1declaratii Informative Cu Termen de Depunere 25.02.2014

2
Direcia General Regional a Finanelor Publice Braov Serviciul Servicii pentru Contribuabili tel 0268-308443; http: // bv.finantepublice.ro DECLARAII INFORMATIVE CU TERMEN DE DEPUNERE 25 FEBRUARIE 2014 1. Formular 392 A “Declaraie informativ privind livrrile de bunuri i prestrile de servicii efectuate în anul .....- se depune de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, potrivit art. 153 din Codul fiscal, a cror cifr de afaceri [calculat conform art. 152 alin. (2)], realizat la finele anului calendaristic, este inferioar sumei de 220.000 lei. - se declar: a) suma total a livrrilor de bunuri i a prestrilor de servicii în interiorul rii ctre persoane înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153, precum i suma taxei aferente; b) suma total a livrrilor de bunuri i a prestrilor de servicii în interiorul rii ctre persoane care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153, precum i suma taxei aferente. [art. 156 3 alin. (4) din Codul fiscal] ATENIE! Formularul D392A nu se depune dac persoanele impozabile nu au desfurat livrri de bunuri i prestri de servicii în anul 2013, în interiorul rii. 2. Formular 392 B “Declaraie informativ privind livrrile de bunuri, prestrile de servicii i achiziiile efectuate în anul....- se depune de persoanele impozabile neînregistrate în scopuri de TVA (societi comerciale, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale i întreprinderile familiale), potrivit art. 153 din Codul fiscal, a cror cifr de afaceri [calculat conform art. 152 alin. (2)], excluzând veniturile obinute din vânzarea de bilete de transport internaional rutier de persoane, realizat la finele anului calendaristic, este inferioar sumei de 220.000 lei. - se declar: a) suma total a livrrilor de bunuri i a prestrilor de servicii în interiorul rii ctre persoane înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153; b) suma total a livrrilor de bunuri i a prestrilor de servicii în interiorul rii ctre persoane care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153; c) suma total i taxa aferent achiziiilor efectuate din ar de la persoane înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153; d) suma total a achiziiilor efectuate din ar de la persoane care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153. [art. 156 3 alin. (5) din Codul fiscal] ATENIE! Toate persoanele impozabile neînregistrate ca pltitoare de TVA, inclusiv persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale i întreprinderile familiale impozitate fie în sistem real fie la norma de venit, au obligaia s in evidena livrrilor de bunuri i prestrilor de servicii, precum i a achiziiilor de bunuri sau servicii, pe baza jurnalelor pentru vânzri i cumprri. Formularele D392A i D392 B se completez pe baza jurnalelor pentru vânzri i cumprri. Modelul orientativ al jurnalelor pentru vânzri i cumprri este prevzut de OMEF nr. 1372/2008, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 364 din 13 mai 2008.

description

Declaratii

Transcript of 1declaratii Informative Cu Termen de Depunere 25.02.2014

  • Direcia General Regional a Finanelor Publice Braov Serviciul Servicii pentru Contribuabili tel 0268-308443; http: // bv.finantepublice.ro

    DECLARAII INFORMATIVE CU TERMEN DE DEPUNERE 25 FEBRUARIE 2014

    1. Formular 392 A Declaraie informativ privind livrrile de bunurii prestrile de servicii efectuate n anul .....

    - se depune de persoanele impozabile nregistrate n scopuri de TVA, potrivitart. 153 din Codul fiscal, a cror cifr de afaceri [calculat conform art. 152 alin. (2)],realizat la finele anului calendaristic, este inferioar sumei de 220.000 lei.

    - se declar:a) suma total a livrrilor de bunuri i a prestrilor de servicii n interiorul rii ctre persoanenregistrate n scopuri de TVA, conform art. 153, precum i suma taxei aferente; b) suma total a livrrilor de bunuri i a prestrilor de servicii n interiorul rii ctre persoanecare nu sunt nregistrate n scopuri de TVA, conform art. 153, precum i suma taxei aferente.

    [art. 1563 alin. (4) din Codul fiscal]

    ATENIE! Formularul D392A nu se depune dac persoanele impozabile nu audesfurat livrri de bunuri i prestri de servicii n anul 2013, n interiorul rii.

