1000 de motive în favoarea Vienei -...

6
WWW.VIENNA.INFO 1000 de motive în favoarea Vienei

Transcript of 1000 de motive în favoarea Vienei -...

www.vienna.info

1000 demotiveîn favoarea Vienei

Viena imperială – măreţie atemporală

O plimbare prin Viena este asemenea unei călătorii în timpcătre trecutul imperial – nu este deloc surprinzător că centrul istoric a fost desemnat patrimoniu cultural al UNESCO. În Viena există peste 27 de castele şi mai mult de 150 de palate. În orice colţ al oraşului puteţi avea revelaţia unei culturi de prim rang, într-o cafenea puteţi visa la vechile vremuri imperiale, iar la unul dintre furnizorii Curţii K&K din vremuri apuse vă puteţi desfăta cu o partidă reală de shopping.

În Viena vă întâmpină unul dintre cele mai fastuoase castele baroce din lume: castelul Schönbrunn . Familia imperială a avut aici la dispoziţie 1.441 de încăperi – pe cele mai multe dintre acestea le puteţi admira şi azi. În parcul castelului vă aşteaptă bijuterii arhitectonice ca Sera palmierilor (Palmenhaus) sau grădina zoologică , desemnată în anul 2009 drept cea mai bună grădină zoologică din Europa. Mai bine de 600 de ani, Hofburg-ul vienez

a fost reşedinţa Împăratului. Azi, pe lângă muzee reprezentative, clădirea somptuoasă din centrul oraşului vechi adă-

posteşte spaţii importante pentru vernisaje. Nici nu ar fi Viena dacă trăsurile nu ar aştepta chiar în faţa uşilor birourilor prezidenţiale şi dacă Biblioteca Naţională nu ar fi o instituţie foarte modernă cu obiecte de valoare, dar şi una dintre cele mai frumoase săli baroce din lume. Duminica, în capela citadină cântă corul de băieţi Sängerknaben, iar la Şcoala de Călărie a Curţii Imperiale (Hofreitschule) caii lipiţani îşi pun în evidenţă calităţile. Muzeul Sisi

vă permite să aruncaţi o privire în viaţa particulară a consoartei Împăratului Francisc Iosif I. Habsburgii îşi duc somnul veşnic în Cripta Capucinilor (Kapuzinergruft), aflată în apropiere.

Bulevardul Ringstrasse este un exemplu elocvent al măreţiei imperiale vieneze, asemenea domului Sfântul Ştefan (Stephansdom). Şi nu departe de oraşul vechi, pe un mic deal, tronează reşedinţa de vară a Prinţului Eugen, castelul Belvedere

.Aceleaşi lucruri ce îl bucurau odată pe Împărat, pot fi astăzi achiziţionate la o calitate ireproşabilă într-o ambianţă unică – de la pantofi lucraţi de mână până la porţela-nuri preţioase şi bijuterii somptuoase: shopping-ul la furnizorii de odinioară ai Curtii K&K din oraşul vechi al Vienei va fi cu siguranţă o experienţă de neuitat.

© K

UN

StH

IStO

RIS

CH

ES M

US

EU

M W

IEN

Muza, sărutul şi avangarda

Cea mai mare colecţie Bruegel din lume şi cel mai frumos sărut, tocmai cel pe care geniul Art Nouveau, Gustav Klimt, l-a imortalizat în pictura sa renumită în toată lumea, le veţi vedea numai la Viena. De asemenea, numai în metropola culturală Viena puteţi avea experienţa densităţii apropierii celor mai diferite stiluri şi epoci. Opulenţa barocului şi avangarda cool se armonizează într-o tensiune creativă. Scena artistică tânără se dezvoltă în vechile încăperi luxoase şi impresionează în aceeaşi măsură ca vechii maeştri din muzeele moderne.

Albertina găzduieşte una dintre cele mai semnificative colecţii de artă din lume, cu picturi ale unor mari maeştri precum Matisse, Renoir sau Miro, dar şi numeroase expoziţii pe teme speciale. Muzeul de Istoria Artei (Kunsthistorische Museum) aflat pe bulevardul Ringstrasse oferă publicului opere de artă din toate epocile marcante, ca de exemplu opere ale lui Ruben, tizian, Rembrandt, Raffael, precum si cea mai vastă colectie Bruegel din lume. Renumita pictură „Sărutul” a maestrului Art Nouveau, Gustav Klimt, se află în castelul Belvedere , iar Friza lui Beethoven poate fi admirată în clădirea Secesiunii (Secession).

