134656433-Ce-este-hatiseriful-de-la-Gulhane.docx

2
Hatişeriful este un derivat din sintagma turcă hati şerif , „ordin sacru”. Termenu desemna un document având semnătura sultanului (acte cu caract cărţi de privilegii), emis în numele sultanului de către cance un decret sau un ordin expres. Un caracter aparte îl are hatişerif de la Gulhane , din 12 septembrie 1802 , care reconirmă prevederile irmanelor din anii !""#, !"$%, !" o'ligaţiilor materiale ale oldovei şi ării *omâneşti, ixând +nainte de expirarea termenului de " ani, domnii nu putea acordul comun al -mperiul arist şi toman. / sta'ilit o serie de reglementări privind siguran impo itelor, moderni area serviciului militar. 0e recunoştea astel autonomia celor două ări *om imixtiunile în tre'urile lor interne. 1atişeriul se va aplica până la Tratatul de la /drianopol !$2&, înc3eiat în urma conlictului ruso4turc din anii !$2

Transcript of 134656433-Ce-este-hatiseriful-de-la-Gulhane.docx

 
 
Hatieriful este un derivat din sintagma turc hati erif , „ordin sacru”. Termenul desemna un document având semntura sultanului (acte cu caracter intern, diplome, cri de privilegii), emis în numele sultanului de ctre cancelaria Porii i coninând un decret sau un ordin expres.
Un caracter aparte îl are hatierif de la Gulhane, din 12 septembrie 1802, care reconirm prevederile irmanelor din anii !""#, !"$%, !"&! i sta'ilete regimul o'ligaiilor materiale ale oldovei i rii *omâneti, ixând la " ani durata domniei.
   +nainte de expirarea termenului de " ani, domnii nu puteau i mailii decât cu
acordul comun al -mperiul arist i toman.
 / sta'ilit o serie de reglementri privind sigurana cetenilor, perceperea impoitelor, moderniarea serviciului militar.
0e recunotea astel autonomia celor dou ri *omâne, iind interise imixtiunile în tre'urile lor interne.