81855 Memoriu Mediu(1)

9

Click here to load reader

description

!!!

Transcript of 81855 Memoriu Mediu(1)

Page 1: 81855 Memoriu Mediu(1)

MEMORIU TEHNIC Pentru obţinerea acodului de mediu

I. Denumirea proiectului: DEPOZIT STRUGURI DE MASA SI VIN, CU TEMPERATURA CONTROLATA

II. Titular S.C. MAR S.R.L. - adresa poştală; - Str. Dealul OLT, cod postal 245700, mun. Drăgăşani, jud. Vâlcea - numărul de telefon, de fax şi adresa de e-mail, adresa paginii de internet; - numele persoanelor de contact: - director – Isarescu Constantin Mugurel - responsabil pentru protecţia mediului. III. Descrierea proiectului:

Lucrările de Proiectare prevăd construirea unui imobil având regimul de înălţime D+P, structura de rezistenţă va fi realizata din talpi continui sub peretii portanti perimetrali cu supralargiri in dreptul stalpilor din acesti pereti , realizate din beton armat. Pentru stalpii interiori din subsol, fundatiile vor fi fundatii izolate din beton armat, legate cu grinzi de fundatie.

Structura de rezistenta verticala a demisolului este compusa din pereti perimetrali si stalpi interiori executati din beton armat, iar la parter vor fi stalpi metalici perimetrali contravantuiti cu profile metalice la fiecare perete perimetral .

Structura de rezistenta orizontala de peste demisol este compusa din grinzi pe doua directii si placa de 15cm. grosime , executate din beton armat.

SUPRASTRUCTURA: Structura metalica cu stalpi si ferme metalice triunghiulare „burta de peste”, pe directie transversala rezemate pe stalpi perimetrali metalici, pane metalice longitudinale si contravantuiri metalice in planul panelor acoperisului. Închiderile exterioare ale imobilului vor fi realizate din panouri termoizolante tip sandwich cu feţe de tabla profilata, cu tamplarie din profile de PVC, cu rupere de punte termica si geam dublu izolant.

Compartimentările interioare se vor realiza din cărămidă de 25 cm şi panouri frigorifice, la demisol, din panouri frigorifice si pereti gipscarton de 10cm, la parter. Finisajele interioare vor fi realizate cu materiale corespunzătoare funcţiunii spaţiilor, respectiv strat uzura pardoseala din rasini epoxidice/beton sclivisit. Pereţii şi tavanele din caramida/beton ce vor ramane aparenti vor fi tencuiţi , gletuiţi şi acoperiţi cu vopsele lavabile , peretii de compartimentare din gipscarton vor fi gletuiţi şi acoperiţi cu vopsele lavabile, iar în încăperile sanitare se vor placa cu faianţă .

Acoperişul va fi din panouri triplustrat termoizolante/ferme metalice triunghiulare. Depozitul va avea trei destinatii si este indispensabil tehnologic activitatii de

productie. La demisol vor exista doua tronsoane, unul cu depozit frigorific cu S=cca 80mp

pentru pastrarea strugurilor de masa (cca 80 tone), pentru prelungirea duratei de valorificare cu cca trei luni de zile; al doilea tronson va fi destinat depozitarii si pastrarii vinurilor imbuteliate, cu S=cca 200mp si temperatura controlata.

Page 2: 81855 Memoriu Mediu(1)

Depozit pastrare struguri de masa Date de proiectare:

- Temperatuta in incinta: 0 °C - Temperatura de intrare struguri: 25 °C - Izolatia incinta: Perete 50 mm panou poliuretan placat cu tabla galvanizata vopsita in camp electrostatic la exterior si tabla inox la interior Pardoseala 50 mm polistiren extrudat peste care se realizeaza o placa de 100 mm beton armat. - Cantitate rulata zilnic: 10000 kg Depozitarea se face paletizat, pe palete cu montanti, stivuite pe 4 nivele pana la

inaltimea de 1.8 – 2 M. Conditiile de pastrare sunt: temperatura 00 C si u.r. 90-95% la o viteza de circulatie a aerului de 0,2 m/s.

