56094353 Raport Practica

17

Click here to load reader

Transcript of 56094353 Raport Practica

Page 1: 56094353 Raport Practica

1. Prezentarea generalǎ a stagiului de practicǎ

Identificarea instituţiei - gazdă şi a compartimentului unde a fost efectuat stagiul de practică

Stagiul de practicǎ s-a desfǎşurat in cadrul Primǎriei Sectorului 2, cu sediul in Bucureşti, Str. Chiristigiilor, Nr. 11-13,sector 2, reprezentatǎ de d-l Neculai Onţanu. Departamentul, in care am fost repartizat, este RESURSE UMANE.

Obiectivele departamentului în care se efectuează stagiul de practică

Serviciul Resurse Umane asigurǎ recrutarea şi angajarea personalului, pe bazǎ de competenţǎ şi conform prevederilor legale, prin concurs. Ţine evidenţa fişelor de post pentru aparatul propriu al Primǎriei şi rǎspunde de corelarea acestora cu atribuţiile din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare

Detalii despre coordonatorul stagiului de practică din interiorul instituţiei.

Coordonatorul stagiului de practicǎ din cadrul Primǎriei Sectorului 2 a fost domnul Iordache Daniel, consilier la serviciul salarizare, organizare, perfecţionare din cadrul direcţiei Resurse Umane.

Domnul Iordache Daniel este absolvent al Facultǎţii de Administraţie Publicǎ din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative şi de asemenea absolvent al unui master in Administraţie Publicǎ “Managementul Sectorului Public”.

Atribuţiile, pe care trebuie sǎ le îndeplineascǎ, sunt: redactarea diverselor lucrǎri specifice activitǎţii de personal (adeverinţe de practicǎ pentru studenţi, adeverinţe necesare pensionǎrii, adeverinţe care atestǎ calitatea de salariat al Primǎriei Sectorului 2 etc.); întocmirea formalitǎţilor începerii şi încetǎrii activitǎţii salariaţilor etc.

Page 2: 56094353 Raport Practica

2. Descrierea instituţiei primitoare

Plasarea instituţiei în sistemul administrativ românesc

Primǎria sectorului 2 este organizatǎ şi funcţioneazǎ conform prevederilor Constituţiei României, care prin articolul 120, aliniatul 1, stabileşte cǎ: ”Administraţia publicǎ din unitǎţile administrativ-teritoriale se întemeiazǎ pe principiul descentralizǎrii şi deconcentrǎrii serviciilor publice”, de asemenea, la baza funcţionǎrii Primǎriei sectorului 2, stau şi: Legea Administraţiei Publice Locale nr. 215/2001;Legea 216/2002 pentru modificarea aliniatului 1 al articolui 103 din Legea Administraţiei Publice Locale, nr.215/2001; Legea 161/2003 privind unele mǎsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnitǎţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea si sancţionarea corupţiei; Legea nr. 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici;legea nr. 7/2004 privind Codul de Conduitǎ al funcţionarilor publici; O.G. Nr. 35/2002 pentru aprobarea Regulamentului Cadru de Organizare şi Funcţionare a Consiliilor Locale; Hotǎrârea nr. 1209/2003 privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici;Hotǎrârea nr. 1210/2003 privind organizarea şi funcţionarea consiliilor de disciplinǎ şi a comisiilor paritare din cadrul autoritǎţilor şi instituţiilor publice etc.

Prezentarea generală a misiunii, obiectivelor compartimentului unde a fost efectuat stagiul de practică

Stagiul de practicǎ a fost desfǎşurat în cadrul direcţiei Resurse Umane. Direcţia Resurse Umane este subordonatǎ primarului şi are urmǎtoarea structurǎ organizatoricǎ: Serviciul Organizare, Perfecţionare; Serviciul Resurse Umane; Biroul Managementul Calitǎţii; Biroul Intern de Prevenire şi Protecţie.

Direcţia Resurse Umane se caracterizeazǎ prin urmǎtoarele atribuţii definitorii:

analizeazǎ şi organizeazǎ funcţionarea aparatului propriu al Primǎriei Sectorului 2 în scopul obţinerii eficienţei maxime a activitǎţii acestuia

Page 3: 56094353 Raport Practica

rǎspunde de selecţionarea şi recrutarea necesarului de personal pe nivelurile de pregǎtire, pe functii si specialitati, si corespunzator posturilor prevǎzute în statutul de funcţii şi organigrama 1 .

analizeazǎ datele şi informaţiile şi elaboreazǎ programe, prognoze şi strategii de dezvoltare în domeniul resurselor umane.

asigurǎ respectarea de cǎtre salariaţi a dispoziţiilor legale de cǎtre protecţia muncii, paza contra incendiilor şi protecţia civilǎ a personalului şi a bunurilor materiale în caz de rǎzboi sau dezastre.

asigurǎ aplicarea principiilor de management al calitǎţii prevǎzute de standardele ISO seria 9000 şi controleazǎ aplicarea acestor principii.

