48492755-Inventatori-faimosi

download 48492755-Inventatori-faimosi

of 6

Transcript of 48492755-Inventatori-faimosi

  • 7/22/2019 48492755-Inventatori-faimosi

    1/6

    Inventatori faimosi

    JUSTUS LIEBIG, Extrasul din carne Liebig, Cloroformul,Procedeu de reciitare a argintuluiJustus Liebig (n. 12 mai 1803 -- d. 18 aprilie 1873) a fost un chimist i inventator!

    S-a nscut n ermania! n oraul "echi (#ltstadt) din $armstad! fiind al doilea nscut din cei%ece copii ai proprietarului unei dro&herii! eor& 'iei&! i a soiei acestuia! *aria +aroline.+asa n care s-a nscut era pe strada ro,e aplanei&asse 30! n timp ce dro&heria tatlui suera situat pe chsen&asse.

    /u a fost un ele" strlucit! dar i-a plcut s fac eperiene de chimie n ma&a%inul tatlui su.# fost oli&at s ntrerup coala cnd! n timpul unei ore de curs! ser"ieta sa a luat foc peneateptate.

    n perioada 1817-1818 a ucenicit pe ln& farmacistul erle! din 4eppenheim! dar a fost datafar i de aici! cnd! n urma unor eperiene! a reuit s fac o &aur n acoperiul caseifarmacistului.

    $ei nu a"ea acalaureatul! n 1820 i 1821 a studiat chimia la 5onn i 6rlan&en. +u autorulunei urse acordate de marele duce 'udi& 9! a reuit s finali%e%e studiile n 1822 la :aris.

    'a recomandarea lui #leander "on 4umoldt! a de"enit n 182; profesor de chimie nlocalitatea ie,en. n 182< s-a cstorit cu 4enriette *oldenhauer! cu care a a"ut cinci copii.

    n 18;

    $in 18

  • 7/22/2019 48492755-Inventatori-faimosi

    2/6

    "ntoare cu reacie.

    "il&elm $essersc&mitt a fost fiul unui ne&ustor de "inuri.

    n tineree lea& o prietenie cu pilotul de a"ioane =riedrich 4art! iar cnd acesta se nrolea%!*esserschmitt continu munca la unul din a"ioanele proiectate de 4art! planorul S

  • 7/22/2019 48492755-Inventatori-faimosi

    3/6

    utener& a inceput eperimentele cu tipo&rafia din metal dupa ce s-a mutat din orasul natal*ain% la Strassur& (pe atunci oras &erman! asta%i in =ranta) in urul anului 1;30. Stiind catiparul cu locuri de lemn implica mult timp si cheltuiala! deoarece treuia sa fie &ra"at demana! utener& a tras conclu%ia ca locurile metalice puteau fi reproduse mult mai repede!odata ce era construita o matrita.Emile Berliner (n. 20 mai 18ohnson! a pus a%ele unei noi companii HictorBalFin& *achine +ompanIH! care a produs &ramofoane record ( aparate pentru nre&istrareasunetului i producerii de matrie metalice pentru multiplicarea pe discuri de eonit! apoi de"inil) i &ramofoane (numai pentru redarea sunetului dup discurile de eonita sau "inil).

    n anul 1E2E! a fost laureat al *edaliei =ranFlin pentru contriuia sa n domeniul nre&istrriii redrii sunetului.

  • 7/22/2019 48492755-Inventatori-faimosi

    4/6

    Isaac .e*ton (n. ; ianuarie 1D;2! oolsthrope! rantham! d. 31 martie 172D!ensin&ton! 'ondra) a fost un renumit om de tiin en&le%! matematician! fi%ician iastronom! preedinte al JoIal SocietI. 9saac /eton este sa"antul aflat la ori&inea teoriilortiinifice care "or re"oluiona tiina! n domeniul opticii! matematicii i n special al mecanicii.n 1D87 a pulicat lucrarea :hilosophiae /aturalis :rincipia *athematica! n care a descris'e&ea atraciei uni"ersale i! prin studierea le&ilor micrii corpurilor! a creat a%ele mecanicii

    clasice. # contriuit! mpreun cu ottfried ilhelm "on 'eini%! la in"entarea i de%"oltareacalculului diferenial i a celui inte&ral. /eton a fost primul care a demonstrat c le&ile naturii&u"ernea% att micarea &loului terestru! ct i a altor corpuri cereti! intuind c oritele potfi nu numai eliptice! dar i hiperolice sau paraolice. Bot el a artat c lumina al este olumin compus din radiaii monocromatice de diferite culori.

    /eton a fost un fi%ician! nainte de toate. 'aoratorul su uria a fost domeniul astronomiei!iar instrumentele sale &eniale au fost metodele matematice! unele dintre ele in"entate de el

    nsui. /eton nu s-a lsat antrenat de latura pur astronomic i matematic a acti"itii sale!ci a rmas de preferin fi%ician. n aceasta const neoinuita tenacitate i economia &ndiriisale. :n la /eton i dup el! pn n timpurile noastre! omenirea n-a cunoscut omanifestare a &eniului tiinific! de o for i o durat mai mare.

