Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

30
Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2 Elixirul natural calea spre sanatate si frumuset Simion Fabiana Szvoren Daiana Clasa a X-a A Coordonator: Prof. Dumitru Ramona

description

Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011. Elixirul natural - calea spre sanatate si frumusete -. Simion Fabiana Szvoren Daiana Clasa a X-a A. Coordonator: Prof. Dumitru Ramona. Scurt istoric. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

Page 1: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

Elixirul natural - calea spre sanatate si frumusete -

Simion FabianaSzvoren DaianaClasa a X-a A

Coordonator:Prof. Dumitru Ramona

Page 2: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

Scurt istoricDaca vrem sa dobandim cunostinte despre

plantele medicinale, ar trebui sa facem si un scurt istoric al acestora. Plantele medicinale au contribuit dintotdeauna la sanatatea oamenilor. Utilizarea acestora, dateaza inca din Antichitate. Una dintre cele mai cunoscute si importante carti despre plantele medicinale este intitulata De Materis Medica si este atribuita unui medic grec, Dioscorides, fiind scrisa in jurul anului 60 d.Hr. Manuscrisul a fost utilizat de numerosi fitoterapeuti ca sursa de referinta. A circulat timp de sute de ani in Orientul Mijlociu si in Occident. Continea proprietatile a peste sase sute ele te.Ocazional, utilizarea telor era asociata superstitiilor, dar de fapt, informatiile erau bazate pe cunostinte temeinice si experienta indelungata in folosirea acestora. Documentele gasite in piramidele antice au fost transmise grecilor, apoi romanilor. Multe surse antice comenteaza utilizarea plantelor medicinale. Acestea sunt mentionate in Biblie si in scrierile sacre ale celot mai mari religii. Druizii au fost printre primii care au folosit plantele in ritualuri religioase.In Marea Britanie, manastirile au fost aderate laboratoare fitoterapeutice. Calugarii cresteau, culegeau si foloseau plantele medicinale, tinand totodata si evidenta lor. Acestia au deschis spitale si au fost printre primii care au folosit plantele in mod stiintific. Cunostintele lor au devenit curand comune. In prezent, am ajuns la punctul in care putem revalorifica si utiliza din nou cunostintele despre plantele medicinale.

Page 3: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

Edgar Cavce, profetul adormit , spunea ca trebuie sa ne bazam mai mult pe natura, daca dorim sa supravietuim. Sun Bear, un alt mare profet al vremurilor noastre, si-a dedicat existenta promovarii unui stil de viata mai simplu, bazat pe natura.Un astfel de stil de viata nu inseamna revenirea la primitivism, ci doar utilizarea inteleapta a facilitatilor lumii moderne. In Antichitate a existat o puternica scoala de medicina, iar numeroasele izvoare arheologice arata ca egiptenii si romanii se ridicau la cele mai inalte standarde de pregatire medicala.

Datele de baza ale medicinei egiptene au fost cuprinse in peste 10 papirusuri care cuprind retete pentru bolile de ochi, observatii chirurgicale sau indicatii pentru tratamentul durerilor de dinti.Egiptenii foloseau ricinul pentru actiunea sa laxativa, macul continea opiu, smirna, lemnul de cedru si rodia aveau efect dezinfectant, matraguna era un foarte bun medicament antispastic.Din cele 10 papirusuri, printre care " Papirusul Ed Win Smith", "Papirusul Ebers", "Papirusul Hearst", reise ca cele mai folosite afrodiziace si tonice erau ghearele, copitele si coarnele de animale. Anesteziile se faceau cu acid carbonic, rezultat dintr-un amestec de piatra si calcar.La egipteni, tratamentele cosmetice se bazau, indeosebi, pe amestec de miere si plante naturale. Cea mai intalnita boala a tenului era acneea. Vechile scrieri mentioneaza ca si faraonii sufereau din cauza acesteia.

