10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

60
Laborator Mecanisme Laborator Mecanisme Cognitive Cognitive Prof Dr Mihai Anitei Prof Dr Mihai Anitei Prep Dr Mihaela Chraif Prep Dr Mihaela Chraif Lab 12: Memoria si Lab 12: Memoria si Imaginatia Imaginatia

description

memoria

Transcript of 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

Page 1: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

Laborator Mecanisme Laborator Mecanisme CognitiveCognitive

Prof Dr Mihai AniteiProf Dr Mihai Anitei

Prep Dr Mihaela Chraif Prep Dr Mihaela Chraif

Lab 12: Memoria si ImaginatiaLab 12: Memoria si Imaginatia

Page 2: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

Formele memorieiFormele memoriei 1) Memoria senzoriala1) Memoria senzoriala

2) Memoria de scurta durata2) Memoria de scurta durata

3) 3) Memoria de lucruMemoria de lucru

4) Memoria de lunga durata (tema de 4) Memoria de lunga durata (tema de pregatit)pregatit)

5)memoria explicita (tema de pregatit)5)memoria explicita (tema de pregatit)

6) memoria implicita (tema de pregatit)6) memoria implicita (tema de pregatit)

10 ianuarie 200810 ianuarie 2008

Page 3: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

principalele modele de abordareAle Memoriei

• Modelul lui Ebbinghaus. Cel care a pus bazele investigaţiilor experimentale asupra memoriei a fost psihologul german Hermann Ebbinghaus. Spre deosebire de contemporanul său Wilhelm Wundt, a susţinut că psihologia experimentală îşi poate extinde domeniul de studiu asupra proceselor superioare şi nu trebuie să se limiteze la studierea senzaţiilor.

• Cea mai importantă problemă pe care şi-a pus-o autorul a fost aceea a modului cum poate fi măsurată memoria. El s-a folosit pe sine ca subiect al experimentelor şi metodelor de investigaţie imaginate. Instrumentul de bază pe care l-a utilizat au fost silabele fără sens de tipul consoană-vocală-consoană (CVC).

Page 4: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• Modelul memoriei duale iniţiat de cercetările lui Hebb (1949). Acesta a pornit de la ipoteza că reprezentarea neurală a unei informaţii se menţine temporar prin circulaţia unui flux în neuronii interconectaţi formând „structuri celulare”. Acestea sunt unităţi de bază care, atunci când sunt activate, se pot organiza în unităţi de ordin superior. Nu rezultă dacă cele două tipuri de influxuri nervoase se stabilesc secvenţial sau în paralel, existând argumente în favoarea ambelor posibilităţi.

• Ulterior, majoritatea autorilor au propus adoptarea unui model dinamic al memoriei de scurtă durată şi luare în consideraţie a dimensiunii structurale a memoriei de lungă durată.

Page 5: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

Inputuri(stimuli)

Perceptia(analizatori)

Memoria senzoriala

MSD(Memoria de

lucru)

MLDMLD

•InregistrareaInformatiei din

Mediu•Durata pana la

3 sec

•Informatia noua este transferata din memoria Senzoriala•Durata pana la 30 sec•Capacitate limitata de• informatie

Atentia

EncodareSi stocare

Reactualizare(regasirea/retrieval)

Teoria Atkinson-Shiffrin, 1968Teoria Atkinson-Shiffrin, 1968

Page 6: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

Principiile de baza ale teoriei Atkinson-Shiffrin

1.1. Depozitul senzorialDepozitul senzorial: Informatia care vine din mediu este plasata in : Informatia care vine din mediu este plasata in depozitul senzorial si are 3 caracteristici:depozitul senzorial si are 3 caracteristici:

• Memoria senzoriala contine toate informatiile din mediu care sunt Memoria senzoriala contine toate informatiile din mediu care sunt receptionate de organele de simtreceptionate de organele de simt

• MS este temporara (info. Se deterioreaza in timp)MS este temporara (info. Se deterioreaza in timp)• Info. Care este folosita din MS este transferata in memoria de scurta Info. Care este folosita din MS este transferata in memoria de scurta

durata;durata;

2.2. MSD-MSD- urmatorul registru de info; urmatorul registru de info; 5 caracteristici: 5 caracteristici:

se identifica in linii mari cu se identifica in linii mari cu constiinta constiinta (info de care suntem constienti);(info de care suntem constienti);Este Este direct accesibiladirect accesibila (se foloseste ca baza pentru luarea deciziilor); (se foloseste ca baza pentru luarea deciziilor);Info din MSD Info din MSD se va uita intr-o perioada de 20-30 sec maxse va uita intr-o perioada de 20-30 sec max;;Info poate fi Info poate fi impiedicata sa se uiteimpiedicata sa se uite daca este daca este repetatarepetata (reactualizarea info (reactualizarea info

de mai multe ori);de mai multe ori);Poate trece prin forme de procesare- Poate trece prin forme de procesare- ELABORARE- laELABORARE- la trecerea im MLD trecerea im MLD

Page 7: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• Memoria de lunga durata: depozit larg de informatii in care mentinem cunostiinteledespre toate tipurile de info., care ne sunt in general accesibile;

• Caracteristici:

1. Informatiile intra in ea prin intermediul diferitelor procese de elaborare din MSD;

2. Este nelimitata;

3. Info din MLD este recuperata prin intermediul reactualizarii si reintrodusa in MSD unde poate fi manipulata si folosits pt rezolvarea sarcinii curente;

Page 8: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• Modelul memoriei de lucruModelul memoriei de lucru a lui Baddeley (1986). Noţiunea a lui Baddeley (1986). Noţiunea de memorie de lucru este înţeleasă ca un sistem cu de memorie de lucru este înţeleasă ca un sistem cu capacitate limitată destinat păstrării temporare şi manipulării capacitate limitată destinat păstrării temporare şi manipulării unor informaţii în timpul realizării unei serii de procese unor informaţii în timpul realizării unei serii de procese cognitive de înţelegere, gândire şi învăţare.cognitive de înţelegere, gândire şi învăţare.

