48232714-Conosamentul

download 48232714-Conosamentul

of 10

description

referat

Transcript of 48232714-Conosamentul

Drept Maritim - Conosamentul

UNIVERSITATEA TITU MAIORESCU

FACULTATEA DE DREPT

DREPTUL TRANSPORTURILOR CONOSAMENTUL BOTESCU ANA-MARIAAN III, ID, GRUPA 2

Conosamentul ncepe s fie folosit n transportul maritim nc din secolul al XIV lea, fiind iniial doar un apendice al contractului de navlosire sau al contractului de transport maritim. Funcia sa era de confirmare de primire a mrfurilor de ctre armator sau cpitan.

Transportul pe baz de conosamente este guvernat de reguli imperative cu scopul de a proteja pe ncrctor i primitor care, n general, nu pot exercita un control direct asupra mrfurilor n perioada cuprins din momentul n care acestea intr n custodia cruului i pn n momentul descrcrii.Sediul materiei se afl nscris n Codul comercial (art. 565-570) sub titlul ,,Despre polia de ncrcare. Coninutul conosamentului.Potrivit dispoziiilor art. 565-566 din C. com. conosamentul are un dublu coninut. Convenia din 1924 i cea din 1968 prevede un coninut obligatoriu i unul facultativ al conosamentului. Meniunile obligatorii sunt prevzute expres n normele juridice referitoare la forma i coninutul conosamentelor i difer de la stat la stat, ns datorit utilizrii conosamentelor tip i uniformizrii reglementrilor prin Regulile de la Haga i Regulile de la Hamburg, diferenele generate de coninutul obligatoriu al conosamentelor sunt destul de rare.

Meniunile obligatorii din conosament prevzute n Regulile de la Hamburg i folosite n practic sunt:

a) natura general a mrfurilor, marcajele principale pentru identificarea mrfurilor, o declaraie expres (dac este cazul) privind caracterul periculos al mrfurilor, numrul de colete sau de buci, precum i greutatea mrfurilor sau cantitatea lor exprimat n alt mod, aa cum au fost furnizate aceste indicaii de ctre ncrctor;

b) starea aparent a mrfurilor;

c) numele i sediul principal al cruului;

d) numele ncrctorului;

e) destinatarul, dac este numit de ncrctor;

f) portul de ncrcare, prevzut n contractul de transport maritim i data la care mrfurile au fost preluate n portul de ncrcare;

g) numele navei pe care este ncrcat marfa;

h) portul de descrcare prevzut n contractul de transport maritim;

i) numrul de exemplare originale ale conosamentului;

j) locul i data emiterii conosamentului;

k) semntura cruului sau a unei persoane care acioneaz n numele su;

l) navlul, n msura n care trebuie pltit de destinatar sau alt indicaie din care rezult c navlul este pltit de ctre acesta;

m) principalele clauze i condiiile de transport;

n) o meniune din care s rezulte denumirea conveniei care guverneaz conosamentul;

o) data sau perioada de livrare a mrfurilor n portul de descrcare, dac aceasta a fost expres agreat de ctre pri;

p) declaraia, dac este cazul, c mrfurile vor fi sau vor putea fi transportate pe punte;

q) data ncrcrii efective a mrfurilor pe nav;

r) limita sau limitele majorate ale rspunderii, dac au fost fixate de comun acord.

Principalele meniuni facultative sau clauze de rezerv care pot fi trecute pe conosament sunt urmtoarele:

greutatea, coninutul i valoarea necunoscute (weight, contents and value unknown);

numrul, cantitatea, greutatea, condiia i valoarea necunoscute (number, quantity, weight, condition and value unknown);

starea i condiia aparent bune (apparent good order and condition);