Un rol aparte in medicina egipteana o avea aloe vera, numita "planta nemuririi". Era folosita atat pentru calitatile sale tamaduitoare, cat si ca ofranda la funeraliile faraonilor. Gelul transparent din interiorul frunzelor era folosit atat de Cleopatra, cat si de Nefertiti pentru a-si mentine frumusetea.

Page 4: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

Sanatate din natura  Natura ne pune la dispozitie plante, legume si fructe, in a caror compozitie gasim principii active, care ne pot ajuta in prevenirea sau uneori chiar tratarea unor boli. Spre deosebire de tratamentele conventionale ce contin in doze mari anumite substante chimice cu ajutorul carora se intervine din exterior, artificial si uneori brutal, pentru rezolvarea unei probleme a organismului, remediile din plante, prin intermediul principiilor active naturale continute, ajuta organismul sa se restabileasca si sa lupte singur in procesul auto-vindecarii

Page 5: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

Musetelul Musetelul, numit in unele locuri romanita, matricea sau moruna, este

una dintre cele mai vechi si folosite plante medicinale. Creste pretutindeni, pe marginile drumurilor, ogoarelor, pe langa case. In unele regiuni ale tarii se gasesc campii intinse cu musetel. Florile - Flores Chamomille - contin ulei volatil, de culoare albastra, care datorita unui principiu numit azulen si a unui glicozid de natura flavonica (apigenina) au proprietati antispasmodice, anestetice, dezinfectante si antiinflamatorii.

Florile de musetel le putem procura proaspete incepand din lunile aprilie - mai si pana in august sau le putem usca si pastra, folosindu- le la nevoie pentru sanatate.

Musetelul are proprietati antiinflamatorii, antiseptice, analgezice, antispastice, antialergice, sudorifice, emoilente, anestezice locale si cicatrizante . Stimuleaza si regenereaza tesuturile normalizand metabolismul pielii si activand epitelizarea. Influenteaza benefic mucoasa gastrica avand actiune antiulceroasa. Actioneaza activ si asupra colitelor, a inflamatiilor cailor urinare sau in cazul menstrelor dureroase. Tonifica parul, dandu-i reflexe blonde si actioneaza benefic asupra diverselor tipuri de ten.

Florile de musetel intra in compozitia ceaiurilor contra colicilor pentru adulti si copii, anticolitic, gastric, sudorific, gargara si a diferite produs cosmetice. Infuzia de musetel se prepara din una-doua lingurite de flori intregi sau sitate, peste care se toarna o ceasca de apa clocotita.

Page 6: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

Ginsengul Cu o mare varietate de proprietati farmaceutice, demonstrandu-si virtutile nu numai

intratamentele curative dar si in nutritie, ginsengul reprezinta un adevarat elixir al vietii datorita efectelor sale stimulante, tonice si energizante. Este recunoscuta in toata lumea capacitatea sa de a incetini imbatranirea, dand o nota de prospetime si optimism intregului organism. 

  Ginsengul , originar din Asia de Est si America de Nord, este considerat tonic pentru intregul organism. Incepand cu secolul al IX-lea planta a ajuns in Europa prin intermediul negustorilor arabi, devenind cu timpul unul dintre cele mai populare remedii naturale.  

 Protejat prin lege, Panax ginseng este cultivat intens in China, Japonia, Korea si Rusia. Denumirea de ginseng provine din termenul chinezesc "gin" care inseamna "uman" si "seng" care inseamna "esenta". 

  Planta contine circa 12 tipuri de substante chimice bioactive cunoscute si ca ginsenoide. Printre acestea mentionam panaxanul (Panax ginseng) care reduce valoarea glicemiei si creste efectul insulinei. Ginsengul are efect tonic (in special al sistemului nervos), antioxidant, antiinflamator, antidepresiv, hipotensiv, hipoglicemic, hipocolesterolemic si afrodisiac. Creste puterea de concentrare si de memorare. Stimuleaza circulatia sangvina si imbunatateste functionarea plamanilor. Mai mult, este recunoscut efctul revitalizant asupra intregului organism, crescand puterea fizica, rezistenta la efort prelungit prin stimularea secretiei de adrenalina. Cu toate acestea curele prelungite de ginseng se recomanda numai persoanelor care sunt supuse unor eforturi intense, de durate lungi sau repetate si celor in covalescenta intrucat ajuta in procesul vindecarii si refacerii organismului. 