• Sistemul memoriei de lucru este structurat în următoarele componente:

• „administratorul central” ca sistem de atenţionare cu capacitate limitată şi care poate să pună în funcţiune unul dintre sistemele sale pentru a controla alte informaţii cognitive;

• subsistemele care conţin următoarele registre:– registrul vizual şi spaţial care manipulează informaţia

vizuală şi spaţială, imaginile mentale;– sistemul fonologic care păstrează informaţia verbală;– sistemul recapitulării articulatorii care are funcţii de

„împrospătare” a informaţiei din sistemul fonologic şi de transferare a informaţiei verbale prezentate vizual.

Page 9: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• Modelul nivelelor de procesare a lui Craik şi Lockhart (1972).

• Acest model a fost anticipat de cercetările lui Thompson şi Tulving (1970).

• Ei au elaborat un experiment în care cuvintele stimul au fost însoţite fie de un cuvânt strâns asociat semantic, fie de un cuvânt cu o slabă legătură sau de un context neutru.

• Performanţele mai ridicate sau obţinut atunci când condiţiile au fost similare celor din faza de studiu faţă de situaţia unor condiţii neasemănătoare, perturbatoare.

• Aceste observaţii au condus la elaborarea „legii specificului engramării”, conform căreia performanţa depinde de gradul de compatibilitate între ceea ce a fost engramat aşa cum a fost înregistrat şi informaţia prezentă.

Page 10: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• Craik şi Lockhart (1972) au propus un model ce presupune existenţa unui sistem al memoriei de scurtă durată sau primară, care poate procesa materialele într-o varietate de moduri, de la simpla luare la cunoştinţă a caracteristicilor vizuale ale unui cuvânt tipărit sau prin memorarea atentă a sonorităţii sale până la codificarea complexă pe bază de sens. Conform acestui model avem de a face cu o procesare superficială, senzorială, bazată pe indici de suprafaţă şi o procesare profundă, semantică bazată pe sensul cuvintelor.

Page 11: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• Modelul neural. Utilizarea tehnicilor moderne de studiere noninvazivă a activităţii creierului a permis evaluarea gradului de activare a diferitelor structuri cerebrale în timpul evocării unor amintiri. De asemenea, în condiţiile unor intervenţii chirurgicale se realizează teste comportamentale menite să precizeze care sunt operaţiile cognitive afectate de respectivele intervenţii sau de anumite medicamente.

• Cercetările de neuropsihologie asupra persoanelor cu leziuni corticale au semnalat rolul preponderent a hipocampului în memoria declarativă. Studiile pe maimuţe au relevat şi ele rolul important al hipocampului în elaborarea memoriei episodice care implică identificarea obiectelor şi organizarea spaţială.

• Alte studii arată că un rol important revine cortexului prefrontal în integrarea temporală a evenimentelor şi planificare acţiunii.

Page 12: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

MEMORIA

• Definire şi caracterizare• Memoria poate fi definită, la modul general, ca

mecanism cognitiv de encodare, păstrare şi reactualizare a informaţiilor.

• Făcând trimitere la conţinutul informaţional, putem spune că memoria reflectă trecutul, experienţa trecută. În acest caz definiţia ar putea fi completată: memoria este mecanismul psihic cognitiv de reflectare a experienţei trecute, fixare şi păstrare a informaţiilor în vederea recunoaşterii şi reproducerii acestora într-o manieră cât mai fidelă.

Page 13: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• Sistemul perceptiv trebuie sa Sistemul perceptiv trebuie sa determine pozitia obiectului determine pozitia obiectului (localizarea)(localizarea) si si sa recunoasca sa recunoasca ceea ce este.ceea ce este.

• Asocierea: combinarea Asocierea: combinarea rezultatelor activitatii diferitelor rezultatelor activitatii diferitelor arii corticale care proceseaza arii corticale care proceseaza diferit informatii fundamentale diferit informatii fundamentale (forma si culoare) pentru a (forma si culoare) pentru a determina perceptia coerenta a determina perceptia coerenta a unui obiect.unui obiect.

• Stadii ale recunoasterii: Stadii ale recunoasterii:

1.1. linii si margini;linii si margini;

2.2. Compararea cu diferite categorii Compararea cu diferite categorii de obiecte inmagazinate in de obiecte inmagazinate in memoria vizualamemoria vizuala

Page 14: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• Memoria senzorială este, divizată în raport cu sursele în memorie vizuală, auditivă, gustativă, olfactivă, kinestezică ş.a.m.d.

Page 15: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• . Memoria realizează o procesare mijlocită a informaţiei ceea ce presupune utilizarea unor variaţi mediatori: semne, nod la batistă, însemnări în agendă, dar şi mediatori complecşi ce ţin de operativitatea intelectuală, de strategii şi procedee mnemotehnice performante. Calendarul este cel mai important factor mijlocitor al memoriei umanităţii: anotimpul, luna, anul, ziua sunt repere esenţiale pentru istoria umanităţii şi fixarea în memoria (istoria) ei şi a individului conferă continuitate în evoluţia speciei umane şi a fiecărui membru al ei în parte.