Serviciul Salarizare,Organizare,Perfecţionare este un compartiment care analizeazǎ şi organizeazǎ funcţionarea aparatului propriu al Primǎriei Sectorului 2 în scopul obţinerii eficienţei maxime a activitǎţii acestuia.

În ceea ce priveşte serviciul Resurse Umane principalele atribuţii sunt: coordoneazǎ elaborarea proiectelor de dispoziţii referitore la activitatea de personal; coordoneazǎ activitatea de evidentǎ şi gestionare a personlului; coordoneazǎ desfǎşurarea activitǎţilor specifice procesului de recrutare, selecţie etc.

Serviciul de Management al Calitǎtii se caracterizeazǎ, în principal, prin urmǎtoarele atribuţii: asigurǎ aplicarea principiilor de management al calitǎţii şi controleazǎ respectarea acestor principii; întocmeşte împreuna cu serviciile implicate proceduri generale şi operţionale specifice serviciilor din Primǎrie, pe baza pricipiilor de management al calitǎţii; implementeazǎ documentele Sistemului de Management al Calitǎţii (SMC) în cadrul tuturor compartimentelor din Primǎrie etc.

Biroul Intern de Prevenire şi Protecţie este compartimentul care asigurǎ respectarea de cǎtre salariaţi a dispoziţiilor legale privitoare la securitatea şi sǎnǎtatea în muncǎ desfǎşurând activitǎţi de prevenire şi protecţie, precum şi activitǎţi complementare din domeniul situaţiilor de urgenţǎ, cum ar fi: prevenirea şi stingerea incendiilor şi protecţia civilǎ.

1

1 Anexa 1

Page 4: 56094353 Raport Practica

3. Jurnalul stagiului de practicǎ

În prima zi a stagiului de practicǎ mi s-a fǎcut o scurtǎ prezentare a Primǎriei Sectorului 2 si de asemenea mi s-au dat câteva detalii despre departamentul Resurse Umane, departamentul unde am fost reprtizat pe toatǎ perioada stagiului de practicǎ.

A doua zi a stagiului de practicǎ a fost marcatǎ de prezentarea modului de organizare a Primǎriei Sectorului 2. Mi s-a prezentat schema de organizare (organigrama) Primǎriei Sectorului 2, accentul fiind pus pe Direcţia Resurse Umane. Aceasta direcţie dispune de un total de 30 de posturi dintre care 5 sunt de conducere şi 25 de execuţie. Aceste posturi se împart între Serviciul de Salarizare, Organizare si Funcţionare (1 post de conducere, 7 de execuţie); Serviciul de Resurse Umane (1 post de conducere, 8 de execuţie); Biroul Managementul Calitǎţii (1 post de conducere, 5 de execuţie); şi nu în ultimul rând între Biroul de Prevenire si Protecţie (1 post de conducere, 5 de execuţie)

Douǎ reprezentante ale Biroului de Prevenire şi Protecţie ne-au prezentat date importante în ceea ce priveşte protecţia muncii privind securitatea in muncǎ. Sunt identificate pericolele şi sunt evaluate riscurile de accidente şi îmbolnǎvire profesionalǎ la locul de muncǎ şi pe baza acestora sunt întocmite “fişe de expunere la riscuri profesionale” şi de asemenea este elaborat şi actualizat “planul de prevenire si de protecţie”. Angajaţii sunt programaţi pentru efectuarea unui control medical şi au fiecare câte o “fişǎ de aptitudine”, fişe care sunt emise de medicul de medicina muncii. Protecţia muncii se ocupǎ deasemenea cu instruirea angajaţilor în ceea ce priveşte planul de evacuare şi instruirea personalului unitǎţii în aplicarea mǎsurilor de protecţie civilǎ şi prevenire şi stingerea incendiilor.

