2013-05.01-ghid-t

123
1 MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI, PROTECŢIEI SOCIALE ŞI PERSOANELOR VÂRSTNICE INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU PROTECŢIA MUNCII “ALEXANDRU DARABONT” Bucureşti GHID DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA PRIVIND UTILIZAREA ECHIPAMENTELOR DE MUNCĂ - Ghid de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1146/30.08.2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor de muncă - - 2013- Proiect de cercetare dezvoltare inclus în Planul Sectorial de Cercetare Dezvoltare al Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice, pentru perioada 2009 2012, Programul Sectorial ”Securitate şi Sănătate în Muncă”

Transcript of 2013-05.01-ghid-t

  • 1

    MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI, PROTECIEI SOCIALE I PERSOANELOR VRSTNICE

    INSTITUTUL NAIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU PROTECIA MUNCII ALEXANDRU DARABONT Bucureti

    GHID DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA

    PRIVIND UTILIZAREA ECHIPAMENTELOR DE MUNC

    - Ghid de aplicare a prevederilor Hotrrii Guvernului nr.1146/30.08.2006 privind cerinele minime de securitate i sntate pentru utilizarea de ctre

    lucrtori a echipamentelor de munc -

    - 2013-

    Proiect de cercetare dezvoltare inclus n Planul Sectorial de Cercetare Dezvoltare al Ministerului Muncii, Familiei, Proteciei Sociale i Persoanelor Vrstnice, pentru perioada 2009 2012, Programul Sectorial Securitate i Sntate n Munc

  • 2

    Acest document a fost elaborat de ctre Institutul Naional de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecia Muncii Alexandru Darabont n cadrul proiectului de cercetare dezvoltare: STUDIU PRIVIND STABILIREA MSURILOR DE SECURITATE I SNTATE N MUNC NECESARE IMPLEMENTRII LEGISLAIEI NAIONALE, CARE TRANSPUNE DIRECTIVELE EUROPENE DIN DOMENIUL POLITICI SOCIALE I OCUPAREA FOREI DE MUNC, inclus n Planul Sectorial de Cercetare Dezvoltare al Ministerului Muncii, Familiei, Proteciei Sociale i Persoanelor Vrstnice, pentru perioada 2009 2012, Programul Sectorial Securitate i Sntate n Munc. Documentul a fost aprobat de ctre Comisia de avizare din cadrul INCDPM. ntreaga responsabilitate privind coninutul prezentului document revine INCDPM i autorilor. n cazul n care cititorii vor semnala erori, INCDPM va aciona ntr-un timp rezonabil pentru remedierea lor. Volumul a fost elaborat de un colectiv de cercettori din cadrul Institutului Naional de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecia Muncii Alexandru Darabont (INCDPM) Bucureti format din: Dr.ing.Anca Antonov Dr.ing.Georgeta Buic Ing.Constantin Beiu

    Coordonatorul proiectului: Dr. ing. Anca Antonov Director program: Dr. ing. Ionel Iorga

    Coninutul acestui material este supus drepturilor de proprietate industrial i intelectual, exploatare i diseminare de ctre autor - INCDPM Alexandru Darabont Bucureti. Multiplicarea (prin fotocopiere, mijloace electronice etc) acestui material este interzis.

  • 3

    CUPRINS

    I. INTRODUCERE 4

    II. REGLEMENTRI privind utilizarea de ctre lucrtori a echipamentelor de munc

    6

    III. DEZVOLTARE I COMENTARII ASUPRA Hotrrii de Guvern nr. 1146/2006

    8

    IV. BUNE PRACTICI 121

    V. SURSE DE INFORMARE 122

  • 4

    I. Introducere

    Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Protectia Muncii Alexandru Darabont Bucuresti, n conformitate cu prevederile art.49 din din Legea nr.319/2006 privind securitatea i sntatea n munc, asigur fundamentarea tiinific a msurilor de mbuntire a activitii de securitate i sntate n munc i promoveaz politica stabilit pentru acest domeniu de MMFPS. In acest sens, prin realizarea proiectului de cercetare dezvoltare: STUDIU PRIVIND STABILIREA MASURILOR DE SECURITATE I SANATATE IN MUNCA NECESARE IMPLEMENTARII LEGISLAIEI NAIONALE, CARE TRANSPUNE DIRECTIVELE EUROPENE DIN DOMENIUL POLITICI SOCIALE I OCUPAREA FOREI DE MUNCA, n cadrul Planului Sectorial de Cercetare Dezvoltare, pentru perioada 2009 2012 al Ministerului Muncii, Familiei i Proteciei Sociale, s-a asigurat dezvoltarea continutului informativ al ghidului de aplicare a Hotrrii Guvernului nr.1146/30.08.2006 privind cerinele minime de securitate i sntate pentru utilizarea de ctre lucrtori a echipamentelor de munc. Acest ghid este un instrument util pentru angajatorii care desfoar activiti n sectoarele economiei naionale, n scopul asigurrii sprijinului necesar respectrii regulilor de securitate i sntate n munc n toate etapele de realizare a activitilor respective, n vederea implementrii cerinelor minime de securitate i sntate necesare pentru utilizarea de ctre lucrtori a echipamentelor de munc, precum si pentru mbuntirea, n special, a mediului de munc, n vederea garantrii unui nivel mai bun de protecie a sntii i a securitii acestora. Ghidul de aplicare a Hotrrii Guvernului nr.1146/30.08.2006 privind cerinele minime de securitate i sntate pentru utilizarea de ctre lucrtori a echipamentelor de munc se denumete, n continuare, ghid de bune practici. Ghidul de bune practici este un document de referin, cu aplicare voluntar, fiind destinat informrii asupra pericolelor i furnizrii de sfaturi practice pentru prevenirea riscurilor de accidentare i mbolnvire profesional a lucrtorilor expui in conditiile utilizrii la locul de munc a acestor echipamente. Ghidul de bune practici se adreseaz specialitilor implicai n asigurarea msurilor de prevenire i protecie necesare eliminrii sau diminurii factorilor de risc de accidentare sau de mbolnvire profesional, respectiv inspectorilor de munc, angajatorilor, medicilor de medicina muncii, membrilor Comitetelor de securitate i sntate n munc, persoanelor cu atribuii n domeniul prevenirii i proteciei. Obiectivul ghidului este acela de a-i ajuta pe cei enumerai mai sus cu privire la evaluarea riscurilor i la alegerea msurilor de protecie adecvate pentru protecia sntii lucrtorilor i garantarea securitii lor la locul de munc recomandnd msuri pentru prevenire i protecie mpotriva riscurilor profesionale generate in condiiile utilizrii de ctre lucrtori a echipamentelor de munc.

  • 5

    Scopul elaborrii ghidului este acela de a crea o structur de baz de coduri de bune practici specifice in acest domeniu.

    Ghidul conine elemente de importan major la nivelul unitilor economice, n domeniul sus menionat n cadrul crora trebuie s se acioneze prin practici sigure care s garanteze un nivel de securitate ct mai ridicat i un mediul de munc sigur i sntos pentru lucrtori, astfel nct s se asigure reducerea i chiar anularea riscurilor de accidentare i mbolnvire profesional la care acetia pot s fie expui.

    De asemenea, ghidul de bune practici este util organismelor de control n domeniul securitii i sntii n munc-Inspecia muncii i inspectoratele teritoriale de munc-, precum i organizaii de prevenire i protecie si respectiv organismelor de evaluare a conformitii competente, ntruct detaliaz msurile necesare pentru asigurarea cerinelor minime de securitate i sntate n munc n toate fazele activitilor economice, cu efect de protecie a vieii, securitii i sntii n munc a lucrtorilor, precum i a tuturor persoanelor care se gsesc n mediul de munc.

    Ghidul de bune practici este util angajatorilor, serviciilor de prevenire i protecie, lucrtorilor desemnai din toate sectoarele de activitate ale economiei nationale, care folosesc echipamente de munc.

    n beneficiul angajatorilor, a serviciilor de prevenire i protecie, lucrtorilor desemnai, precum i a organismelor de control n domeniul securitii i sntii n munc, respectiv a organismelor de evaluare a conformitii respectarea ghidului de bune practici asigur diminuarea costurilor non-calitii, realizarea unui nivel ridicat de securitate i sntate n munc pentru lucrtori i un mediul de munc sigur i sntos.

    Prezentul document conine comentarii referitoare la coninutul juridic i dispoziiile tehnice i de securitate generale aplicabile echipamentelor de munc. Acest ghid de bune practici prevede, pentru angajatori i persoanele responsabile, recomandri care s faciliteze interpretarea i aplicarea Hotrrii Guvernului nr.1146/30.08.2006 privind cerinele minime de securitate i sntate pentru utilizarea de ctre lucrtori a echipamentelor de munc, n special n ceea ce privete evaluarea riscurilor pentru sntatea lucrtorilor implicai i msurile preventive aplicabile.

  • 6

    II. Reglementri II.1 Reglementri europene Principalul act normativ care reglementeaz domeniul securitii i sntii n munc pentru protejarea lucrtorilor mpotriva riscurilor de accidentare i mbolnvire profesional n Uniunea European este Directiva cadru 89/391/CEE privind introducerea de msuri pentru promovarea mbuntirii securitii i sntii lucrtorilor la locul de munc. Principiul de baz al directivei este prevenirea accidentelor de munc i a mbolnvirilor profesionale, ceea ce implic evaluarea, de ctre angajator, a riscurilor profesionale i impune acestuia obligaia de a asigura securitatea i sntatea lucrtorilor n toate aspectele legate de munc. Directiva 89/391/CEE reprezint cadrul legislativ i juridic, baz pentru adoptarea directivelor speciale, n sensul articolului 16 alineatul (1), care stabilesc cerintele minime de sntate i securitate pentru lucrtori n cazul utilizrii echipamentelor de munc:

    Directiva 89/655/CEE privind cerinele minime de sntate i securitate pentru folosirea de ctre lucrtori a echipamentului de munc la locul de munc, cu completrile i modificrile ulterioare, fiind republicat n text consolidat prin Directiva 2009/104/CE. n contextul implementrii Directivei 89/655/CEE, cu completrile i modificrile ulterioare, trebuie s se in cont i de prevederile urmatoarelor directive:

    Directiva 92/57/CEE privind cerinele minime de securitate i sntate care se aplic pe antierele temporare i mobile;

    Directiva 89/654/CEE privind cerinele minime de securitate i sntate la locul de munc;

    Directiva 89/656/CEE privind cerinele minime de securitate i sntate pentru utilizarea de ctre lucrtori a echipamentelor individuale de protecie la locul de munc;

    Directiva 2003/10/CE privind cerinele minime de securitate i sntate referitoare la expunerea lucrtorilor la riscuri generate de ageni fizici (zgomot);

    Directiva 2002/44/CE privind cerinele minime de securitate i sntate referitoare la expunerea lucrtorilor la riscurile generate de ageni fizici (vibraii);

    Directiva 2004/40/CE privind cerinele minime de securitate i sntate referitoare la expunerea lucrtorilor la riscuri generate de agenii fizici (cmpuri electromagnetice);

    Directiva 90/269/CEE privind cerinele minime de securitate i sntate pentru manipularea manual a ncrcturilor care prezint riscuri pentru lucrtori i n special de producere a unor afeciuni dorso-lombare;

    Directiva 92/58/CEE privind cerinele minime pentru semnalizarea de securitate i sntate la locul de munc;

    Pe lng aceste directive trebuie in cont de principiile de integrare a securitii la proiectarea i fabricarea echipamentelor de munc reglementate de:

    Directiva 2006/42/CE privind mainile i de modificare a directivei 95/16/CE;

  • 7

    Directiva 2006/95/CE privind armonizarea legislaiei statelor membre referitoare la echipamentele electrice destinate utilizrii n cadrul unor anumite limite de tensiune;

    Directiva 2004/108/CE privind apropierea legislaiilor statelor membre cu privire la compatibilitatea electromagnetic i de abrogare a Directivei 89/336/CEE;

    Directiva 89/686/CEE privind apropierea legislaiilor statelor membre referitoare la echipamentul individual de protecie;

    Directiva 2000/14/CE privind apropierea legislaiilor statelor membre referitoare la zgomotul emis de echipamentele utilizate n exterior, fiind republicat n text consolidat prin Directiva 2005/88/CE; II.2 Reglementri naionale n Romnia, legislaia de securitate i sntate n munc aplicabil domeniilor de activitate din economia naional transpune Directivele Uniunii Europene din domeniul securitii i sntii n munc. Cadrul legislativ naional cuprinde:

    - Legea securitii i sntii n munc nr.319/2006, cu modificrile ulterioare; - Normele metodologice de aplicare a Legii securitii i sntii n munc nr.

