56951167 Simbolismul Studiu de Caz

24
Simbolismul european -studiu de caz-

Transcript of 56951167 Simbolismul Studiu de Caz

Simbolismul european

-studiu de caz-

Autori: Definiia simbolismului

Simbolismul este un curent literar aprut n Frana,ca reacie mpotriva parnasianismului,a romantismului retoric i a naturalismului, promovnd conceptul de poezie modern.

Considerat din perspectiva social-istoric, simbolismul apare ca produs i expresie a strii de spirit generate de agravarea contradiciilor societii capitaliste de la sfritul secolului al XIX-lea.

Numele curentului a fost dat de poetul Jean Moras,care n 1886 a publicat un celebru articol-manifest, ,,Le symbolisme. n acelai an s-a constituit gruparea care s-a autointitulat simbolisti n fruntea creia s-a gsit poetul Stephane Mallarme.

Termenul de simbolism provine din cuvntul grecesc symbolon , intrat n limb prin filier francez.Simbolul este un substituent, el nlocuiete expresia direct, vorbirea noional, mediind cunoaterea pe calea analogiei i a conveniei

Trsturi simbolul este un semn imagine, obiect concret, o cifr, un cuvnt, care substituie un element abstract o idee, un concept sau un fenomen.

cultivarea cu precdere a simbolului i a sugestiei drept modaliti de relevare a corespondenelor ctre lumea material si cea spiritual

se valorific cultivarea senzaiilor muzicale,olfactive,coloristice, tactile; cuvntul poetic este magic,aluziv,conotativ

predispoziia pentru stri nedefinite, pentru proiecia diafan si pentru reverie muzicalitatea interioar a versurilor (Paul Verlaine afirma Muzica e nainte de toate, iar simbolitii se conduc dup acest aforism);

obsesia culorilor:alb,negru,violet,rosu,galben.

preferina pentru anumite teme si motive:

a. motivul oraului si al trgului provincial (monotonia si mediocritatea vieii);

b. motivul instrumentelor muzicale;

c. motivul ploii i al toamnei (mohort, ceoas, ploioas);

d. tema naturii, care nu este privit ca peisaj, deoarece ei nu admir natura, nu vd nimic frumos la ea;pentru simboliti natura este potrivnic,terifiant,vrajma;

e. tema marilor calatoriiReprezentani europeni

Charles Baudelaire (1821-1867)- este considerat poetul care a revoluionat ntreaga liric francez i european prin originalitatea volumului su controversat Les Fleurs du Mal (Florile rului"). Va avea o influen puternic asupra viziunilor poetice ale autorilor de mai trziu.

Paul Verlaine (1844-1896)- unul dintre cei mai citii dintre poeii francezi, Verlaine cultiva o liric a sentimentelor intime, a variatelor stri sufleteti, ntr-o atmosfer crepuscular i vag. Jean Moras (1856-1910)-poet, eseist i critic literar grec, a scris n limba francez. S-a cunoscut i-a fost prieten cu poetul romn Ion Minulescu

Cnd toamna o sa vinJean MorasCnd toamna o sa vinCnd toamna o sa vin cu frunze ruginite,

Ce-n stoluri au sa cad pe-al morii eleteu,Cnd vntul o sa bat prin porile-nvechiteSi-acolo unde roata se-nvrtea mereu,Am sa m-aez aproape de zidul cel batrnCu iedera, sub care se spulber nisipul,i-acolo cu privirea pierdut-o sa ramn,Cnd soarelui si mie ni se va stinge chipul.Imn frumuseii

Charles Baudelaire

Vii din nalte ceruri sau iei din adncime,

O,Frumusee?Reaua i buna ta privire mprtie de-a valma i fericiri i crime,De aceea tu cu vinul te potriveti la fire.

n ochii ti stau zorii cu serile-mpreun;Srutul tu e-o vraj i-o amfor i-i gura;i cnd reveri miresme de-amurguri cu furtunSe face la eroul,viteaz strpitura.

Rsari din hul negru?Cobori din lumi stelare?Destinul ca un cine de poala ta se ine;i bucurii i chinuri tu semeni la-ntmplare;Stpn eti i nimeni nu e stpn pe tine;

()Orbitul flutur zboar spre tine,lumnare,Slvindu-te drept tor cnd a nceput s ard.Acel ce-i strnge lacom iubita-n brae pareUn muribund ce-n tain mormntul i-l dezmiard.

Simbolismul romnesc

Poezia simbolist romneasc apare la sfritul secolului al XIX-lea, perioad mcinat de adnci contradicii sociale. Pe fondul napoierii industriale i al unei agriculturi ce mai pstra rmie feudale, contradiciile dintre clase se ascut.

