CURS-5-10.03

4
CURS 5 10.03.2015 SEMIOLOGIA APARATULUI CARDIOVASCULAR PERFORMANTE SI LIMITE IN EXPLORAREA APARATULUI CARDIOVASCULAR INVESTIGATII : - anamneza -examenul obiectiv Reprezinta primul contact cu pacientul si in functie de calitatea examenului obiectiv se fac urmatoarele invetigatii . -Ekg si Eco(Eco de efort/de stress/Eco Tee) care sunt legate de examenul obiectiv + coronarografie si determinari hemodinamice inverse(la pacientii cu infarct cu spect/RMN) + studii izotopice + angiografie ct . Explorari invazive : - cateterism cardiac drept - coronarografie - explorarea electrofiziologica invaziva (se ocupa cu studiul si interventiile terapeutice asupra aritmiilor) Explorari neinvazive : - EKG, SAECG -HOLTER EKG, TA -EKG efort -ECO(repaus/stress/tee) -SCINTIGRAMA MIOCARD -SPECT -RMN(cine RMN) -FONOCARDIOGRAMA -MECANOGRAMA -Viteza undei pulsului(Pwv) ECOCARDIOGRAFIA face parte din examenul clinic obiectiv. Poate avea forme rudimentare(pocket) sau inalta performanta(parametrii detaliati). - formarea imaginilor in timp real , ce permit examinarea seriata si in timp real a aparatului cardiovascular prin intermediul ultrasunetelor 1

Transcript of CURS-5-10.03

Page 1: CURS-5-10.03

CURS 5 10.03.2015

SEMIOLOGIA APARATULUI CARDIOVASCULAR

PERFORMANTE SI LIMITE IN EXPLORAREA APARATULUI CARDIOVASCULAR

INVESTIGATII : - anamneza

-examenul obiectiv

Reprezinta primul contact cu pacientul si in functie de calitatea examenului obiectiv se fac urmatoarele invetigatii . -Ekg si Eco(Eco de efort/de stress/Eco Tee) care sunt legate de examenul obiectiv + coronarografie si determinari hemodinamice inverse(la pacientii cu infarct cu spect/RMN) + studii izotopice + angiografie ct .

Explorari invazive : - cateterism cardiac drept- coronarografie - explorarea electrofiziologica invaziva (se ocupa cu studiul si interventiile terapeutice asupra aritmiilor)

Explorari neinvazive :

- EKG, SAECG

-HOLTER EKG, TA

-EKG efort

-ECO(repaus/stress/tee)

-SCINTIGRAMA MIOCARD

-SPECT

-RMN(cine RMN)

-FONOCARDIOGRAMA

-MECANOGRAMA

-Viteza undei pulsului(Pwv)

ECOCARDIOGRAFIA face parte din examenul clinic obiectiv. Poate avea forme rudimentare(pocket) sau inalta performanta(parametrii detaliati).

- formarea imaginilor in timp real , ce permit examinarea seriata si in timp real a aparatului cardiovascular prin intermediul ultrasunetelor

- larg accesibila , se poate face oriunde, este usor reproductibila

- ofera informatii asupra morfologiei si structurii aparatului cv → caracterul unic al ECO

- obtine si date hemodinamice , despre DC, circulatie pulmonara, presiunea in cavitatea stanga

ULTRASUNETELE sunt produse cu ajutor cristalelor piezoelectrice , 1milisecunda timp de emitator si restul timpului pana la urmatorul semanl(1000/sec) ca receptor.

1

Page 2: CURS-5-10.03

In sectiunea 4 camere subcostal apare foarte bine septul interatrial si se observal foarte bine defectele septale atriale(formaen Ovale).

Prin fereastra supra sternala se observa foarte bine aorta(disectia de aorta),carotidele interna si externa,trunchiul brahiocefalic.

Impartirea ventriculului in 17 segmente permite evaluarea circulatiei coronariene .

ECO DOPPLER modifica frecventele in functie de distanta tintei.

- frecventa doppler = frecventa receptionata – frecventa transmisa

Tipuri de examinarea doppler :

1. Spectral : - pulsat ( trenul de impulsuri, determina cu mare precizie viteza de deplasare a unui obiect situat intr un anumit loc). Localizare buna, nu deceleaza viteze mari – limita 2m/sec. HPRF permite si localizare buna si interogarea vitezelor mari - continuu( pana la 10m/sec. Localizare slaba , deceleaza viteze mari )

2. Color : - este un doppler pulsat - interogheaza o arie larga - nu deceleaza viteze mari ( 1,5 m/sec) - folosit in special pentru a pune in evidenta regurcitarile valvulare si defectele cameralePunctele apropiate apar rosii , cele indepartatea apar albastre.

3. Tisular : - spectral - color Caracterizeaza viteza de contractie si relaxare a miocardului.

4. Alte tehinici : - Speckle tracking : aparatul se leaga de un punct mai ecogen din miocard si mareste miscarea pe cele trei axe 3D → o alta tehnica VVI(vector velocity imagine) - Ecografia de deformare (strain Eco) → rata de deformare, reprezinta o masura a performantei miocardice (≈30%).Exemplu : cardiopatia hipertensiva ( rata de deformare = 19%), sindroamele de ischemie miocardica si valvulopatii - Ecocardiografia 3D : are aplicabilitate in special legata de Eco Tee si mai ales la pacientii cu cardipatii congenitale complexe , la care se planifica interventii chirugicale(vede locuri pe care transductorul nu le poate accesa). Este utila si in masurarea orificiilor stenozate : se masoara volumul imediat sub valva aortica si deasupra orificiului stenotic pentru determinarea gradului stenozei; se mai utilizeaza pentru masurarea ariei orificiului regurgitant prin metoda PISA(proximal isovelocity stenosis area).

In Eco Tee toate elementele sunt situate invers fata de cea transtoracica deoarece imaginea este perceputa dinspre posterior spre anterior. In Eco transtoracica ,in insuficienta mitrala apare fenomentul Coanda(datorita sangelui restant).In stenoza mitrala cuspele au aspect de dom,sunt puse in tensiune si rigide → determina formarea clacmentelor.Cu cat este mai scurt intervalul de la ZII la clacmentul de deschidere al mitralei cu atat stenoza este mai severa.Prin observarea in ax scurt a stenozei mitrale se poate masura direct,vizual aria orificiului stenozat.Aria orificiului aortic se poate masura si in Eco Tee si in transtoracica.

2

Page 3: CURS-5-10.03

In EcoTee se oberva BICUSPIDIA aorica ( 2 cuspe sunt unite – apare aspect de dom in diastola si se asociaza la persoanele tinere cu insuficienta cardiaca)

In Insuficienta aortica : <25 % = mica ≈50%= medie >75%= mare,severa

ECO de contrast miocardic face diferenta intre zonele de perfuzie si de neperfuzie in urma unui infarct(defectele de captare a substantei→zonele necrozate).

Cardiomiopatia dilatativa este defect la nivelul pilierilor.

Cardiomiopatia hipertrofica obstructiva genereaza un suflu in focarul ERB de frecventa joasa.

Reversatul pericardic apare ca un spatiu liber de ecouri, situat predominant posterior mai rar anterio(ECO-free). Daca lichidul este atata de mult incat sufoca inima in diastola are loc tamponada cardiaca.

Disectia de aorta – transversal se observa bombarea faldului catre lumenul fals desoarece presiunea sanguina in lumenul real este mai mare.

3