72181286-Biodom-brosura

25
1 BIODOM Cazane cu peleţi Instrucţiuni de utilizare, întreţinere şi de instalare Înainte de instalare şi punere în funcţiune a cazanului cu peleţi tip Biodom rugăm să citiţi cu atenţie toate instrucţiunile de utilizare. Confecţionare şi testarea sistemelor de încălzire (numite în continuare cazane cu pelete) ale întreprinderii Biodom 27 d.o.o. (numit în continuarea: Biodom) este efectuată conform normelor şi exigenţelor de securitate europene în vigoare. Prezentele instrucţiuni de folosinţă sunt recomandate utilizatorilor finali, persoanelor care va pune cazanul în funcţiune respectiv atelierelor de reparaţii autorizate. În cazul în care aveţi nelămuriri legate de această descriere, sau aveţi nevoie de informaţii suplimentare, rugăm să vă adresaţi producătorului sau reprezentantului companiei Biodom 27 d.o.o. Tipărirea, traducerea sau multiplicarea instrucţiunilor de utilizare, chiar şi parţial este permis numai cu acordul Biodom 27 d.o.o. În interiorul cazanului, la arderea corespunzătoare a peletului cantitatea emanată de bioxid de carbon CO2 va fi identică cu cantitatea emanată în cazul descompunerii naturale a lemnelor. Cantitatea de CO2 produs în cursul procesului de ardere sau de descompunere naturală a lemnului este identică cu cantitatea de CO2 absorbită din mediu de un pe toată durată de viaţă, şi transformată în oxigen şi hidrogen. Cu utilizarea surselor de energie fosile (cărbune, petrol sau gaze) se emană o cantitate imensă de CO2, ceea ce nu se întâmplă la arderea lemnului şi în decursul milioanelor de ani s-au adunat gazele care contribuie la efectul de sere. Principiul arderii perfecte corespunde tuturor exigenţelor de protecţia mediului, astfel întreaga dezvoltare a companiei Biodom este bazată pe acest principiu - // -

description

biodom

Transcript of 72181286-Biodom-brosura

1

BIODOM Cazane cu pele ţi

Instruc ţiuni de utilizare, între ţinere şi de instalare Înainte de instalare şi punere în funcţiune a cazanului cu peleţi tip Biodom rugăm să citiţi cu atenţie toate instrucţiunile de utilizare. Confecţionare şi testarea sistemelor de încălzire (numite în continuare cazane cu pelete) ale întreprinderii Biodom 27 d.o.o. (numit în continuarea: Biodom) este efectuată conform normelor şi exigenţelor de securitate europene în vigoare.

Prezentele instrucţiuni de folosinţă sunt recomandate utilizatorilor finali, persoanelor care va pune cazanul în funcţiune respectiv atelierelor de reparaţii autorizate.

În cazul în care aveţi nelămuriri legate de această descriere, sau aveţi nevoie de informaţii suplimentare, rugăm să vă adresaţi producătorului sau reprezentantului companiei Biodom 27 d.o.o.

Tipărirea, traducerea sau multiplicarea instrucţiunilor de utilizare, chiar şi parţial este permis numai cu acordul Biodom 27 d.o.o. În interiorul cazanului, la arderea corespunzătoare a peletului cantitatea emanată de bioxid de carbon CO2 va fi identică cu cantitatea emanată în cazul descompunerii naturale a lemnelor. Cantitatea de CO2 produs în cursul procesului de ardere sau de descompunere naturală a lemnului este identică cu cantitatea de CO2 absorbită din mediu de un pe toată durată de viaţă, şi transformată în oxigen şi hidrogen. Cu utilizarea surselor de energie fosile (cărbune, petrol sau gaze) se emană o cantitate imensă de CO2, ceea ce nu se întâmplă la arderea lemnului şi în decursul milioanelor de ani s-au adunat gazele care contribuie la efectul de sere. Principiul arderii perfecte corespunde tuturor exigenţelor de protecţia mediului, astfel întreaga dezvoltare a companiei Biodom este bazată pe acest principiu

- // -

2

CUPRINS 1. SCOPUL INSTRUCŢIUNILOR DE UTILIZARE ………………………………… 4 1.1. MODERNIZARE …………………………………………………………. 4 2. RESPONSABILITĂŢILE PRODUCĂTORULUI …………………………………. 4 2.1. CARACTERISTICILE UTILIZATORULUI …………………………….. 4 2.2. STANDARDELE PRINCIPALE ÎN PREVENIREA ACCIDENTELOR .. 4 2.3. TRANSPORTUL CAZANELOR CU PELETE ………………………….. 5 2.4. RESPONSABILITATEA PERSOANEI CARE ASIGURĂ PUNEREA ÎN FUNCŢIUNE …………………………………………… .. 5 3. PUNEREA ÎN FUNCŢIUNE ……………………………………………………… 5 3.1. INSTALAREA ……………………………………………………………. 6 3.2. SISTEMUL DE EVACUARE AL GAZELOR ARSE …………………… 7 3.3. DIAMETRUL ŞI IZOLAŢIA COŞURILOR DE FUM .............................. 10 3.4. ALIMENTAREA CU AER DE ARDERE ……………………………….. 10 3.5. RACORDUL ELECTRIC ………………………………………………… 11 4. PUNEREA ÎN FUNCŢIUNE A CAZANULUI (APRINDEREA PRIMULUI FOC) 11 5. PREVEDERI DE SECURITATE ÎN CADRUL ÎNTREŢINERII TEHNICE …… 12 5.1. AVIZE TEHNICE PENTRU UTILIZATORI ………………………….. 12 6. ÎNDRUMARE PENTRU PORNIREA ŞI CURĂŢAREA CAZANULUI ÎN SECURITATE ……………………………………………………………………… 13 6.1. ÎNTREŢINEREA ŞI CURĂŢAREA PERIODICĂ A CAZANULUI …... 14 6.2. PIESELE CARE NECESITĂ VERIFICARE ŞI ÎNTREŢINERE ………. 15 6.3. ÎNTREŢINERE SPECIALĂ PENTRU CAZANELE CU PELETE …….. 16 7. DATE IMPORTANTE DE SECURITATE ……………………………………….. 16 8. CALITATEA PELETULUI ……………………………………………………….. 16 8.1. DEPOZITAREA PELETULUI …………………………………………. 17 9. DESCRIEREA ŞI FUNCŢIONAREA DISPOZITIVULUI DE ALIMENTARE … 17 9.1. REGLAJUL SĂPTĂMÂNAL .................................................................... 18 9.2. FUNCŢIUNILE BUTOANELOR DE COMANDĂ …………………….. 19 10. SCHEMA ELECTRICĂ ………………………………………………………….. 21 11. INFORMAŢII REFERITOARE LA DISTRUGEREA ŞI TRANSPORTUL CAZANULUI ………………………………………………………………………22 12. CONDIŢII DE GARANŢIE ……………………………………………………… 23 13. CARACTERISTICILE TEHNICE ALE TIPULUI BIODOM 27 ……………….. 25 14. DIMENSIUNILE CAZANULUI TIP BIODOM 27 …………………………….. . 26