    319/2006, aprobate prin Hotrrea Guvernului nr.1425/2006, cu modificrile i completrile ulterioare;

    - Hotrrile Guvernului referitoare la cerinele minime de securitate i sntate n munc.

    Legea securitii i sntii n munc nr.319/2006, cu modificrile ulterioare, stabilete cadrul organizatoric general al securitii i sntii n munc n Romania, reitereaz principiile generale de prevenire din Directiva cadru 89/391/CEE, stabilete obligaiile angajatorilor privind protecia lucrtorilor, drepturile i obligaiile lucrtorilor, stimulente i sanciuni n domeniu. De asemenea, prin lege, se stabilesc instituiile implicate n sistemul de securitate i sntate n munc i atribuiile acestora.

    Astfel, Legea definete echipamentul de munc, stabilete obligaia angajatorului de a asigura utilizarea la locul de munc a unor echipamente de munc sigure, obligaiile lucrtorilor i sanciunile prevzute n cazul unor abateri.

    Legea nr. 319/2006, Art. 7. - (1) n cadrul responsabilitilor sale, angajatorul are obligaia s ia msurile necesare pentru: d) adaptarea muncii la om, n special n ceea ce privete proiectarea posturilor de munc, alegerea echipamentelor de munc, a metodelor de munc i de producie, n vederea reducerii monotoniei muncii, a muncii cu ritm predeterminat i a diminurii efectelor acestora asupra sntii;

  • 8

    Legea nr. 319/2006, Art. 7, alin (4) Fr a aduce atingere altor prevederi ale prezentei legi, innd seama de natura activitilor din ntreprindere i/sau unitate, angajatorul are obligaia: a) s evalueze riscurile pentru securitatea i sntatea lucrtorilor, inclusiv la alegerea echipamentelor de munc, a substanelor sau preparatelor chimice utilizate i la amenajarea locurilor de munc; d) s asigure ca planificarea i introducerea de noi tehnologii s fac obiectul consultrilor cu lucrtorii i/sau reprezentanii acestora n ceea ce privete consecinele asupra securitii i sntii lucrtorilor, determinate de alegerea echipamentelor, de condiiile i mediul de munc;

    Angajatorul trebuie s aib n vedere la evaluarea riscurilor pentru posturile de lucru din unitatea sa i condiiile speciale care se impun la luarea msurilor de securitate i sntate n cazul grupurilor sensibile la riscuri specifice.

    Legea nr. 319/2006, Art. 12. - (1) Angajatorul are urmtoarele obligaii: a) s realizeze i s fie n posesia unei evaluri a riscurilor pentru securitatea i sntatea n munc, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice;

    Angajatorii au obligaia de a asigure la locul de munc echipamente de munc sigure pentru lucrtori.

    Legea nr. 319/2006, Art. 13. - n vederea asigurrii condiiilor de securitate i sntate n munc i pentru prevenirea accidentelor de munc i a bolilor profesionale, angajatorii au urmtoarele obligaii: .... l) s asigure funcionarea permanent i corect a sistemelor i dispozitivelor de protecie, a aparaturii de msur i control, precum i a instalaiilor de captare, reinere i neutralizare a substanelor nocive degajate n desfurarea proceselor tehnologice; . q) s asigure echipamente de munc fr pericol pentru securitatea i sntatea lucrtorilor;

    Hotrrea Guvernului nr.1425/2006 pentru aprobarea prevederilor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitii i sntii n munc nr. 319/2006, cu modificrile i completrile ulterioare, expliciteaz modul de aplicare a legii la nivelul unitilor economice. De asemenea, Normele metodologice precizeaz n detaliu obligaiile angajatorilor privind activitatea de prevenire i protecie la nivelul unitii. Urmtoarele reglementri prevd cerine minime de securitate i sntate pentru utilizarea n munc de ctre lucrtori a echipamentelor de munc:

  • 9

    Tabel nr.1

    Nr. crt.

    Hotrre de Guvern Directiva Monitorul Oficial

    Act normativ de baz

    1.

    Hotrrea Guvernului nr.1146/2006 privind cerinele minime de securitate i sntate pentru utilizarea n munc de ctre lucrtori a echipamentelor de munc

    89/655/CEE 95/63/CE 2001/45/CE 2009/104/CE1

    815/03.10.2006

    Acte normative complementare

    1.

    Hotrrea Guvernului nr.300/2006 privind cerinele minime de securitate i sntate pentru antierele temporare sau mobile

    92/57/CEE 252/21.03.2006

    2. Hotrrea Guvernului nr.1091/2006 privind cerinele minime de securitate i sntate pentru locul de munc

    89/654/CEE 739/30.08.2012

    3.

    Hotrrea Guvernului nr.1048/2006 privind cerinele minime de securitate i sntate pentru utilizarea de ctre lucrtori a echipamentelor individuale de protecie la locul de munc

    89/656/CEE 722/23.08.2006

    4. Hotrrea Guvernului nr.493/2006 privind cerinele minime de securitate i sntate referitoare la expunerea lucrtorilor la riscurile generate de zgomot

    2003/10/CE 380/03.05.2006

    5. Hotrrea Guvernului nr.1876/2005 privind cerinele minime de securitate i sntate referitoare la expunerea lucrtorilor la riscurile generate de vibraii

    2002/44/CE 81/30.01.2006

    6. Hotrrea Guvernului nr.1136/2006 privind cerinele minime de securitate i sntate referitoare la expunerea lucrtorilor la riscuri generate de expunerea la cmpuri electromagnetice

    2004/40/CE 769/11.09.2006

    7. Hotrrea Guvernului nr.510/2010 privind cerinele minime de securitate i sntate n munc referitoare la expunerea lucrtorilor la riscurile generate de radiaiile optice artificiale

    2006/25/CE 427/25.06.2010

    1 Directiva 2009/104/CE

    privind cerinele minime de securitate i sntate pentru folosirea de ctre lucrtori a

    echipamentului de munc la locul de munc, reprezint forma consolidat a textelor normative anterioare;

  • 10

    8. Hotrrea Guvernului nr.1051/2006 privind cerinele minime de securitate i sntate pentru manipularea manual a maselor care prezint riscuri pentru lucrtori, n special de afeciuni dorsolombare

    90/269/CEE 713/21.08.2006

    9. Hotrrea Guvernului nr.971/2006 privind cerinele minime pentru semnalizarea de securitate i/sau de sntate la locul de munc

    92/58/CEE 683/09.08.2006

    Pentru echipamentele de munc utilizate n sectoarele economiei naionale trebuie s se garanteze ndeplinirea, nc din faza de proiectare i fabricaie, a cerinelor eseniale de securitate i sntate prevzute de legislaia european i naional. Legislaie romn conine prevederi referitoare la asigurarea, nainte de introducerea pe pia, a cerinelor privind proiectarea, fabricarea, utilizarea, reglarea i ntreinerea echipamentelor de munc. Aceasta prevede cerine eseniale de securitate i sntate care trebuie s fie ndeplinite de echipamentele de munc, n scopul eliminrii oricrui risc pe toat durata de via previzibil a acestora, inclusiv n fazele de transport, montare, demontare, dezmembrare i casare. Cerinele minime de securitate i sntate n munc pentru riscuri specifice trebuie s fie luate n considerare la proiectarea i fabricarea echipamentelor de munc, din a cror categorie principal fac parte mainile. nainte s fie puse n funciune la locurile de munc echipamentele de munc, utilizate n activitile economice la nivelul angajatorilor, trebuie s ateste ndeplinirea urmtoarelor reglementri:

    Tabel nr.2

    Nr. crt.

    Hotrre de Guvern Directiva Monitorul Oficial

    1. Hotrrea Guvernului nr.1029/2008 privind condiiile introducerii pe pia a mainilor

    2006/42/CE 674/30.09.2008

    2. Hotrrea Guvernului nr.457/R1/2003 privind privind asigurarea securitii utilizatorilor de echipamente electrice de joas tensiune

    2006/95/CE2 402/15.06.2007

    3. Hotrrea Guvernului nr.982/2007 privind compatibilitatea electromagnetic

    2004/108/CE3

    2 Directiva 2006/95/CE privind echipamentul electric destinat utilizrii n anumite limite de tensiuni a nlocuit Directiva 73/23/CEE, adoptat n legislaia naional prin HG nr.457/2003; 3 Directiva 2004/108/CE privind compatibilitatea electromagnetic a nlocuit Directiva 89/336/CEE, adoptat n

    legislaia naional prin HG nr.497/2003;

  • 11

    4. Hotrrea Guvernului nr.1756/2007 privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot n mediu produs de echipamente destinate utilizrii n exteriorul cldirilor

    2000/14/CE 2005/88/CE

    48/22.01.2007

    Acte normative complementare

    1. Hotrrea Guvernului nr.1146/2006 privind cerinele minime de securitate i sntate pentru utilizarea n munc de ctre lucrtori a echipamentelor de munc

    89/655/CEE 95/63/CE 2001/45/CE 2009/104/CE4

    815/03.10.2006

    2. Hotrrea Guvernului nr.115/2004 privind stabilirea cerinelor eseniale de securitate ale echipamentelor individuale de protecie si a condiiilor pentru introducerea lor pe pia

    89/686/CEE 93/68/CEE 93/95/CEE 96/98/CEE

    166/26.02.2004

    3. Legea nr.245/2004 privind securitatea general a produselor

    2001/95/CE5 565/25.06.2004

    III. Dezvoltare si comentarii asupra Hotrrii Guvernului nr.1146/30.08.2006

    CAPITOLUL I Dispoziii generale

    Art. 1. - (1) Prezenta hotrre stabilete cerinele minime pentru asigurarea securitii i sntii lucrtorilor care utilizeaz la locul de munc echipamente de munc, definite potrivit art. 2. (2) Prevederile Legii securitii i sntii n munc nr. 319/2006 se completeaz cu prevederile specifice cuprinse n prezenta hotrre. 1.1 n acest articol este precizat domeniu actului legislativ, respectiv faptul c acesta stabilete cerinele minime pentru asigurarea securitii i sntii lucrtorilor care utilizeaz la locul de munc echipamente de munc, noi sau existente. Hotrrea Guvernului nr.1146/2006 stabilete cerinele minime de securitate i sntate pentru utilizarea n munc de ctre lucrtori a echipamentelor de munc la locul de munc, indiferent de natura i starea acestora. Termenii referitori la "echipament de munc" i "utilizare" sunt definii la art.2 din Hotrrea Guvernului nr.1146/2006. 1.2 n temeiul: - art. 6, alin.(2), pct.b) din Legea nr.319/2006, cu modificrile ulterioare, privind securitatea i sntatea n munc se stabilete rspunderea angajatorului pentru evaluarea riscurilor la toate posturile de lucru din companie/organizaie; - art.12 alin.(1), lit.a) din Legea nr.319/2006 privind securitatea i sntatea n munc, cu modificrile ulterioare, se stabilete obligaia pe care o are angajatorul n

    4 Directiva 2009/104/CE

    privind cerinele minime de securitate i sntate pentru folosirea de ctre lucrtori a

    echipamentului de munc la locul de munc; 5 Directiva 2001/95/CE privind securitatea general a produselor se aplic tuturor produselor pentru care nu exist

    prevederi legislative specifice armonizate.