Creaia literar de la sfritul secolului trecut i nceputul secolului nostru exprim o stare de spirit antiburghez.Scriitorii devin tot mai sensibili la suferinele dezmotenitorilor , ei dezvluie exploatarea i asuprirea, comunic exasperarea provocat de monotonia vieii provinciale din acea vreme.

Ca i n Frana, simbolismul este i la noi produsul oraului .El se nate ca urmare a inflaiei de poezie minor a epigoniilor eminesciene i a semntorismului care fcea abuz de teme morale, de limbaj rnesc, de rnism sectar (Ovid Densusianu).

Noi, simbolitii

Ne este dureros faptul - dar un fapt dureros nu nceteaz de a fi fapt - c micarea asta nou n-are si n-a avut teoretician. i ar fi trebuit. Micarea se altoise cu fruct strin; se grefase pe snge tnr. Era spontanee, ca orice micare i ignorant. Simbolitii notri i-au imprumutat estetica din Villiers de LIsle Adam i din Mallarm. Acetia citiser pe Hegel. Simbolitii notri nu tiau c Mallarm l citise pe Hegel;nu tiau ce e simbolismul. Silii s se apere, au rspuns: rspunsul lor a fost blbit i fals. Ei nii au provocat confuzia ntre denumirea simbolism si cuvntul simbol. Or simbolismul era o porecl. Aa, un academician i-a numit trsnii .

Simbolul este un apanaj al oricrei arte i nu ceva exclusiv de coal noua. Simbolitii nu-i cunoteau estetica.Putea s-o cunoasc publicul? Rolul criticului era necesar i explicativ.Naterea lui ar fi evitat poate atmosfera fals.

Criticul artei noi, adic criticul fcut dup pretenia i chipul nostru va trebui mai nti s citeasc arta nou.Va trebui pe urm s citeasc pe Berkeley i pe Fichte, pe Hegel i pe Schopenhauer.i va trebui mai cu seam s-l citeasc pe Bergson. Va afla atunci c simbolismul e o transpunere n stil a filozofiei idealiste. i va afla c simbolismul are n Frana vechime de 70 de ani i la noi de 20. Va trebui s nu ignoreze o literatur care exist vrtos, pe cnd noi duram abia nceputul literar n Convorbiri. i va afla c arta e expresia necontrolat a influenei lumii exterioare asupra artistului: va afla c arta e metafizic.

Suntem un fapt. Se pot contesta ipotezele. Nu se pot contesta faptele. Istoria literar, mai cu seam nu e numai o seleciune: e un cimitir. E istoria epidemiilor literare. S se numere morii: avem majoritate.

Noi, simbolitii, primim piatra or de la ce inteligen ar veni. Nu vom mai rspunde celor ce ne ignoreaz biblia i personalitatea. Suntem prea muli ca s nu fim puternici, i prea puini, ca s nu fim inteligeni. Suntem o sect, firete. i avem poate morala, cinismul, impertinea sectei. Isclim cu toii fraza aceasta din R. Emy de Gourmont:

Blazonul simbolist e nobil i in vrtos s-l port vizibil i mai mult: impertinent.Evoluia simbolismului romnesc

n principiu, simbolismul romnesc, asemeni oricrui alt curent literar, cunoate o faz de apariie i de rspndire (1880-1900), una de maxim nflorire (1900-1916) i o alta de regres, pn la dispariia sa din peisajul literar (ctre 1940).

Poezia romneasc premergtoare simbolismului nu-i pierde lirismul aa cum s-a ntmplat cu poezia francez, francez,ci, dimpotriv, ea s-a nviorat sub pana lui Eminescu, Macedonski, Cobuc.

Mihai Eminescu a nsemnat pentru poezia romneasc ceea ce a nsemnat Baudelaire pentru poezia francez. De aceea, s-a spus c simbolismul romnesc deriv din Eminescu i c, n faza lui iniial, este eminescianizat.

Simbolitii preiau idei filozofice din Fichte, Hegel, Schelling, Schopenhauer, sunt atrai de poezia lui Novalis, a lui Poe si Whitman, de art oriental. Avnd multe asemnri cu simbolismul francez, simbolismul romnesc nu este o simpl varianta a lui.

Etapa de nceput este una a tatonrilor, caracterizat prin apariia unor articole programatice i prin activitatea cenaclului i a revistei Literatorul (1880-1919, n 8 serii, cu ntreruperi), condus de Alexandru Macedonski, devenit ef de coal.

n Ardeal, unde domina ideologia naionalist tradiionalist, smntorist, profund ostil oricrei forme de poezie modern, chiar i prezentarea simbolismului ca o curiozitate, dar in termeni moderai si descriptivi, cum face G. Bogdan-Duic, reprezint un inceput de lrgire contiinei.

