194814001-eliminare-acidoza

38
5 acizi (d)in organismul nostru ! Pe parcursul vieții aducem în corpurile noastre alimente dintre cele mai diverse, într-o cantitate de aprox. 70 de tone și unele băuturi (apă, lapte, supe, ceaiuri, băuturi cu conținut cafeinic, băuturi alcoolice etc.). Însă oare toate acestea ne și ajută să ne menținem sănătatea, sau contribuie zi de zi la ruinarea acesteia ? Ca să răspund la această întrebare am scris articolul de față, care sper să fie util tuturor celor care vor să trăiască sănătos chiar și la vârste avansate ! ...celorlalți însă... Postulat : ”CORPUL NOSTRU ESTE BAZIC (pH-ul sângelui este 7,4) ! BAZIC a fost creat și tot bazic va funcționa ori... crapă pământul !!!”. (Corpul bazic și menținut bazic NU face cancer și nici tumori latente !!!) Încă de la Creațiune, Dumnezeu a indicat omului dieta vegetarian totală (vezi Geneza 1,29), ca un factor MAJOR de protecție împotriva tuturor bolilor degenerative ale stilului de viață cu care ne confruntăm noi astăzi (osteoporoză, cancer, ateroscleroză, cardiopatie ischemică, diabet zaharat, boli autoimune etc.). DACĂ oamenii ar reveni la alimentația pe care Creatorul nostru a stabilit-o pentru noi, multe boli și suferințe ne-ar ocoli. Pe când așa... Dacă însă noi aducem în corpurile noatre zilnic alimente ACIDE, acestea vor determina acidifierea mediului intern într-o primă fază. DAR repet : ”corpul nostru este BAZIC și doar bazic va funcționa !”. Pentru ca să poată funcționa bazic, corpul nostru va apela la rezervele sale de Calciu, luând Calciu din oase și din coloana vertebrală, sub formă de hidroxid de calciu - Ca(OH)2 -, o bază foarte puternică, într-o cantitate mai mică și bicarbonat de calciu - Ca(HCO3)2 – o bază mai slabă, dar într-o cantitate mai mare, cu care va tampona acidul care a intrat în organism. Corpul va reveni astfel la pH-ul său bazic, dar vom pierde azi Calciu, mâine Calciu, decenii întregi Calciu și uite-așa ajungem să facem osteoporoză etc. DAR nimeni nu ne spune motivul pentru care un adult de 70 kg are nu mai puțin de... 1 kg de Calciu în oase. Nu-i totuși cam mult ? Ei bine, Calciul stocat este și un factor natural de potență medie... anti-cancer !!! ...și astfel pierzând decenii Calciu, ne putem trezi ca la mijlocul sau la finele vieții (uneori chiar mai devreme) să ne trezim cu maladia canceroasă (cancer, leucemii, limfoame, mielom multiplu) în... bătătură ! Care sunt alimentele care induc ACIDITATE în organism ? - TOATE alimentele de origine animală (dar mai ales LACTATELE), - băuturile carbogazoase, - cerealele decorticate (făina albă, pastele făinoase din făină albă, cornuri...), - dulciurile concentrate (zahăr, miere, bomboane, prăjituri, ciocolată, tort, fursecuri...), - oțetul, murăturile, ”moarea”, borșul de putină - alcoolul (dar și tincturile),

description

Pe parcursul vieții aducem în corpurile noastre alimente dintre cele mai diverse, într-o cantitate de aprox. 70 de tone și unele băuturi (apă, lapte, supe, ceaiuri, băuturi cu conținut cafeinic, băuturi alcoolice etc.). Însă oare toate acestea ne și ajută să ne menținem sănătatea, sau contribuie zi de zi la ruinarea acesteia ?

Transcript of 194814001-eliminare-acidoza

5 acizi (d)in organismul nostru

5 acizi (d)in organismul nostru !

Pe parcursul vieii aducem n corpurile noastre alimente dintre cele mai diverse, ntr-o cantitate de aprox. 70 de tone i unele buturi (ap, lapte, supe, ceaiuri, buturi cu coninut cafeinic, buturi alcoolice etc.). ns oare toate acestea ne i ajut s ne meninem sntatea, sau contribuie zi de zi la ruinarea acesteia ?

Ca s rspund la aceast ntrebare am scris articolul de fa, care sper s fie util tuturor celor care vor s triasc sntos chiar i la vrste avansate ! ...celorlali ns...

Postulat : CORPUL NOSTRU ESTE BAZIC (pH-ul sngelui este 7,4) ! BAZIC a fost creat i tot bazic va funciona ori... crap pmntul !!!. (Corpul bazic i meninut bazic NU face cancer i nici tumori latente !!!)

nc de la Creaiune, Dumnezeu a indicat omului dieta vegetarian total (vezi Geneza 1,29), ca un factor MAJOR de protecie mpotriva tuturor bolilor degenerative ale stilului de via cu care ne confruntm noi astzi (osteoporoz, cancer, ateroscleroz, cardiopatie ischemic, diabet zaharat, boli autoimune etc.). DAC oamenii ar reveni la alimentaia pe care Creatorul nostru a stabilit-o pentru noi, multe boli i suferine ne-ar ocoli. Pe cnd aa...

Dac ns noi aducem n corpurile noatre zilnic alimente ACIDE, acestea vor determina acidifierea mediului intern ntr-o prim faz. DAR repet : corpul nostru este BAZIC i doar bazic va funciona !.

Pentru ca s poat funciona bazic, corpul nostru va apela la rezervele sale de Calciu, lund Calciu din oase i din coloana vertebral, sub form de hidroxid de calciu - Ca(OH)2 -, o baz foarte puternic, ntr-o cantitate mai mic i bicarbonat de calciu - Ca(HCO3)2 o baz mai slab, dar ntr-o cantitate mai mare, cu care va tampona acidul care a intrat n organism. Corpul va reveni astfel la pH-ul su bazic, dar vom pierde azi Calciu, mine Calciu, decenii ntregi Calciu i uite-aa ajungem s facem osteoporoz etc. DAR nimeni nu ne spune motivul pentru care un adult de 70 kg are nu mai puin de... 1 kg de Calciu n oase. Nu-i totui cam mult ? Ei bine, Calciul stocat este i un factor natural de poten medie... anti-cancer !!! ...i astfel pierznd decenii Calciu, ne putem trezi ca la mijlocul sau la finele vieii (uneori chiar mai devreme) s ne trezim cu maladia canceroas (cancer, leucemii, limfoame, mielom multiplu) n... bttur !

Care sunt alimentele care induc ACIDITATE n organism ?

- TOATE alimentele de origine animal (dar mai ales LACTATELE),

- buturile carbogazoase,

- cerealele decorticate (fina alb, pastele finoase din fin alb, cornuri...),

- dulciurile concentrate (zahr, miere, bomboane, prjituri, ciocolat, tort, fursecuri...),

- oetul, murturile, moarea, borul de putin

- alcoolul (dar i tincturile),

- alimentele alterate sau fermentate,

- fructele necoapte,

- sursele alimentare de acid oxalic (vezi mai jos),

- TOATE alimentele acre sau acrioare sau foarte dulci (fructele confiate...)

- anumite procedee termice nefaste i nesntoase de preparare termic a alimentelor : prjitul (+/- n ulei omega 6), frigerea (+/- n ulei omega 6)

- buturile rcoritoare la sticle PET

S vorbim ns de civa acizi pe care-i avem n corp, dar i despre alii pe care-i aducem n corp din obinuin pentru c aa se face, pentru c aa am pomenit sau pentru c aa ne place la gust.

1. Acidul clorhidric

Este un acid anorganic tare, stabil, extrem de coroziv, care la temperatura camerei exist sub form de gaz, putndu-se concentra sub form de soluie pn la cel mult 38%.

Are numeroase utilizri n industria chimic organic i anorganic, industria farmaceutic, industria fibrelor sintetice, industria pielriei, ca agent de regenerare pentru rinile schimbtoare de ioni (n staiile de demineralizare a apei), industria petrolier, ca agent de neutralizare, industria ceramic i textil, industria metalurgic ca agent de decapare i curare, industria cauciucului pentru sinteza cloroprenului (o verietate de cauciuc), obinerea clorurii de vinil (monomer) i a PVC-ului (polimer) etc.

Interesant este c se gsete i-n stomac, SINGURUL loc din organism unde este normal s fie acid, fiind produs din sarea de buctrie (NaCl) i ap (HOH). Aici este secretat de ctre glandele fundului i ale corpului gastric, alturi de o enzim proteolitic pe care-o activeaz, numit pepsinogen (i care se transform n pepsin), cu rol n digestia grosier a proteinelor.

HCl menine pH-ul sucului gastric la valori de 0,8 1,5 uniti, exercitnd numeroase aciuni :

- activeaz enzimele proteolitice din sucul gastric i creaz un mediu optim pentru aciunea acestora

- coaguleaz proteinele, oligozaharidele i trigliceridele, ajutnd la fragmentarea lor grosier (hidroliza acid)

- stimuleaz evacuarea gastric

- mpiedic dezvoltarea germenilor introdui n stomac odat cu alimentele ingerate (sterilizndu-le)

- favorizeaz absorbia Fe i trecerea sa (n prezena vitaminei C) din forma Fe3+ neabsorbabil, n Fe2+ propriu absorbiei duodenale

- ajut la unirea vitaminei B12 cu factorul intrinsec, care reprezint un prim pas fundamental n procesul de absorbie al vitaminei

Dup ieirea din stomac, HCl este neutralizat n prima poriune a intestinului subire (duoden), cnd pH-ul urc brutal la 8-9 uniti, graie secreiei pancreatice.

Ca o reacie la secreia puternic de acid, stomacul, ca s nu sufere o auto-digestie, se protejeaz prin secreia unui mucus, cu care i nvelete pereii pe dinuntru. Dac apar fisuri n aprarea stomacului, fie printr-o secreie prea puternic de acid, fie printr-una insuficient de mucus, vom fi n faa unei gastrite, a unui ulcer, a unei hemoragii sau a unei perforaii gastrice.

Factorii care cresc aciditatea gastric sunt :

- consumul buturilor alcoolice, n special a vinului i a berii (chiar i fr alcool), dar i a triei

- alimentele foarte bogate n Histamin (cel mai important stimulator al secreiei gastrice) : lactate, murturi, cacao, carne de porc, organe animale, alimente fermentate sau alterate, ton, sardin, anoa, bor de putin, arahide, molutele i crustaceii marini

- buturile / medicamentele care conin cafein : cafea (chiar i de cea decofeinizat), -cola, cacao, ceai verde, negru sau rusesc, buturile energizante ; Antinevralgic, Cofedol, Fasconal

- unele boli : gastritele acute, ulcerul gastroduodenal, sindromul Zollinger-Elison, boala Cushing, tumorile hipofizare etc.

- altele : fumatul, alimentele acre, acrioare i foarte dulci (dulciurile concentrate), condimentele, oetul, prjelile, alimentele fripte, grtarul, afumturile, , Ca2+ administrat oral, hipoglicemi (sau hipoglicemiantele), guma de mestecat, sarea n exces, alimentele cu temperaturi extreme, stres, proteinele animale, obiceiul de a folosi des grsimi saturate n alimentaie, mesele copioase (mbuibarea), obiceiul de a bea lichide (+/- reci) n timpul mesei, sau imediat dup mas, obiceiul de a mnca ntre mese sau tot timpul, numrul redus de ore de somn pe zi, cuplajul lapte +/- zahr (sau miere) +/- ou produce fermentaie i iritaie gastric consecutiv, zgomotele de impact, stresul

Factorii care scad aciditatea gastric sunt :

- prezena H+ n stomac sau duoden, hiperglicemie, soluii hipertone, sau grsimi n duoden

- n anumite boli : unele forme de gastrit cronic (forma atrofic), pelagra (deficitul vitaminei B3 sau acidul nicotinic), unele anemii (Bierner), tumorile stomacului

- o serie de medicamente (blocantele pompei de protoni, anti-Histaminicele H2 i parasimpaticoliticele)

2. Acidul lactic

Acidul lactic este un compus chimic care are roluri n mai multe procese biochimice. Acesta se gsete, n stare natural, n unele produse lactate cum ar fi : iaurtul, kefirul, brnza etc. Cazeina din laptele fermentat este coagulat de acidul lactic.

