Analiza Sistemelor Pentru Managementul Cunostintelor

download Analiza Sistemelor Pentru Managementul Cunostintelor

of 23

 • date post

  02-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  274
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Analiza Sistemelor Pentru Managementul Cunostintelor

Analiza sistemelor pentru managementul cunostintelor

Autori: ANITEI DIDI MARCEL GR. 1 BUGAR IOAN MARIAN GR.1 ALBU MARIAN PETRU GR. 1

CUPRINS1.Introducere.pag. 2

2.Ce este exact managementul cunostintelor ? 2.1.Definitie.........................................................................................pag. 3 2.2.Obiectivele proiectelor de management al cunostintelor..pag. 4 2.3.Cnd un proiect este de succes?.................................................pag. 4 2.4.Avantajele managementului cunostintelorpag. 5

3. Principiile Managementului cunostintelor.pag. 6

4.Fazele (ciclul de viata) al unui proiect.pag. 8

5.Indicatorii de performanta..pag. 15

6.Exemple de sisteme bazate pe managementul cunostintelor...pag. 21

2

1.INTRODUCEREIn secolul 21, intram intr-o noua era in care mijloacele traditionale prin care se obtine avantaj competitiv, cum ar fi capitalul, pamantul, materiile prime si tehnologia nu mai reprezinta singurii factori de succes pentru o intreprindere sau pentru o organizatie. Dimpotriva, in societatea bazata pe cunostinte, succesul companiilor depinde decisiv de abilitatea acestora de a valorifica cea mai pretioasa resursa, cunostintele organizationale. Factorii de succes se schimba rapid, modificand in mod continuu mediul de afaceri si solicitand flexibilitate si adaptabilitate din partea organizatiilor pentru integrarea si implementarea noilor cunostinte. Daca in trecut, factorii de succes erau reprezentati de productivitate, eficienta si managementul calitatii, ei au fost inlocuiti in prezent de creativitate, inovare si cunostinte. De aceea, valorificarea optima a cunostintelor reprezinta noul camp de batalie si noua provocare pentru toate firmele, indiferent de marime si domeniu de activitate.1

Convergenta tendintelor ce evolueaza acum pe tarmul tehnologiei si educatiei o reprezinta fuziunea activitatilor implicate n achizitionarea si managementul cunostintelor, nvatare si performanta. Astfel, aceste patru elemente reprezinta legatura dintre cel ce nvata si tehnologie, n efortul de sustinere a procesului de nvatare permanenta (life-long learning) ntr-o societate si economie bazate pe cunoastere. Sistemele de management al nvatarii pot manevra procese ce sunt foarte flexibile, de multe ori n directii neanticipate. Astfel, n aceasta epoca a suprancarcarii informationale, aceste sisteme sunt de un real folos prin ajutorul dat oamenilor si organizatiilor (firmelor), n reorganizarea muncii lor. n mod obisnuit, oamenii lucreaza ntr-un context social: se bazeaza pe contributii anterioare ale altor persoane, se consulta sau colaboreaza activ cu ceilalti colegi, se ntlnesc pentru luarea unor decizii, transmit rezultatele muncii lor altor persoane etc. Astfel de activitati pot avea loc n cadrul unor grupuri conventionale sau neconventionale de lucru. Extinderea utilizarii Internetului si 1 drd. ing. Cristina NiculescuInstitutul de Inteligenta Artificiala al Academiei Romne

3

intraneturilor faciliteaza crearea de platforme de comunicare, de partajare a informatiilor si a suportului de coordonare pentru membrii grupurilor sau echipelor de lucru. Este necesara o abordare interdisciplinara n cadrul cercetarii asupra structurarii si dezvoltarii memoriilor organizationale si a modului cum pot fi ele integrate n activitatile practice, desfasurate de o comunitate virtuala. Intreprinderile nu trebuie doar sa dezvolte si sa extinda cunostintele angajatilor, trebuie sa foloseasca mecanisme si proceduri pentru a transforma cunostintele individuale in active. Folosirea continua a cunostintelor nu diminueaza valoarea acestora, cum este cazul altor mijloace de productie. Dimpotriva, cu cat folosim mai des cunostintele, cu atat le dezvoltam si le creste valoarea. Cunostintele sunt achizitionate si dezvoltate in mod gradual, pe masura ce angajatii dobandesc experienta in firma, dar se pot pierde extrem de usor, prin plecarea angajatilor din firma. De aceea, este extrem de important ca organizatiile sau intreprinderile moderne sa dezvolte mecanisme logice si metodice pentru managementul bazat pe cunostinte, pentru a sistematiza activele de cunostinte si informatii si pentru a combina in mod optim cunostintele existente in vederea cresterii performantelor firmei. De asemenea, firmele trebuie sa gaseasca metode pentru dezvoltarea si diseminarea cunostintelor existente.2

2.Ce este exact managementul cunostintelor ? 2.1.DefinitieManagementul cunostintelor (knowledge management), reprezinta obtinerea de catre indivizii potriviti a informatiei corecte n timp util, astfel nct acestia sa poata lua deciziile cele mai bune Knowledge Management reprezinta identificarea si analizarea cunostintelor disponibile si necesare si a proceselor relationate cunostintelor, planificarea si controlul subsecvent al actiunilor, pentru a dezvolta att cunostinte, ct si procesele necesare atingerii scopurilor organizationale.

