· 2017. 12. 28. · CINE SUNTEM VIZIUNEA ... care de fapt pentru noi este un program esențial...

31
1 www.ccfmoldova.org

Transcript of  · 2017. 12. 28. · CINE SUNTEM VIZIUNEA ... care de fapt pentru noi este un program esențial...

  • 1www.ccfmoldova.org

    În preajma zilei de 1 iunie, ce marchează ziua internațională a copilului, Patronul organizației Valentina Nafornița i-a lansat o invitație Dlui Philip Batson, Ambasadorul Marii Britanii în Moldova, însoțindu-l în vizite în programele organizației.

    Ambasadorul a fost încântat să cunoască povestea de viață a unui copil aflat în familia unui asistent parental profesionist, dar și alte situații în care am reușit să intervenim pentru a schimba viețile copiilor.

    Drept recunoștință pentru suportul oferit de către Ambasadă, dar în special familiei Batson, Patronul organizației le-a oferit o diplomă de merit și apreciere a susținerii organizației CCF/HHC Moldova.

  • 2 3

    PARTENERII PROGRAMELOR CCF/HHC MOLDOVA

    .................................................................................................................................................

    Contacte

    Chișinăustr. Pușkin 16, of. 5MD 2009

    +373 22 23 25 28 +373 22 24 32 26

    [email protected]

    www.ccfmoldova.org Fudația “Familia Sturza”

  • 4 52 3

    BILANȚ................ ...............................................

    REZULTATE 2004–2016

    CCF Moldova (copil, comunitate, familie) este o organizație neguvernamentală activă din 2004 și, începând cu 2005, reprezintă Fundația Hope and Homes for Children din Marea Britanie.

  • 6 754

    REZULTATE 2004–2016

    INSTITUȚII ÎNCHISE

    RAPORT ANUAL 2016..................................................................................................................................................................................................................................................... .BILANȚ

    7

    9691.599

    523 28

    2530COPII CU CERINȚE EDUCAȚIONALE SPECIALE SPRIJINIȚI SĂ SE INTEGREZE ÎN ȘCOLILE ȘI GRĂDINIȚELE COMUNITARE

    AUTORITĂȚI PUBLICE LOCALE SPRIJINITE

    PROFESIONIȘTI INSTRUIȚI

    163

    FAMILII DE ASISTENȚI PARENTALI P R O F E S I O N I Ș T I ȘI CASE DE COPII D E T I P F A M I L I E APROBATE CU INTERVENȚIA NOASTRĂ DIRECTĂ

    CREȘE SOCIALE, CENTRE DE ZI, AFTER SCHOOL CLUB

    17SERVICII SOCIALE DE ZI DESCHISE

  • 8 976

    REZULTATE 2016

    IN ACEST AN AM LUCRAT CU

    COPII AU FOST SUSȚINUȚI SĂ REVINĂ ÎN FAMILII DIN INSTITUȚIILE REZIDENȚIALE

    COPII MONITORIZAȚI DE CCF/HHC MOLDOVA DIN ANII PRECEDENȚI

    PROFESIONIȘTI INSTRUIȚI

    FAMILII NOI DE ASISTENȚI PA R E N TA L I PROFESIONIȘTI APROBATE

    CASĂ COMUNITARĂ PENTRU COPII

    CU DIZABILITĂȚI SEVEREDESCHISĂ ÎN MUN. CHIȘINĂU

    COPII AU FOST AJUTAȚI SĂ RĂMÂNĂ ÎN MEDII FAMILIALE,

    PREVENIND SEPARAREA

    COPII COPII CU CERINȚE EDUCAȚIONALE SPECIALE AU FOST SPRIJINIȚI SĂ SE INTEGREZE ÎN ȘCOLILE ȘI GRĂDINIȚELE COMUNITARE

    RAPORT ANUAL 2016..................................................................................................................................................................................................................................................... .BILANȚ

    887170255

    233

    229

    1130

    11 1CO

    PII

  • 10 118 9

    Mark Waddington Director executiv HHC Marea Britanie

    CCF Moldova este cel mai vechi și unul dintre cei mai importanți parteneri ai HHC Marea Britanie. Este o organizație lider în procesul de reformă a sistemului de protecție a copilului nu doar în Moldova, dar prin influența și pledoaria sa, mai larg, în Europa. Ca și consecință, sunt mulți copii care riscau să nu mai fie, dar sunt azi în viață, iar foarte mulți copii cresc înconjurați de dragostea și protecția familiei.