Dei poate fi produs prin fermentaia lactozei, majoritatea acidului lactic folosit n comer este produs de ctre bacterii (Bacillus acidilacti, Lactobacillus delbueckii sau Lactobacillus bulgaricus), provenind din produse non-lactate, ca amidonul din porumb sau cartofi. Unele produse care pretind a fi vegetariene au in componena lor acid lactic.

Acest acid se regsete n industria alimentar i-n alte produse procesate, fie ca ingredient de reglare a pH-ului, drept conservant, sau pentru controlul patogenic al microorganismelor. Mai este utilizat i la amplificarea fermentaiei la pinea de secar.

n stare de repaus concentraia sangvin a acidului lactic e de 10 mg%, dar n timpul efortului poate crete pn la 200 mg%. n timpul efortului acidul lactic rezult din descompunerea anaerob a glucozei, fiind produs de celulele musculare. Globulele roii de snge i celulele retiniene, pentru a-i produce energia degradeaz anaerob glucoza pn la acid lactic, obinnd ns puin energie.

Generarea de acid lactic de ctre muchi are loc

- la nceputul unei micri,

- n condiiile unui EF brusc, de scurt durat sau

- n faza final a unui EF epuizant, constituind un factor de limitare a micrii / protecie a muchilor

Acidul lactic se formeaz i atunci cnd corpul descompune monozaharidele pentru a conferi energie organismului atunci cnd nivelurile de oxigen din snge sunt sczute sau perfuzia unui anumit organ este diminuat datorit unui proces aterosclerotic.

Cnd nivelul de oxigen din snge este normal, monozaharidele sunt arse complet, pn la CO2 i H2O, elibernd mult energie.

La aceeai intensitate a unui EF, cantitatea de acid lactic produs de ctre muchi este invers proporional cu gradul de pregtire al subiectului. Acest lucru nseamn c, dac o persoan antrenat i un sedentar practic acelai tip de micare, se produce acid lactic mai mult la persoana ne-antrenat dect la cea antrenat. O alt remarc : 2 persoane care au acelai grad de antrenament dac practic acelai EF, persoana vegetarian va putea efectua pe o perioad mai lung acelai EF deoarece ea dispune de tampoane alcaline n cantitate mai mare n corpul su. Aa se explic de ce o ierbivor poate alerga mai mult dect o carnivor !

Efectele acidului lactic :

- supraoxigeneaz sngele pentru a fi metabolizat

- determin vasodilataie arterio-venoas

- produce distrugere tumoral direct

- stimuleaz secreia de STH i testosteron

- excesul su determin febra muscular i / sau o veritabil epuizare fizic.

(Exist i autori care apreciaz c febra muscular ar fi independent de producia de acid lactic, fiind strict consecina unor micro-rupturi ale fibrelor musculare i a proceselor inflamatorii generate de acestea, durerea fiind declanat n opinia acestora de sensibilitatea fibrelor nervoase care sunt angrenate n aceste procese).

Remedii :

- bi calde

- micare uoar

- surse de glucide complexe, Calciu i Magneziu

- un masaj uor al grupei musculare afectate +/- utiliznd ungvente cu heparinoizi (Lasonil, Hepatrombin etc.).

Exist persoane care nativ au n muchi fibre musculare albe mai multe dect la majoritatea populaiei i compensator mai puine fibre roii. Aceste persoane sunt capabile s desfoare mai uor EF de o intensitate mare, brute i pe o durat scurt. Reciproc, persoanele la care predomin fibrele roii au posibilitatea de a desfura EF cu un debut mai lent, dar de o amplitudine mrit i pe o perioad de timp mai lung (EF de rezisten).

n gur, ntre diversele bacterii existente, se gsete i Lactobacillus acidophilus a crui putere cariogen este cea mai mare. Aceast bacterie se hrnete cu zahr i cu reziduurile prezente n produsele alimentare, formnd acid lactic, ca un produs rezidual, care n timp poate topi puin cte puin smalul dentar i dentina. i astfel se explic frecvena mai mare a cariilor dentare la persoanele care :

- nu se spal pe dini imediat dup mas,

- au obiceiul pgubos de a ciuguli cte ceva ntre mese

- consum dulciuri concentrate ntre mese fr a se spla pe dini imediat

Metabolismul acidului lactic : 65% din el este ars pn la CO2 i H2O, 25% este transformat n glucoz (din care 20% n glicogen) i 10% n proteine.

3. Acidul citric

A fost descoperit nc din secolul 8 de alchimistul Jabir Ibn Hayyan, fiind izolat pentru prima oar de chimistul suedez Carl Wilhelm Scheele n 1784 ; a fost produs la scar larg din 1860, n Italia, pe baza produciei de citrice.

Ciclul acizilor tricarboxilici (ciclul Krebs) reprezint o serie de compui implicai n oxidarea lipidelor, proteinelor i carbohidratilor n CO2 i H2O. Aceast serie de reacii este legat de aproape toate reaciile metabolice i asigur din energia derivat din alimente n organismele evoluate. Este ntr-o cantitate mic, un component normal al celulelor organismului i este metabolizat, degradat i eliminat de corp fr efecte adverse. Valorile sangvine ale ionului citrat sunt de cca. 25 mg/litru.

Acidul citric este foarte rspndit n stare liber, n plante i animale. Cel mai adesea l gsim n sucul fructelor din categoria citricelor : lmi, limes, portocale, grape-fruit..., ceea ce i-a conferit si numele.

n zeama de lmie, ajunge la o concentraie de 7-9%. Se mai gsete n afine, coacze, agrie, sfecl, alturi de acidul malic n viine, zmeur, fragi, cpuni. Ca acid liber sau ca sare se gsete n sucul i seminele multor flori si plante. Vinul poate conine cca. 0,4 g/l, laptele acru ntre 1- 4 g/l, iar fructele acre i mai mult ; ns cu mult mai mult peste concentraia sangvin !

Utilizri :

- industria alimentar : E330-333 (citraii) = sarea de lmie - sunt considerate drept unele dintre cele mai pro-cancerigene substane, fiind acidifiani, conservani, aromatizani, condimente, fiind folosii n industria alimentar a unor ri cu standarde economice modeste. Sunt introdui n produse de genul : gemuri, dulceuri, buturi rcoritoare, siropuri, maioneze, past de roii, unele conserve (ciuperci etc.). Unele state cum ar fi Rusia, SUA i UE i-au interzis i i-au retras de muli ani de pe pia, deoarece spun ei, c ar fi implicai clar n producerea unor cancere din sfera ORL i digestiv. Acesta ar fi un prim punct de vedere ! UN ALT PUNCT DE VEDERE susine faptul c ntr-o multitudine de fructe, dar mai ales n citrice ar exista cantiti semnificative de acid citric i-n special n recordmenul acidului citric care este lmia (5-9% din masa total a fructului). Ei bine, nimeni nu a fcut i nu va face vreodat cancer consumnd citrice !!! Se pare c problema acidului citric ar fi una fals, derivnd din faptul c descoperitorul ciclului acizilor tricarboxilici, care constituie lanul de metabolism al glucidelor, a fost germanul Sir Adolf Hans Krebs, al crui nume din nefericire / nenorocire n limba englez nseamn... cancer, de unde i eroarea n cauz ! Acidul citric se regsete n toate celulele corpului nostru. Pe de alt parte, dei este un acid organic, tria sa este semnificativ ; de aici i propunerea, ca orice pacient care are sau vrea s previn maladia canceroas, dar i osteoporoza s evite produsele alimentare n care exist n cantiti mari sau n care s-a introdus voluntar acidul citric, dar nu i... citricele ne-acre !

Se folosete la sucuri, mutar i n foarte multe alte produse. ntrete gelul din gemuri i ncetinete procesul de oxidare la fructe i produsele din fructe, combinndu-se cu metalele prezente n mod natural i prevenind decolorarea.

La brnzeturi este folosit pentru a crea rapid mediul pentru activitatea enzimelor, n locul metodei traditionale. De asemenea, poate fi utilizat la fabricarea ngheatei, pentru a menine separate globulele de grsime.

Este utilizat pe scar larg n industria de vinuri, cnd sunt folosite fructe cu aciditate redus, dar i pentru c se combin cu fierul liber i previne formarea de compui fier-tanin, care fac vinul tulbure. n procesul de fabricaie a berii reduce pierderea de zahr din orzul germinat

- exist n spunuri i detergenti, datorit proprietii sale de a se combina cu metalele n apa dur. mpreun cu NaHCO3 are efect efervescent i se folosete sub form de pudr, tablete, sare de baie, degresant.

- industria farmaceutic i n biotehnologie

- ndeprteaz apa dur de pe sticl

- industria fotografic la developarea filmului

- industria de armament pentru producerea de explozibili sensibili la ocuri

Hai s gndim o problem ilustrat printr-o pild, pentru a nelege ct mai bine problematica acidului citric !

Repet : corpul nostru este bazic i doar aa va funciona ! Numai ideea c a stoarce n faa dvs. o lmie, determin att din partea mea, ct i a dvs. o puternic secreie salivar ! De ce ? Deoarece organismul vrea s se apere n faa unei agresiuni acide, fie ea chiar mimat :

- printr-o secreie important cantitativ, deci prin diluie

- prin saliv se elimin cantiti importante de... sod caustic (NaOH), special pentru a tenta tamponarea acidului citric

Interesant este un alt lucru : de unde / cum obine organismul soda caustic (NaOH) salivar ?

- Na+ l ia din NaCl (deci din sarea de buctrie) ; deci dac ia Na+, nseamn c mai rmne Cl- pe undeva ! Pe unde ? Vom vedea imediat !

- OH- ul l ia din ap (HOH sau H2O) ; dac ia OH-, nseamn c mai rmne H+ pe undeva ? Pe unde ? Vedem imediat !

- Dac organismul alcalinizeaz (sau bazific) intens undeva (n cazul nostru la nivel salivar), nseamn c el va ACIFICA cel puin la fel de puternic altundeva ! Unde ? La nivel gastric i sangvin ! H-ul restant i Cl-ul restant se unesc cu formare de HCl (acid clorhidric) la nivel gastric, ns ionul H+ poate reduce substanial i pH-ul sngelui, acidifiind-ul !

Revin : acidul citric tenteaz s intre n corpul nostru. 5-9% acid citric este ENORM ! Corpul numai la ideea unei agresiuni acide reacioneaz prompt, dorind s se apere printr-o secreie important cantitativ de saliv alcalin (bazic). ns capacitatea sa de aprare va fi depit, restul de acid citric netamponat o ia spre stomac, nainte de a intra n stomac se mai trage cu o pomp de sod caustic (mai slab dect cea salivar), este depit i aceasta, iar acidul citric restant ajunge n stomac, care i aa era ncins de acidul clorhidric produs compensator. Astfel este acidifiat organismul !

n cantitate mare acidul citric poate aduce atingere smalului dentar, subiindu-l i genernd astfel carii. Care este aceast cantitate ? Consumul repetat al alimentelor acre ! Contactul cu o soluie concentrat de acid citric produce iritaia pielii sau a ochilor. Consumat n exces, poate ataca smalul dinilor. n concentraie mare poate degrada i decolora prul, ntruct deschide cuticula i scoate mineralele din firul de pr.

4. Acidul oxalic

Prezint anumite proprieti bio-fizico-chimice, care fac din el o substan indezirabil pentru organism :

- este un acid organic dicarboxilic (HOOC-COOH), avnd o molecul extrem de mic i extrem de puin solubil n ap => poate ptrunde urgent n snge dup ce a fost ingerat, ns eliminarea sa se face extrem de dificil ;

- cnd intr n organism pe cale digestiv rnete / irit ntreg tubul digestiv, deoarece ia form de ace ; acelai lucru l face cnd se elimin la nivelul aparatului excretor, iritnd / leznd tot ce-i iese n cale ;

- are o proprietate unic : complexeaz electiv Calciul, Magneziul i Fierul, crora le este mpiedicat absorbia din intestinul subire. Altereaz astfel grav absorbia acestor metale

- (n chimia analitic, oxalatul de Calciu este folosit pentru identificarea calitativ a Calciului sub forma unui precipitat alb)

- se absoarbe n snge i leag tot Ca, Mg i Fe ntlnit n cale

- ca s-l elimine, organismul pompeaz mari cantiti de ap spre rinichi, pentru ca doar-doar l-o solubiliza cumva

- ajuns la nivelul aparatului excretor, acidul oxalic / oxalatul de Calciu va determina leziuni renale (de tip micro-litiazic, sau micro-sngerri), ureterale, vezicale, uretrale, care n timp pot degenera n cancer

- alimentele care-l conin induc ACIDITATE n corp i pierderi consecutive de Calciu, Magneziu i Fier ; iar la persoanele suferinde de gut, are chiar capacitatea de a declana criza !