El recenzeaz ,, Din trmbie de aur de Al. T. Stamatiad, pentru ca cititorii ziarului Romnul : S-i poat face o idee limpede-si , vorbind si despre alii, tot mai complet- despre ce este simbolismul romnesc .

Adevratul cmp de lupt ns se d la sud de Carpai, unde Convorbirile literare reprezentau de mult o form anchilozat de junimism ce ntreinea despre simbolism prejudecile moraliste curente, impermeabil literaturii noi, atacat de directorul publicaiei, Simion Mehedini, cu toate fulgerele.

n sfrit, apar totui in plan teoretic articole ce definesc liniile directoare ale acestui curent literar: Alexandru Macedonski - Despre logica poeziei (1880), Poezia viitorului (1892), Despre poezie (1895), Simurile n poezie (1895), in pragul secolului (1899) sau tefan Petic Noul corent literar (1899). n planul creaiei pe de alt parte, realizarile ramn mai degrab sub semnul experimentului.

Vrful de maxim strlucire a curentului se desfoar la nceputul secolului al XX-lea, pna la rzboi (1900-1915/1916). Acum Literatorul lui Macedonski i gruparea din jurul su primesc un sprijin important de la o alt revist, ce devine o tribun simbolismului, Vieaa nou (1905-1925), condus de Ovid Densusianu.

Alturi de Maceonski cu al su volum ,,Flori Sacre (1912), ce atest formarea unei variante simboliste originale, ct i desprinderea de inflexiunile romantice ale tinereii, se afirm i alte personaliti poetice de autentic valoare: tefan Petic (volumul Fecioare n alb, 1902), Dimitrie Anghel (volumul n grdin, 1905), Ion Minulescu (volumul Romane pentru mai trziu, 1908) sau George Bacovia (volumul Plumb, 1916).

n descurs de doar 15 ani, au intrat in scen formulele eseniale: simbolismul caligrafiat i muzical (tefan Petic), simbolismul ornamental, cu reflexe parnasiene, izvort dintr-o cizelare atent a versului (Dimitrie Anghel), un simbolism al transei, al adncurilor (n unele poezii ale lui George Bacovia), toate fiind prefigurate de experimentle simboliste din prima etap.

Experiena simbolist a nceputului de secol marcheaz intrarea poeziei romneti pe fgaul liricii moderne.

Trsturile simbolismului romnesc

Chiar dac trsturile simbolismului romnesc nu difer esenial de cele ale simbolismului, se poate constata totui la o analiz atent o deplasare de accent ctre una sau alta dintre acestea.

n creaia poeilor simboliti romni se intlnete:

tentaia pentru investigarea unor zone tematice noi (oraul tentacular, nevrozele, melancoliile autumnale, nostalgia deprtrii, singurtatea, evadarea, drama omului modern apsat de spleen, obsedat de ideea morii/ a bolii) preferina pentru imagini vagi, fr contur, pentru clarobscur, obsesia culorilor (albul, violetul, negrul) si a instrumentelor ale cror sunete sugereaz stri sufleteti (clavirul, pianul, vioara), cutarea valenelor muzicale ale cuvntului i refrenul, cci, scria Paul Verlaine, De la musique avant toute chose Muzica nainte de toate), preocuparea pentru corespondene, desctuarea fanteziei poetice n utilizarea simbolului sau a sintezei, dorina de a experimenta noi tipare in prozodie.

n schimb, ei refuz contemplarea pur sentimental a naturii si, de asemenea, logicul, explicitul, raionalul n favoarea sugestiei.

Reprezentani ai simbolismului romnesc

Fr s difere prea mult de poezia european, situaia poeziei romneti nu prezint un model univoc sau unitar.Vorbind despre reprezentanii notri, Basil Munteanu afirma:

...ei nu alctuiesc un ansamblu: departe de a constitui o armat n desfurare, simbolismul romnesc de dupa razboi nu mai numar dect trgtori izolai.

Raportndu-ne la aceast micare, apar pe de o parte teoreticieni valoroi si efi de grupare, ca Alexandru Macedonski sau Ovid Densusianu, experimentatori, precum acelai Macedonski, n poezia cruia se combin simbolismul cu romantismul i parnasianismul, dar i poei care ramn definitiv reprezentani ai simbolismului, precum tefan Petic i Ion Minulescu, sau poei minori i mimetici.

