10 (zece) punkte: Neagu Djuvara - Web view Salina Slănic din România, cea mai mare exploatare...

Click here to load reader

 • date post

  15-Nov-2020
 • Category

  Documents

 • view

  0
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of 10 (zece) punkte: Neagu Djuvara - Web view Salina Slănic din România, cea mai mare exploatare...

Buletinul Clubului Român din Chattanooga

Numărul 76 (șaptezeci și șase) Februarie 2018

_________www.romclub.wordpress.com____________________________

Tema lunii:

Sarea

1

Alimentația oamenilor primitivi era - la început - aproape exclusiv carnea de animal. Carnea și sângele conțin destulă sare ca să asigure necesarul zilnic al organismului uman. Când oamenii au început să mănânce tot mai multe vegetale, mai ales după ce au descoperit prelucrarea prin foc și mai târziu când au învățat să cultive plantele, nevoia lor de sare a crescut.

Urmărind ce fac animalele ierbivore, care se duceau la locurile unde se găsea sare minerală la suprafața pământului și o lingeau, sau mergeau la bălțile cu apă sărată din care beau, oamenii au început să le imite și astfel a intrat sarea în dieta lor obișnuită, ca singurul mineral consumat constant.

Folosirea sării de către oameni începe în paleolitic și marchează începuturile civilizației. Unde nu a apărut consumul de sare, a întârziat și apariția civilizației timpurii: îngroparea morților, agricultura, domesticirea animalelor, pregătitul mâncării, formarea comunităților umane tribale, religia...

Este interesant exemplul triburilor umane izolate din Amazonia, care nu au acces la sare și care au menținut mâncatul cărnii (inclusiv practicarea canibalismului) ca sursă principală de hrană.

Se crede că prima folosire a sării de către oamenii primitivi a început în jurul anilor 6500 i.e.n.

Prima mențiune scrisă despre sare apare într-un tratat medical chinez din anul 2700 î.e.n.

Trivia: Sarea

· Corpul omenesc are un conținut de aproximativ 250 de gr. de sare, adică 0,4% din greutatea corpului;

· Necesarul zilnic de sare pentru un organism adult este 4-6 g;

· Ingestia de 1 gr de sare/ kgcorp, adică aproximativ 70 gr. de sare sau mai mult, poate fi fatală;

· Nobilii chinezi din trecut foloseau sarea ca mijloc de sinucidere: ingestia de aproximativ 200-300 gr. producea moartea precedată de intrarea în comă (hipernatremie acută)

· Există mai multe feluri de sare:

1. sarea de masă" extrasă din cariere, purificată de contaminanți, are iod adăugat pentru profilaxia hipotiroidismului; 2. sarea Kosher, grunjoasă, este folosită la procesul de "kosherizare" a cărnii, după religia mozaică. Carnea este acoperită cu apă la care se adaugă sarea grunjoasă, care - prin desicarea suprafeței cărnii - îndepărtează lichidele care ar putea fi alterate; 3. sarea de mare; 4. sarea de Himalaia de culoare roz; 5. sarea din Marea Celtică, recoltată pe coasta Franței; 6. sarea neagră de Nepal, kala namak, care este trecută printr-un furnal după ce este amestecată cu ierburi, semințe, praf de cărbune; 7. fulgii de sare; 8. sarea neagră sau roșie de Hawaii; 9. sarea "afumată" de culoare brună.

· Sursele de sare sunt sarea de pe suprafața solului, zăcămintele de sare, izvoarele sărate și apa marină.

Fermă de sare în Tailanda

· Primul nume grecesc al sării a fost alsa, care înseamnă mare. Latinii au anagramat numele în sal, salis. De la acest cuvânt derivă latinul salax (nerușinat, lubric), care a dat cuvântul englez salacious, dar și cuvântul salarium (solda dată soldaților romani ca să-și cumpere sare). Alte cuvinte derivate de la sare (sal, salis) sunt salată, sărat, salinitate, salinizare/ desalinizare, sauce, saucer, saussage, salam, sărături, saramură.

· Romanii l-au numit Salus pe zeul sănătății și de la numele lui au derivat cuvintele salubru, salubritate, salvare, salut, salutar.

· Numele sării în limba turcă este tuz. Localități cu numele Tuzla se află în România, Turcia, Bosnia și Herțegovina și Croația.

· Din producția mondială de sare, doar 6% este folosită pentru consum. 16% este folosită pentru dezăpezirea străzilor și peste 60% merge la industria chimică.

· Cel mai mare producător de sare din Statele Unite este compania înființată de Joy Morton la Chicago în anul 1848- Morton Salt.

· Sarea are peste 14.000 de întrebuințări. Cele mai vechi moduri de folosire a sării au fost pentru hrană și conservarea alimentelor.

· Una din întrebuințările particulare ale sării este aceea de a extrage orice urmă de apă din combustibilul pentru aviație.

· Alte întrebuințări ale sării sunt în industria îngrășămintelor, a coloranților, a textilelor, hârtiei, la fabricarea săpunurilor și a vopselurilor. Deasemeni sarea este folosită la tratamentul apelor și în industria farmaceutică.

· O utilizare a sării în antichitate a fost pentru îmbălsămarea și mumificarea cadavrelor.