- //-

3

1. SCOPUL INSTRUCŢIUNILOR DE UTILIZARE Scopul instrucţiunilor de utilizare este ca utilizatorul să poată lua toate măsurile necesare şi să poată pregăti toate instalaţiile în vederea funcţionării corespunzătoare şi în securitate a sistemului de încălzire. 1.1. MODERNIZARE Prezentul ghid reprezintă cea mai modernă tehnologie în momentul lansării cazanului pe piaţă. Astfel Biodom nu va considera incomplete sau necorespunzătoare sistemele de proprie producţie, aflate deja pe piaţă (dotate cu descriere tehnică corespunzătoare) în cazul aplicării unei noi tehnologii sau în cazul unei noi aplicaţii. Rugăm să citiţi cu atenţie prezentul ghid şi să respectaţi cu stricteţe prevederile acesteia. În vederea instalării, utilizării şi întreţinerii cazanului veţi avea nevoie de toate informaţiile cuprinse în acest ghid. Ghidul de utilizare se va păstra. Acest ghid de utilizare este parte integrantă din pachetul aferent cazanului cu pelete. În cazul în care cazanul va fi vândut către alt proprietar, ghidul de utilizare va fi predat acestei persoane. În cazul pierderii ghidului de utilizare adresaţi-vă producătorului sau reprezentantului acestuia. 2. RESPONSABILITĂŢILE PRODUCĂTORULUI Prin predarea prezentului ghid de utilizare Biodom d.o.o. este scutit de orice responsabilitate directă sau indirectă, civilă sau juridică în următoarele cazuri:

- accident produs din nerespectarea standardelor şi ale altor caracteristici detaliate în prezentul ghid ; - accident produs din vina utilizatorului, ca urmare a utilizării nepermise sau necorespunzătoare; - accident produs în urma reparaţiilor sau modificărilor nepermise de Biodom 27 d.o.o.; - accidente sau defecţiuni cauzate de întreţinere necorespunzătoare; - situaţii neprevăzute; - accidente provenite în urma montării pieselor de schimb care nu sunt originale sau nu sunt compatibile.

Pentru instalarea şi punerea în funcţiune a cazanului este responsabil în totalitate persoana care efectuează punerea în funcţiune. 2.1. CARACTERISTICILE UTILIZATORULUI Utilizatorul: - va fi persoană majoră cu capacităţi depline de răspundere; - va avea cunoştinţe tehnice corespunzătoare în vederea întreţinerii părţilor electronice şi mecanice ale cazanului.

4

ÎN TIMPUL FUNCŢIONĂRII AL CAZANULUI CU PELETE SE VA EVITA PREZENŢA COPIILOR ÎN APROPIERE ŞI NU LI SE VA PERMITE JOCUL ÎN APROPIEREA CAZANULUI! 2.2. STANDARDELE PRINCIPALE ÎN PREVENIREA ACCIDENTE LOR 1.) Directiva nr. 73/23/EEC; 2.) Directiva nr. 84/374/EEC; 3.) Directiva nr. 89/106/EEC; 4.) Directiva nr. 89/336/EEC; 5.) Directiva nr. 89/391/EEC; 6.) Directiva nr. 1999/05/EEC. 2.3. TRANSPORTUL CAZANELOR CU PELETE În cursul transportului se va acorda grijă deosebită dispozitivelor de susţinere ale cazanului. Înainte de manipulare se va verifica capacitatea de încărcare a dispozitivului de transport, în vederea stabilirii dacă este corespunzător sau nu pentru ridicarea cazanului. Se vor evita mişcările puternice sau bruşte. AMBALAJUL PRODUSULUI NU VA FI LĂSAT LA ÎNDEMÂNA COPIILOR, DEOARECE SACUL, FOLIA, POLIESTERUL REPREZINTĂ RISC DE ASFINXIE. 2.4. RESPONSABILITATEA PERSOANEI CARE ASIGUR Ă PUNEREA ÎN FUNCŢIUNE Montarea ţevilor, conductelor de ţevi şi a sistemului pentru asigurarea aerului necesar arderii, respectiv verificarea armăturilor aferente funcţionării corespunzătore a cazanului cu pelete revine în sarcina persoanei care pune în funcţiune sistemul de încălzire. Persoana care pune în funcţiune sistemul are obligaţia de a asigura instalarea şi funcţionarea cazanului conform reglementărilor locale în vigoare. Cazanul cu pelete va fi instalat, pus în funcţiune şi întreţinut numai conform celor descrise în ghidul de utilizare, cu privire la standardele locale în vigoare şi prevederile tehnice de securitate. Obligaţiile persoanei care pune în funcţiune cazanul sunt stabilite în standardul UNI 10693. Această persoană are obligaţia de a verifica: - tipul aparatului pus în funcţiune de către el; - compatibilitatea locaţiei, care va corespunde cerinţelor minime referitoare la dimensiunea spaţiului în cazul instalării unui cazan cu pelete; - compatibilitatea cu prevederile referitoare la evacuarea gazelor, stabilite de către producător; - diametrul interior, materialul şi liniaritatea, respectiv egalitatea coşului, inclusiv starea acestuia de fără astupare; - înălţimea şi prelungirea verticală a hornului; - existenţa şi rezistenţa corespunzătoare a capacului de coş; - posibilitatea de alimentare cu aer din exterior (alimentarea cu aer pentru ardere);

5

- posibilitatea de utilizare simultană, conexiune a două generatoare cu celelalte echipamente. În cazul în care verificarea celor de mai sus prezintă un rezultat pozitiv, poate fi începută instalarea. Se va ţine cont de îndrumarea dată de către producător, respectiv de prevederile legale în vigoare, referitoare la securitate şi la prevenirea incendiilor. După instalare este necesară o perioadă de probă de cel puţin 30 minute, în acest interval pot fi verificare toate prevederile obligatorii. După instalarea cazanului persoana care pune în funcţiune are obligaţia de a asigura cumpărătorului următoarele: - ghidul de utilizare, întreţinere şi instalare al producătorului (în cazul în care acesta nu este inclus în pachet). - documentaţia corespunzătoare standardelor în vigoare. 3. PUNEREA ÎN FUNCŢIUNE Cumpărătorul este responsabil în exclusivitate pentru lucrările de instalare efectuate în locaţia unde urmează să fie montat cazanul. Instalatorul, înainte de începerea lucrărilor de montaj are obligaţia de a verifica toate standardele de securitate, cu deosebită privire la:

- conformitatea instrucţiunilor de instalare ale cazanului cu pelete cu prevederile locale, naţionale sau cele comunitare;

- va ţine cont de prevederile prezentului ghid de utilizare; - va verifica în mod obligatoriu dacă ţevile şi sistemul de alimentare cu aer pentru ardere sunt corespunzătoare tipului de cazan care va fi montat; - este interzisă realizarea unor racorduri electrice provizorii şi utilizarea cablurilor neizolate; - se va verifica pământarea sistemului electric; - totdeauna vor fi utilizate echipamentele personale de protecţie şi cele prevăzute de reglementările legale în vigoare; - pentru efectuarea lucrărilor de întreţinere va fi asigurat totdeauna spaţiul corespunzător.

3.1. INSTALAREA Vă recomandăm să despachetaţi cazanul cu pelete numai la locul unde acesta va fi instalat. În cazul în care pereţii şi/sau pardoseala nu sunt termorezistente, se va asigura izolarea corespunzătoare. Între cazan şi mobila, aparatele de uz casnic, etc. din încăpere se va păstra o distanţă de securitate (cca. 15 cm.). În cazul în care pardoseala este confecţionată din material inflamabil se recomandă aşezarea unei table metalice de grosime de 3-4 mm, a cărei margine să fie la 30 cm distanţă de la partea de dinainte a cazanului. Cazanul va fi aşezat la o distanţă de cel puţin 15 cm de la perete.