    Oferind speranță și sprijin copiilor și familiilor lor, CCF Moldova investește în viitorul nostru comun. Este unul dintre cele mai bine gestionate ONG-uri în spațiul nostru și asta se datorează profesionalismului, pasiunii și devotamentului pentru copii. Fără nicio ezitare, vă recomand acest raport anual.

    ...............................................

    RAPORT ANUAL 2016.......................................................................................................................................................................................................................................................CINE SUNTEM

    VIZIUNEANOASTRĂO LUME ÎN CARE

    NICIUN COPIL

    SĂ NU SUFERE

    ÎN INSTITUȚII

    REZIDENȚIALE.

  • 12 131110

    În 2016 am căutat soluții pentru copiii izolați în lumea tăcerii. Am luptat ca 19 copii de 4–8 ani să se întoarcă în familii și să fie asistați în școli și gră-dinițe comunitare. Nu am găsit o baghetă fermecată pentru auzul copiilor, dar întoarcerea lor în familii și comunități a însemnat dragoste, îmbrățișări, comunicare cu lumea sunetelor și zburdatul cu prietenii pe ulițele satului.

    Poveștile celor peste 150 de copii reîntorși acasă și peste 250 de copii aju-tați să rămână în familie sunt povești cu final fericit. E o picătură în mare, mai avem mult de lucru alături de partenerii statali și din societatea civilă, dar și din business și mass-media. Împreună, putem transforma instituțiile rezidențiale într-un capitol din manualul de istorie.

    RAPORT ANUAL 2016.......................................................................................................................................................................................................................................................CINE SUNTEM

    SCOPUL NOSTRUSPRIJINIM AUTORITĂȚILE

    GUVERNAMENTALE CENTRALE ȘI

    LOCALE PENTRU A TRANSFORMA

    SISTEMUL DE PROTECȚIE

    A COPILULUI ÎN UNUL BAZAT

    PE CONCEPT FAMILIAL.Ne dorim ca până în 2020 să nu mai avem copii în instituții de tip rezidențial.

    ............................Liliana Rotaru Director CCF Moldova

  • 14 151312

    Să sprijinim autoritățile în procesul

    de închidere a internatelor.

    Să inovăm continuu domeniul serviciilor sociale.

    Să capacităm specialiștii

    din domeniul social și conexe.

    Să participăm la procesul de elaborare

    de politici, așa ca schimbările să fie durabile.

    Să influențăm opinia publică pentru o înțelegere

    a drepturilor copilului și a familiei la suport

    pentru a rămâne împreună.

    OBIECTIVELE NOASTRE

    Mă simt onorată să fiu parte a organizației CCF Moldova (copil, comunitate, familie) reprezentant al fundației Hope and Homes for Children din Marea Britanie. Susțin valorile promovate de ei, mă gândesc cu drag la miile de copii din Moldova cărora reușim să le schimbăm destinele prin inițiativele și practicile pozitive ale programelor CCF/HHC. Știu din proprie experiență cât de mult contează căldura, dragostea și protecția familiei.

    Știu că întreagă echipă își face munca cu multă dedicație, de 12 ani aduc copilăria acasă, acolo unde îi e locul. Acasă, unde am copilărit și noi.

    Valentina Nafornița Patron CCF/HHC Moldova

    RAPORT ANUAL 2016.......................................................................................................................................................................................................................................................CINE SUNTEM

    .................................