Ginsengul ajuta corpul sa se adapteze la diverse conditii improprii precum raceala, stress sau malnutritie. Concentratia tuturor substantelor bioactive creste pe masura ce radacina ginsengului imbatraneste atingand maximul in cel de-al saselea an de viata. Exista ipoteze conform carora aceste substante asigura o puternica regenerare celulara, trateaza impotenta, debilitatea, senilitatea si diabetul. 

 Sub forma de capsule, pudra, ceai sau diverse suplimente nutritive, ginsengul se comercializeaza in farmacii si magazine cu profil naturist.

Page 7: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

Rostopasca

Mai este cunoscuta si sub numele de negelarita si este usor de recunoscut datorita sucului galben-portocaliu pe care il secreta in locul in care este rupta. Acest suc este prezent in toate partile plantei. In contact cu aerul, culoarea lui se schimba din galben-portocaliu in brun.

Rostopasca este o planta cu multiple proprietati curative, recunoscuta si folosita pentru efectele sale vindecatoare inca din antichitate, motiv pentru care se bucura de o apreciere crescanda in randul medicinei si tratamentelor naturiste.

Datorita chelidoninei, preparatele au actiune analgezica -similara cu morfina si spasmolitica la nivelul cailor biliare si al cailor respiratorii. Preparatele din rostopasca maresc secretia de bila si secretia pancreatica. De asemenea, sunt enumerate urmatoarele proprietati:, hemostatica , bacteriostatica, antivirala, hipotensiva, hipolipemianta.

Efectul plantei proaspete este analgezic, colagogic, antimicrobian, oncostatic si sedativ al sistemului nervos central. In unele teste pe animale rostopasca s-a dovedit un bun citostatic. S-a observat si un efect de stimulare a sistemului imunitar.

Infuzia de rostopasca se prepara din 1/2 de lingurita de planta maruntita, la o cana cu apa. Se administreaza cate 1-2 linguri la 3 ore.

Page 8: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

Menta  Cunoscuta din antichitate, menta este o planta medicinala cu proprietati curative.

Numele sau este asociat cu cel al nimfei Minthe dintr-o legenda greceasca. Fiind atrasa de zeul Hades, Minthe a starnit gelozia sotiei acestuia Persephona care a vrut sa o ucida. Ca sa o crute de moarte Hades a transformat-o pe nimfa Minthe intr-o planta medicinala care sa ramana astfel mereu sacra pentru el. 

In zilele noastre menta este utilizata la nivel mondial ca planta medicinala, condiment sau in aromaterapie. Datorita componentelor active menta are efect sedativ, dezinfectant si cicatrizant. Ajuta si in cazul problemelor gastro-intestinale si calmeaza indigestiile. Datorita mentolului, menta actioneaza eficient in cadrul sistemului digestiv, anesteziind usor mucoasa gastrica. Stimuleaza digestia si bila lenesa, trateaza diareea, intoxicatiile alimentare si intensifica metabolizarea grasimilor. Menta este de asemeni recomandata atat in cazul gripei, racelilor usoare cat si in afectiuni mai grave ale sistemului respirator precum bronsitele, laringitele, pneumoniile si chiar astmul. Folosita in inhalatii, menta ajuta in sinuzite datorita efectului sau vasodilatator al mucoasei nazale.         Oboseala mentala, stressul, starile depresive si durerile de cap sunt ameliorate daca se aplica ulei de menta pe tample si ceafa. Uleiul de menta are efect stimulant si tonic de aceea se recomanda in cazul reumatismului, inflamatilor respiratorii, otitelor, dezinfectia si reimprospatarea cavitatii bucale. Datorita proprietatilor antibacteriene, ceaiul de menta poate fi folosit pentru curatarea fetei si tratarea acneei si punctelor negre.         In general, menta se utilizeaza sub forma de ceai, solutie aloolica sau ulei de menta.         Pentru ceai se adauga o lingurita de frunze uscate la 200 ml apa fiarta. Ceaiul se bea caldut, in inghitituri mici, de trei ori pe zi. Pentru reumatism sunt recomandate baile cu menta. 

