Caiet de Practica 2015

download Caiet de Practica 2015

of 38

description

practica de vara

Transcript of Caiet de Practica 2015

  • UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA

    FACULTATEA DE MATEMATIC I TIINE ALE NATURII SPECIALIZAREA GEOGRAFIE

    PRACTICA DE SPECIALITATE

    DOBROGEA DE NORD

    DELTA DUNRII

    29 iunie 5 iulie 2015

  • Practica de teren din DOBROGEA de NORD I DELTA DUNRII, 29 iunie 5 iulie 2015

    PRACTICA DE TEREN ANUL II, GEOGRAFIE

    DELTA DUNRII

    PROGRAMUL APLICAIEI:

    Ziua 1 (29 iunie): plecare Craiova Piteti Trgovite Ploieti Buzu Berca (vulcanii noroioi) Buzu

    Slobozia Hrova - Tulcea

    Ziua 2 (30 iunie): Tulcea Isaccea Mcin Greci Munii Mcin (trsturi geomorfologice i rezervaia, urcare Vf.

    uuiatul) - Cerna Horia Nalbant Babadag Ceamurlia de Jos Jurilovca (Cetatea Argamum, Complexul lagunar

    Razelm, Dealul Doloman) Enisala (Cetatea Enisala, Gospodaria rneasc in situ) - Sarichioi Murighiol

    Mahmudia retur Tulcea

  • Ziua 3 (1 iulie): Tulcea (orizontul local): Monumentul Eroilor Muzeul de tiinele Naturii Delta Dunrii 1330 vapor

    pasageri - Sulina (1530

    )

    Ziua 4 (2 iulie): Sulina Canalul Musura Sfitofca C.A. Rosetti Pdurea Hasmacu Mare Letea retur Sulina.

  • Ziua 5 (3 iulie): Sulina (orizont local): prezentarea geografic complex a localitii, zonele funcionale, Farul Vechi,

    caracteristici geomorfologice ale liniei de rm.

    Ziua 6 (4 iulie): examinare final.

    Ziua 7 (5 iulie): 700

    vapor pasageri Sulina Tulcea (1130) Nalbant Topolog Hrova Slobozia Bucureti Piteti

    Craiova.

  • 1

    PODIUL DOBROGEI CARACTERE GENERALE

    Podiul Dobrogei este situat n sud-estul rii, fiind ncadrat n nord i vest de Dunre, n est de Marea Neagr, iar n sud de grania cu Bulgaria, dincolo de care se continu. n cadrul acestor limite, el ocup o suprafa de circa 10 400 km, adic 4,3% din suprafaa Romniei. n general, limita fa de unitile vecine este subliniat de abrupturi tectonice i structurale, de peste 250 m n nord, peste 100 m n sud i doar de maxim 20 m n est, ctre Marea Neagr.

    Dobrogea se prezint ca un podi relativ rigid, format pe roci vechi (isturi verzi, granite) i structuri sedimentare mezozoice i neozoice, puternic erodat de aciunea ndelungat a factorilor modelatori externi, cu un relief domol, uor ondulat i cu altitudini relativ reduse (200-300m), altitudinea medie a ntregului podi fiind de 125 m. Partea de nord este mai nalt, ajungnd pe alocuri la 350-400 m i chiar 467 m n vrful cel mai nalt (Vf. Greci sau uuiatu din Munii Mcinului). Partea de sud are sub 200 m (altitudinea maxim este de 204 m n Vf. Deliorman). STRUCTURA GEOLOGICA A DOBROGEI DE NORD I A DELTEI DUNRII A. Platforma Scitica si Depresiunea Predobrogeana (toat Delta la nord de Falia Sf. Gheorghe), care cuprinde aproape intreaga Zona a Deltei Dunarii, constituita in suprafata prin depozite deltaice cuaternare si prezinta un fundament constituit din: - la sud de falia Sf. Gheorghe - depozite cu caracteristici geologice asemanatoare cu a subunitatilor adiacente; - n partea centrala a Deltei - depozite jurasice acoperite de depozite pliocene; - n partea de nord a Deltei - depozite jurasice, sarmaiene i ntreaga serie pliocen.

  • 2

    Fig.1 Podiul Dobrogei Harta geomorfologic (dup M. Ielenicz, 2002)

  • 3

    Fig. 2 - elful continental al Mrii Negre n sectorul romnesc

    (dup O. elariu, 1971) B. Platforma Nord-Dobrogeana (Epihercinica) (intre falia Sf. Gheorghe i Falia

    Peceneaga-Camena), care cuprinde: a. Zona Tulcea, caracterizata prin prezenta depozitelor triasice, asezate discordant peste un fundament paleozoic, strabatute de diabaze si porfire; b. Zona Muntilor Macinului, formata dintr-un nucleu hercinic, alcatuit din roci paleozoice strabatute de granite; c. Zona Babadagului (Bazinul Cretacic al Babadagului), formata din depozite cretacic-superioare asezate transgresiv peste depozite triasice (provenite din zona Tulcea) sau depozite paleozoice ale Muntilor Macinului.

    C. Zona Sisturilor Verzi ale Platformei Moesice cu sisturi verzi paleozoice (siluriene) specifice Dobrogei Centrale situate la sud de Falia Peceneaga-Camena pana la Falia Topalu (Capidava-Canara/Ovidiu).

  • 4

    Fig. 3. - Evoluia genetic a Deltei Dunrii (dup Panin i Povar)

    SUBUNITILE GEOGRAFICE

    Exist dou criterii de regionare a Podiului Dobrogei, primul const mprirea n trei subuniti mari (Dobrogea de Nord, Dobrogea Central i Dobrogea de Sud), iar al doilea divide podiul doar n dou compartimente (Masivul Dobrogei de Nord i Podiul Dobrogei de Sud, desprite de linia Harova-Capu Midia), majoritatea specialitilor nclinnd ctre cea de a doua variant. Subdiviziunile principale ale Podiului Dobrogei sunt Masivul Dobrogei de Nord si Podisul Dobrogei de Sud, desprite de linia Harova-Capu Midia.