msur aproximativ sau greutate aproximativ (aid to measure, said to weight).Funciile conosamentului. Conosamentul, ca titlu de credit care circul n comer are urmtoarele funcii: Instrument probatoriu conosamentul constituie o dovad pentru ncrctor c a ncrcat marfa. Atta vreme ct conosamentul este n posesia ncrctorului, aceast dovad poate fi rsturnat prin proba contrar. Aceast prob nu este admisibil fa de terii dobnditori ai conosamentului; Dovad a contractului de transport maritim conosamentul nu trebuie confundat cu nsui contractul, adic cu acordul intervenit ntre cru i ncrctor. n situaia n care nu s-a redactat un act scris constatator al acestui acord (un nscris denumit contract de transport), conosamentul este cea mai bun dovad de existen a acestui acord; For probant a conosamentului ntre prile contractante n raporturile i litigiile ce s-ar ivi ntre ele, prile contractante, ns, se pot prevala nu numai de cele cuprinse n textul conosamentului, dar i de cele ce s-au convenit, dar nu s-au trecut n conosament, chiar dac cele stabilite ar contrazice clauzele din conosament; Prob fa de tere persoane dobnditoare ale conosamentului de ndat ce conosamentul a intrat n minile unui dobnditor de bun credin (i buna credin este prezumat) obligaiile armatorului se limiteaz numai la cele nscrise n conosament, afar de cazurile n care conosamentul face trimitere la charterparty. Conosamentul servete comandantului n funcie de cele nscrise n conosament, comandantul navei ia msurile cerute n timpul cltoriei i la locul de descrcare, ncaseaz sumele ce se datoreaz pentru transport, achit sau primete alte sume legate de transport. Conosamentul servete destinatarului tot pe baza conosamentului, destinatarul are dreptul s reclame predarea mrfii potrivit celor nscrise n acest document. De obicei, o parte dintre exemplarele conosamentului sunt trimise destinatarului, tocmai pentru a-i da posibilitatea s-i valorifice drepturile ce decurg din contractul de transport; Conosamentele servesc ca acte justificative fa de autoriti, n special fa de cele vamale n anumite state, legile interne stabilesc obligaia ntocmirii de conosamente ca acte justificative fa de autoriti. Este o hrtie de valoare (titlu de credit)

Conosamentul reprezint o hrtie de valoare, un titlu reprezentativ, considerndu-se c simpla posesie a conosamentului d dreptul de posesie asupra mrfurilor. Datorit acestei proprieti a conosamentului, pentru banca emitent el reprezint gajul operaiunii. Dac ordonatorul refuz s plteasc, banca care deine conosamentul poate ridica mrfurile sau poate negocia valoarea lor n vederea recuperrii sumei pltite exportatorului.

Forma i numrul conosamentelor.

n ceea ce privete forma conosamentului avem n vedere faptul c acesta se redacteaz n scris, pe documente pretiprite urmnd ca nainte de semnare s fie completate spaiile goale. Acest document este tiprit n mod uzual pe hrtie A4, respectnd formatul SITPRO (Simplification of International Trade Procedures Board), recomandat de International Chamber of Shipping i poate fi cumprat de la diverse librrii specializate n vnzarea documentelor maritime.

n conformitate cu prevederile art. 566 C. com., conosamentele se ntocmesc n 4 exemplare originale, fiecare exemplar avnd menionat pe el persoana creia i este destinat (comandantul navei, compania de transport naval sau proprietarul sau armatorul vasului, ncrctorul sau destinatarul). n practic, conosamentul se ntocmete n 3 exemplare originale negociabile i ntr-un numr variabil de copii, exemplare nenegociabile (se ntocmesc attea copii cte sunt necesare).

Exemplarele originale emise poart denumirea de SET, n romnete fiind folosite cuvintele SERIE sau JOC pentru a le desemna. Toate exemplarele originale vor fi nmnate ncrctorului, care se va putea folosi de ele n cazul pierderii sau distrugerii unuia dintre ele. Comandantul navei nu primete un exemplar original, dar nici o copie, ci primete un exemplar nenegociabil numit Captain's Copy, identic ca i coninut cu exemplarele originale, care i va servi ca prob c marfa s-a ncrcat pe nav n conformitate cu cele nscrise n conosament.Clasificarea conosamentelor.1) Din punctul de vedere a transmiterii conosamentelor i prin aceasta a proprietii mrfurilor menionate n conosament, distingem ntre: Conosamente nominative (straining Bills of Landing) se caracterizeaz prin faptul c n cuprinsul lor, la rubrica ,,consignee, va fi desemnat destinatarul, care poate fi o persoan fizic sau juridic, identificat prin datele uzuale de individualizare: nume sau denumire, domiciliu sau sediu social, etc. i care este ndreptit s cear ca la destinaie s-i fie puse la dispoziie mrfurile nscrise n conosament.

Aceast form de conosament se practic mai rar, de regul n cazul mrfurilor cu valoare deosebit, cum ar fi metalele i pietrele preioase. Conosamente la ordin (order Bill of Landing) sunt cel mai des folosite n practic. Acest tip de conosament este emis de obicei pe numele destinatarului i se caracterizeaz prin modul specific n care opereaz transmiterea drepturilor ctre tere persoane. Transferul drepturilor se realizeaz prin gir (n vechea terminologie denumit i andosare).

n jurispruden s-a statuat c ,,polia de ncrcare poate s fie la ordin, nominativ sau la purttor. Pentru a fi considerat titlu la ordin transmisibil prin gir trebuie s prevad n mod expres clauza la ordin (Casaie Reg. 21 iulie 1924).