Menta este folosita adesea si in unele produse cosmetice precum pasta de dinti, lotiunile, gelurile si cremele de corp sau fata, sampoane sau geluri de dus.

Page 9: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

Propolisul

Alaturi de miere, propolisul este un produs al albinelor cu proprietati curative deosebite, folosit ca mijloc de aparare impotriva microbilor si mucegaiurilor datorita actiunii sale bactericide, bacteriostatice, antifungice, fapt ce previne imbolnavirea albinelor.

Propolisul, cel mai "medicinal" produs apicol, cu peste 70 de proprietăţi farmacologice dovedite, are sute de indicaţii şi a fost folosit în scopuri terapeutice din cele mai vechi timpuri.

Datorita proprietatilor sale antivirale, antitoxice si antiinflamatorii, propolisul isi gaseste tot mai multe utilizari. Este un bun stimulator al refacerii tesuturilor afectate de rani, taieturi si, mai ales arsuri, degeraturi. Este foarte util in vindecarea ranilor de la armele de foc, precum si in cicatrizarea operatiilor. Propolisul vindeca mucoasa bucala si este benefic in sangerarile gingiilor. Balsamul de propolis protejeaza impotriva radiatiilor Roentgen si de alta natura.

Reteta bauturilor cu propolis se recomanda mai mult din cauza influenteisale pozitive în prevenirea bolilor. Radem 15-20 grame de propolis şi introducem intr-un litru de palinca de orice calitate, dupa aceea punem capacul şi se agita de mai multe ori la temperatura de 40 grade C. Dupa cateva saptamani, vom obtine o bautura amaruie. Se foloseşse inainte de culcare, se bea un paharel.

Page 10: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

Frumusete din natura  Ca si sanatatea noastra, mentinerea frumusetii trupului nostru se poate realiza, de asemeni, cu produse naturale obtinute din plante, accesibile oricui. Efectul acestora se va simti destul de repede daca vom avea rabdarea necesara si vom persevera in folosirea lor. Industria cosmetica de astazi, foloseste pe scara larga principiile active continute in plante pentru crearea produselor de viitor, naturale si atat de binefacatoare.

Page 11: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

Aloe Vera 

Numita si "elixirul tineretii" sau "planta imortalitatii", Aloe Vera este, fara indoiala, una dintre cele mai valoroase plante medicinale, cu impact puternic in medicina si cosmetica.         Originara din nordul Africii, are aspectul unui cactus, cu tulpini si frunze suculente, alcatuite preponderent din apa.   Calitatile plantei se datoreaza gelului din interiorul frunzelor. Acesta contine in cea mai mare parte apa (mai mult de 90%), in care sunt incorporate 20 de minerale , 12 vitamine, 20 de aminoacizi din cei 22 necesari corpului omenesc si peste 200 de componente active.

Valoarea sa a fost cunoscuta din vechile timpuri, cand romanii sau egiptenii o foloseau in amestec cu alte plante pentru tratarea diverselor afectiuni. Dupa Al Doilea Razboi Mondial, Aloe Vera a fost utilizata pentru tratarea victimelor de la Nagasachi si Hiroshima, datorita proprietatilor sale de ameliorare a durerilor si mai ales de cicatrizare si refacere a tesuturilor.        In prezent se foloseste in diverse tratamente, mai ales sub forma "gelului crud", obtinut din lichidul vascos din interiorul frunzelor sale. Bucati de frunze aplicate pe piele sunt eficiente pentru calmarea si tratarea arsurilor solare. 

Aloe vera sta la baza multor produse comercializate de industria farmaceutica si cosmetica, de la vitamine si laxative la creme de fata si lotiuni de ingrijire a corpului. Gelul proaspat stors din frunze este cel mai eficient in fitoterapie, dar se poate folosi si sub forma unor produse. El are efecte puternic antiinflamatoare si de reducere a colesterolului, dar si efect antiseptic si calmant.

