cesiune

download cesiune

of 132

description

cesiune

Transcript of cesiune

 • www.rs.ro

  explicate prin 101

  CAZURI PRACTICE

  Noile reglementri

  contabile

 • Noile Reglementari Contabile explicate prin 101 cazuri practice

  NRE001

  RENTROP & STRATON

  Autori: Colectiv Rentrop & Straton

  Manager Centru de Profit: Liliana Grigore Manager Produs: Carmen Iordan

  Director Creaie-Producie: Cristina Straton

  Tehnoredactare: Dana Segrceanu Corectura: Elvira Panaitescu

  Lucrare editat de: RENTROP & STRATON

  Grup de Editur i Consultan n Afaceri

  Preedinte: George Straton Director General: Florin Cmpeanu Director Economic: Mariana Neoiu

  Serviciul Clieni:

  tel.: 021.209.45.45; fax: 021.408.28.99 e-mail: [email protected]

  Putei consulta i celelalte lucrri editate de RENTROP & STRATON la adresa: www.rs.ro

  NRE001 RENTROP & STRATON Toate drepturile rezervate. Nicio parte din acest material nu poate fi reprodus, arhivat sau transmis sub nicio form i prin niciun fel de mijloace, mecanice sau electronice, fotocopiere, nregistrare audio sau video, fr permisiunea n scris din partea editorului. Informaiile din acest material au fost obinute din surse pe care le considerm de ncredere. Scopul acestei lucrri este s v ofere o privire de ansamblu asupra celor mai noi modificri legislative i a implicaiilor acestora n activitatea dumneavoastr. Autorii sau editorii nu sunt responsabili pentru nicio pierdere ocazionat vreunei persoane fizice sau juridice care acioneaz sau se abine de la aciuni ca urmare a citirii materialelor publicate n aceast lucrare.

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 2 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  1. DOU REGISTRE DE CAS

  SC X SRL are organizate dou gestiuni i are dou registre de cas. La transferul de sold de la o cas la alta ce document se ntocmete (pentru casa 1 care pltete i casa 2 care ncaseaz)?

  Conform Ordinului 3512/2008 pentru mijloacele bneti i decontri cu numerar este prevzut chitana: CHITAN (cod 14-4-1) 1. Servete ca: - document justificativ pentru depunerea unei sume n numerar la casieria unitii; - document justificativ de nregistrare n registrul de cas i n contabilitate. n condiiile n care sumele nscrise pe chitan sunt aferente livrrilor de bunuri sau prestrilor de servicii scutite fr drept de deducere conform prevederilor legale (ex: art. 141 alin. (1) i (2) din Codul fiscal), formularul de chitan este documentul justificativ care st la baza nregistrrii veniturilor n contabilitate. 2. Se ntocmete n dou exemplare, pentru fiecare sum ncasat, de ctre casierul unitii i se semneaz de acesta pentru primirea sumei. 3. Circul la depuntor (exemplarul 1, cu tampila unitii). Exemplarul 2 rmne n carnet, fiind folosit ca document de verificare a operaiunilor efectuate n registrul de cas. 4. Se arhiveaz la compartimentul financiar-contabil, dup utilizarea complet a carnetului (exemplarul 2). 5. Coninutul minimal al formularului: - denumirea unitii; codul de identificare fiscal; numrul de nregistrare la oficiul registrului comerului; sediul (localitatea, str., numr); judeul; - denumirea, numrul i data (ziua, luna, anul) ntocmirii formularului; - numele i prenumele persoanei fizice care depune sume i ce reprezint acestea sau, dup caz, denumirea unitii; codul de identificare fiscal; numrul de nregistrare la oficiul registrului comerului; sediul (localitatea, str., numr); judeul persoanei juridice; - suma n cifre i litere; - semntura casierului.

  2. INVENTARIERE

  n urma controlului efectuat la o firm se constat lipsa efectiv a stocului de marf , cont 371, lips neimputabil. Care sunt consecintele fiscale - TVA - modul de calcul, inregistrarile contabile precum i incadrarea faptei conform Codului Fiscal. Aceai intrebare i pentru gestiunea cu amanuntul.

  Tratamentul fiscal al bunurilor lips sau a bunurilor depreciate calitativ Constatarea lipsurilor cantitative i a deprecierilor calitative a bunurilor din gestiunea unei

  entiti are loc prin efectuarea inventarierii anuale, care este obligatorie conform prevederilor din Legea contabilitii nr. 82/1991.

  n situaia n care pentru bunurile respective s-a exercitat dreptul de deducere a TVA la momentul achiziiei acestora, lipsa sau deprecierea acestora este echivalent cu livrarea pe teritoriul Romniei.

  Altfel spus, contravaloarea bunurilor lips sau depreciate calitativ reprezint operaiuni asimilate unor livrri de bunuri pe teritoriul Romniei pentru care se colecteaz TVA.

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 3 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  Constatarea de bunuri lips din gestiune, a cror valoare nu poate fi imputat, are drept efect colectarea TVA, operaiunea fiind denumit livrare ctre sine, reglementat prin articolul 128 alineatul 4 litera d) din Codul fiscal.

  n situaia n care se constat bunuri lips din gestiune, proprietarul bunurilor trebuie s colecteze TVA n situaia n care la momentul achiziiei acestora a exercitat dreptul de deducere a TVA.

  Pentru colectarea T.V.A. trebuie emis o autofactur, document justificativ necesar pentru nregistrarea operaiunii att n evidena fiscal ct i n evidena contabil. Astfel de operaiuni sunt considerate asimilate unei livrri de bunuri numai dac pentru bunurile constatate lips sau depreciate s-a exercitat dreptul de deducere la momentul achiziiei sau producerii acestora. Din punct de vedere contabil: se nregistreaz autofactura n evidena contabil a lunii decembrie 2009 i se preia n balana contabil a lunii decembrie 2009 prin formula contabil: 658 = % Alte cheltuieli de exploatare 371 Mrfuri 4427 TVA colectat Din punct de vedere fiscal: se emite autofactura, pentru colectarea sumei T.V.A. n luna ianuarie 2010 aferent lipsurilor cantitative i a bunurilor depreciate pentru care nu sunt ndeplinite cumulativ condiiile impuse de lege, din anul 2009; se evideniaz autofactura emis n jurnalul pentru vnzri ntocmit pentru luna ianuarie 2010; se raporteaz prin decontul de T.V.A. aferent lunii ianuarie 2010, cu termen de depunere cel mai trziu pn n data de 25 februarie 2010, informaiile preluate din jurnalul pentru vnzri. Din punct de vedere contabil: la data de 31 decembrie 2009 se nregistreaz contravaloarea bunurilor lips i depreciate calitativ, pe baza Procesului verbal de valorificare a inventarierii, utiliznd pentru luna decembrie 2009 contul 4428 T.V.A. neexigibil`. nregistrrile care se efectueaz sunt: 658 = % Alte cheltuieli de exploatare 371 Mrfuri 4428 TVA neexigibil la data de 31 ianuarie 2010 se nregistreaz suma T.V.A. colectat pe baza autofacturii emise prin formula contabil: 4428 = 4427 T.V.A. neexigibil T.V.A. colectat

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 4 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  3. ACOPERIRE / PIERDERE CONTABIL studiu de caz 1 O microntreprindere realizeaz n 2009 pierdere; n procesul verbal AGA se hotrte nchiderea pierderii prin alte fonduri repartizate din profit n anii precedeni. Care sunt nregistrrile contabile i cnd ar trebui fcute? n dec. 2009 sau n 2010, momentul deciziei de soluionare a pierderii?

  nregistrrile contabile se vor face n 2010, la data la care Procesul verbal al Adunrii Generale a Acionarilor prevede aceast decizie de soluionare a pierderii aferente anului 2009. Acest aspect este reglementat de ctre Ordinul nr. 3.055/2009 la art. 248, respectiv 249:

  248 - (1) n contabilitate, profitul sau pierderea se stabilete cumulat de la nceputul exerciiului financiar. (2) Rezultatul exerciiului se determin ca diferen ntre veniturile i cheltuielile exerciiului. (3) Rezultatul definitiv al exerciiului financiar se stabilete la nchiderea acestuia i reprezint soldul final al contului de profit i pierdere.

  - (...)

  (6) nchiderea conturilor 121 Profit sau pierdere i 129 Repartizarea profitului se efectueaz la nceputul exerciiului financiar urmtor celui pentru care se ntocmesc situaiile financiare anuale. Ca urmare, cele dou conturi apar cu soldurile corespunztoare, n bilanul ntocmit pentru exerciiul financiar la care se refer situaiile financiare anuale. (7) n contul 117 Rezultatul reportat se evideniaz distinct rezultatul reportat provenit din preluarea la nceputul exerciiului financiar curent, a rezultatului din contul de profit i pierdere al exerciiului financiar precedent, precum i rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile. 249 - (1) Pierderea contabil reportat se acoper din profitul exerciiului financiar i cel reportat, din rezerve, prime de capital i capital social, potrivit hotrrii adunrii generale a acionarilor sau asociailor, cu respectarea prevederilor legale. n lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acoper pierderea contabil este la latitudinea adunrii generale a acionarilor sau asociailor, respectiv a consiliului de administraie. (2) n cazul corectrii de erori care genereaz pierdere contabil reportat, aceasta trebuie acoperit nainte de efectuarea oricrei repartizri de profit.