  • 16 1714 15

    SUSȚINĂTORII NOȘTRI

    LUCIA ȘI DORIAN BERDOS AMBASADORII GENEROZITĂȚII CCF/HHC MOLDOVA

    Pentru noi este o onoare să reprezentăm organizația CCF/HHC Moldova în calitate de Ambasadori. În toți acești ani am avut încredere în parteneriatul nostru, deoarece în față avem o misiune complicata dar frumoasă – bunăstarea copiilor, dar și acțiunile transparente ale organizației sunt un imbold pentru implicare. Cu forțe comune, și cu implicarea mai multor oameni, vom duce la bun sfârșit schimbările inițiate pentru bunăstarea copiilor.

    Lucia Berdos......................

    ’’Nimic nu poate fi mai frumos decât a ajuta copiii, ne-am implicat în acțiunile CCF/HHC Moldova, și vom susțin cu toată încrederea în continuare această misiune frumoasă. Încurajez să se implice cât mai multă lume, pentru că putem și e de datoria noastră să-i ajutăm pe cei care au nevoie.

    Dorian Berdos........................

    În ultimii 3 ani am fost privilegiați să-i cunoaștem pe fondatorii Fundației FELICIA și să colaborăm în susținerea celor mai vulnerabili copii.

    La sfârșitul anului 2016, Lucia și Dorian au răspuns invitației noastre și au anunțat noul angajament de a reprezenta misiunea CCF/HHC, în calitate de AMBASADORI AI FILANTROPIEI ȘI RESPONSABILITĂȚII SOCIALE.

  • 18 1916 17

    MIHAI DOGOTARU

    LILIA OJOVAN

    IRINA BASARABEANU

    OLESEA TOPCINSCHI

    VICTOR VINTU

    CEZARA KOLESNIK

    VALORILE ORGANIZAȚIEI CCF/HHC:

    CURAJ EXCELENȚĂ INTEGRITATEaceste valori sunt împărtășite și de susținătorii noștri, alături de care putem oferi copiilor din țara noastră o copilărie adevărată cu gust și culoare de familie.

  • 20 2119 19

    ÎNCHIDEREA INSTITUȚIILOR REZIDENȚIALE

  • 22 2320 21

    De peste 12 ani implementăm în RM modelul de dezinstituționalizare al HHC. Acest model este considerat și apreciat atât la nivel național cât și internațional drept bună practică de către UNICEF și OMS (Organizația Mondială a Sănătății).

    Toate programele noastre sunt desfășurate în cadrul unui parteneriat cu structurile guvernamentale centrale și locale.

    Alături de parteneri, în 2016, am reușit să închidem casa de copii pentru copii hipoacuzici din mun Bălți. În acest sens, putem număra 7 internate închise pentru totdeauna, de către CCF și HHC în Moldova.

    Astăzi, 19 copii se bucură de dragostea familiilor lor, recuperează traumele vieții în casa de copii; 14 copii cu surditate au fost integrați cu succes în instituții de învățământ preșcolar și școlar, iar pe final de an fiecare a beneficiat de câte un sistem FM.

    Grație acestor sisteme, care amplifică sunetul și ajută la îmbunătățirea semnalului acustic, recuperarea directă sau indirectă a copiilor, oferită prin formarea specialiștilor, susținerea în schimbarea și întreținerea aparatelor auditive funcționale, avem primele rezultate. Incredibil, da mulți copii, care până la vârsta de 5 sau chiar 9 ani nu au vorbit niciodată, își uimesc părinții și pe cei apropiații cu primele cuvinte și chiar propoziții simple.

    Desigur, e nevoie de timp și multă muncă, doar așa putem atinge rezultate frumoase.

    RAPORT ANUAL 2016..............................................................................................................CE FACEM

    ÎNCHIDEREA INSTITUȚIILOR REZIDENȚIALE

  • 24 2522 23

    Conform datelor Raportului social (2015) 13% din copii Moldovei trăiesc în sărăcie absolută, iar 0,1% în sărăcie extremă. Potrivit Biroului Național de Statistică, în ultimii zece ani numărul copiilor rămași fără îngrijire părintească s-a dublat. Fenomenul migrației părinților se clasează în fruntea topului motivelor care îi determină pe părinți să-și lase copiii.