Lotiunile pe baza de gel de aloe formeaza un strat de protectie impotriva radiatiilor solare si sunt un bun remediu impotriva arsurilor solare. Cremele pe baza de aloe au reputatia ca sunt bune hidratante, protejand totodata impotriva intepaturilor de insecte si zgarieturilor, si sunt eficiente in tratamentul acneei. Gelul de aloe se foloseste si la fabricarea deodorantelor, carora le confera proprietati antiinflamatoare. Planta poate fi administrata si intern, ca adjuvant in diferite afectiuni, supliment bogat in vitamine si minerale sau pentru hidratare.  

Page 12: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

Lamaia 

De-a lungul vremii, s-a dovedit ca lamaia este un nesfarsit izvor de frumusete si sanatate. Ar trebui sa invatam sa profitam din plin de aceasta sursa de vitamine cu efecte miraculoase.

Exista numeroase "terapii" naturiste si tratamente de infrumusetare pe baza de lamaie:         Normalizarea secretiei de sebum a tenurilor grase: se fierbe 10-15 minute un litru de apa in care se aduga dupa stingere sucul de la o lamaie si cateva frunze proaspete de menta. Se foloseste amestecul pentru o baie de aburi pentru fata, saptamanala, care dureaza 10-15 minute.         Masca pentru toate tipurile de ten: se amesteca sucul de la o jumatate de lamaie cu un galbenus de ou. Se lasa amestecul in repaus 5 minute, timp in care se demachiaza bine tenul. Se aplica masca pe intreaga fata, exceptand zona ochilor, se lasa sa actioneze 15-20 minute, dupa care se spala cu apa calduta. La final se aplica o crema de fata adecvata tipului de ten.         Tratament pentru intarirea unghiilor moi sau casante: de doua ori pe saptamana "infingeti" unghiile in jumatati de lamaie prospata pentru 15-20 minute. Sucul de lamaie are proprietatea de a le albi si intari.  Folositi lamaia ca lapte demachiant: Amestecati o lingurita de suc proaspat de lamaie, o lingurita de zahar si 100 ml lapte. Aplicati pe fata cu ajutorul unui disc demachiant. Lasati sa actioneze un minut apoi stergeti usor fata. Repetati procedura pana cand discul demachiant ramane perfect curat. La sfarsit spalati fata cu apa calduta si aplicati crema de fata.         Folositi lamaia pentru par: daca adaugati in apa de clatit sucul unei lamai, parul va deveni mai viguros si mai stralucitor.         Folositi lamaia pentru dinti: acestia vor deveni mai albi, respiratia mai proaspata si gingiile mai sanatoase daca din cand in cand mestecati o felie de lamaie.

Page 13: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

Lavanda

Cine nu se simte atras de mireasma lavandei, un parfum delicat, discret, care transmite o stare de liniste, seninatate si reverie. Originara din Asia de sud-est, Africa de nord si insulele Canare, lavanda isi face simtita prezenta prin mirosul ei atat ziua, cat si pe timpul noptii. Floare de gradina, ii place soarele si are proprietati antiseptice si linistitoare. Ea este folosita in tratamente naturiste sub forma de tinctura si ulei de lavanda.

Fiind o planta cu o istorie straveche, lavanda este folosita in multe tari in tratamente naturiste datorita proprietatilor sale curative. Atat uleilul volativ cat si florile uscate sunt recomandate în diferite afectiuni: iritabilitate nervoasa, spasme, epilepsie, migrene, vertij, ameteli, surmenaj, neurastenie, isterie, dureri de cap, stres si depresie psihica, anxietate si stari de melancolie.

Tratamentul cu lavanda este considerat cel mai eficient pentru tratarea insomniei cronice si a paraliziei limbii. In cazul tulburarilor de somn se recomanda o baie inainte de culcare in care se toarna esenta de lavanda concentrata avand efect de relaxare.

