aspect.

    Cu privire la cel de-al doilea motiv de apel invocat de inculpat, privind cuantumul pedepselor aplicate, s-a constatat căşi acesta este întemeiat, în principal datorită schimbării de încadrare juridică arătată mai sus.

    Potrivit art. 72 C. pen. „la stabilirea şi aplicarea pedepselor se ţine seama de dispoziţiile Părţii generale ale C. pen., delimitele de pedeapsă fixate în Partea specială, de gradul de pericol social al faptei săvârşite, de persoana infractorului şide împrejurările care atenuează sau agravează răspunderea penală".

    Ca să-şi poată îndeplini funcţiile care îi sunt atribuite, în vederea realizării scopului său şi al legii, pedeapsa trebuie săcorespundă sub aspectul naturii şi duratei, atât gravităţii faptei şi potenţialului de pericol social pe care îl prezintă în modreal persoana infractorului, cât şi aptitudinii acestuia de a se îndrepta sub influenţa pedepsei.

    penale şi a recunoscut săvârşirea infracţiunilor - s-a apreciat că se impune reducerea pedepselor aplicate pentruinfracţiunea de omor, atât cea principală cât şi cea complementară.

    Împotriva deciziei penale nr. 21 din 14 februarie 2012 au declarat recurs Parchetul de pe lăngă Curtea de Apel Bacău(la 17 februarie 2012), inculpatul A.D.A. (la 21 februarie 2012) şi Ţ.E. (la 22 februarie 2012).

    recursul Ministerului Public se invocă în drept cazul de casare prevăzut de art. 3859 pct. 17 C. proc. pen.

    Decizia penală pronunţată în cauză este considerată ca fiind nelegală şi netemeinică sub aspectul greşitei schimbări a încadrării juridice din infracţiunile pentru care inculpatul a fost trimis în judecată prin rechizitoriu, respectiv dininfracţiunea de omor, prevăzută de art. 174 alin. (1) C. pen. şi violare de domiciliu, prevăzută de art. 192 alin. (1), (2)C. pen., în infracţiunile de omor, prevăzută de art. 174 alin. (1) C. pen., violare de domiciliu, prevăzută de art. 192 alin.(1), (2) C. pen. şi tentativă la furt calificat, prevăzută de art. 20 C. pen. raportat la art. 208 -209 alin. (1) lit. g), i) C.pen.

    La termenul din 20 decembrie 2011, când a avut loc judecata cauzei la Tribunalul Bacău, procurorul de şedinţă, adeclarat, anterior dezbaterilor, că extinde procesul penal privind pe inculpat şi pentru infracţiunea de tentativă la tâlhărieşi a declarat că înţelege să pună în mişcare acţiunea penală şi pentru această faptă.

    Instanţa a extins procesul penal cu privire la această infracţiune şi i-a luat un supliment de declaraţie inculpatului.

    Schimbarea de încadrare juridică, apreciază Ministerul Public, este nelegală, deoarece trebuia a se dispune dininfracţiunile de omor deosebit de grav, prev. şi ped. de art. 174 alin. (1), 176 lit. d) C. pen.; art. 192 alin. (1), (2) C.pen.; art. 20 C. pen. raportat la art. 211 alin. (1), (2) lit. b) alin. (2) lit. c) C. pen., având în vedere atât încadrarea

     juridică din rechizitoriu cât şi extinderea procesului penal cu privire la infracţiunea de tentativă la tâlhărie.

    Această schimbare de încadrare juridică dispusă de instanţă nu corespunde situaţiei de fapt, astfel cum rezultă dinprobatoriul administrat.

    lucra în Italia de unde îi trimitea diferite sume de bani. Între inculpat şi victimă nu au existat probleme litigioase,divergenţe, certuri, mai mult decât atât, victima este cea care l-a mai ajutat pe inculpat cu „pomană", i-a dat de lucru.

