92677275-kandia

download 92677275-kandia

of 36

Transcript of 92677275-kandia

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    1/36

    Universitatea Politehnica Bucuresti

    Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor

    Student: BOROILA IOANA

    AN 4, INGINERIE ECONOMICA

    Bucuresti 2010

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    2/36

    Cuprins

    1. Scurt istoric1.1Povestea mrcii Kandia1.2Evoluia mrcii Kandia1.3Evoluia ambalajului Kandia

    2. Cercetare de teren

    2.1 Obiectivele cercetrii

    2.2 Lista informaiilor necesare

    2.3 Coordonate spatiale

    2.4 Elaborarea chestionarului

    2.5 Centralizarea raspunsurilor

    2.6 Interpretarea rezultatelor

    3.Concluzii

    4.Bibliografie

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    3/36

    1. Scurt istoric

    Sunt puine alimente cu o istorie aa de bogat i intrigant precum cacaua i ciocolata. Arborele de cacao, originar din nordul Americii de Sud. La nceputul secolului al 12-lea, deja se

    cultiva n America Central si era cunoscut n Mexic cu mult timp nainte de venirea luiCristofor Columb. Cacaua era privit cu mult stim de cteva popoare fiind folosit att camncare, ct si ca moned. Cteva taxe si tributuri se plteau n boabe de cacao. Boabele decacao au fost o resurs universal n timpul rzboaielor, n care nsemnau att bani, ct simncare, n functie de necesitti.

    Atunci cnd Fernando Cortez a cucerit Mexicul, a descoperit provizii imense de boabe de cacaon palatul roial Montezuma. Spaniolii au nvtat s prepare o butur groas, numit chocolatl,din boabe de cacao prjite, ap, mlai si alte ingrediente mpreun cu piper spaniol, vanilie siscortisoar.

    Columb a adus aceast butur de cacao n Spania, unde a fost primit la nceput cu suspiciune.Spaniolii au nceput s cultive trestia de zahr pe teritoriile proaspt descoperite n America sicurnd au aflat c adugarea zahrului la pasta de ciocolat mbunttea considerabil gustulbuturii.

    Ciocolata fcut din produse de cacao a fost cunoscut, probabil n Franta, la nceputul secoluluial 17-lea cnd a fost introdus de evreii alungati din Spania. ntre 1606 i 1640, boabele de cacaoau nceput s fie cunoscute n Italia, Olanda, Anglia, Germania si Elvetia, chiar nainte de cafeasi ceai. Smburele de cacao era plasat sub un cilindru de zdrobire acionat cu mna pe o lespede

    de roc nclzit. Initial, ciocolata a fost un produs de lux. Producerea de ciocolat s-a dezvoltatntr-o meserie n secoll al 18-lea, dar prelucrarea boabelor de cacao nc seamn bine cu metodaveche mexican.

    Productia comercial a redus preturile si delicatetea dulce a devenit larg accesibil. n secolul al19-lea, fabrici mari producnd mecanic ciocolata au marit proviziile rapid.

    n Olanda, Conrad van Houten a mbunttit ciocolata de but n 1828, prin nlturarea prinpresare unei bucti de grsime din pasta de ciocolat si mcinarea turtei de presare rezultante npulbere.

    Ciocolata cu lapte a fost inventat de Daniel Peter n Elveia n 1876. Rodolph Lindt a inventat ometod pentru a face gustul ciocolatei mai fin. n 1879 a nceput s prelucreze ciocolata ntr-omainrie, numitscoicdin cauza formei (Fig. 1). n scoic, ciocolata era agitat ntr-o manieroscilatorie timp de cteva zile. Cldura, produs de frecrile interne, conduce afar substanelevolatile mpreun cu umezeala. Cldura extern era aplicat numai cnd agitaia din scoic erantrerupt, pentru a evita rcirea coninutului. n timpul fazei finale erau adugate buci de unt

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    4/36

    de cacao. Acestea se topeau treptat i acopereau constituenii fr grsimi, producnd ciocolatcu un gust plcut, care se topea rapidn gur.

    Figura 1. Scoica longitudinal Lindt.

    a) Motor; b) Roat motoare; c) Biel; d) Cilindru (Roller);

    e) Bazinul scoicii; f) fundul scoicii (lespede de granit); g) nclzitor; h) Capacul acoperitor alscoicii.

    1.1 Povestea mrcii Kandia

    In anul 1890, ia fiin fabrica de ciocolat Kandia Timioara, la numai 15 ani de la momentul ncare a fost inventat ciocolata cu lapte. Astzi, din ce n ce mai muli consumatori sunt interesainu numai de gustul delicios al ciocolatei, dar i de efectul su asupra sntii. Studii recente auscos la iveal faptul c ciocolata nu este numai cel mai delicios rsf, dar poate avea efectebenefice asupra organismului, consumat n mod raional.

