51299337 Managementul Integrat Al Deseurilor

5
Conceptul de management integrat al deseurilor. -Referat- Pentru a obtine competenta in domeniul sarcinilor noi si pentru a realiza eficient problematica deseurilor, este necesara o planificare in domeniul managementului deseurilor- care sa cuprinda o solutie globala. Nu considerarea pasilor si tehnicilor individuale, ci un management integrat al deseurilor, toate celelalte modalitati privind combinarea si cooperarea tuturor strategiilor de limitare a productiei de deseuri, de valorificare si de indepartare a lor subsumandu- se acestui concept. Obiectivul principal este acela de a reduce cat mai mult cantitatea de resturi de indepartat, de a trata si depozita deseurile produse conform unor tehnici ecologice. Masurile si metodele care se impun, pasii individuali, ca si ordinea cronologica a lor sunt concretizate si expuse clar intr-un concept integrat de management al deseurilor. Necesitatea unui concept de management al deseurilor rezulta pe de o parte direct din datele legislative. Asemenea articolului 7 din directiva UE asupra deseurilor, se solocita elaborarea de catre autoritatile responsabile a unor planuri de management al deseurilor. Planurile trebuie sa contina tipul, cantitatea si originea deseurilor valorificate si indepartate, instructiunile tehnice, ca si suprafetele instalatiilor de salubrizare.

description

2221112

Transcript of 51299337 Managementul Integrat Al Deseurilor

MANAGEMENTUL INTEGRAT AL DESEURILOR

Conceptul de management integrat al deseurilor.-Referat-

Pentru a obtine competenta in domeniul sarcinilor noi si pentru a realiza eficient problematica deseurilor, este necesara o planificare in domeniul managementului deseurilor- care sa cuprinda o solutie globala. Nu considerarea pasilor si tehnicilor individuale, ci un management integrat al deseurilor, toate celelalte modalitati privind combinarea si cooperarea tuturor strategiilor de limitare a productiei de deseuri, de valorificare si de indepartare a lor subsumandu-se acestui concept.

Obiectivul principal este acela de a reduce cat mai mult cantitatea de resturi de indepartat, de a trata si depozita deseurile produse conform unor tehnici ecologice.

Masurile si metodele care se impun, pasii individuali, ca si ordinea cronologica a lor sunt concretizate si expuse clar intr-un concept integrat de management al deseurilor.

Necesitatea unui concept de management al deseurilor rezulta pe de o parte direct din datele legislative. Asemenea articolului 7 din directiva UE asupra deseurilor, se solocita elaborarea de catre autoritatile responsabile a unor planuri de management al deseurilor. Planurile trebuie sa contina tipul, cantitatea si originea deseurilor valorificate si indepartate, instructiunile tehnice, ca si suprafetele instalatiilor de salubrizare.

In dreptul European, in art. 14 al directivei UE asupra ambalajelor si a deseurilor din ambalaje descoperim prescriptia ca planurile de management al deseurilor ale statelor membre sa contina un capitol separat despre ambalaje si gospodarirea deseurilor care rezulta din acestea.

Fundamentele pentru planurile de management al deseurilor la nivel national, respectiv regional, sunt furnizate de conceptele de management al deseurilor elaborate de comunele sau orasele responsabile cu gestionarea deseurilor.

Necesitatea elaborarii de concepte de management al deseurilor mai rezulta si din aceea ca o data cu pretentiile crescute, problemele din managementul deseurilor devin din ce in ce mai complexe si solicita solutii diferentiate. Trebuie implementate o serie de masuri individuale, care sa satisfaca un obiectiv, o organizare si o coordonare globala.

Cele mai importante linii directoare sunt schitate in cele ce urmeaza:

implementarea de masuri concrete pentru salubrizare( de exemplu colectarea selectiva a materialelor vechi in vederea valorificarii, colectarea separata si indepartarea ecologica a deseurilor periculoase, siguranta indepartarii deseurilor); coordonarea si ordonarea masurilor de salubrizare ( de exemplu alegerea unei forme legale potrivite pentru functionarea managementului deseurilor, cautarea si gasirea unor terti private adecvati pentru indeplinirea unor operatii privind evacuarea deseurilor, si masuri de salubrizare, alaturi de comunitatea respectiva, sprijinirea si coordonarea masurilor pentru comercializarea si pastrarea in siguranta a componentei in materiale valorificabile);

controlul prestarii serviciului de salubritate ( de exemplu elaborarea unor bilanturi asupra cantitatilor si materialelor, ca si examinarea costurilor- ca baza pentru o eventuala continuare sau schimbare, respectiv imbunatatire, a obiectivelor de management al deseurilor);

informarea si consilierea producatorilor de deseuri in vederea micsorarii cantitatilor de deseuri generate, ca si incurajarea masurilor de valorificare);

conceperea si emiterea unor prevederi locale ( hotarari ale consiliului local, norme si regulamente) considerate ca fiind cea mai importanta baza legala pentru realizarea indepartarii deseurilor, cu posibilitatea influentarii comportamentului cetatenilor in spiritul reducerii cantitatilor de deseuri ( de exemplu reglementarea salubrizarii deseurilor, obligatia de a avea recipiente pentru resturi, si de a folosi sistemul de salubrizare, colectare si transport, taxe, etc) ca si formarea unei constiinte in spiritul unei salubrizari mai sigure si ecologice.

Salubrizarea deseurilor in regiuni trebuie stabilita si coordonata impreuna cu orasele si localitatile din jur. In viitor vor fi necesare din ce in ce mai mult solutii regionale, cu aplicabilitate larga, de management al deseurilor, ceea ce nu inseamna neaparat necesitatea unor instalatii de inalta tehnica. Ne putem gandi aici de exemplu la colaborarea mai multor orase si/sau comune in vederea organizarii unei strategii regionale.

Solutiile cu aplicabilitate larga nu exclud masuri cu aplicabilitate restransa la nivelul oraselor si comunelor. Acestea din urma pot prezenta un avantaj mai ales la impiedicarea formarii si la colectarea separata a deseurilor valorificabile, unde este necesara colaborarea activa a cetatenilor. In cadrul unui concept global, trebuie stabilite masuri cu aplicabilitate atat larga, cat si restransa.

De asemenea, in conceptul global, trebuie luate in considerare si integrate atat structurile, cat si masurile de valorificare- fie ele comunale sau private.

Conceptul de management integrat al deseurilor poate fi util si in cadrul autorizarii unor instalatii de tratare si indepartare a deseurilor pentru dovedirea intelegerii prioritatilor de management al deseurilor impiedicarea formarii inainte de valorificare, inainte de indepartarea ecologica si ca argument necesitatea instalatiei respective.Adaugam aici ca implementarea unei instalatii de salubrizare a deseurilor, in special rampe de depozitare si instalatii de incinerare, se va face dificil si in Romania, deoarece constiinta ecologica a populatiei se afla in plin proces de formare.

Necesitatea unei rampe de depozitare a resturilor, de exemplu, trebuie expusa, in cadrul unui concept global, impreuna cu masurile aferente pentru limitarea producerii si valorificarii, intr-o maniera credibila pentru populatie.

Conceptele de management al deseurilor trebuie sa furnizeze o privire de ansamblu asupra situatiei gospodaririi deseurilor intr-o regiune (de exemplu la nivel national sau regional). Trebuie s indice perspective si actiuni necesare si astfel, sa joace rolul de linie directoare pentu actiunea in domeniul managementului deseurilor.