Depozit vin in sticle Date de proiectare:

- Temperatuta in incinta: 11 °C - Temperatura de intrare vin: 15 °C - Izolatia incinta: Perete 50 mm panou poliuretan placat cu tabla galvanizata vopsita in camp electrostatic Pardoseala 50 mm polistiren extrudat peste care se realizeaza o placa de 100 mm beton armat. - Cantitate rulata zilnic: 5000 L

Total arie utilă subsol 308,09mp, inclusiv anexele

La parter, titularul investitiei doreste un depozit pentru pastrarea si invechirea vinului in butoaie de stejar (obligatoriu pentru vinurile rosii), cu capacitate standard de 225 litri, in suprafata de cca 270mp, cu temperatura controlabila.

Restul suprafetei construite va cuprinde anexe: birou, magazie, grup sanitar (S totala cca 75-85mp).

Depozit vin in butoaie Date de proiectare:

- Temperatuta in incintă: 11 °C - Temperatura de intrare vin: 15 °C - Izolatia incinta: Perete 120 mm panou poliuretan placat cu tabla galvanizata vopsita in camp electrostatic Pardoseala beton - Cantitate rulata zilnic: 10000 L

Butoaiele de vin se aseaza pe doua randuri cu baza formata din 3 butoaie. Spalarea butoaielor se face de 4 ori pe an. Spalarea consta in:

- O spalare cu apa la 100 c si 100 gr de soda caustica / butoi - 3 clatiri cu apa rece

Pentru un butoi : 40 L de apa la o spalare.

Page 3: 81855 Memoriu Mediu(1)

Cantitatea de apa ce va fi folosita la o spalare (ptr. toate butoaiele): aprox 700 l. In functie de capacitatea fosei ( pentru tratarea apei), aceasta operatie se poate intinde pe durata mai multor zile.

Total arie utilă parter 311,44mp, inclusiv anexele Accesul marfurilor in cele trei depozite se va face paletizat, cu un lift ce va circula

intre demisol si parter. Depozitele vor fi prevazute cu instalatii de incalzire, racire, umidificare.

Justificarea necesităţii proiectului; Depozitul este indispensabil tehnologic activitatii de productie existente in incinta.

- planşe reprezentând limitele amplasamentului proiectului, inclusiv orice suprafaţă de teren solicitată pentru a fi folosită temporar (planuri de situaţie şi amplasamente); Terenul pe care se va construi noua investiţie este situat în mun. Drăgăşani, punctul “ Dealul Olt “ (zonă cu renumite plantaţii viticole) si este în suprafaţă totală de mp, din care : - formele fizice ale proiectului (planuri, clădiri, alte structuri, materiale de construcţie etc.) Se prezintă elementele specifice caracteristice proiectului propus: - profilul şi capacităţile de producţie; Se propune depozitarea strugurilor de masa, a vinurilor imbuteliate, a vinului in butoaie. - descrierea instalaţiei şi a fluxurilor tehnologice existente pe amplasament (după caz); - descrierea proceselor de producţie ale proiectului propus, în funcţie de specificul investiţiei, produse şi subproduse obţinute, mărimea, capacitatea; - materiile prime, energia şi combustibilii utilizaţi, cu modul de asigurare a acestora; - racordarea la reţelele utilitare existente în zonă; Spatiul dispune de utilitati – apa, canal, electricitate – astfel incat pentru organizarea de santier nu sunt necesare bransamente separate. - descrierea lucrărilor de refacere a amplasamentului în zona afectată de execuţia investiţiei; Zona pe care se va construi noua investiţie nu va afecta amplasamentul , după terminarea acesteia nivelmentul va fi refăcut . - căi noi de acces sau schimbări ale celor existente; Accesul se realizeaza din strada Dealul Olt si strada Dealul Viilor, iar pentru accesul în incintă se vor amenaja alei betonate pietonale şi carosabile. La intrarea pe proprietate este amenajata o parcare auto cu 10 locuri . Localizarea proiectului: Amplasamentul studiat se află în Punctul Dealul Olt , culmea dealului este îngustă, mărginită de versanţi, mai abrupţi către vest şi variabili spre est. Terenul are o stabilitate