  Mare atenie n cazul n care alte fonduri repartizate din profit s-a fcut la data respectiv dintr-un profit neimpozabil, ar trebui ca la data schimbrii destinaiei lor s fie impozabile. Aadar se urmrete cu atenie modul n care au fost constituite iniial.

  nc un aspect ce ar trebui urmrit este ncadrarea acestor alte fonduri repartizate din profit prin reasocierea de conturi ntruct n lege nu se menioneaz dect acoperirea pierderii din rezultat reportat, rezerve, prime de capital i capital social.

  nregistrrile contabile, n ipoteza n care pierderea se acoper alte fonduri repartizate din profit reasociate cu contul 1068 Alte rezerve:

  1. la sfritul anului 2009 se nregistreaz pierderea n debitul contului 121/Profit sau pierdere ca urmare a nchiderii conturilor de venituri i cheltuieli;

  2. la nceputul lui 2010 nregistrm pierderea reportat conform sold 121 de la 2009

  pentru ca n contul 121 s se evidenieze numai sumele aferente lui 2010: 1171 = 121

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 5 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  Rezultatul reportat reprezentnd profitul Profit sau Pierdere nerepartizat sau pierderea neacoperit

  3. la data Hotrrii AGA n 2010, parte component a situaiilor financiare aferente lui 2009, se va nregistra i acoperirea pierderii din diverse surse: din rezultat reportat, rezerve, prime de capital i capital social.

  1068 = 1171

  Alte rezerve Rezultatul reportat reprezentnd profitul nerepartizat sau pierderea neacoperit

  4. ACOPERIRE / PIERDERE CONTABIL - studiu de caz 2

  Mai este valabil articolul contabil 455 - 117, pentru acoperirea pierderilor din ani precedeni cu sumele lsate de asociai la dispoziia societii, dup apariia O.M.F.P. nr. 3.055/2009, care abrog O.M.F.P. nr. 1.752/2005?

  Extras din 1.752/2005

  Contul 455 ''Sume datorate acionarilor/asociailor'' Cu ajutorul acestui cont se ine evidena sumelor lsate temporar la dispoziia entitii de ctre acionari/asociai. Contul 455 ''Sume datorate acionarilor/asociailor'' este un cont de pasiv. n creditul contului 455 ''Sume datorate acionarilor/ asociailor'' se nregistreaz: - sumele lsate temporar la dispoziia entitii de ctre acionari/asociai (512, 531); - dobnzile aferente sumelor depuse de acionari/asociai (666); - sumele reprezentnd dividende cuvenite acionarilor/ asociailor i lsate la dispoziia entitii (457); - diferenele nefavorabile de curs valutar la sfritul exerciiului financiar, din evaluarea soldului n valut (665). n debitul contului 455 ''Sume datorate acionarilor/ asociailor'' se nregistreaz: - sumele restituite acionarilor/asociailor (512, 531); - diferene favorabile de curs valutar aferente datoriilor fa de acionari/asociai (765); - sume anulate reprezentnd datorii fa de acionari/asociai, aferente exerciiilor financiare anterioare (117). Soldul contului reprezint sumele datorate de entitate acionarilor/asociailor.

  Extras din 3.055/2009 Contul 455 "Sume datorate acionarilor/asociailor" Cu ajutorul acestui cont se ine evidena sumelor lsate temporar la dispoziia entitii de ctre acionari/asociai. Contul 455 "Sume datorate acionarilor/asociailor" este un cont de pasiv. n creditul contului 455 "Sume datorate acionarilor/asociailor" se nregistreaz: - sumele lsate temporar la dispoziia entitii de ctre acionari/asociai (512, 531); - dobnzile aferente sumelor depuse de acionari/asociai (666); - sumele reprezentnd dividende cuvenite acionarilor/asociailor i lsate la dispoziia entitii (457);

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 6 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  - diferenele nefavorabile de curs valutar, din evaluarea soldului n valut, nregistrate la finele lunii, respectiv la nchiderea exerciiului financiar (665). n debitul contului 455 "Sume datorate acionarilor/asociailor" se nregistreaz: - sumele restituite acionarilor/asociailor (512, 531); - diferene favorabile de curs valutar aferente datoriilor fa de acionari/asociai (765); - sume reprezentnd datorii fa de acionari/asociai, prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii (758). Soldul contului reprezint sumele datorate de entitate acionarilor/asociailor. Dup cum se observ, n O.M.F.P. nr. 3.055/2009 nu mai este prevzut funcionarea acestor nregistrri.

  5. CASE DE AMANET

  O persoan juridic romn are ca principal obiect de activitate amanetul. S-a nscris n Registrul Bncii Naionale, a anunat deschiderea activitii.

  Activitatea de creditare propriu-zis este operaiune scutit, deci se percepe odat cu ncheierea contractului un comision fr TVA. Casa de amanet ofer mprumuturi, gajul fiind reprezentat de bijuterii din aur.

  Presupunnd c termenul este depit, bijuteriile, conform contractului, devin proprietatea firmei care a acordat mprumutul. Vnzarea acestora(dup nregistrarea n contabilitate ca mrfuri, a adaosului comercial) este operaiune taxabil din punct de vedere al TVA.

  Presupunnd c a rmas cu 100g bijuterii pentru care a oferit iniial un mprumut de 5.000 lei (100g x 50lei/gram) pe care, ulterior, le vinde cu 100 lei/gram. TVA colectat este la ntreaga sum (100 x 100=10.000) sau doar la diferena dintre preul de intrare (50lei) i cel de vnzare(100lei)?

  Bijuteriile care rmn la vnzare trebuie nregistrate n Registrul special de eviden a materialelor preioase?

  Dar cele care provin din contractele n derulare, care atta timp ct nu s-a depit durata contractului sunt evideniate n contul 8033?

  Potrivit prevederilor art. 147 din Codul fiscal persoana impozabil care realizeaz sau urmeaz s realizeze operaiuni care dau drept de deducere, ct i operaiuni care nu dau drept de deducere este denumit persoan impozabil cu regim mixt.

  Persoana care realizeaz att operaiuni pentru care nu are calitatea de persoan impozabil, n conformitate cu prevederile art. 127, ct i operaiuni pentru care are calitatea de persoan impozabil este denumit persoan parial impozabil.

  Potrivit prevederilor pct. 35 alin. (3) din Norme, mprumuturile acordate de casele de amanet sunt operaiuni scutite conform prevederilor art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1) din Codul fiscal.

  Prin urmare, casele de amanet sunt persoane impozabile cu regim mixt, care i exercit dreptul de deducere conform art 147 din Codul fiscal.

  Aplicarea regimului special pentru bunurile second-hand, opere de art, obiecte de colecie sau antichiti

  n conformitate cu prevederile art. 1522 alin. (2) din Codul fiscal, persoana impozabil revnztoare va aplica regimul special pentru livrrile de bunuri second-hand, opere de art, obiecte de colecie i antichiti, altele dect operele de art livrate de autorii sau succesorii de drept ai acestora, pentru care exist obligaia colectrii taxei, bunuri pe care le-a achiziionat din interiorul Comunitii, de la unul dintre urmtorii furnizori:

  a) o persoan neimpozabil;

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 7 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  b) o persoan impozabil, n msura n care livrarea efectuat de respectiva persoan impozabil este scutit de tax, conform art. 141 alin. (2) lit. g); c) o ntreprindere mic, n msura n care achiziia respectiv se refer la bunuri de capital; d) o persoan impozabil revnztoare, n msura n care livrarea de ctre aceasta a fost supus taxei n regim special. Bunuri second hand, potrivit prevederilor art.1522 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, sunt bunurile mobile corporale care pot fi refolosite n starea n care se afl sau dup efectuarea unor reparaii, altele dect operele de arta, obiectele de colecie sau antichitile, pietrele preioase i alte bunuri prevzute n norme. Potrivit prevederilor pct. 64 alin. (1) din Norme n sensul art. 1522 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, bunurile second-hand includ orice obiecte vechi care mai pot fi utilizate "ca atare" sau n urma unor reparaii. Bunurile second-hand includ de asemenea i obiectele vechi care sunt executate din metale preioase i pietre preioase sau semipreioase, cum ar fi bijuteriile (clasice i fantezie, obiectele de aurrie i argintrie i toate celelalte obiecte vechi, inclusiv uneltele, integral sau parial formate din aur, argint, platin, pietre preioase i/sau perle, indiferent de gradul de puritate a metalelor i pietrelor preioase). Conform prevederilor pct. 64 alin. (2) din Norme n sensul art. 1522 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal nu sunt considerate bunuri second - hand: a) Aurul, argintul i platina ce pot fi folosite ca materie prim pentru producerea altor bunuri, fie pure fie n aliaj cu alte metale i prezentate sub form de bare, plachete, lingouri, pulbere, foie, folie, tuburi, srm sau n orice alt mod; b) Aurul de investiii conform definiiei de la art. 1523 alin. (1) din Codul fiscal; c) Monedele din argint sau platin care nu constituie obiecte de colecie n sensul art. 1522 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal; d) Reziduuri de obiecte vechi formate din metale preioase recuperate n scopul topirii i refolosirii ca materii prime; e) Pietrele preioase i semipreioase i perlele, indiferent dac sunt sau nu tiate, sparte n lungul fibrei, gradate sau lefuite nsa nu pe fir, montate sau fixate, ce pot fi utilizate pentru producerea de bijuterii clasice i fantezie, obiecte de aurrie i argintrie i similare; f) Bunuri vechi reparate sau restaurate, astfel nct nu se pot deosebi de bunuri noi similare; g) Bunuri vechi care au suferit nainte de revnzare o astfel de transformare, nct la revnzare nu mai este posibil nici o identificare cu bunul n starea iniial de la data achiziiei; h) Bunuri care se consum la prima utilizare; i) Bunuri ce nu mai pot fi refolosite n nici un fel. n contextul celor menionate, casele de amanet pot aplica regimul special prevzut la art. 1522 din Codul fiscal pentru bunurile second hand vndute, care provin de la persoanele prevzute la art. 1522 alin. (2) din Codul fiscal i se cuprind n categoria celor prevzute la pct. 64 alin. (1) din Norme. Modul de calcul al TVA colectate, aferent bunurilor second -hand n conformitate cu prevederile art. 1522 alin. (13) lit. a) din Codul fiscal persoana impozabil revnztoare care aplic regimul special trebuie s stabileasc taxa colectat n cadrul regimului special pentru fiecare perioad fiscal n care trebuie s depun decontul de taxa, conform art. 1561 si 1562. Potrivit prevederilor pct. 64 alin. (4) lit. a) din Norme n scopul aplicrii art. 1522 alin. (13) din Codul fiscal baza de impozitare pentru livrri de bunuri second - hand crora li se aplic aceeai cot de tax este diferena dintre totalul marjei de profit realizat de persoana impozabil revnztoare i valoarea taxei aferente marjei respective.