    Anume copiii sunt afectați de sărăcie într-o proporție mai mare decât populația adultă. Asta îi face, de cele mai multe ori, pe părinți să îi lase în grija statului, în orfelinate, unde au de mâncare, dar sunt

    privați de afecțiune. Câți dintre noi putem spune că știm prin ce trec acești copii?

    Pentru orice copil instituționalizarea atrage traume și consecințe devastatoare. Pentru copiii de vârstă mică 0–6 ani efectele sunt extrem de nocive, dăunătoare, periclitând dezvoltarea lor.

    În scopul susținerii copiilor de vârstă fragedă, suntem prezenți în cele 3 instituții pentru copii mici din țară, dar și cu asistență tehnică prin partenerii noștri locali din partea stângă a Nistrului, unde se află cea de a 4-a instituție. La etape diferite,

    RAPORT ANUAL 2016......................................................................................................................................................................................................................................................CE FACEM

    REFORMAREA ȘI REORGANIZAREA INSTITUȚIILOR PENTRU COPII DE VÂRSTĂ MICA, 0–6 ANI

    SCHIMBĂM DESTINE

    în aceste case de copii, reușim să dovedim că nimic nu este imposibil.

    Din numărul total de 969 de reintegrări, 519 sunt copii de vârstă mică, pe care i-am readus în medii familiale, fie alături de proprii lor părinți sau în dragostea și căldura unei familii alternative (rude, familii adoptive, asistența parentală profesionistă).

    Dragostea, ținutul în brațe, stimularea prin cântecul de leagăn, cititul poveștilor, discuțiile în timpul plimbării, jocul, ținutul de mână, prezența celor dragi (membrii familiei), oferă un sentiment de încredere copilului și de fapt sunt cele mai eficiente și simple modalități de a contribui la dezvoltarea copilului.

  • 26 2725 25

    PREVENIREA SEPARĂRII COPIILOR DE FAMILIE

  • 28 2926 2726

    Realizăm, că reducerea numărului de copii în instituțiile rezidențiale nu ar fi fost posibilă fără un program de prevenire a instituționalizării, care de fapt pentru noi este un program esențial în procesul de dezinstituționalizare.

    CCF Moldova și Hope and Homes for Children consideră că familia este prioritară atunci când e vorba de interesul superior al copilului și sprijină menținerea copiilor alături de familiile lor. Toate aceste acțiuni sunt încadrate într-un plan individualizat de asistență și suport discutat și agreat cu familia și autoritățile tutelare responsabile.

    Între 2004 și 2016 CCF/HHC Moldova a prevenit separarea a 1350 copii cu suport familial direct pentru ei si familiile lor.

    RAPORT ANUAL 2016..............................................................................................................CE FACEM

    PREVENIREA SEPARĂRII COPIILOR DE FAMILIE

    ÎN 2007 ÎN MOLDOVA CIRCA 12.000 COPII ERAU CAPTIVI ÎN INSTITUȚII REZIDENȚIALE.

    ASTĂZI MAI SUNT CIRCA 2.000 ÎN AȘTEPTAREA UNEI FAMILII.

    Mi-ați dat aripi să pot să trec cu capul sus peste încercări și să îmi

    râdă inima de fericire când îmi vad copii alături de mine azi.

    Marina,

    mamă a doi copii

    Pe parcursul anului 2016 în colaborare cu autoritățile locale am salvat de la separarea de mediul familial 255 de copii.

  • 30 3128

    Suntem prezenți în 34 de raioane ale țării, fie cu implicare directă sau prin parteneriate cu ONG-urile locale. În 28 avem semnate acorduri de colaborare. Astfel, prin implementarea unui proiect cu finanțarea Delegației UE, am susținut, instruit și oferit activități de mentorat pentru 25 ONG-uri locale, inclusiv în regiunea transnistreană, încurajându-i să devină promotori puternici locali pentru drepturile familiilor defavorizate cu copii.