• Caracterul mijlocit al procesării din memorie se realizează prin intermediul unor coduri.

Page 16: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• Codul lexical implică verbalizarea şi codurile non-verbale. Se constată că – de exemplu – este mai uşor să ne reamintim amplitudinea unei mişcări circulare dacă vom codifica deplasarea ca acele ceasornicului.

• Tot aşa amintirea unor mirosuri sau gusturi, a unor mişcări este mai uşor realizată prin cuvinte.

• Lectura este considerată de către mulţi autori ca un sistem de coduri vizuale.

Page 17: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• Sunetul şi cuvântul nu se confundă; ele implică două coduri distincte: codul lexical ce corespunde aspectului morfologic al cuvântului şi codul semantic implicat în memorarea aspectelor conceptuale, abstracte. Spre exemplu: nu reuşim să ne amintim numele unui obiect sau al unei persoane (codul lexical), dar reuşim să descriem obiectul sau persoana (codul semantic).

Page 18: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• Codul imagine implicat în memorare demonstrează că imaginile sunt memorate mai bine decât frazele, iar în memorarea acţiunilor reprezentarea etapelor acţiunii sub forma unui film sau serii de fotografii ameliorează reamintirea. S-a demonstrat o capacitate remarcabilă de stocare a imaginilor pe termen lung.

Page 19: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• Un ultim argument al procesării cognitive la nivelul memoriei îl constituie distincţia între procesarea ascendentă – bottom-up – şi procesarea descendentă – top-down. Procesarea ascendentă intervine numai asupra informaţiei ce urmează a fi encodată, iar procesarea descendentă este implicată cu precădere în reproducere prin adăugiri, contribuţii. În baza procesării descendente memoria devine constructivă.

Page 20: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

Cele 3 etape ale memorariiCele 3 etape ale memorarii

1.1. Etapa encodariiEtapa encodarii: info din mediu este transpusa si stocata ca o entitate cu sens

Input-ul fizic-undele sonore s-au transformat in cod, encodandu-se;

2. Etapa stocariiEtapa stocarii::Alt input fizic, pattern-ul de lumina care corespunde fizionomiei ei

s-atransformat in cod, encodandu-se;Apoi informatia celor doua input-uri s-a stocat;3. Etapa reactualizarii:Etapa reactualizarii:La o urmatoare intalnire (in aceeasi zi) persoana este recunoscuta

dupa reprezentarea stocata si numele ei este rostit (reactualizarea)

Encodare StocareReactualizare

(Regasire/retrieval)

Introducere in memorie Pastrare in memorie Recuperare din memorie

Page 21: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

MLD (memo de lunga durata)• În memoria de lungă durată – MLD – encodarea

materialelor se realizează în raport cu semnificaţia lor. În MLD reprezentarea dominantă a materialelor verbale nu este nici acustică, nici vizuală pentru că se bazează pe semnificaţia itemilor (Atkinson şi colab, 2002). Encodarea informaţiei verbale în funcţie de semnificaţia ei se menţine şi în cazul în care itemii sunt cuvinte izolate; cu atât mai mult când sunt propoziţii. În viaţa de zi cu zi utilizăm foarte frecvent encodarea semnificaţiei informaţiei receptate, cu atât mai mult în cazul unor situaţii complexe. În aceste cazuri se constată o focusare pe semnificaţie şi erori în raport cu detaliile. Oamenii par să deţină o capacitate aparte de a căuta, sesiza şi encoda semnificaţia, dar scapa multe detalii, amănunte, elemente contextuale.

Page 22: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

Sisteme mnezice

Criterii

MSD MLD

capacitate limitată nelimitată

durată 2 – 20 sec. nelimitată

codare verbală, imagistică

semantică

actualizare serială paralelă

Page 23: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• Encodarea corespunde transformării input-ului fizic (unde sonore, vizuale, mirosuri, gusturi, atingeri ş.a.m.d.) într-un tip de cod sau reprezentare acceptată de memorie şi plasarea acesteia în memorie.

• Prima condiţie a encodării în memoria de scurtă durată este atenţia şi selectivitatea acesteia întrucât MSD va conţine doar ceea ce a fost selectat. Multe probleme „de memorie” sunt, în realitate, erori de atenţie. Capacitatea de admisie a MSD este de 7 ± 2 elemente sau unităţi informaţionale.

Page 24: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

Memo explicita si implicita

• Sub aspect calitativ stocarea de lungă durată prezintă diferenţieri în raport cu variatele tipuri de memorie în cadrul cărora este implicată. Astfel, în memoria explicită, sau declarativă, sunt incluse cunoştinţe reprezentate verbal sau imagistic. Conţinuturile sunt accesibile conştiinţei şi pot face obiectul unei reactualizări intenţionate. Este declarativă pentru că include cunoştinţe despre fapte, stări de lucru, situaţii ce se pot exprima într-o formă declarativă.

• În memoria implicită sau procedurală sunt incluse cunoştinţe non-verbale sau greu verbalizate, nondeclarative, inaccesibile conştiinţei. Sunt cunoştinţe care se referă la reguli de execuţie, deprinderi motorii sau cognitive, reflexe condiţionate, sunt cunoştinţe procedurale, prescriptive, cu o flexibilitate redusă, dar cu o mare fiabilitate.

