Curs 12: Hipersensibilitate imediată

16
Curs 12: Hipersensibilitatea imediată • Răspunsul alergic Tipuri de reacții alergice Grupul I de răspunsuri alergice Sindroame clinice induse de reacții alergice mediate IgE Grupul II de răspunsuri alergice Grupul III de răspunsuri alergice Grupul IV de răspunsuri alergice 1 Curs 12 - Imunologie - Prof. Dr. Ileana Constantinescu

Transcript of Curs 12: Hipersensibilitate imediată

Page 1: Curs 12: Hipersensibilitate imediată

Curs 12: Hipersensibilitatea imediată

• Răspunsul alergic

• Tipuri de reacții alergice

• Grupul I de răspunsuri alergice

• Sindroame clinice induse de reacții

alergice mediate IgE

• Grupul II de răspunsuri alergice

• Grupul III de răspunsuri alergice

• Grupul IV de răspunsuri alergice

1Curs 12 - Imunologie - Prof. Dr. Ileana Constantinescu

Page 2: Curs 12: Hipersensibilitate imediată

Introducere

Curs 12 - Imunologie - Prof. Dr. Ileana Constantinescu 2

• Inflamatia excesiva cauzata de catre sistemul imun se numestehipersensibilitate.

• Hipersensibilitatea este un concept important in patologia multorboli.

• Hipersensibilitate este termenul aplicat patologiilor care implicăleziuni mediate imun la nivelul țesuturilor gazdă. Există patrucategorii majore de reacții de hipersensibilitate: tipurile I, II, III și IV.

• În cele mai multe cazuri, acestea implică un proces inflamator, deșimecanismele pot varia de la un tip la altul.

• Cele mai multe reacții de hipersensibilitate produc leziuni tisularemediate de eliberarea de diverse substanțe chimice care atrag șiactivează alte celule și molecule implicate in procesul inflamator.

Page 3: Curs 12: Hipersensibilitate imediată

Curs 12 - Imunologie - Prof. Dr. Ileana Constantinescu 3

Generarea de răspunsuri inflamatorii. Leziunile țesuturilor provoacă eliberarea de molecule care

stimuleaza infiltrarea țesutului deteriorat și inițierea inflamației. Odată cu distrugerea agentului care a

provocat leziunea, inflamația încetează și începe procesul de vindecare. În cazul în care leziunea continuă,inflamatia devine cronica si se acumulează leziuni tisulare.

Page 4: Curs 12: Hipersensibilitate imediată

• Inflamatia este un proces foarte eficient de eliminarea microbilor sau a altor substanțe străine.

• Cu toate acestea, în unele cazuri, inflamația poatedeveni atat de intensa sau cronică producând leziunipermanente la nivelul tesuturilor.

• Reacțiile de hipersensibilitate de asemenea diferă înfuncție de momentul apariției.

• Reacțiile de hipersensibilitate de tip I sunt cele mairapide, uneori apar în câteva minute de la expunereala un antigen, în timp ce reacțiile de hipersensibilitatede tip IV necesită, în general, 2 până la 4 zile. TipurileII și III au intervale și mai mari. Nici unul dintre acesteanu apar în timpul expunerii inițiale; toate suntrăspunsuri secundare (sau ulterioare).

Curs 12 - Imunologie - Prof. Dr. Ileana Constantinescu 4

Page 5: Curs 12: Hipersensibilitate imediată

• Reacțiile de hipersensibilitate de tip I rezultă în urma reacției dereticulare a moleculelor de IgE care se leagă la suprafața celulelormastocitare, bazofile și eozinofile și cauzează eliberarea de granulecitoplasmatice din aceste celule. Granulele citoplasmatice conținamine vasoactive și alte substanțe care pot produce inflamare.

• Tipul II de reacții de hipersensibilitate sunt cele generate deacțiunile anticorpilor (de obicei IgG, dar uneori și IgM) carerecunosc și se leaga de antigene asociate cu membrana celuleigazdă sau cu matricea extracelulară. Anticorpii pot fi îndreptațiîmpotriva lor (autoanticorpi) sau împotriva neoantigenelor createprin legarea substanțelor reactive la celula sau la moleculelematricei.

• Daunele se produc în principal prin activarea complementului (pecalea clasică) sau prin citotoxicitate mediată celular dependentă deanticorpi (ADCC), mediată de către celulele NK sau eozinofile. Înunele cazuri, moleculele de suprafață vizate pot fi receptori a cărorfuncție este perturbata de anticorpii care se leagă la acestea.

Curs 12 - Imunologie - Prof. Dr. Ileana Constantinescu 5

Page 6: Curs 12: Hipersensibilitate imediată

• Tipul III de reacții de hipersensibilitate sunt celegenerate de acumularea și sedimentareaconglomeratelor mari de antigen solubil și anticorpinumite complexe imune.

• Anticorpii pot fi uneori anticorpi autoreactivi, darantigenul țintă este unul solubil. Pot fi implicate IgGsau IgM și activarea complementului se face pe caleaclasică.