Page 4: 81855 Memoriu Mediu(1)

bună şi nu este inundabil. Se pot observa slabe alunecări de teren pe pantele abrupte ale ambelor flancuri ale dealului . Terenul studiat are ca vecinătăţi : La nord – rest proprietate La sud - proprietate privata La est - Str. Dealul Oltului La vest – rest proprietate Relaţia cu alte proiecte existente sau planificate

Nu este cazul.

Detalii privind alternativele care au fost luate în considerare

A fost luată în considerare o singură alternativă, descrisa mai sus.

Alte activităţi care pot apărea ca urmare a proiectului (de exemplu, extragerea de

agregate, asigurarea unor noi surse de apă, surse sau linii de transport a energiei,

creşterea numărului de locuinţe, eliminarea apelor uzate şi a deşeurilor)

Nu este cazul.

Alte autorizaţii cerute pentru proiect

Nu este cazul.

Localizarea proiectului

Distanţa faţă de graniţe pentru proiectele care cad sub incidenţa Convenţiei privind

evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontieră, adoptată la Espoo

la 25 februarie 1991, ratificată prin Legea nr. 22/2001

Nu este cazul.

Hărţi, fotografii ale amplasamentului care pot oferi informaţii privind

caracteristicile fizice ale mediului, atât naturale, cât şi artificiale şi alte informaţii

privind:

- folosinţele actuale şi planificate ale terenului atât pe amplasament, cât şi pe zone

adiacente acestuia

Terenul pe care este amplasată investiţia aparţine domeniul privat.

- politici de zonare şi de folosire a terenului

Nu este cazul.

- arealele sensibile

Nu este cazul.

Page 5: 81855 Memoriu Mediu(1)

- detalii privind orice variantă de amplasament care a fost luată în considerare

Nu este cazul.

Caracteristicile impactului potenţial, în măsura în care aceste informaţii sunt

disponibile

Caracteristicile impactului potential sunt prezentate în capitolul de mai jos, cap.

IV.

IV. Surse de poluanţi şi instalaţii pentru reţinerea, evacuarea şi dispersia poluanţilor în mediu 1. Protecţia calităţii apelor: Sursa de alimentare cu apa rece va fi un put forat de mare adancime, existent in incinta. Parametrii de debit si presiune necesari functionarii normale a tuturor consumatorilor din interiorul imobilului vor fi asigurati de aceasta retea de apa. Cladirea se va alimenta dintr-o plecare a distribuitorului de apa rece amplasat in caminul put al intregii incinte, prin intermediul legaturilor directe la coloana de alimentare. Conform STAS 1478/90, tinand cont de destinatia cladirii, se obtine un debit de calcul pentru conducta de alimentare cu apa rece a imobilului de Qc= 0.8 l/s. Presiunea apei la intrarea în cladire necesara pentru functionarea în conditii nominale a consumatorilor este de minim 12 mCA.

Solutia adoptata este aceea de alimentare a consumatorilor de apa rece prin intermediul unei retele ramificate alcatuita din tevi din polipropilena (SDR 11, PN 10).

Fiecare spatiu va putea fi izolat de restul instalatiei de alimentare cu apa rece a consumatorilor prin intermediul robinetilor de trecere (din PP-R, montaj ingropat).

In cele trei depozite, precum si in spatiile principale de acces se prevad robineti de serviciu, cu mufe pentru racord rapid la furtunul prin intermediul caruia se vor spăla pardoselile si recipientele pentru depozitarea strugurilor. Contorizarea consumului de apa rece se va face prin motarea unui apometru, montaj uscat in caminul de racord.

Amenajarea lucrărilor propuse cât şi funcţionarea lor nu introduc influenţe negative semnificative asupra regimului apelor de suprafaţă şi subterane şi nici asupra factorilor de mediu .