    29

    Mun. CHIȘINĂU

    Mun. BĂLȚI

  • 32 33

    Sediul central

    Chișinăustr. Pușkin 16, of. 5MD 2009

    +373 22 23 25 28 +373 22 24 32 26

    [email protected]

    www.ccfmoldova.org

    30 31

    Casa comunitară pentru copii cu dizabilități severe a fost inițiată spre construcție în 2014 în cadrul unui parteneriat cu Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului (DMPDC) Chișinău, drept soluție pentru 12 copii abandonați și cu nevoi speciale severe, pe care specialiștii

    CCF/HHC Moldova i-au cunoscut în instituția rezidențială municipală pentru copii de vârstă mică.

    Casa comunitară este o locuință în comunitate, adaptată la necesitățile individuale ale copiilor, cu acces la serviciile existente în afară.

    RAPORT ANUAL 2016......................................................................................................................................................................................................................................................CE FACEM

    CASĂ COMUNITARĂ

    PRIMA NOASTRĂ CASĂ COMUNITARĂ DESCHISĂ ÎN CHIȘINĂU

    Din prima zi a funcționării, casa este la întreținerea DMPDC, dar continuăm să oferim suport atât profesioniștilor, cât și direct copiilor.

    Finanțator principal: Fundația HHC Marea Britanie.

    Donații in-kind: Keramin, Alvin grup, Maximum, Beton Lux, Romstal, MCF Engrose, Astercom, Linia H2O, Moldeco, Special Baby, AO Suflet Generos, SA Pietriș.

  • 34 35

    CAMPANII

  • 36 3734 3534

    Ați auzit de copii care se nasc în sufletul oamenilor?

    O campanie națională de amploare de recrutare a asistenților parentali profesioniști (APP) a fost lansată de CCF/HHC Moldova în octombrie 2016, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) Moldova. Campania și-a propus drept scop extinderea și diversificarea serviciului de asistență parentală profesionistă, cu accent pe copiii mici (0–3 ani) și cei cu dizabilități.

    Campania a purtat denumirea “TU TE-AI NĂSCUT ÎN SUFLETUL MEU” — o expresie inspirată dintr-o situație reală, reflectată în spotul video, în care s-a filmat actrița și bloggerița Ionela Hadîrcă. Spotul a fost difuzat pe canalele naționale și locale de televiziune cu acoperire de circa 90.000 de telespectatori, pe LED-urile publicitare din Chișinău și

    Bălți, iar circa 4.000 mii de postere au fost distribuite în Chișinău și raioanele pilot (Bălți, Drochia, Dondușeni și Glodeni), în paralel cu mese rotunde și alte acțiuni de recrutare și mobilizare comunitară.

    În rezultatul campaniei, peste 130 de oameni au sunat la linia noastră fierbinte, 74 de oameni și-au exprimat dorința de a deveni APP, din ei 52 de candidați au trecut o evaluare complexă, iar 11 familii au trecut toate aprobările și au devenit APP, alte 7 urmând să devină APP în 2017.

    Inițiativa este parte din proiectul Copiii de vârstă mică — înțelegem necesitățile, dezvoltăm serviciile, reformăm sistemul, finanțat de UNICEF și HHC Marea Britanie și implementat de CCF/HHC Moldova.

    CAMPANII

    RAPORT ANUAL 2016...........................................................................................................CE FACEM

  • 38 3936 37

    GALA GENEROZITĂȚII

    Cea de a treia ediție a Galei Generozității, organizată de CCF/HHC Moldova în sprijinul celor mai vulnerabili copii din Moldova a avut loc în 24 septembrie la Palatul Republicii. Prezența minunatei Soprane Valentina Nafornița și a invitaților serii, Natalia Barbu, Cătălin Josan și dirijorul principal al National Youth Orchestra, Gabriel Bebeșelea, a încântat cei peste 500 de spectatori.

    Emoții extraordinare au fost stârnite de discursul emoționant al prințesei Marina Sturdza, președinte onorific al Hope and Homes for Children, prezentă pentru prima data la acest eveniment.

