0102 - Geotextile

download 0102 - Geotextile

of 6

Transcript of 0102 - Geotextile

  • 8/7/2019 0102 - Geotextile

    1/6

    Proiect Tehnic, Detalii de Executie, Caiete de Sarcini Amenajare strada Anul 1848 - 01T/2011 - Timisoara

    0102. MATERIALE GEOTEXTILE

    PLP SIT-04Volum II Caiete de Sarcini

    Pag. 1

  • 8/7/2019 0102 - Geotextile

    2/6

  • 8/7/2019 0102 - Geotextile

    3/6

    Proiect Tehnic, Detalii de Executie, Caiete de Sarcini Amenajare strada Anul 1848 - 01T/2011 - Timisoara

    1. Generalitati

    1.1. Descriere

    Aceste lucrari constau in instalarea geotextilelor care sunt folosite in drenajulsubteran, in controlul eroziunii, ca un separator permeabil sau cum este altfelspecificat.

    Materialul folosit pentru realizarea suprafetei de geotextil va fi de TIPUL 1.

    1.2. Documente de referinta

    1.Recomandarile producatorului2.NP 075-2002Norme tehnice provizorii pentru folosirea geotextilelor si

    geomembranelor in activitatea de constructii3.Legea nr.10/1995 Legea privind calitatea in constructii4.Toate standardele si normele in vigoare mentionate mai departe in acest caiet desarcini

    Lista nu este limitativa.

    2. Materiale

    Geotextilele trebuie sa indeplineasca conditiile fizice si chimice din standardeleromanesti,sau alte standarde cu aprobarea Proiectantului pentru aplicatiile

    specificate, exceptand modificarile care sunt descrise aici.

    Nu sunt cerute valori ale permeabilitatii specifice.

    Standardele SR EN ISO pentru numarul sitei, corespunzand dimensiunii deschideriiaparente (AOS) nu trebuie sa depaseasca 150 m pentru geotextile folosite incontact cu orice sol, cu mai mult de 50 procente de trecere prin sita de 75 m, niciAOS nu trebuie sa depaseasca 212 m, atunci cand sunt folosite, intre oricare douamateriale granulare diferite, mai putin de 50 procente de trecere prin sita de 75 msau atunci cand sunt folosite pentru a controla deplasarile fractiunilor fine dinumplutura granulara prin rosturile structurale sau in tuburile de drenaj.

    Pe perioada trensportului sau depozitarii, geotextilele trebuie sa fie protejate delumina directa a soarelui, de raze ultraviolete, de temperaturi mai mari de 600 C,noroi, praf si grohotis.

    Costructorul trebuie sa prezinte un Agrement Tehnic a materialului utilizat,atatproiectatntului cat si beneficiarului, Agrement Tehnic, care sa ateste calitatilematerialului

    2.1. Tipul 1 Izolare si filtrare

    Geotextile de Tipul 1 sunt destinate separarii solului natural de materialul aport, rolulgeotextilului fiind de a impiedica amestecarea celor doua straturi. Aceste materialtrebuie sa suporte incarcarea statica si dinamica a materialului aport si a traficului dindin timpul instalarii . Functia de filtrare asigura libera circulatie a apei prin geotextil, in

    PLP SIT-04Volum II Caiete de Sarcini

    Pag. 3

  • 8/7/2019 0102 - Geotextile

    4/6

    Proiect Tehnic, Detalii de Executie, Caiete de Sarcini Amenajare strada Anul 1848 - 01T/2011 - Timisoara

    timp ce particulele fine sunt retinute in directia fluxului de apa. Rolul materialuluigeotextil este de a oferi stabilitate hidraulica filtrului.