    MASIVUL DOBROGEI DE NORD este mai nalt, cu un relief mai variat i o nclinare general de la Dunare spre mare. Este format din Munii Macinului (cunoscui i sub denumirea de Culmea Pricopanului), Culmea Niculielului, Dealurile Tulcei (continuate cu prispa Agighiol), Depresiunea Nalbant, Podisul Babadagului (alungit de la Dunare la Marea Neagr, cu altitudine maxima de 401m), Podisul Casimcei, format din isturi verzi (cu 325m altitudine maxim), continuat cu prispa Hamangia. Calcarele jurasice intersectate de rul Casimcea au generat un mic areal carstic (peterile de la

  • 5

    Gura Dobrogei i "Cheia" Dobrogei). Uneori, Podiul Casimcei este considerat o subdiviziune major separat a Dobrogei, de acelai rang cu celelalte dou i denumit Dobrogea Central.

    PODIUL DOBROGEI DE SUD este mai jos (sub 200m), este larg ondulat dup cutele calcarelor sarmaiene i nclin de la mare spre Dunre. Vile au un pronunat caracter endoreic. Extremitatea sud-vestic, cu altitudini maxime de 204m, poart denumirea generic de "Deliorman" (continuandu-se n Bulgaria). Subdiviziunile sunt: zona litorala nalt, Podiul Medgidia (cu Valea Carasu), Podiul Negru Vod i Podiul Oltinei.

    TIPURI MORFOGENETICE Ca urmare a actiunii de colmatare fluviatila, de acumulare si eroziune maritima, teritoriul Deltei Dunarii se imparte in doua unitati: delta fluviala la vest si delta fluviomarina la est, delimitate de partea vestica a aliniamentului grindurilor Jibrieni-Letea- Ceamurlia-Caraorman-Crasnicol-Perisor. Ele sunt diferentiate genetic, dar si litologic: in prima predomina aluviunile fluviatile, iar in a doua nisipurile marine. Complexul lacustru Razim-Sinoie reprezinta o alta unitate morfogenetica grefata pe golml Halmyris. Delta fluvio-marina este constituita din intercalarea elementelor marine, cu cele fluviatile si fluvio-marine. Aici se gasesc grinduri nisipoase, exclusiv marine, alaturi de depresiuni acoperite de depozite fluviale si de natura organica. Areale depresionare sunt, in general, lagunele recent barate ce se gasesc in diferite stadii de colmatare, iar grindurile fluvial sunt aproape inexistente, cu dimensiuni reduse in lungul celor trei brate ale Dunarii. Pe grindurile fluvio-marine mari (Letea, Caraorman, Saraturile, Chituc), nisipurile marine au fost modelate sub forme de dune, sub influenta factorului eolian. Sub aspect morfogenetic, in perimetrul RBDD se disting cateva tipuri si subtipuri de forme de relief:

    1. Grinduri si arii de divagare fluviala, rezultate din actiunea de sedimentare a aluviunilor transportate de bratele fluviului, de garle si canale. Au o latime si o suprafata redusa, exceptie facand grindurile fluviale de la cele doua bifurcatii (ceataluri), care au forma unor campii aluviale (Sireasa si Rusca). In general au o orientare V-S, iar inaltimea lor este in descrestere din amonte in aval (1-3 m).

    2. Asociaii de grinduri fluvio-marine vechi i actuale, rezultate n urma aciunii combinate a fluviului i mrii. Acestea sunt caracteristice deltei fluvio-marine i sunt constituite din depozite nisipoase, cochilifere, de natur litoral-marin. Ele sunt dispuse, n general, dup o orientare N-S, cu arcuiri NNV-SSV sau NNE-SSE. Cele mai ntinse asociaii de grinduri fluvio-marine sunt: Letea, Caraorman, Srturile i Chiuc, urmate de Ivancea, Crasnicol, Perior, Lupilor, Istria etc., avnd o extensiune mai redus. Un rol de suport important n formarea i extinderea grindurilor Letea i Caraorman 1-au avut martorii de eroziune cu depozite loessoide acoperii de depozitele deltaice (Gh. Murgoci, 1912). Insula Sacalin n formare, situat la sud-est de gura braului Sfntu-Gheorghe, face parte din seria cordoanelor litorale Crasnicol-Mociria, care se va ataa spaiului deltaic prin translaia spre vest determinat de aciunea valurilor.

    3. Grinduri lacustre vechi i actuale constituite din depozite nisipoase lacustre, litorale (grindurile Stipoc, Zmeica, Roca-Merhei). La consolidarea i extinderea grindului Stipoc un rol important 1-a avut nucleul loessoid din partea central, care este un martor de eroziune din Cmpia Bugeacului.

  • 6

    Fig. 4. - Distributia tipurilor principale de depozite litorale (N. Panin, 1995)

    1. Depozite marine litorale: a, transportate m lungul tarmului; b, de origine dunareana; bl, difuzie litorala in amestec cu a; 2. Depozite lacustre litorale; 3. a, zone de divagare; b, miastini; 4. Teritorii predeltaice; L. Directia initiala a driftului litoral; D. Directia actuala a driftului literal.

    4. Arii depresionare colmatate i slab colmatate, mltinoase sau lacustre din

    delta fluvial, de natur fluvio-lacustr/lagunar. Acestea reprezint cea mai mare suprafa din delta fluvial, unde peste 60 sunt terenuri ocupate de rnlatini, n care crete o vegetaie abundent de stuf i cca 20 sunt suprafee acoperite permanent de ap (lacurile). n cadrul acestora se deosebesc trei subtipuri morfogenetice: 4.1. arii depresionare colmatate mltinoase (terenuri situate deasupra nivelului mrii), de natur fluvio-lacustr/lagunar;

  • 7

    4.2. arii depresionare slab colmatate mltinoase (terenuri situate sub nivelul mrii), acoperite cu plaur i stufri tot de natur fluvio-lacustr/lagunar; 4.3. arii depresionare slab colmatate lacustre (lacurile Furtuna, Trei lezere, Matia, Babina, Merhei, Gorgova, Isac, Uzlina, Dranov etc.).