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    5/36

    n anul 2004 fabrica de ciocolat Kandia a fuzionat cu firma Excelent S.A. din Bucureti. niunie 2007, Kandia-Excelent S.A., una dintre cele mai importante companii din domeniuldulciurilor de pe piaa romneasc, devine parte a grupului Cadbury care i propune s fie ceamai mare companie productoare de dulciuri din lume, deinnd poziiile unu sau doi n peste 20de ri. n Romnia Cadbury deine acum mrcile ROM, Kandia, Mgura, Laura, Silvana i

    Sugus. Misiunea Cadbury este de a oferi n lumea ntreag mrci pe care oamenii s le iubeasc.Produsele realizate la fabrica de ciocolat din Timioara rivalizau acum o sut de ani cu articoleasemntoare din Apus. n anul 1895 a luat fiin o mic fabric pentru producerea bomboanelorcele mai simple, pentru satisfacerea cerinelor din Timioara i mprejurimi.

    Neavnd concurena marilor fabrici din Apus, Kandia a putut s produc bomboane din ce n cemai fine, n aa mod nct dup un timp relativ scurt a ajuns s fie furnizoarea celor mai finebomboane englezeti, bomboane umplute, caramele din ntreaga ar. Conducerea fabricii a datntotdeauna cea mai mare importan producerii mrfurilor din ce n ce mai fine, rivaliznd chiarcu articole asemntoare din Apus.

    1.2 Evoluia mrcii Kandia

    Brand-ul de ciocolat Kandia exist doar din noiembrie 2003 ns,pentru aproape toi cei care lcunosc, el pare sa fi existat dintotdeauna, pentru c este identificat cu numele vechii fabrici deciocolat de la Timioara i cu o istorie incepnd de la 1890.

    Astzi, vorbim deja despre un gigant de ciocolat i asta pentru c cei mai cunoscuiproducatori de dulciuri din RomniaKandia i Excelent au hotrt s se uneasc. Fiecaredintre cele doua companii a pornit la drum cu un rol bine definit i o incontestabil foraindividual, aducnd un plus de valoare uniunii nou formate.

    Tradiia reetelor desvrite vine de la Timioara; aici, secretul fabricrii ciocolatei estemotenit tocmai din 1890, mbuntit de-a lungul timpului dar cultivat si pstrat cu grij de noilegenerai de metri cofetari. Pe de alt parte, progresul tehnologic, inovaia n materie de produssunt atuurile companiei Excelent, care deine cele mai moderne linii de producie a dulciurilorexistente pn acum n Romnia i, bineneles, expertiza necesar fabricrii lor.

    Fuziunea companieibucuretene cu cea din Timioara a nsemnat trecerea pe primul loc pepiaade ciocolat, cu o cot de pia de 39%, conform unor estimri.Excelent a venit n acest "mariaj" cu o cot de pia de 27%, iar Kandia a venit cu 12%.

    Brand-ul Kandia este piatra de temelie a noii companii Kandia-Excelent. Kandia reprezintmodul n care aceasta companie de pe piaa ciocolatei alege s priveasc lucrurile. Kandia esteun angajament pe termen lung fa de consumatori.

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    6/36

    Alegerea acestui nume pentru "Ciocolata cu dragoste" nu a fost una ntmpltoare, ci o deciziede marketing care s-a dovedit un succes. Astzi, Kandia de la Kandia-Excelent este fr umbrde ndoial o marc romnesc n ascensiune, care mai are de spus multe n categorie. Mai multdect att, Kandia este un exemplu de reuit pentru cei care nu mai credeau c se pot construi imrci autohtone de succes.

    1.3 Evoluia ambalajului Kandia

    Lund n considerare direcia n care a evoluat piaa n ultimii ani, trebuiau fcute transformri lanivelul brand-ului Kandia pentru a-l adapta la nevoile pieei. Aceste transformri au fostsusinute de noua tehnologie de ambalare achiziionat de Cadbury Romnia i de extindereaportofoliului cu noi sortimente.

    n urma cu civa ani, echipa BrandTailors a fost cea care a creat pentru Kandia un ambalaj carei-a adus un grad ridicat de recognoscibilitate la raft . Noul concept de ambalaj care urma sa fiepropus trebuia sa fie un element de referin pentru piaa romneasc de ciocolat i trebuia saduc o diferen real la raft. De asemenea, noul concept de ambalaj trebuia s satisfac nevoileconsumatorului, ancorat n beneficiile funcionale si emoionale ale mrcii.

