Aplicatiile informaticii

of 33 /33
Aplicatiile informaticii (Peisagistica, teoria culorilor…) Echipa A+ - Clasa a XI-A Dinuţ Claudiu Gogoanţă Robert Cristian Păunescu Laurenţiu Ionuţ Măniceanu Mircea Adrian

Embed Size (px)

description

Aplicatiile informaticii. (Peisagistica, teoria culorilor…). Echipa A+ - Clasa a XI-A Dinu ţ Claudiu Gogoanţă Robert Cristian Păunescu Laurenţiu Ionuţ Măniceanu Mircea Adrian. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Aplicatiile informaticii

Page 1: Aplicatiile informaticii

Aplicatiile informaticii

(Peisagistica, teoria culorilor…)

Echipa A+ - Clasa a XI-A Dinuţ Claudiu Gogoanţă Robert Cristian Păunescu Laurenţiu Ionuţ Măniceanu Mircea Adrian

Page 2: Aplicatiile informaticii

Arhitectura peisageră este arta de a planifica, a proiecta, a menține, a persevera și a reabilita spatiul verde și designul construcțiilor realizate de om. Scopul profesiei include designul arhitectural, planificarea sitului, dezvoltarea spațiului din jurul casei, protecția mediului, planificare urbană(P.U.G.-plan urbanustic general), design urban,planificarea parcurilor și a spațiilor de recreere, planificare regională, spații urbane și conservare istorică. Un pracitcian în domeniul arhitecturii peisajului se numește arhitect peisagist.

Page 3: Aplicatiile informaticii

Istoria arhitecturii peisagere este în strânsă legătură cu istoria grădinăritului, dar nu sunt la fel de vaste. Ambele arte sunt preocupate de compoziția plantării, forma spațiului, apă, pavaj și

alte structuri, dar: -designul gradinilor se ocupă în mod special cu spații

închise, private(parc, grădină ) -designul arhitectural se ocupă cu spații închise, dar

de asemenea se ocupă cu spații deschise, care sunt deschise publicului(scuar, parc rural, sisteme de parcuri, spații verzi )

Page 4: Aplicatiile informaticii

Romanii au preluat arhitectura peisajului pe o scară extensivă, și Vitruviu a scris multe despre acest subiect ceea ce afectează și acum peisagiștii. La fel ca și în celelalte arte, grădinăritul a fost "reînviat" în perioada Renascentistă, cu extraordinarele exemple, inclusiv spațiile pentru recreere de la Villa d'Este, Tivoli. Grădinile renascentiste s-au dezvoltat în cel de-al 16-lea și cel de-al 17-lea secol, ajungând la superlativul grandorii, în lucrările lui André le Nôtre la Vaux-le-Vicomte și Versailles.

În secolul al 18-lea, Anglia a devenit punctul culminant în noul stil al Arhitecturii Peisagere. Personalități ca William Kent, Humphry Repton, și mai cu seamăfaimosul Lancelot 'Capability' Brown au remodelat marile parcuri din Anglia, pentru a semăna cu versiune curată și ordonată a naturii. Multe din aceste parcuri, au rămas până în zilele noastre. Termenul de "Arhitectură Peisageră" a fost folosit pentru prima dată de către Scotsman Gilbert Laing Meason, în titlul cărții sale "Arhitectura Peisageră a Marilor Pictori ai Italiei"(Londra, 1828). Aceasta cuprindea tipurile de arhitectură regăsite în picurile peisajelor. Termenul de "Arhitectură Peisageră" a fost preluat de către JC Loudon și AJ Downing.

Page 5: Aplicatiile informaticii

De alungul celui de al 19-lea secol, planificarea urbană a devenit tot mai importantă, și era combinația dintre planificarea modernă și tradiționalul grădinărit, ceea ce a dat Ahitecturii Peisagere concentrarea unică. În cea de-a doua parte a secolului Frederick Law Olmsted, a completat o serie de parcuri, care continuă să fie o mare influență asupra practicanților Arhitecturii peisagere din zilele noastre. Printre acestea se numără Central Park din New York, Prospect Park din Brooklyn, și sistemul de parcuri numite Emerald Necklace din Boston.