Artişti renumiţi ai secolului XX sunt repre-zentaţi prin operele lor în MuseumsQuartier. Clădite odinioară de arhitectul barocului, Fischer von Erlach, fostele grajduri ale curţii imperiale s-au etalat astăzi drept scene culturale şi artistice. În afară de Muzeul Leopold (Leopold Museum) şi de colecţia Schiele, mereu demnă de vizitat – locul prinde viaţă şi prin Muzeul de Artă Modernă (MUMOK) , Galeria de Artă Kunsthalle , Centrul Arhitectural Designzentrum

, Muzeul Mobilei Designforum, magazine , cafenele şi restaurante.

Artiştii tineri îşi construiesc un renume în cadrul numeroaselor expoziţii din galeriile de artă sau de la târgul de artă Viennafair. Starurile de la sesiunile de shooting ale scenei culturale austriece şi internaţionale sunt mereu prezente şi la MAK

, Muzeul de Artă Aplicată/Contemporană (Museum für angewandte Kunst/Gegenwartskunst).Klimt 2012: Pictorul-geniu, Gustav Klimt (1862–1918), şi-ar fi sărbătorit în anul 2012 cea de-a 150-a aniversare. Cu aceată ocazie, numeroase muzee vieneze aduc un omagiu acestui pictor deosebit şi erei sale – începuturile Art Nouveau în Viena – prin diferite expoziţii speciale pe această temă.

Mozart, Strauss & DJ-Sound

Viena este capitala mondială a muzicii: În fiecare seară 10.000 de melomani ascultă muzică clasică live. În nici un alt oraş nu au evoluat atât de mulţi compozitori: Mozart, Mahler, Haydn, Beethoven şi regele valsului, Johann „Schani” Strauss. tradiţia continuă – astăzi, Vienna Sound este scena celor mai în vogă DJ-i ale vremurilor noastre.

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii entuziasmează în fiecare an milioane de telespectatori din peste 50 de ţări, corul de băieţi Sängerknaben îşi celebrează succesul pe toate continentele şi membrii Orchestrei Simfonice Vieneze fac furori. Valsul vienez, care în sezonul balurilor se dansează la sute de baluri, în special la Balul Operei (Opern-ball), a cucerit întreg mapamondul.Musikverein şi Konzerthaus sunt două săli de concert de rang internaţio-nal. Opera de Stat, renumită la nivel mondial, împreună cu teatrul din Viena (theater an der Wien), Opera de Cameră (Wiener Kammer-oper) şi Opera Populară (Volksoper)

aduc pe scenă toate faţetele

genului prin patru săli de operă. Viena are cele mai bune condiţii pentru festivaluri de prima clasă: indiferent dacă este vorba des-pre muzică veche precum rezonanţe sau compoziţii contemporane în cadrul festivalu-lui Wien Modern, Festivalul Sonorităţi Pasca-le OsterKlang sau Festivalul Primăverii, Săptămânile Festive Vieneze sau Festivalul Jazzfest.Melodii antrenante promit operetele la Opera Populară (Volksoper). La teatrul Raimund şi la Ronacher sunt puse în scenă hituri actuale emoţionante. Şi în Piaţa de vară a Primăriei (Rathausplatz) fanii muzicii clasice vor savura în fiecare seară filme muzicale în combinaţie cu o ofertă culinară diversificată.

Un astfel de ambient muzical-creativ este un tărâm fertil, ideal pentru creaţia muzicală actuală: cluburile şi templurile dansului ca Flex, Fluc, B72 şi Chelsea, Passage, Volks-garten, U4 şi Pratersauna sunt localuri destinate sound-ului vienez – fiecărui remix unic de la turntable-urile locale ale DJ-ilor de top. Artiştii avangardei şi benzile actuale pulsează la festivalul sound:frame şi la Gürtel Nightwalk. Şi la Donauinselfest, cel mai mare Gratis-Open-Air-Party din Europa, îşi dau întâlnire anual trei milioane de vizita-tori pentru a savura genuri muzicale de toate felurile.

Viena este unicul oraş din lume care a dat numele unui stil culinar independent – bucătăria vieneză. totodată, Viena este singura metropolă din lume care se remarcă prin viticultura semnificativă din împrejurimile oraşului. Cafeneaua şi localul de tip „Heurige” (taverna cu vin) trec drept oaze ale jovialităţii în întreaga lume. Mai mult decât aceasta, Viena este atât de verde încât cu greu poate fi egalată de o altă citadelă din lume. În Viena chiar se trăieşte bine. Vienezii o ştiu deja de mult, iar studiile internaţionale (de exemplu Mercer 2010) nu fac decât să confirme acest fapt.