2 http://www.trainmor-knowmore.eu/active.aspx?mode=ro%7B6ed8dc43-4c1d-4bef-8203-631988f0cb5e%7DView 4

Definitia de mai sus implica necesitatea de a : capta si reprezenta cunostintele; mparti si refolosi cunostintele pentru diferite aplicatii si diferiti utilizatori, aceasta implicnd ca aceste cunostinte sa fie disponibile acolo unde este nevoie de ele; crea o cultura care sa ncurajeze mpartasirea si refolosirea cunostintelor

n realizarea managementului cunostintelor, informatiile sunt operate de catre oameni si procesoare tehnologice (computerul), n scopul crearii unor produse de valoare pentru organizatie. Initierea unui proiect de management al cunostintelor este facilitata, sau din contra, mpiedicata, de o serie de factori, si se desfasoara sub forma unor pattern-uri de episoade.

2.2.Obiectivele proiectelor de management al cunostintelor:Pot fi identificate patru tipuri de obiective de baza, si, deci, patru tipuri de proiecte de management al cunostintelor, si anume: I. Crearea unor depozite de cunostinte. II. Facilitarea accesului la cunostinte III. Crearea unui mediu / climat organizational propice operarii cu cunostinte. IV. Tratarea cunostintelor ca pe o resursa strategica.

2.3.Cnd un proiect este de succes?Utiliznd indicatorii de succes similari evaluarii eficientei oricarui proiect economic ce vizeaza schimbarea, eficienta unui proiect managementului de cunostinte rezida n : - Cresterea resurselor atasate proiectului, si anume oameni, bani, etc. - Cresterea volumului de cunostinte si utilizarea acestuia, adica, numarul documentelor sau al depozitelor sau numarul participantilor n proiectele ce se bazeaza pe discutii.

5

-

Cstigarea unor resurse financiare, fie pentru activitatea de management al

cunostintelor n sine, fie pentru implicatiile acesteia n organizatie. Importanta aplicativa a implementarii unui proiect care sa administreze capitalul intelectual dintr-o firma este vitala n conditiile exigentelor economiei globalizate, tinnd cont de faptul ca 50% din valoarea finala a unui produs este reprezentata de cunostintele investite n crearea acestuia. n al doilea rnd, cstiguri substantiale se pot obtine din patentarea unor astfel de proiecte de management al cunostintelor. 3 Managementul Informatiilor furnizeaza procesele si structurile necesare pentru a crea,analiza si a pune la dispozitie informatii. Accentul in managementul cunostintelor se pune pe exploatarea "know-how"-ului astfel incat beneficiul sa fie maximizat.

2.4.Avantajele managementului cunostintelor:

Faciliteaza procesul de luare a deciziilor Determina o productivitate sporita4

Elimina procesele si operatiile redundante

Incurajeaza libera circulatie a ideilor, incurajand inovati

Provocarea consta in identificarea din multitudinea de informatii a acelora care sunt valoroase. Iata cateva dintre atributele managementului de cunostinte:

Este orientat spre oameni. Este legat direct de cunostintele oamenilor si modul in care acestea pot ajuta la atingerea obiectivelor.

3 http://www.saptamana.ro/content/view/151/ 4 Gordon Petrash,1997 6

Este orientat pe atingerea obiectivelor. Foloseste doar informatiile cele mai relevante,cele mai semnificative si cele mai practice. Se afla intr-o continua schimbare .Este un prices fluid,continuu,care nu este guvernat de legi imuabile.

3.Principiile Managementului cunostintelorPentru a proiecta un sistem bazat pe managementul de cunostinte trebuie avute in vedere o serie de PRINCIPII: 1.Managementul Cunostintelor este o disciplina. Multi oameni cred ca managementul cunostintelor este o tehnologie sau un program software.Evident ca nu exista software sau sistem care sa captureze informatia in mod fidel. Subestimarea importantei celor necesare pentru a captura informatiile este o mare greseala. Este deasemenea necesara actualizrea periodica a continutului, pe masura ce noi produse sau servicii se lanseaza. 2.Mentalitate de campion. Ca sa aiba succes, proiectul trebuie sa fie realizat de oameni profesionisti,cu o mentalitate de invingator.Acestia trebuie sa aiba o atitudine entuziasta si totodata proactiva.Absenta unor astfel de profesionisti este o problema serioasa din cauza caracterului continuu al proiectelor care imlica managementul cunostintelor.Ignorarea acestui principiu poate duce la un proiect dezastruos.

7

3.Crearea unui plan managerial. Daca oamenii din echipa nu pun informatiile la comun, atunci e nevoie de o schimbare in plan,pentru ca oamenilor li se cere sa isi faca maseria intr-un mod necorespunzator.Deasemenea se impune masurarea optima a performantelor echipei. Judecarea performantelor dupa un set de reguli care nu este in concordanta cu realitatea sau este inconsecvent duce la disensiuni intre membrii echipei si implicit la scaderea calitatii proiectului. 4.Adoptarea unei strategii optime. Managementul cunostintelor implica un efort orient