Page 6: Aplicatiile informaticii

Arhitectura peisageră, continuă să se dezvolte ca disciplină estetică, și a răspins multor mișcări de estetică și de arhiteturăde alungul secolului 20. Azi, continuă să se creeze o inovație, pentru a oferi soluții estetice competitive pentru spațiile verzi de alungul drumurilor, parcuri și grădini. Lucrările estetice ale Marthei Schwartz în SUA și în Europa ca Schouwburgplein in Rotterdam și la Dutch design group West 8, sunt doar două exemple.

Ian McHarg este considerat o influență importantă în legătură cu Arhitectura Peisageră modernă și în planificarea particulară. Cu ajutorul cărții "Design with Nature", a realizat un sistem de analiză a fiecărei porțiuni dintr-un sit, pentru înțelegerea compilată a atributelor calitative a spațiului. Acest sistem a devenit fundația GIS-ului(Geographic Information Systems) McHarg avea să dea un aspect calitativ cu aceasta tehnică științelor ca: istoria, hidrologia, topografia. Software-ul GIS-ului cu ubicuitate în Arhitectura peisageră, analiza materialelor aflate la suprafața solului, similar în planificare urbană, geografie, silvicultură,

Page 7: Aplicatiile informaticii

Teoria Culorilor

Page 8: Aplicatiile informaticii

Culorile complementare puse una langa alta creeaza contrastul maxim, parand mai luminoase, mai intense. Totusi, legea contrastului culorilor lui Chevreul sustine ca: puse una langa cealalta, culorile vor parea alterate, ca si cand una a fost amestecata cu complementara celeilalte. Astfel, daca asezam o bucata de material galben pe un fond albastru, aceasta va avea o usoara tenta portocalie, deoarece portocaliul este culoarea complementara albastrului.

De asemenea, umbra unui obiect va contine si culoarea complementara celei predominante, de exemplu umbra unui mar rosu va contine si aceasta culoare. Este simplu de retinut: in roata culorilor, cele opuse culorilor primare sunt complementarele acestora. Complementara unei culori primare se obtine din amestecul celorlalte doua primare. Prin urmare complementara rosului este verde, a lui albastru este portocaliul, iar pentru galben movul.

Page 9: Aplicatiile informaticii

Complementara unei secundare este culoarea primara ce nu a fost folosita in obtinerea acesteia, adica pentru verde rosu, pentru portocaliu albastru, iar nu pentru mov galben.

Culorile tertiare se obtin prin amestecarea unei culori primare cu una secundara (cele secundare fiind obtinute la randul lor din doua culori primare). Proportiile in care acestea sunt amestecate creeaza diferite culori tertiare. Ele sunt denumite combinand numele culorii primare si al celei secundare, folosite in amestec. De exemplu amestecand rosu si portocaliu obtinem culoarea tertiara rosu-portocaliu.

Page 10: Aplicatiile informaticii
Page 11: Aplicatiile informaticii

Roata culorilor

Roata culorilor sau steaua cromatica nu este altceva decat o conventie pe care artistii, designerii si in general persoanele care lucreaza cu culorile o utilizeaza pentru a gasi cele mai bune acorduri cromatice.

Triunghiul culorilor principale se formeaza din Rosu, Galben si Albastru

Page 12: Aplicatiile informaticii

Atunci cand combinam doua culori principale rezulta o secundara, dupa cum urmeaza:

ROSU + GALBEN = ORANJGALBEN + ALBASTRU = VERDE

ALBASTRU + ROSU = VIOLET

Atunci cand adaugam culorile secundare (Oranj, Violet, Verde) triunghiului principalelor obtinem urmatoarea figura

Page 13: Aplicatiile informaticii

Acum, daca ne inchipuim si un al treilea nivel cromatic (cel tertiar) vom descoperi o roata din ce in ce mai complexa si mai simpatica. O adevarata prietena cand vine vorba de combinatii de culori. Acest tip de ilustrare a relatiilor dintre culori ii apartine lui Itten, cel mai important teoretician al cromatologiei.

O alta infatisare a rotii culorilor poate fi si steaua cromatica, derivata din suprapunerea triunghiului principalelor peste cel al secundarelor si al celor doua triunghiuri tertiare.