Page 25: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• În raport cu memoria semantică şi cea episodică, stocarea de lungă durată prezintă următoarele particularităţi. La nivelul memoriei semantice sunt stocate cunostinţele generale, abstracte despre evenimente şi lucruri în general, independente de contextul spaţio-temporal personal, neutre din punct de vedere emoţional. Sunt cunoştinţe grupate în scheme, în reţele semantice şi îşi au sursa în abstractizările rezultate în urma unor experienţe repetate cu anumite lucruri sau a unor întâlniri repetate cu aceleaşi evenimente. La nivelul memoriei episodice stocarea are un caracter autobiografic şi priveşte experienţele proprii cu evenimentele, oamenii, lucrurile cu care a existat o relaţie personală; este o experienţă concretă, particulară ce include detalii despre locul şi timpul unde au fost întâlnite respectivele evenimente, situaţii. Informaţiile sunt organizate şi stocate cronologic, în raport cu timpul, momentul, data de apariţie şi spaţial, în raport cu locul de apariţie.

Page 26: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• Stocajul este puternic încărcat afectiv, se fac asocieri cu anumite reacţii emoţionale. Conţinuturile stocate în memoria episodică îşi au sursa în experienţa persoanelor, sunt concentrate pe realitatea subiectivă, sunt esenţiale pentru formarea identităţii de sine, pentru construirea aşa-numitei „istorii de viaţă”. S-a propus termenul de memorie autobiografică la nivelul căreia sunt stocate experienţele persoanei din trecut. În legătură cu acest tip de memorie s-a propus şi termenul de memorie prospectivă. Stocarea de lungă durată implicată în memoria prospectivă are drept conţinut acţiunile, activităţile, planurile de viitor ale unei persoane.

Page 27: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• Reactualizarea sau recuperarea informaţiilor implică următoarele tipuri de conduită mnezică:

• • amintirea ca reconstituire a trecutului;• • recunoaşterea ca identificare de către subiect a ceea

ce s-a înregistrat în prezenţa informaţiei originare;• • reînvăţare ca reluare mult mai economicoasă, într-un

timp mult mai scurt a învăţării anterioare;• • reproducerea ca evocare a experienţei trecute în

absenţa informaţiei originare.• Baddeley (1996) denumeşte recuperarea din memorie a

informaţiilor „reamintire”, pornind de la faptul că individul stabileşte anumiţi indici de recuperare pe care îi evaluează progresând spre reprezentarea unui eveniment trecut care i se pare acceptabil.

Page 28: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• Uitarea• Definirea uitării este controversată, avându-se în

vedere că nu ştim încă precis mecanismele neurocerebrale ale acesteia. Fenomenul uitării se pare că se înscrie pe o linie de normalitate a funcţionării sistemului mnezic şi se defineşte simplu prin incapacitatea de reamintire a unor informaţii. Aceste informaţii nu ştim dacă sunt pierdute definitiv sau numai temporar atâta vreme cât, în variate împrejurări, constatăm atât fenomenul uitării cât şi cel al reamintirii.

Page 29: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• Dincolo de aceste aspecte controversate putem evidenţia o serie de factori de care depinde uitarea:

• particularităţi ale materialului memorat: se ţin minte mai uşor evenimentele neobişnuite spre deosebire de evenimentele similare cu altele sau banale;

• frecvenţa producerii evenimentelor: ne reamintim mai uşor evenimente, informaţii petrecute recent sau în mod repetat folosite spre deosebire de cele petrecute cu mult timp în urmă şi cu o frecvenţă foarte rară de manifestare;

• păstrarea/schimbarea circumstanţelor: schimbarea circumstanţelor creează dificultăţi în reamintirea unui eveniment, a unei persoane atunci când sunt întâlnite în alte situaţii;

• asocierea evenimentelor, informaţiilor: cuvinte, stimuli singulari sunt mai greu de ţinut minte decât dacă sunt asociate cu alte cuvinte sau evenimente.

Page 30: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• În toate cercetările asupra uitării s-a pus în evidenţă relaţia dintre gradul, nivelul de învăţare, de asimilare a unei informaţii şi nivelul uitării. În acest scop trebuie, în primul rând, să identificăm nivelul iniţial şi cel final al performanţelor şi să stabilim apoi curba uitării, respectiv măsura în care performanţele se modifică de la un nivel la altul. Experimentele realizate şi descrise de către Underwood (1964) au ajuns toate la aceeaşi concluzie. Nivelul învăţării, indiferent cum se obţine, influenţează performanţele memoriei dar nu are nici o influenţă asupra ratei uitării.

• Un alt aspect vizat au fost modificările contextului şi implicaţiile lor asupra uitării. Schemele contextuale au fost recunoscute ca un factor determinant al uitării încă de la primele formulări ale teoriei asociaţiei, vorbindu-se chiar despre o lege a contextului

Page 31: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

Memoria senzorialaMemoria senzoriala

1.1. Memoria vizuala (iconica)Memoria vizuala (iconica)

2.2. Memoria auditiva (ecoica)Memoria auditiva (ecoica)

3.3. Memorie gustativaMemorie gustativa

4.4. Memorie olfactiva;Memorie olfactiva;

5.5. Memorie tactila;Memorie tactila;

6.6. Memorie kinestezica;Memorie kinestezica;

Page 32: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

Memoria de lucru• Conform lui Atkinson si Shiffrin memoria de scurta Conform lui Atkinson si Shiffrin memoria de scurta

durata este numita Memoria de Lucru.durata este numita Memoria de Lucru.

