51886492-proiect-toleranta

download 51886492-proiect-toleranta

of 5

Transcript of 51886492-proiect-toleranta

Toleran

Toleran

Ramona Ce este tolerana?Toleran (lat.: tolerare = a suporta) este un termen social, etic i religios aplicabil unei colectiviti sau individ, care definete respectul libertii altuia, al modului su de gndire i de comportare, precum i al opiniilor sale de orice natur (politice, religioase etc.).Toleranta este,o atitudine activa generata de recunoasterea drepturilor universale ale persoanei umane si libertatilor fundamentale ale altora. in nici intr-un caz, toleranta nu poate fi invocata pentru a justifica violarea acestor valori fundamentale.

. Ea semnifica acceptarea faptului ca fiintele umane, care se caracterizeaza natural prin diversitatea aspectului lor fizic, prin situatia lor, felul de exprimare, comportamente si prin valorile lor, au dreptul de a trai in pace si de a fi cele care sunt. Ea semnifica, de asemenea, ca nimeni nu trebuie sa-si impuna propriile opinii altuia.Toleranta in politica poate fi interpretata ca semn de indecizie,slabiciune cu consecinte negative asupra gestionarii ansamblului social.In plan religios a fi tolerant semnifica acceptarea ca ceea ce eu detin despre D-zeueste incomplet. Credinta mea trebuie completata cu alte credinte ceea ce pune sub semnul intrebarii autenticitatea credintei mele.

SemnificaiiTolerana poate fi neleas n diferite moduri: Poate fi adoptat n mod provizoriu sub forma unei concesii, ca manevr tactic. Poate reprezenta o acceptan sau o permisiune, ca form a unui dezinteres. Adevrata toleran, n spirit umanist, nseamn ns mai mult dect o simpl "suportare" n sensul originar, ea presupune respectul opiniei contrare i este strns legat de libertatea persoanei. Prin toleran se respect deciziile altor oameni, grupuri, popoare, religii, alte moduri de gndire i puncte de vedere, alte stiluri i moduri de via. Asfel, garantarea necesitii spiritului de toleran depete cu mult domeniul ngust al politicii. Alt punct de vedere spune c tolerana nseamn a permite ceva ceea ce ar putea fi suprimat. Acest punct de vedere este adoptat de specialitii n diferite tehnici persuasive i n rzboaie informaionale.

Intoleranta

Andreea Opus toleranei este intolerana, care poate merge pn la fanatism. "Exist un singur lucru care nu poate fi tolerat i anume intolerana".Ce este intolerana?Intolerana este, la fel ca i tolerana, o baza puternic pentru dezvoltarea societii.Intolerana este caracterizat prin tendina de a elimina un comportament asupra cruia nu suntem de acord, prin mijloace de constrngere sau chiar persecuii. Uneori este mpins pn la eliminarea inacceptatului. Principalul mod de exprimare a intoleranei excesive a fost revolta, violena i izolarea.Diferenele de cultura, etnie eligie precum i de stare economic, a dat natere mereu la invidie, care a dat natere la intoleran, n cele din urm ajugndu-se la rzboi.

,pericolul de a deveni intoleranti este alimentat de orgoliu si dorinta de a domina, este un imbold foarte puternic al naturii omenesti. cand ideea nu este acceptata, autorul ei insista in mod abuziv, devenind agresiv si intolerant. Acest lucru se intampla mai ales cu persoanele active si curajoase, care refuza sa se adapteze la mediul social, ci incearca sa si-l supuna, croindu-l dupa bunul lor plac, adaptandu-l la dorintele si necesitatile lor.(Hitler, Stalin, Saddam Hussein.)

Educatia

Educatia este mijlocul cel mai eficient pentru a preveni intoleranta. Prima etapa, in sensul educatiei pentru toleranta, e de a o invata pe fiecare persoana din societate care-i sunt drepturile si libertatile pentru ca ele sa fie respectate si de a promova vointa de a proteja drepturile si libertatile altora. Educatia in domeniul tolerantei urmeaza a viza contracararea influentelor care ar duce la frica si excluderea altora si trebuie sa-i ajute pe tineri sa-si dezvolte capacitatile de a-si formula o parere proprie, de a avea o reflexie critica si de a judeca in termeni etici.

Liviana Departe de urmrile intoleranei, de cele mai multe ori violente, putem observa i urmrile benefice ale acesteia n societate. Ajut la corectarea societii. De exemplu un tanar care ncepe s fumeze n grupul lui de prieteni care nu fumeaz deloc. Daca este privit cu toleran, atunci el ii va continua viciul liber. Dac cei din jur se vor ferii de el i l vor respinge, deci nu l va tolera, atunci el va realiza ca independena i democraia nu nseamna s fii liber s te distugi ci chiar opusul. S fi liber s evoluezi. Depinde i de caracterul individului care poate s aleg ntre a renuna la viciu i a rmne n grup sau de a accepta intolerana lor i de a o respecta, fiind supus majoritii prin acceptare de idei.Astzi cele mai des ntalnite cazuri de intoleran sunt strns legate de vechi prejudecai cum ar fi cele fa de sexul opus (Nu tolerezi un biat cu cercei, o fata s cnte rap), cele de opinii politice (razboiul continuu ntre liberali i social-democrai), cele de rase (Nu tolerezi africanii), precum i parcticile sexuale (nu tolerezi homosexualismul i lesbianismul). Cei n cauz sunt marginalizai, perescutai (Ku Klux Klan) i nerespectai.