6

Între spatele cazanului şi perete se va păstra o distanţă de cel puţin 15 cm, astfel va fi asigurată pătrunderea aerului de ardere. Dacă cazanul este instalat în bucătărie, unde sunt şi alte aparate care funcţionează prin absorbţie de aer (de ex. hote, ventilatoare, etc.), sau este instalat într-o încăpere unde sunt şi alte corpuri de încălzire (de ex. cazane cu lemne sau cu ardere de gaze, etc.), se va verifica dacă poate fi asigurată cantitatea necesară de aer, pentru funcţionarea în siguranţă a tuturor instalaţii. În cazul în care canalul de fum trece prin tavan, acesta va fi izolat corespunzător cu material ignifug. Când cazanul este montat la locul în care va funcţiona, vor fi reglate stativele, în aşa fel încât cazanul să fie aşezat în poziţie orizontală. PERICULOS Canalul de fum NU SE VA RACORDA: - la coşuri la care sunt racordate şi alte sisteme de încălzire (cazane, sobe, şemineuri, etc.). - în sisteme de aerisire (hote, ventilatoare de aerisire, etc.) PERICULOS Este interzisă montarea unei supape de închidere a tirajului! Cazanul va fi racordat la coş cu canal de fum de D80 mm. - canalul va avea lungime maximă de 8 m, - fiecare cot de 90° este echivalent cu o lungime de 1 ml, - fiecare cot va fi prevăzut cu orificiu de curăţare, - racordul canalului de fum se va realiza în aşa fel încât să fie impermeabil la gaze. ATENŢIE Dacă tirajul canalului de fum nu este corespunzător, acesta poate avea numeroase motive ( prea multe cotiri, element final necorespunzător, horn prea îngust, etc.) În acest caz evacuarea gazelor arse nu va fi corespunzătoare. Parametri cazanului vor fi reglaţi, funcţionarea optimă a cazanului va fi stabilit în conformitate cu sistemul de evacuare a fumului. Această lucrare va fi executată numai de către persoane autorizate. Cazanul funcţionează cu focar de presiune negativă (prin absorbţie) astfel tirajul canalului de fum va fi de cel puţin 12 Pa. Este foarte important ca sistemul de evacuare a gazelor arse ( canalul de fum şi hornul) să fie impermeabil la gaze. Se va verifica structura încăperii în care se află hornul. În cazul în care hornul trece prin zid şi/sau prin acoperiş, acesta va fi zidit/montat corespunzător, cu respectarea normelor de prevenirea incendiilor, funcţionarea va fi asigurată de către hornar autorizat. În încăperea unde este instalat cazanul, pentru funcţionarea acestuia în securitate, se va asigura cantitatea corespunzătoare de aer de ardere. În acest context se recomandă verificarea periodică, astfel poate fi asigurată pătrunderea cantităţii necesare de aer în focar. Pentru alimentarea exterioară cu aer se va utiliza o ţeavă de diametru D 110 şi de lungime maximă de 10 m. Fiecare cot reduce cu 1 m lungimea maximă admisă. În cazul în care alimentarea cu aer se realizează de la o distanţă mai mare se va mări diametrul tubului. Acesta cazuri revin în competenţa atelierului de specialitate. În cazul unei faţade cu grilă deschizătura tirajului va fi de minim 100 cm² sau mai mare.

7

Instalaţia funcţionează la 220 V- 50 Hz. Sub cazan nu vor fi aşezate cabluri electrice, acestea vor fi la o distanţă corespunzătoare de suprafeţele calde şi nu vor fi atinse de marginile ascuţite ale obiectelor, care ar putea cauza deteriorarea acestora. Dacă cazanul se află sub tensiune prea ridicată durabilitatea pieselor electrice va fi mult mai redusă. Cazanul nu va fi decuplat de la priza electrică până când arde focul în focar. Acesta poate deteriora cazanul şi poate periclita funcţionarea corespunzătoare. 3.2. SISTEMUL DE EVACUARE AL GAZELOR ARSE Sistemul de evacuare al gazelor arse va fi realizat în conformitate cu normele corespunzătoare în vigoare. Este interzisă racordarea canalului de fum la canalul altor aparate de încălzire. Este interzisă evacuarea gazelor în încăperi închise ţi/sau semiînchise, de ex. în garaje, coridoare, pasaje subterane sau alte locuri similare. La finisarea racordului dintre cazan şi horn se va verifica etanşeitatea acestuia. În cazul în care pe canalul de fum sunt crăpături sau acesta nu este etanşat corespunzător, racordul va fi executat din nou, dacă este necesar se va obţine autorizaţia de la autoritatea locală competentă. Sistemul de evacuare al gazelor va fi revăzut conform reglementărilor, cu pământare. (Acest racord este reglementat prin lege). Pământarea va fi independentă de unitatea de încălzire. Materialul şi dimensiunea hornului va fi conform standardelor UNI 9615-9731 şi UNI 10683 – EN 1856-1. Hornurile ale căror dimensiune este necorespunzătoare şi/sau sunt confecţionate din materiale necorespunzătoare (azbest, tablă zincată, etc,), suprafaţa lor fiind crestat sau spongios periclitează funcţionarea cazanului şi securitatea utilizatorilor acestuia. Evacuarea gazelor arse poate fi realizată şi prin hornuri tradiţionale (vezi figura de mai jos) în cazul în care de ţine cont de următoarele:

- Se va verifica starea hornului prin întreţinere. În cazul hornurilor mai vechi se recomandă renovarea, sau căptuşirea acestora cu bumbac din sticlă sau introducerea unui tub de oţel, izolat corespunzător. - Întreţinerea şi/sau renovarea hornului va fi executată de firmă autorizată în domeniu. - Canalul de fum va fi racordat la horn numai în cazul în care burlanul acestuia este are dimensiune de minim 20 x 20 cm sau diametru de 20 cm şi hornul este prevăzut cu orificiu de control.

- În cazul în care burlanul hornului este prea mare acesta va fi căptuşit cu un tub de oţel inoxidabil (de diametru corespunzător). - Se va verifica etanşeitatea racordului al canalului de fum.

8

- Se va evita contactul canalului de fum cu materiale inflamabile (de ex. bucăţi de lemn încinse), izolaţia va fi confecţionată totdeauna din material ignifug.