Trăiţi experienţa culturii ...... cu convenabilul . Cu acesta călătoriţi 72 de ore cu metroul, tramvaiul şi autobuzul şi timp de 4 zile beneficiaţi de peste 210 avantaje – de la muzee până la Heurige. Se poate procura de la hotelul dvs., de la Centrul de Informare turistică (tourist-Info) din Albertinaplatz (zilnic între orele 9–19) şi de la Centrul de Informare turistică (tourist-Info) de la aeroport (zilnic între orele 6–23), precum şi de la punctele de informare şi vânzare ale Liniilor de transport Vieneze (Wiener Linien) (de exemplu: Stephansplatz, Karlsplatz, Westbahnhof, Landstrasse/centrul Vienei) şi la www.wienkarte.at.

Oraşul verde în ton cu gusturile dvs.Vienezilor le place viaţa bună – de exemplu în localurile de tip „Beisl”, unde savurează buca-te tradiţionale vieneze precum şniţel sau clăti-te Kaiserschmarrn. Cafenelele vieneze cu tra-diţie îmbiază cu specialităţi de cafea şi creaţii culinare dulci. Şi la tavernele „Heurige”

tronează atmosfera conforta-bilă. „Heurige” desemnează în dialect vienez recolta de vin de anul precedent, dar şi localurile aflate în localităţile viticole de la marginea oraşului (de exemplu Grinzing şi Sievering) unde se serveşte acest tip de vin. Cele 700 de hectare de culturi viticole din regiunea Vienei produc printre altele speciali-tatea „Wiener Gemischter Satz”, care a devenit apreciată si de gastronomia de vârf.Ofertele culinare ale orasului sunt caracteriza-te de o bogătie diversificată de arome, fie că

e vorba de traditionalul „Würstelstand” (standul cu cremvursti) sau stilul „bio” si „ethno” până la adevărate temple de lux pentru gourmet. Fascinanta piaţă Naschmarkt oferă specialităţi exotice din întreaga lume, dar şi o multiitudine de localuri culinare în vogă. Nu mai prejos se află localurile din Altstadt, Spittelberg, din împrejurimile Marga-retenplatz, Karmelitermarkt şi Brunnenmarkt. Evenimentele culinare precum festivalul Genussfestival sau Restaurant wochen completează cercul deliciilor.Dar şi Viena verde este bogată în delicii şi ipostaze. Pădurea vieneză (Wienerwald) de la marginea vestică a oraşului atrage prin obiectivele turistice ca grădina zoologică Lainzer şi punctele de perspectivă Kahlenberg şi Cobenzl. Mountainbikerii şi

bicicliştii, deopotrivă cu turiştii şi schiorii, se bucură de rutele marcate. Apa cucereşte şi ea prin noi perspective. Nu numai la Dunărea mult apreciată în muzi-că, ci şi la plajele vechii Dunări (Alte Donau). Dunărea Nouă (Neue Donau) are ca punct de atracţie Insula Dunării (Donauinsel), o zonă mare pentru relaxare şi un paradis al patinato-rilor. De asemenea, Canalul Dunării, care trece prin centrul oraşului, este presărat în timpul verii cu baruri şi localuri. Dacă îi urmaţi cursul, ajungeţi în imensa zonă verde a Praterului – cu parcul de distracţii renumit, Wurstelprater şi Roata Uriaşă (Riesenrad) , un simbol al Vienei. În estul oraşului se află Lobau, în Parcul Naţional Donau-Auen, o adevărată junglă.

ServiceCUMPĂRĂtURI Magazinele sunt deschise în gene-ral de luni până vineri între orele 9–18.30, sâmbăta până la orele 17 sau 18, unele centre de cum-părături sunt deschise de luni până vineri până la ora 20 sau 21. Posibilităţi de cumpărare în zilele de sărbătoare şi duminica există în gările mari, la aeroport şi la maga-zinele de desfacere ale muzeelor.

ZILE DE SĂRBĂtOARE1.1., 6.1., Lunea Mare, 1.5., Înălţarea Domnului, Lunea Rusaliilor, 23.6., 15.8., 26.10. (Sărbătoare naţională), 1.11., 8.12. (multe magazine sunt deschise), 25.12., 26.12.

AEROPORtUL WIEN-SCHWECHAtla 19 km depărtare de centrul oraşului. trenul City Airport train (CAt) din jumătate în jumătate de oră între Landstrasse/Wien Mitte şi aeroport (durata călătoriei 16 min., o singură călătorie 10 €, posibilitate de check-in pentru numeroase zboruri la Wien Mitte) .tren rapid S7 între aeroport şi Wien Mitte, autobuze expres (durata de călătorie 20–45 minute,

preţ 7 €, ) între Wien Mitte, Westbahnhof, gara Meidling, Wien Kagran/Vienna Int. Centre şi aeroport. Shuttle-Service şi taxiuri (informaţi-vă despre tarifele speciale pentru aeroport).

