06.11 Figurile de Stil

7

Click here to load reader

description

figuri de stil

Transcript of 06.11 Figurile de Stil

Page 1: 06.11 Figurile de Stil

Proiect de lectie

*ŞCOALA: Saucesti

*DATA: 06.11.2013

*CLASA: a VIII -a

*DISCIPLINA: Limba şi literatura română

*TITLUL LECŢIEI: Dorinta. Figurile de stil

*TIPUL LECŢIEI: de fixare de cunostinte

*DURATA LECŢIEI: 50 minute

*OBIECTIV SPECIAL

-cultivarea receptivităţii literar – artistice a elevilor

*OBIECTIVE OPERAŢIONALE- COGNITIVE

-să cunoască clasificarea figurilor de stil

-să identifice figuri de stil în texte la prima vedere

-să poată argumenta apartenenţa textului la genul liric

-să utilizeze figuri de stil în compoziţiile personale

Metode şi procedee: conversaţia,expunerea,lectura selectivă,exerciţii, învăţarea prin descoperire.Forme de organizare: frontala, individuala.

Prin imagini artistice, creatorul provoacă stări sufleteşti, emoţie artistică şi profunzime ideatică, transmiţând un mesaj artistic celor cărora li se adresează.

Cu ajutorul elevilor se definesc figurile de stil.

Figurile de stil sunt procedeee artistice care constau in noutatea unor combinatii de cuvinte, in originalitatea asocierii de forme si sensuri, pentru a infrumuseta opera literara, a-i da expresivitate si a produce cititorului anumite efecte: placerea lecturii, memorarea involuntara a anumitor expresii literare, imbogatirea vocabularului. Cele mai cunoscute figuri de stil sunt: comparatia, metafora, epitetul,personificarea, antiteza,inversiunea, enumeratia,repetitia, invocatia retorica, interogatia retorica.

Identificati figura de stil din versurile:

,,Vechi pusnic, ramas singur din timpul sau afara

Ca pe un gol de munte o stanca solitara.’’

Comparatia este figura de stil care consta in alaturarea a doi termeni pe baza insusirii lor comune. Legatura sintactica dintre cei doi termeni se face cu ajutorul prepozitiilor,

Page 2: 06.11 Figurile de Stil

locutiunilor si adverbelor comparative: ca, asemenea, aidoma, asemanator cu, ca si, ca si cum, asa, cat,cum, intocmai cu.Identificati figura de stil din constructia:

,, Setea cea mare de viaţă, setea adâncă îmi cuprinsese sufletul.’’

Metafora este figura de stil prin care se trece de la sensul obisnuit al cuvantului la un sens nou.,, Se clatina rarite siruri lungi, de batalieSi gonind biruitoare tot veneau a tarii steaguri.’’ (ce figura de stil avem in aceste versuri?)

Epitetul este figura de stil constand din alaturarea unui cuvant sau grup de cuvinte pe langa un substantiv sau verb pentru a exprima insusiri deosebite ale obiectelor, fiintelor, actiunilor. Epitetul subliniaza o trasatura, o calitate a cuvantului pe care il insoteste, menita sa surprinda cititorul si sa transmita o anumita imagine artistica.,, Pe gheata unui racitor, /Traia voios si zambitor/ Un pinguin din Labrador.’’

Personificarea este figura de stil care consta in atribuirea de insusiri omenesti unor lucruri, fiintelor necuvantatoare, elementelor naturii sau unor elemente abstracte.

"Vreme trece, vreme vine,Toate-s vechi si noua toate;Ce e rau si ce e bineTu te-ntreaba si socoate..." 

Antiteza este figura de stil care consta in punerea in opozitie a doua cuvinte, fapte, personaje, atitudini, idei, situatii cu scopul reliefarii reciproce.

,,Orizontu-ntunecandu-l vin sageti de pretutindeni’’. Inversiunea este figura de stil care consta in schimbarea topicii cuvintelor in propozitie

sau in fraza , in scopul de a evidentia importanta acestora in crearea imaginii artistice, a comunicarii mai expresive a ideii."Câte ţărmuri înflorite,ce palate,ce cetăţi,Străbătute de-al tău farmec ţiie singură-ţi arăţi" 

Enumeratia este figura de stil care consta in insiruirea unor termeni de acelasi fel, cu scopul de a amplifica ideea exprimata.,,Si eu fuga, si ea fuga, si eu fuga, si ea fuga, pana ce dam toata canepa palanca la pamant.’’