Fig. 1. A) Capac de protecţie contra vântului B) Dimensiune de maxim 20 x 20 cm sau diametru de 20 cm, lungime de 5-6 m C) Etanşare D) Orificiul de control Dimensiunea canalului de fum depinde de puterea cazanului. La acest tip de cazan cu peleţi a fost proiectat canal de fum din tub cu diametru de 80 mm. Conform tabelului nr. 2 uneori este indicat utilizarea unui tub cu diametru de 100 mm. În cazul în care este necesară utilizarea unui tub cu diametru de 100 mm, acesta va fi racordat la cazan cu un T de 100 mm şi cu reductor de 80/100. Fig. 2

A) Izolaţie din bumbac din sticlă

9

B) ţeavă din oţel inoxidabil C) Tavan La racordul dintre cazan şi horn este obligatorie utilizarea T-urilor prevăzute cu orificiu de control, respectiv utilizarea cotirilor prevăzute cu orificiu de curăţare. Racordul T asigură posibilitatea de a îndepărta periodic zgura adunată, fără demontarea canalului de fum. În racordul la horn fumul este sub presiune uşoară, astfel este obligatorie verificarea capacului de la orificiul de curăţare, care trebuie să fie închis ermetic după fiecare curăţare. Se va verifica montarea corectă a tuturor pieselor şi de asemenea vor fi verificate etanşările. Ţevile vor fi asamblate în aşa fel încât ţeava introdusă în manşon să fie cu capătul spre sus (vezi figura 3.) Fig.3

Helyes – Corect Helytelen – Incorect Fustgazaramlas iranya - Direcţia de evacuarea gazelor arse Se recomandă evitarea utilizării porţiunilor orizontale mai lungi la racordul la horn. Dacă acest lucru nu poate fi realizat, unghiul ţevilor nu va fi înclinat înspre jos (va fi înclinat în direcţia cazanului cu 5%). Lungimea ţevilor orizontale nu poate depăşi 3 metri. Nu se recomandă racordul direct al cazanului la horn cu ţeavă orizontală. Fig. 4

10

Corect Incorect 3.3. DIAMETRUL ŞI IZOLAŢIA COŞURILOR DE FUM După stabilirea locului unde cazanul va fi amplasat este necesară realizarea unui orificiu pentru evacuarea gazelor de ardere. Metoda de realizare a acestuia depinde de diametrul canalului de fum şi de zidul, sau tavanul prin care va trece canalul. Izolaţia va fi din material mineral (vată din sticlă) cu densitate mai mare de 80kg/m³. TIRAJUL CORESPUNZĂTOR depinde în mare parte de horn. Acesta va fi fără îngustare în burlan, şi fără obiecte străine în spaţiul de evacuare, etc. Este de dorit ca cotirile canalului de fum să nu depăşească 45°, în cazul cel mai optim acestea vor fi sub 30°. Totdeauna este obligatorie asigurarea unei porţiuni orizontale de ţeavă de minim 1,5 m, astfel va fi asigurat evacuarea corespunzătoare a gazelor arse. 3.4. ALIMENTAREA CU AER DE ARDERE Aerul din încăpere utilizat pentru arderea corespunzătoare va fi înlocuit printr-un orificiu format în zid sau pe acoperiş, ori printr-un orificiu de ventilaţie pe uşa încăperii în care cazanul este amplasat. Acesta va asigura ardere mai bună şi va avea ca efect utilizarea unei cantităţi mai redusă de peleţi. Orificiul de ventilaţie va fi prevăzut cu plasă de protecţie contra ploii, vântului şi contra insectelor. Orificiul de aerisire va fi pe peretele încăperii în care este amplasat cazanul. Standardul UNI 10683 interzice alimentarea cu aer din încăperi în care sunt depozitate materiale inflamabile şi în care pot fi produse incendii. În cazul în care în aceeaşi încăpere există şi alte instalaţii de încălzire se va asigura cantitatea necesară de aer pentru funcţionarea corespunzătoare a tuturor instalaţiilor. Fig. 5

11

3.5. RACORDUL ELECTRIC Pentru funcţionarea cazanului este necesar racordul electric. Cazanele noastre sunt prevăzute cu cabluri izolate de alimentare electrică. În cazul în care cablul de alimentare este deteriorat şi trebuie înlocuit, adresaţi-vă atelierului nostru de specialitate. Înainte de a racorda cazanul la reţeaua electrică se va verifica: - parametrii reţelei electrice corespund datelor înscrise pe sistemul de încălzire. - Pământarea canalului de fum trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare (pământarea este reglementată prin lege) - Temperatura cablului electric de alimentare nu poate depăşi cu 80 °C temperatura mediului. În cazul în care cazanul va fi racordat direct la reţeaua electrică între racorduri va fi montat un întrerupător bipolar la distanţă de minim 3 mm, care va corespunde tensiunii electrice necesare şi prevederilor reglementărilor în vigoare. Întrerupătorul bipolar va fi lăsat totdeauna accesibil, inclusiv după instalarea cazanului. Racorduri electrice Cazanul cu peleţi va fi racordat la reţeaua electrică. Cablul electric de alimentare este un cablu cu cinci nervuri, are lungime de 4 m. Galben / verde – Pământare Negru – Pompa (faza) Gri – Pompa (nul) Maro – Faza pentru cazan – constant (220 V) Albastru – Nul pentru cazan – constant (220V) În cazul în care cablul electric de alimentare este deteriorat, acesta va fi schimbat. Schimbarea cablului electric de alimentare poate fi executat numai de specialist autorizat. Racordul electric va rămâne accesibil şi după instalarea cazanului. 4. PUNEREA ÎN FUNCŢIUNE A CAZANULUI (APRINDEREA PRIMULUI FOC) INSTRUCŢIUNI PENTRU SECURITATEA PERSOANELOR, ANIMALELOR ŞI BUNURILOR An dori să atragem atenţia instalatorului asupra unor directive generale, care vor trebui respectate pentru a executa instalarea corespunzătoare a cazanului. Standardele nu sunt suficiente în toate cazurile, pentru mai multe informaţii vă recomandăm să citiţi următoarea parte din ghidul de utilizare, întreţinere şi instalare. - Racordaţi cazanul cu peleţi la reţeaua electrică, - Nu permiteţi accesul copiilor sau animalelor în apropierea cazanului, - utilizaţi numai peleţi de calitate corespunzătoare, fără a utiliza alte combustibile, - Instruiţi toţi utilizatorii referitor la manevrarea cazanului cu peleţi şi informaţi-i referitor la eventualele pericole şi riscuri.

12

- În cazul în care cazanul va fi instalat pe pardoseală din material lemnos, se recomandă izolarea pardoselii. În cadrul utilizării cazanul în focar se produce presiune negativă, motiv pentru care se va verifica dacă nu sunt scăpări de gaze. La aprinderea primului foc în cazan o parte din vopseaua se va evapora, astfel este necesară aerisirea încăperii ( pentru stabilirea procesului după vopsire). 5. PREVEDERI DE SECURITATE ÎN CADRUL ÎNTREŢINERII TEHNICE Pe lângă luarea în consideraţie a prevederilor de securitate instalatorul are obligaţia: - De a utiliza totdeauna echipamentul de protecţie şi de protecţie personale prevăzute în directiva 89/391/EEc. - De a întrerupe racordul electric înainte de începerea lucrărilor - De a utiliza totdeauna scule şi dispozitive corespunzătoare - Înainte de o începe orice lucrare va verifica dacă cazanul şi zgura din cazan este rece, fără de a atinge, - CAZANUL CU PELEŢI NU POATE FI CONSIDERAT CA FIIND ÎN STARE DE FUNCŢIONARE DACĂ UNUŞ DINTRE SISTEMELE DE SIGURANŢĂ ESTE DEFECT, NU ESTE REPARAT CORESPUNZĂTOR SAU NU FUNCŢIONEAZĂ - Este interzis orice modificare, indiferent de motiv, cu excepţia modificărilor aprobate de persoane autorizate. - Totdeauna vor fi utilizate numai piese originale. Piesele cazanului vor fi înlocuite înainte de a se uza. Schimbarea corespunzătoare a părţilor uzate/defecte ale cazanului contribuie la evitarea eventualelor accidente sau daune cauzate de defecţiunea cazanului. - Focarul va fi curăţat de fiecare dată, înainte de aprinderea focului. - Se va verifica producerea condensului, care poate fi cauzată de scurgere de apă sau de răcirea gazelor de ardere. Se recomandă stabilirea motivului formării condensului, astfel poate fi asigurat funcţionarea impecabilă a cazanului. 5.1. AVIZE TEHNICE PENTRU UTILIZATORI Încăperea în care va fi instalat cazanul va corespunde exigenţelor prevăzute în directivele locale, naţionale şi europene în vigoare. Cazanul cu peleţi este un sistem de încălzire al cărui suprafaţă exterioară pot atinge temperaturi foarte ridicate în cadrul utilizării. Cazanul cu peleţi este confecţionat în exclusivitate pentru a fi alimentaţi cu peleţi din lemn (diametrul de 6 mm, lungimea de 30 mm, umiditate max. până la 10%). În timpul funcţionării al sistemului de încălzire se vor îndeplini cu stricteţe următoarele: - Nu se va apropia de sticla din uşa focarului şi nici nu se va intra în contact cu ea, deoarece poate PROVOCA ARSURI!

