2013 Anul Cetateanului European

3
Avem nevoie de implicarea directă a cetățenilor pentru a construi o Uniune mai puternică și cu un caracter politic mai pronunțat. Este motivul pentru care 2013 a fost desemnat Anul European al Cetățenilor – un an dedicat dumneavoastră și drepturilor dumneavoastră în calitate de cetățeni ai UE”, a afirmat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul pentru justiție. Cetățenia europeană este mai mult decât un concept. Este o realitate tangibilă, care se traduce în beneficii concrete pentru cetățeni. Comisia Europeană dorește să-i ajute pe oameni să înțeleagă cum pot beneficia în mod direct de propriile drepturi și vrea să cunoască punctul lor de vedere privind viitorul Europei. Cetățenii europeni trebuie să fie în măsură să își exprime preocupările și să pregătească terenul pentru alegerile europene viitoare. A venit momentul să ne implicăm cu toții activ în definirea viitorului nostru comun. Pentru a marca Anul European al Cetățenilor - 2013, vor fi organizate în întreaga UE o serie de evenimente, conferințe și seminare, atât la nivelul Uniunii, cât și la nivel național, regional sau local (pentru calendarul evenimentelor, puteți consulta: http://europa.eu/citizens-2013 ). Comisia va asigura, de asemenea, o mai mare vizibilitate a portalurilor web multilingve Europe Direct și „Europa ta”, ca elemente-cheie ale unui punct unic de informare privind drepturile cetățenilor Uniunii Europene, și va consolida rolul și vizibilitatea instrumentelor de soluționare a problemelor, cum ar fi SOLVIT , pentru a le permite cetățenilor Uniunii să-și exercite din plin drepturile și să fie mai eficienți în apărarea lor. De-a lungul anului 2013, vicepreședintele Reding și alți comisari ai UE își vor conjuga eforturile cu politicienii de pe plan național și local pentru a organiza dezbateri cu cetățenii din întreaga Europă, pentru a le asculta punctul de vedere și a răspunde la întrebările acestora. Vicepreședintele Reding a organizat deja dezbateri la Cadiz (Spania), Graz (Austria) și Berlin (Germania), iar comisarul Andor a ținut o dezbatere la Napoli (Italia). Multe alte astfel de dezbateri vor fi organizate în 2013 în diferite orașe europene, factorii de decizie politică de la nivel european și local urmând să poarte dezbateri cu cetățenii din toate colțurile Europei, indiferent de statutul lor social. Puteți urmări toate dezbaterile la adresa: http://ec.europa.eu/european-debate/index_ro.htm . Pentru a pregăti terenul pentru Anul European, Comisia a organizat, în perioada 9 mai – 9 septembrie 2012, o amplă

description

2013cetateaneuropeana

Transcript of 2013 Anul Cetateanului European

Avem nevoie de implicarea direct a cetenilor pentru a construi o Uniune mai puternic i cu un caracter politic mai pronunat. Este motivul pentru care 2013 a fost desemnat Anul European al Cetenilor un an dedicat dumneavoastr i drepturilor dumneavoastr n calitate de ceteni ai UE, a afirmat vicepreedintele Viviane Reding, comisarul pentru justiie. Cetenia european este mai mult dect un concept. Este o realitate tangibil, care se traduce n beneficii concrete pentru ceteni. Comisia European dorete s-i ajute pe oameni s neleag cum pot beneficia n mod direct de propriile drepturi i vrea s cunoasc punctul lor de vedere privind viitorul Europei. Cetenii europeni trebuie s fie n msur s i exprime preocuprile i s pregteasc terenul pentru alegerile europene viitoare. A venit momentul s ne implicm cu toii activ n definirea viitorului nostru comun.

Pentru a marca Anul European al Cetenilor - 2013, vor fi organizate n ntreaga UE o serie de evenimente, conferine i seminare, att la nivelul Uniunii, ct i la nivel naional, regional sau local (pentru calendarul evenimentelor, putei consulta: http://europa.eu/citizens-2013). Comisia va asigura, de asemenea, o mai mare vizibilitate a portalurilor web multilingve Europe Direct i Europa ta, ca elemente-cheie ale unui punct unic de informare privind drepturile cetenilor Uniunii Europene, i va consolida rolul i vizibilitatea instrumentelor de soluionare a problemelor, cum ar fi SOLVIT, pentru a le permite cetenilor Uniunii s-i exercite din plin drepturile i s fie mai eficieni n aprarea lor.