• Reacțiile de hipersensibilitate de tip IV sunt celegenerate de procesele mediate de celulele sistemuluiimunitar. Pentru cea mai mare parte, aceste reacții suntrăspunsuri de tip hipersensibilitate întârziată (DTH),dar în anumite circumstanțe, pot include, deasemenea, acțiunile celulelor T citotoxice.

Curs 12 - Imunologie - Prof. Dr. Ileana Constantinescu 6

Page 7: Curs 12: Hipersensibilitate imediată

TIPURI DE RĂSPUNSURI ALERGICE• Răspunsuri alergice au fost clasificate în patru grupe, în

funcție de natura reacției imunologice.

• Grupul I de răspunsuri implică producerea de anticorpi IgE caredetermina eliberarea de substanțe din mastocite care declanșeazăanafilaxie și rinită alergică.

• Grupul II de răspunsuri implică în primul rând anticorpii IgG care seatașează la suprafață celulară, reacționează cu complementul, șiproduc liza celulară.

• Grupul III de răspunsuri implică anticorpii IgG care formeazăcomplexe cu antigenul și complementul și mobilizează celulelefagocitare, cum ar fi neutrofilele, într-o zonă unde pot eliberacitokine inflamatorii, ceea ce va duce la inflamație locală.

• Grupul IV de răspunsuri implică celule T sensibilizate careeliberează citokine inflamatorii care induc dermatită alergică decontact.

Curs 12 - Imunologie - Prof. Dr. Ileana Constantinescu 7

Page 8: Curs 12: Hipersensibilitate imediată

Curs 12 - Imunologie - Prof. Dr. Ileana Constantinescu 8

Raspunsuri hipersensibile

Tip Tinta Raspuns

declansator

Mecanism

inflamator

Timp

Tip I (Imediat) Alergene Degranulare

mastocitara

mediata de Ig-E

Histamine si alti

mediatori ai

inflamatiei

Minute-ore

Tip II Membrana

autoantigene sau

neoantigene;

matrix intracelular

IgG se leaga de

membrana

Activarea

complementului

(calea clasica)

Ore-zile

Tip III

(Afectiuni imune

complexe)

Antigene solubile Complex imun

depus in

tesuturi

Activarea

complementului

(calea clasica)

Ore-zile

Tip IV (Intarziat) Agenti infectiosi,

agenti chimici

reactivi;

neoantigeni

Celule T CD4+ si

macrofage; mai

putin frecvente,

celule T CD8+

Hipersensibilitate

de tip intarziat;

mai putin

frecventa;

limfocite T

citotoxice

2-4 zile

Page 9: Curs 12: Hipersensibilitate imediată

Hipersensibilitate imediată

• Răspuns alergic - un răspuns alergic apare atunci candgazda este expusa la un antigen pe care la întâlnit înprealabil.

• Orice simptom alergic care apare în cadrul expunerii individuale nueste cauzat de antigen, ci este cauzat de produsele imune care sunteliberate din celulele sistemului imunitar care recunosc șireacționează împotriva antigenului invadator.

• Mecanismul responsabil de reacțiile alergice imediate implicăproducerea de anticorpi de către celulele B și de citokine de cătrecelulele T. Anticorpii sunt îndreptați împotriva oricărui complex deproteine legate de o haptena (particule inhalate, cum ar fi polen deambrozie).

• Răspunsul umoral ulterior care se dezvoltă împotriva acestui antigeneste specific pentru haptena respectivă, chiar dacă proteina detransport este importantă pentru stimularea producției de citokine decătre celulele T CD4+, care va ajuta celulele B să producă anticorpi.De asemenea, prezentarea locală a antigenului (în piele) induceeliberarea de citokine inflamatorii de catre celulele T care produc unrăspuns inflamator local.

9Curs 12 - Imunologie - Prof. Dr. Ileana Constantinescu

Page 10: Curs 12: Hipersensibilitate imediată

TIPURI DE RĂSPUNSURI ALERGICE

• Grupa I răspunsurile alergice induc cele mai prevalente simptome cronice de disconfortpentru multe persoane. Febra fânului este inclusă în acest grup. Granulele de polenintroduse în tractului respirator al unui individ, sunt transportate într-un nod limfaticlocal care constituie țesutul limfoid asociat bronhiolei. Antigenul este apoi recunoscut deun receptor de imunoglobulină al celulelor B. Celulele B procesează acest antigen și îlprezintă celulelor Th, acest eveniment activează producția de citokine de către celula Th.Dacă un tip de celule Th2 este activat, celula va produce interleukina-4. lnterleukina-4este necesară pentru celula B pentru a produce anticorpi IgE, care apoi se leagă de unreceptor special Fc situat pe celulele mastocitare care locuiesc în epiteliul respirator alcăilor nazale și al bronhiilor. Când polenul reintră în tractul respirator, se leagă dereceptorul de imunoglobulină a anticorpului IgE atașat la mastocite, și duce la eliberareade histamină din acestea.

• Histamina induce simptomele clasice de febra fânului, și anume constricție bronșică,edem al mucoasei nazale, producție crescută de mucus și inflamarea tractuluirespirator.