  • 12

    ceea ce privete efectuarea evalurii riscurilor la posturile de lucru prim atribuie a personalului din cadrul serviciilor interne de prevenire i protecie. Punctul de plecare n optimizarea activitii de prevenire a accidentelor de munc i mbolnvirilor profesionale la locurile de munc l constituie evaluarea riscurilor. Indiferent c este vorba de un loc de munc, un atelier sau o ntreprindere, o asemenea analiz permite ierarhizarea riscurilor n funcie de dimensiunea lor i alocarea eficient a resurselor pentru msurile prioritare. Evaluarea riscurilor constituie primul pas n demersul de prevenire a accidentelor de munc i bolilor profesionale i const n identificarea pericolelor existente la posturile de lucru i cuantificarea riscurilor. Evaluarea riscurilor este o examinare sistematic a riscurilor legate de toate componentele procesului de munc: echipamente de munc i materiale; mediul de munc; lucrtor; sarcina de munc. n urma evalurii rezult: riscurile existente la postul de lucru evaluat, dimensiunea acestora, ce riscuri pot fi eliminate, ce msuri de prevenire i protecie trebuie luate pentru a ine sub control riscurile care nu pot fi eliminate sau cele reduse/diminuate, n vederea asigurrii gesionrii acestora. Noiunea de risc precum i parametrii de cuantificare a riscului sunt definite pe plan european, i anume: probabilitatea producerii unei vtmri sau afeciuni a organismului uman cu anumit gravitate i frecven a consecinelor - Parametrii de cuantificare a riscului: gravitatea i frecvena consecinei maxime previzibile a aciunii factorului de risc asupra organismului uman Necesitatea evalurii riscurilor Numrul mare de accidente de munc i mbolnviri profesionale implic att costuri directe, ct i indirecte:

    costuri pentru angajai i familiile lor, reprezentate prin costuri la nivel uman; costuri financiare pentru companii/organizaii (absene n caz de accident sau

    boal, costuri de asigurare, productivitate, profit, competitivitate etc.); costuri pentru ntreaga societate (o povar din ce n ce mai mare pentru

    sistemele de sntate). Resursele financiare ale firmelor fiind limitate, evaluarea riscurilor permite stabilirea prioritilor n alocarea resurselor pentru msurile de prevenire i protecie n funcie de ierarhizarea riscurilor. Principiul evalurii riscurilor este identificarea factorilor de risc din sistemul analizat i cuantificarea dimensiunii riscurilor pe baza combinaiei ntre gravitatea i frecvena consecinei maxime previzibile a aciunii factorului de risc asupra organismului uman. Legea securitii i sntii n munc stabileste obligaiile angajatorului n ceea ce privete evaluarea riscurilor i planificarea activitii de prevenire si protectie.

  • 13

    In acest scop, evaluarea riscurilor la locurile de munca presupune i include evaluarii riscurilor generate de echipamentele de munca utilizate la respectivul loc de munca. Evaluarea riscurilor permite posibilitatea stabilirii dac sunt sau nu garantate caracteristicile echipamentului de munc i exist si sunt respectate conditiile legate de punerea in functiune, utilizarea, ntreinerea i verificarea acestora, n conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr.1146/2006.

    Art. 2. - n sensul prezentei hotrri, termenii i expresiile de mai jos au urmtoarea semnificaie: a) echipament de munc - orice main, aparat, unealt sau instalaie folosit la locul de munc; b) utilizarea echipamentului de munc - orice activitate referitoare la echipamentul de munc, cum ar fi pornirea sau oprirea echipamentului, folosirea, transportul, repararea, modificarea, ntreinerea, inclusiv curarea lui; c) zon periculoas - orice zon din interiorul i/sau din jurul echipamentului de munc n care prezena unui lucrtor expus l supune pe acesta unui risc pentru sntatea i securitatea sa; d) lucrtor expus - orice lucrtor aflat integral sau parial ntr-o zon periculoas; e) operator - lucrtorul/lucrtorii nsrcinat/nsrcinai cu utilizarea echipamentului de munc. 2 In sensul Hotrrii Guvernului nr.1146/2006, termenii i expresiile au urmtorul nteles:

    echipamentul de munc este definit la art.(5), lit.i) din Legea nr.319/2006 i completat cu definiiile enunate prin Directivele Noii Abordri, adoptate in legislaia national prin hotrri ale guvernului specifice diferitelor categorii de echipamente de munc.

    termenul de "utilizare" este, de asemenea, extins i include toate activitile legate de oricare dintre fazele ciclului de via a echipamentului de munc. Cteva exemple de astfel de activiti au fost incluse n continutul anexelor la Hotrrea Guvernului nr.1146/2006. Ali termeni, cum ar fi instalarea, montarea i demontarea echipamentelor de munc trebuie s fie, de asemenea, luai n considerare. Securitatea echipamentelor de munc trebuie s fie garantat n toate fazele de via a acestora.

    legat de definiia zon periculoas se recomand comentariile introductive din Anexa nr.1 a Hotrrii Guvern nr.1029/2008 privind condiiile introducerii pe pia a mainilor, n ceea ce privete evaluarea riscurilor. Conceptul de zon periculoas face posibil localizarea spaiilor n care persoanele pot fi expuse unui pericol i/sau unor pericole.

  • 14

    De exemplu, n cazul riscurilor care implic contactul cu elementele mobile ale echipamentului de munc zona periculoas este limitat la zona din vecintatea prilor periculoase ale echipamentului.

    n cazul altor riscuri, de exemplu riscul de a fi lovit de obiecte ejectate din echipamentul de munc sau riscul determinat de expunerea la emisiile sonore sau la substanele periculoase utilizate sau ejectate de echipamentul respectiv, zona periculoas poate s includ zone semnificative n mediul n care se afl echipamentul de munc.

    Una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a riscurilor este proiectarea mainilor astfel nct s se evite necesitatea ca persoanele sa intre n zonele periculoase. n conformitate cu Observatii preliminare din Anexa nr.1 a HG nr.1029/2008:

    Observatii preliminare

    1.Productorul de masini sau reprezentantul su autorizat trebuie s asigure desfurarea unui studiu de risc n scopul stabilirii cerinelor privind sntatea i sigurana care se aplic mainilor. trebuie s fie proiectate i construite avnd n vedere rezultatele studiului de risc.

    Prin procesul iterativ de studiere a riscului i de reducere a riscului menionat mai sus, productorul sau reprezentantul su autorizat trebuie:

    s stabileasc limitele mainilor, ceea ce include destinaia anticipat i orice posibil utilizare neadecvat,

    s identifice pericolele care pot fi generate de echipament i situaiile periculoase asociate acestora,

    s estimeze riscurile, avnd n vedere gravitatea sau posibilele accidentri sau afectarea sntii i probabilitatea apariiei acestora,

    s evalueze riscurile, n scopul stabilirii necesitii reducerii riscului n conformitate cu obiectivul prezentei hotarari,

    s elimine pericolele sau s reduc riscurile asociate pericolelor prin aplicarea unor msuri de protecie, respectnd prioritile stabilite la punctul 1.1.2 litera (b). 2.Obligaiile prevzute de cerinele eseniale de securitate i sntate se aplic numai atunci cnd exist riscuri corespunztoare pentru echipamentul n cauz cnd acesta este utilizat n condiiile prevzute de productor sau reprezentantul su autorizat sau n condiii anormale ce pot fi anticipate. n oricare dintre cazuri, se aplic principiile de integrare a securitii menionate la punctul 1.1.2 i obligaiile privind marcarea mainilor i instruciunile menionate la punctele 1.7.3 i 1.7.4 din hotarare.

    3.Cerinele eseniale de securitate i sntate prevzute n prezenta anex sunt imperative. Cu toate acestea, innd seama de starea actual a tehnologiei, s-ar putea s nu fie posibil s se ndeplineasc obiectivele stabilite de aceasta. n acest caz, echipamentul trebuie s fie proiectat i construit cu scopul de a se apropia ct mai mult cu putin de aceste obiective

    ..

  • 15

    definiia termenului lucrtor expus este foarte cuprinztoare. Termenul de lucrtor expus" se refer nu numai la operatorul unui echipament de munc, dar si la oricare alt lucrtor care ar putea fi n zona de pericol a echipamentului de munca n cauz. Lucrtorii reprezint o categorie de poteniale persoane expuse, care pot sa fie prezente ntr-o zona periculoas, n special dac zonele periculoase includ zone din vecinatatea echipamentului de munc. De exemplu, n cazul mainilor destinate utilizrii n domeniul profesional, aceste persoane pot fi, de exemplu, ali lucrtori ai unitatii economice n care se folosete maina sau persoane aflate in trecere expuse n mod ntmpltor. Termenul este folosit pentru a desemna toate persoanele cu sarcini specifice care implica intervenia la mainilor respective i nu se limiteaz la operatorii de producie. De asemenea, termenul de "lucrtor expus" este folosit i pentru a identifica operatorul unui echipament de munc, dar i orice alt lucrtor care ar putea fi n zona de pericol a echipamentului de munc n cauz, la un post de lucru permanent (de exemplu, un post de lucru fix , n imediata apropiere a unui post lucru de sudur sau o instalaie de ridicat- macara) sau la un post de lucru temporar (de exemplu, caz n care se efectueaz operaii de curenie, ntreinere sau alte activiti n apropierea unui post de lucru de sudur sau o instalaie de ridicat-macara). Din categoria lucrtorilor expui fac parte persoanele care manevreaz echipamentele de munc n diferitele etape ale duratei de via a acestora. Lucrtori expui pot fi persoane care au sau nu instruire de specialitate.

    n ceea ce priveste termenul operator definiia se refer la lucrtorul/lucrtorii nsrcinat/nsrcinai cu utilizarea echipamentului de munc. A se vedea i comentariul i definiia referitoare la utilizarea echipamentului de munc. n consecin, toate prevederile legii se aplic integral, n Hotrrea Guvernului nr. 1146/2006 fiind detaliate, atunci cnd este cazul, specificaii particulare pentru utilizarea anumitor categorii de echipamente de munc. Termenii definii n cadrul Hotrrea Guvernului nr.1146/2006 trebuie s fie completai cu termenii definii de Hotrrea Guvernului nr.1029/2008, cu modificrile i completrile ulterioare, precum i termenii definii prin hotrrile guvernului specifice diferitelor categorii de echipamente de munc.