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 8 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  n cursul anului, potrivit prevederilor pct. 64 alin. (4) lit. b) din Norme, totalul marjei profitului pentru o perioad fiscal, alta dect ultima perioad fiscal a anului calendaristic, va fi egal cu diferena dintre: 1. suma total, egal cu preurile de vnzare totale stabilite conform art. 1522 alin. (1) lit. g) pct. 1) din Codul fiscal, a livrrilor de bunuri supuse regimului special efectuate de persoana impozabil revnztoare n acea perioad; i 2. suma total, egal cu preurile de cumprare totale stabilite conform art. 1522 alin. (1) lit. g) pct. 2) din Codul fiscal, a achiziiilor de bunuri prevzute la art. 1522 alin. (2) si alin. (3) din Codul fiscal, efectuate de persoana impozabil revnztoare n acea perioad. La sfritul anului conform prevederilor pct. 64 alin. (4) lit. c) din Norme totalul marjei profitului pentru ultima perioad fiscal a anului calendaristic va fi egal cu diferena dintre: 1. suma total, egal cu preurile de vnzare totale stabilite conform art. 1522 alin. (1) lit. g) pct. 1) din Codul fiscal, a livrrilor de bunuri supuse regimului special efectuate de persoana impozabil revnzatoare n acea perioad; i 2. suma total, egal cu preurile de cumprare totale stabilite conform art. 1522 alin. (1) lit. g) pct. 2) din Codul fiscal, a achiziiilor de bunuri prevzute la art. 1522 alin. (2) si alin. (3) din Codul fiscal, efectuate de persoana impozabil revnztoare n regim special n anul respectiv, plus valoarea total a bunurilor aflate n stoc la nceputul anului calendaristic, minus valoarea total a bunurilor aflate n stoc la sfritul anului calendaristic, plus valoarea marjelor de profit, pozitive sau negative, deja declarate pentru perioadele fiscale anterioare ale anului respectiv. n ceea ce privete registrul de eviden a metalelor preioase: Persoana fizic sau juridic autorizat s desfoare una sau mai multe dintre operaiunile prevzute la art. 5 din Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor preioase i pietrelor preioase n Romnia, cu modificrile i completrile ulterioare, aprobate prin Hotrrea Guvernului nr. 1.344/2003, poate ntocmi un singur registru pentru toate operaiunile pe care le desfoar sau cte un registru pentru fiecare operaiune, cu menionarea pe formular a operaiunii desfurate.

  Contul 8033 Valori materiale primite in pastrare sau custodie

  Cu ajutorul acestui cont se ine evidena valorilor materiale (materii i materiale, mrfuri, imobilizri corporale, etc.) primite temporar spre pstrare sau n custodie pe baz de act de predare-primire (scoatere) din custodie, ncheiat n acest scop. n debitul contului 8033 "Venituri materiale primite n pstrare sau custodie" se nregistreaz, la preurile prevzute n documentele ncheiate, valorile materiale primite n custodie sau pstrare temporar, iar n credit, la aceleai preuri, valorile materiale ieite din custodie sau pstrare ca urmare a restituirii, achiziionrii pentru nevoile unitii, distrugerii din cauza calamitilor, lipsurile de inventar. Soldul contului reprezint valoarea materialelor primite n pstrare sau custodie, existente la un moment dat. Not: Pentru grupa 80 "Conturi n afara bilanului" se folosete metoda de nregistrare n partid simpl, adic nregistrrile se fac n debitul i creditul unui singur cont, fr folosirea de conturi corespondente.

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 9 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  6. AMENAJARE IMOBIL NCHIRIAT

  Cum se trateaz din punct de vedere contabil i fiscal investiiile majore (amenajare complet) fcute unei locaii nchiriate? Aceste investiii se refer la: tmplrie, zidrie, construcia unui mezanin, instalaie electric, staii epurare, amenajri interioare. n legislaia actual exist prevederi referitoare la cheltuielile efectuate la imobilizrile corporale deinute n baza contractelor de nchiriere. Astfel, potrivit pct. 106 din O.M.F.P. nr. 3.055/2009:

  (1) Cheltuielile ulterioare aferente unei imobilizri corporale trebuie recunoscute, de regul, drept cheltuieli n perioada n care au fost efectuate.

  (2) Cheltuielile efectuate n legtur cu imobilizrile corporale utilizate n baza unui contract de inchiriere, locaie de gestiune sau alte contracte similare se evideniaz n contabilitatea entitii care le-a efectuat, la imobilizri corporale sau drept cheltuieli n perioada n care au fost efectuate, n funcie de beneficiile economice aferente, similar cheltuielilor efectuate n legtur cu imobilizrile corporale proprii.

  Art.24 din Codul fiscal prevede:

  (3) Mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporal care ndeplinete cumulativ urmtoarele condiii: a) este deinut i utilizat n producia, livrarea de bunuri sau n prestarea de servicii, pentru a fi nchiriat terilor sau n scopuri administrative; b) are o valoare fiscal mai mare dect limita stabilit prin hotrre a Guvernului, la data intrrii n patrimoniul contribuabilului; c) are o durat normal de utilizare mai mare de un an.

  (4) Sunt, de asemenea, considerate mijloace fixe amortizabile: a) investiiile efectuate la mijloacele fixe care fac obiectul unor contracte de nchiriere, concesiune, locaie de gestiune sau altele asemenea;

  nregistrri contabile:

  nregistrarea chiriei lunare: 612 = 401

  Reflectarea n contabilitate a cheltuielilor efectuate cu modernizarea spaiului nchiriat:

  628 = 401

  nregistrarea investiiei n curs: 231 = 722

  La finalizarea lucrrilor i la recepia acestora se d n folosin investiia, adic dup 1 an:

  212 = 231

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 10 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  nregistrarea amortizrii lunare aferente investiiei (investiia se amortizeaz pe durata contractului de nchiriere): 681 = 2812 Investiia neamortizat integral se scoate din evidena contabil, n

  situaia n care se reziliaz contractul nainte de termen:

  2812 = 212 cu valoarea amortizat 6583 = 212 cu diferena neamortizat

  Recuperarea investiiei de la societatea care a nchiriat: 461 = 7583

  7. ASOCIAIE SPORTIV O asociaie sportiv (activitatea non profit - participare la raliuri auto; activitate economic - ntreinerea i repararea autovehicolelor) primete n anul 2009 o sponsorizare n natur ( piese auto).

  Poate asociaia s foloseasc aceste piese n activitatea economic? Care sunt nregistrrile contabile aferente acestor operaii?

  Veniturile din activitile fr scop patrimonial cuprind:

  - venituri din cotizaiile i contribuiile bneti sau n natur ale membrilor i simpatizanilor;

  - venituri din taxele de nregistrare stabilite potrivit legislaiei n vigoare;

  - venituri din donaii i sume sau bunuri primite prin sponsorizare; - venituri din dobnzile i dividendele obinute din plasarea disponibilitilor rezultate din

  activitile fr scop patrimonial;

  - venituri pentru care se datoreaz impozit pe spectacole; - resurse obinute de la bugetul de stat i/sau de la bugetele locale i subvenii

  pentru venituri; - venituri din aciuni ocazionale, utilizate n scop social sau profesional, potrivit statutului de

  organizare i funcionare; - venituri rezultate din cedarea activelor corporale aflate n proprietatea persoanelor

  juridice fr scop patrimonial, altele dect cele care sunt sau au fost folosite n activitatea economic;

  Alte venituri din activitile fr scop patrimonial, cum ar fi:

  - venituri din cote-pri primite potrivit statutului; - ajutoare i mprumuturi nerambursabile din ar i din strintate i subvenii pentru

  venituri; - venituri din despgubiri de asigurare pagube i din subvenii pentru evenimente

  extraordinare i altele similare; - venituri din diferene de curs valutar rezultate din activitile fr scop patrimonial; - venituri din provizioane i ajustri pentru depreciere privind activitatea de exploatare; - venituri financiare din ajustri pentru pierdere de valoare;

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 11 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  - venituri obinute din vize, taxe i penaliti sportive sau din participarea la competiii i demonstraii sportive;

  - veniturile obinute din reclama i publicitate, potrivit legislaiei n vigoare.