Page 14: Aplicatiile informaticii

Feng Shui

Fēngshuǐ (în chineză simplificată).Feng shui (風水 pinyin : fēng shuǐ, literalmente "vântul și apa") este un ansamblu de principii de geomanție, care afirmă că formele și mediul ambiant pot influența principiul qi (氣气 , pinyin : qì = suflu). Scopul este realizarea armoniei locurilor în care oamenii trăiesc, prin analiza fluxurilor de energie din mediul înconjurător (qi). Bazându-se pe teoria celor 5 elemente (pământ, metal, apă, lemn, foc) și pe principiile yin și yang expertul feng-shui încearcă să reechilibreze forțele care se manifestă local pentru a ameliora, sănătatea, prosperitatea și comportamentul persoanelor.

Page 15: Aplicatiile informaticii

Un qi positiv aduce noroc, un qi negativ aduce nenorocire. Cele patru centre de interes majore din feng shui sunt : bogăția, fericirea, longevitatea și copii sănătoși.

Primele vestigii atestând utilizarea feng shui datează din secolul al III-lea d.Hr.

Simbolistica sugerează că aerul și apa sunt cei doi curenți de energie indispensabili vieții pe Pământ

Page 16: Aplicatiile informaticii

Elemente Feng Shui pentru gradina

Feng shui este o arta estica veche de mii de ani care ne invata cum sa aranjam elementele din mediul care ne inconjoara pentru a atrage norocul, prosperitatea si sanatatea.

Vant si apa - asta inseamna caracterele chinezesti Feng Shui, si ele reprezinta relatia stransa dintre invataturile acestei arte si respectul pentru fortele naturii. Regulile Feng Shui sunt simple: energia pozitiva sau Chi, in conformitate cu natura, trebuie sa se afle din abundenta in jur pentru a mentine vitalitatea. Nu exista gradina Feng Shui care sa nu aiba un lac; acesta atrage energiile pozitive si le transmite mediului. Apa este importanta pentru sanatate, succes si puritate.

Page 17: Aplicatiile informaticii

Pentru a transforma gradina intr-o sursa de pace si armonie, este important sa directionati subtil energia vietii - Chi - in toate zonele din gradina. Spatii prietenoase, alei line, nise romantice, locuri de odihna precum si cateva accesorii potrivite ajuta la atragerea energiilor pozitive.

Vantul (Feng) si apa (Shui) nu trebuie sa lipseasca niciodata din gradina: cascadele, lacurile cu apa cristalina in care sa se reflecte cerul sau siraguri cu clopotei prin care sa bata vantul ajuta la animarea gradinii intr-un mod special.

Page 18: Aplicatiile informaticii

Gradina ca oglinda a vietii

Conform invataturilor Feng Shui, fiecare loc sau habitat in care traim, muncim sau ne jucam detine energii care pot afecta diferite zone ale vietii noastre. Gradina este impartita in 9 zone Bagua; cu putina organizare va puteti "adresa" energiilor pe care vreti sa le asimilati. O gradina Feng Shui perfecta include care o zona devotata fiecarui element Bagua, pentru a se pastra un echilibru.

9 Bagua din Feng Shui

Soare - Sanatate 4 SE Element: lemn moale,

verde Culoare: verde Simbolistica: vant

Page 19: Aplicatiile informaticii

Grup: de est Li - Faima

9 S Element: foc Culoare: rosu Simbolistica:

luminozitate, soarele

Grup: de est K'un - Parteneriat

2 SV Element: pamantul -

tan Culoare: galben Simbolistica: "planeta

mama"

Page 20: Aplicatiile informaticii

Grup: de vest Ken - Cunoastere 8 NE Element: pamantul -

tan Culoare: galben Simbolistica: munte,

tinerete

Grup: de vest K'an - Cariera

1 N Element: apa Culori: negru,

albastru Simbolistica: apa,

luna

Page 21: Aplicatiile informaticii

Grup: de vest Chen - Familie 3 E Element: lemn tare Culoare: verde

inchis, acvamarin Simbolistica: tunetul

Grup: de est Centru - Energie

5 Element: pamant -

galben Tui - Copii 7 V Element: metal moale Culori: alb, auriu Simbolistica: mlastina

Page 22: Aplicatiile informaticii

Grup: de est Ch'ien - Prieteni6NVElement: metal durCulori: alb, auriuSimbolistica: paradis, conducatorGrup: de vest

