100 Cuv2 2013

download 100 Cuv2 2013

of 8

description

sfaturi de la Sfintii Parinti

Transcript of 100 Cuv2 2013

Mangaierile de la oameni le pierd pe cele de la Dumnezeu.Stai mai bine cu cei dispretuiti, decat cu cei trufasi.Stai printre oameni ca si cum ai fi murit fata de ei si fii cu ei ca si cum n-ai fi.

De cate ori am fost intre oameni, mai mic om m-am intors acasa.

In chilia ta vei gasi ceea ce ai pierdut in lume. Chilia locuita neintrerupt este placuta, iar cea des parasita naste uratul.

Nu deschide inima ta la tot omul, ci pasul tau spune-l omului intelept si temator de Dumnezeu.

Obiceiul cu obicei se biruieste. De-ai sti a lasa pe oameni in pace, curand te-ar lasa si ei in voia ta.Poftele trupului te trag la plimbare. Pentru ce vrei a vedea, ceea ce nu-ti este iertat a avea? Iesirea vesela, adeseori naste intoarcere trista; si vesela petrecere de seara, aduce o dimineata mahnita.

Sfintii, cat le sta in putinta, ocoleau adunarile oamenilor si voiau mai bine a sluji lui Dumnezeu in singuratate.

De vrei sa te izbavesti de necazuri si sa nu fii doborat de ele, asteapta-te la altele mai rele si astfel te vei odihni.Priveste mai bine (apreciaza mai mult) pe cel ce te batjocoreste, decat pe cel ce te lauda.Rbdarea necazurilor e semnul cunostintei adevrate; la fel si nenvinovtirea oamenilor pentru propriile tale nenorociri.Cei mai multi, mai tare se nevoiesc a sti multe, decat a vietui bine; pentru aceea ratacesc si stiinta lor aduce putin sau nici un rod.Cu cat vei sti mai mult si mai bine, cu atat mai aspru vei fi judecat daca viata ta nu va fi la fel de sfanta, pe cat stiinta ta a fost de mare.De te-ai opri de la vorbirea nemasurata, de te-ai lasa de plimbari desarte si n-ai alerga dupa noutati seci, ti-ar ramane destula vreme si pentru cugetari mantuitoare.Este mare intelepciune a nu crede toate spusele oamenilor, iar cele auzite sau crezute a nu le purta la urechile altora.

Iar daca ti-a intrat in cap ca stii multe si bine, afla ca sunt inca si mai multe pe care nu le stii.In ziua judecatii nu ne va intreba nimeni ce am citit, ci ce am facut; nici cum am vorbit de frumos, ci cum am vietuit de evlavios.Nimeni nu poate fi mare cu adevarat, daca nu stie a fi mic cu placere.Nu inalta capul tau pentru cutare mestesug sau stiinta la care te pricepi, ci tocmai pentru ca ti s-a dat tie aceasta, se cuvine mai mult a te smeri, decat a te mandri.Slabi suntem toti, insa mai slab dacat tine sa nu socotesti pe nimeni.

Spre a sluji ai venit, iar nu spre a carmui.Vrei sa inveti si sa stii ceva cu folos? Multumeste-te sa traiesti necunoscut si neinsemnat!Acela e mandru, care ignora atat ajutorul lui Dumnezeu, cat si neputinta omeneasca.De nu esti biruitor asupra pacatelor, macar nu te mandri fata de cel vinovat.S nu fim slbatici i mnioi cu cei care ne stau mpotriv, ci s vorbim cu ei cu blndee.Chiar dac ai duce o via duhovniceasc nalt, nu vei avea ndrzneal dinaintea lui Dumnezeu dac vei fi indiferent fa de fraii ti care merg pe calea pierzaniei.Nu este cu putin ca omul s se mntuiasc dac nu face nimic pentru mntuirea aproapelui.Tristeea, nelinitea, mnia i grijile multe ntunec mintea i nu o las s gndeasc raional.Orice lucru se face la timpul su. Ce se face n afara timpului potrivit nu numai c este nefolositor, dar poate fi i vtmtor.Cnd o lucrare, orict de duhovniceasc ar fi ea, nu se face pentru Dumnezeu, l vatm pe cel care o svrete.S avem n cas cri duhovniceti. Atunci cnd le citim, ndeprtm de la noi lucrarea diavolului, suntem mngiai sufletete i prindem curaj ca s mergem pe calea virtuii.

Atunci cnd sufletul este stpnit de dorina trupeasc, i scade discernmntul. De aceea, nu vede ce se afl dinaintea sa, fie prpastie, fie iad, fie primejdie, fiind robit de pcat.Limba este o sabie cu dou tiuri. Ascute-o ca s fie osnditoarea pcatelor pe care le svreti, i nu o ndrepta mpotriva frailor ti, ca s le faci ru.Pcatul nu este rezultatul firii noastre, nici nu este svrit prin constrngere. Pcatul este o chestiune de liber alegere.