  • 16

    CAPITOLUL II Obligaiile angajatorului

    SECIUNEA 1

    Obligaii generale. Reguli referitoare la echipamentele de munc

    Art. 3. - (1) Angajatorul este obligat s ia msurile necesare pentru ca echipamentul de munc pus la dispoziia lucrtorilor din ntreprindere i/sau uniti s corespund lucrului prestat ori s fie adaptat acestui scop i s poat fi utilizat de ctre lucrtori, fr a pune n pericol securitatea sau sntatea lor. (2) La alegerea echipamentelor de munc pentru asigurarea securitii i sntii lucrtorilor, angajatorul este obligat s acorde o atenie deosebit tuturor condiiilor de munc, caracteristicilor specifice acestora, precum i riscurilor existente, n special la locurile de munc din cadrul ntreprinderii i/sau unitii, i/sau riscurilor care sunt susceptibile s apar la utilizarea echipamentelor de munc. (3) n situaia n care nu este posibil s se asigure c echipamentele de munc sunt utilizate fr niciun risc pentru sntatea i securitatea lucrtorilor, angajatorul este obligat s ia msuri corespunztoare pentru reducerea riscurilor. 3 n sensul acestei prevederi trebuie sa se utilizeze numai echipamente de munc care sunt "sigure pentru utilizarea previzibil", precizate n instruciunile de utilizare ale echipamentului respectiv. O atenie deosebit trebuie sa fie acordat acestei prevederi de ctre angajator atunci cnd selecteaz si achiziioneaz un echipament de munc, indiferent dac este nou sau deja folosit, care urmeaz sa fie pus la dispoziia lucrtorilor pentru prima dat. n acest caz, angajatorul trebuie s se asigure c echipamentul de munc selectat, att datorit proiectarii ct i a caracteristicilor de fabricaie, este potrivit pentru locul de munc i pentru realizarea procesului de productie respectiv. Totodat angajatorul trebuie s fie n posesia instruciunilor de utilizare ale echipamentului de munc i s se asigure aceste instruciuni sunt puse la dispoziia lucrtorilor la locul unde este destinat sa fie utilizat echipamentul. Instruciunile echipamentului de munc, se gasesc in Manualul de utilizare/Carte tehnic, care trebuie puse la dispoziie beneficiarului (angajator) de ctre productorul sau distribuitorul/furnizorul echipamentului. n acest sens, angajatorul trebuie s se asigure c echipamentul este utilizat n conformitate cu astfel de specificaii i corespunztor instruciunilor prevzute de Cartea tehnica/Manual de utilizare a echipamentului respectiv, care sunt redactate n limba roman, i, dup caz, nsoite de instruciunile echipamentului n limba rii de origine a producatorului sau ntr-una din limbile Uniunii Europene, cunoscute de ctre personalul de deservire. n acelai timp, aplicarea acestui principiu la echipamentul de munc existent reprezint, n practic, interzicerea "utilizrii improvizate sau neprevzute sau n situaii neprevzute sau condiii", care poate implica un risc, pentru securitatea si sanatatea lucratorilor.

  • 17

    Dac este necesar, angajatorul trebuie s garanteze conformarea echipamentul de munca, in vederea utilizarii fara nici un risc pentru sntatea i securitatea lucrtorilor. n orice caz, echipamentul de munc trebuie s ndeplineasc cerinele legale prevazute la art.4, alin (1) , lit.a) si lit.b) sau alin (2), conform comentariilor de mai jos. La alegerea echipamentului de munc, angajatorul trebuie s evalueze caracteristicile i condiiile de la locul de munc n care echipamentul va fi utilizat i, n special, cele de lucru. n mod similar, se face referire la efectul nociv care ar putea rezulta din utilizarea unor echipamente n anumite locuri de munc. De exemplu, o astfel de situaie ar fi n cazul unui echipament de munc, alimentat cu energie electric, utilizat de regula n medii de lucru normale, atunci cnd este folosit ntr-o atmosfer cu potenial de explozie, respectivul echipament trebuie s aib un nivel adecvat de protecie, conform prevederilor Hotrrii Guvernului nr.752/2004, cu modificrile i completri ulterioare. In cazul echipamentelor de munc electrice, care urmeaz s fie utilizate n medii care pot deveni umede, echipamentul trebuie s aib un grad de protecie IP xx adecvat. Angajatorul trebuie s citeasc cu atenie instruciunile furnizate de productorul echipamentului de munc pentru a se asigura c nu exist "incompatibiliti", cu condiiile de utilizare prevzute. n cazul utilizrii de ctre lucrtorii cu dizabiliti a echipamentului de munc, sunt necesare adaptri corespunztoare. O atenie deosebit ar trebui acordat lucrtorilor cu un anumit tip de limitare senzorial, care mpiedic percepia sau primirea de informaii, cum ar fi, de exemplu, surditate, care nu permite percepia semnalului semnal acustic respectiv. n mod similar, ar trebui s se in seama de faptul c anumite sisteme de protecie ar putea s nu fie adecvate pentru persoanele cu un anumit grad de limitare fizic sau psihologic. n cazul n care nu este posibil s se asigure ca echipamentul de munc respectiv s fie folosit fr riscuri pentru securitatea sau sntatea lucrtorilor, angajatorul trebuie s ia msurile corespunztoare pentru a elimina sau reduce la minimum riscul. n cazul n care, n ciuda msurilor adoptate n conformitate cu alineatul de mai sus, este necesar s se reduc ncontinuare riscul respectiv, angajatorul trebuie s adopte msuri suplimentare, astfel nct s se reduc n mod corespunztor acel risc, n vederea garantrii asigurrii condiiilor de utilizare, n conformitate cu cerinele minime de securitate i sntate stabilite prin Hotrrea Guvernului nr.1146/2006. Aceste msuri pot s influeneze condiiile de utilizare a echipamentului de munc (schimbarea locaiei, utilizare restrns, etc), sau se pot baza, de exemplu, pe informaii

  • 18

    sau instruciuni pentru utilizarea acestuia, legat de semnalizare, instruire, supraveghere a muncii, autorizare sau un sistemul de lucru supravegheat (cunoscut sub numele de "sistemul de autorizare de lucru") sau, atunci cnd este necesar, utilizarea echipamentului individual de protecie. n orice caz, angajatorul trebuie s utilizeze numai echipamente care respect: - reglementrile de proiectare i fabricare i - cerinele minime de securitate i sntate, de exemplu cele legate de caracteristicile echipamentului de munc, fie de tip general, fie de tip specific pentru echipamente mobile, cu sau fr autopropulsie sau echipamente demontabile sau mobile folosite la ridicarea sarcinilor. A se vedea comentariile 4

    Art. 4. - (1) Fr a aduce atingere prevederilor art. 3, angajatorul este obligat s procure i/sau s utilizeze: a) echipamente de munc puse pentru prima dat la dispoziia lucrtorilor din ntreprindere i/sau unitate, pentru folosin, dup data intrrii n vigoare a prezentei hotrri, care ndeplinesc: (i) prevederile tuturor reglementrilor tehnice romne care transpun legislaia comunitar aplicabil; (ii) cerinele minime prevzute n anexa nr. 1, n cazul n care nu se aplic sau se aplic parial reglementri tehnice romne care transpun legislaia comunitar; b) echipamente de munc puse pentru prima dat la dispoziia lucrtorilor din ntreprindere i/sau unitate, pentru folosin, care ndeplinesc cerinele minime prevzute n anexa nr. 1, cel trziu pn la data de 31 decembrie 2006. (2) Angajatorul este obligat s ia msurile necesare pentru ca, pe toat durata utilizrii lor, echipamentele de munc s fie meninute, printr-o ntreinere adecvat, la un nivel tehnic care s respecte, dup caz, prevederile alin. (1) lit. a) sau b). (3) Ministerul Muncii, Solidaritii Sociale i Familiei stabilete, dup consultarea partenerilor sociali i lund n considerare legislaia i/sau practicile naionale, modalitile care s permit realizarea unui nivel de securitate corespunztor obiectivelor prevzute n anexa nr. 2. 4 Pentru maini i alte categorii de echipamente de munc aceast prevedere implic respectarea urmtoarelor condiii:

    - dup data intrrii n vigoare a Hotrrii Guvernului nr.1146/2006, angajatorul utilizator de maini sau alte categorii de echipamente de munc se asigur c produsele noi achizitionate ndeplinesc cerinele din Hotrrii Guvernului nr.1029/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, sau a altor reglementri aplicabile corespunztoare categoriei de echipament achizitionat i ale tuturor celorlalte reglementri tehnice, care transpun n legislaia romn Directivele europene specifice categoriilor respective de echipamente de munc. Asigurarea respectarii acestei prevederi legale se poate realiza prin stabilirea unor condiii la achizitionarea masinilor, ca si a altor echipamente de munc, n care s se specifice condiii similare celor ndeplinite la introducerea pe pia i libera circulaie a mainilor sau a altor categorii de echipamente de munc i,

  • 19

    respectiv, prin controlul calitii echipamentelor achizitionate (stabilirea unei proceduri de verificare a produselor achizitionate);

    - n cazul n n care angajatorul realizeaz un echipament de munc pentru propriul uz sau modific un echipament achiziionat de pe pia pentru a-i mbuntii performanele sau achizitioneaz direct un echipament fabricat ntr-un stat din afara Uniunii Europene, acesta, n calitate de utilizator al echipamentului respectiv, i asum toate responsabilitile productorului i trebuie s adopte toate msurile prevzute de Hotrrea Guvernului nr.1029/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, sau al altor reglementri aplicabile, funcie de categoria echipamentului de munc;

    - angajatorul care achizitioneaza sau nchiriaz o main sau alta categorie de echipament de munc, folosit n alt unitate economic, trebuie s se asigure ca aceasta ndeplinete cerinele minime de securitate i sntate prevzute de Anexa nr.1 a HG nr.1146/2006.

    Se atrage atenia asupra faptului c un utilizator nu i poate asuma responsabilitile productorului echipamentului de munc cu excepia celui de-al doilea aliniament din paragraful anterior. Prevederile legislaiei romne referitoare la evaluarea conformitii produselor, att mainile ct i alte categorii de echipamente de munc, stabilesc c produsele trebuie s ateste conformitatea cu reglementrile aplicabile, nc din faza de proiectare i fabricaie, activitile de evaluare a conformitii i certificare trebuie s se efectueze de ctre organisme de evaluare a conformitii competente. n tabelul de mai jos sunt prezentate reglementrile aplicabile echipamentelor de munc, la nivel european i naional.

