56266898-Virusul-HIV

download 56266898-Virusul-HIV

of 7

Transcript of 56266898-Virusul-HIV

  • Virusul HIV

    Virusul HIV ataca anumite tipuri de globule albe care fac parte din sistemul imunitar. Pe masura ce sistemul imunitar incepe sa slabeasca, globulele albe devin incapabile sa opuna rezistenta impotriva bolilor si de a lupta impotriva germenilor. Germenii care in mod normal ar fi rapid neutralizati, raman in organism si se inmultesc. Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) este un virus care ataca sistemul imun, si ingreuneaza lupta organismului cu infectiile si cu bolile. HIV este virusul care produce Sindromul Imunodeficientei Dobandite (SIDA). Totusi a fi infectat cu virusul HIV nu inseamna a avea SIDA. SIDA este ultimul si cel mai sever stadiu al infectiei cu virusul HIV. Unii oameni traiesc cu infectia cu virusul HIV multi ani, chiar zeci de ani pana la a avea SIDA.

    Cauze Infectia este cauzata de virusul imunodeficientei umane (HIV).Odata ajuns in organism, HIV ataca si distrugelimfocitele CD4+, celule componente ale sistemului imunitar. Prin distrugerea acestor celule de catre virus, este favorizata aparitia unor boli precum pneumonia sau cancerul, boli care se dezvolta mai usor intr-un organism al carui sistem imunitar este slabit. Aceste stari patologice sunt semne ca infectia cu virusul HIV evolueaza inspre SIDA.

  • Virusul HIV se transmite atunci cand sangele, sperma sau secretia vaginala a unei persoane infectate intra in organismul altei persoane, de obicei prin contact sexual sau prin folosirea aceluiasi ac la injectarea drogurilor. Mai rar, HIV se poate transmite prin transfuzii.

    Simptome-febra mai mare de 39.4 grade;- febra mai mare de 38.3 grade timp de 24 h; - respiratie dificila;- tuse productiva, cu expectoratie mucoasa (un fluid gros produs in plamani si in caile aeriene pulmonare);- modificari de echilibru sau tulburari ale simturilor (amorteli, insensibilitate, tiuituri in urechi, dureri) recent aparute;- diaree permanenta;- sangerari neobisnuite din nas sau din gingii, sange in urina sau in scaun;- dureri de cap permanente;- tulburari de vedere;- pierdere in greutate rapida si inexplicabila;- transpiratii nocturne;- fatigabilitate (oboseala);- marire in volum a ganglionilor de la gat, din axila sau cei abdominali;- rani (ulceratii) neobisnuite pe piele sau in gura;- amorteli sau durere in maini sau picioare;- tulburari de personalitate sau declin a facultatilor mentale, cum ar fi confuzie,dezorientare;- rani, umflaturi, eruptii cutanate, pustule (basici), verucozitati (negi) aparute la nivel genital sau in zona anala.

  • Mod de transmitere

    In comparatie cu alte virusuri, HIV se transmite relativ dificil. El nu poate supravietui in afara organismului, departe de caldura si lichide si, prin urmare, nu se gaseste in aer. Aceasta inseamna ca oamenii nu se pot infecta inspirandu-l. In conditii normale HIV nu poate fi contactat prin tuse, stranut, insecte, ca muste si tantari sau prin folosirea colectiva a prosoapelor, tacamurilor sau a altor obiecte.

    HIV se poate transmite prin trei cai principale, fiecare implicand schimbul de sange sau de lichide din organism. Oamenii pot contacta virusul atunci cand sangele sau un lichid (de exemplu sperma) din corpul unei persoane infectate intra in contact cu propriul lor sange sau lichide in interiorul organismelor lor.

    O cale de transmitere a virusului HIV este prin contact sexual. Acesta include atat relatiile heterosexuale cat si pe cele homosexuale. Virusul este transmis de la un partener la celalalt prin interme lichidelor din corp.

    A doua cale prin care se transmite HIV este cea transplacentara de la mama infectata la copilul aflat inca in

  • uter. Virusul poate patrunde in sangele copilului inainte ca acesta sa se nasca, cand se dezvolta in uter sau in timpul nasterii.

    A treia cale de contactare a virusului este prin sange sau prin lichidele corpului, de obicei prin injectare. Inainte ca sangele sa fie testat pentru HIV, unele persoane au donat sange. Unii dintre ce care au primit sangele contaminat au fost infectati. In prezent, sangele donat este examinat cu atentie, in scopul prevenirii raspandirii virusului HIV printransfuzii. Virusul poate fi transmis si prin refolosirea unui ac hipodermic nesterilizat sau a unei seringi nesterile, deja folosita de o persoana infectata.

    Mausri de protectie

    Folosirea corect a prezervativului de fiecare dat cnd ai un contact sexual este singura cale de te proteja mpotriva infeciei cu HIV.Pilula contraceptiv este bun pentru prevenirea sarcinii, dar nu protejeaz mpotriva transmiterii virusului. Steriletul protejeaz la rndul sau doar mpotriva sarcinilor nedorite, dar nu i mpotriva infeciilor cu transmitere sexual.Faptul c i cunoti bine partenerul/partenera nu i asigur protecie mpotriva HIV. Dup ce ntlneti o persoan de cteva ori, s-ar putea s i se par c o cunoti destul de bine. ns nu poi ti dac persoana respectiv este infectat doar uitndu-te la ea. Uneori i se poate prea dificil s-i spui partenerului/partenerei c vrei s foloseti prezervativul. Acest lucru pare i mai dificil n cazul cuplurilor cstorite n care fiecare dintre parteneri este ngrijorat de faptul c el/ea va interpreta dorina de a purta prezervativ ca pe o lips de ncredere.