    Dup lansarea de succes din 2003, Kandia a fostperceput drept cel mai ndrzne brandromnesc, ntruct a confruntat un concept tabu i de asemenea a spart toate normele teritoriuluivizual din piaa de ciocolat

    Brand-ul Kandia a fost mereu diferit de competiie. nc de la nceput, Kandia a forat piaa sevolueze, a dat o direcie n ceea ce nseamn concept de ambalaj. Noua abordare pastreaz caelement de continuitate o mare parte din identitatea de brand vizual, i anume fundaroie.Astfel, noua poziionare a brand-ului Kandia vorbete despre dragostea multifaetat,despre bucuria de a ne tri via mprtind cu cei dragi toate strile de bine. Noua abordare afost transpus la nivel conceptual att n designul de ambalaj ct i n design -ul structural altabletei. Aceasta maturizare a pieei ine foarte mult de consumator, acesta n prezent acceptndcu dificultate schimbrile, fcute cu pai mici.

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    7/36

    Diferite modele de ambalaje realizate pentru Kandia:

    2. Cercetare de teren

    2.1 Obiectivele cercetrii

    Scopul general al cercetrii este de a evalua puterea mrcii Kandia pe piaa ciocolatei dinBucuresti.

    Obiectivele cercetrii au fost urmtoarele:

    1. Evaluarea principalelor dimensiuni ale mrcii:

    a. notorietatea mrciib. calitatea perceput a mrciic. asocierile (conotaiile) mrciid. gradul de loialitate fa de marc

    2. Evaluarea influenei unor caracteristici demografice (sex, vrst, venit) asupradimensiunilor mrcii

    3. Identificarea unor corelaii ntre dimensiunile mrcii

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    8/36

    2.2 Lista informaiilor necesare

    innd cont de obiectivele cercetrii lista informaiilor necesare ndeplinirii acestor obiective aufost structurate astfel:

    - Notorietatea mrcii Kandia- Calitatea perceputa mrcii Kandia- Loialitatea (fidelitatea)consumatorilor fa de marca Kandia, comparativ cu celelalte mrci

    concurente de ciocolt:o Ultima marc de ciocolatachiziionato Gradul general de satisfacie relativ la ultima marc achiziionato Intenia de recumprare relativ la ultima marc achiziionato Intenia de recomandare relativ la ultima marc achiziionat

    - Date demografice ale consumatorilor chestionai:o Sexulo Vrstao Venitul lunar disponibil n mod normal

    2.3 Coordonate spatiale

    Populaia investigat const din locuitorii orasului Bucuresti care au cumprat cel puin odat un

    produs din categoria de produs ciocolat.

    Metoda de culegere a datelor a fost ancheta pe baz de chestionar, iar mijlocul de contact a fostfa n fa.

    Activitatea s-a desfasurat in hipermarketul Carrefour Orhideea pe un esantion de 88 de persoane.

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    9/36

    2.4 Elaborarea chestionarului

    Buna ziua/seara.Numele meu este Ioana Boroila si reprezint echipa Kandia.As vrea sa va adresez

    cateva intrebari.1. Cnd v gndii la produsul ciocolat, ce marc v vine n minte n primul rnd?

    ____________________________

    2.Care din urmatoarele variante credei c ar descrie cel mai bine nivelul calitativ al mrciiKandia?

    a.de foarte slaba calitate

    b.de slaba calitate

    c.de calitate medie

    d.de buna calitate

    e.de foarte buna calitate

    3. Ce marc de ciocolat ai cumprat ultima dat? ____________________________

    4.n ce msur marca achiziionat ultima dat satisface n ansamblu cerinele dvs.?

    a.deloc

    b.intr-o mica masura

    c.in mare parte

    d.pe deplin

    5. Ct de probabil este c vei cumpra din nou aceast marc?

    a. sigur nu

    b.putin probabil

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    10/36

    c. sigur da

    6. Ct de probabil este c vei recomanda marca altcuiva dac v cere prerea?

    a. sigur nu

    b.putin probabil

    c. sigur da

    7.Cat de des consumati ciocolata Kandia?

    a. o data pe zi sau mai des

    b.de 2-3 ori pe saptamana

    c.lunar

    d.mai rar de o data e luna

    8.Marcati principalele caracterstici pe care in opinia dvs.trebuie sa le prezinte o ciocolata decalitate:

    a. sa fie fina

    b. sa abia un ambalaj corespunzator

    c.sa aiba un pret suficient de ridicat

    d.sa beneficieze de promovare intensa

    e. sa aiba un gust deosebit care sa o individualizeze

    f. sa se realizeze dupa o reteta de traditie

    9.In ce imprejurimi ati auzit de Kandia?

    a.mass-media

    b.prieteni,cunostine

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    11/36

    c.intamplator

    10.Sunteti multumit de diversitatea sortimentelor Kandia?

    a. da

    b.nu

    c.relativ

    11.Care este sortimentul de ciocolata Kandia preferat?

