130305543 Ingrijirea Bolnavului in Evul Mediu

9
Ingrijirea bolnavului in Evul Mediu Numim Ev Mediu, mileniul care se intinde din preajma anului 500 pana în jurul anului 1500, altfel spus de la migratiile barbare şi distrugerea Imperiului roman de Apus până dupa cucerirea Constantinopolului de catre turci (1453), eveniment care marcheaza sfarsitul Bizantului, ultim avatar şi ultima supravietuire a Imperiului roman. Aceste zece secole care au reprezentat sfarsitul lumii antice au asistat la nasterea Europei şi, atunci când ele se incheiau, cea mai mare parte a natiunilor moderne se for- masera, dobandiseră un nume şi o limba, cimentandu-se printr- un trecut istoric propriu. Istoricul medicinei , nursingului se contopeste cu istoria dezvolarii societatii umane cu perioadele sale de progres , stagnare sau declin , care s-au influentat reciproc , cunoasterea lor fiind necesara nu numai pentru a cinsti memoria inaintasilor ci si pentru ca « acei care nu tin minte trecutul sunt condamnati sa-l repete », Santayana . Medicina a fost initial dominata de magie , actele terapeutice bazandu-se pe ritualuri religioase si pe instincte , preocuparea dominanta fiind disparitia durerii. Papirusurile egiptene din 1600 inainte de Hristos prezinta ingrijirea plagilor, incizia abceselor si imbalsamarea cadavrelor . In Grecia antica , medicina este influentata de cea egipteana prin intermediul fenicienilor.Apar o serie de scoli medicale in Rodos , Kos ,Knidos , care se ocupau de prevenirea (zeita Hygeia ) si tratarea bolilor ( Zeita Panakeea). Hippocrat( 460-375 in.Hr.) considerat parintele medicinei a intemeiat scola din Kos si pe langa juramant care cuprinde aspecte deontologice valabile si in ziua de azi a

Transcript of 130305543 Ingrijirea Bolnavului in Evul Mediu

Ingrijirea bolnavului in Evul Mediu

Numim Ev Mediu, mileniul care se intinde din preajma anului 500 pana n jurul anului 1500, altfel spus de la migratiile barbare i distrugerea Imperiului roman de Apus pn dupa cucerirea Constantinopolului de catre turci (1453), eveniment care marcheaza sfarsitul Bizantului, ultim avatar i ultima supravietuire a Imperiului roman.

Aceste zece secole care au reprezentat sfarsitul lumii antice au asistat la nasterea Europei i, atunci cnd ele se incheiau, cea mai mare parte a natiunilor moderne se formasera, dobandiser un nume i o limba, cimentandu-se printr-un trecut istoric propriu.

Istoricul medicinei , nursingului se contopeste cu istoria dezvolarii societatii umane cu perioadele sale de progres , stagnare sau declin , care s-au influentat reciproc , cunoasterea lor fiind necesara nu numai pentru a cinsti memoria inaintasilor ci si pentru ca acei care nu tin minte trecutul sunt condamnati sa-l repete , Santayana .

Medicina a fost initial dominata de magie , actele terapeutice bazandu-se pe ritualuri religioase si pe instincte , preocuparea dominanta fiind disparitia durerii. Papirusurile egiptene din 1600 inainte de Hristos prezinta ingrijirea plagilor, incizia abceselor si imbalsamarea cadavrelor .

In Grecia antica , medicina este influentata de cea egipteana prin intermediul fenicienilor.Apar o serie de scoli medicale in Rodos , Kos ,Knidos , care se ocupau de prevenirea (zeita Hygeia ) si tratarea bolilor ( Zeita Panakeea).

Hippocrat( 460-375 in.Hr.) considerat parintele medicinei a intemeiat scola din Kos si pe langa juramant care cuprinde aspecte deontologice valabile si in ziua de azi a scris in peste 60 volume , pe specialitati : anatomie , fiziologie , medicala , ortopedie , chirurgie , etc . informatii de specialitate care au fost baza unor descoperiri stiintifice ulterioare .

Medicina evului mediu a avut mai putine progrese , fiind dominata de biserica. In aceasta epoca stiinta a cunoscut o faza de stagnare, interpretarea scolastica a textelor luand locul observatiei. Inaintarea arabilor in bazinul mediteranean a avut i un efect pozitiv. Cunoscatori ai textelor grecesti dar si ai celor persane, au propagat n Europa vechile nvminte ale culturii antice. Al-Razi (secolul al X-lea p.Ch.) a descris variola i pojarul iar vestitul Avicenna scrie n secolul urmator Canon medicinae, opera ce avea sa ramana pana in vremurile moderne manualul de baza al facultatilor de medicina. Un moment important l-a reprezentat nfiintarea la inceputul secolului al XI-lea, de catre calugarii benedictini din Monte Cassino a primei institutii de nvatamant medical la Salerno in Italia (Scoala de la Salerno). In secolul al XII-lea, tot n Italia, medicina se dezvolta n special in centrele universitare din Bologna i Padova.

Primele boli profesionale au fost semnalate de catre medicul din Evul Mediu

G. Fracastore (1473-1553), care atrage atentia intr-un poem al sau asupra sifilusului pe care l-ar fi contractat un tanar pastor numit Syphilus .