  Veniturile din activiti economice cuprind:

  a) venituri din exploatare:

  - venituri din vnzarea de produse i mrfuri, executri de lucrri i prestri de servicii;

  - venituri din variaia stocurilor, reprezentnd variaia n plus (cretere) sau n minus (reducere) dintre valoarea la cost de producie efectiv a stocurilor de produse i producie n curs de la sfritul perioadei i valoarea stocurilor iniiale ale produselor i produciei n curs, nelund n calcul ajustrile pentru depreciere reflectate;

  - venituri din producia de imobilizri, reprezentnd costul lucrrilor i cheltuielilor efectuate de entitate pentru ea nsi, care se nregistreaz ca active imobilizate corporale i necorporale;

  - venituri din subvenii de exploatare, reprezentnd subveniile pentru acoperirea diferenelor de pre i pentru acoperirea pierderilor, precum i alte subvenii de care beneficiaz entitatea;

  - alte venituri din exploatarea curent, cuprinznd veniturile din creane recuperate i alte venituri din exploatare. .

  b) venituri financiare:

  - venituri din imobilizri financiare; - venituri din investiii pe termen scurt; - venituri din creane imobilizate; venituri din investiii financiare cedate; - venituri din diferene de curs valutar; - alte venituri financiare.

  c) venituri extraordinare (de exemplu, venituri rezultate din compensaiile primite pentru cheltuieli sau pierderi din calamiti sau alte evenimente extraordinare).

  n ceea ce privete nregistrrile contabile acestea sunt reglementate prin O.M.F.P. 1.969/2009 unde exist i monografie prezentat.

  8. ASOCIEREA N PARTICIPAIUNE Asociere n participaiune; persoan juridic pltitoare de impozit pe profit i TVA cu persoan fizic.

  Durata asocierii: 1 an. Scopul: construcia unui imobil cu destinaia de locuine pentru inchiriere i eventual vnzare Aport:

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 12 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  persoana fizic: terenul persoan juridic: banii pentru construcie mparirea rezultatelor : persoana fizic - 30% persoana juridic - 60%

  Exist o clauz contractual c la final cotele pot fi modificate. Contabilitatea este inut de persoana juridic.

  Persoana juridic ine n cadrul contabilitaii sale i contabilitatea asociaiei i ine

  totodat i o eviden separat a acesteia (nregistrnd doar documentele care se refer la activitatea asociatiei: facturi de furnizori, bonuri de consum, pli salarii, taxe - plile acestor facturi se fac prin cont 458). Asocierea n participaie apare reglementat la art. 251-256 din Codul comercial i n alte acte normative cu caracter subsecvent, cum ar fi reglementrile n domeniul fiscal care impun un anumit regim juridic aplicabil acestui tip de contracte. Att practica comercial, ct i reglementrile legale contureaz participaia ca fiind un contract comercial n care o parte numit asociat titular convine cu celelalte pri ale contractului

  (asociai participani) s efectueze mpreun una sau mai multe operaiuni comerciale, mprind

  beneficiile i pierderile.

  Durata asocierii poate fi limitat la durata realizrii scopului acesteia sau poate fi

  nedeterminat. Asociatului titular i revine obligaia reprezentrii asocierii n relaiile cu terii,

  derulnd n nume propriu, dar n contul asocierii, toate operaiunile economice.

  Codul comercial prevede c singurul drept al asociatului participant este acela de a cere

  socoteal asociatului titular cu aportul su i cu privire la beneficii i pierderi.

  Cu alte cuvinte, n cazul n care contractul de asociere nu prevede o clauz de restituire

  n natur a bunurilor aduse ca aport, asociatul participant nu are nicio posibilitate s intervin n

  administrarea asocierii, asociatul titular nu poate fi gsit rspunztor pentru culpa sa n

  administrarea afacerii chiar dac asocierea ar nregistra pierderi.

  Totui, conform Legii nr. 31/1990 privind societile comerciale, republicat, cu

  modificrile i completrile ulterioare, asociatul principal va fi rspunztor n cazul n care, n mod

  intenionat, va produce prejudicii asocierii.

  Bunurile aduse ca aport de asociai trec automat n proprietatea asociatului proprietar dac n contract nu se prevede altfel. n acest sens, n contractul de asociere poate fi stipulat ca, la ncetarea asocierii, bunurile s se ntoarc n patrimoniul persoanelor care le-au aportat.

  Referitor la aportul n prestaii, trebuie menionat c prestaiile aduse ca aport trebuie s

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 13 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  fie distincte de activitile care intr n obiectul asocierii, acelea fiind calificate ca obligaii

  contractuale, i nu ca aport.

  Potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificrile i completrile ulterioare,

  asociatul titular trebuie s in evidena separat a veniturilor i cheltuielilor aferente asocierii.

  Beneficiile i pierderile rezultate din realizarea obiectului asocierii se distribuie ntre pri

  proporional cu cotele stabilite de acetia prin contractul de asociere n participaie.

  De asemenea, obligaia nregistrrii veniturilor i cheltuielilor rezultate din asociere revine asociatului titular.

  Drepturile i obligaiile legale privind taxa pe valoarea adugat revin asociatului care

  contabilizeaz veniturile i cheltuielile, potrivit contractului ncheiat ntre pri.

  Din punct de vedere contabil, asocierile n participaie sunt reglementate la punctul 13

  din Reglementrile contabile conforme cu Directiva a IV-a aprobate prin Ordinul ministrului

  finanelor publice nr. 3.055/2009, cu modificrile i completrile ulterioare.

  Elementele de natura veniturilor i cheltuielilor determinate de operaiunile asocierilor n

  participaie se contabilizeaz distinct de ctre asociatul desemnat prin contractul de asociere, iar

  la sfritul perioadei de raportare, cheltuielile i veniturile nregistrate pe naturi, se transmit

  fiecrui asociat, pe baz de decont, n funcie de cota de participare prevzut n contractul de

  asociere, n vederea nregistrrii acestora n contabilitatea proprie, n conformitate cu

  reglementrile contabile aplicabile.

  n decont se nscriu i alte transferuri, reprezentnd valoarea mijloacelor bneti, a

  profitului realizat, amortizarea imobilizrilor corporale i alte sume rezultate din operaiunile n

  participaie.

  Evidena asocierii se organizeaz att la nivelul asocierii, ct i n contabilitatea fiecrui

  coparticipant, cu ajutorul contului 458 Decontri din operaii n participaii, analitic distinct pe

  fiecare coparticipant. n ceea ce privete imobilizrile corporale i necorporale puse la dispoziia

  asocierii, acestea sunt cuprinse n evidena contabil a celui care le deine n proprietate.

  9. BILANUL DE LICHIDARE Care este formularul de bilan de lichidare societate? Formularul de bilan de lichidare este prevzut n O.M.F.P. nr. 1.376/2004 DIZOLVAREA I LICHIDAREA SOCIETILOR COMERCIALE

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 14 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  A. Lichidare hotrt de adunarea general a acionarilor sau a asociailor, n situaia n care se obine profit din lichidare Cu aceast ocazie se efectueaz: Inventarierea i evaluarea elementelor de activ i de pasiv ale societilor comerciale care urmeaz s se lichideze, potrivit Legii contabilitii nr. 82/1991, republicat, a normelor i reglementrilor contabile, nregistrarea rezultatelor inventarierii i ale evalurii. ntocmirea situaiilor financiare de ctre societile comerciale care urmeaz s se lichideze. Exemplu : - Se ntocmete bilanul n baza datelor din contabilitate, date care au fost puse de acord cu rezultatele inventarierii. Situaia elementelor de activ i de pasiv, conform bilanului, se prezint astfel:

  Bilanul Societii "Y"

  - mii lei - Nr. rd. Sold A B 1 A. ACTIVE IMOBILIZATE II. IMOBILIZRI CORPORALE (ct. 212-2812) 02 8.000.000 (20.000.000-12.000.000) ACTIVE IMOBILIZATE - TOTAL (rd. 01 la 03) 04 8.000.000 B. ACTIVE CIRCULANTE I. STOCURI (ct. 301-391) 05 1.600.000 (2.000.000-400.000) II. CREANE 06 2.800.000 (Sumele ce urmeaz a fi ncasate dup o perioad mai mare de un an sunt prezentate separat) (ct. 4111+4118-491) (2.500.000+500.000-200.000) IV. CASA I CONTURI LA BNCI (ct. 5121) 08 600.000 ACTIVE CIRCULANTE - TOTAL (rd. 05 la 08) 09 5.000.000 D. DATORII CE TREBUIE PLTITE NTR-O PERIOAD DE PN LA 11 6.000.000 UN AN (ct. 404) E. ACTIVE CIRCULANTE NETE, RESPECTIV DATORII CURENTE 12 -1.000.000 NETE (rd. 09+10-11-18) F. TOTAL ACTIVE MINUS DATORII CURENTE (rd. 04+12-17) 13 7.000.000 H. PROVIZIOANE PENTRU RISCURI I CHELTUIELI (ct. 151) 15 1.000.000