Alimentele foarte bogate n acid oxalic sunt : frunzele de sfecl (916 mg / 100 g produs), sfecla rdcin (690), spanacul fiert (750), spanacul congelat (600), rubarba (500), sparanghel (500), pudra de cacao i ciocolata (450), rdcina de sfecl roie (338), mcriul (300). Dintre alimentele extrem de bogate n acid oxalic trebuie amintite i loboda, tevia i ghimbirul.

Ali factori care sunt capabili s determine apariia de cantiti importante de acid oxalic n snge :

- consumul frecvent al dulciurile concentrate

- glicogenul din carne prin descompunere determin formarea de oxalat la nivelul intestinului subire (i absorbia sa consecutiv), dar mai ales n prezena unor parazii intestinali (ascarizi sau tenii)

- intoxicaia (accidental, criminal sau voluntar) cu etilen-glicol (lichid antigel) determin formarea i eliminarea unei mari cantiti de oxalat de calciu la nivel renal, mergnd pn la insuficien renal acut i stare periculoas de acidoz

- deficitul de vitamin B6 (consumul de pine alb, prostul obicei de a fierbe cerealele integrale nainte de a fi consumate)

Consumul de acid oxalic devine toxic atunci cnd se ajunge la doze de > 1.500 mg / zi, dar periculos pentru organism este > 1.000 mg / zi. Scderea rezultat a concentraiei mineralelor din snge (dar mai ales Ca, Mg i Fe) poate cauza tulburri severe, cum ar fi spasme musculare involuntare, tremor, convulsii i crize tetanice, anemie feripriv, osteoporoz, cancer, litiaz renal, alterarea imunitii etc.

80% din pietrele la rinichi sunt formate din acid oxalic !

n prezena litiazei renale oxalice, dieta nu ar trebui s ofere mai mult de 100 mg / zi de acid oxalic.

Un aspect interesant pe care vreau s-l menionez este c eu CONTRAINDIC consumul rdcinii de sfecl roie, n vreme ce RECOMAND DIN TOT SUFLETUL sucul de sfecl roie (!?!). Contradicie / paradox ? Nici pe departe ! S m explic : ce am zis mai nainte despre acidul oxalic ? C este o substan extrem de puin solubil n ap ! Deci, atunci cnd este stoars rdcina pentru obinerea sucului de sfecl roie, cel mult 3% din acidul oxalic coninut n rdcin trece n suc, din cauza slabei sale solubiliti n ap, drept pentru care sucul se poate consuma fr probleme. Sucul de sfecl roie este un factor MAJOR anti-cancer, numeroi autori de protocol natural anti-cancer introducndu-l ALTURI DE alte componente n cure naturale terapeutice anticancer (dar la doze eficiente).

5. Acidul acetic

n stare anhidr formeaz cristale cu p.t. la 16,50C similare gheii, motiv pentru care a i fost denumit acid acetic glacial. Este al II-lea acid organic monocarboxilic ca for, dup acidul formic.

Este cunoscut nc din antichitate sub denumirea de oet.

Limba francez face aluzie la procedeul su de fabricaie atunci cnd l denumete vinaigre, care deriv din vin i acru, cu referire la fermentaia acetic a vinului.

Oetul joac un rol important n buctria tuturor popoarelor nc din timpuri imemoriale, la pregtirea de sosuri pentru salate i marinate i drept condiment ; calitile sale antiseptice au fost foarte utile nainte de apariia frigiderelor, pentru conservarea alimentelor, inclusiv a crnii. Producia sa este de cca. 5 milioane de tone / an, cel mai important productor fiind SUA (>1/2 din producie).

Se obine industrial prin :

- distilarea uscat a lemnului

- oxidarea enzimatic a etanolului, n prezena unor bacterii (bacterium aceti) ntr-o concentraie de 3-9%

- oxidarea catalitic a acetaldehidei n prezena unui catalizator de acetat de Mn

Utilizri :

- condiment n alimentaie

- conservarea alimentelor (murturi, carne, pete)

- fabricarea medicamentelor

- antiseptic i dezinfectant. Este coroziv n soluii concentrate, vaporii si fiind iritani pentru cile respiratorii

- aromatizant pentru tutun

- industria chimic la : coagularea latexului de cauciuc, fabricarea de ierbicide, insecticide, vopsitorie, parfumuri (esteri), solvent

- uz casnic

a) pentru ndeprtarea petelor de cerneal, cafea, rugin i vin de pe hainele ptate ;

b) la dedurizarea apei n maina de splat haine, nlocuind cu succes un anti-calcar ;

c) face s strluceasc oglinzile, sticla, cromul, obiectele de poelan, alam i piele

- NU este indicat cltirea i limpezirea prului cu oet (obicei pgubos ntlnit pe la ar), dup splarea cu spun sau ampon, deoarece fiind o substan iritant, poate produce NU un pr mtsos cum se dorete, ci cderea acestuia !

Gruparea acetil, derivat din acidul acetic este esenial n biochimie, existnd n aproape toate formele vii, mai ales sub form de acetil-coenzima A. Concentraia sa este ns meninut la un nivel foarte redus pentru a nu perturba pH-ul celular.

Acetil-CoA este o molecul extrem de important pentru existena tuturor celulelor vii. Ea este implicat n :

- majoritatea sintezelor organice care au loc n organismele vii

- producerea de energie pentru celule i respiraia celular

- formarea unor neuro-transmitori (acetilcolina), vitali pentru organism

Acidul acetic este, de asemenea, o component a lubrifierii vaginale de oameni i alte primate, care pare a servi ca un agent antiseptic moderat.

NU este nevoie s fie adus din afara prin alimentaie, deoarece acest lucru genereaz toate efectele indezirabile ale excesului de aciditate din organism (vezi mai jos) ! Astfel, nu recomand consumul su alimentar n familiile ai cror membri doresc s fie sntoi, ci doar uzul casnic extra-alimentar !

Efectele cronice ale acidifierii mediului intern :

- pierderi constante de Ca2+ pentru tamponare, cu toate efectele negative : osteoporoz, cancer, slbirea tonusului muscular, aritmii cardiace, instabilitate emoional, reducerea performanelor fizice i psihice, creterea frecvenei tuturor bolilor alergice, insomnii, status pro-inflamator, hipertensiune arterial

- NU cumva s uitai c i dinii sunt tot... oase i c i ei se pot demineraliza (din interior spre exterior), dar i prin alterarea smalului dentar (deci din exterior spre interior), cu apariia cariilor

- ntotdeauna n prezena unei acidifieri a mediului intern, corpul reacioneaz prin formarea de secreii, mai mult sau mai puin abundente : nazale, bronice i intestinale. ...cu toate consecinele care decurg de-aici : infecii, malabsorbie, astm

- are loc o alterare a imunitii generale a corpului, dar mai ales a celei specifice anti-cancer. Tumorile latente (fibrom uterin, adenom de prostat, noduli mamari sau tiroidieni, unele alunie) pot vira oricnd ntr-un cancer veritabil, n vreme ce o tumor malign devine de nestvilit

- scade tolerana la efort susinut (efect direct), att fizic, ct i psihic

- crete semnificativ i direct proporional riscul litiazic renal, ns n prezena unui aport lichidian insuficient i ineficient (< 2 litri / zi), acesta se amplific i mai pregnant

- crete riscul de a dezvolta ulcer gastro-duodenal

- articulaiile se erodeaz mai uor, crescnd frecvena tuturor bolilor reumatice

- crete frecvena tuturor bolilor alergice (att prin efect direct, ct i indirect prin pierderea de Ca, mai sus menionat) i a celor auto-imune

Ali acizi care exist n organismul uman : acizii grai (AG) saturai, AG nesaturai (omega 3, 6, 9, acidul oleic), acizii organici mono-, di- i tricarboxilici etc.

Spun eu de data asta i nu posturile media : pentru sntatea dvs. evitai ORICE aliment acru, acrior i foarte dulce !

...sau ca s fiu i mai explicit : NU acrii nimic, cu nimic i evitai alimentele acre ! ...firete, DAC vrei s fii sntoi !

Pe parcursul vieii aducem n corpurile noastre alimente dintre cele mai diverse, ntr-o cantitate de aprox. 70 de tone i unele buturi (ap, lapte, supe, ceaiuri, buturi cu coninut cafeinic, buturi alcoolice etc.). ns oare toate acestea ne i ajut s ne meninem sntatea, sau contribuie zi de zi la ruinarea acesteia ?

Ca s rspund la aceast ntrebare am scris articolul de fa, care sper s fie util tuturor celor care vor s triasc sntos chiar i la vrste avansate ! ...celorlali ns...

Postulat : CORPUL NOSTRU ESTE BAZIC (pH-ul sngelui este 7,4) ! BAZIC a fost creat i tot bazic va funciona ori... crap pmntul !!!. (Corpul bazic i meninut bazic NU face cancer i nici tumori latente !!!)

nc de la Creaiune, Dumnezeu a indicat omului dieta vegetarian total (vezi Geneza 1,29), ca un factor MAJOR de protecie mpotriva tuturor bolilor degenerative ale stilului de via cu care ne confruntm noi astzi (osteoporoz, cancer, ateroscleroz, cardiopatie ischemic, diabet zaharat, boli autoimune etc.). DAC oamenii ar reveni la alimentaia pe care Creatorul nostru a stabilit-o pentru noi, multe boli i suferine ne-ar ocoli. Pe cnd aa...

Dac ns noi aducem n corpurile noatre zilnic alimente ACIDE, acestea vor determina acidifierea mediului intern ntr-o prim faz. DAR repet : corpul nostru este BAZIC i doar bazic va funciona !.

Pentru ca s poat funciona bazic, corpul nostru va apela la rezervele sale de Calciu, lund Calciu din oase i din coloana vertebral, sub form de hidroxid de calciu - Ca(OH)2 -, o baz foarte puternic, ntr-o cantitate mai mic i bicarbonat de calciu - Ca(HCO3)2 o baz mai slab, dar ntr-o cantitate mai mare, cu care va tampona acidul care a intrat n organism. Corpul va reveni astfel la pH-ul su bazic, dar vom pierde azi Calciu, mine Calciu, decenii ntregi Calciu i uite-aa ajungem s facem osteoporoz etc. DAR nimeni nu ne spune motivul pentru care un adult de 70 kg are nu mai puin de... 1 kg de Calciu n oase. Nu-i totui cam mult ? Ei bine, Calciul stocat este i un factor natural de poten medie... anti-cancer !!! ...i astfel pierznd decenii Calciu, ne putem trezi ca la mijlocul sau la finele vieii (uneori chiar mai devreme) s ne trezim cu maladia canceroas (cancer, leucemii, limfoame, mielom multiplu) n... bttur !

Care sunt alimentele care induc ACIDITATE n organism ?

- TOATE alimentele de origine animal (dar mai ales LACTATELE),

- buturile carbogazoase,

- cerealele decorticate (fina alb, pastele finoase din fin alb, cornuri...),

- dulciurile concentrate (zahr, miere, bomboane, prjituri, ciocolat, tort, fursecuri...),

- oetul, murturile, moarea, borul de putin

- alcoolul (dar i tincturile),

- alimentele alterate sau fermentate,

- fructele necoapte,

- sursele alimentare de acid oxalic (vezi mai jos),

- TOATE alimentele acre sau acrioare sau foarte dulci (fructele confiate...)

- anumite procedee termice nefaste i nesntoase de preparare termic a alimentelor : prjitul (+/- n ulei omega 6), frigerea (+/- n ulei omega 6)

- buturile rcoritoare la sticle PET

S vorbim ns de civa acizi pe care-i avem n corp, dar i despre alii pe care-i aducem n corp din obinuin pentru c aa se face, pentru c aa am pomenit sau pentru c aa ne place la gust.

1. Acidul clorhidric

Este un acid anorganic tare, stabil, extrem de coroziv, care la temperatura camerei exist sub form de gaz, putndu-se concentra sub form de soluie pn la cel mult 38%.