În zonă studiată se practică viticultura şi activităţi de obţinere a băuturilor alcoolice ( vin ). Zona nu este influenţată de activităţi industriale . - sursele de poluanţi pentru ape, locul de evacuare sau emisarul;

Apele uzate menajere provenite de la obiectele sanitare vor fi colectate prin intermediul coloanelor verticale si a colectoarelor orizontale si vor fi evacuate la o ministatie de epurare proprie (fosa septica ecologica).

Colectarea apelor uzate menajere de la grupul sanitar si de la pardoseala celor trei depozite se va realiza prin conducte de canalizare verticale si orizontale, executate din tuburi de scurgere din PP (imbinate prin mufe cu garnitura de cauciuc) la parter si PVC-KG la demisol. Reteaua de condens de la aparatele de climatizare colectează condensul

Page 6: 81855 Memoriu Mediu(1)

prin intermediul tevilor de PP Ø32 către sifoanele de pardoseala din spatiile deservite. Toate racordurile obiectelor sanitare la conductele de scurgere se vor face prin sifon. Pentru preluarea condensului de la aparatele de climatizare se va prevedea o retea separată de scurgere din teava PP 32 mm care înainte de a se deversa în sifoanele de pardoseala se va prevedea cu un sifon de conductă, care să împiedice mirosurile să ajungă în instalatia de climatizare.

Apele colectate de la sifoanele de pardoseala din demisol se colectează intr-o statie de pompare compacta, de unde prin intermediul statiei de pompare complet automatizată sunt ridicate la reteaua de canalizare exterioara, către ministatia de epurare.

Evacuarea apelor uzate menajere provenită de la grupul sanitar, precum si de la pardoseala celor trei depozite se face printr-o retea de tuburi din PVC-KG montate ingropat sub cota de inghet, care vor directiona apele menajere catre statia de epurare montata in curtea interioara cu capacitatea de 1.2 mc/zi.

Apele curate deversate de statia de epurare se vor drena prin intermediul unui tunel de precolare de suprafată (sau tub drenant), construit in imediata apropiere. Din necesitatea schimbarii de directie sau a ruperii pantei de scurgere se prevad camine de canalizare realizate din module din polietilena (sau confectionate local din beton).

Apele uzate menajere evacuate la statia de epurare vor corespunde din punct de vedere calitativ Normelor NTPA - 002/2002 si HG 352/2005, referitoare la evacuarea la retele de canalizare. 2. Protecţia aerului: Sursele de poluanţi pentru aer

Lucrările de construcţii executate cu tehnologii adecvate sunt surse reduse de poluarea aerului si pe termen limitat de executarea constructiei propriu-zise. Nu se utilizează materiale pulverulente, volatile sau care să emane mirosuri neplăcute. Instalaţiile pentru reţinerea şi dispersia poluanţilor în atmosferă

Motoarele termice ale utilajelor de construcţii sunt dotate constructiv cu dispozitive de ardere completă (catalizatoare) pentru menţinerea noxelor în limitele admisibile. Nu sunt emanate gaze reziduale în activităţile de construcţie si nici in activitatea ce se va desfasura. 3. Protecţia împotriva zgomotului şi vibraţiilor: Amenajările şi dotările pentru protecţia împotriva zgomotului şi vibraţiilor

Nu este cazul; pentru diminuarea nivelului de zgomot este interzis lucrul noaptea, în zilele de repaus săptămânal şi de sărbători. Exploatarea construcţiei se va face conform reglementărilor specifice din domeniu şi nu este sursă de disconfort. Spaţiul existent şi destinaţia construcţiei exclud posibilitatea activităţilor perturbatoare fonic şi generatoare de deseuri menajere peste capacităţile de preluare ale fosei septice sau containerelor. 4. Protecţia împotriva radiaţiilor: Sursele de radiaţii

Nu sunt; Amenajările şi dotările pentru protecţia împotriva radiaţiilor Nu este cazul; 5. Protecţia solului şi a subsolului: Sursele de poluanţi pentru sol, subsol şi ape freatice

Page 7: 81855 Memoriu Mediu(1)