    /eton a fost primul care i-a dat seama de aceasta. Spencer ne comunic urmtoarele

    cu"inte ale lui /eton! rostite cu puin timp naintea morii saleO H/u tiu cum art eu n faalumii! dar mie mi se pare c sunt un iat care se oac pe malul mrii i se distrea% cutnddin timp n timp pietricele mai colorate dect de oicei! sau o scoic roie! n timp ce mareleocean al ade"rului se ntinde necunoscut n faa mea.H

    /eton s-a nscut n preama i%ucnirii marelui r%oi ci"il n #n&lia! a fost martorul eecutriilui +arol 9! al &u"ernrii lui +romell! al Jestauraiei Stuarilor! al aa-numitei H&lorioasere"oluii! fr "rsare de sn&e din 1D88! i a murit la "rsta de 8; de ani! cnd re&imulconstituional era consolidat. $ar furtunile politice n-au lsat! se pare! urme adnci asupra"ieii lui /eton. 6l a rmas! cel puin n aparen! un Hfilo%ofH apolitic! n acel sens lar& ncare cu"ntul era folosit n "echime.

    iaa lui /eton a decurs linitit! panic i monotonK el a murit necstorit! iar cltoriilelui s-au mr&init la mici distane! netrecnd &raniele #n&liei. /eton s-a ucurat de o

    sntate roust! niciodat nu a a"ut prieteni apropiai! de o "rst cu el.+u toat amploarea etraordinar a preocuprilor sale tiinifice! /eton nu a fost un &eniuuni"ersal! ca 'eonardo da inci! sau un Hpolihistor! ca 'eini%. ndirea i acti"itatea lui s-auconcentrat asupra Hfilo%ofiei naturale sau a fi%icii! matematicii i astronomiei.

    :reocuprile teolo&ice i istorice ale lui /eton pot fi considerate doar ca un triut ine"itail pecare l-a pltit epocii! ca i muli dintre contemporanii lui! dei el nsui era uneori nclinat sconsidere preocuprile sale n domeniul teolo&iei i reli&iei drept acti"itatea lui principal.

    /eton s-a nscut n satul oolsthorpe! situat la 10 Fm sud de orelul rantham! napropierea rmului rsritean al #n&liei.

    Sa"antul &rec #rhimede (n &reac TUVWXYZ[\ #rhimedesK n. apro. 287 .4r. nSiracusa! atunci colonie &receasc! d. 212 .4r.) a fost unul dintre cei mai de seam n"ai ailumii antice. Jeali%rile sale se nscriu n numeroase domenii tiinificeO matematic! fi%ic!astronomie! in&inerie i filo%ofie. +arl =riedrich auss considera c #rhimede i 9saac /etonau fost cei mai mari oameni de tiin din ntrea&a istorie a ci"ili%aiei umane.

    per

    $in operele lui au fost pstrate un numr relati" mare de lucrri. :rintre acestea se afl i$espre sfer i cilindru! n care #rhimede demonstrea% c raportul dintre aria unei sfere icea a cilindrului circumscris este e&al cu raportul dintre "olumele celor dou corpuri (ianume eact 2L3)! re%ultat de care #rhimede se pare c era foarte mndru.

  • 7/22/2019 48492755-Inventatori-faimosi

    5/6

    # pus la punct o metod de a calcula numrul ] (raportul dintre circumferina i diametrul unuicerc) cu o preci%ie orict de un! a%at pe calculul perimetrelor unor perechi de poli&oanere&ulate! unul nscris n cerc i altul circumscris! cu numr cresctor de laturi. :entru ca%ulcnd numrul laturilor este ED! #rhimede a calculat o aproimaie a numrului ] ntre 223L71(aproimati" 3!1;08) i 22L7 (aproimati" 3!1;2E).

    Studiul proprietii spiralelor i descrierea in"eniei sale! uruul fr sfrit (sau uruul lui#rhimede)! cu o lar& aplicailitate practic! se re&sesc n lucrarea $espre uruuri. #descoperit principiul fundamental al hidrostaticii prin care a pus a%ele acestei importantediscipline! n lucrarea n dou "olume :eriton ochumenon ($espre corpurile plutitoare). nle&tur cu aceast descoperire este citat celera eclamaie ^4eureFa_` (^#m &sit_`! n&reaca modern ^6"riFa_`). n principiu le&ea lui #rhimede este urmtoareaO ^@n corpscufundat ntr-un lichid sau &a% este mpins ascendent pe "ertical cu o for e&al cu&reutatea "olumului de lichid sau &a% dislocat`. #tunci cnd fora determinat de presiunealichidului este mai mare dect &reutatea corpului acestea plutete! iar atunci cnd cele 2 foresunt e&ale oiectul ramne n echiliru.

    Betra&onismos paraoles (+"adratura paraolei) este lucrarea considerat a prefi&ura calcululinte&ral. +u :rammites sau #renarius (calculatorul de nisip) ncearc s &seasc un procedeude eprimare a numerelor mari (calculul firelor de nisip care ar ncpea n @ni"ersul cunoscut

    atunci! 104/ 5#J$66/ - in"entatorul tran%istorului! premiul noel

    Jo&n Bardeen(n. 23 mai 1E08 M d. 30 ianuarie 1EE1) a fost un in&iner i fi%icianamerican. 6ste sin&ura persoan care a cti&at de dou ori :remiul /oel pentru =i%icO n1E

  • 7/22/2019 48492755-Inventatori-faimosi

    6/6

    /arl Ben-(nascut 2