Are numeroase utilizri n industria chimic organic i anorganic, industria farmaceutic, industria fibrelor sintetice, industria pielriei, ca agent de regenerare pentru rinile schimbtoare de ioni (n staiile de demineralizare a apei), industria petrolier, ca agent de neutralizare, industria ceramic i textil, industria metalurgic ca agent de decapare i curare, industria cauciucului pentru sinteza cloroprenului (o verietate de cauciuc), obinerea clorurii de vinil (monomer) i a PVC-ului (polimer) etc.

Interesant este c se gsete i-n stomac, SINGURUL loc din organism unde este normal s fie acid, fiind produs din sarea de buctrie (NaCl) i ap (HOH). Aici este secretat de ctre glandele fundului i ale corpului gastric, alturi de o enzim proteolitic pe care-o activeaz, numit pepsinogen (i care se transform n pepsin), cu rol n digestia grosier a proteinelor.

HCl menine pH-ul sucului gastric la valori de 0,8 1,5 uniti, exercitnd numeroase aciuni :

- activeaz enzimele proteolitice din sucul gastric i creaz un mediu optim pentru aciunea acestora

- coaguleaz proteinele, oligozaharidele i trigliceridele, ajutnd la fragmentarea lor grosier (hidroliza acid)

- stimuleaz evacuarea gastric

- mpiedic dezvoltarea germenilor introdui n stomac odat cu alimentele ingerate (sterilizndu-le)

- favorizeaz absorbia Fe i trecerea sa (n prezena vitaminei C) din forma Fe3+ neabsorbabil, n Fe2+ propriu absorbiei duodenale

- ajut la unirea vitaminei B12 cu factorul intrinsec, care reprezint un prim pas fundamental n procesul de absorbie al vitaminei

Dup ieirea din stomac, HCl este neutralizat n prima poriune a intestinului subire (duoden), cnd pH-ul urc brutal la 8-9 uniti, graie secreiei pancreatice.

Ca o reacie la secreia puternic de acid, stomacul, ca s nu sufere o auto-digestie, se protejeaz prin secreia unui mucus, cu care i nvelete pereii pe dinuntru. Dac apar fisuri n aprarea stomacului, fie printr-o secreie prea puternic de acid, fie printr-una insuficient de mucus, vom fi n faa unei gastrite, a unui ulcer, a unei hemoragii sau a unei perforaii gastrice.

Factorii care cresc aciditatea gastric sunt :

- consumul buturilor alcoolice, n special a vinului i a berii (chiar i fr alcool), dar i a triei

- alimentele foarte bogate n Histamin (cel mai important stimulator al secreiei gastrice) : lactate, murturi, cacao, carne de porc, organe animale, alimente fermentate sau alterate, ton, sardin, anoa, bor de putin, arahide, molutele i crustaceii marini

- buturile / medicamentele care conin cafein : cafea (chiar i de cea decofeinizat), -cola, cacao, ceai verde, negru sau rusesc, buturile energizante ; Antinevralgic, Cofedol, Fasconal

- unele boli : gastritele acute, ulcerul gastroduodenal, sindromul Zollinger-Elison, boala Cushing, tumorile hipofizare etc.

- altele : fumatul, alimentele acre, acrioare i foarte dulci (dulciurile concentrate), condimentele, oetul, prjelile, alimentele fripte, grtarul, afumturile, , Ca2+ administrat oral, hipoglicemi (sau hipoglicemiantele), guma de mestecat, sarea n exces, alimentele cu temperaturi extreme, stres, proteinele animale, obiceiul de a folosi des grsimi saturate n alimentaie, mesele copioase (mbuibarea), obiceiul de a bea lichide (+/- reci) n timpul mesei, sau imediat dup mas, obiceiul de a mnca ntre mese sau tot timpul, numrul redus de ore de somn pe zi, cuplajul lapte +/- zahr (sau miere) +/- ou produce fermentaie i iritaie gastric consecutiv, zgomotele de impact, stresul

Factorii care scad aciditatea gastric sunt :

- prezena H+ n stomac sau duoden, hiperglicemie, soluii hipertone, sau grsimi n duoden

- n anumite boli : unele forme de gastrit cronic (forma atrofic), pelagra (deficitul vitaminei B3 sau acidul nicotinic), unele anemii (Bierner), tumorile stomacului

- o serie de medicamente (blocantele pompei de protoni, anti-Histaminicele H2 i parasimpaticoliticele)

2. Acidul lactic

Acidul lactic este un compus chimic care are roluri n mai multe procese biochimice. Acesta se gsete, n stare natural, n unele produse lactate cum ar fi : iaurtul, kefirul, brnza etc. Cazeina din laptele fermentat este coagulat de acidul lactic.

Dei poate fi produs prin fermentaia lactozei, majoritatea acidului lactic folosit n comer este produs de ctre bacterii (Bacillus acidilacti, Lactobacillus delbueckii sau Lactobacillus bulgaricus), provenind din produse non-lactate, ca amidonul din porumb sau cartofi. Unele produse care pretind a fi vegetariene au in componena lor acid lactic.

Acest acid se regsete n industria alimentar i-n alte produse procesate, fie ca ingredient de reglare a pH-ului, drept conservant, sau pentru controlul patogenic al microorganismelor. Mai este utilizat i la amplificarea fermentaiei la pinea de secar.

n stare de repaus concentraia sangvin a acidului lactic e de 10 mg%, dar n timpul efortului poate crete pn la 200 mg%. n timpul efortului acidul lactic rezult din descompunerea anaerob a glucozei, fiind produs de celulele musculare. Globulele roii de snge i celulele retiniene, pentru a-i produce energia degradeaz anaerob glucoza pn la acid lactic, obinnd ns puin energie.

Generarea de acid lactic de ctre muchi are loc

- la nceputul unei micri,

- n condiiile unui EF brusc, de scurt durat sau

- n faza final a unui EF epuizant, constituind un factor de limitare a micrii / protecie a muchilor

Acidul lactic se formeaz i atunci cnd corpul descompune monozaharidele pentru a conferi energie organismului atunci cnd nivelurile de oxigen din snge sunt sczute sau perfuzia unui anumit organ este diminuat datorit unui proces aterosclerotic.

Cnd nivelul de oxigen din snge este normal, monozaharidele sunt arse complet, pn la CO2 i H2O, elibernd mult energie.

La aceeai intensitate a unui EF, cantitatea de acid lactic produs de ctre muchi este invers proporional cu gradul de pregtire al subiectului. Acest lucru nseamn c, dac o persoan antrenat i un sedentar practic acelai tip de micare, se produce acid lactic mai mult la persoana ne-antrenat dect la cea antrenat. O alt remarc : 2 persoane care au acelai grad de antrenament dac practic acelai EF, persoana vegetarian va putea efectua pe o perioad mai lung acelai EF deoarece ea dispune de tampoane alcaline n cantitate mai mare n corpul su. Aa se explic de ce o ierbivor poate alerga mai mult dect o carnivor !

Efectele acidului lactic :

- supraoxigeneaz sngele pentru a fi metabolizat

- determin vasodilataie arterio-venoas

- produce distrugere tumoral direct

- stimuleaz secreia de STH i testosteron

- excesul su determin febra muscular i / sau o veritabil epuizare fizic.

(Exist i autori care apreciaz c febra muscular ar fi independent de producia de acid lactic, fiind strict consecina unor micro-rupturi ale fibrelor musculare i a proceselor inflamatorii generate de acestea, durerea fiind declanat n opinia acestora de sensibilitatea fibrelor nervoase care sunt angrenate n aceste procese).

Remedii :

- bi calde

- micare uoar

- surse de glucide complexe, Calciu i Magneziu

- un masaj uor al grupei musculare afectate +/- utiliznd ungvente cu heparinoizi (Lasonil, Hepatrombin etc.).

Exist persoane care nativ au n muchi fibre musculare albe mai multe dect la majoritatea populaiei i compensator mai puine fibre roii. Aceste persoane sunt capabile s desfoare mai uor EF de o intensitate mare, brute i pe o durat scurt. Reciproc, persoanele la care predomin fibrele roii au posibilitatea de a desfura EF cu un debut mai lent, dar de o amplitudine mrit i pe o perioad de timp mai lung (EF de rezisten).

n gur, ntre diversele bacterii existente, se gsete i Lactobacillus acidophilus a crui putere cariogen este cea mai mare. Aceast bacterie se hrnete cu zahr i cu reziduurile prezente n produsele alimentare, formnd acid lactic, ca un produs rezidual, care n timp poate topi puin cte puin smalul dentar i dentina. i astfel se explic frecvena mai mare a cariilor dentare la persoanele care :

- nu se spal pe dini imediat dup mas,

- au obiceiul pgubos de a ciuguli cte ceva ntre mese

- consum dulciuri concentrate ntre mese fr a se spla pe dini imediat

Metabolismul acidului lactic : 65% din el este ars pn la CO2 i H2O, 25% este transformat n glucoz (din care 20% n glicogen) i 10% n proteine.

3. Acidul citric

A fost descoperit nc din secolul 8 de alchimistul Jabir Ibn Hayyan, fiind izolat pentru prima oar de chimistul suedez Carl Wilhelm Scheele n 1784 ; a fost produs la scar larg din 1860, n Italia, pe baza produciei de citrice.

Ciclul acizilor tricarboxilici (ciclul Krebs) reprezint o serie de compui implicai n oxidarea lipidelor, proteinelor i carbohidratilor n CO2 i H2O. Aceast serie de reacii este legat de aproape toate reaciile metabolice i asigur din energia derivat din alimente n organismele evoluate. Este ntr-o cantitate mic, un component normal al celulelor organismului i este metabolizat, degradat i eliminat de corp fr efecte adverse. Valorile sangvine ale ionului citrat sunt de cca. 25 mg/litru.

Acidul citric este foarte rspndit n stare liber, n plante i animale. Cel mai adesea l gsim n sucul fructelor din categoria citricelor : lmi, limes, portocale, grape-fruit..., ceea ce i-a conferit si numele.

n zeama de lmie, ajunge la o concentraie de 7-9%. Se mai gsete n afine, coacze, agrie, sfecl, alturi de acidul malic n viine, zmeur, fragi, cpuni. Ca acid liber sau ca sare se gsete n sucul i seminele multor flori si plante. Vinul poate conine cca. 0,4 g/l, laptele acru ntre 1- 4 g/l, iar fructele acre i mai mult ; ns cu mult mai mult peste concentraia sangvin !

Utilizri :

- industria alimentar : E330-333 (citraii) = sarea de lmie - sunt considerate drept unele dintre cele mai pro-cancerigene substane, fiind acidifiani, conservani, aromatizani, condimente, fiind folosii n industria alimentar a unor ri cu standarde economice modeste. Sunt introdui n produse de genul : gemuri, dulceuri, buturi rcoritoare, siropuri, maioneze, past de roii, unele conserve (ciuperci etc.). Unele state cum ar fi Rusia, SUA i UE i-au interzis i i-au retras de muli ani de pe pia, deoarece spun ei, c ar fi implicai clar n producerea unor cancere din sfera ORL i digestiv. Acesta ar fi un prim punct de vedere ! UN ALT PUNCT DE VEDERE susine faptul c ntr-o multitudine de fructe, dar mai ales n citrice ar exista cantiti semnificative de acid citric i-n special n recordmenul acidului citric care este lmia (5-9% din masa total a fructului). Ei bine, nimeni nu a fcut i nu va face vreodat cancer consumnd citrice !!! Se pare c problema acidului citric ar fi una fals, derivnd din faptul c descoperitorul ciclului acizilor tricarboxilici, care constituie lanul de metabolism al glucidelor, a fost germanul Sir Adolf Hans Krebs, al crui nume din nefericire / nenorocire n limba englez nseamn... cancer, de unde i eroarea n cauz ! Acidul citric se regsete n toate celulele corpului nostru. Pe de alt parte, dei este un acid organic, tria sa este semnificativ ; de aici i propunerea, ca orice pacient care are sau vrea s previn maladia canceroas, dar i osteoporoza s evite produsele alimentare n care exist n cantiti mari sau n care s-a introdus voluntar acidul citric, dar nu i... citricele ne-acre !

Se folosete la sucuri, mutar i n foarte multe alte produse. ntrete gelul din gemuri i ncetinete procesul de oxidare la fructe i produsele din fructe, combinndu-se cu metalele prezente n mod natural i prevenind decolorarea.