• Implica 3 etape: Implica 3 etape: encodarea, stocarea, reactualizareaencodarea, stocarea, reactualizarea

1.1. Encodarea fonologicaEncodarea fonologica (informatia este transformata in cod (informatia este transformata in cod sau reprezentare; cod vizual sau cod semantic)sau reprezentare; cod vizual sau cod semantic)

2.2. Stocarea:Stocarea:

este foarte limitata: 7+/- 2 itemi (Ebbinghaus a aratat ca limita este foarte limitata: 7+/- 2 itemi (Ebbinghaus a aratat ca limita saproprie era de 7 itemi): sarcina de memorare a itemilor fara saproprie era de 7 itemi): sarcina de memorare a itemilor fara nici o legatura intre ei;nici o legatura intre ei;

Extinderea MSD: Extinderea MSD:

Chunking- organizarea noilor materiale in unitati cu Chunking- organizarea noilor materiale in unitati cu sens de dimensiuni mai mari si stocarea lor in sens de dimensiuni mai mari si stocarea lor in memoria de lucrumemoria de lucru

Page 33: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

Chunk-ul= unitate cu sens de dimensiune mai

mare (7+/-2 chunk=capaciatatea memoriei de (7+/-2 chunk=capaciatatea memoriei de lucru)lucru)

• Exemplificare:• 2 situatii experimentale (between subjects design):

1) Sa se memoreze cifrele scrise consecutiv

2) Sa se memoreze cifrele structurate in chunk-uri

Page 34: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

Memoria de lucru

• Este folosita in analogiile geometrice, care sunt folosite in testele de inteligenta (Ravens, 1965).

• Memoria de lucru e folosita pentru a stoca:

1. Similitudini si diferente care se observa intre formele dintr-un rand;

2. Regulile care se construiesc pentru a explica similitudinile si diferentele dar si pt a alege raspunsul corect.

Page 35: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

MEMORIA IMPLICITĂ

Page 36: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

Memoria de lunga durata

Memoria explicita(memoria constienta, memoria unui matrerial de care cineva e constient)

Memoria implicita(nu necesita reamintire constienta)

Memoria episodica(Evenimente experimentate)

Memoria semantica(Cunostiinte generale)

Memoria Procedurala(Aptitudini, miscare)

Page 37: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

Teme pentru 17 ian 2008

1) Memoria de lunga durata (tema de 1) Memoria de lunga durata (tema de pregatit)pregatit)

2) memoria explicita (tema de pregatit)2) memoria explicita (tema de pregatit)

3) memoria implicita (tema de pregatit)3) memoria implicita (tema de pregatit)

4) Context si actualizare4) Context si actualizare

Page 38: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

“Memoria fără conştiinţă”

Se manifestă atunci când o experienţă anterioară

facilitează performanţa unei sarcini fără să se facă apel la amintirea acelei experienţe.

Poartă numele de memoria implicită, incidentală sau indirectă

Page 39: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• Cunoştinţele de acest gen sunt implicite, greu verbalizabile, ele apar în activităţile pe care le efectuează un individ, nu în raporturile sale verbale.

• Cunoştinţele reprezentate verbal sau imagistic, evidenţiate prin probe de reproducere sau recunoaştere formează memoria explicită. Ea se numeşte explicită pentru că conţinuturile ei sunt accesibile conştiinţei şi pot face obiectul unei reactualizări intenţionate. Se mai numeşte declarativă pentru că cuprinde cunoştinţe despre situaţii sau stări de lucruri care se pot exprima într-o formă declarativă.

• Memoria implicită (non-declarativă, procedurală) desemnează cunoştinţele non-declarative ale subiectului (ex. reguli de execuţie, deprinderi motorii sau cognitive, reflexe condiţionate) care nu sunt accesibile conştiinţei şi nu pot face obiectul unei reactualizări intenţionate.

• Testele de recunoaştere sau reproducere sunt insensibile la acest tip de memorie.

Page 40: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

Se manifestă in situaţii de genul:─ învăţării regulilor gramaticale,─ a unor deprinderi perceptiv – motorii,─ perceptiv – verbale, ─ în identificarea perceptiva, ─ in deciziile lexicale, ─ în completarea spatiilor libere sau a

fragmentelor de cuvânt, ─ în asocierea liberă de cuvinte, ─ identificarea de figuri

MEMORIA IMPLICITA

Page 41: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

Existenta si functionalitatea cunostintelor implicite 1. Analiza deprinderilor:

Pacientii cu amnezie retrograda desi nu pot invata cunostinte noi, declarative , pot dobandi deprinderi motorii sau cognitive noi.