    O seară minunată petrecută alături de parteneri, susținători, reprezentanți ai corpului diplomatic, jurnaliști, vedete și prezentatorii evenimentului, Lilia Ojovan și Andrei

    RAPORT ANUAL 2016......................................................................................................................................................................................................................................................CE FACEM

    GALA GENEROZITĂȚII

    Porubin. Grație generozității fiecărui invitat, rezultatul financiar al serii orientat direct către schimbarea vieții copiilor a fost de 27 300 euro. Sponsorii evenimentului:Floarea SoareluiFundația FELICIA

    Co-organizator:Berlizzo Grup

    Parteneri:Victoriabank Purcari Moore Stephens BisConcert Linella Cris Registru

  • 40 4138 39

  • 42 4340 41

    O mega experiență trăită de Victor Vîntu, în data de 6 noiembrie: tânărul de origine moldoveană a participat la Maratonul din New York, de altfel, fiind unicul moldovean participant. Pentru Victor — o experiență deosebită, pentru noi toți — o lecție de bunătate, generozitate prin care vorbești cât de mult îți pasă de

    copiii țării, de cei care încă nu au suficientă putere pentru a-și crea, singuri, un viitor. Victor a alergat la NY Maraton în sprijinul CCF/HHC Moldova și pentru cauza noastră: să oferim copiilor care încă trăiesc în instituții rezidențiale (internate și case de copii) șansa de a avea o familie adevărată.

    UNICUL MOLDOVEAN PARTICIPANT LA MARATONUL DIN NEW YORK A ALERGAT PENTRU COPIII DIN PROGRAMELE CCF/HHC MOLDOVA

    RAPORT ANUAL 2016......................................................................................................................................................................................................................................................CE FACEM

    MARATHONUL DIN NEW YORK

    „O competiție deloc ușoară, dar nu imposibilă”, a declarat Victor, la linia de finiș.

    „Impresiile sunt superbe, nu pot să redau prin cuvinte atmosfera de acolo și senzația pe care ți-o dau

    cei peste 1 milion de suporteri care te privesc și te susțin pe tot traseul.

  • 44 4542 43

    Vanishing Dinner Party 2016 a ajuns la cea de a IV-a ediție. Finalul cinelor s-a încununat cu succes, acumulând 25.830 lei, resurse financiare necesare pentru procurarea paturilor pentru 10 copii. Am oferit astfel, dreptul la un standard minim de trai; pentru ei, patul nu era un loc de visare, ci un vis în sine. În casele lor am văzut paturi foarte vechi și defecte, sau pur și simplu improvizații din diferite elemente.

    Numărul organizatorilor în acest an s-a dovedit a fi nici mai mult, nici mai puțin decât 10. Au fost seri frumoase, cu revederea celor dragi, dar și legarea noilor prietenii.

    Toate acestea au contribuit ca fiecare din cei zece protagoniști să aibă propriul loc pentru visare.

    VISURI REALIZATE

    RAPORT ANUAL 2016......................................................................................................................................................................................................................................................CE FACEM

    VISURI REALIZATE

    Acești 2 frați au fost plecați de acasă, din cauza sărăciei, la în internat, unde au stat câte 4 și 5 ani, o treime din viața fiecăruia. Plecarea copiilor lor la internat nu a salvat însă familia de sărăcie, ci din contra, le-a afectat și mai mult viața emoțională. I-am ajutat să revină acasă, alături de mama lor, unde le este acum cel mai bine, iar somnul de acasă este cel mai dulce.

    Mulțumiri organizatorilor și participanților în egală măsură! Aprecieri deosebite adresăm către: Mezzo Italian Restaurant, Rozmarin Cafe, MamzElle și Special Baby.

  • 46 4744 45

    RAPORT ANUAL 2016......................................................................................................................................................................................................................................................CE FACEM

    COLIND DE CRĂCIUN

    În premieră pentru CCF/HHC Moldova, s-a reușit un parteneriat prin care compania de panificație Franzeluța, a oferit fiecărui consumator posibilitatea de a contribui pentru cauza noastră, aceasta fiind posibil prin acel adaos de 1 leu la produsele de Crăciun cu marcaj special.