La brnzeturi este folosit pentru a crea rapid mediul pentru activitatea enzimelor, n locul metodei traditionale. De asemenea, poate fi utilizat la fabricarea ngheatei, pentru a menine separate globulele de grsime.

Este utilizat pe scar larg n industria de vinuri, cnd sunt folosite fructe cu aciditate redus, dar i pentru c se combin cu fierul liber i previne formarea de compui fier-tanin, care fac vinul tulbure. n procesul de fabricaie a berii reduce pierderea de zahr din orzul germinat

- exist n spunuri i detergenti, datorit proprietii sale de a se combina cu metalele n apa dur. mpreun cu NaHCO3 are efect efervescent i se folosete sub form de pudr, tablete, sare de baie, degresant.

- industria farmaceutic i n biotehnologie

- ndeprteaz apa dur de pe sticl

- industria fotografic la developarea filmului

- industria de armament pentru producerea de explozibili sensibili la ocuri

Hai s gndim o problem ilustrat printr-o pild, pentru a nelege ct mai bine problematica acidului citric !

Repet : corpul nostru este bazic i doar aa va funciona ! Numai ideea c a stoarce n faa dvs. o lmie, determin att din partea mea, ct i a dvs. o puternic secreie salivar ! De ce ? Deoarece organismul vrea s se apere n faa unei agresiuni acide, fie ea chiar mimat :

- printr-o secreie important cantitativ, deci prin diluie

- prin saliv se elimin cantiti importante de... sod caustic (NaOH), special pentru a tenta tamponarea acidului citric

Interesant este un alt lucru : de unde / cum obine organismul soda caustic (NaOH) salivar ?

- Na+ l ia din NaCl (deci din sarea de buctrie) ; deci dac ia Na+, nseamn c mai rmne Cl- pe undeva ! Pe unde ? Vom vedea imediat !

- OH- ul l ia din ap (HOH sau H2O) ; dac ia OH-, nseamn c mai rmne H+ pe undeva ? Pe unde ? Vedem imediat !

- Dac organismul alcalinizeaz (sau bazific) intens undeva (n cazul nostru la nivel salivar), nseamn c el va ACIFICA cel puin la fel de puternic altundeva ! Unde ? La nivel gastric i sangvin ! H-ul restant i Cl-ul restant se unesc cu formare de HCl (acid clorhidric) la nivel gastric, ns ionul H+ poate reduce substanial i pH-ul sngelui, acidifiind-ul !

Revin : acidul citric tenteaz s intre n corpul nostru. 5-9% acid citric este ENORM ! Corpul numai la ideea unei agresiuni acide reacioneaz prompt, dorind s se apere printr-o secreie important cantitativ de saliv alcalin (bazic). ns capacitatea sa de aprare va fi depit, restul de acid citric netamponat o ia spre stomac, nainte de a intra n stomac se mai trage cu o pomp de sod caustic (mai slab dect cea salivar), este depit i aceasta, iar acidul citric restant ajunge n stomac, care i aa era ncins de acidul clorhidric produs compensator. Astfel este acidifiat organismul !

n cantitate mare acidul citric poate aduce atingere smalului dentar, subiindu-l i genernd astfel carii. Care este aceast cantitate ? Consumul repetat al alimentelor acre ! Contactul cu o soluie concentrat de acid citric produce iritaia pielii sau a ochilor. Consumat n exces, poate ataca smalul dinilor. n concentraie mare poate degrada i decolora prul, ntruct deschide cuticula i scoate mineralele din firul de pr.

4. Acidul oxalic

Prezint anumite proprieti bio-fizico-chimice, care fac din el o substan indezirabil pentru organism :

- este un acid organic dicarboxilic (HOOC-COOH), avnd o molecul extrem de mic i extrem de puin solubil n ap => poate ptrunde urgent n snge dup ce a fost ingerat, ns eliminarea sa se face extrem de dificil ;

- cnd intr n organism pe cale digestiv rnete / irit ntreg tubul digestiv, deoarece ia form de ace ; acelai lucru l face cnd se elimin la nivelul aparatului excretor, iritnd / leznd tot ce-i iese n cale ;

- are o proprietate unic : complexeaz electiv Calciul, Magneziul i Fierul, crora le este mpiedicat absorbia din intestinul subire. Altereaz astfel grav absorbia acestor metale

- (n chimia analitic, oxalatul de Calciu este folosit pentru identificarea calitativ a Calciului sub forma unui precipitat alb)

- se absoarbe n snge i leag tot Ca, Mg i Fe ntlnit n cale

- ca s-l elimine, organismul pompeaz mari cantiti de ap spre rinichi, pentru ca doar-doar l-o solubiliza cumva

- ajuns la nivelul aparatului excretor, acidul oxalic / oxalatul de Calciu va determina leziuni renale (de tip micro-litiazic, sau micro-sngerri), ureterale, vezicale, uretrale, care n timp pot degenera n cancer

- alimentele care-l conin induc ACIDITATE n corp i pierderi consecutive de Calciu, Magneziu i Fier ; iar la persoanele suferinde de gut, are chiar capacitatea de a declana criza !

Alimentele foarte bogate n acid oxalic sunt : frunzele de sfecl (916 mg / 100 g produs), sfecla rdcin (690), spanacul fiert (750), spanacul congelat (600), rubarba (500), sparanghel (500), pudra de cacao i ciocolata (450), rdcina de sfecl roie (338), mcriul (300). Dintre alimentele extrem de bogate n acid oxalic trebuie amintite i loboda, tevia i ghimbirul.

Ali factori care sunt capabili s determine apariia de cantiti importante de acid oxalic n snge :

- consumul frecvent al dulciurile concentrate

- glicogenul din carne prin descompunere determin formarea de oxalat la nivelul intestinului subire (i absorbia sa consecutiv), dar mai ales n prezena unor parazii intestinali (ascarizi sau tenii)

- intoxicaia (accidental, criminal sau voluntar) cu etilen-glicol (lichid antigel) determin formarea i eliminarea unei mari cantiti de oxalat de calciu la nivel renal, mergnd pn la insuficien renal acut i stare periculoas de acidoz

- deficitul de vitamin B6 (consumul de pine alb, prostul obicei de a fierbe cerealele integrale nainte de a fi consumate)

Consumul de acid oxalic devine toxic atunci cnd se ajunge la doze de > 1.500 mg / zi, dar periculos pentru organism este > 1.000 mg / zi. Scderea rezultat a concentraiei mineralelor din snge (dar mai ales Ca, Mg i Fe) poate cauza tulburri severe, cum ar fi spasme musculare involuntare, tremor, convulsii i crize tetanice, anemie feripriv, osteoporoz, cancer, litiaz renal, alterarea imunitii etc.

80% din pietrele la rinichi sunt formate din acid oxalic !

n prezena litiazei renale oxalice, dieta nu ar trebui s ofere mai mult de 100 mg / zi de acid oxalic.

Un aspect interesant pe care vreau s-l menionez este c eu CONTRAINDIC consumul rdcinii de sfecl roie, n vreme ce RECOMAND DIN TOT SUFLETUL sucul de sfecl roie (!?!). Contradicie / paradox ? Nici pe departe ! S m explic : ce am zis mai nainte despre acidul oxalic ? C este o substan extrem de puin solubil n ap ! Deci, atunci cnd este stoars rdcina pentru obinerea sucului de sfecl roie, cel mult 3% din acidul oxalic coninut n rdcin trece n suc, din cauza slabei sale solubiliti n ap, drept pentru care sucul se poate consuma fr probleme. Sucul de sfecl roie este un factor MAJOR anti-cancer, numeroi autori de protocol natural anti-cancer introducndu-l ALTURI DE alte componente n cure naturale terapeutice anticancer (dar la doze eficiente).

5. Acidul acetic

n stare anhidr formeaz cristale cu p.t. la 16,50C similare gheii, motiv pentru care a i fost denumit acid acetic glacial. Este al II-lea acid organic monocarboxilic ca for, dup acidul formic.

Este cunoscut nc din antichitate sub denumirea de oet.

Limba francez face aluzie la procedeul su de fabricaie atunci cnd l denumete vinaigre, care deriv din vin i acru, cu referire la fermentaia acetic a vinului.

Oetul joac un rol important n buctria tuturor popoarelor nc din timpuri imemoriale, la pregtirea de sosuri pentru salate i marinate i drept condiment ; calitile sale antiseptice au fost foarte utile nainte de apariia frigiderelor, pentru conservarea alimentelor, inclusiv a crnii. Producia sa este de cca. 5 milioane de tone / an, cel mai important productor fiind SUA (>1/2 din producie).

Se obine industrial prin :

- distilarea uscat a lemnului

- oxidarea enzimatic a etanolului, n prezena unor bacterii (bacterium aceti) ntr-o concentraie de 3-9%

- oxidarea catalitic a acetaldehidei n prezena unui catalizator de acetat de Mn

Utilizri :

- condiment n alimentaie

- conservarea alimentelor (murturi, carne, pete)

- fabricarea medicamentelor

- antiseptic i dezinfectant. Este coroziv n soluii concentrate, vaporii si fiind iritani pentru cile respiratorii

- aromatizant pentru tutun

- industria chimic la : coagularea latexului de cauciuc, fabricarea de ierbicide, insecticide, vopsitorie, parfumuri (esteri), solvent

- uz casnic

a) pentru ndeprtarea petelor de cerneal, cafea, rugin i vin de pe hainele ptate ;

b) la dedurizarea apei n maina de splat haine, nlocuind cu succes un anti-calcar ;

c) face s strluceasc oglinzile, sticla, cromul, obiectele de poelan, alam i piele

- NU este indicat cltirea i limpezirea prului cu oet (obicei pgubos ntlnit pe la ar), dup splarea cu spun sau ampon, deoarece fiind o substan iritant, poate produce NU un pr mtsos cum se dorete, ci cderea acestuia !

Gruparea acetil, derivat din acidul acetic este esenial n biochimie, existnd n aproape toate formele vii, mai ales sub form de acetil-coenzima A. Concentraia sa este ns meninut la un nivel foarte redus pentru a nu perturba pH-ul celular.

Acetil-CoA este o molecul extrem de important pentru existena tuturor celulelor vii. Ea este implicat n :

- majoritatea sintezelor organice care au loc n organismele vii

- producerea de energie pentru celule i respiraia celular

- formarea unor neuro-transmitori (acetilcolina), vitali pentru organism

Acidul acetic este, de asemenea, o component a lubrifierii vaginale de oameni i alte primate, care pare a servi ca un agent antiseptic moderat.

NU este nevoie s fie adus din afara prin alimentaie, deoarece acest lucru genereaz toate efectele indezirabile ale excesului de aciditate din organism (vezi mai jos) ! Astfel, nu recomand consumul su alimentar n familiile ai cror membri doresc s fie sntoi, ci doar uzul casnic extra-alimentar !