    La data faptei, inculpatul a consumat băuturi alcoolice în Barul Z., împreună cu martorii B.P., Ţ.D.V. şi A.G.R., care i-aufăcut cinste cu băutură „din milă" cunoscând că este sărac, după care, inculpatul a plecat mai devreme şi ajungând în

    dreptul locuinţei părţii vătămate, a escaladat gardul casei. După ce a pătruns în curte, inculpatul a lovit-o pe aceasta culopata, respectiv partea metalică apoi cu coada, în zona capului şi după ce partea vătămată a căzut, inculpatul a tras-ope o alee, în partea laterală a casei. A pătruns în locuinţă, de unde a luat o pătură pe care a pus-o peste victimă pentrua nu fi văzută şi, apoi, s-a reîntors în casă unde a căutat bani sau alte valori prin sertarele de la mobilă şi genţi şinegăsind ce căuta s-a urcat în patul victimei şi s-a uitat la televizor.

    Dacă inculpatul ar fi dorit doar uciderea victimei, ar fi plecat imediat după comiterea faptei, dar acesta după ce s-aconvins că victima nu mai poate reacţiona şi a acoperit-o cu o pătură, a pătruns în domiciliu cu scopul de a sustragebunuri.

    Instanţa de apel a schimbat încadrarea juridică, având în vedere doar declaraţiile inculpatului, care nu sunt constante, cicontradictorii, în sensul că în declaraţiile de la filele dosarul de urmărire penală şi din dosarul Tribunalului Bacău, inculpatuldeclară că după ce a lovit victima şi a târât-o pe o alee din partea laterală a casei, a acoperit-o cu o pătură, după carea pătruns în casă şi a scotocit după bani şi valori.

    declaraţiile din dosarul de urmărire penală şi declaraţia dată la instanţa de apel, inculpatul declară că după ce a acoperitvictima cu pătura, a pătruns în cameră, s-a urcat pe pat şi s-a uitat la televizor.

    Se apreciază că inculpatul a pătruns în locuinţa victimei şi a ucis-o pe aceasta cu scopul de a o jefui, iar violenţeleexercitate de inculpat au fost atât de puternice încât rezultă intenţia acestuia de a suprima viaţa victimei şi a-şi creacondiţiile favorabile pentru a căuta nestingherit şi a sustrage bani sau alte valori, fapt pentru care încadrarea juridică

    Decizia nr. 1397 din 02-mai-2012

    pag. 6 5/2/2016 : [email protected]

  • 8/16/2019 decizia-nr-1397-din-02-mai-2012

    7/10

    corectă a faptelor comise de inculpat, este cea reţinută de către instanţa de fond, respectiv Tribunalul Bacău.

    O altă critică în recursul Ministerului Public şi al părţii civile Ţ.E.

    - Se apreciază ca fiind modică pedeapsa aplicată inculpatului pentru infracţiunea de omor şi a pedepsei de executat.

    Inculpatul a fost condamnat pentru infracţiunea de omor de către instanţa de apel la numai 15 ani închisoare pedeapsăprincipală şi 8 ani pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a), b) C. pen., urmând săexecute, în urma efectuării concursului, pedeapsa de 15 ani închisoare şi 8 ani pedeapsa complementară a interziceriidrepturilor prevăzute de art. 64 lit. a), b) C. pen.

    Această pedeapsă nu este suficientă pentru reeducarea inculpatului, având în vedere numărul mare de infracţiunicomise, natura acestor infracţiuni, urmările produse.

    Se apreciază că uciderea părţii vătămate în domiciliul acesteia, prin pătrunderea inculpatului prin escaladarea gardului,pe timp de noapte şi lovirea acesteia în zone vitale cu foarte multă violenţă, cauzându-i leziuni ce au condus la deces înmai puţin de 30 de minute de la lovire, este o faptă foarte gravă ce necesită o sancţionare severă.

    recursul părţii civile se invocă faptul că nu a putut ajunge la judecată în apel în timp util şi solicită de asemenea aplicareaunei pedepse mai aspre.

    Analizând recursurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, inculpatul A.D.A. şi partea civilă Ţ.E. împotriva deciziei penale nr. 21 din 14 februarie 2012 a Curţii de Apel Bacău, constată următoarele:

    ceea ce priveşte greşita aplicare a legii, cazul de casare prevăzut de art. 3859 pct. 172 C. proc. pen., instanţa derecurs găseşte fondate atât criticile Ministerului Public, cât şi criticile inculpatului.