De-a lungul anului 2013, vicepreedintele Reding i ali comisari ai UE i vor conjuga eforturile cu politicienii de pe plan naional i local pentru a organiza dezbateri cu cetenii din ntreaga Europ, pentru a le asculta punctul de vedere i a rspunde la ntrebrile acestora. Vicepreedintele Reding a organizat deja dezbateri la Cadiz (Spania),Graz (Austria) iBerlin (Germania), iar comisarul Andor a inut o dezbatere la Napoli (Italia). Multe alte astfel de dezbateri vor fi organizate n 2013 n diferite orae europene, factorii de decizie politic de la nivel european i local urmnd s poarte dezbateri cu cetenii din toate colurile Europei, indiferent de statutul lor social. Putei urmri toate dezbaterile la adresa: http://ec.europa.eu/european-debate/index_ro.htm.

Pentru a pregti terenul pentru Anul European, Comisia a organizat, n perioada 9 mai 9septembrie 2012, o ampl consultare public n cadrul creia cetenii au fost ntrebai despre problemele cu care s-au confruntat n exercitarea drepturilor lor de ceteni ai UE (a se vedea IP/12/461). Respondenii au indicat c sunt foarte ataai de drepturile lor de ceteni ai UE, n special de dreptul la libera circulaie i de drepturile politice. Ei au precizat c i-ar dori crearea unui adevrat spaiu european n care s poat s locuiasc,lucreze,deplaseze,studieze i s fac cumprturi fr s se confrunte cu formaliti administrative mpovrtoare sau cu acte de discriminare. Respondenii au subliniat ns c mai sunt de parcurs unele etape pn la acest stadiu. Ei au atras atenia asupra diverselor probleme existente, n special cele legate de respectarea drepturilor UE la nivel local, chestiuni pe care Comisia le va aborda n urmtorul raport privind cetenia, prevzut s fie publicat n cursul anului 2013. A se vedea rezultatele consultrii la adresa: http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf

Datorit ceteniei UE care nu nlocuiete cetenia naional, ci o completeaz toi resortisanii celor 27 de state membre ale UE beneficiaz, n calitatea lor de ceteni ai UE, de un set de drepturi suplimentare. Printre acestea se numr dreptul de a vota i de a candida la alegerile locale i europene n ara din UE n care locuiesc, dreptul la protecie consular n strintate n aceleai condiii ca i cele aplicate resortisanilorstatului membrun cauz, precum i dreptul de a adresa petiii Parlamentului European, de a nainta o plngere Ombudsmanului European sau de a lua parte, ncepnd din 2012, la o iniiativ ceteneasc european.

Sunt multe drepturi care deriv din calitatea de cetean european, ns de multe ori oamenii nu tiu de existena lor. Un sondaj din 2010 a evideniat faptul c un numr mult prea mare de persoane simt n continuare c nu sunt informate n mod adecvat cu privire la drepturile pe care le dein: doar 43% dintre cetenii europeni cunosc semnificaia sintagmei cetean al Uniunii Europene i aproape jumtate (48%) indic faptul c nu sunt bine informai cu privire la drepturile lor. Miza Anului European al Cetenilor va consta tocmai n explicarea acestor drepturi i n garantarea faptului c oamenii i le cunosci nu se confrunt cu obstacole n exercitarea lor.

De exemplu, libertatea de circulaie este dreptul cel mai preuit al cetenilor UE (a se vedea comunicatul de pres nr. 14/2011). ntr-adevr, cetenii europeni efectueaz n fiecare an peste un miliard de cltorii n interiorul UE i din ce n ce mai muli europeni i exercit dreptul de a locui ntr-un alt stat membru. Cu toate acestea, dei peste o treime (35%) dintre lucrtori ar lua n considerare posibilitatea de a accepta un loc de munc n alt stat membru, aproape unul din cinci este de prere n continuare c exist prea multe obstacole n calea realizrii efective a acestui lucru. mpreun cu dificultile lingvistice, lipsa cronic de informaii constituie bariera cea mai important n calea exercitrii profesiei n alt ar.

Comisia European depune eforturi pentru a elimina aceste obstacole. Raportul privind cetenia UE n 2010 (a se vedea IP/10/1390 i MEMO/10/525) a prezentat 25 de msuri concrete pentru eliminarea obstacolelor rmase care i mpiedic n prezent pe cetenii europeni s-i exercite dreptul la libera circulaie n UE. Una dintre acestea vizeaz creterea gradului de informare a persoanelor n ceea ce privete statutul lor de ceteni ai UE, drepturile de care beneficiaz i ce nseamn aceste drepturi pentru viaa lor de zi cu zi.

Pe durata Anului European al Cetenilor, n 2013, Comisia va publica un al doilea raport privind cetenia Uniunii, care va servi drept plan de aciune pentru eliminarea obstacolelor nc prezente care mpiedic cetenii s beneficieze pe deplin de drepturile lor de ceteni ai UE.

Prin desemnarea anului 2013 drept An European al Cetenilor,

Comisia European i respect angajamentul asumat n cadrul Raportului privind cetenia UE i rspunde apelului Parlamentului European n acest sens.