Efectele cronice ale acidifierii mediului intern :

- pierderi constante de Ca2+ pentru tamponare, cu toate efectele negative : osteoporoz, cancer, slbirea tonusului muscular, aritmii cardiace, instabilitate emoional, reducerea performanelor fizice i psihice, creterea frecvenei tuturor bolilor alergice, insomnii, status pro-inflamator, hipertensiune arterial

- NU cumva s uitai c i dinii sunt tot... oase i c i ei se pot demineraliza (din interior spre exterior), dar i prin alterarea smalului dentar (deci din exterior spre interior), cu apariia cariilor

- ntotdeauna n prezena unei acidifieri a mediului intern, corpul reacioneaz prin formarea de secreii, mai mult sau mai puin abundente : nazale, bronice i intestinale. ...cu toate consecinele care decurg de-aici : infecii, malabsorbie, astm

- are loc o alterare a imunitii generale a corpului, dar mai ales a celei specifice anti-cancer. Tumorile latente (fibrom uterin, adenom de prostat, noduli mamari sau tiroidieni, unele alunie) pot vira oricnd ntr-un cancer veritabil, n vreme ce o tumor malign devine de nestvilit

- scade tolerana la efort susinut (efect direct), att fizic, ct i psihic

- crete semnificativ i direct proporional riscul litiazic renal, ns n prezena unui aport lichidian insuficient i ineficient (< 2 litri / zi), acesta se amplific i mai pregnant

- crete riscul de a dezvolta ulcer gastro-duodenal

- articulaiile se erodeaz mai uor, crescnd frecvena tuturor bolilor reumatice

- crete frecvena tuturor bolilor alergice (att prin efect direct, ct i indirect prin pierderea de Ca, mai sus menionat) i a celor auto-imune

Ali acizi care exist n organismul uman : acizii grai (AG) saturai, AG nesaturai (omega 3, 6, 9, acidul oleic), acizii organici mono-, di- i tricarboxilici etc.Cauzele acidozei i Tratamentul Natural

Echilibrul Acid/Alcalin

Hiperaciditatea, care poate deveni o stare periculoas ce slbete toate sistemele organismului, este foarte des ntlnit n ziua de azi. Aceasta creaz un mediu intern propice bolilor, spre deosebire de un mediu cu pH echilibrat care permite funcionarea normal a corpului, necesar pentru ca organismul s reziste n faa bolilor. Un corp sntos pstreaz rezerve alcaline corespunztoare pentru a face fa solicitrilor de urgen. Cnd acizii n exces (acidoza)trebuie s fie neutralizai, rezervele noastre alcaline sunt epuizate, lsnd corpul ntr-o stare de slbiciune.

n fiecare zi, ducem propriul rzboi cu mucegaiurile, fermenii, bacteriile, virusurile i ciupercile. Prin folosirea antibioticelor ca prim linie de aprare, am ncurajat de fapt dezvoltarea unor microbi i bacterii mai puternice, mortale. n acest rzboi sistemul nostru imunitar devine tot mai slab i mai suprasolicitat. Louis Pasteur a formulat teoria germenilor care produc boli i care stipuleaz c germenii lateni sunt cei care cauzeaz bolile. Reinei ultimele cuvinte ale doctorului Pasteur: Germenul nu nseamn nimic, terenul interior este totul.

Conceptul conform cruia dezechilibru acid-alcalin reprezint cauza bolilor nu este nou. n anul 1933, un medic din New York, William Howard Hay, a publicat o carte inovatoare, O Nou Er a Sntii (A New Health Era), n care susine s toate bolile sunt provocate de auto-intoxicarea (sau auto-otrvirea) cauzat de acidoza din corp.

Acum ne ndeprtm de sntate exact n msura n care am permis alcalilor notri s fie disipai prin introducerea n cantiti prea mari de alimente generatoare de acizi... Poate prea ciudat c toate bolile sunt acelai lucru, n ciuda diverselor lor forme de manifestare, dar este foarte adevrat.

William Howard Hay, M.D.

Mai recent, n cartea sa remarcabil Alcalinizeaz-te sau Mori (Alkalize or Die), Dr. Theodore A. Baroody spune, n esen, acelai lucru:

Nenumratele denumiri ale bolilor nu conteaz cu adevrat. Ceea ce este important, este c toate au aceeai rdcin...prea multe deeuri acide n esuturile corpului! Theodore A. Baroody, N.D., D.C., Ph.D.

tiina modern a artat c motivul mbtrnirii poate fi mult mai simplu dect se credea iniial.

Circa 99% dintre componentele alimentelor pe care le consumm zilnic sunt compuse din carbon, nitrogen, hidrogen i oxigen, numai 1% fiind minerale.

Deeurile produse de alimente sunt foarte acide, iar acidoza este una dintre principalele cauze ale procesului de mbtrnire i a diferitelor boli. Deeurile acide sunt excretate din corpul uman sub form de urin sau transpiraie. ns deeurile care nu sunt excretate vor continua s circule n corp prin snge. Treptat, aceste deeuri acide se vor acumula undeva n capilarele noastre, i, ulterior, le vor bloca. De asemenea, ca urmare a acestui fapt, celulele corpului uman vor fi private de oxigen i de nutrienii eseniali, astfel nct aceste celule devin inactive n reproducere. Aceste este motivul principal pentru care oamenii mbtrnesc. Mai mult, odat cu blocarea capilarelor, funcionarea fiecrui organ din corp care acumuleaz deeuri acide va ncepe s se deterioreze, provocnd afeciuni grave pe termen lung.

Cnd ncepe acumularea deeurilor acide care contribuie la mbtrnire?

Oamenii de tiin spun c mbtrnirea ncepe cnd copilul este nrcat. Un copil nenscut se hrnete cu nutrieni preluai de la mama sa, n timp ce se afl n uter, iar corpul copilului devine alcalin, datorit consumului de minerale alcaline.

n mod natural, acest lucru este generat de eliberarea de minerale alcaline de ctre mam. Aceast eliberare de minerale alcaline n timpul sarcinii slbete temporar corpul mamei, provocnd pierderea poftei de mncare etc. Copilul va rmne alcalin n timpul alptrii, ns va ncepe s i reduc alcalinitatea dup ce ncepe s mnnce cereale.

Dac mbtrnirea este provocat de acidoz, atunci soluia pentru o via mai lung este eliminarea deeurilor acide. Astfel rspunsul poate fi, neutralizarea meselor acide i apa alcalin. Muli medici recomand o diet vegetarian sau srac n carne, ntruct mineralele alcaline i legumele ajut la neutralizarea deeurilor acide. Cum legumele conin o cantitate mic de minerale alcaline, nseamn c, pentru a neutraliza aceste deeuri din corp, trebuie s consumm o cantitate mare de legume.

Trim i murim la nivel celular. Miliardele de celule care compun corpul nostru sunt uor alcaline, i, pentru a funciona i pentru a rmne sntoase i vii, ele trebuie s-i menin alcalinitatea. ns, activitatea lor celular creeaz acid, iar acest acid d energie celulei i o face s funcioneze. Pe msur ce fiecare celul i execut sarcina sa de respiraie, aceasta secret deeuri metabolice, iar aceste produse finale ale metabolismului celular sunt, prin natura lor, acide. Dei aceste deeuri sunt folosite pentru energie i funcionare, ele nu trebuie s fie lsate s se acumuleze. Un exemplu al acestui lucru este, adesea, acidul lactic dureros, care se creeaz n timpul exerciiilor. Corpul va depune eforturi mari s neutralizeze i s detoxifice aceti acizi nainte ca acetia s acioneze ca otrvuri n interiorul i n jurul celulei, modificnd n final mediul celulei. Majoritatea oamenilor i a medicilor consider c sistemul imunitar este prima linie de aprare a organismului, dar nu este adevrat. Este foarte important, dar este mai mult un serviciu de curare foarte sofisticat. ns, ca prima i cea mai important linie de aprare mpotriva afeciunilor i bolilor, trebuie s analizm ct de important este un pH echilibrat n meninerea snttii i vitalitii.

Apa alcalin de but este un mod uor i eficient de a ajuta la neutralizarea unui organism acid.

Apa, originea vieii, conine 2 pri hidrogen i o parte oxigen. Apa alcalin este apa ce conine o cantitate mare de oxigen fa de hidrogen. Bnd ap alcalin, sporim aportul de oxigen, n comparaie cu apa simpl. Avantajul apei alcaline este c, n timpul absorbiei sale de ctre corp, ajut la neutralizarea deeurilor acide, fcndu-le mai solubile n vasele de snge. Astfel, deeurile acide vor fi eliminate cu uurin din corp, sub forma de urin sau transpiraie.

Dac ne-am ntreba ce ne ucide, rspunsul poate fi ACIDOZA. S-a demonstrat c un organism acid, anaerob (cruia i lipsete oxigenul) ncurajeaz creterea ciupercilor, mucegaiurilor, bacteriilor i virusurilor. S analizm un exemplu. Dac am sigila ua frigiderului nostru i l-am scoate din priz, i apoi l-am redeschide n dou sptmni, ce am gsi? Mucegai, bacterii i microbi microscopici care cresc i se nmulesc. De unde au aprut? Nu s-au putut strecura nuntru reinei c ua era sigilat. Rspunsul este . . . c au fost ntotdeauna acolo.

Pur i simplu, mediul s-a modificat, devenind mai propice i sntos pentru aceste creaturi. Acest lucru poate fi asemnat cu o modificare a terenului nostru biologic dintr-unul sntos, oxigenat, alcalin, ntr-unul nesntos, anaerob, acid. Ceea ce este sntos pentru noi e nesntos pentru atacatorii organismului, iar ceea ce e sntos pentru ei este nesntos pentru corpul nostru.

nelegerea pH-lui

pH-ul (potenialul de hidrogen) reprezint unitatea de msur a aciditaii sau alcalinitii dintr-o soluie. Se msor pe o scar de la 0 la 14 - cu ct este mai sczut pH-ul cu att este soluia mai acid si viceversa, adic cu ct este mai mare nivelul pH-ului cu att este soluia mai alcalin (sau mai bazic). Atunci cnd o soluie nu este nici acid, nici alcalin inseamn c pH-ul su este 7, adic este neutru. Apa este compusul cel mai abundent din corpul uman, cuprinznd 70% din corp. n corp exist un raport acid alcalin (sau acid bazic) numit pH care reprezint echilibrul dintre ionii ncrcai pozitiv (care formeaz acidul) i ionii ncrcai negativ (care formez alcalinul). Corpul se lupt nencetat s echilibreze valoarea pH-ului. Atunci cnd echilibrul este compromis pot s apar o mulime de probleme. Este foarte important s nelegem c nu vorbim doar de aciditatea stomacului sau de pH-ul din stomac. Vorbim, de asemenea, despre pH-ul fluidelor i de cel al esuturilor din corpul uman, iar asta este o chestiune total diferit.

Testai-v aciditatea sau alcalinitatea corpului cu benzile de msurare a pH-ului

Se recomand testarea nivelurilor dumneavoastr de pH, pentru a stabili dac acesta necesit atenie imediat. Folosind benzile de testare a pH-ului, v putei stabili pH-ul rapid i uor chiar acas. Trebuie descoperite multe aspecte, pentru ca rezultatul testrii pH-ului s aib sens. n locul unor instruciuni simpliste date aici, se recomand cutarea on-line sau cumprarea unei cri despre acest subiect din magazinul nostru on-line.

pH-ul urinei

Rezultatele obinute in urma testrii urinei indic ct de bine asimileaza corpul nostru mineralele, n special calciul, magneziul, sodiul i potasiul. Acetia poart denumirea de tampoane acide deoarece sunt folosii de ctre corp pentru a controla nivelul acid. Dac nivelul acidului este unul ridicat atunci corpul nu va fi capabil s excrete acid. n acest caz, corpul, trebuie ori s nmagazineze acidul in esuturile sale (autointoxicarea) ori s-l tamponeze asta inseamnnd mprumutarea de minerale de la organe, oase etc. pentru ca aciditatea s fie neutralizat.

pH-ul salivei

De asemenea, se poate testa si pH-ul salivei. Rezultatele acestui test ne indic activitatea enzimelor digestive din corp, n mod special activitatea ficatului si a stomacului. Testarea salivei ne dezvluie fluxul de enxime care ruleaz prin corp precum i efectele acestuia asupra sistemelor organismului. La unii oameni rezultatele testelor de urin si saliv vor prezenta un pH acid pentru ambele teste. Acesta va fi menionat ca fiind dublu acid.

Meninerea echilibrului corect pentru sntatea optim pH-ul salivei

Corpul dumneavoastr poate asimila mineralele i nutrienii n mod corespunztor numai cnd pH-ul este echilibrat. Astfel, este posibil s luai nutrieni sntoi, dar s nu putei s i absorbii sau s i folosii. Dac nu obinei rezultatele ateptate din programul dumneavoastr nutriional sau vegetal, cutai un dezechilibru acid-alcalin. Chiar i un program vegetal corect poate s nu dea roade, n cazul n care corpul dumneavoastr se lupt cu acidoza.

Starea de acizod este, pur i simplu, lipsa oxigenului i a calciului disponibil pe care organismul l folosete cu scopul de a i pstra echilibrul alcalin. Calciul reprezint pn la 1,6% din greutatea noastr corporal. Efectiv, este liantul care ine corpul. Calciul este att de activ din punct de vedere biochimic, nct a fost asemnat cu o caracati. Un ion de calciu poate menine apte alte molecule, n timp ce se prinde de o molecul de ap. Niciun alt ion nu poate face acest lucru. i are dimensiunea corect pentru a intra n i iei din celula uman. n timp ce face acest lucru, duce un lan de nutrieni n celul i pleac s ia ali nutrieni.

Care sunt cauzele aciditii?