    Prezentul recurs pune în discuţie posibilitatea ca odată cu judecarea cauzei o instanţă să dispună schimbarea de încadrare juridică, astfel încât aceasta să cuprindă acuzaţii noi care nu au fost avute în vedere în cursul urmăririi penale,pentru care nu a existat practic o urmărire penală.

    cauza de faţă inculpatul a fost trimis în judecată, prin rechizitoriu, pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 174alin. (2) C. pen. (omor) şi art. 192 alin. (1), (2) C. pen. (violare de domiciliu) în concurs real.

    Deşi inculpatul a solicitat instanţei de fond aplicarea art. 3201 C. proc. pen., recunoscând integral faptele pentru care afost acuzat, Tribunalul a respins aplicarea procedurii de recunoaştere a vinovăţiei şi a extins procesul penal cu privire laalte infracţiuni, respectiv tentativă la tâlhărie. Totodată, Tribunalul a schimbat încadrarea juridică a faptei de omor înomor deosebit de grav.

    Inculpatul a fost condamnat de Tribunal pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la tâlhărie [art. 20 raportat la art.211 alin. (1), (2) lit. b), alin. (2) lit. c) C. pen.], omor deosebit de grav [schimbând încadrarea juridică din omor în

    omor deosebit de grav prevăzut de art. 174 alin. (1) C. pen. raportat la art. 176 lit. d) C. pen.] şi violare de domiciliu.Instanţa de apel, în baza caracterului devolutiv, a apreciat că nu există suficiente probe pentru a constata că inculpatula acţionat cu intenţia de a tâlhări victima şi a săvârşi omorul în acest scop.

    baza art. 334 C. proc. pen., instanţa de apel a schimbat încadrarea juridică dată faptelor de către instanţa de fondcondamnându-l pe inculpat pentru săvârşirea infracţiunilor de omor şi violare de domiciliu (acuzaţiile iniţiale) la care aadăugat tentativa la furt calificat.

    Extinderea procesului penal în prezenta cauză contravine art. 3201 alin. (8) C. proc. pen., precum şi regulilor stabilite îndecizia nr. 48/2007 (RIL) iar schimbarea încadrării juridice ce are drept consecinţă reţinerea unei infracţiuni noi carepresupune o faptă distinctă ce nu a făcut obiectul urmăririi penale contravine regulilor unui proces echitabil (decizia nr.74/2002 completul de 9 judecători).

    Prin O.U.G. nr. 121 din 22 decembrie 2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost modificat

    art. 3201 C. proc. pen. în sensul că alin. (4) al art. are de lege lata următorul conţinut: „Instanţa de judecatăsoluţionează latura penală atunci cănd din probele administrate în cursul urmăririi penale rezultă că fapta există,constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat, iar alin. (8) prevede că „Instanţa respinge cererea atunci cândconstată că probele administrate în cursul urmăririi penale nu sunt suficiente pentru a stabili că fapta există, constituieinfracţiune şi a fost săvârşită de inculpat. În acest caz instanţa continuă judecarea cauzei potrivit procedurii de dreptcomun".

    Modificările art. 3201 C. proc. pen. sunt determinate de Curtea Constituţională, care în Decizia nr. 1470 din 8noiembrie 2011 (M. Of. nr. 853/02.12.2011. Partea I) a declarat neconstituţional art. 3201 alin. (8) C. proc. pen.,deoarece marja de apreciere lăsată instanţelor cu prilejul respingerii unei astfel de cereri este de natură de a lipsi textulde precizie şi claritate, în absenţa cărora se poate ajunge la o aplicare incoerentă a legii.

    Ca urmare a modificării textului criticat, respingerea cererii de judecare potrivit procedurii recunoaşterii vinovăţiei este întemeiată doar pe cele trei motive alternative, expres şi limitativ prevăzute, în scopul de a da textului de lege precizieşi claritate.

    consecinţă respingerea cererii de judecare potrivit art. 3201 C. proc. pen. intervine atunci când nu există suficientemijloace de probă administrate pe parcursul urmăririi penale pentru a stabili fie că fapta există; fie că fapta constituieinfracţiune; fie că fapta a fost săvârşită de către inculpat.