  • 20

    Nr. crt Directiva Nr.directivei, Amendament

    Numrul reglementrii

    0 1 2 3

    1. Echipament de joasa tensiune 2006/95/EC (nlocuie 73/23/CEE)

    HG nr.457/R1/15.06.2007 (consolideaz HG nr.457/2003, cu modificarea nr. 1514/2003)

    2. Recipieni sub presiune 87/404/EEC 90/488/EEC 93/68/EEC

    HG nr. 1242/2004 (consolideaz HG nr.454/2003)

    3. Jucarii 88/378/EEC 93/68/EEC

    HG nr. 396/2003

    4. Materiale pentru constructii 89/106/EEC 93/68/EEC

    HG nr. 622/2004 (nlocuie HG nr.102/2003, modificat i completat prin HG nr.796/2005 i nr.1708/2005)

    5. Compatibilitate electromagnetica 2004/108/CE (nlocuie 89/336/EEC 92/31/EEC 93/68/EEC 98/13/EC)

    HG nr. 982/2007 (nlocuie HG nr.497/2003)

    6. Masini 2006/42/CE (nlocuie 98/37/EC) 98/79/EC

    HG nr. 1029/2008 (nlocuie HG nr.119/2004 ncepnd cu 29.12.2009)

    7. Echipament individual de protectie 89/686/EEC 93/68/EEC 93/95/EEC 96/58/EC

    HG nr. 115/2004 modificat prin HG nr.804/2005

  • 21

    0 1 2 3

    8. Aparate de cantarit cu functionare neautomata

    90/384/EEC 93/68/EEC

    HG nr. 617/2003, modificat i completat prin HG nr.962/2007

    9. Dispozitive medicale implantabile 90/385/EEC 93/42/EEC 93/68/EEC 2007/47/EC

    HG nr. 55/2009 (nlocuie HG nr.344/2004)

    10. Arzatoare cu combustibili gazosi 90/396/EEC 93/68/EEC

    HG nr. 453/2003, republicat i completat cu HG nr.962/2007

    11. Cazane cu ap cald/Boilere 92/42/EEC 93/68/EEC 04/8/EC

    HG nr. 574/2005, completat prin HG nr.962/2007 i nr.1043/2007

    12. Explozivi de uz civil 93/15/EEC Decizia 2004/388/EC

    HG nr. 207/2005

    13. Dispozitive medicale 93/42/EEC amendat prin 98/79/EC i modificat prin 2000/70/EC, 2001/104/EC Regulamentul CE 1882/2003 2003/12/EC 2003/32/EC

    HG nr.54/2009 (nlocuie HG nr.911/2005) HG nr.382/2005 (in cazul utilizrii esuturilor de origine animal)

    14. Atmosfere potential explozive (ATEx) 94/9/EC HG nr. 752/2004

    15. Ambarcatiuni pentru agreement 94/25/EC 04/44/EC Regulamentul CE 1882/2003 Regulamentul CE 1137/2008

    HG nr. 2195/2004

  • 22

    0 1 2 3

    16. Ascensoare 95/16/EC 2006/42/CE

    HG nr. 439/2003, (modificat i completat prin HG nr.2176/2004 i HG nr.962/2007) completat prin HG nr.294/2008

    17. Aparatura de refrigerare 96/57/EC 94/2/EC 92/75 2003/66/EC

    HG nr. 1039/2003 modificat i compeltat prin HG nr.1039/R1/2003 i nr.972/2004

    18. Echipamente sub presiune 97/23/EC HG nr. 584/2004, completat de HG nr.1168/2005

    19. Dispozitive medicale pentru diagnosticare in vitro

    98/79/EC HG nr.798/2003, modificat i completat prin HG nr.929/2007 i nr.657/2008

    20. Echipamente terminale pentru radio si telecomunicatii

    99/5/EC (nlocuie 98/13/EC)

    HG nr. 88/2003 modificat i completat de HG nr.88/R1/2003

    21. Ambalaje i deeuri din ambalaje 94/62/EEC Regulament CE 1882/2003 04/12/EC 05/20/EC

    Legea nr.426/2001 HG nr.1470/2004 HG nr.621/2005 HG nr.1872/2006

    22. Instalaii de transport pe cablu pentru persoane

    00/9/EC HG nr. 1009/2004, modificat i completat prin HG nr.1589/2006 i nr.962/2007

    23. Echipamente sub presiune transportabile

    99/36/EC 2001/2/EC 2002/50/EC Decizia 2001/107/EC Corrigendum 31999L0036R(3) din 2002

    HG nr. 941/2003, modificat i completat prin HG nr.962/2004 i nr.1941/2004

    24. Nivelul emisiilor de zgomot n mediu produs de echipamente destinate utilizrii n exteriorul cldirilor

    00/14/EC 05/88/EC

    HG nr.1756/2006 (nlocuie HG nr.539/2004)

    25. Instrumente de msurare 04/22/EC HG nr.264/2004, modificat i completat prin HG nr.962/2007

  • 23

    0 1 2 3

    Alte reglementri

    1. Limitarea utilizrii substanelor periculoase n echipamente electrice i electronice

    02/95/EC HG nr.992/2005, modificat i completat prin HG nr.816/2006

    2. Deeuri electrice i electronice 02/96/EC HG nr.448/2005

    3. Emisii de la motoarele nerutiere 97/68/EC 01/63/EC 02/88/EC 04/26/EC Corrigendum directiva 20/24/EC

    HG nr.322/2007

  • 24

    Angajatorul are obligaia s achiziioneze n vederea utilizrii numai echipamente care respect, nc din faza de proiectare i fabricare, reglementrile care se aplic acestora. n funcie de tipul i categoria n care se incadreaz echipamentul de munc i respectiv data la care acesta a fost introdus pe pia pentru prima dat, se aplic obligatoriu cerinele minime de securitate i sntate prevzute n Anexa nr.1 i, dup caz, Anexa nr.2 a Hotrrii Guvernului nr.1146/2006. Aceste cerinele trebuie s fie tratate ca minimum absolut i, prin urmare, acestea vor fi ntotdeauna aplicabile n cazul n care cerinele stabilite de reglementrile aplicabile proiectrii i fabricrii echipamentelor de munc respective sunt mai puin restrictive, de exemplu cazul unui echipament de munc "vechi" pentru care, avnd n vedere data primei lui puneri n funciune, se aplic reglementrile n vigoare la data fabricrii i punerii n funciune. Cu alte cuvinte, cu excepia cazului cnd Hotrrea Guvernului nr.1146/2006 stabilete cerine noi sau stabilete un nivel mai ridicat pentru msurile preventive referitoare la pericolele identicate, se poate presupune, n principiu, faptul c echipamentul care respect o reglementare specific referitoare la proiectare i fabricare i, dac echipamentul de munc respectiv a fost ntreinut corespunztor, acesta se conformeaz cerinelor minime prevzute de Anexele nr.1 i, dup caz, nr.2 din Hotrrea Guvernului nr.1146/2006. Acesta este cazul, n special, a echipamentelor de munc deja introduse pe pia i puse n funciune n conformitate cu Hotrrea Guvernului nr.119/2004 privind stabilirea condiiilor pentru introducerea pe pia a mainilor industriale, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 175 din 1 martie 2004 i Normele Generale de Protecia Muncii, ed. 2002, abrogate, n temeiul crora au fost aprobate reglementrile referitoare la proiectare, fabricare i utilizare. Mai mult dect att, se presupune c echipamentele de munc prevzute cu marcaj CE de conformitate confer prezumia de conformitate i asigur ndeplinirea cerinelor minime de securitate i sntate prevzute de Anexele prevzute de Hotrrea Guvernului nr.1146/2006. Cu toate acestea, o verificare trebuie s se efectueze pentru a se asigura c marcajul CE de conformitate a fost aplicat corect i se refer la echipamentul de munc respectiv i c Manualul de instruciuni/Carte tehnic a fost furnizat corespunztor. O verificare trebuie s fie, de asemenea, efectuat pentru a asigura faptul c echipamentul de munc este nsoit de declaraia CE de conformitate, atunci cnd acest lucru este stabilit de reglementrile specifice, aa cum este cazul la maini i echipamentele de joas tensiune (LVD), pentru care att Manualul de instruciuni/Carte tehnic i declaraia CE de conformitate trebuie s fie furnizate n versiunea lor original ntr-una dintre limbile Uniunii Europene i traduse n limba romn, cel puin, atunci cnd echipamentul de munc a fost fabricat n afara Romniei.

  • 25

    Utilizatorii pot s solicite copii ale urmtoarelor documente: declaraia CE de conformitate, emis pentru tipul modelului respectiv de echipament, care ar trebui s cuprind referiri la identificarea productorui, modelul echipamentului, prevederile aplicate i standardele respectate, precum i denumirea, adresa, numrul de identificare a organismelor de evaluare a conformitatii implicate sau, dup caz,a organismelor competente; certificat de examinare CE de tip/certificat de asigurare total a calitii (de exemplu pentru maini) sau, dup caz, alt tip de certificat de conformitate emis de un organism de evaluare a conformitatii, pentru alte categorii de echipamente de munc; declaraia de conformitate ntocmit conform Anexei nr.1 din HG nr.1022/20026, dup caz.

    Se pot solicita, de asemenea:

    - rapoarte de ncercri de tip pentru tipul modelului respectiv de echipament emis de ctre un organism de evaluarea conformitii sau laborator de ncercri competent;

    - rapoarte de ncercare individuale sau de lot, aferente exemplarului de echipament pus la dispoziia angajatorului.

    De exemplu, declaraia CE de conformitate privind mainile trebuie s conin urmtoarele informaii prevzute prin Anexa nr.2 a Hotrrii Guvernului nr.1029/2008, cu modificrile i completrile ulterioare:

    1. Coninut A. Declaraia CE de conformitate a mainii Declaraia i traducerile acesteia trebuie s fie elaborate potrivit instruciunilor prevzute la pct. 1.7.4.1 lit. a) i b) din anexa nr. 1 i trebuie s fie dactilografiate sau scrise de mn cu majuscule. Aceast declaraie se refer exclusiv la maina care se afl n starea n care a fost introdus pe pia i exclude componentele adugate i/sau operaiile efectuate ulterior de ctre utilizatorul final. Declaraia CE de conformitate trebuie s conin urmtoarele elemente: 1. denumirea i adresa complet ale productorului i, dup caz, ale reprezentantului su autorizat; 2. denumirea i adresa persoanei autorizate s constituie dosarul tehnic, persoan care trebuie s fie stabilit n Uniunea European; 3. descrierea i identificarea mainii, inclusiv denumirea generic, funcia, modelul, tipul, numrul de serie i denumirea sa comercial; 4. o declaraie care s precizeze expres c maina satisface ansamblul prevederilor pertinente din prezenta hotrre i, dup caz, o declaraie similar care precizeaz c maina este conform i cu alte reglementri i/sau reguli tehnice specifice. Referinele trebuie s fie cele care sunt publicate n Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. n cazul mainilor fabricate pe teritoriul Romniei se precizeaz toate referinele reglementrilor romne aplicabile, care sunt publicate n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I;

    6 HG nr.1022/2002 privind regimul produselor si serviciilor care pot pune n pericol viata, sntatea, securitatea

    muncii si protectia mediului, publicat n Monitorul Oficial, Partea I nr. 711 din 30/09/2002

  • 26

    5. dac este cazul, numele, adresa i numrul de identificare ale organismului notificat care a efectuat examinarea CE de tip prevzut n anexa nr. 9 i numrul certificatului de examinare CE de tip; 6. dac este cazul, numele, adresa i numrul de identificare ale organismului notificat care a aprobat sistemul de asigurare a calitii totale prevzut n anexa nr. 10; 7. dac este cazul, referinele la standarde armonizate care au fost utilizate aa cum este menionat la art. 9 alin. (3) din hotrre; 8. dac este cazul, referinele la alte standarde i la specificaiile tehnice care au fost utilizate; 9. locul i data declaraiei; 10. identitatea i semntura persoanei mputernicite s elaboreze aceast declaraie n numele productorului sau al reprezentantului su autorizat.

    Pentru echipamentele de munc care nu sunt prevzute cu marcaj CE de conformitate, declaraia de conformitate trebuie s conin informaiile prevzute n Anexa nr.1 a HG nr.1022/2002:

    DECLARAIE DE CONFORMITATE nr. ................