    Proprietati mecanice:

    -Rezistenta la tractiune longitudinala: min 11,5 kN/m

    -Rezistenta la tractiune transversala: min 11,5 kN/m

    -Alungire la incarcare maxima longitudinala: min 90%

    -Alungire la incarcare maxima transversala: min 90%

    -Rezistenta la perforare: min 1.750,00 N

    -Testul caderii conului: max 20 mm

    Proprietati hidraulice:

    -Permeabilitate verticala: max 100 l/m2s

    -Dimensiunea porilor: max 100 m

    2.2. Tipul 2 Controlul sedimentelor

    Tipul 2 de geotextile sunt destinate pentru folosirea in controlul sedimentelor sprijinitesau nesprijinite.

    2.3. Tipul 3 Controlul eroziunii

    Tipul 3 de geotextile sunt destinate pentru folosirea in controlul eroziunii pantelor sicanalurilor, atunci cand sunt plasate sub stratul de piatra, captusirea santului inpiatra, etc.

    Permeabilitatea minima trebuie sa fie 1,0 sec-1.

    3. Utilaje

    Toate utilajele, dispozitivele si instalatiile folosite pentru manipularea materialelor siexecutarea oricaror parti din lucrare trebuie sa fie aprobate de Proiectant, inainte deinceperea executiei si oricand acestea sunt gasite nesatisfacatoare, trebuieschimbate si imbunatatite asa dupa cum este cerut. Toate utilajele, dispozitivele,instalatiile si containerele folosite trebuie tinute curate si in conditii satisfacatoare defunctionare.

    4. Metode de constructie

    Suprafetele pe care se vor aplica geotextile trebuie sa fie netede si libere de damburi,grohotis sau proeminente. Geotextilele trebuie amplasate intr-o asa maniera pentru a

    reduce incretiturile sau cutele din material. Cand sunt folosite pentru controluleroziunii sau pentru a separa pamantul si materialul granular, geotextilele trebuie safie amplasate liber pe conturul terenului, in asa fel, incat sa fie libere pentru ajustariminore impotriva patrunderii pietrelor sau materialului fin, dar fixate suficient pentru aimpiadica alunecarea sau dizlocarile pe parcursul efectuarii umpluturilor, sub trafic.

    PLP SIT-04Volum II Caiete de Sarcini

    Pag. 4

  • 8/7/2019 0102 - Geotextile

    5/6

    Proiect Tehnic, Detalii de Executie, Caiete de Sarcini Amenajare strada Anul 1848 - 01T/2011 - Timisoara

    Geotextilele trebuie fixate in amplasament asa cum este necesar pantru a realizalucrarile, cu ace de otel sau prin alte metode potrivite.

    Lungimea si latimea geotextilelor trebuie sa fie alese pentru a reduce numarul de

    suprapuneri sau intercalari. Rolele adiacente de geotextil trebuie sa fie imbinate inconcordanta cu recomandarile producatorului.

    Suprapunerea trebuie sa fie suficienta pentru a preveni deschiderile in covorul degeotextil, ca o consecinta a operatiilor de asternere si trebuie sa indeplineascaurmatoarele cerinte minime: 450 mm suprapunere pentru pante 3:1 (1:3) sau plane;600 mm pentru pante mai abrupte de 3:1 (1:3); 900 mm daca sunt asezate sub apasau in pamant usor, pe cedari de teren dese, care in opinia Proiectantului, sedeformeaza excesiv, sub circulatia de santier; 300 mm, atunci cand sunt folositepentru acoperirea rosturilor structurale sau tevilor de drenaj; si egala cu latimeasantului, atunci cand sunt folosite pentru captusirea santurilor de drenaj, daca nu esteaftfel specificat in plansele de executie.

    Benzile instalate orizontal pe pante trebuie suprapuse, banda de deasupra peste ceacare urmeaza mai jos.

    Benzile amplasate transversal pe pantele canalelor trebuie suprapuse in directia decurgere. Daca o soseta prefabricata nu este folosita pentru a acoperi teavainglobata in nisip, teava trebuie invelita odata si jumatate, legata sau altfel fixata, laintervale asa cum este cerut, pentru a mentine integritatea suprapunerii si asezareape tevi, cu capatul suprapunerii expuse catre partea de jos a tevii.

