86779522 Codul Etic de La Lisabona

download 86779522 Codul Etic de La Lisabona

of 3

Transcript of 86779522 Codul Etic de La Lisabona

  • 7/27/2019 86779522 Codul Etic de La Lisabona

    1/3

    CODUL INTERNAIONAL DE CONDUIT PROFESIONAL N RELAII PUBLICE (Codulde la LISABONA)

    Adoptat de ctre Adunarea General a Confederaiei Europene de Relaii Publice(CERP)la Lisabona n 16 aprilie 1978 i adoptat de unsprezece asociaii naionale(dincincisprezece ri europene) care sunt membre ale CERP.

    Seciunea I Criterii i standarde de calificare profesional ale practicienilor impuse deacest cod.

    Clauza 1Fiecare membru al (asociaie naional) atestat ca atare n conformitate curegulile(asociaie naional) este considerat conform acestui cod ca fiind un practician derelaii publice i se supune acestui cod.

    Seciunea II Obligaii profesionale generale

    Clauza 2n practicarea acestei profesiuni, practicianul de relaii publice va respecta principiileenunate n Declaraia Universal a Drepturilor Omului i n special libertatea de expresiei libertatea presei, care asigur dreptul individului la informare, n limitele confidenialitiiprofesionale. De asemenea, se oblig s acioneze n acord cu interesul public i s nulezeze demnitatea i integritatea individului.

    Clauza 3n conduita profesional, specialistul n relaii publice trebuie s demonstreze onestitate,integritate intelectual i loialitate. n special, va aciona n aa fel nct s nu foloseasc comentarii care s induc n eroare sau informaii false sau eronate. n acelai timp trebuie

    s aib grij s evite folosirea, fie i accidental, a unor practici sau metode incompatibilecu acest cod.

    Clauza 4Activitile de relaii publice trebuie realizate n mod transparent: trebuie s fie uordeidentificat ca atare, cu o provenien clar i s nu tind la a induce n eroare terii.

    Clauza 5n relaia sa cu alte profesii i alte ramuri ale comunicrii sociale, specialistul de relaiipublice trebuie s respecte regulile i practicile specifice acelor profesii sau ocupaii,

    nmsura n care acestea sunt compatibile cu deontologia propriei sale profesii.

    Seciunea III Obligaii profesionale specifice

    Fa de clieni sau angajatoriClauza 6Un practician de relaii publice nu va reprezenta interese conflictuale sau aflate

    ncompetiie fr consimmntul expres al clienilor sau angajatorilor implicai.

    1

  • 7/27/2019 86779522 Codul Etic de La Lisabona

    2/3

    Clauza 7n practica profesiei sale, specialistul de relaii publice trebuie s fie discret. Trebuiesrespecte cu scrupulozitate confidenialitatea profesional i, mai ales, nu trebuiesdezvluie nici o informaie confidenial primit de la clienii sau angajatorii siactuali,din trecut sau poteniali, sau s foloseasc astfel de informaii fr o autorizaiespecialn acest sens.

    Clauza 8Un practician de relaii publice care are un interes ce intr n conflict cu interesul clientuluisau angajatorului su trebuie s l fac cunoscut acestuia n cel mai scurt timp.

    Clauza 9Un specialist de relaii publice nu trebuie s recomande clientului sau angajatoruluisuserviciile oricrei firme sau organizaii fa de care are un interes financiar, comercialsaude alt natur fr a-l face cunoscut anterior.

    Clauza 10

    Un specialist de relaii publice nu va ncheia cu clientul sau angajatorul su un contractprin care specialistul garanteaz rezultate a cror obinere nu depinde de el.

    Clauza 11Un practician de relaii publice poate accepta remunerarea serviciilor sale doar sub formasalariului sau onorariului, i n nici un caz nu va accepta pli sau alterecompensemateriale n funcie de rezultate a cror realizare nu depinde de el.

    Clauza 12Un practician de relaii publice nu va accepta pentru serviciile prestate unui client sauangajator nici o remuneraie de la un ter, sub forma unor reduceri de pre, comisioanesau

    pli n natur, dect cu acordul clientului sau angajatorului.

    Clauza 13Dac realizarea unei sarcini de relaii publice este pasibil de a determina o abatereprofesional grav i de a implica un comportament contrar principiilor acestui cod,practicianul trebuie s i anune clientul sau angajatorul imediat i s fac tot posibilulcaacesta s respecte cerinele codului. Dac clientul sau angajatorul i pstreazinteniile, practicianul trebuie cu toate acestea s respecte codul indiferent de consecine.Fa de opinia public i mijloacele de informare.Clauza 14

    Spiritul acestui cod i regulile cuprinse n clauzele precedente, i anume clauzele 2, 3, 4i5 implic o permanent preocupare din partea practicianului de a respecta dreptullainformare, i de asemenea datoria de a furniza informaie, n limitele confidenialitiiprofesionale. Aceste clauze implic de asemenea respectul pentru drepturile,independenai iniiativa mijloacelor de informare.

    Clauza 15Orice tentativ de a induce n eroare opinia public sau reprezentanii acesteia estestrictinterzis. Orice form de antaj, corupie sau trafic de influen, mai ales n relaia

    2

  • 7/27/2019 86779522 Codul Etic de La Lisabona

    3/3

    cumedia de informare este interzis. tirile trebuie furnizate gratuit i fr nici o nelegereprivat sau recompens ilicit pentru folosirea sau publicarea lor.

    Clauza 16Dac devine necesar meninerea iniiativei i controlului asupra emiterii i distribuiriideinformaii, potrivit principiilor acestui Cod, practicianul de relaii publice poate s

    achiziioneze spaiu sau timp de emisie n conformitate cu regulile, practicile i uzanelenacest domeniu.

    Fa de colegii de breaslClauza 17Practicianul de relaii publice trebuie s nu fac concuren neloial colegilor de breasl.Elnu trebuie nici s acioneze, nici s se exprime ntr-un mod care ar putea duceladeprecierea reputaiei sau activitii unui coleg de breasl, rmnnd ns sub incidenaclauzei 18b a acestui cod.

    Fa de profesie

    Clauza 18Practicianul de relaii publice trebuie s se rein de la orice aciune care ar puteaprejudicia reputaia profesiei sale. n special el nu trebuie s afecteze asociaianaionaldin care face parte, eficiena activitii sau renumele acesteia, prin atacuripremeditate sau prin nclcarea constituiei i regulilor acesteia. Reputaia profesiei esteresponsabilitatea fiecrui membru. Practicianul de relaii publice nu are numai datoria srespecte el nsui codul, dar i s ajute la o mai larg i bun cunoatere i nelegere acodului, s aduc la cunotina autoritilor competente orice nclcare a codului pe care a

    sesizat-o, s ntreprind tot ce i st n putere pentru a se asigura c deciziile privindaplicarea Codului de ctre aceste autoriti sunt respectate i sanciunile sunt puse npractic. Se consider c orice practician care permite o violare a codului a nclcat el

    nsui codul.

    3