46740275 Instructiuni Proprii SSM Lucru La Inaltime

7
Instructiuni proprii S.S.M. Lucrul la inaltime Prevederi generale Continut 1. In continut sunt cuprinse prevederi si reglementari de securite a muncii pentru prevenirea accidentelor de munca specific lucrului la inaltime; 2. “Lucrul la incaltime” presupune activitatea desfasurata la minim 2 metri, masurat de la talpile picioarelor lucratorului pana la baza de referinta naturala (solul), sau o alta baza artificial, baza fata de care nu exista pericolul caderii in gol; 3. In cazul locurilor de munca amplasate la o inaltime cuprinsa intre 0,5m si 2 metri se considera “lucru la inlatime mica”, adoptandu-se, de la caz la caz, in functie de pericolele existente, toate masurile sau numai o serie dintre ele prevazute pentru lucrul la inaltime. Scop 4. Eliminarea sau diminuarea factorilor de risc specifici lucrului la inaltime precum si a accesului la si de la munca amplasat la inaltime, proprii celor patru component ale sistemului de munca: Executant; Sarcina de munca; Mijloace de productie; Mediu de munca.

Transcript of 46740275 Instructiuni Proprii SSM Lucru La Inaltime

Instructiuni proprii S.S.M.Lucrul la inaltime

Prevederi generaleContinut

1. In continut sunt cuprinse prevederi si reglementari de securite a muncii pentru prevenirea accidentelor de munca specific lucrului la inaltime;2. Lucrul la incaltime presupune activitatea desfasurata la minim 2 metri, masurat de la talpile picioarelor lucratorului pana la baza de referinta naturala (solul), sau o alta baza artificial, baza fata de care nu exista pericolul caderii in gol;3. In cazul locurilor de munca amplasate la o inaltime cuprinsa intre 0,5m si 2 metri se considera lucru la inlatime mica, adoptandu-se, de la caz la caz, in functie de pericolele existente, toate masurile sau numai o serie dintre ele prevazute pentru lucrul la inaltime.

Scop4. Eliminarea sau diminuarea factorilor de risc specifici lucrului la inaltime precum si a accesului la si de la munca amplasat la inaltime, proprii celor patru component ale sistemului de munca: Executant; Sarcina de munca; Mijloace de productie; Mediu de munca.

Conditii generale pentru lucrul la inaltime5. Pentru executarea lucrarilor la inaltime, in orice domeniu de activitate, trebuie sa se tina seama de urmatoarele 3 principii general-valabile si obligatorii: Organizarea tehnologica prealabila a lucrarilor la inaltime prin realizarea tuturor mijloacelor de asigurare collective (in functie de specificul locului de munca); Pentru asigurarea securitatii executantului este necesara dotarea cu echipament individual de protective in conformitate cu conditiile de la locul de munca; Obligativitatea instruirii, antrenarii cat si utilizarea dotarilor collective si individuale, corespunzatoare riscurilor locului de munca si a lucrurilor respective.Incadrarea si repartizarea lucratorilor la locul de munca6. Pentru lucrul la inaltime, incadrarea si repartizarea lucratorilor se face pe baza avizului medical eliberat in urma unui examen medical;7. In cazul tehnologiilor si a unor conditii de munca ce se pot schimba pe parcursul unui schimb de lucru, se vor repartiza numai lucratori selectati, numai aceia care nu au incalcat disciplina tehnologica;8. Avizul medical la incadrare se da numai de catre medic pe baza examenenlo clinice functionale si de laborator;9. Persoana juridical care angajeaza este obligata sa elibereze lucratorilor care solicita angajarea Fisa medicala de angajare- tip emisa de catre Ministerul Sanatatii;10. Persoana juridical ce angajeza are obligatia de a preciza locul de munca la care va fi angajat lucratorul pentru avizul medical; lucratorii vor putea lucre la inaltime numai daca au viza medicala (apt pentru lucrul la inaltime-mentiunea va aparea in fisa individuala de instructaj);11. Persoanele sub 18 ani si cei care au deposit varsta de 55 de ani nu vor fi admisi pentru lucrul la inaltime.