    a. ciocolata cu lapte

    b. ciocolata cu lapte si alune de de padure

    c.ciocolata cu crema de capsuni

    d. ciocolata cu crema toffee nuts

    e. ciocolata alba cu crema cappccino crisp

    f.ciocolata cu lapte si crema Tiramisu

    g.ciocolata alba cu crema truge

    h.cocolata cu lapte si crema de frisca si biscuiti

    12.In ce masura va determian ambalajul sa achizitionati ciocolata Kandia?

    a.intr-o mare masura

    b.nu intr-o mare masura

    c.imi e indiferent ambalajul

    13.Ce va determina cel mai adesea sa consumati ciocolata?

    a. are un gust bun

    b.e un bun energizant

    c.e un bun antidepresiv

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    12/36

    d.modul de promovare

    e.influenta prietenilor

    f.reducerile de pret

    14.Ati consumat vreun sortiment din edita Kandia Moments (Milk Embrance, Mint Kiss, CocoaNight)?

    a. da

    b.nu

    c.nu cunosc

    15.Cat de multumit sunteti de pretul ciocolatelor Kandia in general?

    a. foarte multumit

    b. multumit

    c. nemultumit

    16.Ce suma cheltuiti in medie pe saptamana pe ciocolata?

    a. mai putin d 5 lei

    b.intre 5 si 10 lei

    c.peste 10 lei

    17.De unde cumparati de obicei ciocolata Kandia?

    a. de la un centru comercial

    b.de la magazinul din cartier

    c.din hipermarket

    d.din alt loc

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    13/36

    18. Sexul: (a) M (b) F

    19. n ce interval de vrsta v situai? (a) sub 30 de ani (b) ntre 30-50 ani (c) peste 50 ani

    20. n ce interval se situeaz venitul lunar de care dispunei n mod normal?

    (a) 3.000 RON

    Va multumesc pentru timpul acordat si va doresc o zi buna in continuare!

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    14/36

    2.5 Centralizarea raspunsurilor

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 1 Milka c Milka d c c d e a c c a a c b b c a b 2 Milka c Milka d c c c b a a b a b b b a b b a 3 Heidi c Kandia d b b d e a a h c b a a b a b a

    4 Poiana e Primola c c b c a a a d b f a b a b b a 5 Milka c Milka c c c d a b a f a b a a c a a b 6 Kandia d Kandia c c c b e a a b a a a a b c b a 7 Poiana c Poiana b c c c f a a a b a c b a b a a 8 Milka d Kandia c a b b a a a e a d a b b a b b 9 Milka c Milka d c c c c a a f a c a a a c a b 10 Nussknacker b Nussknacker d c c d e a c b b b c b a a b b 11 Milka c Milka d c b c c b a e a c a a c a a c 12 Kandia c Kandia c c c b a b a c b f a a c c a a 13 Milka d Kandia c b c b a a a h a a a a b a a a 14 Merci a Merci d c c c e a c c c c c b c c a b 15 Lindt b Lindt d c b d f a c a a b b b b a b b 16 Kandia d Kandia b c b b a b a d a a a a b a b a

    17 Milka d Milka c c c c b c a c a a a c b c a b 18 Primola c Poiana b b b d e a c f c b a b a c b a 19 Primola e Primola b c b c a b c g a f a b c c b c 20 Kandia e Kandia d c c b f a a a b f a b b a a a 21 Milka d Milka d c c b a a a f b d a a b a b b 22 Milka b Milka d c c c f a a d a b a b c c b a 23 Nussknacker a Nussknacker d c c c e b c c b a c c b c a b 24 Heidi b Milka c b c d c c a a c a b a b a b c 25 Primola c Primola c b c c a a c f a a c a a d a a 26 Milka b Milka c c c c a b a d c b a b b a a a 27 Kandia d Kandia d c c a e b a c b d a b b b b b 28 Kandia d Milka d c c c a b a a b f a b c a b c 29 Poiana d Milka c c c d d a a f a a a b b c a c 30 Nussknacker b Nussknacker d c c d f c c b a c b c c c a a 31 Kandia c Poiana b b b c c a a h a f a c c a b b 32 Kandia c Kandia c c c b a b a e c f a a b b b c 33 Primola c Primola c c c b b b c a c a b a b b b a 34 Lindt a Lindt d c c c f a a g a c b b c c a b 35 Heidi b Milka c c c c d a a d a a a b b a a a 36 Kandia c Kandia b c c b d a a d c a a a a c b c 37 Milka d Milka d b c c a b a c b f a b b a b b 38 Lindt c Merci c b c d e c a a a d b b c a b b 39 Poiana d Poiana b c c c f a a c a b b b a c a a 40 Kandia d Kandia c c c b a a a d c a a a b a b b 41 Milka b Milka d c c c f a a a b b c a b c a c

