27598693 Limba Spaniola Accent Si Pronuntie

3
Accentul ortografic si reguli de pronuntie in limba spaniola Toate cuvintele au accent. Unele il au scris, altele nu. Exemple: casa, perro, ma, libro, piz, librea. - Toate cuvintele se divid in silabe, dar nu se separa la fel ca si in limba romana. Mereu incepem cu silabele finale pentru a accentua: - Ultima silaba se numeste "aguda". Se accentueaza daca se termina in: "n" o "s" sau in cele 5 vocale: a, e, i, o, u. Exemple: canción, pa, compás, ta, colibrí, lla, comió. - Penultima silaba se numeste "grave" sau "llana". Se acentueazaa daca se termina in consoanele care nu sunt "n" o "s". Exemple:piz, cárcel, árbol, álbum, sar, - Antepenultima silaba se numeste "esdrújula". Mereu se acentueaza. Exemple: esjula, moda. - Cuvintele cu mai mult de 3 silabe, sobresdrújulas, se accentuaeza mereu. Exemple: lamente, citamente. - Pronumele éste, ése, etc., pentru a se distinge de adjective. - Cuál, quién, yo, qué, mo, nde, cuándo, tánto, cuánto, daca au valoare afectiva, ¿interogativa? sau ¡exclamativa! - Adverbele lo si aún cand inseamna todaa = inca. Exceptii: Cuvintele compuse cu verbe. Exemplu: sabelotodo. - Exceptii: Pentru a distruge diftongul si forma alta silaba. Exemple: maíz, a, Maa, roo, - Cand verbul este deja accentuat si se adauga un pronume. Exemple: este, case, tete. - Monosilabele (fui, vio, dio, di,) nu se accentueaza, cu exceptia cazului cand pot fi confundate cu alte cuvinte. Exemple: (afirmativ) si (conditional) (verbul dar) de (prepozitie) (verbul saber) se (reflexiv) él (pronomue) el (articol) (pronoure) tu (posesiv) (planta) te (reflexiv) - Reguli de pronuntie.

Transcript of 27598693 Limba Spaniola Accent Si Pronuntie

Page 1: 27598693 Limba Spaniola Accent Si Pronuntie

Accentul ortografic si reguli de pronuntie in limba spaniola

• Toate cuvintele au accent. Unele il au scris, altele nu. Exemple: casa, perro, mamá, libro, lápiz, librería. - Toate cuvintele se divid in silabe, dar nu se separa la fel ca si in limba romana. Mereu incepem cu silabele finale pentru a accentua: - Ultima silaba se numeste "aguda". Se accentueaza daca se termina in: "n" o "s" sau in cele 5 vocale: a, e, i, o, u. Exemple: canción, papá, compás, tabú, colibrí, llamé, comió. - Penultima silaba se numeste "grave" sau "llana". Se acentueazaa daca se termina in consoanele care nu sunt "n" o "s". Exemple:lápiz, cárcel, árbol, álbum, césar, - Antepenultima silaba se numeste "esdrújula". Mereu se acentueaza. Exemple: esdújula, cómoda. - Cuvintele cu mai mult de 3 silabe, sobresdrújulas, se accentuaeza mereu. Exemple: sólamente, lícitamente. - Pronumele éste, ése, etc., pentru a se distinge de adjective.

- Cuál, quién, cúyo, qué, cómo, dónde, cuándo, tánto, cuánto, daca au valoare afectiva, ¿interogativa? sau ¡exclamativa! - Adverbele sólo si aún cand inseamna todavía = inca. Exceptii: Cuvintele compuse cu verbe. Exemplu: sabelotodo.

- Exceptii: Pentru a distruge diftongul si forma alta silaba. Exemple: maíz, día, María, rocío, - Cand verbul este deja accentuat si se adauga un pronume. Exemple: estáte, cayóse, métete. - Monosilabele (fui, vio, dio, di,) nu se accentueaza, cu exceptia cazului cand pot fi confundate cu alte cuvinte. Exemple:

sí (afirmativ) si (conditional) dé (verbul dar) de (prepozitie) sé (verbul saber) se (reflexiv) él (pronomue) el (articol) tú (pronoure) tu (posesiv) té (planta) te (reflexiv)

- Reguli de pronuntie.

Page 2: 27598693 Limba Spaniola Accent Si Pronuntie

• 1. La fel ca in limba romana, intr-un cuvant spaniol toate literele se pronunta, cu exceptia lui "H"

o Exemplu: hora (ora) - se pronunta [ora]

2. "J" se pronunta "H"

o Exemplu: viaje (calatorie) - se pronunta [viahe]

3. "Ñ" se pronunta un "n" imuiat + "I" scurt

o Exemplu: mañana (maine, dimineata) - se pronunta maniana

3. "LL" se pronunta un "l" slab + "I" scurt (in America Latina: Mexic, Peru, Argentina - se pronunta "GI" slab)

o Exemplu: llamar (a chema) - se pronunta [liamar] ([giamar] in America latina)

4. "GE" se pronunta "HE"

o Exemplu: gente (lume) - se pronunta [hente]

5. "GI" se pronunta "HI"

o Exemplu: gitano (tigan) - se pronunta [hitano]

6. "CE" se pronunta "SE"

o Exemplu: felices (fericiti) - se pronunta [felises]

7. "CI" se pronunta "SI"

o Exemplu: felicidad (fericire) - se pronunta [felisidad]

8. "Z" se pronunta un "S" peltic

o Exemplu: zapato (pantof) - se pronunta [sapato]

9. "Ü" se pronunta "U"

o Exemplu: vergüenza (rusine) - se pronunta [verguenza]

10. "QUE" se pronunta "CHE"

Page 3: 27598693 Limba Spaniola Accent Si Pronuntie

o Exemplu: que (ce, care) - se pronunta [che]

11. "QUI" se pronunta "CHI"

o Exemplu: Quijote- se pronunta [chihote]