    Motivele sunt prevăzute alternativ, expres şi limitativ (mijloace insuficiente să probeze că fapta există sau că faptaconstituie infracţiune sau că a fost săvârşită de inculpat) astfel încât textul de lege modificat să îndeplinească cerinţele

    Decizia nr. 1397 din 02-mai-2012

    pag. 7 5/2/2016 : [email protected]

  • 8/16/2019 decizia-nr-1397-din-02-mai-2012

    8/10

    de precizie şi claritate ale unei legi.

    Atunci când mijloacele de probă administrate pe parcursul urmăririi penale nu conduc la întrunirea condiţiilor referitoarela existenţa faptei, caracterul penal şi săvârşirea faptei de către cel acuzat, lipsa oricăreia dintre condiţii atragerespingerea cererii de judecată potrivit procedurii accelerate şi judecarea potrivit dreptului comun.

    Modificarea art. 3201 alin. (8) C. proc. pen. exclude soluţia adoptată de instanţa de fond şi cea de apel, de respingerea cererii de soluţionare a cauzei în procedura accelerată fundamentată pe necesitatea schimbării de încadrare juridică(potrivit art. 334 C. proc. pen.) sau pe extinderea procesului penal pentru alte fapte (potrivit art. 336 C. proc. pen.),deoarece ea nu decurge din textul de lege.

    art. 3201 C. proc. pen., dar şi de limitele procesului echitabil.

    Pentru sesizarea instanţei cu judecarea unei infracţiuni nu este suficientă descrierea acesteia în expunerea făcută înrechizitoriu; sesizarea este legală numai în cazul în care în dispozitivul de trimitere în judecată din rechizitoriu estemenţionată fapta, cu încadrarea ei juridică. (Completul de 9 judecători, decizia nr. 74 din 8 octombrie 2001).

    conformitate cu art. 317 C. proc. pen., judecata se mărgineşte la fapta şi la persoana arătate în actul de sesizare ainstanţei, iar în caz de extindere a procesului penal, şi la fapta şi persoana la care se referă extinderea.

    Prin urmare, obiectul judecăţii, care este în acelaşi timp obiectul învestirii, este determinat de cuprinsul actului desesizare, care este, astfel, implicit, caracterizat şi ca act de învestire.

    Potrivit art. menţionat, deci, judecata se mărgineşte la fapta şi la persoana cu privire la care a avut loc trimiterea în judecată şi învestirea instanţei.

    Pentru a determina ce se înţelege prin „fapta" şi „persoana" arătate în actul de sesizare, se impune ca textul art. 317să fie raportat la cel al art. 263 C. proc. pen., care se referă la cuprinsul rechizitoriului.

    art. 263 alin. (1) se prevede că rechizitoriul trebuie să se limiteze la fapta şi persoana pentru care s-a efectuaturmărirea penală şi trebuie să cuprindă, pe lângă menţiunile prevăzute în art. 203, datele privitoare la persoanainculpatului, fapta reţinută în sarcina sa, încadrarea juridică, probele pe care se întemeiază învinuirea, măsurapreventivă luată şi durata acesteia, precum şi dispoziţia de trimitere în judecată.

    Este de observat că, dintre aceste menţiuni pe care trebuie să le cuprindă rechizitoriul, art. 317 C. proc. pen., carefixează obiectul judecăţii, adică limitele învestirii, se referă numai la faptă şi persoană.

     judecată pentru acea faptă (decizia nr. 74 din 8 octombrie 2001 a Completului de 9 judecători).