    42 Milka c Milka d c c b e b c b b d a b c b b a 43 Milka c Kandia c b b b a b a d c b a a b b b b 44 Kandia e Kandia d c c c b a a a a b a a b a a a 45 Poiana d Primola c c c d a a a a a c a b a a a a 46 Kandia e Primola b b b c c b a b b d b a b a b b 47 Primola e Milka d b c c f b a d b d b b c c b c 48 Kandia d Kandia d c c b e a a f b a a a a d b b 49 Milka c Kandia c b c b a a a e a e a b b c b b 50 Milka c Lindt d b c c f a b c c b b b c c a c

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    15/36

    51 Poiana d Poiana b c c c a a a a c a a b a c a a 52 Kandia d Kandia c c c c d b a e a c a a b a a b 53 Primola d Primola c c c d d b c d a a a c a c b a 54 Milka d Milka d c c c d a a a b c a b b a b b 55 Milka c Kandia c c c b a a a c a a a b b c a c 56 Milka c Milka d c c c a b a d a f b b b d a a

    57 Kandia d Kandia d c c a f b a a b e b a a a a c 58 Kandia c Kandia c c c b e a a c c c a b b c b b 59 Milka b Milka c c c c e b c d a d a b b c b a 60 Lindt a Lindt d c c d f a b a c c c b c a a b 61 Nussknacker b Nussknacker c c c c e a b c b b b b c c a a 62 Merci b Merci d c c d e a a f b b b b b a b b 63 Primola d Primola c c c c a b a g a c a a a b a a 64 Primola c Kandia d b b b a a c h a d a b b b b b 65 Kandia d Milka d b b c f b a a a c a a b a a c 66 Merci b Merci d b c c e b b c c c b b c c a c 67 Kandia c Milka d b b b d a a e b d a b c c b b 68 Kandia e Kandia d c c a d a a b a a a a b a b b 69 Primola c Primola c c b c a a a b c a b c a a b a

    70 Milka c Milka c c c c d b a c b c a b b a a a 71 Merci b Merci d c c d f a b f b d c c c b a b 72 Kandia e Kandia c c c b a a a b a e a a b b a c 73 Lindt b Milka c c b d a b b d a f c b c c a c 74 Poiana b Poiana b b c d a a a a a c a b b a b c 75 Milka b Milka d b c d f a c e c a b b b a a b 76 Milka c Milka d c c c e c c a c a b c a b a a 77 Poiana d Poiana c c c c a a a a a c a c b c a b 78 Kandia e Kandia c c c b d a a b c c a b b d b a 79 Kandia d Kandia d c c b d a a e a a a a a c b c 80 Milka c Primola c b b c a b a e c f a b b a a c 81 Merci b Merci d c c d f c c a a c b b c c a a 82 Milka c Milka c c c c e c b e c b c b b c b b 83 Poiana d Poiana c c c c a b b e a b c b a b a c 84 Nussknacker b Nussknacker d c c d f b b d c a b c c a b c 85 Milka c Milka c c c c f c c f a a a b c c b c 86 Kandia d Kandia c c c b e b a a c b a a a c a b 87 Kandia d Milka d b c c a a a b a c a a b a a a 88 Kandia d Primola b b b b c a a d b b c b a c a a

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    16/36

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    17/36

    2.Care din urmatoarele variante credei c ar descrie cel mai bine nivelul calitativ al mrciiKandia?

    a.

    de foarte slaba calitateb. de slaba calitatec. calitate medied. de buna calitatee. de foarte buna calitate

    Varianta de raspuns Frecventade f. slaba calitate 4de slaba calitate 18

    de calitate medie 30de buna calitate 27de f. buna calitate 9

    Marca Kandia a fost evaluat cu calitate medie de ctre 34% dintre persoanele intervievate. 31%dintre respondeni au evaluat marca Kadia ca fiind debun calitate, iar 10% dintre respondenticonsidera marca Kandia de foarte buna calitate.

    5%

    20%

    34%

    31%

    10%

    de f. slaba calitate de slaba calitate de calitate medie

    de buna calitate de f. buna calitate

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    18/36

    3.Ce marc de ciocolat ai cumprat ultima dat?

    Varianta de raspuns FrecventaMilka 29

    Kandia 26Primola 10Poiana 8Merci 6Lindt 6Nussknacker 4

    Cele mai multe dintre persoanele intervievate, (33%) au achiziionat ultima dat marca Milka,urmat de marca Kandia care a fost achiziionat de 30%dintre respondeni. Pe locul al treilea seafl marca Primola care a fost achizionat de 11%.