13

- Nu se va apropia de canalul de fum şi nici nu se va intra în contact cu acesta, deoarece poate PROVOCA ARSURI! - Sistemul de încălzire Nu va fi curăţată sub nicio formă! - În timpul de funcţionare este interzisă deschiderea uşii de la focar, cazanul funcţionează corespunzător numai dacă uşa focarului este închis ermetic. - În timpul de funcţionare NU va fi îndepărtată zgura. - Este interzis copiilor şi animalelor accesul în apropierea cazanului în timpul de funcţionare. - RESPECTAŢI PREVEDERILE PREZENTULUI GHID! - Pentru funcţionarea corespunzătoare a cazanului este de asemenea important: - Utilizarea exclusivă a combustibilului recomandat de producător, - Luaţi în consideraţie instrucţiunile de întreţinere, - Curăţarea focarului la interval de 3 zile (după răcirea cazanului şi zgurii) - NU utilizaţi cazanul în cazul în care acesta nu funcţionează corespunzător, sau sunt alte neregularităţi, zgomote sau există posibilitatea unei defecţiuni, - Evitaţi pătrunderea apei în cazan, este interzisă stingerea focului din focar cu apă. - NU vă sprijiniţi de cazan deoarece ar putea DEVENI INSTABIL, - Cazanul nu va fi utilizat pentru susţinere şi nu va fi nimic fixat de el. Capacul rezervorului va fi ţinut închis. - În timpul de funcţionare nu atingeţi suprafeţele vopsite ale cazanului, - În cazanul cu peleţi nu pot fi arse lemne sau cărbune, numai peleţi cu următoarele caracteristici: - dimensiune: diametru: 6 mm – lungime maximă 30 mm – umiditate până 10% - Cazanul na va fi utilizat ca şi arzător, - Toate operaţiunile vor fi executate în maximă securitate. 6. ÎNDRUMARE PENTRU PORNIREA ŞI CURĂŢAREA CAZANULUI ÎN SECURITATE - La aprinderea focului în cazan Nu se va utiliza petrol sau diferite uleiuri, ori alte soluţii inflamabile. Toate lichide inflamabile vor fi păstrate la distanţă de la cazan în timpul funcţionării acestuia.

14

- Nu porniţi cazanul în cazul în care sticla din uşa focarului este deteriorată. În vederea evitării eventualelor deteriorări se va evita lovirea sticlei. - Nu deschideţi uşa focarului în timpul de funcţionare pentru a curăţa sticla din uşă. Sticla va putea fi curăţată numai după răcirea cazanului, pentru curăţare se poate utiliza soluţie pentru curăţat sticlă, pentru îndepărtarea zgurii poate fi folosită o cârpă sau un prosop din hârtie. - Verificaţi poziţia corespunzătoare şi stabilitatea cazanului, - Înainte de pornirea cazanului verificaţi dacă uşa focarului este închis corespunzător, - Zgura poate fi aspirată din cazan numai după răcirea acestuia, - Cazanul nu poate fi curăţat cu detergenţi care produc zgârieturi. 6.1. ÎNTREŢINEREA ŞI CURĂŢAREA PERIODICĂ A CAZANULUI Utilizarea unui aspirator cu separator poate simplifica îndepărtarea zgurii din cazan. Înainte de începerea oricărei lucrări de întreţinere, inclusiv curăţarea cazanului, vor fi respectate următoarele instrucţiuni: - Înainte de începerea oricărei lucrări opriţi funcţionarea cazanului - Înainte de a începe lucrarea verificaţi dacă zgura din cazan este răcit. - Zgura va fi aspirată din focar cel puţin o dată pe săptămână. - Zgura va fi aspirată din cupa arzătorului cel puţin o dată pe săptămână (numai dacă cazanul este rece) - O dată pe lună va fi demontată uşa din dedesubtul schimbătorului de căldură, din partea dreaptă a cazanului şi interiorul va fi aspirat. - totdeauna se va verifica dacă cazanul şi zgura din interior sunt răcite. Cupa arzătorului, unde se ard peleţii (fig. 6). Se recomandă verificarea şi îndepărtarea zgurii din dedesubtul focarului o dată pe săptămână. La reaşezarea cupei de arzător verificaţi dacă este în poziţia corespunzătoare, cazanul va funcţiona corespunzător numai dacă cupa este aşezat la loc. ATENŢIE! Şnurul de etanşare din dedesubtul cupei de arzător nu poate fi deteriorată. În cazul eventualei deteriorări apelaţi la un instalator autorizat. În cazul în care solicitaţi informaţii de orice natură, nu ezitaţi să contactaţi instalatorul dvs. Având în vedere că producătorul nu are control asupra lucrării executate de instalator, nu îşi asumă responsabilitatea pentru lucrarea de instalare şi de întreţinere. Producătorul nu va fi responsabil în nici un caz pentru daunele cauzate de terţe persoane.