Pe de alt parte, sunt poei care au gravitat n jurul lui Macedonski sau care au trecut iniial printr-o etap simbolist, dar care au evoluat spre un modernism de sintez ( Tudor Arghezi), spre tradiionalism ( Ion Pillat), spre expresionism( Adrian Maniu) sau spre micarea de avangard ( Ion Vinea, B. Fundoianu).

Statutul lui Bacovia este aparte, chiar dac debutul i afinitile l apropie de simboliti. Opera lui este receptat, n timp, att ca expresie a simbolismului autentic (toi simbolitii notri minori se regsesc n poezia lui ca teme, motive i atmosfer), ct i ca depire a modelului, spre zona expresionismului i a avangardei.

Alexandru Macedonski

1854-1920

Biografia

Poetul este fiul generalului Alexandru Macedonski (ministru de rzboi) i al Mariei, descendent din boieri olteni. Tnrul Macedonski face liceul la Craiova; cltorete (fr a urmri consecvent o diplom) n Austria, Elveia, Frana, Italia etc. Din 1873, viznd o carier politic, editeaz mai multe periodice efemere i atrage atenia prin cteva atacuri antidinastice.

Oscileaz ntre mai multe orientri politice i ndeplinete unele funcii administrative pasagere; cea mai stabil este cea de inspector al monumentelor istorice (ncepnd din 1882). Din 1880 scoate revista Literatorul, care va aprea, cu mari intermitene, pn n 1919; de ea se leag, n primul rnd, renumele su de ef de coal literar. Ca adept al influenei franceze i ca urma, n linie literar, dar i politic, al romanticilor munteni (Ion Heliade Rdulescu, D. Bolintineanu personaliti de orientare predominant liberal), va fi, n general n relaii de adversitate cu membrii Junimii lui Titu Maiorescu.

n 1883 public o epigram mpotriva lui Eminescu, n care ncalc un puternic tabu social: glumete pe seama declanrii nebuniei adeversarului. Peste dou decenii, va susine acuzaiile de plagiat mpotriva lui I.L Caragiale. Atitudinile schimbtoare, temperamentul belicos, poza, fanfaronada, mania persecuiei i fanteziile aristocratice i trezesc multe antipatii i adversiti printre contemporani.

Opera

Macedonski este n primul rnd poet. Public prima poezie, Dorina poetului, n 1870, n Telegraful romn din Sibiu. Volumul de debut, Prima verba, apare n 1872. Principalele volume de versuri sunt: Poezii , 1882; Excelsior, 1895; Flori sacre, 1912. n 1897 i apare la Bucureti un volum de versuri scrise n francez: Bronzes. Din 1916 ncepe s publice, n reviste, rondeluri, care vor fi strnse n volum doar postum (Poema rondelurilor, 1927).

Macedonski scrie i proz, n mare parte de factur artistic, liric. Volumele antume reprezentative sunt: Cartea de aur, 1902 schie i nuvele - , i Le calvaire de feu roman scris n francez i aprut la Paris (tradus n romn cu titlul Thalassa, n revista Flacra, 1916). Opera sa de dramaturg (comediile Iade, Le fou? etc.) nu e prea important; cuprinde, de altfel, multe adaptri. Autorul are i o bogat activitate publicistic.

Legturi cu simbolismul

Opera lui Macedonski a fost vzut, n genere, ca fiind doar parial simbolist, trsturile curentului manifestndu-se mai pregnant doar n unele dintre etapele sale de creaie (de pild, spre sfritul vieii, n rondeluri). I se recunoate ns rolul de teoretician i ndrumtor al colii simboliste autohtone.

n special n ultimul deceniu al secolului trecut Macedonski se manifest ca teoretician al simbolismului i ca autor de manifeste simboliste; pledeaz mai ales n favoarea instumentalismului lui Ren Ghil. Public o serie de articole teoretice (Despre logica poeziei, 1880; Poezia viitorului, 1892; Simurile n poezie, 1895; n pragul secolului, 1899) i poezii subintitulate simboliste-instrumentaliste. Poetul se sincronizeaz cu cercurile moderniste din Frana i Belgia, cu care are legturi directe. Prin voin proprie i n percepia contemporanilor(a emulilor care l ironizeaz i l parodiaz), el reprezint simbolismul cel puin ca mod literara momentului. Ulterior, profesiunile de credin ale poetului vor fi predominant clasiciste.