    Altfel, arată Completul de 9 judecători, s-ar putea ajunge la efectuarea urmăririi penale cu asigurarea garanţiilorprocesuale înscrise în lege numai pentru o singură faptă sau un număr restrâns de fapte, pentru ca, în final, pe calea

    exercitării apelului sau a recursului de către procuror, să se ceară condamnarea şi pentru alte fapte, uneori maicomplexe, fără a se parcurge etapele obligatorii, cu inerente garanţii menite să asigure aflarea adevărului şi dreptul deapărare al celui judecat, ceea ce ar fi contrar principiilor de bază ale dreptului procesual penal, precum şi obligaţiei

     înscrise în art. 5 pct. 2 din Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale, lacare România a aderat, potrivit căreia orice persoană arestată trebuie să fie informată asupra oricărei acuzaţii aduse

     împotriva sa.

    speţă, din moment ce, prin rechizitoriu, nu s-a făcut nici o referire la încadrarea juridică a faptei de tâlhărie/furt calificatşi nici nu s-a precizat, prin dispoziţia de trimitere în judecată, că aceasta priveşte şi infracţiunea de tâlhărie/furt calificat,nu se poate considera că procurorul şi-a manifestat voinţa de a trimite în judecată pe inculpat şi pentru săvârşireaacestei infracţiuni. Este de menţionat că, în cursul judecării cauzei, prin procedura schimbării încadrării juridice nu sepoate ajunge la reţinerea unor fapte noi, ci doar la schimbarea semnificaţiei juridice a faptelor pentru că a fost dejatrimis în judecată.

    De aceea, judecarea inculpatului pentru săvârşirea acestei infracţiuni nu poate avea loc decât în condiţiile sesizării

    instanţei cu un nou rechizitoriu, emis în urma punerii în mişcare a acţiunii penale potrivit art. 235 C. proc. pen., precumşi a efectuării actelor obligatorii de urmărire penală.

    ceea ce priveşte extinderea procesului penal pentru alte fapte care nu au făcut obiectul urmării penale, proceduraurmată de instanţa de fond care a reţinut cauza şi a judecat pe fond contravine regulilor decurgând din decizia îninteresul Legii nr. 48 din 4 iunie 2007.

     începută urmărirea penală. Cu atât mai mult s-ar impune sesizarea organului competent pentru efectuarea de cercetăricu privire la fapta descoperită în cazul extinderii pentru alte fapte, când soluţia instanţei se bazează pe date cu privire laalte fapte prevăzute de legea penală (art. 336 C. proc. pen.) şi nu pe probe.

    ceea ce priveşte procedura reţinerii cauzei pentru judecarea acuzaţiei atunci când nu există urmărire penală, cu referirela instituţia din art. 2781 C. proc. pen., recursul în interesul legii a stabilit că aprecierea probelor este în legătură directăcu posibilitatea judecării cauzei, respectiv au fost strânse probe care să furnizeze acele informaţii a căror analiză şivalorificare să permită fundamentarea concluziei organului judiciar cu privire la existenţa sau inexistenţa faptei, atât din

    punct de vedere obiectiv, cât şi al naturii infracţionale, identificarea autorului acesteia şi stabilirea existenţei sau nu arăspunderii penale a acestuia.

    Aceasta semnifică, conform deciziei în interesul legii, faptul că probele existente pot fundamenta exercitarea acţiuniipenale ca instituţie juridică prin care este adus în faţa instanţei raportul conflictual de drept penal în vederea tragerii larăspundere penală a persoanelor care au săvârşit infracţiuni. Strângerea probelor în scopul menţionat nu poate avea

    Decizia nr. 1397 din 02-mai-2012

    pag. 8 5/2/2016 : [email protected]

  • 8/16/2019 decizia-nr-1397-din-02-mai-2012

    9/10

    loc decât în cadrul unei urmăriri penale, aşa cum este prevăzut expres de art. 200 C. proc. pen. Orice alt procedeu ar finelegal (decizia în interesul Legii nr. 48 din 4 iunie 2007).

    şi în cazul art. 336 C. proc. pen. legiuitorul a prevăzut posibilitatea ca instanţa, să reaprecieze informaţiile din dosar şisă considere, spre deosebire de procurorul care a emis rechizitoriul, că sunt suficiente date pentru a fundamenta o altăacuzaţie. Reţinerea cauzei şi judecarea acesteia fără să fi existat urmărire penală obligă la trimiterea cauzeiprocurorului în acest sens, pentru considerente ce ţin de garanţiile necesare formulării unei acuzaţii în materie penală.