Ziua a 4-a a stagiului de practicǎ a constat in prezentarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Primǎriei Sectorului 2. Regulamentul de organizare şi funcţionare vorbeşte în primul rând despre dispoziţiile generale de organizare şi funcţionare ale Primǎriei Sectorului 2, dispoziţii generale care definesc in principal ierarhizarea, organizarea şi funcţionarea Primǎriei Sectorului 2. Citez articolul 1 conform cǎruia “Primarul, viceprimarul, secretarul, împreunǎ cu aparatul de specialitate al primarului constituie o structurǎ functionala cu activitate permanentǎ, denumitǎ ‘Primǎria Sectorului 2 a Municipiului Bucureşti’ care aduce la îndeplinire hotǎrârile consiliului local şi dispoziţiile primarului, soluţionând problemele curente ale colectivitǎţii locale”. Datoritǎ faptului cǎ am efectuat stagiul de practicǎ la Direcţia Resurse Umane s-a pus foarte mare accent pe capitolul 7 din Regulamentul de organizare şi funcţionare. Conform acestuia Direcţia Resurse Umane este subordonatǎ primarului şi se imparte in:

Page 5: 56094353 Raport Practica

1.Serviciul Salarizare, Organizare, Perfecţionare;

2.Serviciul Resurse Umane;

3.Serviciul Managementul Calitǎtii;

4.Biroul Intern de Prevenire şi Protecţie; fiecare dintre aceste servicii având anumite atribuţii şi responsabilitǎţi.

Ziua a 5-a a avut ca obiectiv principal descrierea procedurii pentru perfecţionarea funcţionarilor publici şi a personalului contractual. Se porneşte de la Strategia Primǎriei Sectorului 2 şi se întocmeste o strategie de formare – dezvoltare a personalului. Formarea şi perfecţionarea funcţionarilor publici se face pe baza unor cursuri aprobate prealabil de Directorul Direcţiei Resurse Umane şi de cǎtre Primar, în urma respectǎrii unor proceduri esenţiale. Mi s-a explicat modul de redactare a unei note fundamentare, privind participarea la cursuri de perfecţionare, atât în ţarǎ cât şi în Bucureşti. Pentru participarea la cursuri de perfecţionare organizate pe o perioada mai îndelungata sau organizate în alt stat, pe baza propunerii fǎcute de reprezentantul direcţiei respective, se întocmeşte o notă de fundmentare care sǎ cuprindǎ: legislatia pe baza cǎreia persoanele respective pot participa la cursuri; numele instituţiei organizatoare; numele, prenumele si funcţiile persoanelor participante la curs, compartimentul din care acestea fac parte; denumirea şi tematica cursului; perioadǎ şi loc de desfǎşurare; suma care trebuie alocatǎ în acest sens. Nota de fundamentare este semnatǎ de cǎtre persoana care a întocmit-o, de Directorul Direcţiei Resurse Umane, şi se transmite spre aprobare primarului prin semnare şi prin ştampila.

Ni s-a explicat modul de redactare a unei dispoziţii de deplasare în strǎinǎtate. Dispoziţia se întocmeşte dupǎ aprobarea, pe baza notei fundamentare, a ofertei primite şi a legislaţiei în domeniu. Dispoziţia de participare la curs se întocmeste în doua exemplare, pe foaie cu antet Cabinet Primar. Se transmite in mapa Secretarului pentru viza de legalitate. Dupǎ avizare şi ştampilare se transmite la Serviciul contabilitate pentru viza. Se introduce în mapa pentru aprobrea Primarului şi aplicarea ştampilei, se multiplicǎ şi se arhiveazǎ în dosarul persoanei.

Am participat la întocmirea unei fise de post. Fisa de post trebuie sa conţinǎ urmǎtoarele elemente: denumirea postului; nivelul postului (funcţia publicǎ corespunzǎtoare categoriei ); scopul principal al postului; identificarea funcţiei publice (denumire clasa, gradul profesional, treapta de salarizare); condiţiile specifice privind ocuparea postului(studii de specialitate, perfecţionǎri, cunoştinţe de operare/programare pe calculator, limbi strǎine etc.); atribuţiile şi responsabilitǎţile corespunzǎtoare postului; sfera relaţionalǎ atât în ceea ce priveşte domeniul intern cât şi cel extern.

Page 6: 56094353 Raport Practica

Mi s-a prezentat modul în care se realizeazǎ raporturile de evaluare în ceea ce priveşte funcţionarii publici de execuţie.Calificativele în baza evaluǎrii performanţelor profesionale ale functionarilor publici se stabilesc pe baza notei finale dupa cum urmeazǎ: între 1 şi 1,5-nesatisfǎcǎtor; între1,51 şi 2,5-satisfǎcǎtor; între 2,51 şi 3,5-bine; între 3,51 şi 5-foarte bine. Criteriile de performanţa pe baza cǎrora se face evaluarea performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici de execuţie sunt urmǎtoarele: adaptabilitate; asumarea responsabilitǎtilor; capacitatea de a rezolva problemele; capacitatea de implementare; capaciatatea de autoperfecţionare şi de valorificare a experienţei dobandite; capacitatea de analizǎ şi sintezǎ; creativitate şi spirit de iniţiativǎ; capacitatea de planificare şi de a acţiona strategic; capaciatatea de a comunica; capacitatea de a lucra independent; capacitatea de a lucra în echipǎ; competenţa de redactare; capacitatea de consiliere; capaciatea de îndrumare; abilitǎţi de utilizare a calculatoarelor şi a altor echipamente informatice; respectul faţa de lege şi loialitatea faţǎ de interesele instituţiei; conduita în timpul serviciului.