Page 14: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

Galbenele

In vechime era supranumită şi „floarea ploilor“, deoarece atunci cand nu se deschidea dimineata (intre orele 6:00 şi 7:00) – era semn ca va ploua în acea zi, cu tunete. A fost cunoscuta din antichitate de catre romani, greci, egipteni, arabi şi hindusi. Pentru antici, florile de galbenele daruite unei persoane simbolizau o dragoste stabila.

Galbenelele sunt utilizate in medicina naturista din timpuri stravechi fiind folosite toate componentele acestei plante, insa cele care contin cea mai mare putere terapeutica sunt florile acesteia.

Cel mai frecvent galbenelele sunt folosite pentru uz extern,(cicatrizant si antiinflamator in tratamentul plagilor, arsurilor, degeraturilor si al ulceratiilor) sub forma alifiilor sau tincturilor, si mai rar sunt utilizate si intern(,ulcerul gastric si duodenal) sub forma de ceai. Produsele derivate pot fi procurate de la farmacie dar nu trebuie exclusa nici varianta de a le prepara chiar la dumneavoastra acasa.

Infuzia: 2 linguriţe cu vârf de floare uscată la 300 ml apa clocotită. Din infuzie se bea călduţ ceaiul de 3 ori în decursul unei zile înainte cu o jumătate de oră de masă.

Page 15: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

Uleiul de ricin Uleiul de ricin reprezinta unul dintre cele mai vechitratamente naturiste. Calitatile

terapeutice ale acestuia au fost descoperite in timp, in prezent, numarul produselor cosmetice pe baza de ulei de ricin fiind din ce in ce mai mare. Ricinul este un arbust originar din India adus in Europa cu milenii in urma. Inainte de a fi descoperite calitatile sale terapeutice, ricinul a fost folosit ca planta ornamentala. In prezent, odata cu evolutia stiintei, fructele de ricin au fost transformate in adevarate surse de sanatate, atat pentru ten cat si pentru intregul organism.

Uleiul de ricin este bine cunoscut pentru aplicatiile sale interne, dar intrebuintarile lui sunt mult mai complexe, iar efectele pe care acesta le are asupra organismului vor fi apreciate de fiecare dintre noi. Femeile sunt cele care ar trebui sa se bucure cel mai mult de acest tratament naturist, mai ales ca uleiul de ricin aduce rezultate pozitive in lupta cu problemele tenului. Iata cateva din numeroasele calitati terapeutice ale uleiul de ricin:Dieta cu ulei de ricin este extrem de sanatoasa mai ales pentru persoanele care au probleme de anemie. In cadrul oricarei diete, o lingurita de ulei de ricin in fiecare seara va aduce buna dispozitie si elimina problemele de sanatate care apar, inevitabil, in urma unei diete drastice de slabire.Vindecarea negilor-uleiul de ricin ajuta la disparitia negilor. In acest scop, trebuie masata de doua ori pe zi, cu ulei de ricin, portiunea de piele cu negi. Miscarile de masare trebuie sa fie circulare, astfel incat uleiul de ricin sa intre cat mai bine in piele. Acelasi tratament naturist poate fi urmat si in cazul alunitelor. Uleiul de ricinajuta la regenerarea si cresterea parului. Masarea timp de 3 zile consecutive a pielii capului cu ulei de ricin are efecte asupra regenerarii si intaririi firului de par. In urma acestui tratament naturist, parul va capata stralucirea mult dorita.Problema ochilor obositi poate fi, de asemenea, rezolvata cu ajutorul uleiului de ricin. Inainte de culcare, se pun doua picaturi de ulei de ricin in ambii ochi. Vitamina A din compozitia acestuia are efect calmant si inlatura simptomele ochilor inrositi sau obositi.

Calmant si usor de aplicat, uleiul de ricin hidrateaza tenul, vindeca eczemele, ofera stralucire parului, intareste genele.

