53436559 Caiet Sarcini Parapet Metalic

5
1 PARAPET DE SIGURANTA DEFORMABIL (ELASTIC) ALCATUIT DIN ELEMENTE METALICE CAIET DE SARCINI PENTRU PROTEJAREA VEHICULELOR IMPOTRIVA IESIRILOR DE PE PLATFORMA DRUMULUI Cantitate: 3.400 ml parapet metalic zincat tip semigreu (lisa la 4.2 m) 2.900 ml parapet metalic zincat tip semigreu (lisa la 6.2 m) CAPITOLUL I GENERALITATI 1.1. Obiect si domeniu de aplicare Prezentul caiet de sarcini cuprinde conditii obligatorii de executie a parapetelor de siguranta deformabile (elastice) si la receptia acestui gen de lucrari, ce se amplaseaza pe sectoarele de drum periculoase din punct de vedere al sigurantei circulatiei, pentru protejarea vehiculelor impotriva iesirilor de pe platforma drumului si pentru ghidarea optica a acestora. Parapetul deformabil (elastic) se executa din elemente metalice si este de tip semigreu, greu si foarte greu, conform prevederilor STASului 1948/11991 “Lucrari de drumuri – Stalpi de ghidare si parapete; Prescriptii generale de proiectare si amplasare pe drumuri”; SR 1948/2 – 1995 “Lucrari de drumuri – Parapete pe poduri; Prescriptii generale de proiectare si amplasare; “Catalogului de sisteme de protectie pentru siguranta circulatiei la drumuri si autostrazi”, publicat in Buletinul Tehnic nr. 4 – 5. aprilie – mai 2005. Glisierele, stalpii si celelalte elemente de legatura si montaj sunt definite in Anexele nr. L si 2. 1.2. Prevederi generale Confectionarea parapetelor, calitatea materialelor din care sunt confectionate trebuie sa corespunda prevederilor Caietului de Sarcini Tehnice. Furnizorul va asigura prin mijloace proprii efectuarea tuturor incercarilor si determinarilor rezultate din aplicarea prezentului Caiet de Sarcini Tehnice. Furnizorul este obligat sa efectueze la cererea beneficiarului verificari suplimentare fata de cele prevazute in prezentul caiet de sarcini . In cazul cand se vor constata abateri de la prezentul caiet de sarcini, producatorul va inlocui pe cheltuiala sa produsele necorespunzatoare.

Transcript of 53436559 Caiet Sarcini Parapet Metalic

Page 1: 53436559 Caiet Sarcini Parapet Metalic

1

PARAPET DE SIGURANTA DEFORMABIL (ELASTIC) ALCATUIT DIN ELEMENTE METALICE

CAIET DE SARCINI PENTRU PROTEJAREA VEHICULELOR IMPOTRIVA

IESIRILOR DE PE PLATFORMA DRUMULUI

Cantitate:

­ 3.400 ml parapet metalic zincat tip semigreu (lisa la 4.2 m) ­ 2.900 ml parapet metalic zincat tip semigreu (lisa la 6.2 m)

CAPITOLUL I

GENERALITATI

1.1. Obiect si domeniu de aplicare

Prezentul caiet de sarcini cuprinde conditii obligatorii de executie a parapetelor de siguranta deformabile (elastice) si la receptia acestui gen de lucrari, ce se amplaseaza pe sectoarele de drum periculoase din punct de vedere al sigurantei circulatiei, pentru protejarea vehiculelor impotriva iesirilor de pe platforma drumului si pentru ghidarea optica a acestora.

Parapetul deformabil (elastic) se executa din elemente metalice si este de tip semigreu, greu si foarte greu, conform prevederilor STAS­ului 1948/1­1991 “Lucrari de drumuri – Stalpi de ghidare si parapete; Prescriptii generale de proiectare si amplasare pe drumuri”; SR 1948/2 – 1995 “Lucrari de drumuri – Parapete pe poduri; Prescriptii generale de proiectare si amplasare; “Catalogului de sisteme de protectie pentru siguranta circulatiei la drumuri si autostrazi”, publicat in Buletinul Tehnic nr. 4 – 5. aprilie – mai 2005.

Glisierele, stalpii si celelalte elemente de legatura si montaj sunt definite in Anexele nr. L si 2.

1.2. Prevederi generale

Confectionarea parapetelor, calitatea materialelor din care sunt confectionate trebuie sa corespunda prevederilor Caietului de Sarcini Tehnice.