    4.n ce msur marca achiziionat ultima dat satisface n ansamblu cerinele dvs.?

    a.delocb.intr-o mica masurac.in mare parte

    33%

    30%

    11%

    9%

    7%

    4%

    6%

    Milka Kandia Primola Poiana Merci Lindt Nussknacker

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    19/36

    d.pe deplin

    Varianta de raspuns Frecventadeloc 0intr-o mica masura 14in mare parte 43pe deplin 31

    Jumatate din esantionul intervievat este satisfacut in mare parte de ultima marca de ciocolataachizitionata,35% dintre respondenti sunt satisfacuti pe deplin de ciocolata aleasa. 15% dintrerespondenti sunt mai putin satisfacuti de alegerea facuta.

    5. Ct de probabil este c vei cumpra din nou aceast marc?

    a.sigur nu

    b.putin probabil

    c.sigur da

    Varianta de raspuns FrecventaSigur nu 1Putin probabil 22Sigur da 65

    0%

    15%

    50%

    35%

    deloc intr-o mica masura in mare parte pe deplin

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    20/36

    Intenia de recumprare a ultimei marci de ciocolata achizitionate este de 74%.

    6. Ct de probabil este c vei recomanda marca altcuiva dac v cere prerea?

    a. sigur nu

    b. putin probabil

    c.sigur da

    Varianta de raspuns FrecventaSigur nu 0Putin probabil 18Sigur da 70

    1%

    25%

    74%

    sigur nu putin probabil sigur da

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    21/36

    Persoanele intervievate au declarat c vor recomanda in proportie de 80% marca de ciocolataacizitionata.

    7.Cat de des consumati ciocolata Kandia?

    a. o data pe zi sau mai des

    b.de 2-3 ori pe saptamana

    c.lunar

    d.mai rar de o data e luna

    Varianta de raspuns FrecventaO data pe zi sau mai des 3De 2-3 ori pe saptamana 24lunar 41Mai rar de o data pe luna 20

    0%

    20%

    80%

    Sigur nu Putin probabil Sigur da

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    22/36

    Cel mai mare procent dintre persoanele intervievate(47%) consuma lunar ciocolata Kandia, intimp ce 27% o consuma de 2-3 ori pe saptamana.

    8.Marcati principalele caracterstici pe care in opinia dvs.trebuie sa le prezinte o ciocolata decalitate:

    a. sa fie fina

    b. sa abia un ambalaj corespunzator

    c.sa aiba un pret suficient de ridicat

    d.sa beneficieze de promovare intensa

    e. sa aiba un gust deosebit care sa o individualizeze

    f. sa se realizeze dupa o reteta de traditie

    Varianta de raspuns FrecventaSa fie fina 29Sa aiba un ambalaj coresp 4Sa aiba un pret suficient de ridicat 6sa beneficieze de promovare intensa 11sa aiba un gust deosebit care sa o individualizeze 19sa se realizeze dupa o reteta de traditie 19

    3%

    27%

    47%

    23%

    O data pe zi sau mai des De 2-3 ori pe saptamana

    lunar Mai rar de o data pe luna

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    23/36

    Cea mai importanta caracteristica la o ciocolata pentru 33% dintre respondenti este sa aiba ungust deosebit, in timp ce 22% vor ca ciocolata sa aiba un gust fin, respectiv sa se realizeze dupa oreteta de traditie. 12% dintre persoane sunt influentate de promovarea marcii.

    9.In ce imprejurimi ati auzit de Kandia?

    a.mass-media

    b.prieteni,cunostine

    c.intamplator

    Varianta de raspuns Frecventa

    Mass-media 61Prieteni,cunostinte 9intamplator 18

    33%

    4%7%12%

    22%

    22%

    Sa fie fina

    Sa aiba un ambalaj coresp

    Sa aiba un pret suficient de ridicat

    sa beneficieze de promovare intensa

    sa aiba un gust deosebit care sa o

    individualizeze

    sa se realizeze dupa o reteta de traditie

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    24/36

    Majoritatea respondentilor au afla despre ciocolata Kandia prin mijloacele mass-media.

    10.Sunteti multumit de diversitatea sortimentelor Kandia?

    a. da

    b.nu

    c.relativ

    Varianta de raspuns Frecventada 62nu 9relativ 17

    69%

    10%

    21%

    Mass-media Prieteni,cunostinte intamplator

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    25/36

    71% dintre respondenti se declara multumiti de diversitatea ciocolatelor Kandia.

    11.Care este sortimentul de ciocolata Kandia preferat?

    a. ciocolata cu lapte

    b. ciocolata cu lapte si alune de de padure

    c.ciocolata cu crema de capsuni

    d. ciocolata cu crema toffee nuts

    e. ciocolata alba cu crema cappccino crisp

    f.ciocolata cu lapte si crema Tiramisu

    g.ciocolata alba cu crema truge

    h.cocolata cu lapte si crema de frisca si biscuiti

    Varianta de raspuns Frecventaciocolata cu lapte 19ciocolata cu lapte si alune de de padure 10ciocolata cu crema de capsuni 14ciocolata cu crema toffee nuts 15ciocolata alba cu crema cappccino crisp 9ciocolata cu lapte si crema Tiramisu 10ciocolata alba cu crema truge 7cocolata cu lapte si crema de frisca si biscuiti 4

    71%

    10%

    19%

    da nu relativ

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    26/36

    Legat de preferintele consumatorilor de ciocolata Kandia, 22% prefera ciocolata cu lapte, 17%ciocolata cu crema toffee nuts, 16% o prefera pe cea cu crema de capsuni, in proportie de 11%ciocolata cu lapte si alune de padure, respectiv ciocolata cu lapte si crema tiramisu.