Page 16: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

Si altele…Kiwi, un fruct bogat in vitamine.Nuca, un puternic antioxidant si anticancerigen.Ananasul, un luptator impotriva celulitei si artrozei.Cicoarea, un excelent inlocuitor al cafelei.Floarea de ceara, potrivita in tratamentul astmului si problemelor respiratorii.Uleiul de masline , “aurul lichid” ce previne aparitia cancerului.Sunatoarea, un antidepresiv natural.Ardeiul iute, aliatul dietei si rivalul cancerului.Ghimbirul, afrodiziacul ideal care arde caloriile.Brusturele, un reducator al colesterolului, un antibacterian si un antidiuretic.

Page 17: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

In ceea ce priveste opinia dumneavoastra…

1. Ce parere aveti despre tratamentele naturiste?

a. Foarte bunab. Bunac. Proastad. Nu stiu

Page 18: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

2. A-ti urmat un tratament naturist ?

a. Niciodatab. O singura datac. De 2-3 orid. De mai multe ori

Page 19: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

3. A-ti fost multumit de rezultate?

a. Dab. Nuc. Intr-o oarecare masura

Page 20: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

4. Cat de des apelati la un remediu naturist pentru sanatatea sau mentinerea sanatatii dumneavoastra ?

a. 2 ori pe saptamanab. O data pe saptamanac. O data la 2 saptamanid. O data pe lunae. Apropae niciodataf. Niciodata

Page 21: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

5. In cazul unor afectiuni, alegeti un tratament bazat pe:

a. Medicamenteb. Ceaiuri, infuzii sau altepreparate naturale

Page 22: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

6. Cat timp acordati ingrijirii frumusetii exterioare prin crème, masti, gomaje sau alte preparate?

a. In fiecare zib. De cateva ori pe sap-tamanac. O data pe saptamanad. O data pe lunae. Niciodata

Page 23: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

7. In materie de sanatate, ingrijire si tratamente naturiste:

a. Citesc de cate ori am ocaziab. Citesc doar cand am nevoiec. Intreb prietenii, cunostinteled. Nu ma intereseaza

Page 24: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

8. Duceti un stil de viata sanatos?

a. Dab. Nuc. Da si nu

Page 25: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

9. Credeti ca tratamentele naturiste folosite in excesafecteaza organismul ?

a. Dab. Nuc. Putin

Page 26: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

10. Care tratament va este cel mai cunoscut?

a. Cu musetelb. Cu galbenelec. Cu ulei de ricind. Cu tinctura de propolis

Page 27: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

11. Pentru ce fel de produse de ingrijire a pielii a-ti opta?

a. Pe baza de planteb. Pe baza de chimicale

Page 28: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

12. A-ti recomanda cuiva un tratament naturist?

a. Dab. Nuc. Nu cred

Page 29: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

13. Cum vi s-a parut acest chestionar ?

a. Interesantb. Acceptabilc. Plictisitor

Page 30: Colegiul National ,,Coriolan Brediceanu” 2011

Si concluzia noastra…Aceasta statistica s-a realizat pe baza unui

numar de 100 de persoane dintre care 50% au varsta intre 16-17 ani, 40% intre 18-19 ani si 10 % peste 20 de ani.

Astfel, majoritatea persoanelor au o parere buna despre tratamentele naturiste si le-ar recomanda, insa in cazul unor boli 3 sferturi apeleaza la medicamente.

In privinta frumusetii exterioare peste jumatate din cei chestionati acorda cel putin o zi ingrijirii ei prin masti gomaje, crème etc, si 95% folosesc produse de ingrijire a pileii pe baza de plante.

68% din persoane imbina in stilul lor de viata sanatosul cu nesanatosul.

asemenea, aflam ca cel mai cunoscut tratament naturist este cel cu musetel.

Luand o marja de eroare de 10 % datorata amabilitatii, 50% din cei care au completat acest chestionar l-au catalogat interesant, 40% acceptabil si 10 % plictisitor.

Si, asa cum Marl Twain spunea: ,, Singurul mod de a-ti pastra sanatatea este sa mananci ceea ce nu vrei, sa bei ceea ce nu-ti place si sa faci ceea ce n-ai face.”