15

Fig. 6 - totdeauna se va verifica dacă cazanul şi zgura din interior sunt răcite. Interiorul focarului va fi curăţat săptămânal, va fi aspirat şi/sau vor fi îndepărtate impurităţile rămase după arderea peleţii. Peleţii arşi nu vor fi reintroduşi în rezervor sau în vasul pentru colectarea zgurii. 6.2. PIESELE CARE NECESITĂ VERIFICARE ŞI ÎNTREŢINERE VERIFICÂND URMĂTOARELE PUNCTE VĂ VEŢI PUTEA CONVINGE DACĂ CAZANUL FUNCŢIONEAZĂ CORESPUNZĂTOR, ASTFEL VA CREŞTE RANDAMENTUL ŞI VA CREŞTE ENERGIA TERMICĂ DIN SISTEM - Verificaţi dacă cazanul şi zgura din interior sunt răcite Pentru curăţarea perfectă, o dată pe săptămână sau după arderea a 200 kg de peleţi va fi aspirat rezervorul, partea de sub arzător şi focarul. Peretele focarului poate fi curăţat cu o măturică sau cu o pensulă. - VENTILATOR DE GAZE ARSE (se va verifica şi se va curăţa după fiecare sezon) Verificaţi dacă cazanul şi zgura din interior sunt răcite Ventilatorul de gaze arse poate fi curăţat cu o pensulă, după îndepărtarea carcasei de protecţie. CURĂŢAREA GENERALĂ A CAZANULUI LA ÎNCEPUTUL ŞI LA SFÂRŞITUL SEZONULUI RECE Verificaţi dacă cazanul şi zgura din interior sunt răcite, Decuplaţi cazanul de la reţeaua electrică. La sfârşitul sezonului rece cazanul va fi decuplat de la reţeaua electrică. este foarte important verificarea şi curăţarea cazanului conform celor prevăzute în ghidul de utilizare. Verificaţi dacă cazanul şi zgura din interior sunt răcite Garnitura de etanşare de pe uşa focarului este fixat cu fixativ termorezistent, dar după o perioadă mai îndelungată se poate dezlipi de uşă. Pentru a refixa garnitura aceasta va fi prevăzută cu un strat de fixativ termorezistent. Astfel etanşarea ermetică a focarului este asigurat. RACORDUL LA HORN – HORNUL ( se va curăţa la fiecare sfârşit de sezon) Verificaţi dacă cazanul şi zgura din interior sunt răcite.

16

Canalul de fum, burlanul coşului şi hornul vor fi verificate şi curăţate anual. Pentru asigurarea unei lucrări corespunzătoare apelaţi la un hornar autorizat. 6.3. ÎNTREŢINERE SPECIALĂ PENTRU CAZANELE CU PELE ŢI Acest cazan este un producător de căldură care este alimentat cu peleţi, astfel anual necesită întreţinere specială care poate fi efectuată de personalul autorizat al companiei Biodom 27 d.o.o. Este de dorit ca lucrările de întreţinere descrise la capitolul anterior să fie efectuate la sfârşitul sezonului de încălzire. Scopul acestor lucrări este verificarea şi funcţionarea corectă a pieselor. 7. DATE IMPORTANTE DE SECURITATE Aţi achiziţionat un produs de înaltă calitate. Partenerul nostru de distribuţie vă stă la dispoziţie referitor la orice informaţie, de care dvs. aţi putea avea nevoie. Instalarea sistemului conform celor descrise în ghidul de utilizare este foarte importantă deoarece astfel se poate evita funcţionarea necorespunzătoare şi producerea unui incendiu. - Focarul cazanului este absorbit (ventilatorul aerului de ardere este pe partea gazelor arse), astfel trebuie verificat dacă racordurile la horn sunt impermeabile la gaze. PERICOL! În cazul în care în horn se produce un incendiu, încăperea va fi părăsită imediat. Cazanul va fi decuplat de la reţeaua electrică, cablul scos din priză sau de la tabloul de siguranţă (bineînţeles numai în cazul în care puteţi efectua această manevră fără niciun pericol) şi vor fi solicitaţi pompierii. PERICOL! Pentru exploatarea cazanului cu pelete , in vederea asigur ării securit ăţii in functionare, este interzis ă folosirea lemnului t ăiat m ărunt. PERICOL! Cazanul cu pelete nu poate fi folosit pentru arder i.

8. CALITATEA PELETULUI Cazanul a fost produs in vederea arderii materialelor combustibile pelete. Deoarece pe piata se găsesc peleti de diferite feluri si dimensiuni, este foarte important să folosim peleti care nu contin impurităţi. Convingeti-vă de faptul că veti folosi exclusiv peleti solid, lipsit de pulberi/praf. Interesati-vă la comerciantul cu care colaborati privitor la posibilitatea achiziţionării unor peleti de dimensiuni corespunzătoare , cu diametrul 6 mm, lungimea până la 30 mm. Functionarea corect ă a cazanului depinde de sortimentul si de calitatea peletelui. Producătorul nu işi asumă răspunderea in legătură cu defectiunile determinate de utilizarea unor peleti de calitate inferioară, si nici pentru exploatarea necorespunzătoare a cazanului, in cazul utilizării unor peleti de calitate inferioara. DEPOZITAREA PELETILOR

Peletii se depozitează in spatii uscate nu prea reci.

17

Peletul rece si umed (in jurul temperaturii de 5 0C ), determină scăderea puterii calorice iar cazanul trebuie curăţat mai des. PELETII NU VOR FI DEPOZITAŢI IN IMEDIATA APROPIERE A CAZANULUI PENTRU PELETI. Distanţa de depozitare să fie de minim 0,5 m. La manipularea peletilor se va avea grijă să nu le imprăştiem. Dacă introducem rumeguş in rezervor, acesta poate bloca sistemul de dozare al peletilor. 9.0 DESCRIEREA SI FUNCTIONAREA INSTALATIEI DE DOZAR E DESCRIEREA INSTALATIEI DE DOZARE (butoane de deserv ire) butonul nr.1.: RIDICAREA TEMPERATURII butonul nr.2: SC ĂDEREA TEMPERATURII butonul nr.3: SET/MENU: PREZENTAREA REGLAJELOR, A CCES LA REGLAREA TEMPERATURII butonul nr.4: PORNIREA/ OPRIREA CAZANULUI CU PELET E butonul nr.5: REGLAREA PUTERII CAZANULUI: REDUCERE A

PUTERII butonul nr.6: REGLAREA PUTERII CAZANULUI: CRE ŞTEREA

PUTERII CAZAN CU PELETE IN FUNCTIUNE: Ledul superior ecran: indica treapta de putere reglată a cazanului Ledul inferior ecran: indica temperatura actuala a combustibilului aflat in

cazan CAZAN CU PELETE OPRIT: Ledul superior ecran: pe ecran inscriptia „OFF” Ledul inferior ecran: indica ora CAZANUL IN FUNCTIUNE In timpul funcţionării cazanului, ecranul superior indica treapta de putere reglată a cazanului ( de la 1 la 5), iar ecranul inferior indica temperatura materialului combustibilul aflat in cazan. Apăsând butonul nr.6 creşte puterea cazanului sau butonul nr.5 scade puterea cazanului. Puterea cazanului poate fi modificata respectiv mărită inclusiv in timpul functionării. In această fază cazanul functionează cu puterea reglată, când materialul combustibil atinge temperatura dorită (reglată), cazanul incepe să functioneze cu o putere mai scăzută (cazanul reglează automat puterea – o modulează). In cazul intreruperii curentului şi la reconectarea curentului , indicatorul arată statutul erorii (STOP/FIRE), ventilatorul măreşte turatia pentru indepărtarea gazelor de ardere. Cazanul reporneşte automat.

18

OPRIREA CAZANULUI CU PELETE Prin apăsarea butonului nr.4 se opreşte cazanul cu peleti (il decuplăm). Pe indicator apare inscriptia OFF, se opreşte dozarea peletilor in zona de focar. Ventilatorul de gaze de ardere functionează la turatie mai ridicata şi se decuplează numai atunci când scade temperatura gazelor de ardere, si anume sub temperatura programata de producător. ATENŢIONARE: Parametrii puterii cu programare automata au fost reglate din fabrica de la 1 la 5, (5) după caz acestea se pot modifica numai de un tehnician abilitat. IMPORTANT Cazanul cu pelete porneşte in ca. 5-8 minute de la conectare (in cazul peletilor de bună calitate si la 11 0C temperatura mediului). In cazul in care temperatura mediului este sub 11 0C, s-ar putea intâmpla, ca unitatea de aprindere să nu determine pornirea cazanului. Cazanul Biodom dispune de 5 trepte de putere

•••• Pentru a putea controla temperatura gazelor de ard ere, apăsaţi si mentineti apăsat butonul nr.1. Ecranul inferior indicator prezintă temperatura gazelor de ardere, in timp ce cel superior indică temperatura materialului combustibil aflat in cazan.