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 15 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  J. CAPITAL I REZERVE I. CAPITAL (rd. 20 la 22), din care: 19 5.000.000 - capital subscris vrsat (ct. 1012) 21 5.000.000 (500 mii aciuni x 10.000 lei/aciune) IV. REZERVE (ct. 1061) 26 1.000.000 TOTAL CAPITALURI PROPRII 32 6.000.000 (rd. 19+23+24-25+26+27-28+29-30-31) TOTAL CAPITALURI (rd. 32+33) 34 6.000.000 - mii lei - Nr. rd. Sold A B 1 A. ACTIVE IMOBILIZATE II. IMOBILIZRI CORPORALE (ct. 212-2812) 02 8.000.000 (20.000.000-12.000.000) ACTIVE IMOBILIZATE - TOTAL (rd. 01 la 03) 04 8.000.000 B. ACTIVE CIRCULANTE I. STOCURI (ct. 301-391) 05 1.600.000 (2.000.000-400.000) II. CREANE 06 2.800.000 (Sumele ce urmeaz a fi ncasate dup o perioad mai mare de un an sunt prezentate separat) (ct. 4111+4118-491) (2.500.000+500.000-200.000) IV. CASA I CONTURI LA BNCI (ct. 5121) 08 600.000 ACTIVE CIRCULANTE - TOTAL (rd. 05 la 08) 09 5.000.000 D. DATORII CE TREBUIE PLTITE NTR-O PERIOAD DE PN LA 11 6.000.000 UN AN (ct. 404) E. ACTIVE CIRCULANTE NETE, RESPECTIV DATORII CURENTE 12 -1.000.000 NETE (rd. 09+10-11-18) F. TOTAL ACTIVE MINUS DATORII CURENTE (rd. 04+12-17) 13 7.000.000 H. PROVIZIOANE PENTRU RISCURI I CHELTUIELI (ct. 151) 15 1.000.000

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 16 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  J. CAPITAL I REZERVE I. CAPITAL (rd. 20 la 22), din care: 19 5.000.000 - capital subscris vrsat (ct. 1012) 21 5.000.000 (500 mii aciuni x 10.000 lei/aciune) IV. REZERVE (ct. 1061) 26 1.000.000 TOTAL CAPITALURI PROPRII 32 6.000.000 (rd. 19+23+24-25+26+27-28+29-30-31) TOTAL CAPITALURI (rd. 32+33) 34 6.000.000

  Not: Acesta este un exemplu cu titlu informativ.

  10. CASARE MIJLOACE FIXE

  Cum se face casarea unui mijloc fix i care sunt notele contabile aferente?

  Rezultare piese de schimb: - cheltuieli ocazionale de casare:

  % = 401 6583 "Furnizori"

  "Cheltuieli privind activele cedate"

  4426 "TVA deductibil"

  - piese de schimb recuperate:

  3024 = 7583

  "Piese de schimb" "Venituri din cedarea activelor"

  - scoaterea din eviden a activului a activului amortizat integral:

  2813 = 2123 "Amortizare mijloace de

  transport" "Mijloace de transport"

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 17 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  - scoaterea din eviden a activului a activului amortizat parial:

  % = 2133 2813 "Mijloace de transport"

  "Amortizare mijloace de transport" 6583 Cheltuieli privind activele cedate

  11. CESIUNE DREPT LITIGIOS Cum se nregistreaz n contabilitate ( SRL, pltitor de TVA) o cesiune de drept litigios pentru un teren de la o persoan fizic i concomitent cesionarea dreptului litigios ctre o societate din Bulgaria; implicaii fiscale.

  Cesiunea (vnzarea) unui drept litigios poate avea ca obiect orice drept, real ori de

  crean, fie un drept de proprietate intelectual, drepturi succesorale, dac spre exemplu privesc masa de mprit sau cnd exist nenelegeri ntre motenitori.

  Spre deosebire de o vnzare-cumprare obinuit, vnzarea dreptului litigios este un contract n care prile nu cunosc existena dreptului lor din momentul realizrii acordului de voin. Dimpotriv, de aceea contractul este unul aleatoriu, cci vnztorul nu poate garanta cumprtorului c va catiga procesul.

  Contabilizarea contractelor de cesiune a creanelor la cesionar (persoana care a preluat

  creanele) trebuie facut n funcie de clauzele specifice fiecrui contract. Prin cesiunea de crean, dreptul de crean al cedentului se transmite cesionarului

  pentru valoarea nominal a creanei, chiar dac transmiterea s-a fcut la un pre mai mic sau mai mare.

  Deoarece cesiunea cu titlu oneros a creanelor este o vnzare, n contabilitatea societii care a preluat creana (cesionarului) se va nregistra preluarea acesteia ca un activ, la valoarea nominal.

  1) La cesionar se va contabiliza:

  - Se presupune ca recuperarea creanei se face la o valoare mai mare dect valoarea nominal nscris n contractul de cesiune, motiv pentru care se va nregistra diferena la venituri.

  461 = %

  462

  758X

  nregistrarea plii efectuate, reprezentnd preul cesiunii:

  462 = 5121

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 18 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  Dac la data de 31.12.20xx, cu ocazia desfurrii lucrrilor de nchidere a exerciiului financiar, se constat c poate recupera o parte din valoarea creanelor preluate.

  Ca urmare a constatrii riscului de nencasare a creanelor, se poate constitui o ajustare pentru depreciere.

  6814 = 496

  La un momendat se poate ncasa o parte din valoarea creanelor preluate. 5121 = 461 496 = 7814 nregistrarea n contabilitate a sumelor ce nu mai pot fi ncasate, conform hotrrii Judectoreti. 654 = 461 496 = 7814

  2) La cedent se va contabiliza:

  % = 4111 461 654 n situaia n care au fost constituite deprecieri pentru creanele nencasate 491 = 7814 - cu suma constituit nregistrarea ncasrii contravalorii cesiunii 5121 = 461

  Din punct de vedere fiscal:

  - pierderile nregistrate la scoaterea din eviden a creanelor nencasate sunt deductibile, numai n urmtoarele cazuri:

  a) procedura de faliment a debitorilor a fost nchis pe baza hotrrii judectoreti; b) debitorul a decedat i creana nu poate fi recuperat de la motenitori; c) debitorul este dizolvat, n cazul societii cu rspundere limitat cu asociat unic, sau

  lichidat, fr succesor d) debitorul nregistreaz dificulti financiare majore care i afecteaz ntreg

  patrimoniul.

  12. CESIUNE PERSOANE FIZICE Cum se nregistreaz o schimbare de acionariat n condiiile de mai jos?

  - 1012 - Mirela - cesioneaz ctre firma ABC 50 pri = 500 ron(nregistrat n SUA,Columbia) i

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 19 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  - 1012 - Sorin - cesioneaz ctre firma XYZ 50 pri = 500 ron (nregistrat n Insulele Virgine Britanice), ambele firme fiind reprezentate legal de dl. X., imputernicit. Subscrierea i retragerea din i n societate a unui asociat ( aceast retragere se face numai cu hotrrea adunrii generale a asociailor).

  9 Societatile ABC i XYZ pltesc contravaloarea prilor sociale (aciunile) persoanelor fizice sau i vireaz n contul societii :

  261 = 5121

  9 Societatea X din Romnia nregistreaz primirea banilor:

  512X = 462.1 500 ron

  512X = 462.2 500 ron

  9 Restituie capitalul subscris asociailor:

  1012.Mirela = 456.mirela 500 ron 1012.Sorin = 456.sorin 500 ron 456.Mirela = 5311 sau 5121 500 ron 456.Sorin = 5311 sau 5121 500 ron

  9 Aportul societilor ABC i XYZ cumprtoare:

  512X = 461 ABC/ XYZ

  461. ABC / XYZ = 1011

  1011 = 1012 . ABC / XYZ

  13. CHELTUIELILE FORFETARE LA O NTREPRINDERE INDIVIDUAL

  Care sunt cheltuielile forfetare la o ntreprindere individual? Sunt deductibile? Cheltuielile forfetare se completeaz de ctre contribuabilii care realizeaz venituri din drepturi de proprietate intelectual i care determin venitul net pe baza cotelor forfetare de cheltuieli. Codul fiscal

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 20 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  Stabilirea venitului net anual din drepturile de proprietate intelectual: Cheltuielile forfetare includ comisioanele i alte sume care revin organismelor de gestiune colectiv sau altor pltitori de venituri drept plat a serviciilor prestate pentru gestiunea drepturilor de ctre acetia din urm ctre titularii de drepturi. Cota de cheltuieli forfetare nu se acord n cazul n care persoanele fizice utilizeaz baza material a beneficiarului acestor drepturi de proprietate intelectual.

  14. CHITANA LA PREDAREA BANILOR N CASIERIE n baza raportului Z, la un magazin de vnzare cu amnuntul, se taie chitan pentru predarea banilor la casieria unitii, chiar dac societatea are un singur punct de lucru ? ncepnd cu 01.01.2009 a fost aprobat Ordinul Economiei i Finanelor nr.3512/2008 care prevede normele specifice de ntocmire i utilizare a documenteolr financiar contabile, unde pentru mijloacele bnesti i decontari n numerar prevede chitan. Pentru livrrile de bunuri sau prestrile de servicii pentru care persoanele impozabile sunt scutite fr drept de deducere a taxei pe valoarea adugat i nu sunt obligate s ntocmeasc facturi, n conformitate cu prevederile Codului fiscal i ale normelor metodologice de aplicare a acestuia, operaiunile economice se nregistreaz n baza contractelor ncheiate ntre pri i a documentelor financiar-contabile sau bancare care s ateste acele operaiuni, cum sunt: aviz de nsoire a mrfii, chitanta, dispoziie de plat/ncasare, extras de cont bancar, nota de contabilitate.