Motivul pentru care acidoza este foarte rspndit n societatea noastr este, n principal, dieta american tipic, care este prea bogat n produse animale care produc acizi, precum carnea, oulele i produsele lactate, i prea srac n alimente alcaline, precum legumele proaspete. Mai mult, mncm alimente care produc acizi, precum fin i zahr, i bem buturi care produc acizi, precum cafeaua i buturile rcoritoare. Folosim prea multe medicamente, care formeaz acizi; i folosim ndulcitori artificiali care sunt foarte mari productori de acizi. Cel mai bun lucru de fcut pentru corectarea unui organism hiper-acid este curarea dietei i a stilului de via.

Majoritatea persoanelor care sufer de un pH dezechilibrat sunt prea acide. Aceast situaie foreaz corpul s mprumute minerale, inclusiv calciu, sodiu, potasiu i magneziu, de la organele vitale i oase, pentru a amortiza (neutraliza) acidul i pentru a-l ndeprta n siguran din corp. Din cauza acestui efort, din cauza hiperaciditii, organismul se poate deteriora sever i pe termen lung. Este o afeciune care poate scpa nedetectat timp de muli ani.

Depozitele de calciu reprezint unul dintre primele semnale de avertizare ale unui teren biologic acid. Cnd se testeaz locul n care nu ajung depozitele de calciu, s-a artat ntotdeauna c acestea provin din calciul structural al oaselor i dinilor notri i niciodat din calciul din apa sau dieta noastr.

Acest lucru este important, ntruct nseamn c dac se formeaz depozite de calciu, tim c terenul nostru biologic intern este prea acid. Aportul nostru de calciu prin diet nu ine pasul cu tamponul de calciu necesar, i extragem cu putere calciul din oasele i de la dinii notri. Totul lucreaz ca un trenule, de la oase la fluide i celule i apoi la snge. Pe msur ce terenul nostru biologic devine acid, nivelul pH-ului nostru scade. Cnd are loc acest lucru, ncepem s pierdem calciul din snge, oase i esuturi. Acesta este un mecanism de siguran. Acum, nivelul de oxigen al terenului dumneavoastr biologic scade, lsndu-v obosit, permind ciupercilor, mucegaiurilor, paraziilor, bacteriilor duntoare i infeciilor virale s nfloreasc i s acapareze corpul. Este interesant de observat c adesea nu este vorba numai despre aceti invadatori. Dac avei Candida, probabil c avei bacterii duntoare, ciuperci i parazii, deoarece toi prosper n acelai teren.

Acidoza uoar poate provoca urmtoarele probleme:

Probleme cardiovasculare, inclusiv comprimarea vaselor de snge i reducerea oxigenului.

Cretere n greutate, obezitate i diabet.

Probleme cu vezica i rinichii, inclusiv pietre la rinichi.

Imunodeficien.

Accelerarea daunelor provocate de radicalii liberi, care pot contribui la mutaii canceroase.

mbtrnire prematur.

Osteoporoz; oase slbite, fragile, fracturi de old i pinteni osoi.

Dureri ale articulaiilor, dureri musculare i acumulare de acid lactic.

Nivel sczut de energie i oboseal cronic.

Un studiu recent, realizat pe parcursul a apte ani la Universitatea din California, San Francisco, pe 9.000 de femei, a artat c cele cu acidoz cronic sunt expuse unui risc mai mare de probleme ale oaselor dect cele cu niveluri normale de pH. Oamenii de tiin care au realizat acest experiment consider c multe dintre fracturile de old care apar la femeile de vrst medie au legtur cu aciditatea ridicat generat de o diet bogat n alimente animale i srac n legume. Acest lucru se ntmpl deoarece organismul mprumut calciu din oase pentru a echilibra pH-ul.

American Journal of Clinical Nutrition

Cea mai mare problem pe care au descoperit-o oamenii de tiin este aceea c, n timp, corpul uman devine lipsit de calciu. Un compus denumit fosfat de mono-orto-calciu este tamponul chimic pentru snge. Acest tampon menine nivelul alcalin (sau lipsa aciditii) din sngele dumneavoastr. Fr acesta, ai muri. n cazul n care nivelul aciditii din sngele dumneavoastr se modific, chiar i uor, vei muri imediat. ns, pentru a furniza suficient calciu pentru amortizare, organismul trebuie s absoarb suficient calciu din dieta noastr; n caz contrar, corpul va fura necesarul de calciu din oasele i dinii notri. Cu ct devenim mai acizi, cu att este mai dificil ca oxigenul s fie prezent, astfel c terenul nostru biologic devine mai anaerob. Fr oxigenarea corespunztoare, bacteriile, virusurile, mucegaiurile i ciupercile duntoare pot tri i prospera. Atunci, celulele noastre nu i pot exercita funciile lor de ntreinere a vieii ntr-un mod eficient, ntruct reaciile noastre chimico-biologice au nevoie de oxigen.

Cteva Boli Comune i Relaia lor cu Aciditatea

Cancerul

Pe msur ce, celulele normale din corp se degradeaz i se acumuleaz reziduuri acide, cancerul va suferi o transformare genetic i va continua s se propage n scopul de a supravieui ntr-un mediu acid.

Exist dou teorii cu privire la cauzele principale ale apariiei cancerului. Prima este teoria deficienei de oxigen a biochimistului german, Dr. Warback. Cea de-a doua este teoria celulelor acide a doctorului japonez Dr. Airashi.

Dr. Warback a descoperit faptul c atunci cnd oxigenul este indeprtat dintr-o celul sntoas, aceasta, va incepe s se transforme intr-una cancerigen. Faptul c Dr. Warback a reuit s probeze aceasta teorie prin multe experimente i-a adus acestuia Premiul Nobel.

Dr. Airashi a artat c celulele care supravieuiesc intr-un mediu acid vor dezvolta, in cele din urm, caracteristici cancerigene.

Chiar dac printr-o operaie celulele canceroase sunt eliminate, ele vor reaparea, chiar i dup operaie, deoarece mediul acid va ramne neschimbat.

Asa c noi trebuie s ajutm la prevenirea acestei situaii i s incercm s oprim procesul de dezvoltare al acidozei, lucru ce se poate realiza printr-o diet sntoas, prin evitarea stressului, trind ntr-un mediu sntos i fcnd sport.

Obezitatea

Corpul uman este foarte inteligent. Pe masur ce noi devenim din ce n ce mai acizi, corpul nostru ncepe s i formeze propriul mecanism de aprare ce are ca scop inerea acidului duntor la distan fa de organele vitale. Este cunoscut faptul c acidul este stocat n celulele grase. Dac totui acidul intr n contact cu vreun organ atunci acesta va ncepe s mnnce esuturile crend guri n ele. Acest fapt poate provoca mutaii ale celulelor. n acest mediu acid nivelul oxigenului scade iar calciul ncepe s se epuizeze.

Aadar, ca i mecanism de aprare, corpul vostru poate produce chiar i grsime cu scopul de a v proteja de propriul mediu intern mult prea acid. Att celulele grase ct i depozitele de celulit pot fi n realitate ambalajul acidului ce are rolul de a menine o distan sigur ntre acid i organele vitale. Grsimea v poate salva organele vitale de la deteriorare. Muli oameni au descoperit faptul c ntoarcerea la un mediu biologic intern snatos ajut la pierderea excesului de grsime.

Diabetul

Cnd reziduurile acide se acumuleaz n pancreas poate aprea diabetul din cauza lipsei de insulin din corp.

Doctorii spun c simptomele diabetului apar n general la persoanele trecute de 40 de ani i care nu au dat nici un semn de predispoziie la diabet in primii 20 de ani. De ce sunt ei diferii de restul lumii? n general, cantitatea de reziduu acid acumulat incepnd cu vrsta de 40 de ani este mult mai mare dect cea acumulat in primii 20 de ani, n mod special din punct de vedere al pancreasului. Totui putem evita predispoziia pentru diabet dac eliminm reziduurile acide din corp prin consumul unei ape sntoase.

Hipertensiunea

Hipertensiunea este o boal comun i poate fi cauzat de trei factori:

Hipertensiunea cauzata de nfundarea vaselor capilare datorate motivelor de ordin fizic;

ngustarea vaselor de snge cauzat de reziduurile acide. n acest caz presiunea sngelui trebuie s fie una mai ridicat dect n mod normal i asta pentru a putea furniza cantiti de snge suficiente prin vasele de snge ngustate.

Lipsa oxigenului datorat motivelor de ordin chimic i anume reziduul acid solidificat pe vasele de snge.

Hipotensiune

Hipotensiunea poate aprea pe msur ce muchii inimii se deterioreaz din cauza lipsei de ioni de calciu provocat de reziduurile acide. Un pacient care sufer de hipotensiune i poate recpta snatatea prin simplu consum al unei ape mineralizate sntoase. Acest lucru este posibil deoarece ionii de calciu din apa mineralizat alcalin pot ajuta la restabilirea activitilor inimii care nu a mai funcionat normal din cauza lipsei de ioni de calciu.

Boala de Rinichi si Piatra la Rinichi

Una din funciile majore ale apei alcaline este aceea de a purifica sau de a ajuta la ndeprtarea reziduurilor din corp. Acumularea excesiva in rinichi a reziduurilor acide i slbeste pe acetia. Cnd celulele supravieuiesc ntr-un mediu acid apar tumori ale rinichilor. Pentru a rmne sntos celulele trebuie s elimine toate reziduurile acide produse de ctre ele. Dar dac sngele devine i mai acid atunci reziduurile se vor lipi de pereii celulelor provocnd solidificarea florurii acide din rinichi i producerea de pietre la rinichi.

Osteoporoza i Guta

Oasele corpului omenesc functionez ca i o banc de calciu a corpului. Fiind o combinaie de calciu i fosfor, oasele ramn snatoase atta timp ct exista o cantitate adecvata a acestor doua tipuri de substane. Pentru a neutraliza cantitile excesive de reziduuri acide, corpul incepe s priveze oasele de calciu, fapt care poate fi dunator pentru el nsui. Simptomele deficienei de calciu nu sunt vizibile atunci cnd se face o examinare cu raza X ci devin evidente abia cnd 30 40 % din calciul oaselor a fost deja epuizat.

Guta apare atunci cnd calciul se acumuleaz in capilarele vaselor de snge de la mini si picioare. n mod normal, guta, apare la ncheieturile degetelor de la mini i picioare i a genunchiilor iar unul dintre cele mai bune tratamente l reprezint consumul apei alcaline.

Constipaia cronic

Dr. Choi, medic la Universitatea de Medicin Naionala din Seoul, a studiat 15 pacieni (10 brbai si 5 femei) care sufereau de ani de zile de constipaie. Rezultatele au artat c simptomele de constipaie sunt ameliorate dac se consum ap alcalin pe o perioad de 1-2 sptamni. Doisprezece din cei cincisprezece pacieni s-au nsntoit n mod remarcabil dup aceast perioad. Acest lucru este posibil deoarece prin lubrefierea reziduurilor secretate pe pereii intestinului gros, excreia devine mai uoar.

Dr. Choi a observat de asemenea c, n urma consumului de ap alcalin, a avut loc i o mbuntire remarcabil n ceea ce privete vioiciunea pacienilor si.

Stressul i Migrenele

Atunci cnd suferim de stress, corpul nostru produce i mai mult reziduu acid provocnd astfel acidoza. Stressul psihic poate fi redus prin odihn. Totui, n zilele noastre, pentru marea majoritate a oamenilor este foarte greu s scape de stressul mental. Stressul pe termen lung poate cauza probleme grave precum migrenele, tulburri mentale, tulburri de temperament i dezechilibru al excreiei de hormoni etc.

Exista dou tipuri de stress. Unul de ordin psihic cauzat de activitatea psihic i altul numit stress mental cauzat de oboseala mental.

Pentru a concluziona trebuie s spunem c nu exist boli specifice ci doar condiii specifice de boal.

De aceea att Dr. Young ct i alii sunt de parere c exist doar o singur boal. Aceast boala poarte numele de acidoz.

Iata o afirmatie extraordinara facuta acum aproape 100 de ani (mai precis in 1919) de doctorul si scriitorul american H.L. Mencken. Viata este o lupta, dar nu impotriva.., ci impotriva ionilor de hidrogen.

Avem deci o dovada ca inca de atunci oamenii de stiinta descoperisera importanta unui raport alcalin-acid corect si a pH-ului echilibrat in organism.