Dimitrie Anghel

1872-1914

Biografie

Poetul e fiul lui Dimitrie Anghel, probabil de origine aromn, bogat proprietar de moii i al Erifiliei Leatris, grecoaic nascut la Constantinopol. i petrece o bun parte din copilrie la moia printeasc de la Corneti, ale crei grdini le va evoca nostalgic mai trziu. Face studii liceale (neterminate) la Iai. Dup moartea tatlui su, i folosete motenirea pentru a cltori n Italia(1893) i pentru a se stabili aproape un deceniu n Frana(1893-1902).

La Paris, unde frecventez mai ales mediul tinerilor romni aflai la studii, l cunoate pe poetul tradiionalist tefan Octavian Iosif, de care l va lega o prietenie sfrit dramatic. Rentors n ar, intr, cu ajutorul lui Iosif pe atunci mai cunoscut - , n lumea literar bucuretean. Cei doi public n colaborare n revistele vremii i scot mai multe volume originale i traduceri.

Ultima parte a vieiie este marcat de precipitarea unei drame sentimentale: se ndrgostete de Natalia Negru, soia prietenului su, Iosif, se cstorete cu ea i, n cursul unei certe conjugale, o rnete i i trage un glon n piept; moare peste cteva sptmni, n spital. Contemporanii l-au evocat ca pe un intelectual inteligent, rafinat, cultivat, cu temperament instabil: melancolic i impulsiv.

Pentru Fundoianu, Anghel este: un aristocrat. Poate singurul adevrat nobil al literaturii noastre.(afirma acesta ntr-un articol din 1921).

Opera

Dimitrie Anghel debuteaz n 1890, n Contemporanul, cu dou poezii. Primul volum de poezii originale, n grdin, apare n 1905; i urmeaz Fantazii, 1909, mai multe volume de proz: Fantome, 1911; Oglinda fermecat,1911; Povestea celor necjii, 1911; Triumful vieii, 1912 Stelua, 1913 memorialistic, pamflete, poeme n proz, publicistic etc. A publicat, n colaborare cu tefan Octavian Iosif, proz: Cireul lui Lucullus, 1910; Portrete, 1910, i cronici ritmate (sub pseudonimul comun A. Mirea); acestea din urm, aprute n revistele vremii, sunt strnse n dou volume cu titlul Caleidoscopul lui A. Mirea, 1908-1910. Anghel este i autor de scrieri dramatice n versuri, tot n colaborare cu Iosif: Legenda funigeilor, 1907; Cometa, 1908; Carmen saeculare, 1909.

Legturi cu simbolismul

n istoria simbolismului romnesc, Anghel constituie un caz special: nu i-a afirmat apartenea la curent, nu a frecventat aceleai medii literare cu simbolitii declarai. Simbolismul su neprogramatic, deprins prin lecturi, a fost identificat de artitii contemporani, dar mai ales de criticii i istoricii literari: n mai mic msur n vehicularea temelor i a motivelor specifice (parcuri, parfumuri, amurg, toamn, spaii exotice) i n mai mare msur n maniera stilistic.

Poezia lui Dimitrie Anghel este esenialmente una de sugestie i de rafinament senzorial.Pe Anghel l apropie de parnasieni estetismul, artificiul, ca i rigoarea versului lung, n caden imperturbabil.

ncadrarea poeziei lui Anghel a fost greu de fcut, pentru c ea nu corespunde canonului simbolist al epocii ntr-un punct foaret sensibil: lexicul. Anghel realizeaz, din cuvinte arhaice i populare i din imagini tradiionale, o poezie simbolist, care poate s par o sintez sau un hibrid sau poate s treac neobservat. n fond, cel puin n epoc, unul dintre semnele de recunoatere ale simbolitilor era folosirea neologismului ocant.

tefan Petic

1877-1904

Biografie

Poetul, fiul lui Enache Petic, notar, i al Ecaterinei, este descendent al unei vechi familii de rzei; conform legendei locale, numele Petic ar fi fost porecla unui strmo, stegar al lui tefan cel Mare. Tnrul urmeaz gimnaziul la Tecuci, apoi liceul la Brila. Cu o pasiune intelectual remarcabil, citete (n original) literatur francez, german, englez, italian, spaniol; conspecteaz studii de filizofie, sociologie, astronomie, antropologie, istoria artei etc. Se stabilete n Bucureti, ncepe studii universitare de litere i filozofie, probabil i de matematic, pe care nu va apuca s le termine.

Frecventeaz cenaclul lui Macedonski i public n Literatorul. Dup 1898 prsete politica i gazetria socialist, pe care le reneg i le satirizeaz n scris. Bolnav de ftizie, se retrage n satul natal i moare la vrsta de douzeci i apte de ani, lsnd multe lucrri n manuscris. Petic i-a impresionat contemporanii prin diversitatea intereselor sale culturale, prin pasiunea pentru nou, dar i-a i iritat pe muli prin grandomanie i extravagane.