F.X Bichat descrie , pe rand , toate membranele din corpul omenesc : pleura , peritoneul , meningele , tecile musculare , etc.

Introducerea cezarienei in Evul Mediu a pretat la confuzii , ea , nefiind aplicata de chirurgi in raport cu originea nobila , ci in raport cu necesitatile vitale ale oricarei gravide . Asemanarea femeii gravide in literatura din Urartu cu universul , cu vesnicia si cu minunile lumii , cu zeul suprem , denota adanca credinta evlavioasa in actul nasterii .

Medicina din micul sat Urartu s-a distins prin aleasa grija fata de vaduve , fata de orfani , invalizi si cetateni de varsta a treia . Poate aici , la poalele muntelui Ararat trebuia cautata originea geriatriei cu 1000 ani inaintea erei noastre . Aparatura medicala a fost un modul medical in care s-au realizat permanente progrese .Datele arheologice din Dacia au pus in evidenta o surprinzatoare colectie de instrumente medicale , ca de exemplu : chiurete , stilete , baghete , pense , baloane de ceramica de tip Erlenmayer x , eprubete si chiar o parafa medicala apartinand unui medic oftalmolog .

In prima parte a Evului Mediu , neexistand spitale sau alte institutii sanitare , ingrijirea bolnavilor se facea in manastiri , care erau oarecum crutate de razboaiele pustiitoare din acest timp . Multe dintre acesteau erau asezate la intretaieri de drumuri , unde calugarii mai prieceputi , purtand chiar denumirea de infirmieri , ingrijeau de bolnavi sau raniti , folosindu-se si de plante medicinale pe care le cultivau in gradinile manastiresti , numite hortulus. In aceasta perioada se detaseaza figura Sfantului Benedict , care avea ca precept dictonul : Inainte de toate si in fruntea tuturor lucrurilor va sta grija ce trebuie sa purtam bolnavilor ., manastirea fondata de le in anul 527 pe muntele Casin , langa Roma , devenind cel mai mare centru de binefacere . Impreuna cu adeptii sai a fondat Ordinul Benedictilor , dupa exemplul caruia s-au format toate ordinele calugaresti ce au luat fiinta ulterior , apreciindu-se ca , de fapt, ele erau congregatii de infirmieri .Intre acestea este cunoscut Ordinul Hositalierilor , ai carui membrii s-au dedicat ingrijirii din spitalul Hotel Dieu , fondat la Lyon in anul 511-558, apoi ordinu Augustinilor Hspotalieri , care au ingrijit bolnavii din spitalul Hotel Dieu din Paris , infiintat pe langa manastirea Notre Dame , de catre episcopul Sf. Landry in anul 651.

Unele ordine au fost create in Evul Mediu , in legatura cu marile epidemii care au facut ravagii in acest timp . Sf. Lazar a fost initiatorul Ordinului Lazaristilor , care se ocupau in special de ingrijirea leprosilor , de unde a ramas pana tarziu denumirea de lazarete .

In acelasi scop , s-a infiintat si Ordinul calugaritelor denumite Les serfs de la Vierge Marie , care lucrau ca infirmiere in leprozeria din Pontoise . Intre ordinele care au urmat , mai cunoscute sunt cele ale Franciscanelor , Dominicanilor , Paulinilor , Celestinilor , unii reprezentanti ai acestora ajungand pana in tinuturile Transilvaniei , unde au fondat diferite insitutii spitacilesti .

Din perioada cruciadelor este cunoscut Ordinul calugarilor denumit Les Freres Hospitaliers de Saint Jean de Dieu , care ingrijeau ranitii din spitalul Sfantul Ion din Ierusalim , cel al Iohanitilor , al Fratilor de cruce s.a. Dupa cruciade , mizeria si bolile care faceau ravagii au determinat formarea unui ordin special in anul 1240 cu denumirea Les freres de la Misericorde . Crestinismul a insemnat un progres in ce priveste atitudinea fata de bolnav . In aceasi timp a fost si o frana in cercetarea stiintifica si experimentala , prin interzicerea sangerarilor si stigmatizarea medicilor care incalcau dogme , boala fiind considerata ca o pedeapsa pentru pacatul originar , cum sustinea filozoful crestin Toma DAquino .

Medicina Evului Mediu este un liant intre superstitie , traditie si cunoastere a naturii vii , a plantelor medicinale , zestre a grecilor si romanilor din antichitate .Oamenii aveau cunostinte impresionante despre functionarea organismului uman iar multe din leacurile acelei perioade aveau la baza plantele si ierburile tamaduitoare care se folosesc , chiar si acum , in zilele noastre . Frica si superstitia au jucat un rol aparte . Multi oameni credeau ca boala era o pedeapsa data de Dumnezeu si ca insanatosirea vine numai odata cu interventia divina. Pacientul cauta vindecarea prin rugaciune si pelerinaj si mai putin prin consultatie medicala . Din vremea lui Hipocrat (secolul 5 Hr), medic grec ale carui teorii au avut o mare influena n antichitate, doctrina celor patru umori a fost considerata adevar fundamental de generatii de medici. Aceasta doctrina consta n credinta ca in corpul omenesc se gasesc patru substante, numite umori (lat.umor