    Ca rezultat, 7 copii și părinții lor au fost susținuți să rămână împreună, reparându-le și amenajându-le locuința astfel ca fiecare să poată avea colțișorul său în casă.

    COLIND DE CRĂCIUN CU FRANZELUȚA

  • 48 4946 47

    RAPORT ANUAL 2016......................................................................................................................................................................................................................................................CE FACEM

    CHRISTMAS CHARITY

    O inițiativă tradițională cu caracter de responsabilitate social corporativă (RSC) a companiei ENDAVA.

    Deja al doilea an consecutiv, colaboratorii companiei organizează diverse acțiuni între angajați, care realizează acte caritabile, exemple demne de admirat și urmat.

    În acest an, alături de ei am schimbat completamente condițiile de trai a șapte copii din două familii reîntorși acasă din internate diferite.

    CHRISTMAS CHARITY CAMPAIGN

  • 50 5148 49

    O seară de artă cu Cezara Kolesnik la Chișinău.

    Cucerind întreaga lume prin lucrările sale, pictorița moldoveancă stabilită la Bruxelles nu uită de Moldova, deși mai rar dă pe aici; atunci când revine o face cu un dor nemărginit.

    De acest frumos talent, apreciat internațional, ne leagă mai multe colaborări, însă suntem la prima expoziție de binefacere. Această inițiativă am numit-o ”Culorile copilăriei”, deoarece ulterior a colorat pe-adevăratelea viața mai multor copii din programul de prevenție.

    CULORILE COPILĂRIEI

    RAPORT ANUAL 2016......................................................................................................................................................................................................................................................CE FACEM

    CULORILE COPILĂRIEI

    Cezara și-a invitat fanii, admiratorii și toți pasionații de artă să susțină copiii lipsiți sau în risc de a rămâne fără dragoste familială. Din fiecare lucrare vândută, 50% au fost direcționați către programul CCF/HHC Moldova.

    Expoziția plină de culoare a fost acompaniată de muzică live, susținută de chitaristul american Evan Tracz. Gazda serii: Jolly Alon Hotel & Business Center.

  • 52 53

    EXPERIENȚE NAȚIONALE ȘI REGIONALE ÎMPĂRTĂȘITE

  • 54 5552 53

    Prin acțiunile noastre de Pledoarie națională, regională și internațională vrem ca legile și mecanismele să funcționeze pentru fiecare copil, indiferent de circumstanțele lui. Datorită expertizei noastre, echipei profesioniste și prezenței largi în teren, participăm la elaborarea și consultarea actelor de politici în domeniul protecției copilului. Suntem invitați la consultarea documentelor legislative elaborate de Guvern și Parlament, am participat la peste 100 de talk show-uri și dezbateri televizate importante, suntem în consiliul coordonator al Alianței ONG-urilor active în domeniul protecției sociale a copilului și familiei (APSCF).

    CCF/HHC este coordonatorul național al campaniei pan-Europene “Deschidem Ușile pentru Copiii Europei” (Opening Doors for Europe’s Children) de pledoarie pentru promovarea dezinstituționalizării. Campania s-a relansat, în cea de-a 2-a fază, în decembrie 2016 și va dura până în 2018, cuprinzând 15 state europene. În Moldova, campania are

    8 organizații non-guvernamentale partenere care pledează pentru consolidarea familiilor și stoparea instituționalizării copiilor sub 3 ani.

    Tot în cadrul acțiunilor noastre de pledoarie, în perioada 20–21 octombrie 2016 am organizat conferința regională ”Experiențe naționale și regionale de reformare a sistemului rezidențial pentru copiii 0–3 ani”.

    Peste 80 de reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ai serviciilor sociale și medicale și societății civile din Moldova, România, Bulgaria și Marea Britanie au discutat în sesiuni plenare și în ateliere răspunsul sistemului de protecție socială la problema separării copilului cu vârsta 0–3 ani.