George Clinescu afirma n 1982: Este surprinztor ct de modern era Petic, simplu fiu de rzei din satul Buceti, jud. Tecuci. (...) Ideile lui sunt din toate punctele de vedere remarcabile i solide, superioare epocii sale.

Opera

Petic debuteaz ca poet n 1896, n Lumea nou literar i tiinific. n singurul volum care i apare n timpul vieii, poeziile sunt grupate n trei cicluri, care i dau i titlul: Fecioara n alb. Cnd vioarele tcur. Moartea visurilor, 1902. Un volum postum reunete nc dou cicluri de poezii, cu titlul Cntecul toamnei. Serenade demonice, 1909. Petic a scris i teatru: dramele n versuri Solii pcii, 1901, i Fraii, 1903 singura aprut n volum i comedia politic Prietenii poporului.

Poemele n proz, o parte dintre articolele teoretice i eseurile aprute n reviste au fost republicate n volum, dup mai mult de treizeci de ani de la moartea lui. Poetul a fost i ziarist extrem de prolific, colabornd ani n ir, cu articole politice, critic, eseuri despre art, studii de sociologie etc., la mai multe publicaii ale vremii.

Legturi cu simbolismul

Petic este numit uneori, impropriu, precursor (de ctre cei care consider c simbolismul apare abia prin Minulescu i Bacovia), alteori este proclamat primul adevrat simbolist i e admirat pentru sincronizarea cu tendinele artistice occidentale.

Simbolismul poemelor lui Petic este evident n planul tematic, n prezena insistent a imaginilor muzicale i a parfumurilor. i mai substranial e n scrisul su tehnica simbolist, care urmrete producera sugestiei, a sinesteziilor. Universul su liric e vaporos, diafan, vag, muzical, amestec de livresc i senzualitate.

Autorul e considerat primul care a reuit s fac din poemul n proz tipic simbolist o specie viabil a literaturii romne (Zamfir, 1981) i drept adevratul creator al dramei simboliste autohtone, prin piesa Solii pcii (1901). Prin competen i subtilitate, comentariile sale le depesc pe cele ale lui Macedonski.

Vorbete de sursele engleze ale simbolismului fracez, subliniaz rolul muzicii i al artelor plastice n dezvoltarea micrii simboliste europene. Concepia sa asupra poeziei const n exaltarea lirismului, n preuirea clar-obscurului, a nuanelor, a magiei verbale; manifest, de asemenea, interes pentru tehnica poetic inovatoare.

George Bacovia

[Gheorghe Vasiliu]

1881-1957

Biografie

Poetul este fiul lui Dimitrie Vasiliu, comerciant, i al Zoiei. Copil bolnvicios, este dat la coal cu ntrziere; se remarc prin talentul la desen (obine premii naionale) i manifest pasiune pentru muzic.urmeaz cursurile liceale la Bacu (perioad n care citete mult poezie, mai ales din simboliti francezi). ntre anii 1903 i 1904 frecventeaz cenaclul lui Macedonski; absolv n 1911 Facultatea de Drept din Iai. Duce o via retras, suferind de nevroz i de alcoolism. n 1914 e internat pentru prima dat ntr-un sanatoriu de boli nervoase.

Colaboreaz la reviste simboliste: Literatorul, Viaa nou, Versuri, Flacra, Absolutio etc.; editeaz la Bacu, n colaborare, revistele Orizonturi noi (1915) i Ateneul cultural (1925-1928), iar ntre anii 1929 i 1930 scoate la Bucureti o nou serie a revistei Orizonturi noi.

Dup al doilea rzboi mondial , poetul e mai nti omagiat (n 1946, la mplinirea a aizeci i cinci de ani), apoi trece printr-o perioad de aproape un deceniu n care nu mai poate s publice (fiind, ca, decadent, ru vzut de noul regim); n fine, este oficializat ca poet proletar i se bucur de onoruri publice, manifestate cu ocazia srbtoririi vrstei de aptezeci i cinci de ani.

Opera

Bacovia debuteaz n 1899, n Literatorul, cu poezia i toate, semnat V. George. Primul su volum, Plumb, apare n 1916. Volumele urmtoare sunt: Scntei galbene, 1926; Cu voi..., 1930; Comedii n fond, 1936; Staneburgheze, 1946. Bacovia a publicat i un volum de poeme n proz: Buci de noapte, 1926.