    12.In ce masura va determian ambalajul sa achizitionati ciocolata Kandia?

    a.intr-o mare masura

    b.nu intr-o mare masura

    c.imi e indiferent ambalajul

    Varianta de raspuns FrecventaIntr-o mare masura 42Nu intr-o mare masura 23Imi e indiferent ambalajul 23

    ciocolata

    cu lapte

    22%

    ciocolata cu

    lapte si alune

    de de padure

    11%

    ciocolata cucrema de

    capsuni

    ciocolata cu

    crema toffeenuts

    17%

    ciocolata alba

    cu crema

    cappccino crisp

    10%

    ciocolata cu

    lapte si crema

    Tiramisu

    11%

    ciocolata alba

    cu crema truge

    8%

    cocolata cu

    lapte si crema

    de frisca si

    biscuiti

    5%

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    27/36

    48% dintre respondenti spun ca ambalajul ciocolatei Kandia le influenteaza decizia de cumpararea acesteia, iar pentru 26% dintre acestia, ambalajul nu are o importanata asa mare.

    13.Ce va determina cel mai adesea sa consumati ciocolata?

    a. are un gust bun

    b.e un bun energizant

    c.e un bun antidepresiv

    d.modul de promovare

    e.influenta prietenilor

    f.reducerile de pret

    Varianta de raspuns Frecventaare un gust bun 24

    e un bun energizant 19e un bun antidepresiv 19modul de promovare 11influenta prietenilor 4reducerile de pret 11

    48%

    26%

    26%

    Intr-o mare masura Nu intr-o mare masura Imi e indiferent ambalajul

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    28/36

    Motivul pentru care cei intervievati consuma ciocolata este gustul bun al acesteia,(27%), faptulca este un bun energizant, respectiv un bun antidepresiv (22%), si 12 % dintre consumatori suntinfluentati de prieteni si de reducerile de pret.

    14.Ati consumat vreun sortiment din edita Kandia Moments (Milk Embrance, Mint Kiss, CocoaNight)?

    a. da

    b.nu

    c.nu cunosc

    Varianta de raspuns Frecventada 54nu 21Nu cunosc 13

    27%

    22%22%

    12%

    5% 12%

    are un gust bun e un bun energizant e un bun antidepresiv

    modul de promovare influenta prietenilor reducerile de pret

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    29/36

    Cea mai mare parte din esantinul analizat a consumat cel putin o data un sortiment din editiaKandia Moments lansata de Kandia.

    15.Cat de multumit sunteti de pretul ciocolatelor Kandia in general?

    a. foarte multumit

    b. multumit

    c. nemultumit

    Varianta de raspuns Frecventafoarte multumit 29multumit 49nemultumit 10

    61%

    24%

    15%

    da nu Nu cunosc

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    30/36

    Referitor la pretul ciocolatelor Kandia, consmatorii se declara multumiti in proporie de 56%,33% dintre ei sunt foarte multumiti, iar 11% cred ca pretul este ridicat.

    16.Ce suma cheltuiti in medie pe saptamana pe ciocolata?

    a. mai putin de 5 lei

    b.intre 5 si 10 lei

    c.peste 10 lei

    Varianta de raspuns Frecventamai putin de 5 lei 21intre 5 si 10 lei 44peste 10 lei 23

    33%

    56%

    11%

    foarte multumit multumit nemultumit

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    31/36

    50% dintre respondenti cheltuie intre 5-10 lei pe saptamana pe ciocolata, 26% dintre ei cheltuie peste 10lei pe ciocolata, iar 24% cheltuie mai putin de 5 lei satamanal pe ciocolata.

    17.De unde cumparati de obicei ciocolata Kandia?

    a. de la un centru comercial

    b.de la magazinul din cartier

    c.din hipermarket

    d.din alt loc

    Varianta de raspuns Frecventade la un centru comercial 35de la magazinul din cartier 13din hipermarket 36din alt loc 4

    24%

    50%

    26%

    mai putin de 5 lei intre 5 si 10 lei peste 10 lei

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    32/36

    Persoanele intervievate au declarat ca achizitioneaza ciocolata Kandia dintr-un hipermarket(41%), dintr-un centru comercial (40%), si din magazinul din cartier (15%).

