Amenajări şi construcţii hidrotehnice

download Amenajări şi construcţii hidrotehnice

of 14

 • date post

  27-Jun-2015
 • Category

  Documents

 • view

  2.028
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Amenajări şi construcţii hidrotehnice

Referat: Amenajri i construcii hidrotehnice

1

Amenajri i construcii hidrotehnicen general, n sectoarele amonte ale cursurilor de ap cu pant accentuat a albiei, lucrrile de amenajare au ca scop principal stabilizarea albiei, pe cnd n sectoarele din aval, pe cursul mijlociu i inferior, obiectivele prioritare sunt cele de combatere a inundaiilor. Lucrrile de amanajare ale cursurilor de ap se mpart n trei mari categorii: conservative, modificatoare i reparatorii. Lucrrile de amenajare conservative vizeaz meninerea unui curs de ap ntr-o stare stabil, aproape de un echilibru stabil, urmrindu-se evitarea revenirii acestuia la dinamica sa natural. Lucrrile de amenajare modificatoare transform radical albia cursului de ap (ecluze, baraje, derivaii ndiguiri i albii canalizate etc.). n cadrul acerstora se distinge tipul modificator propriu-zis i tipul lucrativ, acesta din urm constnd n amenajarea de lacuri de acumulare i balastiere. Lucrrile de amenajare reparatorii au ca obiective reabilitarea ecologic a unor cursuri de ap, refacerea i protecia malurilor, regimul de exploatare piscicol .a. Pentru fiecare tip de intervenie prezint importan lungimea sectorului supus amenajrilor de diverse tipuri. Interveniile punctuale, reprezentate n cele mai multe cazuri prin protecia cilor de comunicaie, construcia de poduri, prize de ap, debueuri de aflueni ori de canale constau, n general, n rectificri i calibrri ale albiei, asociate cu protecie local de maluri. Dei acest tip de lacuri se realizeaz pe sectoare de albie de lungime mic (cteva sute de metri), impactul cumulat al acestora poate fi important (fig. 204).Fig. 204. Tipologia lucrrilor de amenajare a cursurilor de ap (dup R. Drobot, J. P. Charbonnel, 1999).

n cazul amenajrilor pe lungimi mari, avnd ca scop obiective de dezvoltare agricol i urban, poriunile afectate ale cursurilor de ap sunt mult mai importante, iar impactele mult mai severe (ecologice, spaiale, climatice etc.). Dintre amenajrile cursurilor de ap, cele mai importante ca impact teritorial, ecologic i economic sunt cele de interes hidroenergetic. Interesului primordial, producerea de energie hidro, i se asociaz alimentarea cu ap a centrelor populate, irigarea terenurilor agricole, evitarea inundaiilor, prin reinerea undelor de viitur, probleme de navigaie, turism, agrement, piscicultur i protecie antierozional a solului (fig. 205).Fig. 205. Model de amenajare complex a unui bazin hidrografic, Drgan Iad (dup Gr. Pop, 1996).

Amenajarea balastierelor se leag de nevoia crescnd de balast, n special pentru construcii i amenajri de ci rutiere i feroviare. Exploatarea

2

balastului se realizeaz n dou moduri: din albie i din lunc. Amenajarea unei balastiere presupune urmtoarele condiii prealabile: volum mare al sedimentelor pietros-nisipoase; proximitate n raport cu utilizatorii principali. Exploatarea materialului grosier se realizeaz cu mijloace mecanice. De la punctele de exploatare se transport cu mijloace auto speciale (autobasculante) la punctul de sortare unde are loc separarea materialului grosier pe categorii dimensionale (fraciuni nisipoase cu cuprins ntre 0,1 0,5 mm, fraciuni intermediare, 1 5 mm, i fraciuni cu diametrul mare, 5,1 7 mm) i foarte mare (7,1 15 mm). Pentru a utiliza i materialul extras cu dimensiuni mai mari dect cele menionate, majoritatea balastierelor sunt dotate cu staii de concasare. Depozitarea acestuia, n lipsa instalaiei de concasare, conduce la o utilizare neeficient a spaiului destinat balastierei. Materialul sortat se depoziteaz temporar, fiind livrat cu mijloace auto sau pe calea ferat. Invadarea cu ap a spaiului de extragere a balastului are drept consecin formarea unor uniti lacustre artificiale. n astfel de condiii, pentru exploatarea ntregului pachet de sedimente nisipoase se utilizeaz mijloace de excavare plutitoare ce poart denumirea de alandre. Balastierele sunt amenajri temporare. O dat cu epuizarea sedimentelor nisipoase, activitatea balastierelor nceteaz. Dup resedimentarea spaiului exploatat, care poate dura civa ani, activitatea balastierelor poate fi reluat. De regul, cele mai importante balastiere se amenajeaz pe cursurile mijlocii i inferioare ale cursurilor de ap ori la ieirea din unitile montane, unde rul depune pachete considerabile de aluviuni i unde depozitele sedimentare au o granulometrie mai mic, potrivit nevoilor de utilizare a balastului la prepararea betoanelor de diverse tipuri. Polderele sunt amenajri hidrotehnice uscate temporar care au menirea de a prelua i reine undele de viitur la ape mari. Denumirea este improprie, fiind o denumire important din limba olandez, unde cuvntul polder semnific teren uscat, rezultat n urma procesului de ndiguire a mrii i evacuare ulterioar a apelor. Polderele se amenajeaz n ariile de lunc dezvoltate i cu procese de nmltinire evidente a solului, capabile a reine temporar volume mari de ap. Scopul principal al polderelor este acela de a feri de inundaii localitile i terenurile situate n aval. Terenul din cadrul polderelor are, de regul, o utilizare agricol extensiv (punat), dar, n numeroase situaii, se utilizeaz i pentru culturi i fnee naturale. Polderele se execut din pmnt tasat, care, cu timpul, devine nierbat. n aval, scurgerea este controlat prin pori speciale i (ori) deversri. Unul dintre cele mai expresive exemple de poldere este cel de pe Trnava Mic, amonte de Blueri, jud. Mure (fig. 206).Fig. 206. Polder pentru reinerea viiturilor.