Din pacate, dupa anii 30, odata cu infiintarea Food and Drug Administration (celebrul FDA) in SUA, multe din descoperirile importante referitoare la sanatate au fost pierdute pentru mult timp incluzand aici tehnologia RIFE, argintul coloidal, orgonul si nu in ultimul rand cercetarile asupra importantei pH-ului.

Conceptul raportului alcalin-acid nu este unul nou. Una din primele personalitati ce l-a adus in discutie a fost renumitul profet Edgar Cayce, in anii 40. El vorbea continuu despre detoxifierea corpului prin ierburi, clisme, post, masaj, bai de abur si hrana potrivita in scopul alcalinizarii corpului.

Mai recent, doctorul Theodore A. Barody (autorul celebrei carti Alkalize or die Alcalinizeaza-te sau vei muri) afirma : Nenumaratele denumiri ale bolilor nu conteaza cu adevarat. Ceea ce conteaza cu adevarat este ca toate au aceeasi cauza esentiala : prea multe deseuri acide in organism !

Si mai recent, un alt cunoscut promotor al alcalinizarii, doctorul Robert Young afirma, in extraordinara sa carte Miracolul pH-ului : Cei ce doresc sa cerceteze cu sinceritate vor fi rasplatiti cu secretul sanatatii permanente. Ne putem vindeca singuri schimband mediul din inetriorul corpului. Potentialii invadatori nu vor mai avea posibilitatea sa se dezvolte si vor deveni inofensivi. El urma astfel o idee pe care dr. Charles Bernard, contemporan cu celebrul Louis Pasteur (inventatorul conceptului de pasteurizare pentru eliminarea germenilor), o afirmase cu tarie in timpul vietii sale : Nu de germeni si alti agenti patogeni trebuie sa ne facem griji, ci de propriul nostru teren interior. O idee pe care, se spune, Louis Pasteur a recunoscut-o ca fiind adevarata, pe patul de moarte.

Dar ce inseamna aceste concepte de alcalinizare si pH ? Haideti sa vedem.

Nutrientii din alimente (carbohidrati, proteine, lipide s.a.) sunt livrati prin sistemul sanguin celulei, iar acestea utilizeaza oxigen (inspirat prin plamani si adus tot de sange) pentru a-i arde si a oferi corpului energie (ce se inmagazineaza in mici molecule numite adenozina trifosfat ATP). In urma acestei operatiuni raman, evident, si reziduuri (deseuri cenusa). In afara de apa si dioxidul de carbon ce este expirat de plamani, rezulta reziduuri sub forma unor saruri. Hrana considerata buna sau rea pentru noi este determinata de cantitatea si calitatea deseurilor (sarurilor) produse : alcaline sau acide.

Orice substanta ce intra in corp produce fie reziduuri alcaline, fie acide. Aciditatea si alcalinitatea unei substante este masurata cu ajutorul pH-ului (potentialul de hidrogen) pe o scala logaritmica de la 1 la 14. Fiecare numar din aceasta scala reprezinta logaritmul concentrarii ionilor de hidrogen. La valoarea 7 substanta este considerata neutra, sub 7 acida iar peste 7, alcalina. Se considera a fi substanta acida cea care elibereaza ioni de hidrogen (H-) intr-o solutie sau mediu, iar substanta bazica cea care preia, indeparteaza H-, eliberand radicalul de hidroxil OH+. Acesta din urma este foarte important intrucat de el se cupleaza mineralele considerate alcaline, generand hidroxid de potasiu, de sodiu si de calciu - KOH, NaOH, Ca(OH)2 care pastreaza oxigenul. Iar oxigenul este combustibilul de baza al corpului.

Exista alimente ce genereaza saruri (reziduuri) alcaline si alimente ce genereaza saruri acide (mai pe larg in lista alimentelor). Desi, dupa unele studii, practic 99% din reziduuri sunt acide de aceea urina si pielea (transpiratia), cele doua mari canale de eliminare, au pH acid. Reziduurile alcaline uzuale sunt mai degraba mai putin acide decat celelalte sau mai aproape de neutru. Doar 1% se pare ca sunt saruri alcaline reale.

Nu e de mirare deci ca se acumuleaza in exces deseurile acide, corpul nereusind sa faca fata. Ele sunt eliminate partial prin rinichi, plamani si piele, dar o parte din ele sunt depozitate in tesuturile unde exista o circulatie mai slaba a sangelui : burta la barbati, solduri la femei, incheieturi, articulatii, anumiti muschi - in ambele cazuri. Deseurile pe care nu le eliminam devin deseuri solide precum colesterolul, acizii grasi, acidul uric, pietre la rinichi, la bila, urati, fosfati, sulfati, diverse formatiuni cristaline, ce se acumuleaza in corp. Iar aceasta se traduce prin hiper-aciditate, care duce la boala (indeosebi reumatism, arteroscleroza, osteoporoza, guta) si imbatranire accelerata. De fapt, am putea spune, la fel ca dr. Barody, ca toate bolile au aceeasi cauza esentiala : prea multa aciditate !

Cum apar aceste boli datorate hiper-aciditatii (excesului de reziduuri acide) ? Sa luam un simplu exemplu. Cand se creaza acid fosforic sau acid sulfuric prin oxidarea nutrientilor ce contin fosfor si sulf, puterea acidului e prea mare pentru a fi suportata de corp. Pentru a rezolva problema, corpul dizloca - din sistemul osos, par, ungii si dantura calciu, pentru a neutraliza acizii puternici, rezultand un acid mai slab - fosfat, sulfat. (De exemplu, uratii si fosfatii din pietrele la rinichi sunt in realitate o combinatie de substante acide si calciu). Si iata cum apare osteoporoza prin furtul de calciu.

De fapt, excesul de aciditate forteaza corpul sa ia mai multe minerale alcaline - calciu, sodiu, magneziu, potasiu - de la organele vitale si sistemul osos, pemtru a neutraliza acidul si a-l elimina din corp. Ca rezultat, corpul poate suferi o coroziune severa si prelungita ce poate continua nedetectata ani de zile, pana izbucneste sub forma acelor boli ale batranetii biologice de care vorbeam mai sus.

Cancerul, de asemenea, este o boala datorata hiper-aciditatii. Doctorul Keiichi Morishita in cartea sa, The Hidden Truth of Cancer (Adevarul ascuns al cancerului) explica lucrurile in felul urmator : daca sangele este foarte acid, inevitabil corpul va depozita substantele acide in exces in unele zone, astfel ca sangele sa-si mentina alcalinitatea (vom vorbi imediat si despre sange).

Pe masura ce lucrurile evolueaza, astfel de zone isi maresc aciditatea si unele celule mor. ; ele se transforma in deseuri acide, ce sunt eliminate. Totusi, alte celule se adapteaza mediului. Cu alte cuvinte, in loc sa moara precum o fac celulele normale intr-un mediu acid ele supravietuiesc, sufera mutatii si devin celule anormale. Acestea sunt numite celule maligne. Ele nu corespund cu memoria codului genetic, deci cresc in mod nedefinit si fara ordine, comportandu-se invers fata de celulele normale. De exemplu, celulele normale inspira oxigen (O2) si expira dioxid de carbon (CO2). Singurele celule care expira oxigenul, la fel ca si plantele, sunt celulele canceroase.. Din aceasta perspectiva, putem compara cancerul cu o planta ce creste in interiorul corpului nostru. O planta ale carei radacini pot fi taiate prin alcalinizare.

Ce este cu acest termen ? Se subintelege acum - alcalinizarea reprezinta tocmai revenirea corpului la un raport al pH-ului echilibrat prin eliminarea deseurilor acide in exces.

Cand vorbim de pH-ul corpului intelegem de fapt pH-ul anumitor lichide din interiorul sau. Iata in continuare valorile medii ale pH-ului pentru o persoana sanatoasa (conform lui Harald Tietze) :

pH

Sucurile gastrice din stomac 1,5-3,5

Piele/transpiratie 4,7

Saliva (dimineata) 6,4

Urina (dimineata) 5,5-6,0

Lichid intracelular 7,1

Sange 7,35-7,45

Sucuri pancreatice 8,8

Nu voi intra in explicatii ale acestor valori aici le gasiti detaliat in cartea lui Harald Tietze Intinerirea cum sa inversezi procesul de imbatranire.

Voi vorbi putin doar despre sange, care reprezinta cel mai important lichid din organism.

Sangele merge prin arborele circulator si transporta prin globulele rosii, catre fiecare celula vie din organism, substante nutritive si oxigen. Acestea sunt folosite de celulele pentru a produce energia necesara functionarii corpului si ca materii prime pentru dezvoltarea si regenerarea tesuturilor. Difuzia catre celule se face prin intermediul unui sistem de artere, vene si capilare (prin acestea din urma ajung efectiv catre celulele organelor si tesuturilor). Sangele curata si reziduurile rezultate din aceste procese (de fapt el transporta substantele inutile, CO2 si saruri acide, catre plamani si rinichi, unde este si filtrat). Sangele contine de asemenea si unitatea de graniceri globulele albe ce se lupta cu agentii patogenii invadatori.

Sangele, izvorul vietii, este cel care determina de fapt gradul de sanatate al intregului organism.

Toate bolile rezulta din imbolnavirea sangelui datorita stersului, reactiilor emotionale, tulburarilor ce apar cand acesta este perturbat in modalitatile lui de circulatie normala sau intoxicat, impurificat, nicotinizat, alcoolizat cu substante straine de natura noastra.

Orice substanta straina introdusa cu sau fara voie in circuitul sanguin produce un dezechilibru, o impurificare, o schimbare in privinta maririi sau micsorarii vaselor de sange sau a vitezei circulatiei lui, ducand la blocaje si in cele din urma la imbolnavire. Cand deseurile acide intra in sange, sistemul sanguin incearca sa le elimine prin plamani (CO2) si rinichi (saruri din urina). Iar cand sunt in exces, se produce o perturbare a pH-ului sau, de multe ori scazand sub limita minima de 7,35. In aceste conditii, alte zone ale corpului trebuie sa secrete anumite substante pentru a readuce sangele la media sa. Iar aceasta nu se poate face oricand si in orice fel, dupa cum vom vedea in articolul despre apa alcalina.

Aciditatea coaguleaza sangele. Este o proprietate necesara a sangelui de a opri sangerarea cand ne taiem. Datorita acestei proprietati salvatoare, sangele se ingroasa pe masura ce imbatranim, sau cand acumulam mai mult acid (se blocheaza capilarele) cauzand proasta circulatie prima cauza a bolilor degenerative. Si astfel au probleme toate organele. Dar toate organele muncesc pentru a pastra sangele cu un pH echilibrat ele chiar sunt dispuse sa sufere agresiuni daca pot apara astfel un pH minim de 7,35. Ceea ce se si intampla, din pacate.

O alta cauza a imbolnavirii la nivel fizic se datoreaza prezentei in organismul nostru a diversilor agenti patogeni (parazitii fizici apar in corpul fizic drept urmare a parazitilor informational-energetici din celelalte corpuri ale fiintei noastre-vezi aici). Virusi, viermi, bacterii, stafilococi, fungi si alte vietati asemanatoare supravietuiesc in corp ca urmare a mediului acid dinauntru. Nu neaparat prezenta lor, ci excrementele lor (deseuri toxice produse cand ele digera indeosebi grasimi, proteine si glucoza), precum si celulele albe moarte in lupta sunt cele ce cauzeaza o aciditate in plus. Parazitii ne fura hrana, o transforma in otrava si o arunca in interior. Pur si simplu, in loc ca celulele sa se hraneasca, aproape toata hrana merge catre ei, iar celulele folosesc resturile ! Si la fel se intampla si la nivelul corpului mental, emotional si spiritual ! Consecintele va las sa le deduceti singuri.

In loc sa atace cauza (pe corpul fizic), stiinta medicala cheltuie miliarde de dolari pentru a ataca parazitii (prin diverse tipuri de antibiotice) doar pentru a vedea cum acestia devin la un moment dat imuni. De ce oare ?

Agentii patogenii mor intr-un mediu alcalin deci scopul nostru este de a mari cat mai mult alcalinitatea corpului, introducand produse alcaline (hrana si lichide). Dr. Charles Bernard avea dreptate :Nu de germeni si alti agenti patogeni trebuie sa ne facem griji, ci de propriul nostru teren interior. Sa ne schimbam propriul teren intr-unul in care celulele corpului infloresc,