Antihistaminicele ameliorează aceste simptome.

Sindroame clinice induse de reacții alergice mediate de IgE:

• rinită alergică: antigen inhalat (polen) - edem și iritarea mucoasei nazale

• astm bronșic: antigen inhalat (polen) - constricție bronșică, producție crescută de mucus

• anafilaxie sistemica: antigen intravenos (medicamente sau venin) - vasodilatație, edem,ocluzie traheală, moarte

• reacții hiperemice inflamatorii: antigen la nivelul pielii (mușcătura de insectă) -vasodilatație localizată și umflare

• alergii alimentare: antigen ingerate (lapte) - vărsături și diaree10

Curs 12 - Imunologie - Prof. Dr. Ileana Constantinescu

Page 11: Curs 12: Hipersensibilitate imediată

Sindroamele clinice ale alergiilor

Sindroamele clinice care exemplifică exemplul de mai sus al unei reacțiialergice mediate de anticorpii IgE sunt rinita alergică și astmil bronșic.Anafilaxia sistemică este un alt sindrom clinic care implică o reacțiealergică mediată de IgE. Spre deosebire de rinita alergică și astm bronșiccare implică o reacție localizată la antigen, anafilaxie sistemică implică oreacție la antigen care a difuzat pe tot corpul prin sânge. În acest caz,antigenul se leagă la IgE atașat la celulele mastocitare situate în țesutulconjunctiv al tuturor vaselor de sânge din organism.

Simptomele care rezultă din eliberarea diseminată de histamină includvasodilatație, edem, ocluzie de trahee, și moarte. Alte două sindroameclinice, care implica o reacție alergică mediată de anticorpi IgE includehiperemia inflamatorie, care este indusă de efectuarea testelor cutanatealergen și înțepături de insecte. Produce o vasodilatație locală și edem.Sindromul alergiilor alimentare, este indusă de produse alimentare careinduc un răspuns sever al celulele mastocitare care locuiesc în țesutulconjunctiv al intestinului și duce la pierderea de lichide transepitelial și lacontracția musculaturii netede, care rezultă în vărsături și diaree.

11Curs 12 - Imunologie - Prof. Dr. Ileana Constantinescu

Page 12: Curs 12: Hipersensibilitate imediată

Răspuns alergic mediat de IgE (Grupul de raspunsuri alergice)

12Curs 12 - Imunologie - Prof. Dr. Ileana Constantinescu

Page 13: Curs 12: Hipersensibilitate imediată

• Grupul II și III de răspunsuri alergice implică anticorpi IgG, dar nu implicăeliberarea de histamină din mastocite. Astfel, spre deosebire de răspunsurilealergice IgE-mediate, care apar într-o chestiune de secunde, răspunsuri alergiceIgG-mediate apar la câteva ore de la expunerea la antigen. Grupul II de răspunsurialergice implică legarea anticorpilor IgG la antigenele care sunt exprimate pesuprafața celulelor din organism.

• De exemplu, unele medicamente se atașează pe celulele din organism, cum ar ficelulele roșii din sânge. Anticorpi IgG din circulație recunosc și se leagă demedicamentul atașat de celulă. Legarea IgG de celulă activează complementul șicelulele purtătoare de receptor Fcγ, cum ar fi macrofagele și neutrofilele, la fel caîn reacția de apărare împotriva microorganismelor. În acest mod, celulelesănătoase ale corpului sunt lizate și distruse.

• Grupul III de răspunsuri alergice implică anticorpi IgG care se leagă la antigenesolubile din circulație sau din fluidul extracelular. În piele, anticorpii IgG șiantigenul formează complexe insolubile care activează complementul și producemediatori ai inflamașiei care cresc permeabilitatea vasculară și atrag neutrofile lalocul de formare al complexelor imune. Neutrofilele fagocitează complexele și leelimina. Cu toate acestea, unele complexe antigen-anticorp pot circula și se depunpe celulele purtătoare de receptori Fc7 ale vaselor, rinichilor, plămânilor, șiarticulațiilor.

• Porțiunea IgG a complexelor activează complementul și fagocitele, rezultândleziuni tisulare considerabile care duc la boli clinice, cum ar fi vasculita, nefrita șiartrita.

Curs 12 - Imunologie - Prof. Dr. Ileana Constantinescu 13

Page 14: Curs 12: Hipersensibilitate imediată

Răspuns alergic la antigene insolubile mediat de IgG (Grup II de raspunsuri alergice)

14Curs 12 - Imunologie - Prof. Dr. Ileana Constantinescu

Page 15: Curs 12: Hipersensibilitate imediată

Răspuns alergic la antigene solubile mediat de IgG (Grupul III de raspunsuri alergice)15Curs 12 - Imunologie - Prof. Dr. Ileana Constantinescu

Page 16: Curs 12: Hipersensibilitate imediată

• Grupa IV de răspunsuri alergice sunt în principal mediate de molecule solubile, care sunt eliberate de celulele T activate specific.

Curs 12 - Imunologie - Prof. Dr. Ileana Constantinescu 16