    5. Arii depresionare colmatate i slab colmatate, mltinoase sau lacustre (lacuri) de natur lacustr-lagunar/marin din delta fluvio-marin. Depozitele deltaice de suprafa, specifice ariilor depresionare dintre grindurile (cordoane litorale) marine, acoper depozite predominant nisipoase de origine marin. Ariile depresionare ocup o suprafa relativ mai redus n comparaie cu extinderea grindurilor i cordoanelor marine, iar ponderea lacurilor de natur lagunar-marin este mai restransa, exceptie facand complexele lacustre Rosu-Puiu si Razim-Sinoie. Si aici se pot deosebi urmatoarele subtipuri morfogenetice: 5.1. arii depresionare colmatate mlastinoase (situate deasupra nivelului marii), de natura lacustra-lagunar/marina; 5.2. arii depresionare slab colmatate mlastinoase (situate sub nivelul marii), acoperite cu plaur si vegetatie de stuf, de natura lacustra-lagunara/marina; 5.3. arii depresionare slab colmatate lacustre (lacuri) de natura lacustralagunara sau lagunar-marina (Puiu, Lumina, Rosu, Zatoane,Razim, Golovita, Zmeica, Sinoie, Istria, Nuntasi etc.).

    6. Arii cu dune de nisip pe grindurile fluvio-marine, formate sub actiunea vanturilor dominante din nord si nord-est (Letea, Saraturile, Caraorman si Chituc). Cota maxima a dunelor pe grindul Letea este de +13 m, iar pe grindul Caraorman de +7 m.

    7. Martori de eroziune - portiuni ale uscatului predeltaic, sub aspect litologic, se disting doua subtipuri: 7.1. Martori din uscatui predeltaic, constituiti din loessuri si depozite loessoide de varsta cuaternara. Acestea sunt reprezentate prin campul continental loessoid Chilia (un fragment din Campia Bugeacului) si prin grindul Stipoc (nucleul central). 7.2. Martori de eroziune constituiti din roci de fundament, reprezentati prin insulele calcaroase Popina, Gradistea, de varsta triasica, Bisericuta, de varsta cretacica, si ivirile de sisturi verzi de la cetatea Histria, de varsta paleozoica.

    CLIMA DELTEI DUNRII Delta Dunrii se ncadreaz n spaiul cu climat temperat semiarid specific

    stepelor pontice. Spaiile acvatice plane i foarte ntinse, acoperite n diferite grade cu vegetaie, ntrerupte de insulele nisipoase ale cmpurile marine, alctuiesc o suprafa activ specific deltei i lagunelor adiacente, cu totul diferit de cea a stepelor pontice. Aceast suprafa activ reacioneaz fa de radiaia total recepionat i de circulaia general a atmosferei rezultnd un mozaic de microclimate.

    Radiaia total variaz ntre un minim de 3,5 Kcal/cmp nregistrat n lunile de iarn i un maxim de 17 Kcl./cmp, in luna iulie. n funcie de intesitatea activitii centrilor barici principali se instaleaz condiii specifice de vreme: zile de iarn blnde (cnd activeaz centrul baric nord-est european), zile de iarn geroase, cu vnturi puternice (cnd acioneaz anticiclonii nord-atlantici), zile de var calde i uscate (cnd acionaz anticiclonii tropicali atlantici), zile de var ploioase (cnd interacioneaz aerul din bazinul mediteranean cu cel rece din nord-vestul Europei).

  • 8

    Durata de strlucire a soarelui este mare, media multianual fiind de 2250 ore, dar poate ajunge la 2600 ore n anii cu nebulozitate redus.

    Temperatura se distribuie neuniform pe suprafaa deltei. Mediile multianuale indic creterea temperaturii de la vest spre est. La nivelul vrfului deltei (Tulcea) temperatura medie multianual este de 10,94C, n delta fluvial (Gorgova), de 10,96C, pe rmul mrii (Sulina), de 11,05C, iar n largul Mrii Negre (Platforma Gloria), de 11,86C. Amplitudinile medii zilnice reflect diferenele mari datorate naturii suprafeei active: la Gorgova variaz ntre un maxim de 9 C (n iulie) i un minim de 3,8C (in decembrie), la Sulina ntre 2,8C (n iulie) i 1,4C (n noembrie), iar la staia Gloria ntre 2,3C (n iulie) i 1C (n decembrie i februarie). Sumele anuale ale temperaurilor medii zilnice efective se apropie de 1600C.

    Umezeala aerului nregistreaz cele mai mari valori de pe teritoriul Romniei. Umezeala relativ a aerului variaz iarna ntre 88 84% la Gorgova i 89 85% la Sulina i Sfntu Gheorghe, iar vara, ntre 69 71% la Gorgova i 77 80%, la Sulina i Sfntu Gheorghe.

    Precipitaiile sunt reduse cantitativ i scad de la vest spre est datorit efectului suprafeei active specifice deltei, precum i al Mrii Negre. La intrarea n Delta Dunrii (Tulcea) se nregistreaz o cantitate medie multianul a precipitaiilor de 450mm, iar la Sulina, de 360mm. In cea ma mare parte a deltei cad ntre 350 i 400mm ploaie, iar pe litoralul deltaic i cea mai mare parte a lagunelor, sub 350 mm. Stratul de zpad este subire i se menine perioade scurte de timp, numai n iernile mai aspre.Asemenea situaii s-au petrecut n anii 1928-1929, 1953-1954, 1941-1942, 1984-1985, cnd apele mrii lng rm au ngheat timp de 45 60 zile.

    Vnturile dominante bat din sectorul nordic alternativ cu sectorul sudic, cele mai intense accelerri de vnt nregistrndu-se iarna i n sezoanele de tranziie.

    Sezoanele sunt distribuite foarte neuniform n spaiul Deltei Dunrii. La intrarea n delt, la Tulcea, mediile pe 90 ani relev c sunt 142 zile de var i 60 zile de iarn, iar primverile au durat aproape egal cu toamnele. La Sulina aceleai medii multianuale indic 145 zile de var i numai 15 zile de iarn, iar primverile sunt mai lungi (122 zile) dect toamnele (83 zile).

    APELE DELTEI DUNRII Reeaua hidrografic a Deltei Dunrii este reprezentat prin braele Dunrii, prin sahale, grle i canale.