Nu trebuie s ne intereseze prerea celor muli i ri, ci a celor buni i puini.Nimic nu este mai slab dect minciuna, cu oricte perdele ar fi ea acoperit. Aa cum urc, la fel de repede i coboar.Este greu s vindecm trupul bolnav, dar s vindecm sufletul este un lucru uor. Ajunge s vrem lucrul acesta.Zis-a un batran oarecare : dator este calugarul sa-si cumpere fara-de-grija, macar de se va si lipsi de alte trebuinte trupesti.Blndeea este mai puternic dect violena.

Unde nu este rabdare, acolo nu este nici iubireCel ce rabda indelung totdeauna este vesel si bucurosPrin post, lacrimi si rugaciuni noi apelam la Hristos sa vina si sa ne vindece.Diavolul nu poate nimic sa faca, ci se foloseste de ce ai n tine.

Dac doi ochi vd acelai lucru ca i un singur ochi, de ce dou mini se ceart n jurul aceluiai adevr?Dac Dumnezeu nu ar lua asupra Sa pcatele omului, omul ar fi nimicit de pcat i nu cu o moarte trectoare, ci cu moartea venic.Spatele nu vede; tot aa cel ntors cu faa ctre pcat nu poate vedea pe Dumnezeu.Cu ct omul este mai aproape de Dumnezeu, cu att vede pe Dumnezeu mai mare si pe sine mai mic; cu ct nsa omul este mai departe de Dumnezeu, cu att se vede pe sine mai mare si pe Dumnezeu mai mic.Iubirea este aripa druit de Dumnezeu sufletului, pentru ca s urce pn la El.Dac i-am mulumi lui Dumnezeu pentru ce a fcut pentru noi, n-am mai avea timp s ne plngem.De vor veni unii la tine, mai nainte de a ajunge ei, s faci rugciune zicnd: Doamne Iisuse Hristoase, izbvete-ne pe noi de clevetire!Stejarul de nu va fi cltinat de vnturi, acela nici nu va crete i nici rdcin nu va slobozi. La fel i clugrul, de nu va ptimi i nu va rbda, nu poate s fie osta viteaz.Gndeste-te nencetat c fr Dumnezeu eti blestemat, srac, orb, gol sufletete; c Dumnezeu nseamn pentru tine totul. i este adevr, lumin, bogaie, mbrcminte, totul.Intinde haina ta peste cel ce a gresit si acopera-l. Si daca nu poti lua asupra ta greselile lui si nu poti primi certarea si rusinea in locul lui, rabda-l macar si nu-l rusinaDe nu te linistesti cu inima, linisteste-te macar cu limba.

Iata, frate, indemnul meu: mila sa-ti sporeasca in suflet pana cand vei simti in inima ta aceeasi mila pe care Dumnezeu o are fata de tine.

De iubesti blandetea, ramai in pace. Si de te vei invrednici de pace, te vei bucura in toata vremea.De nu esti biruitor (asupra pacatelor), macar sa nu te mandresti fata de cei vinovati.De nu izbutesti sa inchizi gura celui ce barfeste pe aproapele tau, pazeste-te macar sa nu te faci partas in aceasta cu el.Oricine vrea sa dobandeasca rugaciunea, sa taca si sa se roage. Se vorbeste prea mult despre rugaciune. Asta-i un lucru care nu trebuie vorbit, ci facut.

Nu exista relatie intre rau si bine. Mantuitorul zice Sa-mi dai toata finta ta! Dracul zice: Mie sa-mi dai numai un deget. Ca prin asta el te stapaneste cu totul. Deja e pe langa tine.La Dumnezeu nu exista un trecut rau, din momentul in care exista un prezent bun. Te-a iertat Dumnezeu. Daca te-a iertat, te-a iertat definitiv.Dumnezeu nu ne tine ca suntem noi foarte vrednici. Ne tine ca este El foarte milostiv.Lumea aceasta nu e vinovata, suntem vinovati noi ca nu stim sa iubim.Dumnezeu face mai multe pentru mantuirea noastra decat face satana pentru pieirea noastra.

Intrebarea care se pune: cum ne este inima noastra in legatura cu suferinta din jur? Cel mai mare lucru de care vom fi intrebati la Judeeata de Apoi este: De ce nu am dat mai multa atentie semenilor nostri?.Daca te-ai dus sa ceri un sfat la un episcop sau unui staret al lui Dumnzeu, raspunsul vine de la Dumnezeu prin acel episcop sau staret. Daca nu ti-a convenit, atunci sa stii ca pe Dumnezeu L-ai clevetit.S-ti feresti capul de frig si de prostie!Aprarea i smerenia e ca apa cu focul. Se exclud una pe altan mintea omului se d lupt ntre Dumnezeu i diavol