Repetitia este figura de stil care consta in reluarea unor cuvinte sau grupuri de cuvinte pentru a intari o idee sau o impresie."Voi sunteţi urmaşii Romei? Nişte răi şi nişte fameriI-e ruşine omenirii să vă zică vouă oameni ..."

Interogatia retorica este figura de stil de stil constand intr-o intrebare sau un sir de intrebari de la care nu se asteapta raspuns. ,,O vino iar! Cuvinte dulci inspira-miPrivirea mea asupra mea sa pleceSub raza ei ma lasa a petreceSi canturi noua smulge tu din lira-mi’’.

Page 3: 06.11 Figurile de Stil

Invocatia retorica este figura de stil prin care autorul invoca numele unei divinitati, a unui personaj istoric luat drept martor al faptelor, intamplarilor prezentate in opera literara. Substantivele ce realizeaza invocatia retorica sunt in cazul vocativ.

Fişă de lucru

Identificati figurile de stil din poeziile de mai jos

Un fulger deasupra tresare o clipă

Se văd nouri vineţi pe cerul cernit,

Şi pasărea nopţii sălbatică ţipă

De spaimă, cu glasul prelung, ascuţit.

(G. Topârceanu)

Peste vârfuri trece lună,

Codru-şi bate frunza lin,

Dinspre ramuri de arin,

Melancolic cornul sună.

(M. Eminescu – Peste vârfuri)

Page 4: 06.11 Figurile de Stil

Balada unui greier mic- G. Toparceanu

Peste dealuri zgribulite,Peste tarini zdrentuite,A venit asa, deodata,Toamna cea intunecata.

Lunga, slaba si zaluda,Botezind natura udaC-un manunchi de ciumafai,Când se scutura de ciuda,Imprejurul ei departeRisipeste-n evantaiPloi marunte,Frunze moarte,Stropi de tina,Guturai...

Si cum vine de la munte,BlestemindSi lacramind,Toti ciulinii de pe vale

Se pitesc prin vagauni,Iar macesii de pe cimpuriO intimpina în caleCu grabite plecãciuni...

Doar pe coasta, la urcus,Din casuta lui de humaA iesit un greierus,Negru, mic, muiat în tusSi pe-aripi pudrat cu bruma:

Cri-cri-cri,Toamna gri,..............

Octavian Goga - Coboara toamna...

Coboară toamna-ncet din slavă,Năframa galbenă-i răsareŞi peste vârfuri de dumbravăÎi flutură departe-n zare.Atât de jalnic geme vântul,...................

Octavian Goga – Toamna

Văl de brumă argintieMi-a împodobit grădina..................

Peste creştet de dumbravăNorii suri îşi poartă plumbul,Cu podoaba zdrenţuităTremură pe câmp porumbul.

Şi cum de la miazănoapteVine vântul fără milă,De pe vârful şurii noastreSmulge-n zbor câte-o şindrilă.

De viforniţa păgânăSe-ndoiesc nucii, bătrânii,Plânge-un pui de ciocârlieSus pe cumpăna fântânii.

Îl ascult şi simt subt geneCum o lacrimă-mi învie:- Ni se-aseamănă povestea,Pui golaş de ciocârlie.

Fulg de Nicolae Labis Desfrunzit şi prea bătrân,Tremură de frig gorunul..........................Migălos lucrată-n fir,Floarea mică şi rotundăS-a topit şi a murit –

O! Tablou măreţ, fantastic! …Mii de stele argintii

În nemărginitul templu ard ca vecinice făclii!” „Un fir de iarbă verde, o rază-ncălzitoare…După o iarnă lungă şi-un dor nemărginit, Aprind un soare dulce în sufletul uimit! “

Pe vodă-l zăreşte călare trecând

Prin şiruri cu fulgeru-n mână. În lături s-azvârle mulţimea păgână, Căci vodă o-mparte, cărare făcând,Şi-n urmă-i se-ndeasă, cu vuiet curgând,ostirea romana.

Page 5: 06.11 Figurile de Stil