Comunicat Ziua Nationala a Adoptiei 2016

2

Click here to load reader

Transcript of Comunicat Ziua Nationala a Adoptiei 2016

Page 1: Comunicat Ziua Nationala a Adoptiei 2016

1 iunie 2016 COMUNICAT DE PRESA

Ziua Nationala a Adoptiei nu trebuie sa fie un prilej de festivisme, ci de constientizare a situatiei grave din domeniu

Incepand din anul 2012, in Romania se celebreaza oficial Ziua Nationala a Adoptiei pe data de 2 iunie. Asociatia SOS Infertilitatea atrage atentia autoritatilor si opiniei publice ca in Romania exista zeci de mii de copii in sistemul de protectie si, teoretic, potential adoptabili, insa in realitate extrem de putini sunt adoptati, din cauza procedurii extrem de greoaie si de cronofage. De asemenea, persoanele care doresc sa adopte sunt nevoite sa astepte lungi perioade de timp inainte de a le fi prezentat un copil adoptabil, timp in care le expira atestatul; unele dintre aceste persoane nu mai gasesc puterea de a isi reinnoi atestatul si de a o lua de la capat cu asteptarea si dezamagirea.

In prezent, legea este pe cale de a se schimba: dupa un lung parcurs legislativ, modificarile la Legea Adoptiei au fost publicate in Monitorul Oficial si vor intra in vigoare pe data de 12 august a.c. Precedenta modificare a Legii Adoptiei (2012), desi anuntata oficial drept un demers menit sa simplifice procesul de adoptie si sa mareasca semnificativ numarul de copii adoptati, s-a dovedit, din pacate, un spectaculos esec. Ca atare, date fiind experientele anterioare, Asociatia SOS Infertilitatea asteapta sa constate implementarea si aplicarea cu succes a noilor prevederi, inainte de a se bucura pentru faptul ca aceste binevenite schimbari au fost scrise pe hartie.

In momentul de fata in Romania aproximativ 58.000 de copii beneficiaza de o masura de protectie, insa dintre acestia doar cca. 3.500 sunt copii adoptabili (multi dintre ei avand o varsta sau un istoric medical care, din pacate, ii transforma in „copii dificil adoptabili”).

Exista o enorma nevoie de constientizare a problemelor care exista in sistemul de asistenta pentru copiii abandonati din Romania si in cel al adoptiilor, este nevoie de campanii care sa conduca in mod real la cresterea numarului anual de adoptii. In acest sens, Asociatia SOS Infertilitatea isi propune ca prin actiunile pe care le desfasoara constant, dar si in jurul acestei Zile Nationale a Adoptiei:

− sa atraga atentia autoritatilor, presei si opiniei publice asupra problemelor din sistem;− sa sustina si sa motiveze potentialii parinti adoptatori;− sa sustina cresterea numarului de copii care sunt plasati sub tutela in vederea adoptiei;− sa imbunatateasca nivelul public de constientizare si de sensibilizare pe subiectul adoptiei.

Ne dorim ca, sistematic, acei copii in mod evident abandonati de catre parintii biologici sa fie rapid declarati adoptabili si sa poata avea parte de afectiune si de echilibru intr-o familie care si-i doreste.

Asociatia SOS Infertilitatea desfasoara activitati de aparare a drepturilor colective si de sprijin pentru cuplurile hipofertile din Romania, in domeniul fertilitatii, al reproducerii umane asistate medical si al adoptiei. Asociatia SOS Infertilitatea

Campania „Vrem SA PUTEM adopta copii”

Web www.vremsaadoptam.roFB https://www.facebook.com/VremSaPutemAdoptaCopii/

E-mail [email protected]

Nota: Atasam acestui comunicat patru testimoniale pe acest subiect primite saptamana aceasta pe retele noastre sociale de la persoane care au adoptat sau care doresc sa adopte.

Page 2: Comunicat Ziua Nationala a Adoptiei 2016

(pagina 2)

Ovidiu: „Eu cred că sistemul de adoptii din Romania inca este departe de a fi functional: avem zilnic copii abandona i in maternitati, dar nu pot fi dati spre adoptie decat dupa ce sistemulț de "protectie" al copiilor ii blochează in sistem cativa ani, timp in care acesti copii sunt traumatizati, de cele mai multe ori iremediabil. Avem mii de familii care vor sa adopte, zeci de mii de copii ce ar trebui sa poata fi adoptati, dar sistemul pune bete in roate in loc să inlesneasca procesul. Eu mi-as dori sa pot adopta un nou-nascut care sa nu fi trecut prin casele de copii, iar procesul de adoptie, din momentul in care am atestatul, sa dureze 2-3 luni, nu 2-3 ani.”

Oana: „Ma tem ca si dupa aplicarea modificarilor legii in continuare va dura mult prea mult sa adopti. Intregul sistem, in ambele parti - la copilul ce devine eligibil pentru adoptie si la persoana/cuplul care adopta - este greoi si puternic birocratic. Mai cred ca institutiile implicate nu sunt foarte transparente, dar poate asa este sistemul facut si oamenii care il aplica.”

Anca: „De cele mai multe ori sunt persoane care nu-si cunosc rudele pana la gradul 4... sau, ma rog, nu au nici un fel de legaturi... De ce trebuie neaparat consultate aceste rude atât de indepartate? Consider ca acest lucru este in defavoarea tuturor celor implicati si mai ales este vorba de timp care se scurge în zadar... Nu ar fi suficient sa fie consultate rudele de gradul 3 maximum? Astfel s-ar scurta timpul de asteptare dar si munca depusa de functionarii care cu greu identifica si contacteaza aceste persoane. Ar fi interesant de văzut o statistica: cate dintre aceste rude si-au asumat cresterea unui copil si ce grad de rudenie aveau cu copilul? Sa se faca aceasta statistica macar incepand de la data de la care va intra in vigoare prezenta lege si atunci am putea vedea cat de eficient este acest articol de lege!”

Madalina: „Cu toate ca noi am reusit sa adoptam, imi doresc ca noua lege chiar sa functioneze, astfel incat copiii sa nu fie "pierduti" ani de zile in sistem! Este un sistem bolnav in care aceste suflete nevinovate raman cu traume pe viata. Mai multa forta de munca calificata in directiile abilitate astfel incat sa nu mai fim doar niste "dosare" iar copiii niste "cazuri" de rezolvat! Pe parcursul perioadei de asteptare de trei ani, pana cand am reusit sa adopt, am întîlnit si profesionisti dar si persoane care nu au ce cauta acolo! Insa cu răbdare si speranta si curaj reusesti sa invingi sistemul!”