    Noi, ............................................................................................................................., (denumirea complet a persoanei juridice sau persoanei fizice autorizate) ..............................................................................., (sediul) cu Certificat de nregistrare/Autorizaie nr................/................., asigurm, garantm i declarm pe propria rspundere, conform prevederilor art. 5 din Hotrrea Guvernului nr. 1.022/2002 privind regimul produselor i serviciilor care pot pune n pericol viaa,, sntatea, securitatea muncii i protecia mediului, c produsul/serviciul ........................................................................................................................................ (denumirea, tipul sau modelul, numrul lotului, arjei sau seriei, eventual sursele i numrul de exemplare) la care se refer aceast declaraie nu pune n pericol viaa, sntatea, securitatea muncii, nu produce un impact negativ asupra mediului i este n conformitate cu: ................................................................................................. (titlul i/sau numrul i data publicrii documentului/documentelor normativ/normative) ............................................. ................................................................................. (locul i data emiterii) (numele i prenumele n clar i tampila)

    Echipamentele de munc pot s fie de noi sau deja utilizate (second hand). Echipamentele second hand sunt considerate ca fiind de ,,ocazie, categorie n care intr echipamentele de munc i mijloacele de protecie care au fost, deja, folosite

  • 27

    ntr-un stat membru din UE i sunt din nou plasate, n vederea utilizrii, pe teritoriul aceluiai sau a altui stat membru. Aceast nou plasare pe pia presupune c echipamentul de munc de ocazie a depit stadiul de prim plasare pe pia i prim punere n funciune n UE. Echipamentele de munc recondiionate sunt echipamente existente care au fcut obiectul unei intervenii tehnice ce a vizat modificarea strii lor, a caracteristicilor, a performanelor, a securitii, etc. Aceasta semnific modificarea echipamentului de munc ntr-un grad mai mare sau mai mic, n acest sens echipamentul reconstruit sau rennoit este un echipament nou constituit, parial sau n ntregime, din pri provenite de la un echipament vechi. Cerinele minime de securitate i sntate aplicabile echipamentelor de munc (EM) noi sau de ocazie, utilizate de ctre angajatori n procesul de munc, sunt prevzute Anexele HG nr.1146/2006 referitoare la asigurarea securitii i sntii n munc la utilizarea EM, iar aplicarea acestor cerine trebuie s se realizeze i la punerea n conformitate a EM aflate n utilizare. Echipamentul de munc nou, prevazut cu marcajul CE de conformitate, care este pus pentru prima dat in folosin la locul de munc de ctre angajator n ntreprinderea/unitatea economic, trebuie s nu fie modificat, cu excepia situaiei n care este necesar, s-l foloseasc ntr-un mod care este prevzut de productorul echipamentului, conditie prevzut de pct.1 din Anexa nr.1 i Anexa nr.2 a HG nr.1146/2006. Echipamentul de munc nou, prevzut cu marcajul CE de conformitate, trebuie s asigure, la punerea in functiune, SECURITATE maxim adecvat mpotriva riscurilor existente n condiii de utilizare preconizate Cerinele minime de securitate i sntate prevazute de Anexa nr.1 a HG nr.1146/2006 trebuie sa fie respectate, nc din faza de proiectare i fabricare a echipamentului de munc nou. n cazul n care echipamentele de munc, care fac obiectul marcajului CE de conformitate, angajatorul este productorul echipamentului i n cazul n care acesta efectueaz modificri care schimb utilizarea prevzut de ctre productorul echipamentului de munc original, trebuie s fie respectate prevederile HG nr.1029/2008 privind condiiile introducerii pe pia a mainilor, cu modificrile ulterioare, sau, dupa caz, a reglementrii romne aplicabile, care adopt legislaia european specific. Echipamentul de munc second hand, prevzut cu marcajul CE de conformitate, care este pus pentru prima dat n folosin la locul de munc de ctre angajator n ntreprinderea/unitatea economic, trebuie s fie folosit conform instruciunilor n Cartea tehnic/Manual de utilizare stabilite de ctre productorul echipamentului de munc, n condiia n care detinatorul anterior nu a modificat echipamentul de munc original.

  • 28

    In aceast situaie echipamentul de munc trebuie s asigure ndeplinirea cerinelor minime de securitate si sntate prevazute n Anexa nr.1 a HG nr.1146/2006. n cazul n care nu este pe deplin posibil s se asigure c echipamentul de munc poate fi folosit de ctre lucrtori fr riscuri pentru securitatea sau sntatea lor, angajatorul trebuie s ia msurile corespunztoare pentru a reduce la minimum riscul. n cazul n care, n ciuda msurilor adoptate, este necesar s se reduc riscul angajatorul trebuie s ia msuri suplimentare, astfel nct s se reduc n mod corespunztor riscul identificat, n scopul de a garanta respectarea condiiilor de utilizare n conformitate cu cerintele minime prevazute de Anexele HG nr.1146/2006. Aceste msuri pot influena condiiile de utilizare a echipamentului de munc sau se pot baza, de exemplu, pe informaii sau instruciuni pentru utilizarea acestuia, semnalizare, instruirea, supraveghere sau un sistemul de lucru autorizat ("sistemul de autorizare de munc") sau, atunci cnd este necesar, utilizarea echipamentului individual de protecie. n cazul mainilor, se aplic prevederile HG nr.1029/2008 privind condiiile introducerii pe pia a mainilor, cu moodificrile ulterioare, n funcie de tipul mainii i data la care acesta a fost introdus pe pia pentru prima dat. n cazul altor echipamente de munc utilizate la locul de munc, se aplica HG specifice prezentate n prezentul ghid. n cazul echipamentelor de munc pentru care nu se aplic prevederile referitoare la marcajul CE de conformitate, acestea trebuie sa respecte cerinele minime prevzute n Anexa nr. 1 si/sau, dup caz, Anexa nr.2 a HG nr.1146/2006, coroborat cu prevederile Legii nr.245/2004 privind securitatea general a produselor.. Pentru aceste echipamente de munc CONFORMITATEA CU CERINA SECURITII GENERALE A PRODUSELOR poate fi evaluat lundu-se n considerare, dac exist, urmtoarele refereniale normative: standardele naionale neobligatorii care transpun standarde europene relevante, altele dect cele armonizate; standardele stabilite n statul n care este comercializat produsul; orientrile n domeniul evalurii securitii produselor; codurile de bune practici n materie de securitate a produselor, n vigoare n sectorul respectiv; stadiul prezent al cunotinelor tiinifice i/sau tehnice; ateptrile rezonabile ale consumatorilor referitoare la securitatea general a produselor. Un produs este considerat sigur atunci cnd, n absena Hotararilor de Guvern care adopt in legislaia roman Directivele europene privind reglementarea produsului n cauz, din punct de vedere al aspectelor reglementate de dispoziiile legislaiei romane, el este conform cu reglementrile naionale ale Romniei ori ale statului membru pe teritoriul cruia este comercializat, stabilite cu respectarea

  • 29

    principiilor liberei circulaii a produselor i serviciilor de pia i care formuleaz cerinele de sntate i securitate pe care produsul trebuie s le ndeplineasc pentru a fi comercializat.7 Un produs este considerat sigur din punct de vedere al riscurilor i al categoriilor de riscuri reglementate de standardele naionale neobligatorii relevante atunci cnd este conform cu standardele naionale neobligatorii care transpun standarde europene, a cror referin este publicat n Jurnalul Oficial al Comunitilor Europene. Referinele acestor standarde naionale armonizate sunt publicate de ctre Asociaia de Standardizare din Romnia (ASRO).8 Standardele armonizate sunt specificaii tehnice care nu sunt obligatorii, adoptate de un organism de standardizare, i anume Comitetul European pentru Standardizare (CEN), Comitetul European pentru Standardizare Electrotehnic (Cenelec) sau Institutul European pentru Standarde n Telecomunicaii (IEST), pe baza unui mandat emis de Comisie n conformitate cu procedurile stabilite de Directiva 98/34/CE a Parlamentului European i a Consiliului din 22 iunie 1998 de stabilire a procedurii pentru dispoziia de informare n domeniul standardelor i reglementrilor tehnice i a normelor privind serviciile societii informaionale.9 Standardele nearmonizate:

    a) standardele naionale neobligatorii care transpun standarde europene relevante, altele dect cele armonizate b) standardele stabilite n statul n care este comercializat produsul. Atestarea conformitii cu prevederile legale aplicabile diferitelor categorii de echipamente de munc se efectueaz prin diagnosticare tehnic i, dac este cazul, punere n conformitate cu cerintele minime prevzute n Anexa nr. 1 i/sau, dup caz, Anexa nr.2 a HG nr.1146/2006, respectiv cu prevederile Legii nr.245/2004 privind securitatea general a produselor. Echipamentele de munc se pot utiliza numai n condiiile n care se atest ndeplinirea cerintelor legale prevzute la art.4, alin (1) din HG nr.1146/2006. Angajatorul trebuie s ia msurile necesare pentru a se asigura c, de-a lungul duratei de via, c echipamentul de munc este meninut, prin metode de ntreinere corespunztoare, la un nivel care s respecte condiiile legale prevazute la art.4, alin (1) din HG nr.1146/2006. Echipamentul de munc pus pentru prima dat n folosin de ctre angajator trebuie sa respecte prevederile alin (1), lit.a) si lit.b) a art.4 din HG nr.1146/2006, cerinele legale specifice pe echipamentul de munc trebuie s le respecte n orice moment,

    7 Referinele art.3, alin (2) al Legii nr.245/2004 privind securitatea general a produselor, Publicat in Monitorul

    Oficial, Partea I nr. 565 din 25/06/2004 8 Referinele art.3, alin (3) al Legii nr.245/2004 privind securitatea general a produselor, Publicat in Monitorul

    Oficial, Partea I nr. 565 din 25/06/2004 9 Pct.12, Art.3,alin (2) al HG nr.1029/2008 privind condiiile introducerii pe pia a mainilor, Publicat in Monitorul

    Oficial, Partea I nr. 674 din 30/09/2008

  • 30

    respectiv reglementrile tehnice specifice referitoare la proiectarea i fabricarea categoriei respective de echipamente. Acest lucru nseamn c, pe lng luarea unor msuri adecvate pentru a aduce echipamentul de munc la nivelul "de conformitate iniial", este necesar s se stabileasc metode ntreinere adecvate pentru a se asigura c aceast conformitate este asigurat de-a lungul ntregii viei a echipamentului utilizat. Pentru anumite pri ale echipamentului de munc, cum ar fi dispozitivele de exhaustare, sistemele de oprire de urgen, este necesar efectuarea operaiilor de ntreinere corespunztoare astfel nct acestea s i ndeplineasc funcia lor ori de cte ori acest lucru este necesar. Pentru alte pri, necesitatea de a efectua operatii de ntreinere nu poate fi att de clar, cu toate acestea, de exemplu, incapacitatea de lubrefiere a rulmentilor sau nlocuire a filtrele poate duce la constricii sau supranclzire. Este important ca echipamentul de munc s fie meninut n aa fel nct caracteristicile sale nu nu fie modificate, pn la punctul n care lucrtorii nu sunt expui unui pericol. Domeniul de aplicare i complexitatea lucrrilor de ntreinere poate varia enorm, de la o simpl verificare a strii prin instrumente manuale la un program cuprinztor pentru un proces complex tehnologic, de producie. Echipamentul de munc trebuie s fie verificat n mod frecvent, n scopul de a garanta c funciile legate de securitate (,,de siguran,,) sunt efectuate corect. Un eec care afecteaz producia n mod normal, devine evident foarte repede. Cu toate acestea, un eec ntr-un sistem de ndeplinirea funciilor critice de securitate (non-lucru care va crete imediat riscul de rnire sau vtmare a sntii), poate rmne ascuns, cu excepia cazului n planul de ntreinere include inspecii adecvate i verificari. Frecvena cu care un element al echipamentului de munc trebuie s fie verificat depinde de echipamentul i pericolele sale inerente. Aceasta poate fi efectuat n fiecare zi, la fiecare trei luni sau chiar la perioade mai lungi. Mai mult dect att, ar trebui s se in seama de faptul c exist prevederi specifice care pot impune cerine minime pentru ntreinere, inspecii i verificari. De ntreinere, cum se efectueaz n conformitate cu instruciunile stabilite de productor in Cartea tehnica/Manual de utilizare sau, n lipsa acestora, mentinerea caracteristicilor echipamentelor de munca depinde de condiiile de utilizare, sau orice alt circumstan normal sau excepional, care poate s afecteze securitatea