    Odată constatată suficienţa datelor aplicarea textului de lege astfel cum a procedat instanţa de fond, a condus lapronunţarea unei condamnări fără să existe o acuzaţie penală pentru care să se fi administrat probe în cursul urmăririi

    penale.Ţ.E., instanţa găseşte criticile formulate de inculpat fondate doar cu referire la încadrarea juridică dată faptelor prinrechizitoriu şi limitele de pedeapsă pentru acestea.

    Partea vătămată a susţinut că în apel la data de 14 februarie 2012 nu a avut posibilitatea de a se prezenta din cauzavremii, fără să arate însă considerentele pentru care apreciază necesară aplicarea unei pedepse mai aspre decât ceadin apel.

    recursul Ministerului Public se indică drept temeiuri pentru aplicarea unei pedepse mai aspre faţă de cea din apel, naturafaptei şi conduita recurentului inculpat.

    Instanţa de recurs apreciază că sancţiunile ce urmează a fi aplicate trebuie să reflecte atât gravitatea faptei (astfel cumdecurge din limitele de pedeapsă), dar şi procedura prevăzută de art. 3201 C. proc. pen.

    Astfel, infracţiunea de omor (art. 174 C. pen.) are ca sancţiune închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unordrepturi.

    Infracţiunea de violare de domiciliu [art. 192 alin. (2) C. pen.] are ca sancţiune închisoarea de la 3 la 10 ani.

    Aplicarea art. 3201 C. proc. pen. face ca limitele de pedeapsă să fie:

    cazul infracţiunii de omor 6 ani şi 8 luni la 13 ani şi 4 luni;

    - în cazul infracţiunii de violare de domiciliu 2 ani la 6 ani şi 8 luni.

    În cazul ambelor infracţiuni instanţa de recurs va aplica o pedeapsă egală cu maximul prevăzut de lege.

    Criticile vizând aplicarea unei sancţiuni mai aspre faţă de cea din apel nu pot fi primite având în vedere proceduraprevăzută de art. 3201 C. proc. pen. şi influenţa asupra sancţiunii.

    Instanţa de recurs va aplica o pedeapsă egală cu maximul prevăzut de lege, având în vedere violenţa extremă a faptei,lipsa oricărui comportament provocator al victimei, conduita inculpatului imediat după săvârşirea faptei este un altmotiv pentru care instanţa se orientează spre o pedeapsă egală cu maximul. Inculpatul a lăsat victima să moară, nu aavut niciun regret, acţionând exclusiv pentru a-şi ascunde urmele.

    conduita inculpatului din data săvârşirii faptei, drepturile electorale.

    Cu toate acestea, inculpatul A.D.A. are posibilitatea de a fi liberat înainte de executarea integrală a pedepselor ce i-aufost aplicate.

    condiţiile pedepsei rezultante aplicate inculpatului, de 13 ani şi 4 luni închisoare, condamnatul se poate libera condiţionatdupă executarea efectivă a minimum 8 ani 10 luni şi 10 zile. Inculpatul a fost arestat preventiv de la 22 martie 2011 la02 mai 2012, perioadă ce se deduce din pedeapsa dispusă de instanţă.

    După ce a executat cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei în cazul închisorii care depăşeşte 10 ani condamnatul careeste stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele salepenale, poate fi liberat condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei.

    calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute anterior se ţine seama de partea din durata pedepsei care poate ficonsiderată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz însă, liberarea condiţionată nu poate fiacordată înainte de executarea efectivă a cel puţin două treimi din durata pedepsei când aceasta depăşeşte 10 ani.

    Găsind fondate criticile formulate în recurs de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău şi inculpatul A.D.A., cuprivire la încadrarea juridică dată faptei, critica formulată de A.D.A. cu privire la aplicarea proceduri prevăzute de art.3201 C. proc. pen., şi nefondate criticile referitoare la aplicarea unei sancţiuni mai aspre faţă de cea din apel, formulatede recurenta parte civilă Ţ.E. şi Ministerul Public:

    Înalta Curte va casa decizia penală nr. 21 din 14 februarie 2012 a Curţii de Apel Bacău, secţia penală, şi în partesentinţa penală nr. 295 din 20 decembrie 2011 a Tribunalului Bacău, în ceea ce priveşte latura penală, precum şi

     încheierea din 21 iulie 2011 a Tribunalului Bacău, secţia penală, pronunţate în Dosarul nr. 2113/110/2011 şirejudecând:

    baza art. 174 alin. (1) C. pen. cu aplicarea art. 3201 alin. (7) C. proc. pen. va condamna pe inculpatul A.D.A., lapedeapsa de 13 ani şi 4 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de omor.