Legturi cu simbolismul

De la nceput poetul a fost primit de critic i de public ca un reprezentant al simbolismului. De altfel, el s-a format prin lecturi i sporadice legturi de cenaclu n mediul simbolist al epocii. Poezia sa i marcheaz apartenena la curent nu numai prin teme sau procedee, dar chair prin citare; n versurile sale sunt numii Baudelaire, Verlaine, Rollinat, mruntul Traian Demetrescu, sunt evocate o poem decadent, cadaveric parfumat(Poem n oglind) i chiar zvoiul decadent (Vnt).

Sunt evidente motivele i elementele de decor simboliste (amurgul, toamna, solitudinea, beia, corbii; salonul, parcul, oraul pustiu), artificialitatea, sensibilitatea nevrotic (delir, enervare, nervi, multe poezii au cuvntul, n titlu nevroz etc.). Muzica (fanfare, caterinc, clavir) face paret i ea din cadrul obligatoriu. Bacovia folosete sinestezia, evocare insitent a ctorva culori (negru, alb, galben, gri, violet), simbolurile obsedante, care circul de la o poezie la alta (plumbul, corbii, ploaia, sicriul, amurgul etc.).

Tipic simbolist e acuitatea senzorial, ca i descrierea unor imagini care reprezint, de fapt, o stare interioar. Latura exotic e ns absent n poezia de atmosfer i nelinite existenial a lui Bacovia, n care spaiul e prin definiie nchis. Ion Minulescu

1881-1944

Biografie

Tatl poetului, Tudor Minulescu, bogat negustor de obiecte de pielrie din Slatina, moare cu cteva zile nainte de naterea fiului su. Ion Minulescu urmeaz coala primar la Slatina, liceul la Piteti (unde intr n conflict cu autoritile colare; corigena la limba romn, care i atrage chiar un an de repeten, va forma materia unuia dintre romanele sale).

La Paris descoper poezia simbolist, iar la ntoarcerea n ar editeaz publicaii simboliste efemere: Revista celorlali (1908), Insula (1912) i mpreun cu Liviu Rebreanu Cetii-m!(1922); colaboreaz la numeroase reviste literare ale vremii. Personaj celebru al cafenelei bucuretene, colecionar de art, distins cu premii literare (Premiul Naional de poezie, 1928), membru fondator al Societii Scriitorilor Romni, al seciei romne a Pen Clubului, ofier al Legiunii de Onoare, Minulescu duce o via confortabil, nconjurat de simpatie i bucurndu-se de succes.

Opera

Minulescu debuteaz n 1897, cu o poezie I. M. Nirvan, n revsita Povestea vorbei. Volumul de debut Romane pentru mai trziu, 1908, - cunoate un succes imediat. Urmtorale volume de versuri sunt: De vorb cu mine nsumi, 1913; Spovedanii, 1927; Strofe prentru toat lumea, 1930; Nu sunt ce par a fi..., 1936. n deceniile de maturitate, Minulescu a publicat constant teatru i proz. Proza sa include romane ntre care mai cunoscute sunt Rou, galben i albastru, 1924, i Corigent la limba romn, 1929; nuvele i povestiri fantastice: Casa cu geamurile portocalii, 1908; Cetii-le noaptea, 1930 etc. ; multe texte au un pronunat caracter memorialistic. Teatrul su Manechinul sentimental, 1926; Allegro ma non troppo, 1927; Amantul anonim, 1928 etc. ilustreaz cutarea unor formule inovatoare.

Scriitorul a fost i gazetar, publicnd numeroase cronici literare, plastice i teatrale, eseuri, articole politice etc. A tradus poezie francez, n colaborare cu Dimitrie Anghel.

Legturi cu simbolismul

Ion Minulescu a fost pentru contemporanii si, i mai ales pentru marele public, simbolistul prin excelen; poetul s-a identificat cu acest rol i popularitatea sa a nsemnat i impunerea simbolismului n contiina public; el a fost agentul cel mai activ al simbolismului nainte de rzboi (Cioculescu , articol din 1942).

n poezia sunt evidente temele simboliste (evaziunea, macabrul, iubirea fatal, nelinitea sfritului, necunoscutul), inventarul de simboluri (corbii, insule, corbi, trepte, cifre magice, culori, abstracii scrise cu majuscule), decorul eclectic (parc, ora, templu, rm de mare), notaia rafinat a senzaiilor mai ales a parfumurilor. Muzica este tem, dar i principiu de construcie n texte bazate pe repetiii, refrene, sonoriti(i intitulate frecvent romane). Poezia lui Minulescu i construiete un univers exotic, cosmopolit, reflectat i n lexicul modern, marcat neologistic (considerat de Lovinescu o revoluie lexical; jurnalistic dup Negoiescu). Prin tonul sentimental, dar i ironic, chiar autoironic, poetul aparine direciei simboliste. O puternic marc simbolist este conferit poeziei lui Minulescu de estetism, de caracterul livresc i de artificialitate. Cu toate acestea, apartenena la simbolism i-a fost adesea contestat, retorica sa simbolist cu procedee ntr-adevr excesive ostentative fiind considerat o masc, o poz.