Una din deprinderile cele mai cunoscute este aceea de utilizare a limbajului natural. La baza acestuia se afla cunostintele implicite de gramatica dobandite in mod neintentionat. Reber a efectuat un experiment (1989) pe doua loturi de subiecti amnezici si normali: memorarea uni sir de litere generate pe baza unor reguli gramaticale artificiale. Ex. A M B M O M D M E M. Acest şir a fost generat prin inserarea literei M în şirul literelor din alfabet într-o poziţie corespunzătoare unui număr prim. Subiecţii vizionau aceste şiruri fără să li se spună că ele erau generate pe baza unor reguli sintactice. Abia după terminarea expunerii, li se comunica. În a doua etapa li s-au dat alte perechi de siruri: unul gramatical generat pe aceeasi regula sintactica si altul negramatical; sarcina era sa se spuna care este cel gramatical Rezultate: rata recunoasterilor corecte a fost de aproximativ 65%. Performantele amnezicilor nu difera de cele ale normalilor. Concluzii: regulile unei gramatici artificiale sunt stocate in memoria implicita. Cunostintele legate de limbajul nostru natural sunt stocate in memoria implicita

Page 42: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

2. Fenomenul de amorsaj:

Fenomenul de amorsaj este fenomenul de facilitare a detectiei unui stimul perceptiv pe baza experientei noastre anterioare.

Aparitia unui stimul care este in concordanta cu expectantele noastre este perceput mai rapid deoarece asteptarile noastre au amorsat in memorie reprezentarile acelui stimul; aceasta a facilitat recunoasterea. Amorsajul pune in evidenta si o serie de cunostinte generate prin mecanisme subconstiente implicite. Se stie ca expunerea frecventa la un stimul modifica judecata de valoare asupra lui si este exact fenomenul de nastere a vedetelor. Simpla prezentare repetata a unor nume proprii le face sa fie considerate ca fiind mai faimoase, mai renumite decat cele prezentate cu o frecventa mai redusa. Judecata de valoare in acest caz este influentata in mod anterior in mod implicit, neintentionat. Subiectii amnezici si cei normali se comporta la fel in experimente de acest gen ceea ce este o dovada a naturii implicit a acestor cunostinte.

Amorsajul are o functie adaptativa foarte mare: mediul in care traim, desi este foarte dinamic, devine suficient de stabil pentru a fi predictibil. Într-un anumit context ne intalnim la momente diferite cu aceeasi categorie de stimuli iar amorsarea in acest caz determina sporirea vitezei de reactie si fluiditatea raspunsurilor la stimulii familiari.

Page 43: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

3. Reflexele conditionate:

Prin conditionare clasica se dobandeste o serie de cunostinte stocate in memoria implicita care sunt detectabile in comportamnet dar nu pot fi evidentiate prin reamintirea intentionata (Watson: exp cu copilul mic care asociaza vederea unui iepuras cu un zgomot puternic). Etiologia fobiei , de cele mai multe ori, este necunoscuta subiectului respectiv pentru ca ea are la baza cunostinte implicite dobandite in urma unor conditionari.

Pacientii cu amnezie retrograda pot dobandi noi cunostinte prin conditionare dar sunt de alta natura decat cele afectate de amnezie.

Page 44: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

Bibliografie:

o http://pps.myforum.ro/-vp197.htmlo http://www.creativeminds.ro/implexpl.htmo Mihai Anitei, PSIHOLOGIE EXPERIMENTALA, Polirom,

2007o LAROUSSE, MARELE DICTIONAR AL PSIHOLOGIEI,

editura Trei, 2006o Mihai Anitei, Mecanisme cognitive, Note de curs, 2008

Page 45: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

Seminar 11Imaginatia

Prof Dr Mihai Anitei

Prep Drd Mihaela Chraif

Page 46: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

– Aspecte controversate în abordarea imaginaţiei

– Definiţie si caracterizare – Mecanismele imaginaţiei– Formele imaginaţiei– Procedeele imaginaţiei

Page 47: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

Aspecte controversate în abordarea

imaginaţiei • Asociaţioniştii nu au considerat imaginaţia

decât cel mult expresia unor combinaţii mnezice. Asocierea ca mecanism de producere a imaginilor perceptive şi a ideilor nu se potrivea destinului imaginaţiei. Important este că asociaţioniştii au relevat rolul memoriei ca suport al combinaţiilor imagistice.

• Scoala de la Wűrzburg • Psihanaliza, S. Freud • Şcoala franceză, reprezentată prin Th. Ribot si

prin Dugas

Page 48: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• definiţie: imaginaţia este mecanismul psihic cognitiv de procesare transformativă a evenimentelor, situaţiilor, stărilor prezente sau stocate la nivelul memoriei în vederea elaborării de noi imagini şi proiecte alternative ale realului.

Page 49: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

Şcoala franceză, reprezentată prin Th. Ribot si prin Dugas • În definiţia sa, P. Popecu-Neveanu (1977) susţine că imaginaţia

este procesul psihic de prelucrare, reconstrucţie, transformare a datelor experienţei în vederea reflectării necunoscutului, viitorului, posibilului sau dezirabilului prin noi imagini sau proiecte. Imaginatia este descrisă, din punct de vedere psihologic, ca ansamblu de tablouri mintale, imagini figurative cu o anumită consistenţă concretă, aflate într-o continuă desfăşurare, având un anumit grad de dinamism şi emergenţă transformativă. Se insistă asupra potenţialului combinatoric şi transformativ ce duce la apariţia de imagini noi, fără echivalent în experienţa subiectului sau în realitate (p.359).

• După M. Golu (2002), care argumentează necesitatea studiului imaginaţiei, aceasta este, prin excelenţă, un proces de generare, de producere mai mult sau mai putin activă, mai mult sau mai puţin intenţională a imaginilor şi de articulare a lor în variate moduri (p.436).

• Pentru M. Zlate (1999) imaginaţia este procesul de combinare si recombinare a datelor din experienţa anterioară în vederea dobândirii unor imagini noi fără un corespondent în realitate sau în experienţa noastră personală; imaginaţia este procesul de creare a noului în formă ideală (p.490).