· Sarea din mări și oceane provine din dizolvarea substanțelor chimice, inclusiv a clorurii de sodiu, din roci de apa de ploaie acidă, cu transportul sării prin râuri și fluvii până la apele marine.

· Salinitatea apei de mare este de 3,5% (35%0) , ceaace-i dă o densitate de 1,025. Apa de mare îngheață la -20 C.

· Apa din Marea moartă are o salinitate de 31,5%, de zece ori mai mare decât cea a celorlalte mări.

· Dacă s-ar extrage sarea din toate apele pământului ar da o cantitate care poate acoperi întreaga planetă cu un strat gros cât este înălțimea unui bloc de 40 de etaje.

· În țările românești, extracția și comerțul cu sare au tradiții foarte vechi. Transporturi mari de sare se făceau dealungul râurilor Olt, Mureș și Dâmbovița. Un segment al căii pe care circulau carele cu sare de la Slănicul Prahovei cu direcția Dunăre este Drumul Sării, pe unde convoaiele ocoleau Bucureștii pe la vestul orașului.

În prima etapă de trecere la alfabetul latin, litera ă se scria ê, de unde a rezultat confuzia cu numele Drumul Serii.

· În toate porturile dunărene era o mare cerere de sare, pentru sărarea peștelui și pentru export. Sarea românească a fost, pentru multă vreme, o marfă de export în zona balcanică.

· În țările române, la ieșirile din ocne, arendașii exploatării sării, numiți contracci ocnei, vindeau sarea celor care o transportau la case sau magazine. Aceștia erau chirgiii și ei se diferențiau după modalitatea de transport: spătari sărari, călăreții sărari, căruțași sărari sau plutași sărari.

Robi păziți de soldat roman lucrând în ocna

Salina Slănic din România, cea mai mare exploatare de sare din Europa

Caravană de sare în Etiopia

· Cristalele de ghiață din apa de mare conțin de zece ori mai puțină sare decât apa și ele pot fi folosite ca sursă de apă de băut.

Citate despre sare

În predica de pe munte, Iisus a numit pe cei care îl urmează Sarea Pământului: "Voi sunteți sarea pământului. Dar când sarea își pierde sărătura, cum poți să o faci sărată din nou? Nu mai e bună decât să o arunci și să o calci în picioare" Evanghelia lui Matei: 5,13

În Vechiul Testament, sunt scrise recomandările ca orice ofrandă cu sacrificarea unui animal trebuie să fie asociat cu sărarea cărnii (Leviticus 2:13).

Sarea, substanța divină - Homer (Iliada)

Cei care nu cunosc marea...nu mănâncâ hrana lor amestecată cu sare - Homer (Odiseea)

Sarea este în mod special îndrăgită de zei - Platon

Pe mare omul se schimbă. În această privință apa sărată e ca vinul - Herman Melville

O femeie deșteaptă pune un grăunte de zahăr în tot ce spune bărbatului ei și un grăunte de sare în tot ce aude de la el - Helen Rowland, ziaristă americană

Dificultățile sunt sarea pământului - Robert Baden-Powell, general englez

Spiritul este sarea conversației la masă, nu mâncatul William Hazzlitt, scriitor, filozof englez sec. XVIII

Pentru mâncare, sarea este ce este sufletul pentru corpul omului - Amit Kalantri, inginer, magician, scriitor, mentalist englez de origine indiană

Imaginile sunt înșelătoare: sarea și zahărul arată la fel - Suzy Kassem, scriitoare americană de origine egipteană

Leacul pentru orice lucru este apa cu sare, ca sudoarea, lacrimile sau apa mării...proverb suedez

Nu da sfaturi, nici sare, decât când ți se cer - proverb englez

Pâinea și sarea nu se ceartă niciodată - proverb rusesc

Nu tăia mai mulți porci decât poți să sărezi - proverb francez

Nu cunoști un om decât după ce mănânci cu el un sac de sare - proverb românesc

Expresii legate de sare

A lua ceva cu un grăunte de sare, derivat din expresia latină cum grano solis. Îndemn la scepticism, la înțelepciunea de a nu crede orice imediat, la neîncrederea înțeleaptă. Ar deriva de la recomandarea lui Pliniu cel Bătrân (29-71 î.e.n) de a pune un pic de sare în antidotul pentru otravă.

A-ți fi drag cineva, ca sarea-n ochi - persoană antipatică.

Sarea pământului - om/oameni prețioși, de valoare.

A pune sare pe rană - a exagera cu pedeapsa.

A-i pune sare pe coadă - greu de prins, pierdut, șansă irosită.

Marea cu sare - mult, promisiune exagerată.

A da la sare - a trimite la ocnă.

Cineva care-și merită sarea - un om conștiincios, muncitor, de valoare.

Sarea-n bucate - ceva ce e potrivit, de neînlocuit. Povestea cu același nume, scrisă în varianta românească de Petre Ispirescu, este o legendă care poate fi găsită în folclorul indian, francez, balcanic, englez, etc.

Leneșului îi place a lucra, cum îi place câinelui să lingă sare.

Inapoi la minele de sare - a te reîntoarce la corvoadă.

Nu are nici sare de