Cap v Modele Comunitare 2011

15

Click here to load reader

description

modele comunitare

Transcript of Cap v Modele Comunitare 2011

  • Desene i modele comunitare

    Grosu Petru

  • Cadrul juridicProtecia desenelor i modelelor comunitare este asigurat n baza urmtoarelor reglementri:Directiva 98/ 71/CE privind protecia juridic a desenelor i modelelor industrale; Regulamentul Consiliului (CE) nr. 6/2002 din 12.12.2001 privind desenele i modelele comunitare;Regulamentul (CE) nr. 2245/2002 din 21.10.2002, privind modalitile de aplicare a Regulamentului nr. 6/2002 privind desenele i modelele comunitare.

  • Sistemul comunitar de protecie a desenelor i modelelor Conform reglementrilor comunitare, un desen sau model poate fi protejat:prin desen sau model comunitar nenregistrat, dac este fcut public conform regulamentului;prin desen sau model comunitar nregistrat, dac este nregistrat conform regulamentului.

  • Durata protecieiUn desen sau model, care ndeplinete condiiile prevzute, este protejat ca desen sau model comunitar nenregistrat pentru o perioad de trei ani de la data la care desenul sau modelul a fost fcut public prima dat n cadrul Comunitii Europene (publicat, expus n expoziii, comercializat, utilizat sau cunoscut n cercul specialitilor din domeniul respectiv).

  • Durata protecieiPrin nregistrarea la OHIM, un desen sau model, care ndeplinete condiiile prevzute, este protejat ca desen sau model comunitar nregistrat pentru o perioad de cinci ani de la data nregistrrii cererii. Titularul poate rennoi protecia pentru una sau mai multe perioade de cinci ani fiecare pn la o durat total de 25 de ani de la data nregistrrii

  • Principii generale referitoare la reprezentareSub rezerva aplicrii urmtoarelor dou alineate nimeni nu este obligat s fie reprezentat n faa OHIM.Persoanele fizice sau juridice care nu au nici domiciliul, nici sediul principal i nici punctul de lucru industrial sau comercial efectiv i funcional n CE trebuie s fie reprezentate n faa OHIM, n orice procedur desfurat pe lng OHIM, cu excepia procedurii de depunere a cererii de nregistrare a unui desen sau model comunitar.

  • Principii generale referitoare la reprezentarePersoanele fizice sau juridice care i au domiciliul, sediul principal sau un punct de lucru industrial sau comercial efectiv i funcional n CE pot fi reprezentate n faa OHIM de un angajat al lor, care trebuie s depun la OHIM o mputernicire (procur).

  • Condiii de protecieSe asigur protecie pentru un desen sau un model printr-un desen sau model comunitar numai dac acesta este nou i are un caracter individual.

  • Depunerea i transmiterea cererii de nregistrareDin 2003 cererea de nregistrare a unui desen sau model comunitar se poate depune:la OHIM saula serviciul central competent n domeniul proprietii industriale al unui stat membru saun rile din Benelux, la biroul pentru desene sau modele al uniunii Benelux

  • Cerere multiplSe pot include mai multe desene sau modele ntr-o cerere de nregistrare multipl. Numrul de desene sau modele ntr-o cerere de nregistrare multipl nu este limitat. Aceast posibilitate poate fi folosit cu condiia ca produsele n care se preconizeaz integrarea desenelor sau modelelor sau crora li se vor aplica aceste desene sau modele s fac parte din aceeai categorie a Clasificrii internaionale pentru desene i modele industriale.

  • nregistrarea desenului sau modelului comunitar Dac cererea ndeplinete condiiile pe care trebuie s le respecte o cerere de nregistrare a unui desen sau model comunitar OHIM nscrie cererea n Registrul desenelor i modelelor comunitare, sub titlul de desen sau model comunitar nregistrat.

  • Publicarea n urma nregistrrii, OHIM public desenul sau modelul comunitar n Buletinul de Desene i Modele Comunitare.

  • Eliberarea certificatului de nregistrare Dup publicare, OHIM elibereaz titularului un certificat de nregistrare care reproduce meniunile i informaiile nscrise n Registru.

  • Extinderea Comunitii Europene Desenelor i modelelor comunitare se acord protecie pe ntreg teritoriu CE. i mai mult, protecia se extinde automat i n statele care vor adera n viitor de la data aderrii noilor state-membre. Astfel se extinde cu mult aria de protecie.

  • Extinderea Comunitii Europene n cazul extinderii CE titularul unui desen sau model comunitar nregistrat nu este obligat s ndeplineasc careva aciuni sau s achite careva taxe adugtoare. Titularii unor drepturi anterioare ar putea s se opun extinderii unui desen sau model comunitar pe teritotiul unei ri numai prin adresare n intana judectoreasc a rii respective.