AEROPORtUL BRAtISLAVAla 65 km depărtare de centrul Vienei.Autobuzul circulă odată la 1½ ore până la Südtiroler Platz (U1) www.slovaklines.sktrenul de la gara centrală Bratislava la Gara de Sud Viena Südbahnhof (Ostbahn) circulă între orele 7–23.50 aproape din oră în oră. Linia de autobuz 61 circulă între orele 5–23 la fiecare 10–20 minute de la aeroport la gara principală Hauptbahnhof.

SIGHtSEEINGAutobuze turisticeHop-on Hop-off tel. +43 1 712 46 83 0

Vienna Sightseeing tours tel. +43 1 712 46 83 0 www.viennasightseeingtours.com

Red Bus City tours tel. +43 1 512 40 30 www.redbuscitytours.at

Cityrama, tel. +43 1 504 75 00 www.cityrama.at

Circuite cu tramvaiul pe Ring Vienna Ring tram tel. +43 1 7909 100 www.wienerlinien.at

Circuite cu vaporul sunt oferite din aprilie până în octombrie de DDSG Blue Danube tel. +43 1 588 80 www.ddsg-blue-danube.at

Plimbări în oraş Diverse teme, durata de cca. 1,5 ore, tel. +43 1 489 96 74 şi +43 664 260 43 88

Prospect: Plimbări vieneze, www.wienguide.at

Ghizi Intermediere: Vienna Guide Service tel. +43 1 786 24 00 www.viennaguideservice.at

Un singur drum – 13 obiective.De la Opera de Stat/Staatsoper (1) vă plimbaţi pe strada Kärntner Strasse până la unul dintre simbo-lurile Vienei, domul gotic Sfântul Ştefan (2). Nu rataţi: casa lui Mozart din Viena (3). Prin străzile Graben şi Kohlmarkt ajungeţi la Hofburg-ul imperial (4). Mergeţi mai departe prin piaţa imperială Heldenplatz cu vedere spre Parlament şi Primărie. Prin poarta Burg tor ajungeţi la Muzeul de Isto-ria Artei (5) şi în MuseumsQuartier (6) cu Muzeul Leopold, Galeria de Artă/Kunsthalle, Muzeul de Artă Modernă etc. Prin Getreidemarkt ajungeţi la clădirea Secession (7) cu cupola din foiţe aurii. traversaţi piaţa Karlsplatz (nod de metrou) şi treceţi pe la Casa Artiştilor/ Künstlerhaus, la Organizaţia Musikverein (8), patria membrilor Filarmonicii din Viena. Vis-á-vis: biserica barocă Karlskirche (9) cu o cupolă frapantă, lângă muzeul Wien Museum Karlsplatz. Acum pe strada Lothringerstrasse, treceţi pe la sala de concerte Konzerthaus (10), la parcul Stadt-park cu sala de festivităţi Kursalon şi monumentul auriu Johann- Strauss (11). Apoi traversaţi Ring-ul la Seilerstätte cu Casa Muzicii/Haus der Musik (12). Şi înapoi pe strada Kärntner la Centrul de Informare turistică (tourist-Info) lângă Albertina (13).

cu rezervare on-line a hotelului şi baza de date a evenimentelor

VIENNA HOtELS & INFO tel. +43 1 24 555 Fax +43 1 24 555 666 zilnic între orele 9–19 [email protected] poştală Vienna tourist Board Obere Augartenstrasse 40 1020 ViennaVizitaţi-ne şi pe site-urile: www.facebook.com/ViennatouristBoard www.facebook.com/gayfriendlyvienna www.twitter.com/ViennaInfoB2B www.youtube.com/ViennatB

CENtRUL DE INFORMARE tURIStICĂ VIENA(tOURISt-INFO) zilnic între orele 9–191., Albertinaplatz(colţ cu Maysedergasse) WLAN gratis

SERVICIUL AUStRIACPENtRU RECLAMĂtURIStICĂwww.austria.info

WWW.VIENNA.INFO

Published by: Vienna tourist Board, 1020 Vienna Design: Jung von Matt/Donau Printed in Austria by Holzhausen, 2503/10/5

© F

REY

TAG

&B

ER

ND

T 12

30 V

IEN

NA

, AU

STR

IA