    Braul Chilia ncepe la M.43 unde se afl Ceatalul Ismail i are o lungime de 121 Km pn la gura de vrsare a braului Stambulul Vechi din delta secundar Chilia. Braul asigur, n prezent, scurgerea a 55% din debitul total al Dunrii la vrful deltei. Specificul braului este dat de cele dou difluene, prima ntre Pardina (Km 76) i Chilia Veche (Km 46), iar cea de a doua ntre Km 38 i Periprava (Km 22). Aceste despletiri cu ostroavele dintre ele reprezint delte secundare vechi ale braului Chilia. In aval de Vlkov se afl vrful deltei secundare Chilia care a nceput s se formeze la sfritul secolului al XVIIIlea,ajungnd, n prezent la o suprafa de 400 Km2, avnd un ritm mediu de cretere de 1,8 Km2 pe an. Cea mai mare parte a deltei secundare Chilia se afl pe teritoriul Ucrainei.

  • 9

    Braul Tulcea ncepe la M.43 (Ceatalul Ismail), are numai 17 Km. i asigur, n prezent, scurgerea a 45 % din debitul total al Dunrii. Intre M.41 i M. 37 formeaz o bucl de meandru, care culmineaz n dreptul oraului Tulcea unde se afl i cea mai mare adncime (38m).

    Braul Sulina ncepe la Ceatalul Sfntu Georghe aflat la M.34. Iniial avea o lungime de 84 Km, era meandrat i foarte puin adnc. Braul Sulina a fost amenajat pentru navigaie ncepnd din anul 1857 prin dragaje, iar din anul 1868 prin tierea buclelor meandrelor. Lucrrile au fost ncheiate n anul 1902, cnd braul Sulina era scurtat cu 21 Km., fiind complet rectificat i transformat n canal navigabil pentru nave oceanice. Aceste lucrri au fost primele intervenii antropice cu efecte majore n transformarea structurii i funcionrii sistemului deltaic. In prezent transport cca. 22 % din debitul total al braului Tulcea. In aval de oraul Sulina braul se continu cu un canal protejat de diguri, care nainteaz n mare aproape 8 Km. La gura canalului se acumuleaz sedimente nisipoase i mloase formnduse o bar care trebuie dragat continuu pentru asigurarea adncimii minime de 11m necesar accesului navelor marine.

    Braul Sfntu Gheorghe ncepe la ceatalul cu acelai nume (M.34), are o lungime total de 110 Km i transport cca. 23% din debitul braului Tulcea. Nu prezint difluene. n aval de Km. 85 meandreaz larg formnd 7 bucle de meandru, cea mai mare fiind ntre Km. 85 i Km. 64, cunoscut sub numele de meandrul Murighiol. n perioada 1983 1985 aceste meandre au fost tiate pentru scurtarea traseului navigabil. Braul se termin cu o delt secundar mic a crei suprafa este, n pretzent, de 13 Kmp. Delta a nceput s se formeze la nceputul secolului trecut, dezvoltndu-se cu un ritm mediu multianual de 0,07 Km2 pe an. Delta secundar Sfntu Gheorghe este barat de insula barier Sacalin.

    Sahalele sunt brae vechi ale Dunrii rmase n interiorul deltei. Apar bine reprezentate pe harta lui Vidracu, de la nceputul secolului, ulterior fiind transformate n canale prin dragare i rectificare.

    Grlele sunt artere naturale de legtur ntre brae i acvatoriile stagnante din interiorul deltei. Majoritatea grlelor sunt n prezent colmatate sau sunt rectificate. Acvatoriile stagnante sunt ghiolurile, blile japele, ztoanele, lagunele.

    Ghiolurile sunt lacuri deltaice cu suprafa i adncimi mari aflate n prezent n diferite stadii de colmatare. Principalele ghioluri sunt : Fortuna, Matia, Babina, Merhei, Obretin (ntre braele Chilia i Sulina), Gorgova, Isac, Puiule, Puiu, Lumina, Rou (ntre Sulina i Sfntu Gheorghe) i Dranov (la sud de Sfntu Gheorghe).

    Blile au suprafae i adncimi mici, multe dintre ele provenind din colmatarea mineral i biogen a ghiolurilor.

    Japele sunt bli ntr-un stadiu avansat de colmatare, mai ales biogen. n timpul verii, japele sunt invadate de vegetaie submers i plutitoare ceea ce le confer aspect de mlatin. La ape mici seac.

    Ztoanele sunt lacuri alungite i nguste formate prin nchiderea micilor golfuri deltaice de ctre barierele nisipoase n evoluie ascendent. Cnd barierele deltaice intr n faza evoluiei descendente ztoanele sunt deschise, la nceput prin portie care se mresc treptat. Astfel s-au format Ztonul Mare i Ztonul Mic din sudul deltei.

  • 10

    Lagunele sunt acavatorii ntinse formate prin nchiderea golfurilor dobrogene de ctre serii de bariere nisipoase. Cea mai mare este laguna Razelm (420 Kmp.), urmat de Sinoe (115 Kmp.), Golovia (85 Kmp) i Zmeica (60 Kmp.). Lagunele sunt alimentate cu ape venite din braul Sfntu Gheorghe prin canalele Dunav i Dranov. In sudul lagunei Razelm se afl lagunele mici din complexul Periteaca Leahova.

    VEGETAIA Vegetaia mlatinilor stuficole, predomin, ocupnd cca. 78% din suprafaa

    total. Speciile dominante sunt stuful, papura, rogozul, n amestec cu salcia pitic i numeroase alte specii.

    Vegetaia de srturi ocup 6% din total, dezvoltndu-se pe soluri salinizate i solonceacuri marine. Specificul este dat de prezena spciilor: Salicornia patula, Juncus marinus, Juncus littoralis, Plantago cornuti.

    Zvoaiele sunt pduri de salcie, frasin, arin, plop, care cresc pe grindurile fluviatile, sunt periodic inundate i se dezvolt pe 6% din totalul suprafeei. Sunt specifice deltei fluviale, unde dau nota caracteristic peisajului. ntlnim patru tipuri de zvoaie: - zvoaiele care cresc pe grindurile fluviatile joase, sunt inundate cea mai mare parte a anului i sunt formate mai ales din Salix alba i Salix fragilis; - pe grindurile mai nalte cresc zvoaile formate din Salix alba, Populus alba, Populus canescens; - pe grindurile fluviatile cele mai nalte cresc zvoaie foarte rar inundate formate din plop (Populas canescens i P.alba), la care se adaug speciile plantate: plopul negru hibrid, ararul american i frasinul de Pensilvania; - un tip de zvoi mai rar este ariniul (predomin Alnus glutinosa) care apare pe grindurile fluviatile din delta marin.