Principala activitate la care am participat s-a referit la modul de desfǎşurare a recrutǎrii (selecţiei) de personal. Procedura de recrutare personal trebuie sǎ întrunesca printre altele urmǎtoarele: centralizarea de cǎtre seful Serviciului Resurse Umane a solicitǎrilor conducerii; se fac demersuri pentru a da publicitǎţii funcţiile publice vacante pentru care se organizeazǎ concurs; anunţul trebuie sǎ cuprindǎ obligatoriu: denumirea şi sediul instituţiei, locul, data şi ora desfǎşurǎrii concursului, denumirea, categoria, clasa şi gradul funcţiei publice pentru care se organizeazǎ concursul; condiţiile generale de participare; data pâna la care se pot depune dosarele de inscriere: numǎrul de telefon de unde se pot afla informaţii suplimentare ş.a.m.d.. Aplicanţii vor folosi un formular de inscriere 2 pentru concurs.

2 ANEXA 2

Page 7: 56094353 Raport Practica

4. Comentarea stagiului de practicǎ

Stagiul de practică s-a desfaşurat in condiţii optime, aducându-mi un important aport de cunoştinţe noi.

Relaţia cu funcţionarii publici a fost de asemenea, una excelentă. Funcţionarii publici cu care am interacţionat în cadrul Primăriei Sectorului 2 sunt persoane foarte dinamice, competente,cu o vastă pregatire in domeniul admnistraţiei publice. Aceştia ne-au pus la dispoziţie diverse materiale, au incercat să ne explice orice nelămurire in legatură cu serviciile din cadrul Direcţiei Resurse Umane, şi nu în ultimul rând au încercat să ne familiarizeze cu procedurile, actele, activităţile,atribuţiile si responsabilităţile pe care le presupune Direcţia Resurse Umane.

Relaţia cu colegii pot spune că a fost una benefică şi s-a desfăşurat in condiţii foarte bune. A fost o relaţie benefică pentru fiecare dintre noi, deoarece printr-o strânsa colaborare si făcând un cumul de cunoştinţe am reusit să inţelegem, pe cat posibil, organizarea şi funcţionarea Primăriei Sectorului şi implicit ce inseamnă cu adevarat munca în administraţia publică.

Stagiul de practică, desfăşurat în cadrul Primăriei Sectorului 2, mi-a dat posibilitatea să particip la redactarea diferitelor note de fundamentare, dispoziţii, raporturi de evaluare, chestionare de autoevaluare şi de asemenea la aplicarea diverselor proceduri şi la incheierea diferitelor contracte.

Una din cele mai interesante activităţi la care am participat in cadrul stagiului de practică a fost intocmirea raportului de evaluare al unui angajat. Această activitate m-a ajutat sa inteleg ce aptitudini sunt cu adevărat importante in ceea ce priveste viitoarea mea posibilă carieră in domeniul administraţiei publice. Criterii precum: capacitatea de analiză şi sinteză; creativitate şi spirit de iniţiativă; competenţa de redactare; capacitatea de a lucra independent sau in echipă; capacitatea de autoperfecţionare şi de valorificare a experienţei dobândite, fiind criterii care atestă capacitatea şi gradul de competenţă şi performanţă, pe care le are un functţonar public.

Page 8: 56094353 Raport Practica

O altă activitate pe care am desfăşurat-o si mi s-a parut deosebit de interesantă şi utilă a fost procedura ce trebuie urmată in ceea ce priveste recrutarea de personal (funcţionari publici) . Recrutarea funcţionarilor publici trece prin diferite etape. De exemplu foarte important este anunţul prin care se face public concursul pentru un anumit post de funcţionar public. Acest anunţ este obligatoriu si trebuie să cuprindă: denumirea şi sediul instituţiei; locul, data şi ora desfăşurării concursului; denumirea, categoria, clasa şi gradul funcţiei publice pentru care se organizează concursul; condiţiile generale de participare; data pană la care se pot depune dosarele de înscriere; numărul de telefon de unde se pot afla informaţii suplimentare. Am considerat foarte utilă această activitate, deoarece, pe viitor, e posibil ca şi eu să particip la un concurs pentru un post de funcţionar public şi cred că m-ar avantaja cunoaşterea procedurilor de recrutare.