  • 31

    echipamentului, fapt care poate produce deteriorarea acestuia sau inadaptarea la codiiile de lucru reale. Instruciunile prevzute n Cartea tehnic a echipamentului de munc trebuie s conin informaii referitoare la utilizarea, reglarea i ntreinerea fr ca persoanele s fie expuse unui risc, atunci cnd aceste operaii sunt efectuate n condiiile prevzute de productor, dar i inndu-se cont de orice utilizare defectuoas care poate fi ateptat n mod previzibil. n cazul mainilor instruciunile coninute n Cartea tehnic/Manual de utilizare trebuie:

    HG nr.1029/2008, Anexa nr.1 prevede la pct. 1.7.4 cerinele referitoare la instruciuni 1.7.4. Instruciuni Fiecare main trebuie s fie nsoit de instruciuni elaborate n una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene de ctre ara n care maina este introdus pe pia i/sau pus n funciune. Instruciunile care nsoesc maina trebuie s fie "instruciunile originale" sau o "traducere a instruciunilor originale", caz n care instruciunea trebuie s fie nsoit de o "instruciune original". Prin derogare, instruciunile de mentenan destinate s fie utilizate de personalul specializat, angajat al productorului sau al reprezentantului su autorizat, pot fi elaborate numai n una dintre limbile Uniunii Europene, cunoscute de acel personal. Instruciunile trebuie s fie elaborate numai conform principiilor enunate mai jos. 1.7.4.1. Principii generale de redactare a instruciunilor a) Instruciunile trebuie s fie elaborate n una sau mai multe limbi oficiale ale Uniunii Europene. Meniunea "Instruciuni originale" trebuie s figureze pe versiunile lingvistice ale acestor instruciuni care sunt verificate de ctre productor sau de reprezentantul su autorizat. b) Dac nu exist o "instruciune original" n limba (limbile) oficial (oficiale) a (ale) rii n care maina urmeaz a fi utilizat, traducerea n aceast limb sau aceste limbi trebuie s fie pus la dispoziie de ctre productorul ori de reprezentantul su autorizat sau de ctre persoana care introduce maina n zona lingvistic respectiv. Aceste traduceri trebuie s conin meniunea "Traducere a instruciunilor originale". c) Coninutul instruciunilor trebuie s acopere nu numai utilizarea normal a mainii, ci i s in cont, de asemenea, de orice utilizare anormal care poate fi ateptat n mod previzibil. d) n cazul mainilor destinate utilizrii de ctre operatori necalificai, redactarea i prezentarea instruciunilor trebuie s in cont de nivelul general de pregtire i de nelegere care poate fie regsit, de regul, la astfel de operatori. 1.7.4.2. Coninutul instruciunilor Fiecare instruciune trebuie s conin, dup caz, cel puin, urmtoarele informaii: a) sediul social i adresa complet ale productorului i ale reprezentantului su autorizat; b) denumirea mainii, aa cum este indicat pe aceasta, cu excepia numrului de serie (a se vedea pct. 1.7.3);

  • 32

    c) declaraia CE de conformitate sau un document care prezint coninutul declaraiei CE de conformitate, indicnd caracteristicile mainii, fr s se includ n mod obligatoriu numrul de serie i semntura; d) o descriere general a mainii; e) planurile, schemele, descrierile i explicaiile necesare pentru utilizarea, ntreinerea i repararea mainii, inclusiv pentru verificarea funcionrii corecte a acesteia; f) o descriere a postului (posturilor) de lucru susceptibil (susceptibile) s fie ocupate de ctre operatori; g) o descriere a utilizrii normale a mainii; h) avertismentele referitoare la contraindicaii legate de utilizarea mainii care, din experien, pot s existe; i) instruciunile de asamblare, instalare i montare, inclusiv planurile, schemele i mijloacele de fixare i descrierea asiului sau a instalaiei pe care maina urmeaz a fi montat; j) instruciunile referitoare la instalarea i montajul destinat s reduc zgomotul i vibraiile; k) instruciunile referitoare la punerea n funciune i utilizare a mainii i, dup caz, instruciunile referitoare la instruirea operatorilor; l) informaiile legate de riscurile reziduale care subzist n ciuda aplicrii de msuri de integrare a securitii n proiectarea mainii i dac au fost adoptate msuri de protecie i msuri de prevenire complementare; m) instruciunile referitoare la msurile de protecie care trebuie luate de ctre utilizatori, inclusiv, dup caz, echipamentul individual de protecie care trebuie prevzut; n) caracteristicile eseniale ale uneltelor care pot fi montate pe main; o) condiiile n care mainile ndeplinesc cerina de stabilitate n timpul utilizrii, transportului, asamblrii ori al dezasamblrii, dac acestea sunt scoase din funciune, sau n timpul verificrilor ori defectrilor previzibile; p) instruciunile care permit garantarea faptului c operaiile de transport, manipulare sau depozitare se pot realiza n condiii de securitate, indicndu-se masa mainii i a diferitelor sale pri componente, atunci cnd acestea trebuie s fie, n mod regulat, transportate separat; q) modul de operare care trebuie urmat n cazul unui accident sau al unei defectri; n cazul n care exist probabilitatea producerii unui blocaj, modul de operare care trebuie urmat pentru a permite deblocarea n condiii de securitate; r) descrierea operaiilor de reglare i mentena care trebuie efectuate de ctre utilizator, inclusiv msurile de prevenire care trebuie s fie respectate; s) instruciunile menite s permit ca reglarea i mentenana s fie efectuate n condiii de securitate, inclusiv msurile de protecie care trebuie s fie luate pe durata acestor operaii; t) specificaiile referitoare la piesele de schimb care trebuie utilizate, dac acestea afecteaz sntatea i securitatea operatorilor; u) urmtoarele informaii referitoare la emisia de zgomot aerian: - nivelul de presiune acustic continuu echivalent ponderat A, la posturile de lucru, dac aceasta depete 70 dB (A); dac acest nivel nu depete 70 dB (A), acest fapt trebuie specificat; - valoarea maxim a presiunii acustice instantanee ponderat C, la posturile de lucru, dac aceasta depete 63 Pa (130 dB prin raportare la 20 Pa);

  • 33

    - nivelul de putere acustic ponderat A emis de main, dac nivelul de presiune acustic continuu echivalent ponderat A, la posturile de lucru, depete 80 dB (A). Aceste valori trebuie s fie realmente msurate pentru maina respectiv sau stabilite pe baza msurtorilor realizate pentru o main comparabil din punct de vedere tehnic, care este reprezentativ pentru maina ce urmeaz a fi produs. n cazul mainilor de dimensiuni foarte mari, n locul nivelului de putere acustic ponderat A poate fi specificat nivelul de presiune acustic continuu echivalent ponderat A n poziii precizate din jurul mainii. n situaia n care nu sunt aplicabile standarde armonizate, nivelurile acustice trebuie s fie msurate utilizndu-se cea mai adecvat metod de msurare pentru main. Dac valorile de emisie sonore sunt indicate, incertitudinile legate de aceste valori trebuie s fie precizate. Condiiile de funcionare a mainii trebuie s fie descrise n timpul msurrilor, precum i metodele care au fost folosite pentru msurare. Dac postul sau posturile de lucru nu a (au) fost definit (definite) sau nu poate (pot) fi definit (definite), nivelul de presiune acustic ponderat A trebuie s fie msurat la o distan de 1 m de suprafaa mainii i la o nlime de 1,60 m fa de sol sau de platforma de acces. Poziia i valoarea maxim a presiunii acustice trebuie s fie indicate. Dac reglementrile specifice prevd alte prescripii pentru msurarea nivelurilor de presiune sau de putere acustic, acele reglementri trebuie s fie aplicabile, iar prescripiile corespunztoare prezentului punct nu se aplic; v) dac maina este susceptibil s emit radiaii neionizante care risc s pun n pericol persoanele, n special persoanele care folosesc dispozitive medicale implantabile active sau neactive, informaiile referitoare la radiaia emis pentru operator i pentru persoanele expuse. 1.7.4.3. Documente comerciale Documentele comerciale care nsoesc maina trebuie s nu fie n contradicie cu instruciunile care conin aspectele legate de sntate i securitate. Documentele comerciale care descriu caracteristicile de performan a mainii trebuie s conin aceleai informaii referitoare la emisii care sunt coninute n instruciuni. 2. Cerine eseniale de sntate i securitate suplimentare pentru anumite categorii de maini Mainile destinate industriei alimentare, mainile destinate industriei cosmetice sau farmaceutice, mainile portabile inute n mn i/sau dirijate cu mna, echipamentele portabile prevzute cu cartue de fixare a ncrcturii explozive i alte maini de impact, inclusiv mainile pentru prelucrarea lemnului i materialelor cu caracteristici fizice similare, trebuie s rspund ansamblului cerinelor eseniale de securitate i sntate descrise n prezenta parte (a se vedea principiile generale, pct. 4).

    Chiar i n cazul echipamentelor de munc vechi, fr o Carte tehnic/Manual de instruciuni originale, toate eforturile ar trebui s se fac, n primul rnd, prin procurarea de la productorul echipamentului de munc a instruciunilor, n special atunci cnd s-a stabilit c de ntreinerea echipamentului de munc este esenial n sigurana n uilizare.

  • 34

    Operaiunile de ntreinere, reparare sau de modificare a unui echipament de munca, performana care implic un risc specific pentru lucrtori, aceste operatii pot sa fie ncredinate numai lucrtorilor instruii n mod special pentru aceste activitati. Acesta este un caz specific al obligaiei de generice stabilite n alin (2) al art.5 din Hotararea de Guvern nr.1146/2006 Lucrtorii care vor efectua aceste operaiuni, care implic riscuri specifice, trebuie sa aiba competenta profesionala si formarea necesare. n general, o atenie deosebit trebuie acordat informaiilor, in acest caz, instruciuni i de formare pentru efectuarea lucrrilor de ntreinere n condiii de securitate adecvate, n special in scopul prevenirii accidentelor la locul de munc n timpul ndeplinirii acestui tip de munc.

    SECIUNEA a 2-a Verificarea echipamentelor de munc

    Art. 5. - (1) Angajatorul este obligat s ia msurile necesare pentru ca echipamentele de munc a cror securitate depinde de condiiile de instalare s fie supuse unei verificri iniiale, dup instalare i nainte de prima punere n funciune i unei verificri dup fiecare montare ntr-un loc de munc nou sau pe un nou amplasament, efectuate de persoane competente, n conformitate cu legislaia i/sau cu practicile naionale, n scopul asigurrii unei instalri corecte i a bunei funcionri a acestor echipamente de munc. (2) Pentru a garanta c cerinele de securitate i de sntate sunt respectate i orice deteriorri sunt depistate i remediate la timp, angajatorul este obligat s ia msurile necesare pentru ca echipamentele de munc, care sunt supuse unor influene ce pot genera deteriorri susceptibile de a fi la originea unor situaii periculoase, s fac obiectul: a) unor verificri periodice i, dac este cazul, unor ncercri periodice efectuate de persoane competente, n conformitate cu legislaia i/sau cu practicile naionale; b) unor verificri speciale, efectuate de persoane competente, n conformitate cu legislaia i/sau cu practicile naionale, de fiecare dat cnd s-au produs evenimente excepionale susceptibile s aib consecine duntoare asupra securitii echipamentului de munc, cum ar fi modificri ale procesului de munc, accidente, fenomene naturale, perioade prelungite de neutilizare. (3) Rezultatele verificrilor trebuie s fie nregistrate i puse la dispoziie Inspeciei Muncii la solicitarea acesteia. Ele trebuie pstrate pe o perioad de timp corespunztoare, de exemplu, n funcie de recomandrile sau specificaiile productorului. (4) Dac echipamentele de munc respective sunt utilizate n exteriorul ntreprinderii, acestea trebuie s fie nsoite de o dovad referitoare la realizrile ultimei verificri. (5) Ministerul Muncii, Solidaritii Sociale i Familiei stabilete modalitile de efectuare a acestor verificri.