n sectoarele adiacente polderelor, nivelul freatic devine oscilant, fapt ce oblig la evitarea plasamentului de vetre pentru aezri. Polderele propriu-zise sunt cele din Olanda, unde peste 1/3 din teritoriul naional este obinut prin polderizare. n realizarea digurilor de separare de Marea Nordului s-a exploatat sistemul de dune preexistent ce a fost modelat i ntrit cu

3

pmnt, pentru a-i spori rezistena la aciunea valurilor i a vntului. ntreaga tram de diguri a fost cultivat cu ierburi i/ori plantat. Solul mlos submarin, obinut prin polderizare, are o bun fertilitate natural n primii 4 5 ani, dup care se practic ngrarea pe cale artificial (fig. 207).

Fig. 207. Profil hidrogeologic n partea de nord a Olandei (dup R.H.A. van Duin, G. Decaste, 1990).

Fig. 208. Seciune prin digul polderului (dup R.H.A. van Duin, G. Decaste, 1990).

Terenul polderelor se bucur de o geometrie perfect, fiind utilizat n scopuri complexe: vetre de aezri, ferme, drumuri, canale, aeroporturi etc (fig. 209).Fig. 209. Amenajare de tip polder n Olanda (dup R.H.A. van Duin, G. Decaste, 1990).

Evacuarea apelor de pe poldere s-a efectuat n trecut cu ajutorul morilor de vnt, acestea fiind plasate n numr mare pe aliniamentele de diguri. nfiinarea i amenajarea polderelor a reprezentat i reprezint o politic de interes naional n Olanda, la care ader toate segmentele sociale. Aceste

4

uriae eforturi financiare i de factur tehnic se justific prin randamentul agricol excepional, dublat ctigul de teren pentru destinaii cu utilizare intensiv (vetre de aezri, aeroporturi, canale de navigaie, drumuri magistrale). Polderele reprezint cel mai plauzibil rspuns la eliminarea efectelor inundaiilor generate de Marea Nordului i la criza de teritoriu. Fermele au suprafee cuprinse majoritar ntre 40 i 60 ha, fiind separate de regul de canale de colectare i evacuare a apelor. Acestea sunt profilate n mare msur pe creterea bovinelor pentru lapte i carne, iar cele din apropierea oraelor pe floricultur (lalele) (fig. 210).Fig. 210. Organizarea fermelor pe poldere (dup R.H.A. van Duin, G. Decaste, 1990).

Productivitatea pajitilor naturale este ntreinut pe toat durata anului de climatul oceanic umed care nu oblig reinerea pe termen lung a exploatrii economice a animalelor n stabulaie. n paralel se asigur o ntreinere permanent a calitii punilor prin nsmnri sistematice i ndeprtarea plantelor fr valoare furajer. Organizarea i amenajarea polderelor se nscrie ca etalon n privina gospodririi eficiente a unor segmente din suprafaa terestr. Corectarea cursurilor de ap se realizeaz prin tierea meandrelor, fapt ce asigur un regim mai bun de scurgere a apei i a aluviunilor, evitndu-se opturarea albiei n coatele de meandre (fig. 211).Fig. 211. Corectarea cursului de ap: a) sectoare de colmatare; b) meandru tiat.

ndiguirile sunt lucrri hidrotehnice de anvergur care se desfoar n lungul cursurilor de ap n scopul aprrii mpotriva inundaiilor. Digurile se execut din pmnt tasat, cu seciune trapezoidal. Coronamentul acestora poate fi utilizat ca drum. nlimea i poziionarea digurilor n raport cu albia minor se coreleaz cu nivelul apelor la debite catastrofale (fig. 212).

Fig. 212. Dig de pmnt (seciune transversal).

5

n zonele de cmpie, unde capacitatea de transport a rurilor se reduce considerabil, au loc procese de ridicare a patului albiei prin colmatare, fapt ce reduce eficiena lucrrilor de ndiguire (ex. Cmpia de Vest). De aceea, se impun lucrri sistematice de decolmatare a sectoarelor ndiguite. Altfel, asistm la ridicarea patului albiei, dublat de ridicarea nivelului freatic, cu efecte negative asupra vetrelor de aezri i a terenurilor agricole adiacente (fig. 213).

Fig. 213. Ridicarea patului albiei prin colmatare n zonele de cmpie cu sectoare ndiguite.

n alte situaii se execut lucrri de retenie a apei rurilor n lacuri cu nivelul situat deasupra terenului. Acestea au un triplu scop: protecie mpotriva inundaiilor, alimentare cu ap i producia de energie electric (ex. Criul Repede). n lungul cursului de ap se amenajaz iazuri i heletee n scopuri piscicole i pentru nevoi de ap n caz de secet. Iazurile sunt amenajri hidrotehnice pentru scopuri piscicole i de alt factur, rezultate n urma barrii cursurilor de ruri cu debite mai reduse. Barajul se execut din pmnt tasat. Asemenea amenajri s-au realizat n trecut n Cmpia Transilvaniei i Cmpia Jijiei (fig. 214).

Fig. 214. Iazuri.

Heletee