    Va aplica inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a), b) C. pen., pe timpde 6 ani.

    Decizia nr. 1397 din 02-mai-2012

    pag. 9 5/2/2016 : [email protected]

  • 8/16/2019 decizia-nr-1397-din-02-mai-2012

    10/10

    Conform art. 71 C. pen., va interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a), b) C. pen.

    baza art. 192 alin. (1), (2) C. pen. cu aplicarea art. 3201 alin. (7) C. proc. pen. va condamna acelaşi inculpat lapedeapsa de 6 ani şi 8 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de domiciliu.

    baza art. 33 lit. a), 34 lit. b) C. pen. va contopi pedepsele stabilite prin prezenta şi va dispune ca inculpatul să executepedeapsa cea mai grea de 13 ani şi 4 luni închisoare.

    Conform art. 35 C. pen. va aplica inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64lit. a), b) C. pen., pe timp de 6 ani.

    Conform art. 71 C. pen., va interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a), b) C. pen.

    Va menţine celelalte dispoz iţii ale sentinţei.

    Va deduce din pedeapsa aplicată inculpatului perioada executată prin reţinere şi arest preventiv de la 22 martie 2011 la02 mai 2012.

    Cheltuielile avansate de stat în recurs vor rămâne în sarcina acestuia, onorariul avocatului din oficiu în cuantum de 200RON se va suporta din fondul Ministerului Justiţiei.

    PENTRU ACESTE MOTIVE

    ÎN NUMELE LEGII

    D E C I D E

    Admite recursurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău şi inculpatul A.D.A., împotriva decizieipenale nr. 21 din 14 februarie 2012 a Curţi de Apel Bacău, secţia penală, şi sentinţei penale nr. 295 din 20 decembrie2011 a Tribunalului Bacău, secţia penală.

    Casează decizia penală nr. 21 din 14 februarie 2012 a Curţii de Apel Bacău, secţia penală, şi în parte sentinţa penală nr.295 din 20 decembrie 2011 a Tribunalului Bacău, în ceea ce priveşte latura penală, precum şi încheierea din 21 iulie2011 a Tribunalului Bacău, secţia penală, pronunţate în Dosarul nr. 2113/110/2011 şi rejudecând:

    baza art. 174 alin. (1) C. pen. cu aplicarea art. 3201 alin. (7) C. proc. pen. condamnă pe inculpatul A.D.A. la pedeapsade 13 ani şi 4 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de omor.

    Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a), b) C. pen., pe timp de6 ani.

    Conform art. 71 C. pen., interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a), b) C. pen.

    baza art. 192 alin. (1), (2) C. pen. cu aplicarea art. 3201 alin. (7) C. proc. pen. condamnă acelaşi inculpat la pedeapsade 6 ani şi 8 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de domiciliu.

    baza art. 33 lit. a), 34 lit. b) C. pen. contopeşte pedepsele stabilite prin prezenta şi dispune ca inculpatul să executepedeapsa cea mai grea de 13 ani şi 4 luni închisoare.

    Conform art. 35 C. pen. aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit.a), b) C. pen., pe timp de 6 ani.

    Conform art. 71 C. pen., interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a), b) C. pen.

    Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei.

    Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului perioada executată prin reţinere şi arest preventiv de la 22 martie 2011 la 02

    mai 2012.Cheltuielile avansate de stat în recurs rămân în sarcina acestuia, onorariul avocatului din oficiu în cuantum de 200 RONse suportă din fondul Ministerului Justiţiei.

    Definitivă.

    Pronunţată în şedinţă publică, azi 2 mai 2012.

    Sursa: www.scj.ro

    Decizia nr. 1397 din 02-mai-2012

    pag. 10 5/2/2016 : [email protected]