24 ianuarie 1859

5

Transcript of 24 ianuarie 1859

Page 1: 24 ianuarie 1859
Page 2: 24 ianuarie 1859

• Unirea Principatelor Unirea Principatelor RomâneRomâne cunoscută ca cunoscută ca Mica UnireMica Unire (Marea (Marea Unire fiind cea de la1918) a avut loc la Unire fiind cea de la1918) a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea și reprezintă jumătatea secolului al XIX-lea și reprezintă unificarea vechilor state Moldova șiŢara unificarea vechilor state Moldova șiŢara Românească. Unirea este strâns legată de Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la principate la 5 ianuarie5 ianuarie 18591859 în Moldova și în Moldova și la la 24 ianuarie24 ianuarie 18591859 în Țara Românească. în Țara Românească.

Page 3: 24 ianuarie 1859

• În Moldova a fost ales în unanimitate, la 5/17 În Moldova a fost ales în unanimitate, la 5/17 ianuarie 1859, liderul unionist Alexandru Ioan Cuza, ianuarie 1859, liderul unionist Alexandru Ioan Cuza, reprezentantul „Partidei Naționale”.reprezentantul „Partidei Naționale”.

• Întrucât în textul Convenției nu se stipula ca domnii Întrucât în textul Convenției nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate, aleși în cele două Principate să fie persoane separate, conducătorii luptei naționale au decis ca alesul conducătorii luptei naționale au decis ca alesul Moldovei să fie desemnat și în Țara Românească. Moldovei să fie desemnat și în Țara Românească. Adunarea electivă a Țării Românești era însă Adunarea electivă a Țării Românești era însă dominată de conservatori, care dețineau 46 din cele dominată de conservatori, care dețineau 46 din cele 72 mandate. În această situație, liberalii radicali au 72 mandate. În această situație, liberalii radicali au inițiat, prin intermediul tribunilor, o vie agitație în inițiat, prin intermediul tribunilor, o vie agitație în rândul populației Capitalei și al țăranilor din rândul populației Capitalei și al țăranilor din împrejurimi. O mulțime de peste 30 000 oameni s-a împrejurimi. O mulțime de peste 30 000 oameni s-a aflat în preajma Adunării. Unul dintre tribuni, I.G. aflat în preajma Adunării. Unul dintre tribuni, I.G. Valentineanu, nota că poporul era gata „să Valentineanu, nota că poporul era gata „să năvălească în Cameră și să o silească a proclama ales năvălească în Cameră și să o silească a proclama ales pe alesul Moldovei".pe alesul Moldovei".

• Într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru I. Cuza, aceasta fiind acceptată în Alexandru I. Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate. Astfel s-a făcut primul pas către unanimitate. Astfel s-a făcut primul pas către definitivarea Unirii Principatele Române. definitivarea Unirii Principatele Române.

Page 4: 24 ianuarie 1859

• Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 reprezenta Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 reprezenta primul pas pe calea înfăptuirii statului primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar. Impusă sub o puternică național român unitar. Impusă sub o puternică presiune populară, cu deosebire la București, presiune populară, cu deosebire la București,

• alegerea ca domn al Țării Românești a lui alegerea ca domn al Țării Românești a lui Alexandru loan Cuza avea să-și găsească o Alexandru loan Cuza avea să-și găsească o confirmare deplină la marea manifestare confirmare deplină la marea manifestare prilejuită de sosirea alesului națiunii în prilejuită de sosirea alesului națiunii în capitala munteană. capitala munteană.

Page 5: 24 ianuarie 1859

• Webografie:Webografie:• http://ro.wikipedia.org/wiki/http://ro.wikipedia.org/wiki/

Alexandru_Ioan_CuzaAlexandru_Ioan_Cuza• http://ro.wikipedia.org/wiki/http://ro.wikipedia.org/wiki/

Unirea_Principatelor_RomUnirea_Principatelor_Rom%C3%A2ne%C3%A2ne