Transmiterea conosamentelor la ordin se poate face prin:

gir n plin (indorsement in full) n acest caz posesorul conosamentului menioneaz numele girantului;

gir n alb (indorsement in blank) n acest caz nu este artat numele beneficiarului. Posesorul unui conosament obinut prin gir n alb poate transmite mai departe conosamentul prin simpla tradiiune a acestuia sau poate completa girul cu propriul su nume sau cu numele persoanei creia dorete s-i transmit conosamentul.

Conosamente la purttor sunt acele conosamente care poart, nscrise pe ele, meniunea ,,la purttor.

Titular legitim al acestui tip de conosament este persoana care deine i prezint documentul, astfel c el beneficiaz de cel mai simplu mod de transmitere, circulnd, din punct de vedere juridic, prin simpla predare material de la un posesor la altul.

Conosamentul la purttor este anonim, astfel posesorul i exercit drepturile fr s fie nevoit s dovedeasc existena lor i fr s trebuiasc s se identifice ca deintor legitim al conosamentului.

2) n funcie de ncrcarea sau nencrcarea mrfurilor pe nav, conosamentele se mpart n:

Conosamentul ,,primit spre ncrcare se emite n cazul n care mrfurile nu pot fi ncrcate imediat din cauza lipsei de vase disponibile, iar reprezentanii navei primesc marfa n vederea ncrcrii.

Acest tip de conosament reprezint mrfurile, cuprinznd descrierea detaliat a acestora, ns nu reprezint marfa ncrcat la bordul navei, ci marfa care ateapt ncrcarea pe nav. El reprezint un titlu negociabil pentru ncrctor (care este eliberat de responsabilitate din momentul predrii mrfurilor).

Conosamentul ,,primit spre ncrcare confer cruului avantajul faptului c odat nava sosit n portul de ncrcare, el nu mai este nevoit s atepte sosirea mrfii pentru a ncepe ncrcarea i, n acelai timp, toate obligaiile legate de depozitare a mrfii cad n sarcina sa.

Conosamentul ,, ncrcat la bord atest c marfa a fost efectiv ncrcat pe nav. Aceast meniune poate fi aplicat pe un conosament de luare n primire a mrfurilor, dup ncrcarea mrfurilor pe nav, schimbndu-i astfel semnificaia iniial.

Acest tip de conosament are existen juridic pn la destinaie i produce efectele corespunztoare naturii sale pe toat durata transportului maritim.

3) Dup modul de ntocmire distingem ntre:

Conosamentul direct se folosete n cazul transporturilor succesive n mai multe nave, precum i n cazul transporturilor multimodale (pe uscat i pe mare, pe calea aerului i pe mare etc.).

Conosamentul direct este eliberat de ctre primul armator care preia marfa i care are rolul de comisionar fa de urmtorul cru (cru succesiv). Primul cru rspunde, n excepia situaiei n care exist o clauz de exonerare de rspundere, solidar cu ceilali crui pentru etapele intermediare ale cltoriei.

Conosamentul fracionat se obine prin fragmentarea conosamentului iniial, fragmentare necesar ori de cte ori ncrctura urmeaz s fie separat n mai multe loturi cu destinatari diferii.

Divizarea se realizeaz emindu-se attea conosamente fracionate cte loturi diferite exist. nsumate, cantitile de marf specificate n conosamentele fracionate, trebuie s totalizeze cantitatea de marf menionat n conosamentul iniial.

Dup modul n care sunt ntocmite, conosamentele fracionate se mpart n: a. conosamente fracionate proprii sunt acele conosamente fracionate care poart semntura comandantului navei, armatorului cru sau a agentului navei.

Aceste tipuri de conosamente pot fi redactate fie de ctre comandantul navei, armator sau un reprezentant, fie de ctre posesorul legitim al conosamentului original i apoi prezentate pentru semnare comandantului navei, armatorului sau reprezentantului.b. conosamente fracionate improprii sunt emise de ctre posesorul legitim al conosamentului, care nu este n posesia setului complet de conosamente originale, conosamente care nu poart semntura comandantului navei, armatorului sau a agentului navei.

Conosamentul semnat sub protest dac la ncrcare se constat nereguli n legtur cu marfa sau cu ambalajul acesteia, iar ncrctorul refuz un conosament ptat sau murdar, precum i descrcarea mrfii, comandantului navei are posibilitatea s elibereze un conosament curat semnat sub protest.