Acuarel

Ion Minulescu

n orasu-n care ploua de trei ori pe saptamna

Orasenii, pe trotuare,

Merg tinndu-se de mna,

Si-n orasu-n care ploua de trei ori pe saptamna,

De sub vechile umbrele, ce suspina

Si se-ndoaie,

Umede de-atta ploaie,

Orasenii pe trotuare

Par papusi automate, date jos din galantare.

n orasu-n care ploua de trei ori pe saptamna

Nu rasuna pe trotuare

Dect pasii celor care merg tinndu-se de mna,

Numarnd

n gnd

Cadenta picaturilor de ploaie,

Ce coboara din umbrele,

Din burlane

Si din cer

Cu puterea unui ser

Datator de viata lenta,

Monotona,

Inutila

Si absenta...

n orasu-n care ploua de trei ori pe saptamna

Un batrn si o batrna -

Doua jucarii stricate -

Merg tinndu-se de mna...

Simbolismul n art

Att literatul ct si artistul plastic simbolist nu ii mai fac un crez din reprezentarea just realitii, ci o interpreteaza dup propria lor simire, dnd prin obiectele reprezentate sugestia crezului lor artistic, a poeziei ori a durerii lor. Ei mbraca astfel ideile si reveria epocii n forme artistice noi.

Unele aspecte ale acestui curent au putut fi observate chiar la Gauguin, care adesea spunea c nu este necesar ca pictorul s lucreze ntotdeauna dup motivul real, ci s fac sinteza lui din memorie.

Un critic al secolului trecut, vorbind despre elurile artei simboliste, arta c o oper de art va putea fi: ideist, atunci cnd idealul ei unic va fi expresia ideii simbolist, fiindc va exprima aceast idee n forme sintetic, de vreme ce va ntrebuina formele i semnele (desenul) dup modalitatea de nelegere general subiectiv, dat fiind c obiectul reprezentat nu va fi niciodat considerat ca obiect n sine, ci ca un mijloc prin care ideea este sugerat pentru a fi ineleas de privitor.

Opera de art va avea, spunea el, n acest caz, un pronunat aspect decorativ, fiind n acelai timp subiectiv, sintetic, simbolist i ideist, aa cum apar unele opere ale vechilor egipteni, greci sau primitivi.

Printre aceti artiti, Gustave Moreau (1826-1898) a introdus in lucrri, de multe ori, o tendina spre feerie, spre lumea eroilor din poveti, de sfinci i de himere, de costumaie bogat i de lumini cu efecte de miraj, ceea ce face s se intrevad un alt curent, i anume suprarealismul.

CONCLUZII

Prin simbolism , poezia romneasc s-a nnoit artistic, i-a mbogit considerabil mijloacele de expresie, instrumentele prozodice, lrgindu-i tematica ndeosebi prin orientarea spre lumea oraului.

,,Prin simbolism poezia noastra se modernizeaz, devine contemporan cu peisajul liric occidental , capt o alt fizionomie. ()simbolismul, in fundamentul su, reprezint mai presus de orice o poezie de cunoatere prin intermediul metaforei, al simbolurilor si, mai ales , al emoiilor subtile : olfactive si muzicale, ca i instrumente genuine, spontane, de intuire i descifrare a esenelor universului. Bote Lidia

BIBLIOGRAFIE1. BISTRIIANU, AL. i BOROIANU. C., Introducere n studiul literaturii, editura Didactic i Pedagogic, Bucureti, 1968

2. BOTE, LIDIA, ,,Antologia poeziei simboliste romneti, editura Didactic i Pedagogic, Bucureti, 1968, prefa3. DUICA ,G. BOGDAN , Un simbolist, Romnul, II, 93, 27 aprilie (10 mai) 1912.

4. ILIESCU , ADRIANA , Poezia simbolist romneasc, editura Minerva, Bucureti, 1985

5. MUNTEANU , BASIL, Panorama literaturii romne contemporane, editura R.D. Shelden Enterprises, Inc, i editura Crater, 1996, p 197 198

6. ZAFIU, RODICA, Poezia simbolsit romneasc, colecia Tezaur, editura Humanitas, Bucureti, 1996

7. Rampa, 10 martie, 1919, p 1-2 133-136

PAGE 16