    18. Sexul: (a) M (b) F

    Varianta de raspuns FrecventaM 45F 43

    40%

    15%

    41%

    4%

    de la un centru comercial de la magazinul din cartier

    din hipermarket din alt loc

    51%

    49%

    M F

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    33/36

    Dup cum rezult din graficele de mai sus , 51% dintre respondeni sunt barbati, iar 49% suntfemei.

    19. n ce interval de vrsta v situai? (a) sub 30 de ani (b) ntre 30-50 ani (c) peste 50 ani

    Varianta de raspuns Frecventasub 30 de ani 32ntre 30-50 ani 34peste 50 ani 22

    n ceea ce privete vrsta putem afirma c celemai multe persoane, adic 39%, care au rspunsla ntrebri au vrsta intre 30-50 de ani, urmai de cei care au vrsta sub 30 ani cu un procent de36%, iar restul respondenilor, (25%) au vrsta peste 50 de ani.

    20. n ce interval se situeaz venitul lunar de care dispunei n mod normal?

    (a) 3.000 RON

    Varianta de raspuns Frecventa3.000 RON 3

    36%

    39%

    25%

    sub 30 de ani ntre 30-50 ani peste 50 ani

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    34/36

    In legatura cu venitul, 24% din persoanele intervievate au un venit 3.000 RON

    3.Concluzii

    Kandia-Excelent S.A., este una dintre cele mai importante companii din domeniul dulciurilor depe piaa romneasca. n prezent marca Kandia aparine grupului britanic de dulciuri i buturiCadbury.

    Concluzii:

    ciocolata Kandia este prezent puternic pe piaa romneasc marca Kandia are un renume pentru c este asociat cu fabrica de ciocolat de la

    Timioara, care a fost nfiinat n 1890

    24%

    32%

    30%

    11%

    3%

    3.000 RON

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    35/36

    investiiile firmei n design i ambalaj s-au dovedit rentabile marca Kandia semnific n ochii oamenilor dragostea, senzualitatea, fineea i elegana marca Kandia se bucur de un renume semnificativ persoanele intervievate n general au fost satisfcui cu produsul i intenioneaz s

    recumpere sau s recomande produsul

    Propuneri i recomandri:

    pentru c n ultimul timp publicitile mrcii s-au axat mai degrab pe femei ar fi bine cas isi ndrepte atenia i pe segmentul de pia a brbaiilor

    muli dintre respondeni, pentru calitatea mrcii Kandia au dat o not medie sau maimica care ne arat c firma ar trebui s mbunteasc calitatea

    Ciocolata a reprezentat de secole un deliciu care a ncntat toate gusturile i a rsfat simurilepn la o nemrginit desftare, iar untul pur de cacao, cel mai important ingredient al ciocolatei,ne face s ne ndrgostim instantaneu de topirea delicat i gustul deplin al ciocolatei Kandia!

  • 7/30/2019 92677275-kandia

    36/36

    4.Bibliografie

    http://www.kandia-excelent.ro

    http://www.corporatenews.ro/tag/Kandia-Excelent.html

    http://facultate.regielive.ro/referate/marketing/produs_kandia-17101.html?in=referate&s=chocol

    http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1259330-fabrica-ciocolata-kandia-inchis.htm

    http://www.220.ro/h4tlX4UA56/Ciocolata-Kandia

    http://www.povesteaciocolatei.ro/povestea-ciocolatei-kandia/

    http://www.kandia-excelent.ro/http://www.kandia-excelent.ro/http://www.corporatenews.ro/tag/Kandia-Excelent.htmlhttp://www.corporatenews.ro/tag/Kandia-Excelent.htmlhttp://facultate.regielive.ro/referate/marketing/produs_kandia-17101.html?in=referate&s=chocolhttp://facultate.regielive.ro/referate/marketing/produs_kandia-17101.html?in=referate&s=chocolhttp://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1259330-fabrica-ciocolata-kandia-inchis.htmhttp://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1259330-fabrica-ciocolata-kandia-inchis.htmhttp://www.220.ro/h4tlX4UA56/Ciocolata-Kandiahttp://www.220.ro/h4tlX4UA56/Ciocolata-Kandiahttp://www.povesteaciocolatei.ro/povestea-ciocolatei-kandia/http://www.povesteaciocolatei.ro/povestea-ciocolatei-kandia/http://www.povesteaciocolatei.ro/povestea-ciocolatei-kandia/http://www.220.ro/h4tlX4UA56/Ciocolata-Kandiahttp://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1259330-fabrica-ciocolata-kandia-inchis.htmhttp://facultate.regielive.ro/referate/marketing/produs_kandia-17101.html?in=referate&s=chocolhttp://www.corporatenews.ro/tag/Kandia-Excelent.htmlhttp://www.kandia-excelent.ro/