  15. CLDIRE PRELUAT PRIN LICITAIE

  O cldire este preluat prin licitaie prin lichidator de la o firm aflat n insolven. Cum se nregistreaz n evidena contabil i dac implic TVA. Ce nregistrri se fac la firma n insolven? nregistrarea n contabilitate a cldirii se face exact ca, i o cumprare a unui imobil. Din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugat, vnzrile de bunuri mobile efectuate de persoanele impozabile nregistrate n scopuri de TVA reprezint operaiuni taxabile pentru care se aplic cotele prevzute la art.140 din Codul fiscal, cu modificrile i completrile ulterioare, mai puin vnzrile de bunuri mobile care se regsesc la operaiuni scutite de tax cu drept de deducere prevzute la art.143 - 144^1 din aceeai lege, cu modificrile i completrile ulterioare i vnzrile de bunuri mobile care se regsesc la operaiuni scutite de tax fr drept de deducere prevzute la art.141 din aceeai lege .

  Potrivit prevederilor art.141 alin.(2) lit.f), Titlul VI T.V.A. din Codul fiscal: este scutit de tax, livrarea de construcii/pri de construcii i a terenurilor pe care sunt construite, precum i a oricror altor terenuri.

  Prin excepie, scutirea nu se aplic pentru livrarea de construcii noi, de pri de construcii noi sau de terenuri construibile. n sensul prezentului articol, se definesc urmtoarele:

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 21 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  1. teren construibil reprezint orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcii, conform legislaiei n vigoare; 2. construcie nseamn orice structur fixat n sau pe pmnt; 3. livrarea unei construcii noi sau a unei pri din aceasta nseamn livrarea efectuat cel trziu pn la data de 31 decembrie a anului urmtor anului primei ocupri ori utilizri a construciei sau a unei pri a acesteia, dup caz, n urma transformrii;

  4. o construcie nou cuprinde i orice construcie transformat astfel nct structura, natura ori destinaia sa au fost modificate sau, n absena acestor modificri, dac costul transformrilor, exclusiv taxa, se ridic la minimum 50% din valoarea de pia a construciei, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformrii; Art. 160 a fost modificat de pct. 146 al art. I din ORDONANA DE URGEN nr. 109 din 7 octombrie 2009 , publicat n MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 13 octombrie 2009, prin care nu se mai aplic msuri de simplificare pentru persoanele care s-a deschis procedura de insolven.

  16. CLUB SPORTIV

  O asociaie CLUB SPORTIV, nfiinat n noiembrie 2009, are posibilitatea de a organiza contabilitate n partid simpl. Este nfiinat n baza O.G. 26/2000. Nu are angajai. Extras din O.G. 26/2000

  Art. 1. - (1) Persoanele fizice i persoanele juridice care urmresc desfurarea unor activiti de interes general sau n interesul unor colectiviti ori, dup caz, n interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociaii ori fundaii n condiiile prezentei ordonane. (2) Asociaiile i fundaiile constituite potrivit prezentei ordonane sunt persoane juridice de drept privat fr scop patrimonial

  Contabilitatea persoanelor juridice fr scop patrimonial se ine conform O.M.F.P. nr. 1.969/2007 unde avei i monografie prezentat.

  17. COMER CURIERAT

  La o firm care se ocup de comer cu produse de papetrie ctre persoane fizice prin curierat, cu ncasare prin ramburs la primirea pachetului i o parte se ncaseaz n avans la expoziii unde se face contractul cu client, este obligatorie folosirea casei de marcat la ncasarea contravalorii pachetului prin firma de curierat? Dar la ncasarea avansului aferent la expoziie? Comanda se face prin internet pe site-ul firmei i avansul se ncaseaz prin banc. Tebuie emis bon fiscal?

  Nu este obligatorie folosirea casei de marcat n aceste situaii.

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 22 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  Conform O.U.G. 28/1999 privind obligaia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale (cu modificrile ulterioare): Art. 2. - Se excepteaz de la prevederile art. 1 alin. (1): k) comerul cu amnuntul prin comis-voiajori, precum i prin coresponden, cu excepia livrrilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine i unitile de alimentaie public, pe baz de comand; Conform Codului fiscal: Art. 155. - (1) ..... De asemenea, persoana impozabil trebuie s emit o factur ctre fiecare beneficiar pentru suma avansurilor ncasate n legtur cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel trziu pn n cea de-a 15-a zi a lunii urmtoare celei n care a ncasat avansurile, cu excepia cazului n care factura a fost deja emis.

  18. COMISION NCASARE EXTERN

  O societate emite o factur de 100 USD ctre un client extern. La ncasarea facturii primete n cont doar 90 USD, iar pe extrasul de cont apare meniunea suma original ordonat: 100 USD; comision corespondent bancar: 10 USD. Cum se nregistreaz din punct de vedere contabil diferena nencasat? Este corect nregistrarea de mai jos? 5124 = 411 90 USD 627 = 411 10 USD

  Urmrind explicaia de pe extrasul bancar n care se specific faptul c suma ordonat a fost de 100 USD, iar comisionul corespondent de 10 USD rezult faptul c prin aceasta clientul extern i-a achitat integral factura de 100 USD, lsnd ns n sarcina societii achitarea comisionului de ncasare de 10 USD (s-a utilizat condiia de sharing commission la efectuarea transferului bancar). Astfel suma de 10 USD devine o cheltuial financiar suportat de societate. Ca urmare nregistrrile corecte sunt: 5124 = 411 100 USD 627 = 5124 10 USD

  19. CONSTRUCII

  Firma de construcii este subantreprenor i are ncheiat un contract cu antreprenorul general pe mai multe lucrri. De regul, se factureaz lunar etapele de lucrri (dar nu ca avansuri). Se ntampl ca o etap din lucrare s fie facturat luna urmtoare. Pentru cele dou cazuri, iat nregistrrile contabile:

  Din punct de vedere contabil, orice nregistrare n evidene trebuie susinut de un document. n aceast situaie nu se precizeaz c efectuarea nregistrarilor n storno au la baz

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 23 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  un document, de unde presupunem c de fapt prin aceste sume n storno se dorete reconcilierea conturilor (de furnizori, venituri, TVA).

  Propunerea noastr: n luna X 1.achiziie materiale de la furnizori; documentul justificativ este n.i.r.-ul; % = 401 302 4426 2.necesarul de materiale pe antier; documentul justificativ bonul de consum; 602=302 ( valoarea bonului de consul la preul de achiziie al materialelor ) 3.factura primit de lucrri de execuie conform contractelor ncheiate cu alte societi; % =401 628 4426 4.la sfritul fiecrei luni se face inventarierea lucrrilor i dac nu sunt finalizate se procedeaz astfel:

  se emite un deviz de lucrri care cuprinde materialele i manopera din lun; documentul justificativ devizul de lucrri provizoriu ;

  332=711 (valoarea devizului de lucrri) Concomitent: 711=121 La nceputul lunii 5.lucrrile neterminate din luna precedent; 711= 331 Concomitent: 121=711 La recepia lucrrilor semnat i tampilat de ctre beneficiar; documentul justificativ este devizul de lucrri final sau situaia de lucrri; 418 = % 70x 4427 sau 4428 Concomitent la emiterea facturii: 4111 = 418 4428 = 4427

  20. CONTABILITATEA UNEI FUNDAII SOCIETATE PRIVAT

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 24 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  Activitatea unei fundaii const n ngrijirea bolnavilor cu titlu gratuit. Mare parte din serviciile de spitalizare sunt decontate de Casa de Asigurri de Sntate care vireaz banii n contul nostru i fundatia emite factura pentru aceast sum cu meniunea: "contravaloare servicii medicale spitaliceti".

  Activitatea este considerat activitate economic sau activitate fr scop patrimonial? n baza crei legi se poate considera activitate economic sau activitate fr scop patrimonial? Care este monografia contabil a facturilor emise? Precizare: fundaia este societate privat i pacienii nu pltesc serviciile de ngrijire.

  Ordonana 26/2000 cu modificrile i completrile ulterioare prevede: Art. 46. - (1) Veniturile asociaiilor sau federaiilor provin din:

  a) cotizaiile membrilor; b) dobnzile i dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile, n condiii legale; c) dividendele societilor comerciale nfiinate de asociaii sau de federaii; d) venituri realizate din activiti economice directe; e) donaii, sponsorizri sau legate; f) resurse obinute de la bugetul de stat sau de la bugetele locale; g) alte venituri prevzute de lege. (2) Veniturile fundaiilor sunt cele prevzute la alin. (1) lit. b)-g). Art. 48. - Asociaiile, fundaiile i federaiile pot desfura orice alte activiti economice directe dac acestea au caracter accesoriu i sunt n strns legtur cu scopul principal al persoanei juridice.

  n ceea ce privete delimitarea activitilor n activitate economic sau activitate fr scop patrimonial aceasta se face n funcie de ce este menionat n actul constitutiv.

  Statutul cuprinde, sub sanciunea nulitii absolute:

  - explicitarea scopului i a obiectivelor fundaiei; - categoriile de resurse patrimoniale ale fundaiei;

  n ceea ce privete nregistrrile contabile acestea sunt reglementate prin O.M.F.P.