FIXAREA ZILEI Cu ajutorul butonului nr.3 (SET/MENU) se ajunge in pozitia „ut02” (vizibil in partea superioară a indicatorului). Cu butoanele 1 resp. 2 se fixează ora exactă (ora). După ce am fixat pra apăsăm pe butonul nr.3 (SET/MENU) şi salvăm ora reglată, concomitent apare „ut03” pentru reglarea minutelor. Cu ajutorul butoanelor 1 resp. 2 se fixează ora exactă (minutul), Se apasă butonul nr.3 şi salvăm reglajul. Se apasă scurt asupra butonulului nr.4 şi alegem ieşirea din meniu. 9.1. REGLAJ SĂPTĂMÂNAL Cu ajutorul reglajului săptămânal se poate programa pornirea si oprirea automata a cazanului cu peleti, tutol intr-o anumită zi si la o anumită oră. Prin apăsarea repetată a butonulului nr.3 ajungeti la inscriptia „ut07”. Cu butonul 1 se conectează resp. cu butonul 2 se deconectează in ziua fixată a săptămânii , luni = 1, marti = 2,..... 7 = duminica. Prin apăsarea butonulului nr.4 (ON/OFF) se poate ieşi din program. parametru

descrierea reglajului fixarea valorii

Ut01 reglarea zilei curente si a modului de functionare

OFF; Gio; Day1, Day2, Day3, Day4, Day5, Day6, Day7,

19

Ut02 reglarea orei intre 00 – 23 Ut03 reglarea minutelor intre 00 – 59 Ut04 reglarea parametrilor tehnici (service) intre 00 – P5 Ut05 Fixarea momenului de pornire program

1 intre 00:00 – 23:50 (cu distanta intre paşi de 10 minute)

Ut06 Fixarea momenului de oprire program 1 intre 00:00 – 23:50 (cu distanta intre paşi de 10 minute)

Ut07 Selectarea zilelor pentru pornire dimineata

Intre timp On/Off intre zilele 1-7

Ut08 Fixarea momenului de pornire program 2

intre 00:00 – 23:50 (cu distanta intre paşi de 10 minute)

Ut09 Fixarea momenului de oprire program 2 intre 00:00 – 23:50 (cu distanta intre paşi de 10 minute)

Ut10 Selectarea zilelor pentru pornire după amiaza

Intre timp On/Off intre zilele 1-7

Să verificăm semnificatia fiecărui parametru: Ut05 - Ut06 indica orarul de pornire si de oprire in legătură cu programul 1. Ut08 - Ut09 indica orarul de pornire si de oprire in legătură cu programul 2 Ut07 = fixarea zilei, in care dorim să functioneze reglajul săptămânal programul 1 Ut10 = fixarea zilei, in care dorim să functioneze reglajul săptămânal programul 2 9.2. FUNCTIILE BUTOANELOR

Off CAZANUL CU PELETI ESTE DECONECTAT; DEDESUBT O RA 18: 27 EXACTĂ FirE - FAZA STABILITATE FLAC ĂRĂ; TRECERE DE LA FAZA DE on APRINDERE IN FAZA DE FUNCTIONARE StoP - TRECE DE LA MODUL DE FUNCTIONARE INCHEIAT „ MOD H20” FirE LA FUNCTIA CAZANULUI STOP FIRE Po 5 - NIVEL REGLAT AL PUTERII (INTRE 1-5); TEMP ERATURA APEI 70 0 IN CAZAN

20

CooL - CURĂŢIREA ARZATOR IN FAZA DE FUNCTIONARE FirE Alar - CAZANUL NU S-A APRINS RESP. S-A OPRIT (TEM PERATURA no /Fire GAZELOR DE ARDERE A SC ĂZUT SUB VALOAREA

DETERMINATĂ; S-AU EPUIZAT PELETII. Alar - VENTILATORUL GAZE DE ARDERE NU FUNCTIONEAZA FAn Alar - NU FUNCTIONEAZ Ă SONDA DE MĂSURARE TEMPERATURA Sond GAZE DE ARDERE Fun - SUFLAREA ARZATORULUI Asp Load - DOZAREA PELETILOR IN FOCAR IN FAZA DE APRI NDERE Wood Mod - TEMPERATURA GAZELOR DE ARDERE PREA RIDICATA , DE Fumi ACEEA CAZANUL INCEPE S Ă-SI MODULEZE PUTEREA Mod - TEMPERATURA APEI DIN CAZAN A ATINS TEMPERAT UR H20 FIXATĂ – TEMPERATURA APEI DIN CAZAN PREA RIDICATA ,

DE ACEEA CAZANUL INCEPE S Ă-SI MODULEZE PUTEREA Alar - TEMPERATURA MATERIALULUI COMBUSTIBIL IN CAZA N PREA Hot/H20 RIDICATA. CAZANUL SE OPRE ŞTE AUTOMAT ŞI OPRESTE

DOZAREA PELETILOR IN FOCAR. Alar - TEMPERATURA GAZELOR DE ARDERE IN CAZAN ESTE PREA

RIDICATA. CAZANUL SE OPRESTE AUTOMAT SI OPRE ŞTE DOZAREA PELETILOR IN FOCAR.

10. SCHEMA ELECTRICA

21

11. DATE PRIVIND INLATURAREA SI TRANSPORTUL CAZANUL UI Transportul si inlăturarea cazanului cu peleti constituie răspunderea exclusivă a proprietarului, se aplică reglementările valabile in tara proprie, privitoare la protectia mediului si se procedează in conformitate cu reglementările de protectie aferente. Inlăturarea si transportul cazanului cu peleti se poate efectua de asemenea de o terţă persoana autorizată pentru aceste activităţi, materiale. RECOMANDARE: In toate cazurile trebuie luat in considerare si trebuie

respectate legile acelei ţări in care se pune in exploatare cazanul cu peleti.

22

ATENŢIE: Părţile care trebuie inlăturate trebuie demontate corespunzător: - trebuie inlăturate părţile electrice; - motorul trebuie separat de echipamentul de dozare - motorul dozatorului trebuie inlăturat conform prevederilor şi

se introduce in container colector corespunzător; - părţile metalice ale cazanului trebuie vândute ca rezidii

metalice.

ATENŢIE : Depozitarea cazanului spre reciclare intr-un loc accesibil oricui

poate constitui o sursă de pericol, atât pentru om cât si pentru animale. Daunele provocate revin in toate cazurile proprietarului.

Odată cu scoaterea din uz a cazanului trebuie inlăturat marcajul CE, instructiunile de utilizare, intretinere si achizitie, de asemenea toată documentatia aferentă cazanului.