De asemenea foarte interesant de studiat a fost organigrama Primăriei Sectorului 2. Datorita acestei organigrame am reuşit să inţeleg în totalitate organizarea Primăriei Sectorului 2 şi de asemenea divizarea Direcţiilor in Servicii, în special ceea ce priveste Direcţia de Resurse Umane. Un alt aspect foarte important pe care l-am deprins cu ajutorul organigramei a fost numărul total de posturi care corespund şi compun fiecare Direcţie din cadrul Primăriei Sectorului 2. În ceea ce priveşte Direcţia Resurse Umane avem un total de 30 de posturi, dintre care avem 5 de conducere şi 25 de execuţie.

Ţin să precizez că stagiul de practică, pe care l-am desfăşurat si a avut ca instituţie gazdă Primăria Sectorului 2, a avut la baza interacţionarea direct cu diferiţi funcţionari publici, relaţionarea cu colegii de grupa, şi nu în ultimul rând, partea cea mai importantă din componenţa stagiului de practică este reprezentată de activităţile pe care le-am desfăşurat, activităţi care ne-au ajutat să inţelegem o mică parte a administraţiei publice locale.

Repartizarea din cadrul Direcţiei de Resurse Umane m-a ajutat sã

înteleg mai bine implicaţiile şi conditiile pe care trebuie sã le îndeplineascã un funcţionar public , responsabilitãtile şi profesionalismul cu care se lucreazã în interiorul instituţiei, respectul faţã de legislaţia în vigoare, respectul de sine şi funcţia publicã. Lãsând deoparte birocraţia care existã şi aparant este vãzutã de multe ori exagerat de noi cetãtenii, oamenii de rand, funcţionarul public cetãţean şi el la rândului lui cetãţean este salariatul care lucreazã cu devotement si rãspundere legislative, conştiinţiozitate . Ca şi comparţie între domeniul privat si cel bugetar proporţiile sunt diverse domeniul privat cautã alegerea individualã pe piaţã muncii, iar cel bugetar alegerea colectivã prin politicã, cel privat este adeptul egalitatea pieţii, iar cel bugetar egalitãţii nevoii în sensul ca domeniul bugetar actioneazã în sensul binelui unitar, cel privat acţioneazã în cautarea profitului, iar cel public( bugetar) în cautarea justiţiei în acest sens diferenţe şi asemãnari vor exista mereu însã un lucru

Page 9: 56094353 Raport Practica

au în comun respectarea legislaţiei într-un stat de drept atât ca persona juridicã( societaţi, institutii) cât şi ca personã fizicã,

5. Concluzii

În concluize, pot spune că, stagiul de practică a fost unul util şi benefic, în primul rând, datorită faptului că ne-a dat posibilitatea să punem în practică noţiunile acumulate până în momentul de faţă. În al doilea rând am avut posibilitatea să interacţionăm şi să cunoaştem o parte a administraţiei publice locale, domeniu în cadrul căruia ne vom clădi şi noi ulterior cariera de funcţionari publici.

Stagiul de practicã mi-a permis conturarea cunoştinţelor dobândite în cadrul facultăţii, cu situaţii concrete pe o parte, iar pe de altã parte mi-a oferit posibilitatea analizãrii pieţei forţei de muncã din cadrul administraţiei publice în materie de oportunitãţi existente, în eventualitatea în care aş dori o carierã în acest domeniu. Am avut ocazia sã cunosc persoane deschise şi sã observ o bunã relaţionare între angajaţii primãriei în vederea îndeplinirii eficiente a sarcinilor, acest lucru denotând un grad ridicat de profesionalism. De asemenea acest stagiu mi-a oferit o experienţa profesională vasta cu aplicaţii în mai multe domenii. Cel mai important punct atins este dobândirea unei viziuni de ansamblu asupra activităţilor desfăşurate în cadrul instituţiilor precum şi informarea şi învăţarea unor norme metodologice specifice fiecărei instituţii in parte, acumularea de cunoştinţe legislative obligatorii pentru salariaţii institutiei.

Page 10: 56094353 Raport Practica

Pe langă aceste importante activităţi la care am participat, în perioada stagiului de practică am avut ocazia să cunoaştem funcţionari publici de carieră in domeniul administraţiei publice şi am avut posibilitatea să-i văd cum acţionează, cum rezolvă şi cum aplică diferite noţiuni în anumite situaţii specifice domeniului administraţiei publice.