Furnizorul va asigura prin mijloace proprii efectuarea tuturor incercarilor si determinarilor rezultate din aplicarea prezentului Caiet de Sarcini Tehnice.

Furnizorul este obligat sa efectueze la cererea beneficiarului verificari suplimentare fata de cele prevazute in prezentul caiet de sarcini .

In cazul cand se vor constata abateri de la prezentul caiet de sarcini, producatorul va inlocui pe cheltuiala sa produsele necorespunzatoare.

Page 2: 53436559 Caiet Sarcini Parapet Metalic

2

CAPITOLUL II

TIPURI DE PARAPETE

2.1. Parapetul de siguranta deformabil (elastic) ­ de tip semigreu 2.1.1. Parapet simplu (asigura protectia dintr­o singura parte) Este un parapet elastic, alcatuit din elemente metalice, cu un singur rand de elemente

de glisare (glisiere sau lise), asamblate intre ele cu buloane, fixate pe un stalp metalic de sustinere, printr­un etrier din profil metalic si amortizor de soc.

Glisierele sunt confectionale din tabla de 3 mm grosime si 2 lungimi standard de 4.20 m si 6.20 m.

Stalpii de sustinere, din profil metalic tip “I” 120 se monteaza la distanta de 2.00 m, respectiv la distanta de 3.00m.

In cazuri speciale cand parapetul se monteza pe ziduri de sprijin, beneficiarul va solicita furnizorului elementele specifice de prindere pe fundatie.

Glisierele, stalpii de sustinere, prezoanele de fixare in beton, placa de baza si celelalte accesorii, vor fi zincate la cald.

CAPITOLUL III

EXECUTIA SI CONTROLUL PARAPETELOR

3.1. Conditii tehnice de executie a glisierelor

3.1.1. Materialul de baza Glisierele se executa dintr­un otel OL 37, ale carui caracteristici din punct de vedere

al compozitiei chimice permit galvanizare prin imersie in baie de zinc topit. In vederea obtinerii unei zincari de calitate superioara se recomanda Si < 0,004 % si Si + 2,5 P < 0,11 %.

Dimensiunile si tolerantele la dimensiuni sunt cele din ANEXE.

3.1.2. Pozitia, forma si dimensiunile gaurilor Axele gaurilor pentru buloanele de legatura a elementelor de glisare trebuie sa se

gaseasca pe linia a­a. Gaurirea se executa prin perforare. Gaurile dreptunghiulare au dimensiunea de 17 x 27 mm, iar toleranta la perforare este

de ± 0,5 mm. Tolerantele la distanta intre axele gaurilor din acelasi grup este de ± 0,75 mm. Gaurile de 17 x 17 mm amplasate pe mijlocul profilului se executa cu o toleranta de ± 0,5 mm, iar toleranta la distanta intre aceste gauri este de ± 1,5 mm.

Toleranta la distanta intre ultima gaura de 17 x 17 mm perforata si capatul profilului este de ± 3 mm.

Abaterea de la coliniaritatea axelor gaurilor de 17 x 17 mm este de ± 0,5 mm.

Page 3: 53436559 Caiet Sarcini Parapet Metalic

3

3.1.3. Fixarea elementelor de glisare pe suporti Gaurile pentru fixarea elementelor de glisare pe suport sunt amplasate pe axul

longitudinal al elementului (conform detaliilor din ANEXE).

3.1.4. Perforarea si marcarea elementelor de glisare Perforarea se executa pe elementul de glisare profilat sau pe tabla plana inainte de

profilare, in stare nezincata. Dimensiunile si incadrarea in tolerante se vor verifica inaintea executarii operatiei de zincare.

Tot inainte de zincare pe fata posterioara a fiecarui element de glisare se va aplica, prin poansonare, marcajul AND si anul fabricatiei (cu inaltimea de minim 10 mm si adancimea de minim 0,5 mm), astfel incat sa ramana vizibil dupa zincare.

3.1.5. Zincarea Se executa prin imersie la cald. Grosimea nominala a acoperirii, la cald = 80 microni

(6 gr./dm.p) si grosimea minima de 60 microni (4,25 gr./dm.p).

3.1.6. Pasivarea

Operatia de protectie impotriva coroziunii se va executa conform STAS nr. 7222­90, tabel 1, pct. B.

3.1.7. Ambalarea Glisierele se ambaleaza cate 10 in pachet. Intre glisiere se aseaza doua randuri de snur

PVC care sa impiedice frecarea si deteriorarea stratului de zinc. Pachetele se leaga cu banda metalica. Intre pachet si banda metalica se interpune o fasie de folie de polietilena pentru protejarea stratului de zinc. O protectie similara se va asigura si intre pachete.