Pe durata construirii, dacă se respectă tehnologiile stabilite prin proiect, nu sunt identificate surse de poluare pentru sol, subsol şi ape freatice. Punerea în operă a materialelor de construcţii este responsabilitatea firmei constructoare. Deşeurile de construcţii vor fi eliminate de firma constructoare la depozite ecologice autorizate. Lucrările şi dotările pentru protecţia solului şi a subsolului

Eventualele lucrări de reparaţii a defecţiunilor apărute accidental la utilaje se vor face în ateliere service şi nu pe amplasament. Stratul de sol adunat de pe amprenta construcţiei va fi depozitat grămadă în perimetrul proprietăţii pentru a fi folosit ulterior, după finalizarea lucrărilor de construcţie, la amenajarea spaţiilor verzi. Pentru asigurarea protecţiei solului pe durata executării lucrărilor şi după punerea în funcţiune, sunt necesare următoarelor măsuri: ⇒ colectarea, depozitarea şi eliminarea corespunzătoare a tuturor categoriilor de deşeuri generate pe amplasament (menajere, tehnologice – resturi de exploatare, de material de construcţii); ⇒ alimentarea cu carburanţi a mijloacelor de transport se va face numai în staţii

peco; ⇒ parcarea şi aleile carosabile vor fi pavate; 6. Protecţia ecosistemelor terestre şi acvatice: Proiectul propus nu intră sub incidenţa art. 28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare. 7. Protecţia aşezărilor umane şi a altor obiective de interes public: - identificarea obiectivelor de interes public, distanţa faţă de aşezările umane, respectiv faţă de monumente istorice şi de arhitectură, alte zone asupra cărora există instituit un regim de restricţie, zone de interes tradiţional etc.;

Amplasamentul este situat la cca. 1,5 Km faţă de aşezările umane şi tot atât faţă de monumente istorice , în zonă nu există instinuit un regim de restricţie sau alte zone de interes tradiţional . - lucrările, dotările şi măsurile pentru protecţia aşezărilor umane şi a obiectivelor protejate şi/sau de interes public. Nu este cazul 8. Gospodărirea deşeurilor generate pe amplasament: - tipurile şi cantităţile de deşeuri de orice natură rezultate;

În procesul tehnologic se obţine în jur de 15.000 kg de borhot ce se depozitează pe platformă betonată, după un timp se neutralizează chimic apoi se foloseşte ca îngrăşământ natural . - modul de gospodărire a deşeurilor. Acestea constau în strângerea şi valorificarea resturilor de materiale de construcţie , betoane, tencuieli, deşeurile provenite de la ambalaje cupoare metalice vor fi selectate după materialul de provenienţă, vor fi depozitate în conteinere şi vor fi evacute pe bază de contract de către S.C Urban SA 9. Gospodărirea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase: Substanţele şi preparatele chimice periculoase utilizate şi/sau produse

Page 8: 81855 Memoriu Mediu(1)

Nu sunt folosite substanţe chimice periculoase pentru contrucţia obiectivului propus. Tehnologia construcţiilor civile şi materialele folosite vor fi numai din gama celor autorizate şi agrementate de autoritatea de mediu. Modul de gospodărire a substanţelor şi preparatelor chimice periculoase şi

asigurarea condiţiilor de protecţie a factorilor de mediu şi a sănătăţii populaţiei.

Nu este cazul, nu sunt necesare depozite de combustibili, lubrifianţi sau alte preparate chimice care să necesite condiţii speciale de depozitare sau punere în operă. V. Prevederi pentru monitorizarea mediului: - dotări şi măsuri prevăzute pentru controlul emisiilor de poluanţi în mediu. VI. Justificarea încadrării proiectului, după caz, în prevederile altor acte normative naţionale care transpun legislaţia comunitară (IPPC, SEVESO, COV, LCP, Directiva-cadru apă, Directiva-cadru aer, Directiva-cadru a deşeurilor etc.) VII. Lucrări necesare organizării de şantier: - descrierea lucrărilor necesare organizării de şantier;