  • 35

    4 Angajatorul trebuie s se asigure c, atunci cnd securitatea echipamentelor de munc depinde de condiiile de instalare, acestea trebuie s fie supuse unei verificri iniiale (dup instalare i nainte de prima punere n funciune) i unei verificri dup fiecare montare ntr-un loc de munc nou sau ntr-o locaie nou, n scopul de a se asigura c echipamentul de munc a fost instalat corect i funcioneaz corespunztor. Ascensoarele, anumite tipuri de macarale, cazanele i echipamentele sub presiune, echipamentele alimentate cu gaz, etc, sunt exemple de echipamente a cror utilizare n condiii de siguran depinde de condiiile de instalare. Angajatorul trebuie s se asigure c echipamentele de munc expuse la condiii care cauzeaz deteriorarea, care este de natur s conduc la situaii periculoase fac obiectul unor inspecii periodice pentru a se asigur c sunt meninute cerinele minime de securitate i sntate i c deteriorarea echipamentului de munc respectiv poate fi detectat i remediat n timp util. Practic, exist dou tipuri de "condiii care cauzeaz deteriorarea": - datorate tensiunilor la care sunt supuse n timpul funcionrii echipamentele de munc, ca urmare a naturii operaiunilor care se desfoar, cum ar fi, n cazul furtunelor flexibile ca urmare a alimentrii unui sistem pneumatic a unui echipament sau n cazul alimentarii unui sistem hidraulic, presiunea la care sunt supuse sau, n cazul de macarale turn utilizate pe antierele de construcii, cauzat de ridicare a greutilor; si - expunerea la condiii de mediu "agresive" sau de ageni externi, cum ar fi, n cazul de macaralei turn, expunerea la intemperii (coroziune). De asemenea, sunt necesare inspecii suplimentare la echipamentele de munc care trebuie s se realizeze de fiecare dat cnd s-au produs evenimente n circumstane excepionale, care sunt de natur s pun n pericol sigurana echipamentului de munc, cum ar fi modificrile efectuate asupra proiectrii originale a echipamentului de munc, accidente tehnice, fenomene naturale, perioade de neutilizare prelungite. Inspecie ulterioar modificrii echipamentului de munc include verificarea neexistenei unor riscuri noi, care au fost generate sau care au fost tratate necorespunztor, n special atunci cnd astfel de modificri implic ncorporarea de echipamente auxiliare. Inspeciile dup o lung perioad de neutilizare sunt deosebit de utile, nu doar pentru a detecta "deteriorarea", survenit n acea perioad, dar i pentru c apare necunoscut starea echipamentului la momentul n care a ncetat s fie utilizat. Aceste inspecii trebuie sa fie efectuate de ctre persoane fizice i/sau juridice competente, abilitate n conformitate cu prevederile legale n vigoare.

  • 36

    n ceea ce privete inspeciile impuse de reglementrile specifice i n instruciunile elaborate de ctre productorul echipamentului de munc, trebuie s fie luate considerare de ctre persoanele competente respective. n ceea ce privete inspeciile impuse de reglementrile specifice i n cazul n care instruciunile echipamentului de munc nu exist, acestea vor fi elaborate de catre angajator/utilizatorul echipamentului, care trebuie s defineasc cerinele ce trebuie ndeplinite de ctre persoanele competente respective, n conditiile respectrii prevederilor legale aplicabile. Rezultatele verificrilor trebuie nregistrate i pstrate la dispoziia Inspeciei Muncii, iar nregistrrile verificrilor efectuate trebuind s fie pstrate de-a lungul vieii echipamentului de munc respectiv. n ceea ce privete inspeciile impuse de reglementrile specifice i n alte cazuri, sa cum au fost specifcate n paragrafele de mai sus, nregistrrile.trebuie s urmeze regula similar cu cea a nregistrrilor obligatorii, stabilite de catre productor prin instructiuni. Atunci cnd echipamentul de munc este utilizat n afara ntreprinderii/unitatii economice, aceasta trebuie s fie nsoit de o dovad material a ultimei inspecii efectuate. Un raport de verificare i/sau un raport tehnic de inspecie sau marc de securitate este suficient. Cerinele i condiiile n care inspeciile echipamentului de munc sunt realizate trebuie s respecte reglementrile specifice aplicabile i instruciunile stabilite de productorul echipamentului de munc prin Cartea tehnica/Manual de utilizare. Reglementrilor aplicabile sunt foarte extinse si sunt specifice diferitelor categorii de echipamente de munc, cum ar fi echipamentele de ridicat, echipamentele de manipulare, ascensoare, echipamente sub presiune (inclusiv, de exemplu cazane i extinctoare), echipamente alimentate cu gaz. Pentru fiecare tip de echipament, reglementrile tehnice specifice care se aplic stabilesc: - tipul i condiiile de inspecie, condiiile si perioadele la care aceastea trebuie s fie efectuate (dup instalare, periodic i/sau n anumite circumstane) - persoanele competente s efectueze aceste inspecii. A se vedea 3.

  • 37

    SECIUNEA a 3-a Echipamente de munc cu riscuri specifice.

    Ergonomia i sntatea la locul de munc

    Art. 6. - Dac utilizarea unui echipament de munc este susceptibil s prezinte un risc specific pentru securitatea i sntatea lucrtorilor, angajatorul este obligat s ia msurile necesare pentru a se asigura c: a) utilizarea echipamentului de munc este accesibil numai lucrtorilor nsrcinai cu aceast atribuie; b) pentru efectuarea reparaiilor, modificrilor i ntreinerii trebuie desemnai lucrtori cu atribuii n acest sens. 5 n vederea respectrii cerintelor de securitate i sntate prevzute n HG nr.1146/2006, angajatorul trebuie s ia n considerare principiile ergonomice, n special n ceea ce privete concepia locului de munc i postura i poziia lucrtorilor n timpul utilizrii echipamentelor de munc. A se vedea comentariile Ghidului maini, ed.2011, publicat de ctre Comisia European. Utilizarea echipamentelor de munc trebuie s respecte cerinele minime de securitate i sntate prevzute n Anexele nr.1 i nr.2 a HG nr.1146/2006. Practic, acestea sunt msurile de prevenire i protecie pe care ar trebui s fie adoptate la instalarea, utilizarea i ntreinerea echipamentului de munc. Ori de cte ori, n scopul de a evita un risc specific pentru sntatea i securitatea lucrtorilor, echipamentele de munc trebuie s fie utilizate n anumite condiii sau ntr-un anumit fel, care necesit cunotine specifice din partea lor, scop n care angajatorul trebuie s ia msurile necesare pentru a se asigura c utilizarea acestor echipamente este limitat la acelea la care lucrtorii sunt nsrcinai cu folosirea lor.

    Art. 7. - Postul de lucru i poziia lucrtorilor n utilizarea echipamentului de munc, precum i principiile ergonomice trebuie s fie luate, n mod deosebit, n considerare de ctre angajator la aplicarea cerinelor minime de securitate i sntate. 6 Introducerea unor principii ergonomice n aciune preventiv, are ca obiectiv principal evitarea disconforturilor inutile (frecvent asociate cu accidente) care rezult dac proiectarea locului de munc este incorect, disconforturi care pot fi evitate prin msuri care, n general, nu au fost adoptate nainte din cauza ca urmare a neidentificrii problemei sau a ingnorrii acesteia.

    Cei mai frecveni factori sunt: spaiul de lucru, nlimea planului de lucru, scaunul, poziia operatorului, n ceea ce privete verificarea echipamentelor de munc (zgomot, vibraii, temperaturi i iluminatul n munc zone i puncte).

    La alegerea echipamentului de munc, este recomandabil s se ia n considerare posibilitile oferite de echipamentele de adaptare la variaia normal n condiii de utilizare de ctre lucrtori a echipamentului de munc, innd cont de aspectele anatomice i fiziologice (inclusiv a lucrtorilor cu dizabiliti).

  • 38

    Astfel, la alegerea echipamentului de munc trebuie s se in cont i de urmtoarele aspecte referitoare la aprecierea riscului determinate de:

    limitele mainii; cerinele pentru fazele de via ale mainii; documentaia de execuie sau alte mijloace de definire a naturii mainii; informaii referitoare la alimentarea cu energie; istoricul oricrui accident sau incident; orice informaie referitoare la afectarea sntii.

    Aceste informaii trebuie s fie actualizate dezvoltrii proiectrii i atunci cnd sunt necesare modificri asupra echipamentului de munc original. Adesea sunt posibile comparaii ntre situaii periculoase similare asociate cu diferite tipuri de echipamente de munc cu condiia s fie disponibile suficiente informaii referitoare la pericole i circumstanele accidentului n acele situaii. n ceea ce privete aprecierea riscului la echipamente de munc trebuie s in seama de: fazele de via ale mainii;

    limitele mainii care includ utilizarea prevzut (att utilizarea i funcionarea corect a mainii ct i consecinele utilizrii incorecte previzibile n mod rezonabil sau disfunciile); ntreg domeniul de utilizri previzibile ale mainii de ctre persoane difereniate dup sex, vrst, mn utilizat preponderent sau capaciti fizice limitate; nivelul anticipat de instruire, experien sau abilitate al utilizatorilor previzibili cum ar fi:

    a) operatori (incluznd personalul de mentenan sau tehnicieni); b) stagiari sau nceptori; c) persoane neprofesioniste.

    expunerea altor persoane la pericolele asociate mainii atunci cnd poate fi previzibil n mod rezonabil.

    A se vedea comentariile Ghidului maini, ed.2011, publicat de ctre Comisia European. A se vedea comentariile Ghidului de implementare a Hotrrii de Guvern nr.1091/16.08.2006 privind cerinele minime de securitate i sntate pentru locul de munc.

    SECIUNEA a 4-a Informarea lucrtorilor

    Art. 8. - Fr a aduce atingere prevederilor seciunii a 5-a a cap. III din Legea nr. 319/2006, angajatorul este obligat s ia msurile necesare pentru ca lucrtorii s dispun de informaii adecvate i, dac este cazul, de fie de lucru referitoare la echipamentele de munc utilizate la locul de munc. 7 Legea nr. 319/2006 stabilete, la art. 16, c angajatorul trebuie s ia msuri astfel nct lucrtorii i/sau reprezentanii lor s primeasc toate informaiile privind riscurile existente la nivelul ntreprinderii, ca i la nivelul fiecrui post de lucru, precum i

  • 39

    privind activitile i msurile de prevenire i protecie stabilite n urma evalurii riscurilor. De asemenea, prin art. 17 al sus-menionate legi, se prevede c angajatorii trebuie s ia msuri pentru ca lucrtorii desemnai sau reprezentanii lucrtorilor cu rspunderi specifice n domeniul securitii i sntii lucrtorilor s aib acces la:

    - evaluarea riscurilor i msurile de prevenire i protecie stabilite; - evidene i rapoarte privind: accidentele de munc cu incapacitate temporar de

    munc mai mare de 3 zile, invaliditate sau deces, accidente uoare, boli