    Vegetaia pajitilor de step nisipoas este extins pe 3% din totalul deltei, dezvoltndu-se mai ales pe cmpurile marine Letea, Caraorman i Srturile. Sunt specifice speciile Festuca bekeri, Secale sylvestris, Carex colchica, Ephedra distachya.

    Vegetaia pajitilor mesofile de grind se dezvolt pe cca. 3% din totalul suprafeei deltei, n special pe pe grindurile fluviale supuse inundrii periodice. Predomin Glyceria maxima, Elytrigia repens.

    Vegetaia acvatic din ghioluri, bli i jape ocup 2% din totalul deltei. Pentru vegetaia submers sunt specifice speciile Ceratophyllum submersum, Myriopyllum verticillatum, Potamogeton sp., Helodea canadensis.Vegetaia plutitoare este mai variat.

    Vegetaia tufiurilor dezvoltate pe nisipurile cmpurilor marine sau pe cele de pe rmurile marine active se extind numai pe 1% din totalul suprafeei deltei i sunt dominate de Tamarix ramosissima, Elaeagnus angustifolia, Hippophae rhamnoides.

    Pdurile de cmpurile marine Letea i Caraorman sunt leauri de silvostep, numite local hasmace, cu stejar brumriu (Quercus pedunculiflora), stejar pedunculat (Q. robur), frasin (Fraxinus angustifolia), plop tremurtor (Populus tremula), ulm (Ulmus foliacea), i cu plantele agtoare Periploca graeca, Vitis silvestris, Hedra helix. Reprezint nmai 0,8% din totalul suprafeei Deltei Dunrii.

    Plaurul. Formaiune specific stufriilor masive, plaurul este un strat gros de 1

  • 11

    1,6 m format dintr-o mpletitur de rizomi de stuf i de rdcini ale altor plante acvatice n amestec cu resturi organice i sol. Iniial fixat, plaurul se desprinde de fundul ghiolurilor i blilor transformndu-se n insule plutitoare cu diferite mrimi care, mpinse de vnt, se deplaseaz pe suprafaa apei. Vegetaia plaurului difer de restul stufriilor. Stuful (Phragmites australis) se dezvolt aici n cele mai bune condiii, fiind mai nalt i mai gros. Alturi de stuf ntlnim rogozul, menta, feriga de ap (Nephrodium thelypteris), cucuta de ap, troscotul, salcia pitic, precum i plantele agtoare Calystegia sepium i Solanum dulcamara. Pe plaur se formeaz coloniile de pelicani comun i cre. Tot pe plaur triesc porcul mistre, cinele enot, bizamul, lutra, nurca, vulpea.

    FAUNA Delta Dunrii este un adevrat paradis faunistic. Aici vieuiete 98% din fauna

    acvatic european, ntreaga faun de odonate, de lepidoptere acvatice i de molute gasteropode de Europa i tot aici i gsesc refugiul mamifere rare cum sunt Mustela lutreola, Lutra lutra i Felis silvestris. Vertebratele dau nota specific faunei deltei.

    Amfibienii sunt reprezentai prin 2 specii de caudate i 6 specii de anure, iar reptilele prin 8 specii, majoritatea erpi (4 specii).

    Petii sunt prezeni prin 65 specii, cei mai muli de ap dulce (60%), restul migrnd primvara din Marea Neagr. Intre acetia din urm, sturionii i scrumbiile au rol important, att tiinific, ct i economic.

    Psrile sunt cele care au creat faima deltei, cunoscut, nc de la nceputul secolului ca un paradis avian. Renumele se datoreaz celor 327 specii pe care le putem ntlni n delt i care reprezint 81% din avifauna Romniei. Dintre acestea cuibresc 218 specii, restul de 109 specii trecnd prin delt i rmnnd diferite perioade de timp toamna, iarna i primvara.

    Psrile acvatice sunt cele mai numeroase: cuibrersc 81 specii i trec prin delt 60 specii, n total 141 specii, ceea ce reprezint 82% din avifauna acvatic european. Avifauna acvatic din Delta Dunrii este alctuit dintr-un nucleu de specii vechi, bine adaptate la mediul acvatic, la care se adug, speciile accesorii i speciile cosmopolite. Nucleul avifaunei este format din 75 specii a cror via este legat de prezena apei. Acestea se grupeaz n 5 tipuri ecologice principale: specii strns legate de ap, strict stenotope (cufundari, corcodei, furtunari, pelicani, cormorani, unele anatide), specii de stufrii (toate speciile de paseriforme acvatice), specii de rmuri (strci, loptari, ignui, unele anatide), specii de pajiti hidrofile cu vegetaie bogat continuate cu stufrii (ralide), specii de rmuri marine (unele laride). Multe specii, mai ales dintre rae, gte, pescrui, apar frecvent n diferii biotopi. Speciile accesorii sunt cele care se integreaz secundar n avifauna acvatic, devenind din ce n ce mai numeroase pe msura transformrii ecosistemelor acvatice.

    Psrile din zvoaie sunt sunt reprezentate de silvii, muscari, filomele, piigoi, cinteze, la care se adaug, n timpul cuibritului, rae, cormorani i strci.

    n pdurile de pe cmpurile marine Letea i Caraorman cuibresc 64 specii tipice avifaunei pdurilor nemorale (silvii, mierle, ciocnitori, mcleandru, piigoi, graur, precum i codalbul (Haliaetus albicilla), gaia brun, acvila pitic, vulturul pescar etc. Fazanul (Phasianus colchicus) a fost introdus prin colonizare populaia dezvoltndu-se rapid.

  • 12

    n pajitile de step nisipoas sunt specifice potrnichea, prepelia, cicrliile, pasrea ogorului (Burchinus oedicnemus).

    n satele deltei, pe lng gospodrii, sunt frecvente gugutiucul, vrabia de cas, rndunica, barza, lstunul.