Organizarea la locul de munca12. Lucrul la inaltime este permis numai daca locul de munca a fost amenajat si dotat din punct de vedere ethnic si organizatoric astfel incat sa previna caderea de la inaltime a lucratorilor;13. Pentru lucrul la inaltime mica, organizarea locului de munca trebuie facuta luandu-se toate masurile tehnico-organizatorice prevazute pentru lucrul la inaltime;14. La organizarea locului de munca amplasat la inaltime trebuie respectate si aplicate si prevederile si reglementarile de securitate a muncii in vigoare ce fac referire la posibilele pericole de accidentare specific;15. Lucrul la inaltime trebuie sa se desfasoare pe cat posibil numai sub supraveghere; pentru supraveghere este conducatorul locului de munca sau conducatorul lucrarilor respective ori o alta persoana desemnata, echivalenta ca functie;16. Inainte de inceperea lucrului, supraveghetorul trebuie sa verifice daca au fost asigurate toate masurile de securitate necesare prevenirii accidentarilor;17. Daca in timpul lucrului la inaltime se produc in mod neasteptat emanatii nocive, lucrarile trebuie oprite imediat, iar lucratorii trebuie evacuati, luandu-se toate masurile de evitare a accidentelor si a incendiilor, pana la indepartarea cauzelor care au provocat aparitia emanatiilor;18. Locurile de munca amplasate la inaltime si caile de acces la si de la aceste locuri de munca, trebuie marcate si semnalizate atat ziua cat si noaptea;19. Din zona de siguranta, se vor evacua sau proteja echipamentele tehnice, care pot fi afectate de eventualele caderi de obiecte de la inaltime.20. Grinzile si planele inclinate trebuie sa aiba o panta maxima de 20%. Latimea minima a planelor inclinate si a podetelor este de 1m pentru circulatia intr-un singur sens;21. Planele inclinate si podetele utilizate la inaltimi peste 0,7m, fata de sol sau fata de o baza de referinta artificial, trebuie prevazute cu balustrade inalte de 1m cu legaturi intermediare si cu bordure laterale de 10-15cm (denumite in contextual normei: balustrade de protectie sau balustrade);22. In cazul in care transportul materialelor se face manual, fara mijloace ajutatoare, planele inclinate trebuie prevazute cu sipci transversal fixate la distante de 20-40cm.

Rampe de acces si scari rezemate23. Pentru evitarea deplasarilor longitudinal si transversal, rampele de acces trebuie fixate pe reazeme special prevazute;24. In cazul in care rampele de acces trec peste goluri trebuie sa aiba obligatoriu balustrade solide, bine fixate pe podina, pe ambele parti ale rampei;25. Scarile rezemate trebuie sa fie rezistente si usoare, conform standardelor in vigoare. Pentru cele executate din lemn, se va utilize lemn uscat cu fibre drepte si fara defecte.26. Lungimea totala a scarilor trebuie stabilita astfel incat sad ea posibilitatea lucratorului sa lucreze stand pe o treapta care se afla la o distant de cel putin 1m de la capatul superior al scarii;27. Picioarele scarilor trebuie bine fixate, pentru a evita alunecarea scarilor si caderea lucratorului;28. In cazul in care conditiile de lucru permit fixarea scarii sus, atunci se fixeaza carlige la capetele superioare ale ramelor longitudinale;29. Pentru ca scara sa nu alunece, capetele inferioare ale ramelor longitudinal trebuie dotate, de la caz la caz, cu saboti metalici cu capete ascutite sau cu saboti de cauciuc;30. Scarile duble, care se desfac, trebuie dotate cu dispositive cu lant care sa nu permita desfacerea lor accidental in timpul lucrului;31. Atunci cand se lucreaza la o inaltime mai mare de 2m, locurile cu circulatie intense sau pardoseli alunecoase, este necesar ca la baza scarii sa stea un lucrator care sa asigure stabilitatea scarii. De asemenea, la sol se va asigura o zona de protective avertizata vizibil, cu o suprafata stabilita in functie de inaltime maxima de lucru, accesul oricarei persoane straine in zona fiind interzis.