Page 50: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• funcţiile, rolurile imaginaţiei în viaţa psihică. Cea mai importantă funcţie este cea de anticipare, proiectare prin intermediul căreia imaginaţia joacă un rol fundamental în anticiparea şi proiectarea viitorului.

• A doua funcţie majoră a imaginaţiei este cea constructiv-creativă prin intermediul căreia este implicată în funcţia creatoare a conştiinţei, precum şi ca suport procesual-dinamic al creativităţii.

• A treia funcţie a imaginaţiei este cea de descărcare, de catharsis jucată nu doar de imaginarul oniric (visul ca descărcare pulsională), dar şi de actele obişnuite de imaginare – mai ales ale propriului eu – într-o realitate alternativă, cel mai adesea favorabilă individului

Page 51: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

Mecanismele imaginaţiei• Mecanismele mnezice. Memoria constituie un suport al desfăşurărilor imaginative; mare parte dintre conţinuturile imaginaţiei sunt extrase din stocul memoriei, reactualizate, supuse combinatoricii transformative pentru ca, în final, să imbogăţească tezaurul memoriei.

• Mecanismele imaginii mintale. Rolul reprezentării este determinant pentru imaginaţie. Încă Wundt considera imaginaţia drept o capacitate de a reproduce reprezentările într-o ordine modificată; elementul caracteristic este modul de reunire al reprezentărilor.

• Mecanismele gândirii sunt pentru geneza, dezvoltarea şi funcţionarea imaginaţiei o condiţie determinantă. Geneza imaginaţiei este indisolubil legată de evoluţia structurilor operatorii ale inteligenţei (J.Piaget).

• Mecanismele limbajului au, în primul rând, un rol determinant în geneza imaginaţiei. Imaginaţia constitutie procesul psihic de maximă specificitate umană şi, în aceste condiţii, mecanismele verbale asigură şi ele acestă specificitate.

• Mecanismele reglatorii. Până acum am descris mecanismele operaţionale ale imaginaţiei, cele care asigură combinatorica şi operativitatea imaginaţiei ca mecanism cognitiv.

Page 52: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

Formele imaginaţiei • Visul din timpul somnului este forma primară de

manifestare a imaginaţiei. Includerea sa în rândul formelor imaginaţiei poate părea inadecvată. Visul este o modalitate de manifestare a sistemului nervos de la o anumită treaptă de dezvoltare şi complexitate a acestuia. Putem face următoarele supoziţii: visul este o activitate vitală a cortexului animalelor care nu sunt dotate din start cu toate mijloacele, instrumentele, procedeele, tehnicile de supravieţuire.

• Visul este o formă de gândire întrucât aproape toate funcţiile cognitive din starea de veghe se regăsesc la nivelul visului. Visul este însoţit de o puternică impresie perceptivă şi de procesarea percepţiilor, respectiv atribuirea unui sens lucrurilor percepute. Constatăm şi capacitatea de a procesa imagini şi limbaj, de a planifica acţiuni şi de a prevedea reacţii.

Page 53: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• Reveria este o formă de imaginaţie semivoluntară întrucât se poate declanşa involuntar şi poate fi susţinută, întreţinută într-o manieră voluntară. Stimulii reveriei pot sa provină din existenţa cotidiană curentă, din viaţa obişnuită ca şi din problemele acumulate la nivelul memoriei. Reveria este un fel de experiment mintal asupra trecutului. Situaţii, evenimente, întâmplări personale şi puternic încărcate afectiv sunt readuse la timpul prezent şi, prin mecanismele reveriei, sunt supuse unui proces de reconstrucţie imagistică. Se elaborează noi scenarii, mai ales în raport cu întâmplările, situaţiile negative care au afectat imaginea de sine a persoanei.

Page 54: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• Imaginaţia reproductivă este o formă activă şi voluntară a imaginaţiei care porneşte de la datele acumulate în memorie, de la cunoştinţele subiectului şi elaborează imagini ale unor situaţii, întâmplări, evenimente care nu au corespondent în experienţa personală a acestuia. Imaginaţia reproductivă îndeplineşte o funcţie cognitiva majoră pentru că intervine în procesul învăţării şi asigură un suport imagistic, o construcţie imaginară a unor realităţi pornind de la ceea ce studiază, citeşte, învaţă. Întotdeauna lectura unor opere beletristice este însoţită de imaginarea foarte vie a acelei realităţi, ceea ce conferă subiectului un sentiment plenar de participare personală la povestea descrisă. Combinările sunt uneori paradoxale. Se asociază imagini cunoscute sau mai puţin cunoscute, peisaje, oraşe, iar personajele sunt deseori întrupate prin actori cunoscuţi şi apreciaţi de către cititor sau prin rude, prieteni, cunoştinţe.

Page 55: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• Imaginaţia creatoare este forma cea mai complexă şi cea mai importantă a imaginaţiei. Conceptul de imaginaţie creatoare este oarecum artificial întrucât orice manifestare a imaginaţiei este, într-o anumită masură creativă; coeficientul de originalitate este variabil. Cercetările asupra creativităţiii au impus termenul de imaginaţie creatoare.