    2. Formular 392 B Declaraie informativ privind livrrile de bunuri,prestrile de servicii i achiziiile efectuate n anul....

    - se depune de persoanele impozabile nenregistrate n scopuri de TVA(societi comerciale, persoanele fizice autorizate, ntreprinderile individuale intreprinderile familiale), potrivit art. 153 din Codul fiscal, a cror cifr de afaceri[calculat conform art. 152 alin. (2)], excluznd veniturile obinute din vnzarea debilete de transport internaional rutier de persoane, realizat la finele anuluicalendaristic, este inferioar sumei de 220.000 lei.

    - se declar:a) suma total a livrrilor de bunuri i a prestrilor de servicii n interiorul rii ctrepersoane nregistrate n scopuri de TVA, conform art. 153; b) suma total a livrrilor de bunuri i a prestrilor de servicii n interiorul rii ctrepersoane care nu sunt nregistrate n scopuri de TVA, conform art. 153; c) suma total i taxa aferent achiziiilor efectuate din ar de la persoanenregistrate n scopuri de TVA, conform art. 153; d) suma total a achiziiilor efectuate din ar de la persoane care nu sunt nregistraten scopuri de TVA, conform art. 153.

    [art. 1563 alin. (5) din Codul fiscal]ATENIE! Toate persoanele impozabile nenregistrate ca pltitoare de TVA,

    inclusiv persoanele fizice autorizate, ntreprinderile individuale i ntreprinderilefamiliale impozitate fie n sistem real fie la norma de venit, au obligaia s inevidena livrrilor de bunuri i prestrilor de servicii, precum i a achiziiilor debunuri sau servicii, pe baza jurnalelor pentru vnzri i cumprri.

    Formularele D392A i D392 B se completez pe baza jurnalelor pentru vnzrii cumprri. Modelul orientativ al jurnalelor pentru vnzri i cumprri este prevzutde OMEF nr. 1372/2008, publicat n Monitorul Oficial al Romniei nr. 364 din 13 mai2008.

  • La depirea plafonului anual de 220.000 lei din valoarea ncasrilor din livrride bunuri i prestri de servicii, aceste persoane trebuie s solicite nregistrarea capltitor de TVA. [art. 152 alin. (6) din Codul fiscal i pct. 62 alin. (1) din norme]

    Persoanele impozabile nenregistrate n scopuri de TVA conform art. 153 caredesfoar exclusiv operaiunile scutite de TVA fr drept de deducere prevzute laart. 141, cu excepia operaiunilor prevzute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) i f), carenu sunt accesorii activitii principale, nu au obligaia depunerii declaraiei 392 B (ex.cabinete medicale).

    ATENIE! Formularul D392 B nu se depune dac persoanele impozabile nuau desfurat livrri de bunuri i prestri de servicii n interiorul rii i/sauachiziii efectuate din ar, n anul 2013.

    3. Formular 393 Declaraie informativ privind veniturile obinutedin vnzarea de bilete pentru transportul rutier international de persoane,cu locul de plecare din Romnia n anul....,

    - se depune de persoanele nregistrate n scopuri de TVA, potrivit art. 153 dinCodul fiscal, care, n cursul anului precedent au prestat servicii de transport rutierinternaional de persoane, cu locul de plecare din Romnia.

    - se declar: suma total a veniturilor obinute din vnzarea de bilete pentrutransportul rutier internaional de persoane,cu locul de plecare din Romnia

    [art. 1563 alin. (6) din Codul fiscal]Modelul i coninutul formularelor 392 A, 392 B, 393, precum i

    instruciunile de completare ale acestora sunt prevzute de Ordinul ANAF nr.93/2014, publicat n MO nr. 76 din 31.01.2014.

    Formularele se depun pe suport electronic, nsoit de formularul editat depersoana impozabil cu ajutorul programului de asisten, semnat i tampilat,conform legii, astfel:

    - la registratura organului fiscal competent; - la pota, prin scrisoare recomandat.

    Formatele electronice ale formularelor se obin prin folosirea programului deasisten

    pus la dispoziia persoanelor impozabile, gratuit, de unitile fiscale, sau

    pot fi descrcate de pe site-ul ANAF: www.anaf.ro/Asisten Contribuabili/Programe utile

    Material informativ elaborat la data de 05.02.2014