Page 23: Aplicatiile informaticii

In zona cunoasterii de exemplu, o nisa romantica poate indemna la cugetare, meditatie. Aceasta zona trebuie mereu sa se afle in echilibru cu zona carierei pentru a avea o munca placuta, etica. Formele rotunde si culorile vii aduc un aer proaspat aici. Un loc de odihna cu forma circulara amenajat in aer liber confera tarie zonei prietenilor. Zona familiei poate deveni mai puternica daca aranjati un loc in care se poate aduna intreaga familie, dar si prin adaugarea unui accesoriu cu apa, cum ar fi o cascada, fie ea si in miniatura, sau o fantana. Zona centrala serveste ca rezervor de energie. Aici se poate amenaja o rotonda in care sa asezati, ca punct de maxim interes, un element decorativ cu apa in care se pot aduna pasarile, sau puteti lasa zona deschisa, cu gazon - ambele optiuni atrag energiile pozitive. Siragurile cu clopotei si alte accesorii de acest gen apartin zonei copiilor. Un lac cu apa curata, usor in miscare este benefica pentru zona sanatatii. In zona faimei, elementele neobisnuite si interesante sunt cele care vor atrage Chi-ul. Promovati "asemanarile" in zona parteneriatului adaugand o banca romantica sau plante frumoase.

Page 24: Aplicatiile informaticii

Siragurile cu clopotei, pe care vantul le misca usor atunci cand bate, produc sunete linistitoare pentru trup si suflet.

Semnificatia plantelor In functie de cantitatea de energie pe care o contin si de

efectele lor, plantele sunt impartite in cele 5 elemente Feng Shui. Plantele lemnoase sunt destinate miscarii si modificarilor. Plantele de foc, precum floarea-soarelui sau margareta, simbolizeaza frumusetea si veselia. Plantele de pamant, cum este clematis, personalizeaza stabiliatea si pacea. Plantele de metal - iarba de pampas, de exemplu - dau putere si rezistenta, iar plantele acvatice precum aster, sunt pentru vointa si seriozitate.

Page 25: Aplicatiile informaticii

Pentru chinezi, plantele sunt o sursa de sentimente si speranta, de aceea toata lumea se simte atrasa de diferite plante in diferite moduri. Pentru selectarea plantelor, bazati-va pe intuitia dvs. - singura regula este ca numai ce este placut poate aduce efecte pozitive. De asemenea, nu uitati sa luati in considerare si necesitatile plantelor legate de expune5rea la soare sau tipul de pamant, pentru ca in aceste privinte Feng Shui nu poate face nici o minune.

Semnificatia elementelor Lemnul este considerat un simbol

pentru o viata noua. Exact asa cum primavara aduce cu ea noi plante si implicit viata noua, la fel si lemnul este punctul de origine al ciclului celor cinci elemente. Un arbust sau o planta cu aspect de tufa va emite si va absorbi Chi. Plantele recicleaza aerul pe care il respiram, deci sunt adevarate filtre naturale de aer. O planta moarta nu mai are Chi; ea este de fapt un Sha, adica un element negativ si daunator in gradina.

Page 26: Aplicatiile informaticii

Focul .Este elementul care detine cel mai mult Yang din toate. El este reprezentat de vara torida sau valurile de caldura. Plantele rosii sau cele cu flori rosii sunt foarte potrivite pentru gradina.

Pamantul. Pentru acest element puteti folosi bolovani de granit sau o frumoasa statuie de lut. Ghivecele de teracota pline cu pamant sunt de asemenea potrivite.

Metalul este cea mai des intalnita solutie, pentru ca el se gaseste in toate formele. Cupru, argint, aur si bronz sunt cateva variatii ale elementului metal. Folosirea metalului incurajeaza tot felul de idei creative. Cheia este sa nu uitati ca toata filosofia Feng Shui este pentru a crea un mediu inconjurator frumos. Cand folositi elementul metal, asigurati-va ca accesoriile au forme rotunjite si placute, nu ascutite. Metalul este cel mai des folosit remediu pentru energiile negative ale pamantului, dupa cum am amintit si mai sus. Ideal ar fi sa reusiti sa plasati aceste elemente Feng Shui in gradina nu numai pentru ce reprezinta ele in filosofia orientala, ci si pentru ca isi gasesc locul in decor. Ele trebuie sa se armonizeze cu mediul.