• Imaginaţia creatoare se defineşte prin raportare la finalitatea sa: un produs nou caracterizat prin originalitate. Sub acest aspect se face distincţia între inovaţie şi invenţie. Inovaţia rezultă dintr-o combinare transformativă a unor elemente şi date cunoscute, rezultatul fiind un produs cu atribute de noutate. Invenţia este caracterizată în totalitatea ei de originalitate. Orice invenţie valorifică ceea ce s-a produs şi s-a realizat în domeniul respectiv, dar se caracterizează prin ingeniozitate şi originalitate în combinarea şi modelarea datelor de la care s-a pornit.

Page 56: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• Mai târziu psihologul Wallace a sistematizat sugestiile oamenilor de ştiinţă şi a propus urmatoarele stadii ale imaginaţiei creatoare: pregătirea, incubaţia, iluminarea, elaborarea şi verificarea. Despre incubaţie am vorbit la relaţia dintre imaginaţie şi inconştient. În ceea ce priveşte iluminarea acesta este un concept foarte slab acoperit din punct de vedere ştiinţific. Deşi savanţii semnalează caracterul viu, plenar al acestor stări de iluminare, din punct de vedere experimental este foarte greu de verificat realitatea ei psihologică.

• Deseori în loc de iluminare se utilizează conceptul de intuiţie. Gestaltiştii au fost cei care au susţinut rolul intuiţiei în rezolvarea de probleme. Intuiţia are un aspect spontan, slab conştientizat, astfel încât subiectul dobândeşte răspunsul la o problemă ca o revelaţie, ca o iluminare sau ca o idee strălucitoare.

Page 57: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

Procedeele imaginaţiei

• Spre deosebire de operaţiile gândirii, procedeele imaginaţiei sunt puternic influenţate de pulsiunile afective, de motivaţiile şi atitudinile subiectului. În acelaşi timp, spre deosebire de operaţiile gândirii, procedeele imaginaţiei prezintă un grad înalt de plasticitate şi de libertate combinatorică. Dacă operaţiile gândirii trebuie să răspundă la întrebările: „ce este?”, „cum este?”, „cum se explică?”, „cum poate fi interpretat?”, procedeele imaginaţiei trebuie să răspundă la întrebările „ce ar mai putea fi?”, „ce ar mai putea însemna?”, „ce s-ar mai putea spune?”, „cum s-ar mai putea combina?”, „cum s-ar mai putea asocia?”, „cum s-ar mai putea modifica?”, „cum s-ar putea înlocui?”, „cum m-aş putea transpune în ceea ce simte altcineva”.

Page 58: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• Analogia porneşte de la ceva cunoscut şi interpretează o situaţie nouă prin raportarea la modelul asimilat. Psihologia cognitivă alocă un rol important analogiei în rezolvarea de probleme. Aceste cercetări au fost iniţiate de către psihologul american de origine germana K. Duncker (1945) prin celebrele probleme ale radiaţiei şi ale comandantului. Prin analogie subiectul realizează un transfer al unei situaţii vechi, cunoscute, într-o situaţiei nouă, în vederea explicării celei noi.

• Asocierea se raportează la principiile asociaţiei, mai ales la asocierea prin contiguitate spaţio-temporală. Psihologul american A. Osborn (1971), în studiile sale dedicate creativităţii, acordă un rol important asocierii sistematice ca procedeu de imaginaţie voluntară. Subiectul este forţat la astfel de asocieri cu ajutorul unor intrebări privitoare la structurile asociative posibile pornind de la contiguitatea spaţio-temporală, de la asemănări sau contraste.

Page 59: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• Adaptarea Adaptarea este un procedeu prin care mijloace şi modalităţi de imaginaţie utilizate într-un context sunt adaptate şi utilizate ulterior într-un alt context. Este un procedeu frecvent utilizat în creaţia literară sau în adaptările regizorale ale unor piese de teatru clasice.

• ModificareModificarea este un procedeu mai complex ce implică transformări care vizează aspecte, laturi ale obiectelor. Se ajunge la noi forme, la noi configuraţii, la un nou aspect pornind de la ceva cunoscut. Modificarea şi restructurarea sunt, pentru producţia modernă de bunuri de consum, mijloace des utilizate în vederea sporirii atractivităţii şi a creşterii vânzărilor. Un calculator a cărui unitate centrală este dotată cu carcasă transparentă şi cu iluminare internă apare mai atractiv pentru unii cumparători decât un calculator banal, cu carcasă opacă.

Page 60: 10ian 2009 Memoria Si Imaginatia 2009

• Substituirea este procedeul de înlocuire a unor elemente cu altele în vederea producerii unor produse noi, mai performante. Avioanele moderne de pasageri apelează la substituirea metalului cu substanţe polimerizate care au o duritate apropiată de cea a diamantului, rezistenţă la suprasolicitări şi sunt mai uşoare de zeci de ori decât metalul.

• Amplificarea, hiperbolizarea este un procedeu frecvent utilizat în literatură cu scopul de a mări impactul asupra cititorului.

• Diviziunea şi rearanjarea presupune un procedeu similar analizei şi sintezei. Obiectul sau rezultatul artistic al unei creaţii este separat, descompus în părţi componente, se încearcă rearanjarea, reordonarea în vederea obţinerii de efecte noi. Uneori rearanjarea ia forma amalgamării prin unificarea componentelor astfel încât să acţioneze într-o manieră concertată.

• Empatia este cel mai complex procedeu al imaginaţiei şi presupune capacitatea de transpunere în plan imaginativ în sfera trăirii simţămintelor, atitudinilor altei persoane. În empatie este implicată transpunerea perceptivă, cognitivă şi afectivă. G. Allport (1981)

• Aglutinarea