    RAPORT ANUAL 2016...........................................................................................................CE FACEM

    EXPERIENȚE NAȚIONALE ȘI REGIONALE ÎMPĂRTĂȘITE

  • 56 57

    FINANCIAR

    SURSE DE VENIT

    Fonduri din rețeaua internațională € 654.124 Fonduri atrase din Republica Moldova € 104.032 Sponsorizări de la companii private € 43.792 Donații in-kind € 17.430 Persoane fizice € 12.193 Evenimente/campanii € 30.617 TOTAL € 758.156

    Fonduri din rețeaua internațională 86.28%

    Fonduri atrase din Moldova 13.72%

    ......

    ......

    .

    ......

    ......

    .

    54

    RAPORT ANUAL 2016......................................................................................................................................................................................................................................................FINANCIAR

    55

    CHELTUIELI Cheltuieli proiecte Formarea profesională și asistența tehnică € 174.417 Dezvoltarea și crearea de servicii sociale € 112.334 Prevenirea separării copilului de familie € 124.456

    Reintegrare familiala a copiilor din instituții € 128.823

    Lobby și pledoarie € 81.776

    Cheltuieli administrative € 130.108

    TOTAL CHELTUIELI € 751.914

    ......

    ......

    .

    ......

    ......

    .

    Cheltuieli proiecte 82,7%

    Cheltuieli administrative 17.3%

  • 58 5956

    Aliona BaciuAna SîtnicAndreea RussoCorneliu GhimpuCristina ȚurcanElena ChiriacInga BurlacuIon SturzaIonela CostachiLidia NafornițaLorena BogzaLucia BerdosMarina Tauber Nicolae Tricolici Oleg Frunză Otilia DraguțanRăzvan UrsuRuslan CojocaruSergiu SuveicăSilvia RaduSorin BălănelStela Moldovanu

    Svetlana CorețchiSvetlana Dogotaru Svetlana GhimpuThomas Demaree Vadim Brînzan Valentina VidrașcuVeronica ArpintinVeronica DamianVictor Bostan Ambasada Marii Britanii în MoldovaAsociația pentru susținerea Producătorilor Internaționali de medicamente din Moldova Comisariatul de Poliție sect. Centru Elegance StudioFMFFruit2GoFTMGreen Hills Mille FioriPrime CapitalRotary Club Chișinău

    MULȚUMIRI

    Fotografii realizate pentru CCH/HHC Moldova de: Ion Buga Antonio López DíazAlexandra Smart Elena Surugiu

    PARTENERI MEDIA

    CTC Diez.mdEa.md Forum.mdJurnal TV

    Mama.mdMoldova 1Perfecte.mdPro TV Chișinău Promo time

    Radio MoldovaRealitatea TVRealitatea.mdTimpulTV7

    TVR MoldovaUnica.md Unimedia.mdZiarul de gardăZugo.md

    .................................................................................................................................................

    PARTENERII PROGRAMELOR CCF/HHC MOLDOVA

    .................................................................................................................................................

    Contacte

    Chișinăustr. Pușkin 16, of. 5MD 2009

    +373 22 23 25 28 +373 22 24 32 26

    [email protected]

    www.ccfmoldova.org Fudația “Familia Sturza”

  • 60www.ccfmoldova.org

    În preajma zilei de 1 iunie, ce marchează ziua internațională a copilului, Patronul organizației Valentina Nafornița i-a lansat o invitație Dlui Philip Batson, Ambasadorul Marii Britanii în Moldova, însoțindu-l în vizite în programele organizației.

    Ambasadorul a fost încântat să cunoască povestea de viață a unui copil aflat în familia unui asistent parental profesionist, dar și alte situații în care am reușit să intervenim pentru a schimba viețile copiilor.

    Drept recunoștință pentru suportul oferit de către Ambasadă, dar în special familiei Batson, Patronul organizației le-a oferit o diplomă de merit și apreciere a susținerii organizației CCF/HHC Moldova.