Sistemul de ambalare trebuie sa asigure integritatea produsului in timpul manipularii, transportului si depozitarii.

Fiecare colet se eticheteaza. Eticheta va contine: ­ denumirea produsului; ­ destinatarul; ­ nr. coletului pentru fiecare SDN; ­ nr. buc. piese; ­ greutatea neta; ­ greutatea bruta.

3.2. Conditii tehnice de executie a stalpilor si a celorlalte accesorii de montaj a parapetilor

3.2.1. Materialul de baza Stalpii se vor executa din profil "I" 120 laminat la cald, la lungimea de minim 1680

mm. Nu se admit stalpi profil “∑”. Amortizorul de soc, etrierul metalic ambutisat, buloanele de prindere a liselor si

buloanele de prindere a amortizoarelor de soc pe stalpi, se vor executa conform detaliilor din ANEXE.

Page 4: 53436559 Caiet Sarcini Parapet Metalic

4

3.2.2. Zincarea Zincarea stalpilor ca si a glisierelor precum si a celorlalte accesorii se executa prin

imersie la cald. Grosimea nominala a acoperirii, la cald = 80 microni (6 gr./dm.p) si grosimea minima de 60 microni (4,25 gr./dm.p).

Amortizorul de soc, etrierul metalic ambutisat, buloanele, piulitele si saibele vor fi zincate prin depunere electrolitica din clasa 10 – 20 microni.

3.2.3. Pasivarea Operatia de protectie impotriva coroziunii se va executa conform STAS nr. 7222­90

tabel 1 pct. B.

3.2.4. Ambalarea Stalpii se ambaleaza cate 21 buc. in pachet. Intre randurile de stalpi se aseaza 2

randuri snur PVC, pentru protejarea stratului de zinc. Pachetul se leaga cu banda metalica, intre aceasta si pachet se interpune o fisie de

polietilena in vederea protejarii stratului de zinc. Fiecare colet se eticheteaza. Eticheta va contine:

­ denumirea produsului; ­ destinatarul; ­ nr. bucati piese; ­ greutate neta; ­ greutate bruta.

3.3. Livrarea si receptia materialelor

Livrarea se va efectua de catre furnizor in conditia CIP­transport si asigurare platite pana la destinatiile finale, dupa cum urmeaza :

1. La SDN Calarasi – district Drajna, se vor livra 1.700 ml (425 lise de 4.2 m)

parapet metalic deformabil si seturi complete de elemente de prindere

2. La SDN Calarasi – district Lehliu, se vor livra 1.700 ml (425 lise de 4.2 m)

parapet metalic deformabil si seturi complete de elemente de prindere

3. La SDN Fetesti – sediu, se vor livra 2.900 ml (463 lise de 6.2 m)

La livrare, produsele vor fi insotite de declaratii de conformitate emise de furnizor. Pe langa elementele specifice, in declaratiile de conformitate se va garanta durata de

serviciu de minim 6 ani, in conditii de exploatare normala. Un lot poate contine un singur tip de produs realizat pe durata aceluiasi schimb de

lucru. Receptia materialelor se face pe loturi, prin sondaj, si cuprinde urmatoarele faze:

­ Verificarea produselor si compararea rezultatelor obtinute, cu datele din declaratia de conformitate;

­ Verificarea vizuala a aspectului; ­ Verificarea dimensiunilor, se face cu ajutorul sablonului, sublerului si ruletei

(se compara valorile masurate cu dimensiunile din documentatie); ­ Verificarea zincarii se face vizual.

Page 5: 53436559 Caiet Sarcini Parapet Metalic

5

Stratul de zinc trebuie sa fie lipsit de discontinuitati si de defecte care ar putea prejudicia utilizarea produsului (scurgeri, picaturi, umflaturi, supraingrosari care ar putea deranja asamblarile).

Livrarea se va face in seturi complete care sa cuprinda toate subansamblurile necesare montarii pe teren a parapetului (lise, stalpi, distantieri, suruburi, piulite, etc).

Primirea si receptia se realizeaza in conditiile expedierii ansamblului complet. Data si ora livrarii la sediul beneficiairului vor fi stabilite de comun acord furnizor­

beneficiar, operatiunile de livrare facandu­se in programul normal de lucru L – V (7,30 ­ 15,30).

Durata contractului va fi de 60 zile. Intocmit,

Ing. Mocanu Paul