Alexandru Lapusneanul

21

Click here to load reader

description

ppt romana

Transcript of Alexandru Lapusneanul

Alexandru Lapusneanul

Alexandru Lapusneanulde Costache NegruzziPrezentare Generala:Contextul Operei: Alexandru Lapusneanul este prima nuvela istorica din literature romana si cea mai reusita pana astazi, o capodopera a specie si un model pentru scriitorii care au dezvoltat-o ulterior.

A fost publicata in primul numar al revistei Dacia Literara in ianuarie 1840 si se inscribe in recomandarile lui Mihail Kogalniceanu referitoare la realizarea unei literature originale, inspirate din istoria patriei.

Tema: Nuvela evoca perioada medieval moldoveana in care luptele pentru domnie duc la saracie, iar conducatorii incearca sa impuna autoritatea domneasca. Textul prezinta un moment zbuciumat din istoria Moldovei cei 5 ani ai celei de-a doua domni a lui Alexandru Lapusneanul (1564-1569).Titlul: Alexandru Lapusneanul este un personaj eponin, iar titlul este sugestiv, ilustrand intentia autorului de a concentra intreaga desfasurare a actiunii in jurul acestui personaj romantic cu atestare istorica, ale carui trasaturi definitori sunt : ambitia, cruzimea, tenacitatea, abilitatea politica, inteligenta.Structura compozitionala: Este structurat in 4 capitole cu motto-uri semnificative care concentreaza actiunea si sunt preluate din cronica lui Grigore Ureche, letopisetul Tarii Moldovei. Daca voi nu ma vreti, eu va vreu sunt cuvintele lui Alexandru Lapusneanul adresate soliei de boieri alcatuita din: Motoc, Spancioc, Stroici si Veverita, care il intampina la intrarea in tara spunandu-l ca tara nu-l vrea si sfatuindu-l sa se intoarca de unde a venit.

Ai sa dai sama, doamna!... este avertismentul dat doamnei Ruxanda de vaduva unui boier ucis de Lapusneanul, pentru ca nu i-a atitudine fara de crimele comise de sotul sau.

Capul lui Motoc, vrem!... reprezinta strigatul multimii venite la curtea domneasca sa se planga de foamete, de saracie, de viata devenita insuportabila..De ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu sunt cuvintele lui Alexandru Lapusneanul care bolnav si aproape pe patul de moarte se teme ca poate pierde puterea domneasca, amenintandu-l pe cei din jurul sau.Sursa de inspiratie: intemeietorul nuvelei istorice romanesti este primul scriitor care valorifica intr-o creatie literara cronicile. Sursa de inspiratie o constituie Letopisetul Tarii Moldovei inceput de Grigore Ureche si continual de Miron Costin.

Perspectiva narativa: naratiunea se realizeaza la persoana a III-a, focalizarea 0 si viziunea dindarat: amintind prin obiectivitate si concizie de scrierile cronicarilor. Naratorul omniscient si omniprezent, sobru, impersonal este obiectiv dar intervine in text prin cateva epitate caracterizatoare: tiran, miselul, boier.Conflictul: este complex, punand in lumina personalitatea protagonistului. Exista mai multe tipuri de conflict: Conflictul exterior, de natura politica, intre domnitor si boier. Alexandru Lapusneanul urmareste sa reduca puterea boierilor si sa se impuna prin autoritate dar recurgand la mijloace sangeroase, proprii tiranului feudal. Faptele sale sunt justificate psihologic, cruzimea fiind generate de tradarea boierilor in timpul primei sale domnii. Conflictul social, intre boieri si popor ilustrat de revolta multimii din capitolul al 3-lea. Conflictul secundar, intre Alexandru Lapusneanul si Motoc care incepe in primul capitol se se sfarseste in cel de-al 3-lea odata cu moartea boierului tradator.Indici spatio-temporali: reperele spatio-temporale sunt precizate cu claritate actiunea se desfasoara in Moldova, in timpul celei de-a doua domnii a lui Alexandru Lapusneanul. Primele 3 capitole prezinta evenimentele imediat dupa revenirea pe tron a domnitorului iar ultimul, 4 ani mai tarziu, moartea acestuia.Semnificatii: o trasatura definitorie a literature pasoptiste este coexistenta curentelor literare, nu numai in opera aceluiasi scriitor ci si in aceasi creatie:1. Elemente clasice:echilibrul compozitieievolutia conflictuluimesajuleconomia de mijloaceatitudinea detasata a autorului

2. Elemente romantic:antiteza, ca modalitatea de caracterizare a personajelor: intre Alexandru Lapusneanul si domana Ruxanda.culoarea de epocapersonaje exceptionale care actioneaza in imprejurari exceptionalesursa de inspiratiedestinul personajului principalscene cutremuratoare tipic romantic (macelul, piramida sau moartea lui Alexandru Lapusneanul)

3. Elemente realiste:caracterul pictural al unor sceneAlexandru Lapusneanul este un personaj atestat istoricsursa de inspiratie; sunt preluate din cronica lui Grigore Ureche, motto-urile, ospatul, piramida, moartea prin otravire a lui Alexandru Lapusneanul

4. Elemente de fictiune (licente istorice) : in timpul celei de a doua domnii a lui Alexandru Lapusneanul, Motoc numai traia, deoarece fusese la Liov, in Polonia, impreuna cu Spancioc si Veveritacontextul uciderii celor 47 de boieri nu este autentificat istoric.numele sub care este calugarit in textul fictional este Paisie ci nu Pahomie cum precizeaza Letopisetulnumirea urmasului la tron, fiul sau Bogdan este inlocuit in textul fictional printr-o prigonire si o recunoastere a acestuia pe patul mortii

Alexandru Lapusneanul -este personajul principal,numele lui constituind titlul nuvelei-este un personaj real,cu atestare istorica,infatisat in timpul celei de-a doua domnii -el intruchipeaza in nuvela tiranul crud si sangeros,razbunator si viclean -atitudinea si insusirile sale au la baza motivatii de ordin istoric si psihologic-nu este o simpla bruta insetata de sange,ci un monarh absolut care nu tolereaza opozitia boierilor -este lucid si prevazator,cere parerea altora si isi exprima indoiala -este orgolios,darz si neabatut in hotararea sa,nu renunta usor -este inteligent si are o bogata experienta de viata -este un fin psiholog -dovedeste abilitate politica,apropiindu-se de popor si indreptand nemultumirile acestuia contra boierilor -poporul,inconstient il primeste cu bucurie si speranta in tara -crud si violent ii ucide pe boierii care l-au tradat fara mila -atitudinea binevoitoare fata de domnita Ruxanda nu este constanta -devine impulsiv prin limbaj si prin gesturi cand aceasta insista sa inceteze vaarsarea de sange -stie sa-si stapaneasca impulsurile modificandu-si comportamentul -ipocrit,ii promite Ruxandei un leac de frica-ipocrizia lui atinge cote maxi,me in biserica,cand simuleaza cucernicia si jura stramb in fata altarului -violenta si cruzimea ating sadismul atunci cand ii omoara pe cei 47 de boieri-fata de Motoc este ironoc,batjocoritor si cinic -il pedepseste pe Motoc pt tradarea sa si castiga simpatia poporului -in apropierea mortii cerbicia i se inmoaie si isi exprima dorinta de ase calugari-revenindu-i puterile ii revin impulsiuvitatea,violenta si setea de razbunare Insusirile personajului sunt evidentiate : a)direct de catre autoar b)indirect prin gesturi,mimica...