    Coloniile de cuibrit. O serie de specii acvatice se asociaz n timpul cuibritului formnd colonii care sunt aglomerri de cuiburi pe spaii, n general mici. Cauzele asocierii sunt legate de penuria suprafeelor de construcie a cuiburilor, precum i de avantajele oferite de prezena unui numr mare de psri n aprarea cuiburilor cu ou sau pui. Coloniile de cuibrit au reprezentat dintodeauna atracia deltei. Miile de cuiburi construite pe crengile zvoaielor de salcie sau n stufrii, zgomotul infernal, atmosfera specific altor ere geologice, zborul sgettor al miilor de psri care i hrnesc puii, transform coloniile de psri ntr-un rai nu numai al ornitologilor, dar i al oricrui iubitoar al naturii. In Delta Dunrii sunt mai multe tipuri de colonii: de strci, loptari, ignui i cormorani, de pelicani i cormorani, de pescrui, de avoazete i ciocntori, de chirighie, de chire. Colonia de pelicani din zona cu regim de protecie integral Roca-Buhaiova este cea mai mare din Europa i este un exemplu de colonie mixt*. Aici se asociaz mai multe mii de perechi de pelican comun, cu zeci, pn la sute de perechi de pelican cre i cormoran mare, ntr-un peisaj care de amintete de Jurassic Park. Accesul n apropierea coloniilor este permis numai specialitilor, care au autorizaii speciale obinute de la ARBDD din Tulcea.

    PEISAJELE DIN DELTA DUNRII Peisajul deltaic ocup pe Terra o surafa total de 684.000 Kmp. Fiecare delt

    are personalitatea sa peisagistic rezultat din evoluia n anumite condiii hidrologice, climatice, oceanografice, tectonice, dar toate deltele au trsturi comune, ntre care definitorii sunt: abundena apei, biodiversitatea mare i dinamica foarte activ a tuturor proceselor. Delta Dunrii se ncadreaz n categoria peisajelor deltaice din zona temperat i poate fi divizat n mai multe tipuri i subtipuri.

    Peisajul deltei fluviale se caracterizeaz prin alternana zvoaielor de salcie i plop bine dezvoltate, cu stufrii, ghioluri, grle sahale i canale. Putem subdiviza identificnd peisajul deltei fluviale nalte cu zvoaie bogate, dar cu ghioluri mici i stufrii mai puin extense, i peisajul deltei fluviale joase cu stufrii i ghioluri ntinse, prin care erpuiesc galeriile grlelor, sahalelor i canalelor mrginite de zvoaie.

    Peisajul deltei marine, cu dou subtipuri: peisajul deltei marine joase cu stufrii ntinse, ghioluri mari i cu foarte puine zvoaie i peisajul cmpurilor marine nalte. Acesta din urm este foarte variat: pdurile de silvostep marin de pe cmpurile Letea i Caraorman, cmpurile cu dune nalte, ntinsurile srturate, reprezint faete foarte diferite ale peisajului deltei marine.

    Peisajul braelor Dunrii, Chilia, Tulcea, Sulina i Sfntu Gheorghe, este dominat de volumul enorm de ap care se scurge, de meandre, difluene, zvoaie. i aici apar trsturi proprii n funcie de morfologia fiecrui bra i de extensiunea i intensitatea presiunii umane.

    Peisajul deltelor secundare Chilia i Sfntu Gheorghe este identic cu toat diferena de mrime. Despletirile braelor i dominana mlatinilor stuficole, la care se adaug zvoaie mai mult sau mai puin nchegate, sunt specifice acestui peisaj.

  • 13

    Peisajul lagunelor are drept caracteristic extensiunea larg a oglinzilor de ap, mrginite de stufrii sau de faleze (Capul Dolojman, Capul Iancine).

    Peisajul rmului deltaic i lagunar este cel mai complex, datorit mbinrii elementelor deltaice cu cele marine. Procesele actuale morfodinamice impugn difereniefrea mai multor nuane: peisajele rmului dezvoltat pe cmpuri marine cu dune (Sulina, Sfntu Gheorghe, Chituc), peisajul rmurilor dezvoltate pe bariere deltaice sau lagunare n retragere rotaional spre interiorul deltei (Sud Sulina Cla Vdanii, Periteaca- Edighiol), peisajul rmurilor dezoltate pe bariere cochilifere (Ciotic Perior), peisajul insulei barier Sacalin, cea mai mare i mai complex din nord-vestul Mrii Negre.

    Peisajul polderelor amenajate pentru agricultur (Sireasa, Pardina, Rusca, Carasuhat, Dunavu, Sud Sulina), caracterizate prin monotonia specific cmpurilor cultivate cu cereale i plante tehnice.

    AEZRILE OMENETI DIN DELTA DUNRII Omul a fost prezent n delt nc din antichitate, dup cum atest mrturiile arheologice descoperite la Chilia Veche i pe cmpul Letea. Despre aezri stabile putem vorbi numai din secolele XII XII i numai la Chilia Veche i n afara deltei, pe marginea continental a Pod. Bugeac i pe cea dobrogean nordic. Un interes deosebit l prezint factoria veneian de la Chilia aflat, dup cum atest documentele comerciale pstrate la Libreria Marciana din Veneia, foarte aproape de mare. Referindu-ne numai la interioarul deltei, nu i la marginea dobrogean, popularea deltei s-a fcut nc din vremea lui Stefan cel Mare, prin pstoritul transhumant practicat de ciobanii moldoveni. Cetatea de la Chilia Nou, aflat n aezarea cu acelai nume amplasat pe malul nordic al braului Chilia n podiul Bugeac, reprezenta poarta de intrare n delt. Punatul se practica toamna i iarna, pn la nceputul primverii, pe grindurile i cmpurile fluviale i marine. Aezrile temporare se numeau cle, oiconim ntlnit frecvent i n zilele noastre. Prima aezare permanent populat mai ales cu pstori moldoveni a fost Satul Nou amplasat n partea central a cmpului marin Letea. Stpnirea rus de dup anul 1826 a shimbat numele satului n Satanov, iar dup preluarea deltei de ctre statul romn a fost numit C.A.Rosetti. Imperiul Rus a practicat o politic de colonizare, desfurat cu deosebit intensitate n perioada 1826 1887, cu cazaci zaporojeni de pe malul Niprului i cu lipoveni originari de pe Donul inferior. Pe harta Comisiunii Europene a Dunrii din anul 1870 sunt menionate, n interiorul deltei 14 sate i oraul Sulina. Majoritatea satelor poart nume ruseti sau ucrainene. Pe harta Vidracu, din anul 1910, sunt 22 sate i oaul Sulina, ceea ce nseamn c n 40 ani numrul aezrilor din interiorul deltei a crescut cu 8 sate, majoritatea rezultate din colonizarea sprijinit de Serviciul Pescriilor Statului sub conducerea lui Gr. Antipa, care a stabilit i un regulament al operaiunii de colonizare n delt. Satul Ptlgeanca, din apropierea ceatalului Izmail, construit de Administraia General a Pescriilor i Ameliorrii Regiunii Inundabile a Dunrii (PARID) la nceputul secolului este un exemplu. Inainte de cel de al doilea rzboi mondial numrul satelor ajunsese la 26. In prezent, n interiorul deltei sunt sunt 22 sate majoritatea cu o populaie de 100 - 250 locuitori. Singurul ora din delt este Sulina, care n prezent are aproape 5000 locuitori. S-a fcut mult vlv n legtur cu vechimea acestui ora, pe baza numelui Sollina care apare la gura braului cu acelai nume pe harta lui Constantin al VII-lea