  1.969/2009 unde exist i monografie prezentat.

  21. CONTABILITATE PFA

  Contabilitatea n partid simpl nu este o contabilitate de angajamente cum scrie i n Codul fiscal Art 48 Alin(2).

  Venitul net cuprinde: a) sumele ncasate i b) echivalentul n lei al veniturilor n natur din desfurarea activitii.

  Alin (4) condiiile generale pe care trebuie s le ndeplineasc cheltuielile aferente veniturilor pentru a putea fi deduse sunt: a) s fie efectuate n cadrul activitilor desfurate n scopul realizrii venitului, justificate prin documente; b) s fie cuprinse n cheltuielile exerciiului financiar al anului n cursul cruia au fost pltite.

  Cum este corect: ct s-a pltit pentru zahr este cheltuiala anului 2009?

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 25 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  Sau: dac la venituri se nregistreaz valoarea a 22.000 kg ncasat de la clieni nu se poate trece la cheltuieli dect valoarea de achiziie a 22.000 kg zahr? Dac nu se nregistreaz pe cheltuieli valoarea zahrului achitat n 2009, n 2010 nu este o cheltuial deductibil?

  n cazul persoanelor fizice autorizate impozitul se stabilete innd cont de sumele nregistrate n Registrul jurnal de ncasri i pli.

  Spre deosebire de contabilitatea de angajamente, contabilitatea de cas ine seama

  numai de veniturile ncasate efectiv i de cheltuielile efectiv pltite. Astfel, Ordinul nr. 1.040 din 8 iulie 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind

  organizarea i conducerea evidenei contabile n partid simpl de ctre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil n conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal prevede ca venitul net se calculeaz innd cont de sumele nregistrate n Registrul jurnal de ncasri i pli, respectiv:

  din totalul sumelor ncasate, evideniate n coloana 5, respectiv 6, din Registrul-jurnal de

  ncasri i pli, se scad cheltuielile cu amortizarea fiscal a bunurilor i drepturilor, evideniate n Fia pentru operaiuni diverse, i totalul sumelor pltite, evideniate n coloana 7, respectiv 8, din Registrul-jurnal de ncasri i pli, i se adun sumele pltite pentru cumprarea bunurilor amortizabile i totalul cheltuielilor nedeductibile, care se preia din centralizatorul cheltuielilor nedeductibile, acest centralizator ntocmindu-se cu ajutorul unui document cumulativ.

  Concluzie:

  Facturile emise i nencasate nu se vor lua n calcul la determinarea impozitului.

  22. CONTABILITATEA UNEI FUNDAII

  Cum se reflect n contabilitatea unei fundaii (situaii de acest gen apar i la institutele de cercetari i la ageni economici), veniturile obinute n baza unui proiect cu finanare din fonduri europene (FSE) - realizarea proiectului presupune cheltuirea unor sume importante?

  Cum se nchid conturile de cheltuieli avnd n vedere c finanarea se realizeaz 88 % din fonduri europene, 10% de la buget i 2% contribuia solicitantului (cofinanare)?

  Asociaiile i fundaiile sunt persoane juridice de drept privat fr scop patrimonial. Fundaia este subiectul de drept nfiinat de una sau mai multe persoane care, pe baza unui

  act juridic ntre vii ori pentru cauz de moarte, constituie un patrimoniu afectat, n mod permanent i irevocabil, realizrii unui scop de interes general sau, dup caz, al unor colectiviti.

  Principalele acte normative care reglementeaz activitatea persoanelor juridice fr scop patrimonial sunt:

  Ordonana nr. 26 din 30/01/2000 cu privire la asociaii i fundaii; Legea nr. 246 din 18/07/2005 pentru aprobarea Ordonanei Guvernului nr.

  26/2000 cu privire la asociaii i fundaii; Ordinul nr. 1.829 din 22/12/2003 pentru aprobarea Reglementrilor contabile

  pentru persoanele juridice fr scop patrimonial cu aplicabilitate pn la data de 31/12/2007;

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 26 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  Ordinul nr. 1.969 din 9 noiembrie 2007 privind aprobarea Reglementrilor contabile pentru persoanele juridice fr scop patrimonial cu aplicabilitate de la 01/01/2008;

  Codul fiscal din 22/12/2003 cu modificrile i completrile ulterioare; Legea contabilitii nr. 82/1991 cu modificrile i completrile ulterioare.

  Veniturile din activiti economice cuprind:

  b) venituri din exploatare:

  -venituri din vnzarea de produse i mrfuri, executri de lucrri i prestri de servicii;

  - venituri din variaia stocurilor, reprezentnd variaia n plus (cretere) sau n minus (reducere) dintre valoarea la cost de producie efectiv a stocurilor de produse i producie n curs de la sfritul perioadei i valoarea stocurilor iniiale ale produselor i produciei n curs, nelund n calcul ajustrile pentru depreciere reflectate;

  - venituri din producia de imobilizri, reprezentnd costul lucrrilor i cheltuielilor efectuate de entitate pentru ea nsi, care se nregistreaz ca active imobilizate corporale i necorporale;

  - venituri din subvenii de exploatare, reprezentnd subveniile pentru acoperirea diferenelor de pre i pentru acoperirea pierderilor, precum i alte subvenii de care beneficiaz entitatea;

  - alte venituri din exploatarea curent, cuprinznd veniturile din creane recuperate i alte venituri din exploatare.

  b) venituri financiare:

  - venituri din imobilizri financiare; - venituri din investiii pe termen scurt; - venituri din creane imobilizate; venituri din investiii financiare cedate; -venituri din diferene de curs valutar; - alte venituri financiare.

  c) venituri extraordinare (de exemplu, venituri rezultate din compensaiile primite pentru cheltuieli sau pierderi din calamiti sau alte evenimente extraordinare).

  n ceea ce privete nregistrarile contabile acestea sunt reglementate prin O.M.F.P. nr. 1.969/2007 unde exist i monografie prezentat.

  Veniturile din fonduri nerambursabile se includ pe venituri, proporional cu cheltuielile efectuate din aceste fonduri.

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 27 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  23. CONTRACT ELECTRICA

  Societatea ncheie un contract cu Electrica pentru achiziionarea unui transformator care prin Lege trebuie s intre cu titlu gratuit n patrimoniul societii Electrica. Plata s-a facut n avans conform contractului, nregistrndu-se pe un cont de avans imobilizri. n condiiile n care societatea trebuie s cedeze la punerea n funciune transformatorul, se poate trece pe cheltuial suma nregistrat pe contul de avans i contul de cheltuial care trebuie folosit?

  Este vorba despre o imobilizare ceea ce nu nseamn o cheltuial. Conform O.M.F.P. nr. 3.055/2009 evaluarea la data intrrii n entitate

  50 - (1) La data intrrii n entitate, bunurile se evalueaz i se nregistreaz n contabilitate la valoarea de intrare, care se stabilete astfel: a) la cost de achiziie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros; b) la cost de producie - pentru bunurile produse n entitate; c) la valoarea de aport, stabilit n urma evalurii - pentru bunurile reprezentnd aport la capitalul social; d) la valoarea just - pentru bunurile obinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.

  Imobilizarea corporal trebuie scoas din eviden la cedare sau casare, atunci cnd niciun beneficiu economic viitor nu mai este ateptat din utilizarea sa ulterioar. Concluzie:

  Va trebui s se nregistreze la imobilizri corporale suma pltit pentru transformator i amortizat.

  n cazul n care acest transformator este cedat i el nu mai este n prorietatea societii, n funcie de natura contractului se scoate din evidena contabil.

  24. CONTRACT DE MANAGEMENT

  n baza unui contract de management, o societate planific i urmrete proiectul de construcie al unui obiectiv (eolian), aparinnd unei societi, pentru c aceast societate nu are personal calificat.

  Conform contractului, societatea pltete diverse servicii care sunt facturate urmnd s i recupereze banii de la societatea beneficiar.

  Cum se nregistreaz aceste facturi care sunt emise pe societatea care este manager de proiect?

  Dar n societatea care construiete obiectivul? (Trebuie s se refactureze? Cum? n ce condiii?)

  Care este nregistrarea contabil pentru evidenierea banilor pltii n numele celeilalte societi? Cum i n ce baz se recupereaz banii? Care sunt nregistrrile contabile?

  n ceea ce privete refacturarea se au n vedere prevederile Codului Fiscal, art. 137, alin. (3) care menioneaz c baza de impozitare nu cuprinde urmtoarele:

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 28 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  e) sumele achitate de o persoan impozabil n numele i n contul altei persoane i care apoi se deconteaz acesteia, precum i sumele ncasate de o persoan impozabil n numele i n contul unei alte persoane.

  Norme metodologice de aplicare ale Codului Fiscal menioneaz urmtoarele: n sensul art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, sumele achitate de o persoan

  impozabil n numele i n contul altei persoane impozabile reprezint sumele achitate de o persoan impozabil pentru facturi emise de diveri furnizori/prestatori pe numele altei persoane i care apoi sunt recuperate de cel care le achit de la beneficiar.

  Persoana care achit sume n numele i n contul altei persoane nu primete facturi pe

  numele su i nici nu emite facturi pe numele su. Pentru recuperarea sumelor achitate n numele i n contul altei persoane se poate

  emite, n mod opional, o factur de decontare de ctre persoana impozabil care a achitat respectivele facturi. n situaia n care prile convin s i deconteze sumele achitate pe baza facturii de decontare, taxa nu va fi menionat distinct, fiind inclus n totalul sumei de recuperat.