    Asternerea umpluturii si imprastierea pe geotextile trebuie sa nu fie facuta impotrivadirectiei de suprapunere a geotextilelor.

    Traficul nu trebuie sa opereze direct pe geotextilele neacoperite. Opririle bruste,pornirile si intoarcerile trebuie sa fie la minim, in afara de faptul cand umplutura seexecuta in cel putin doua reprize. In cazul in care nu este altfel specificat, primarepartizare a umpluturii nu trebuie sa fie mai mica de 200 mm, masurata liber, ingrosime sau de doua ori marimea particulelor maxime, alegandu-se cea mai mare.

    Geotextilele deteriorate sau intepate trebuie inlocuite sau peticite, spre/pentrusatisfactia proiectantului. Peticele trebuie cusute sau suprapuse. Peticele necusutede pe suprafata deteriorata trebuie sa depaseasca cerintele de suprapunere pentruaceasta sectiune, cu cel putin 300 mm.

    Geotextile de tipul 3 (controlul eroziunii) de trebuie sa fie protejate de deteriorari,

    atunci cand se astern pietre mari, prin limitarea inaltimii de cadere a materialului, lamaximum 900mm. In completare, daca Clasa B de geotextile este folosita, atat laamplasarea de straturi de amortizare de nisip, deasupra geotextilului sau atunci candtrebuie utilizata, o inaltime de cadere zero, pentru a aseza piatra.

    Referitor la tehnica de amplasare ceruta, Antreprenorul trebuie sa demonstreze catehnica de amplasare va preveni deteriorarile geotextilului. Amplasarea materialuluitrebuie sa inceapa de la baza catre varful pantei.

    Cand sunt amplasate in spatele panourilor de pereti sau elementelor de acoperire,geotextilele trebuie sa fie instalate si fixate intr-o maniera propusa de Antreprenor siaprobata de Proiectant, astfel incat sa fie controlata migrarea particulelor fine, intimpul drenajului liber.

    Santurile de drenaj care sunt acoperite cu geotextile de Tipul 1 (Drenaj subteran)trebuie pregatite cu parti si capete netede. Geotextilul trebuie amplasat pentru a se

    PLP SIT-04Volum II Caiete de Sarcini

    Pag. 5

  • 8/7/2019 0102 - Geotextile

    6/6

    Proiect Tehnic, Detalii de Executie, Caiete de Sarcini Amenajare strada Anul 1848 - 01T/2011 - Timisoara

    conforma cu forma santului si asternute pe ambele parti ale santului, pentru a permiteamplasarea umpluturii de agregate si pentru compactarea umpluturii, care trebuieexecutata astfel incat sa se previna deteriorarea geotextilului. Dupa compactaregeotextilul trebuie intors peste latimea instalatiei complete sau dupa cum este indicat

    in plansele de executie.Sita standard corespunzatoare pentru dimensiunea deschiderii aparente (AOS) nutrebuie sa depaseasca 150 m pentru geotextile folosite in contact cu orice sol cumai mult de 50 procente de trecere prin sita de 75 m, nu trebuie sa depaseasca 70m, atunci cand sunt folosite intre oricare doua materiale granulare diferite, cu maiputin de 50 procente trecere prin sita de 75 m sau pentru a controla miscareapartilor fine a umpluturii granulare prin rosturile structurale sau in tevile de drenaj.

    Pe perioada transportului sau depozitarii, geotextilele trebuie sa fie protejate delumina directa a soarelui, de raze ultraviolete, de temperaturi mai mari de 600 C,noroi, praf si grohotis.

    5. Controlul calitatii pentru receptie

    Materialele geotextile trebuie evaluate prin inspectie vizuala si prin examinareacertificatelor de calitate emise de producator.

    PLP SIT-04Volum II Caiete de Sarcini

    Pag. 6