  • 14

    Porphirogenetul n anul 950. Poziia gurii braului Sulina la nceputul mileniului al doilea era cu totul alta, iar evoluia ei a fost foarte activ n ultimile cteva sute de ani. La mijlocul secolului trecut Comisiuea European a Dunrii (CED) a gsit numai cteva barci i bordee populate de pescari i pirai. De aceea credem c se exclude prezena unui ora vechi care s dovedeasc prezena unei anumite poziii a gurii braului Sulina. Era vorba numai de o mic aezare care se muta odat cu evoluia gurii. Dezvoltarea oraului Sulina a nceput odat cu nfiinarea sediului CED i cu demararea lucrrilor de asigurare a navigaiei pe bra. In scurt timp mica aezare de bordee a devenit un ora cosmopolit, porto-franco, cu via tumultoas. In prezent oraul trece printr-o perioad dificil din punct de vedere economic, ceea ce nu a dus ns la degradarea calitii vieii, oraul find curat, iar oamenii pstrndu-i credina ntr-un viitor mai bun.

    Fig. 5. - Tipuri funcionale de aezri n Delta Dunrii (Geografia Romniei, vol. V)

  • 15

    Fig. 6. - Mrimea aezrilor umane (recensmntul din 2002) (Geografia Romniei, vol. V) SULINA ORASUL DELTEI

    Oraul cu cea mai joas altitudine din ar (3,5 m fa de nivelul mrii) a jucat un rol important n viaa economic i comercial. Prima atestare documentar este fcut de C-tin Porphirogenetul, care n 950 l consemneaz cu numele de Solina, fiind ntlnit ulterior n mai multe portulane i hri italiene din sec. XIV-XV. Amenajrile ntreprinse dup proiectul inginerului Ch. Hartley pentru rectificarea braului Sulina au determinat i dezvoltarea portului de la gura braului Sulina, care devine portofranco dup 1856, pn la nceputul celui de-al doilea rzboi mondial.

    Cadrul restrictiv de locuire. Condiiile vitrege au fcut din Delta Dunrii un spaiu puin cutat pentru locuire permanent. Condiia esenial pentru apariia i meninerea localitilor o reprezint protecia fa de viituri. Din aceast cauz, primele aezri au vetrele amplasate pe pantele dealurilor dobrogene, la contactul cu lacul Razim (Sarichioi). Bogiile deltei i premisele favorabile pentru navigaie de la gurile Dunrii au favorizat peisajul i locuitea uman.

  • 16

    Fig. 7. - Structura populaiei active dup principalele ramuri ecoomice (1. Agricultura; 2. Pescuit; 3. Industrie prelucrtoare; 4. Transporturi; 5. Altele) (Geografia Romniei, vol. V)

    Mediul natural, generos n resurse, dar foarte ostil pentru locuire, ofer puine spaii pentru amplasarea vetrelor uscatul ocup doar 13% din suprafaa deltei. Chiar i grindurile fluviomaritime Letea i Caraorman, ca i cel continental al Chiliei (ce au peste 35.000 ha i altitudini medii de 3-5 m) nu sunt integal protejate de inundaii. Fragilele avantaje naturale ale acestori situri au fost completate cu diguri de protecie (Letea, Sfitofca). Grindurile fluviatile prezint avantajul apropierii de axele de circulaie, dar dsunt doarte expuse Mila 23 prezint cel mai ridicat risc de inundabilitate din Delt.

    Conturarea reelei de aezri din interiorul Deltei a avut un sens de nvluire (n spiral). Primele centre se dezvolt periferic; ntr-o alt faz sunt populate grindurile din interior, Caraorman i Letea, n mod spontan, iar la nceputul sec. XX se ntemeiaz ultimele colonii, n lungul braului Sulina. n general se pot stabili cteva sensuri dominante ale populrii: - stabilirea n delt a lipovenilor i ucrainienilor, a cror prezen este atestat la mijlocul sec. XVIII; - colonizrile sistematice ale administraiei romneti n lungul braului Sulina intervenite dup instalarea administraiei romneti n Dobrogea i Delta Dunrii (1878) i care au vizat n special braele Dunrii;

  • 17

    - ntemeierea localitilor Chilia Veche, Periprava, Sfitofca de ctre locuitorii Bugeacului.

    n prezent reeaua de localiti este format din 27 de aezri 26 de sate i 1 ora, n care triesc aproape 15.000 locuitori. Dispunerea aezrilor n spaiul deltatic este caracterizat printr-un mare grad de izolare.

    OBIECTIVE TURISTICE

    BABADAG - Geamia Ali-Gaza-Paa dateaz de la nceputul sec. XVII i este cel mai vechi monument de arhitectur musulman din Romnia (nlimea turnului minaret 23 m). Alte dou monumente mormntul lui Ali-Gaza-Paa i cel al lui Baba-Sari-Saltc-Dede au un stil i sistem de construcie deosebit. Casa Panaghia, posibil mai veche dect geamia, a fost iniial cas de rugciuni, apoi sediu al seminarului musulman. Astzi adpostete expoziia de art oriental, cu exponate din sec. XVII-XIX. Fortificaia roman de la Babadag-Topraichioi la 5 km nord de Babadag se afl o mic fortificaie roman, ridicat probabil de mpratul Valens pentru protejarea podului de trecere, acolo unde Taia se vars n lacul Babadag.