    Trebuie s te gndeti ns c prezervativul v ajut, pe tine i pe partener/partener, s fii n siguran. Simindu-v n siguran, vei fi relaxai i v vei putea bucura i mai mult de experiena sexual.

    Folosirea prezervativului n timpul actului sexual v protejeaz i de contractarea altor infecii dect cea cu HIV. Aa cum am mai spus, infeciile cu transmitere sexual (ITS) - cele mai frecvente dintre ele fiind gonoreea, sifilisul, hepatita (B, C) - nu afecteaz corpul doar la nivelul organelor genitale. Nedescoperite sau netratate la timp, ele pot avea efecte extrem de grave asupra strii voastre generale de

  • sntate. Ele pot produce infertilitate, impoten i pot cauza chiar moartea dac nu sunt tratate corespunztor.

    Poi renuna la prezervativ doar n momentul n care, n urma unor analize, te-ai asigurat c att tu ct i partenerul/a suntei sntoi. Testul HIV este singura modalitate prin care poi afla dac eti infectat cu HIV. n cazul n care rezultatele sunt negative (fapt care arat c nu eti infectat), poi decide mpreun cu partenerul/a s renunai la prezervativ.

    Trebuie ns s ii cont de faptul c pe parcursul unei relaii pot aprea situaii n care unul dintre parteneri (sau ambii) s-a expus riscului infectrii: intervenii chirurgicale sau stomatologice, relaii sexuale neprotejate n afara cuplului, consum de droguri injectabile etc. De aceea, este recomandat ca testul HIV s fie repetat de dou ori pe an, ca verificare de rutin, iar prezervativul s nu fie considerat o piedic n calea plcerilor, ci singura metod de protecie.

    Infectii provocate de virusul SIDA

    Categoria A reprezint infecia simptomatic cu HIV. Categoria B cuprinde afeciuni care nu definesc SIDA, care par a fi dependente de un deficit imun.

    angiomatoz bacilar

    inflamaii de bazin, mai ales anexite repetate

    herpes zoster repetate sau larg rspndite

    purpur trombocitopenic

    temperatur ( hipertermie ) i diaree de lung durat, peste o lun

    listerioz

    candidoz bucal, cea vaginal cronic sau greu de tratat

    displazie de col uterin

  • carcinoame in situ

    neuropatii periferice.

    Categoria C cuprinde acele afeciuni care definesc SIDA. Sunt de regul afeciuni oportuniste sau maligne care nu apar la organisme cu un sistem imun intact sau nu apar cu o asemenea prezentare i evoluie.

    Infecii micotice

    candidoze a c ilor respiratorii i esofagului

    histoplasmoz cronic

    coccidoidomicoz extrapulmonar sau diseminat

    Criptococoz extrapulmonar

    pneumonie cu Pneumocistis carinii

    Sarcom Kaposi cutanant la un bolnav de SIDA

    infecie cu virus citomegalic (cu excepia afectrii ficatui, splinei i ganglionilor limfatici )

    retinit citomegaloviral

    encefalopatie determinat de HIV.

    herpes simplex cu ulceraii cronice depind 1 lun, bron ite produse de virusul Herpes simplex

    sarcom Kaposi

    encefalopatie multifocal progresiv viral

    Infecii bacteriene, protozoare

    esofagit

    criptosporidiaz cronic intestinal

    pneumonie , pneumonii bacteriene recidivante (peste 1 an)

    salmoneloz septicemic recidivant

  • tuberculoz

    toxoplasmoza cerebral

    Tumori maligne

    limfoame blastice (imune), primar-cerebrale, limfom Burkitt

    carcinom invaziv de col uterin

    sindromul Wasting (scdere de greutate brusc fr factor etiologic)

    Simptome-febramai mare de 39.4 grade;- febra mai mare de 38.3 grade timp de 24 h;- respiratie dificila;-tuseproductiva, cu expectoratie mucoasa (un fluid gros produs in plamani si in caile aeriene pulmonare);- modificari de echilibru sau tulburari ale simturilor (amorteli, insensibilitate, tiuituri in urechi, dureri) recent aparute;-diareepermanenta;- sangerari neobisnuite din nas sau din gingii, sange in urina sau in scaun;-dureri de cappermanente;- tulburari de vedere;- pierdere in greutate rapida si inexplicabila;- transpiratii nocturne;- fatigabilitate (oboseala);- marire in volum a ganglionilor de la gat, din axila sau cei abdominali;- rani (ulceratii) neobisnuite pe piele sau in gura;- amorteli sau durere in maini sau picioare;-tulburari de personalitatesau declin a facultatilor mentale, cum ar ficonfuzie,dezorientare;- rani, umflaturi, eruptii cutanate, pustule (basici), verucozitati (negi) aparute la nivel genital sau in zona anala.

    Mod de transmitere