Unde duce tolerana si intolerana n exces? Aceast ntrebare este una de rspntie n psihologie i societate. Ambele duneaz dac sunt duse n exces. De obicei cel mai des este dus in exces este intolerana, care nate rzboaie i rscoale precum i forme de guvernare totalitare i absolute

Comunsimul este intolerant pentru c susine i practic mijloace de asuprire asupra celor care nu sunt de acord cu el i nu respect dreptul oamenilor de a avea preri i orientri politice diferite.Doctrina comunist mai consider c statul are dreptul absolut s intervin in viaa privat a cetaeanului, dirijndu-l dup bunul plac.

RamonaUn exemplu de efecte nocive ale toleranei excesive i incorecte, este un fapt care face parte din viata cotidian a multor familii.De exemplu dac un brbat i agreseaz n mod repetat nevasta i aceasta l tolereaz[, se ajunge la o violen mare. Deoarece sentimentul de dominaie a brbatului este cultivat cnd vede c violena este tolerat. Violena nate violen iar intolerana ei este singurul fapt real ce o poate reduce. Dac soia n cauz nu-i va permite brbatului s o bat si i va arta c nu este dominat, acesta dac este normal psihic, va cobora cu picoarele pe pmnt. Mai grav este cnd familia aceea are i un copil. El vznd c violena este tolerat, va nelege c este o virtute s domini, i va face la fel i n familia lui cnd va fi matur.

Tot din dragoste probabil, trebuie s tolerezi i s treci cu vederea momentele grele. Fr aceast toleran, dispare inelegerea i ncrederea care stau ca piloni n dragoste.

Andreea :De ce este importanta toleranta in cuplu

Numai prin propria iertare si acceptare a strainului din noi putem sa redevenim aproapele nostrusi, ca o reflexie in oglinda privirii sale, sa-l simtim aproape si sa-l iubim, explicaMatei Georgescu. E ceea ce specialistii numesc dragoste matura. Renuntand la cuplul ideal sau visat, partenerii sunt pregatiti sa faca din al lor o creatie pe buna dreptate unica, datorita contributiei specifice diferite a fiecaruia in relatie.

Este ciocnirea contrariilor din care tasneste flacara vietii, spuneJung. Sa accepti diferentele celuilalt inseamna si sa-i respecti nevoia de autonomie. Astfel,Cristina, 35 ani, povesteste ca la inceputul relatiei cuAndreiii era greu sa suporte pasiunea lui pentru rugby. Isi dedica toate sambetele antrenamentelor. Mi se parea ca el cauta sa scape de mine in fiecare weekend! Pana in ziua cand l-am urmat pe stadion. L-am vazut cum se manifesta cu prietenii sai si cat de jenat era sa ma vada, chiar daca nu a indraznit sa-mi spuna. Era momentul pastrat pentru sine, nu pentru noi, impreuna. De atunci,Cristinas-a inscris la uncursde teatru. Acolo unde traieste, in fiecare sambata, pasiunea, momentul ei, departe de preocuparile lui.

Liviana Ce trebuie facut

Recunoasterea diferentelor.Lui ii place sa se culce tarziu, eu adorm devreme, ea prefera marea, eu muntele. Listarea lor face sa ne vedem partenerul asa cum e, nu asa cum ni-l imaginam sau l-am dori. Aceasta mai buna cunoastere a partenerului si a propriei persoane va ajuta la rezolvarea mai usoara a conflictelor rezultate din diferente.Negociere.Trebuie cautate punctele in care fiecare e capabil de un compromis pentru a satisface nevoile si dorintele partenerului. . Cu toate acestea, acordul gasit nu este niciodata fix; va trebui mereu adaptat la evolutia fiecaruia dintre parteneri si a cuplului.

RamonaIntre compromis acceptabil si dificila iertare .Aceste aprecieri fixeaza limitele intre care toleranta buna se poate manifesta fara riscul de a deveni o toleranta rea.Putem fi indulgenti in confruntarile de idei si in plan actional, dar sanctionam cu severitate opresiunea, crima, tortura fizica, psihica, terorismul, rasismul.Toleranta face dificila iertarea atitudinilor care se situeaza la limita umanului sau dincolo de ea, fiind luata in considerare profunzimea greselii.Iertarea ramane o incercare a imposibilului.

Toleranta si culturaEste nevoie de o educatie in spiritul generozitatii, altruism, compasiunii si intelegerii pentru aa deveni tolerant. O cultura a tolerantei capabila sa ia in considerare elemente de apropiere intre civilizatii este unica supravietuire a umanitatii.Aceasta cultura o putem sporii prin educatie in spiritul respectului pentru ceilalti pentru dreptul lor de a se exprima si de a aexista in mod diferit.

Suntem intoleranti, pentru ca nu vedem frumosul din oameni, nu vedem micul frumos din marele urat sau marele frumos, care mai are si mici pete.