Scari, autoscari, autotelescoape32. Utilizarea scarilor din lemn este permisa la o sarcina maxima de 150kg si numai de catre un singur lucrator;33. Lungimea maxima a unei scari din lemn cu trepte late nu trebuie sa depaseasca 5m, daca este folosita ca support al locului de munca pentru lucrator;34. Lungimea scarii trebuie sa permita lucrul de pe o treapta aflata la o distant minima de 1m fata de capatul superior al scarii;Se interzice: Lucrul de pe primele doua trepte superioare ale scarilor simple sau duble; Utilizarea scarilor prelungite prin legare provizoare; Executarea lucrarilor de pe scarile extensibile (aceste scari trebuie folosite numai la urcarea-coborarea de pe stalpi); Ca pe scara extensibila sa se urce mai mult de un lucrator pentru accesul la si de la locul de munca; Repararea scarilor extensibile de catre utilizatori reparatiile trebuie effectuate numai de catre unitati speciliazate sau de catre lucratori; Utilizarea scarilor mecanice pe pneuri la inaltimea maxima, daca varful scarii nu este rezemat; Deplasarea scarilor pe pneuri atunci cand pe ele se afla lucratori; Lucrul pe autoscari, autotelescoape sau autoplatforme pe terenuri a caror inclinare este mai mare de 10 grade fata de planul orizontal al utilajului;35. Lucratorii care folosesc scarile trebuie sa poarte incaltaminte corespunzatoare pentru evitarea alunecarii;36. Conducatorul locului de munc trebuie sa verifice integritatea scarii inaintea fiecarei montari sistemul de imbinare trebuie sa fie sigur si rigid;37. Deplasarea utilajelor de la un loc de munca la altul este permisa numai dupa coborarea cosului, nacelei sau platformei si fara lucratori pe utilaj.

Mijloace collective de protective38. Platforma de lucru trebuie prevazuta cu balustrade pe cele trei laturi exterioare, formate din minimum doua elemente paralele dintre care primul montat la 1m de suprafata platformei prinse de bare vertical prevazute la distante maxime de 1,5m. Barele verticale si bordurile se monteaza la nivelul suprafetei platformei in suporti speciali prevazuti in acest scop.39. Este interzisa inclinarea scarilor peste 60o-80o inclinatie; trebuie folosite scari fixe, cu balustrade, iar peste 80o inclinare, scarile fixe trebuie prevazute cu aparatori tip colivie si cu intreruperi pentru odihna la maxim 4m;40. Atat scarile de lemn fixe, cat si cele portative, treptele trebuie incastrate in ramele longitudinale;41. Scarile rezemate pe perete trebuie sa aiba latimea treptei inferioare de cel putin 50cm, pentru realizarea unei bune stabilitati;42. Platformele trebuie sa se realizeze astfel incat sa permita accesul, lipsit de pericole, la toate subansamblele situate la nivelul respective;43. Podinele trebuie dimensionate la sarcina maxima data de greutatea lucratorilor care lucreaza pe ele si a materialelor ce se folosesc in timpul lucrului;44. Rampele de acces pentru circulatia lucratorilor trebuie confectionate numai din panouri bine legate intre ele cu latime de cel putin 1m, daca se circula intr-un sens si de cel putin 1,5m, daca se circula in ambele sensuri;45. Grosimea dulapurilor din care se confectioneaza podina trebuie sa fie de cel putin 6cm, iar in cazul in care se transporta material grele, grosimea trebuie determinate prin calcul de catre o persoana autorizata.