  Factura de decontare se transmite beneficiarului nsoit de factura achitat n numele

  su. Persoana care a achitat facturile n numele altei persoane nu exercit dreptul de

  deducere pentru sumele achitate, nu colecteaz taxa pe baza facturii de decontare i nu nregistreaz aceste sume n conturile de cheltuieli, respectiv de venituri.

  Beneficiarul ale crui facturi au fost achitate de alt persoan i va deduce n condiiile

  legii taxa pe baza facturii care a fost emis pe numele su de furnizori/prestatori, factura de decontare fiind doar un document care se anexeaz la factura achitat.

  nregistrri contabile:

  - Factura iniial de servicii:

  461 = 401

  - Factura emis pentru decontare:

  411 = 461

  25. CREANE NENCASATE

  O firm A din Romnia are creane de ncasat n valoare de 1.000 euro, rezultate din facturi emise, ctre o firm B din Frana.

  Firma A cedeaz dreptul de crean n favoarea altei firme C din Romnia, deci n urma contractului de cesiune de crean firma B va avea datorie ctre firma C.

  1. n acest caz firma C realizeaz venit, trebuie s factureze cu TVA.? i care sunt veniturile acesteia n contextul dat? 2. Care sunt notele contabile n cazul firmelor A, B i C.? 3. Este posibil ca firma B din Frana s fi intrat n procedura de faliment. Este corect acest contract de cesiune?

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 29 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  1) Una dintre situaiile neplcute, dar care din pcate pot apare n activitatea unei firme, este aceea de a nu mai putea recupera anumite sume de bani de la clieni. Aceasta se poate ntmpla fie din incapacitatea acestora de a plti (nu pot plti), fie din reaua lor voin (nu vor s plteasc).

  Se poate recupera taxa pe valoarea adugat aferent creanelor nencasate numai prin ajustarea bazei de impozitare iniial, determinat la data livrrii bunurilor sau a prestrii serviciilor.

  Ajustarea este operaiunea prin care firma, n calitate de furnizor, emite factura de ajustare a

  bazei iniiale de impozitare a TVA cu valorile nscrise cu semnul minus. Factura de ajustare emis n rou trebuie nregistrat n jurnalul de vnzri i preluat n

  decontul de TVA, documente de eviden i declarare fiscal ntocmite pentru perioada fiscal n care s-a efectuat ajustarea.

  Vnzarea bunurilor mrfuri ctre clieni:

  411 = % 707

  4427

  Concomitent cu livrarea mrfurilor, se descarc gestiunea cu valoarea mrfurilor la preul de achiziie astfel:

  607 = 371

  Operaiunea de ajustare se efectueaz astfel:

  411 = % cu semnul minus

  707 cu semnul minus 4427 cu semnul minus

  n situaia n care nencasarea se datoreaz altor cauze i se consider c suma nu se va putea ncasa niciodat de la clientul respectiv, exist posibilitatea ca, n timpul anului s se nregistreze sumele pe contul de clieni inceri.

  4118 = 4111 cu suma respectiv

  2) Cesiunea de creane este operaiunea prin care creditorul (cedent) transmite n mod voluntar, cu titlu oneros sau cu titlu gratuit, dreptul de crean unei alte persoane

  (cesionar) care devine astfel creditor n locul su i va putea ncasa de la debitor creana

  cedat.

  Cumprarea creanelor de la teri se desfoar n temeiul unui contract de cesiune a creanei, conform cruia preul cesiunii este mai mic dect valoarea nominal a creanei, iar aceasta se achit de ctre societate doar la momentul ncasrii creanei de la debitorul cedat.

  La cesionar se va contabiliza:

  461 = % 462 7588

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 30 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  4427 nregistrarea contabil de mai sus este aplicabil n cazul n care, n baza prevederilor

  contractuale, cesiunea de creane se nscrie n categoria serviciilor de recuperare creane,

  activitate ce intr n sfera de aplicare a TVA, conform articolului 141.

  nregistrarea plii efectuate reprezentnd preul cesiunii:

  462 = 5121 ncasarea unei pri din creane: 5121 = 461 Scoaterea din eviden a creanelor care nu mai pot fi ncasate: 654 = 461

  La cedent se va contabiliza: % = 4111 461 628 4426

  nregistrarea contabil de mai sus este aplicabil n cazul n care, n baza prevederilor

  contractuale, cesiunea de creane se nscrie n categoria serviciilor de recuperare creane,

  activitate ce intr n sfera de aplicare a TVA, conform articolului 141.

  Ajustarea bazei impozabile de ctre cedent se face n cazul n care cesionarul emite o

  factur pentru serviciile de recuperare creane pentru diferena ntre valoarea nominal i cea

  recuperabil a creanei.

  nregistrarea ncasrii contravalorii cesiunii: 5121 = 461

  Concluzie: Activitatea de cesiune de creane poate reprezenta operaiune taxabil cu TVA aa cum

  rezult din precizrile articolului 141 alin. (2) lit. a) pct. 3 din Codul Fiscal, n funcie de particularitile tranzaciei prevzute n contractul ncheiat ntre pri.

  Art. 21 din Codul Fiscal prevede:

  2) Sunt cheltuieli efectuate n scopul realizrii de venituri i: n) pierderile nregistrate la scoaterea din eviden a creanelor nencasate, n urmtoarele cazuri: 1. procedura de faliment a debitorilor a fost nchis pe baza hotrrii judectoreti; 2. debitorul a decedat i creana nu poate fi recuperat de la motenitori;

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 31 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  3. debitorul este dizolvat, n cazul societii cu rspundere limitat cu asociat unic, sau lichidat, fr succesor; 4. debitorul nregistreaz dificulti financiare majore care i afecteaz ntreg patrimoniul.

  26. CREANE I DATORII N VALUT

  Cum se procedeaz n cazul creditelor n valut i a leasingurilor contractate de ctre o firm - se reevalueaz i acestea lunar, conform noului ordin 3.055?

  184 - (1) Creanele i datoriile n valut, rezultate ca efect al tranzaciilor entitii, se nregistreaz n contabilitate att n lei, ct i n valut, cu respectarea prevederilor pct. 185 din prezentele reglementri.

  Punctul 186 din Ordinul 3055 prevede: La finele fiecrei luni, creanele i datoriile n valut se evalueaz la cursul de schimb al

  pieei valutare, comunicat de Banca Naional a Romniei din ultima zi bancar a lunii n cauz. Diferenele de curs nregistrate se recunosc n contabilitate la venituri sau cheltuieli din

  diferene de curs valutar, dup caz. Prevederile de mai sus se aplic i creanelor i datoriilor exprimate n lei, a cror decontare

  se face n funcie de cursul unei valute. n acest caz, diferenele nregistrate se recunosc n contabilitate la alte venituri financiare

  sau alte cheltuieli financiare. Concluzie: Att mprumutul ct i leasingul sunt nregistrate n contul 16X Alte mprumuturi i datorii

  ceea ce nseamn c reprezint o datorie i se reevaluez.

  27. CREDIT BANCAR N VALUT, PE TERMEN LUNG

  Firma are un credit bancar n valut, pe termen lung. Care este monografia corect pentru nregistrarea creditului?

  Cum se face reevaluarea la ncheierea exerciiului financiar? nregistrri contabile

  - Primirea creditului:

  5124 = 1621 cu suma creditului - Lunar, la restituirea ratei:

  1621 = 5124 cu rata lunar

  - Dobnda lunar:

  666 = 1682 1682 = 5124

 • Noile Reglementri Contabile explicate prin 101 cazuri practice =========================================================================

  www.monografii.ro Pagina 32 din 131 Copyright 2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri

  O.M.F.P. nr. 3.055/2009 prevede: 185 - (1) n nelesul prezentelor reglementri, o tranzacie n valut este o tranzacie

  care este exprimat sau necesit decontarea ntr-o alt moned dect moneda naional (leu), inclusiv tranzaciile rezultate atunci cnd o entitate:

  a) cumpr sau vinde bunuri sau servicii al cror pre este exprimat n valut; b) mprumut sau ofer spre mprumut fonduri, iar sumele ce urmeaz s fie pltite sau ncasate sunt exprimate n valut; sau c) achiziioneaz sau cedeaz ntr-o alt manier active, contracteaz sau achit datorii exprimate n valut. (2) Cursul de schimb valutar este raportul de schimb dintre dou monede. (3) Diferena de curs valutar este diferena ce rezult din conversia unui anumit numr de uniti ale unei monede ntr-o alt moned la cursuri de schimb diferite. (4) n vederea aplicrii regulilor privind contabilizarea operaiunilor n valut, creanele i datoriile exprimate n lei, a cror decontare se face n funcie de cursul unei valute, sunt asimilate elementelor exprimate n valut. (5) O tranzacie n valut trebuie nregistrat iniial la cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Naional a Romniei, de la data efecturii operaiunii. (6) nregistrarea contravalorii n lei a capitalului social subscris n valut se face la cursul de schimb al pieei valutare, comunicat de Banca Naional a Romniei, din data subscrierii. Diferenele de curs valutar ntre cursul de la data subscrierii i cursul de la data vrsrii capitalului social n valut se nregistreaz la venituri sau cheltuieli din diferene de curs valutar, dup caz. (7) n cazul