Odat semnat conosamentul sub protest, comandantul are obligaia de a redacta un protest cu privire la starea mrfurilor sau a ambalajelor, protest care va fi depus la un notar local, din acest moment rspunderea aparinnd ncrctorului.

4) Din punctul de vedere al continuitii transportului, conosamentele se mpart n:

Conosamentul fr transbordare se elibereaz atunci cnd transportul mrfii se realizeaz cu aceeai nav, din portul de ncrcare pn n portul de destinaie. Aceast meniune se ntlnete n conosamente atunci cnd nava trece printr-un port intermediar i ar exista posibilitatea transbordrii mrfii pe o alt nav.

Conosamentul cu transbordare se elibereaz n cazul transportului unei cantiti mici de marf, situaie n care nu ar fi avantajoas angajarea unei nave cu capacitate mare pn n portul de destinaie.

5) n funcie de meniunile din conosament referitoare la starea mrfii sau a ambalajului distingem ntre:

Conosamentul curat (clean bill of lading) este acel conosament prin care se recunoate primirea mrfurilor la bordul navei, n stare i n condiii aparent bune.

Un conosament care cuprinde anumite meniuni referitoare la marf poate fi considerat un conosament curat, dac aceste meniuni prevd exonerarea cruului de la rspunderea pentru riscurile legate de natura intrinsec a mrfurilor, de numrul coletelor sau greutatea acestora, deoarece acestea i sunt necunoscute n condiiile n care nu exist posibilitatea verificrii acestor aspecte n timpul ncrcrii (de exemplu: ,,coninutul, cantitatea, dimensiunile necunoscute mie).

Conosamentul murdar se numete astfel deoarece conine meniuni categorice referitoare la starea necorespunztoare a mrfii sau a ambalajelor acesteia, cum ar fi cele ce precizeaz c anumite butoaie prezint scurgeri, anumite lzi sunt deteriorate, sacii sunt rupi i marfa se scurge sau, n cazul unei ncrcturi n vrac, dac se precizeaz c marfa s-a ncrcat ncins sau ud.

Acest tip de conosament nu este acceptat la plat de ctre bnci. Banca nsrcinat cu acordarea creditului nu va accepta un conosament, n care se menioneaz c marfa a fost ncrcat total sau parial pe punte, dect dac conosamentul prevede posibilitatea unei astfel de ncrcri.

6) n funcie de persoana care le elibereaz avem:

Conosamente eliberate de cru conosamentele pot fi eliberate i semnate de ctre comandantul navei sau de ctre armatorul cru.

n practic se obinuiete ca recepia mrfurilor ncrcate sau primite spre ncrcare s fie fcut de ctre ofierul secund care emite un ordin de imbarco drept dovad c marfa a fost ncrcat sau luat n custodie pentru a fi ncrcat ulterior.

Ordinul de imbarco face proba n favoarea ncrctorului c a ncrcat sau a predat spre ncrcare marfa. Pe baza acestui document, comandantul navei sau armatorul cru va ntocmi conosamentul.

Conosamente eliberate de ctre agenii cruului acetia preiau marfa de la ncrctor i elibereaz pentru aceasta conosamente n numele cruului pe care l reprezint.

Conosamente eliberate de casele de expediie internaionale7) n funcie de modul de realizare a transportului maritim, distingem ntre:

Conosamente convenionale sau uzuale se elibereaz n transporturile de tip ,,tramp (ocazionale) i este ntotdeauna nsoit de un contract de navlosire. Acest tip de contract poart denumirea de Congenbill.

Se apeleaz la acest gen de transport pentru transportul mrfurilor n cantiti mari de mrfuri care se transport n vrac.

Conosamente de linie acest tip de conosament este folosit n transporturile cu periodicitate regulat efectuate mai ales prin folosirea aa-numitelor nave de linie. n acest caz, conosamentul va reprezenta nscrisul probator al contractului de transport maritim.

Companiile de navigaie care recurg la transporturi regulate cu nave de linie, folosesc formulare tip n elaborarea conosamentelor, formulare care conin de regul clauze dinainte stabilite de cru, ns nu este exclus ca aceste clauze s fie negociate.

BIBLIOGRAFIE:

1. ALECU ALEXANDRESCU ,,Conosamentele, Ed. MUNTENIA, Constana, 2004

2. CRISTEA ADRIAN ,,Drept maritim, Ed. ALL BECK, Bucureti, 2001

LEGISLAIE:

1. CODUL CIVIL

2. CODUL COMERCIAL

3. Regulile Haga-Visby

(www.jus.uio.no/lm/sea.carriage.hague.visby.rules.1968/doc).