Organizarea de şantier se va face în incinta amplasamentului pe zone bine delimitate, atât pentru depozitarea materialelor cât şi pentru pentru pregătirea acestora pentru punerea în operă . - localizarea organizării de şantier; - descrierea impactului asupra mediului a lucrărilor organizării de şantier; Se va folosi o baracă din lemn, o platformă balastată pentru fasonarea oţelului beton , un grup sanitar. - surse de poluanţi şi instalaţii pentru reţinerea, evacuarea şi dispersia poluanţilor în mediu în timpul organizării de şantier; - dotări şi măsuri prevăzute pentru controlul emisiilor de poluanţi în mediu. VIII. Lucrări de refacere a amplasamentului la finalizarea investiţiei, în caz de accidente şi/sau la încetarea activităţii, în măsura în care aceste informaţii sunt disponibile: Lucrările propuse pentru refacerea amplasamentului la finalizarea investiţiei, în caz de

accidente şi/sau la încetarea activităţii:

Pe durata executării lucrărilor de construcţii şi ulterior, la exploatarea acestora, este puţin probabilă producerea de accidente majore dacă se respectă reglementările tehnice din proiectul de execuţie, normele de prevenire a incendiilor şi reglementările interne. Încetarea activităţii echivalentă tehnic cu durata tehnică de exploatare a construcţiilor este stabilită prin proiectul tehnic. Solul recuperat se va depozita în haldă specială pentru a fi folosit ulterior la amenajarea peluzelor şi spaţiilor verzi aferente noii constructii. Aspecte referitoare la prevenirea şi modul de răspuns pentru cazuri de poluări

accidentale

În perimetrul de lucru nu se execută lucrări de reparaţii ale utilajelor. Pentru neutralizarea eventualelor scurgeri acidentale de combustibili/lubrifianţi, firma constructoare are obligaţia să deţină materiale absorbante. În cel mai rău caz, solul poluat se sapă şi transportă la depozitul de deşeuri pentru neutralizare. Materialele de construcţii ajunse accidental pe sol vor fi strânse şi puse în operă sau, după caz, eliminate la depozitul ecologic. În nici un caz, cimentul, betonul, var sau mortar de var, ambalaje de hârtie, carton, textile, nu vor fi înglobate în masa de pământ folosită la umpluturi. Şeful

Page 9: 81855 Memoriu Mediu(1)

punctului de lucru este instruit să alarmeze telefonic intervenienţii în caz de evenimente cu impact major asupra populaţiei, apei, aerului, etc. în cazul producerii de incendii, accidente sau poluărilor accidentale. Aspecte referitoare la închiderea/dezafectarea/demolarea instalaţiei Lucrările de execuţie a obiectivului vor începe numai după ce se emite autorizaţia de construire. Dacă, pe parcursul edificării construcţiei, apare necesitatea obiectivă de sistare a lucrărilor, se notifică APM Vâlcea şi se iau măsurile necesare conservării lucrărilor edificate pe durată determinată. Schimbarea destinaţiei obiectivului construit pe terenul care a făcut obiectul scoaterii definitive din fondul forestier naţional mai devreme de 5 ani determină aducerea la starea iniţială a terenului pe cheltuiala beneficiarului aprobării. Lucrările de demolare nu sunt necesare decât pentru baraca ce a deservit organizarea de şantier. La dezafectarea acesteia nu se produc deşeuri, materialele rezultate sunt refolosibile. Baraca nu va fi acoperită cu plăci de azbociment care să necesite eliminare specială. Modalităţi de refacere/reabilitare a stării iniţiale în vederea utilizării ulterioare a

terenului

Obiectivul va avea o durată de viaţă mai mare decât durata de existenţă a unei generaţii umane active şi necesitatea de demolare poate apare doar dacă se schimbă fundamental regimul juridic actual al zonei sau construcţia devine neadecvată scopului propus. IX. Anexe - piese desenate: - Plan de încadrare în zonă - Plan de situaţie Semnătura şi ştampila Arh. Florin Neagoe