Page 27: Aplicatiile informaticii

Apa este cea care da viata planetei. Fara ea, noi nu am exista. Corpurile noastre sunt formate in marea majoritate din apa. In Feng Shui, apa este un element foarte folositor. Atunci cand este folosita in gradina, apa trebuie sa fie clara si, daca se poate, curgatoare. Apa stagnanta poate crea mai multe probleme decat rezolva. Un simplu lac, iaz sua o fantana din metal sunt elementele potrivite - nu folositi vase de ceramica sau teracota pentru fantana, aceasta e o greseala des intalnit. Pamantul blocheaza si neutralizeaza efectele apei. Pe de alta parte un metal, o fantana sau chiar un lac cu pesti actioneaza ca o solutie pentru mediu.

Page 28: Aplicatiile informaticii

Apa a fost intotdeauna sinonima su puterea. Apa a fost folosita pentru efectele ei, conform invataturilor Feng Shui, de catre imparati. Daca privim majoritatea capitalelor, aceste fie sunt localizate langa apa, fie sunt parcurse de rauri sau fluvii. De asemenea, majoritatea caselor asezate langa oceane, mari sau lacuri sunt de obicei mai scumpe decat celelalte.

Feng Shui poate fi folosit in orice gradina Desi multe reguli de baza ale invataturilor orientale Feng Shui pot fi

transpuse in gradina, se crede gresit ca o asemenea gradina trebuie sa arate intr-un anume fel, ca trebuie sa respecte un tipar strict. Elementele pot fi proportionate si ajustate la gradina fiecaruia, pentru a contracara punctele slabe. NU este neaparat nevoie sa aplicati strict toate regulile din Feng Shui. Incepeti pur si simplu cu transformarea zonelor din gradina care va deranjeaza cel mai mult. Modificarile mici, precum o fantana sau un sirag cu clopotei, asezate in locurile potrivite pot aduce Feng Shui-ul in gradina dvs. Cel mai important lucru este modul in care aceste schimbari sau elemtele pe care le adaugati va vor influenta.

Page 29: Aplicatiile informaticii

Imagini cu gradini Feng-Shui

Page 30: Aplicatiile informaticii

Cu ajutorul informaticii putem rezolva problemele de peisagistica folosind metoda backtracking.

Problema: Fie un cub ABCD si un romb A’B’C’D’ inscris in patratul ABCD si o multime de culori

C = { Rosu, Galben, Albastru, Violet, Alb, Verde } si cinci pitici (in AD’A’ ; A’B’B....etc) . Se cer toate combinatiile de culori astfel incat gradina sa arate cat mai spectaculos. Se impun urmatoarele conditii :

1) Doua suprafete alaturate nu pot fi colorate folosind aceiasi culoare. 2) Cel putin doua laturi ale rombului trebuiesc colorate diferit. 3) Un pitic nu poate avea aceiasi culoare cu cea a suprafetei triunghiulare unde

este situat 4) Nu se impun conditii pt. Zidul ABCD al carei culoare este gri. 5) Cate combinatii respecta regulile Feng-Shui si care sunt acestea.

Page 31: Aplicatiile informaticii

Rezolvare : 1)Putem obtine urmatoarea solutie 

Page 32: Aplicatiile informaticii

2)     Cu ajutorul metodei Backtracking putem genera toate solutiile posibile sau toate combinatiile de culori (respectand cerintele impuse) astfel incat gradina sa arate cat mai frumos. Putem alege flori care au culorile din multimea C , acelasi lucru si pt. piticii de gradina.

3)     Cod C++ pt. rzolvarea problemei.

4)     Problema se poate rezolva si matematic in sensul ca putem afla nr. de solutii ale problemei , informatica ne ajuta sa rezolvam probleme folosind limbaje de programare (C++, Pascal ...etc) si algoritmi sau metode specifice (metoda Divide et Impera, Metoda Backtracking ...etc) pt. a afla concret solutiile problemei nu doar sa stim nr. de solutii.

Page 33: Aplicatiile informaticii

Bibliografie : 1)    

http://www.incasa.ro/Elemente_Feng_Shui_pentru_gradina_4049_815_1.html

2)     http://www.colorit.ro/blog/pictura/tehnici-de-pictura/teoria-culorilor/

3)     http://www.vreauculoare.ro/culoare/teoria_culorii/introducere_in_teoria_culorilor.html

4)     http://www.infobazar.ro/article.aspx?aid=20&as=Teoria%20culoriloro

5)     www.incasa.ro 6)     www.wikipedia.com 7)     www.peisagistica.com 8) Alte surse (carti....etc)