    CETATEA MEDIEVAL DE LA ENISALA Situat pe un deal nalt care domin mprejurimile, fortificaia a fost construit la punctul de ntlnire a unor importante drumuri. Stilul arhitectonic al porii indic originea genovez a cetii ce dateaz de la sfritul sec. XIII. La sfritul sec. XIV, n cetate exista o garnizoan instalat de Mircea cel Btrn, care organizeaz aprarea Dobrogei pn n 1417 cnd o parte din teritoriul acestei provincii mpreun cu cetatea de la Enisala va fi cucerit de Imperiul Otoman. La poalele dealului pe care este situat cetatea medieval se afl o mic fortificaie roman din sec. IV, care pzea podul antic ce unea cele dou maluri ale lacului Babadag.

    ENISALA GOSPODRIA RNEASC IN SITU Gospodria in situ este situat pe oseaua principal a localitii Enisala, n partea central a satului. n cadrul gospodriei s-au reconstruit i reconstituit casa, grajdul, porumbarul, fiecare pstrnd arhitectura tradiional romneasc. n interiorul locuinei, mobilierul este mbracat n esturi tradiionale din ln, bumbac i borangic.

    CETATEA ARGAMUM-UNIREA (JURILOVCA) Este menionat la sfritul sec. VI Hr., fiind o aezare greceasc ce dateaz din aceeai perioad cu Histria. Locuirea greceasc este urmat de cea roman (sec. I-IV). Au fost descoperite poriuni de ziduri de incint, mai multe basilici i cldiri din ora.

    CHEILE DOBROGEI Cheile Dobrogei se gsesc n Dobrogea Central, pe versantul drept al vii Casimcea, de-a lungul unui firicel de ap numit Cheia, la aproximativ 1km de satul Cheia (situat n nord) i la aproximativ 45 km NV de Constana. Cea mai apropiat halt CFR este n comuna Trguor (la 8 km n sud), pe linia Medgidia - Tulcea. Cheile au o lungime total de 2 km i o suprafa total de 285 ha. Pereii sunt n imediata apropiere a oselei i au nlimi cuprinse ntre 5-40m, cei mai muli perei fiind n jurul a 20m. Zona este o formaiune recifal, alctuit din calcare stromatolitice, calcare cu spongieri, calcare coraligene i calcare cu lamelibranhiate. Straturile de calcar nu au fost cutate, iar aici sunt unice n Romnia, formele de bioherme inelare de spongieri, care sunt perfect conservate i datorit eroziunii difereniale, ele apar ca nite turnuri verticale. n afar de elementele

  • 18

    geologice i geomorfologice, aceast zon mai adpostete i o interesant flor (circa 565 de specii), cu elemente pontice sau pontic-mediteraneene. n imediata apropiere precum i la Gura Dobrogei, se gsesc numeroase peteri cu importan speologic i paleontologic, unele dintre ele fiind declarate rezervaii: P. Liliecilor, P. La Adam.

    MNSTIREA CELIC DERE Red imaginea satului romnesc n toat evoluia i complexitatea sa. Biserica mnstirii, prin stilul su de construcie etajat, capt o valoare de unicat, iar colecia de obiecte de art medieval i art popular completeaz elementele arhitecturale din interior.

    NICULIEL MONUMENTUL PALEOCRETIN Basilica i cripta au fost contruite n sec IV dHr., pe locul unui vechi mormnt martiric. Edificul face parte din din categoria basilicilor cu trei nave i nartex, prezentnd un spaiu deschis atrium element rar ntlnit n zona balcano-pontic. Este cel mai vechi monument de cult cretin cu nortex cunoscut pn n prezent.

    MNSTIREA COCO Dateaz din epoca romano-bizantin sec. IV-VI dHr. Funcionalitatea sa nu exclude relaia cu episcopia de la Tomis i Noviodunum. Poate fi asociat cu monumental paleocretin descperit n comuna Niculiel. Atrage atenia pavilionul de vest la care pridvorul i cerdacul alctuiesc elementul decorativ, construit pe ambele faade; este declarat monument de arhitectur. Biserica i celelalte pavilioane au fost construite treptat pn n sec. XX. Coleciile de carte veche i de icoane sunt etalate ntr-un muzeu de art medieval i modern.

    ISACCEA NOVIODUNUM Toponimul celtic al cetii este datorat incursiunilor celtice de la nceputul sec. III Hr. Romanii au ridicat importante ziduri de aprare pentru sediul flotei romane de pe Dunre Classis Flavia Moesica stabilit aici nc din sec. I dHr. Rapida dezvoltare a determinat autoritatea central s-i acorde rangul de municipium. n sec. IV este fortificat de mpratul Iustinian, devenind sediu episcopal. Din secolul X, cnd Dobrogea este reorganizat de turci, oraul este refortificat i intr ntr-o nou perioad de prosperitate economic. O dat cu expediia lui Osman al II-lea din 1620 mpotriva Poloniei, s-a ridicat fortificaia medieval care o suprapune pe cea antic i care va fi distrus la sfritul sec. XVIII. Dup 1877, Isaccea devine un important centru economic i administrativ.

    ORAUL MCIN ARRUBIUM Prin poziia sa geografic, aezat la rscrucea unor importate drumuri de legtur din inutul dobrogean, oraul Mcin este unul din vechile centre urbane ale rii. n nord-vestul oraului se vd azi ruinele cetii Arrubium, stpnit de geto-daci. mpraii Vespasian i Traian ntresc aprarea castrului roman de la Arrubium cu unitile de auxiliari. Dup distrugerile provocate de invaziile carpo-gotice din sec. II, cetatea este refcut. n Evul Mediu, oraul s-a dezvoltat pe ruinele vechiului Arrubium, purtnd numele de Mcin, jucnd un rol important n viaa economic i administrativ a provinciei. CERNA GOSPODRIA I EXPOZIIA MEMORIAL Obiectivul muzeal este situat n centrul comunei Cerna, n care s-a nscut i copilrit poetul Panait Cerna. Casa are o arhitectur tradiional, n care organizarea expoziiei memoriale se ncadreaz perfect.

  • NOTIE I NSEMNRI

  • NOTIE I NSEMNRI