12. CONDITII DE GARANTIE Privire de ansamblu Pentru ca garantia să corespundă in totalitate directivelor valabile ale EEC 1999/44/E (42/2002) , utilizatorul este obligat a respecta indicatiile din instructiuni, si in mod deosebit:

- trebuie să utilizeze cazanul de peleti conform destinatiei, in concordanta cu conditiile stipulate in indicatii;

- cazanul de peleti trebuie intretinut atent si continuu: - are obligatia de a respecta toate reglementările de siguranţă

conform legii; - se va abţine de orice interventii neautorizate; - se vor folosi exclusiv piese de schimb originale.

DURATA DE VALABILITATE A GARANTIEI:

1. Declarăm : - că pe perioada garantiei produsul functionează ireproşabil, dacă se utilizează conform destinatiei şi in conformitate cu instructiunile de utilizare si de intretinere anexate; - că pe perioada garantiei firma BIODOM repară, prin intermediul retelei service, in termen de 45 de zile de la data anunţului, orice defectiune – eroare, din cauza cărora instalatia nu funcţionează cu toate că a fost utilizată conform destinatiei; - că produsul care nu se va repara in termenul amintit, la cererea beneficiarului garantiei, se va inlocui cu un produs nou şi durata de valabilitate a garantiei se va prelungi cu durata reparatiei; - atelierele service garantează conditiile garantiale prin acordarea semnăturii si stampilei pe scrisoarea de garantie emisă. 2. Valorificarea garantiei: Garantia este valabilă in următoarele conditii: - Cumpărătorul dispune de actul (factura) valabilă emisă de vânzător. - instalatia de incălzire a fost montată de o persoană calificata/ de un profesionist, care poate evalua dacă instalatia corespunde acelor caracteristici

23

de sistem in care se montează şi care trebuie să corespundă neapărat cerinţelor impuse in instructiuni; - cazanul de peleti se va utiliza in conformitate cu instructiunile de exploatare.

Garantia se poate valorifica la acel comerciant la care s-a achizitionat cazanul.

La anunţarea defectiunii veti indica exact defectiunea – si cele constatate in legătură cu defectiunea produsă.

3. Durata garantiei service si piese de schimb: - durata de garantie, pe parcursul căreia asigurăm service-ul necesar al produsului pentru a funcţiona fără probleme şi piesele de schimb pe durata a 7 ani de la data punerii in functiune; - in cazul in care are loc modificarea de tip in timpul fabricatiei, Biodom garantează timp de 3 ani că va asigura piesele de schimb pentru produsul dvs. - după 7 ani asigurăm de asemenea piesele de schimb, dar s-ar putea intampla că in altă nuanţă de culoare, 4. Garantia i şi pierde valabilitatea resp. nu se refer ă la acele daune, care se

crează ca urmare a celor de mai jos: - efecte ale intemperiilor, chimice sau electro-chimice, trăsnet , dezastre, catastrofe naturale, intretinere cu lipsuri, modificări ale produsului sau improvizatii, coş necorespunzător sau ineficient, de asemenea alte cauze care nu concura cu produsul, ca de exemplu montaj incorect sau necorespunzător; - arderea unor materiale care nu corespund materialului mentionat in prezentele indicatii; - orice daune in timpul transportului/ datorita transportului, de aceea produsul trebuie verificat atent la receptie. In cazul in care produsul este avariat, trebuie inştiintat neintârziat comerciantul, dauna trebuie inregistrată in actul insoţitor sau pe scrisoarea de trăsură; - dacă punerea in functiune a fost efectuată de o firmă care nu dispune de mandat din partea firmei Biodom; - dacă asupra produsului s-a intervenit sau s-au efectuat reparatii de către o persoana neavizată; - dacă utilizatorul nu respectă indicatiile de utilizare si de intretinere; - dacă, ca urmare a defectării instalatiei de incălzire Biodom, s-au avariat alte echipamente ale altor producători. Responsabilitatea firmei Biodom 27 d.o.o. se limitează la livrarea instalatiei. Cazanul trebuie montat conform indicatiilor producătorului şi a legilor aferente in vigoare. Montajul se va efectua exclusiv de personal calificat, mandatat de producator respectiv de reprezentant/ comerciant1 (si/sau pe lângă supravegherea si responsabilitatea sa), care preia intreaga responsabilitate privind montajul şi pentru funcţionarea ireprosabila ulterioara a produselor montata. In cazul in care nu se indeplinesc conditiile stipulate, firma Biodom 27 d.o.o. nu işi asumă responsabilitatea in nici un caz. 1 reprezentant/ comerciant este acea persoană fizică sau juridică, care este abilitată a vinde produsul utilizatorilor finali ai prezentei garantii.

24

OBSERVATIE Biodom 27 d.o.o. nu işi asumă răspunderea pentru nici o daună si pentru urmările sale, in cazul in care acestea provin ca urmare a inlocuirii de piese defecte al cazanului. Biodom 27 d.o.o. garanteaz ă, că produsele sale se realizează din materiale de cea mai bună calitate si cu astfel de operatiuni de lucru, care asigura eficienta completă. Dacă pe lângă utilizarea normală oricare piesă de schimb se constată a fi defectă sau nu funcţionează corespunzător, atunci trebuie inlocuită. PIESE DE SCHIMB SUPUSE UZURII NORMALE, ASUPRA C ĂRORA NU SE EXTINDE GARANTIA: - garnituri si componente din fier turnat, la care nu se poate observa semnalele

conform cărora defectiunea se datorează unei erori de fabricatie; - modificarea culorii, crăpături şi dimensiuni mai reduse – sunt modificări care

nu constituie baza pentru garantie, deoarece acestea constituie caracteristicile materialului.

RESPONSABILITATE

Biodom 27 d.o.o. nu răspunde in nici un fel privitor la produsul său sau in legătură cu daunele cauzate in legătură sau indirect cu acesta.

SERVICE IN PERIOADA DE GARANTIE

Firma Biodom 27 d.o.o. r ăspunde privitor la problemele garantiale exclusiv prin persoana mandatat ă. INSTANTA COMPETENTĂ Pentru soluţionarea litigiilor este competentă Tribunalul Koperi. In cazul schimbului de piese perioada de garantie nu se prelungeşte. Pe perioada in care cazanul cu pelete nu functionează, firma Biodom 27 d.o.o. nu recunoaste nici un fel de compensări de costuri. Firma Biodom 27 d.o.o. nu răspunde pentru eventuale erori de tipografie din prezentele instructiuni. Ne rezervăm dreptul de modificare , fără nici un preaviz. 13.0 PARAMETRII TEHNICI AI TIPULUI BIODOM 27

PUTERE minimala normala * capacitate termică 7,8 kW 30,6 kW * randament (%) 94,0 92,2 consum orar de peleti 1,7 kg / h 6,7 kg /h emisie CO (la 10 % O2) 2016 mg/ml 151 mg/ml racord coş D 80 mm greutate 220 – 240 kg material combustibil pelet rezervor peleti ~ 200 kg depresiunea coş 11,5 (+/- 2) Pa energia electrica 220 V

25

frecventa 50 Hz cea mai mare consum de energie electroca pe parcursul functionării cazanului

53 W

cea mai mare consum de energie electroca pe parcursul porniri cazanului

300 W

14. DIMENSIUNILE CAZANULUI BIODOM TIP 27

SC Metalmont SRL Oradea, Str. Matei Corvin 101 tel 0359 465 983 fax: 0359 465 984 web: www.pgsolars.com email:[email protected] --------------------------------------------------------------------------------------------------------